Felsefeyi iki aydır tanıdım Meğerse bu güne kadar hep boş şeyler ile uğraşmışım Boş bilgiler edinmişim Felsefenin bana verdiği bilgi ile birçok şeyi degistirdim Huzura kavuştum Meğerse ne kadar çok doğru bildiğim yanlışlar varmış Keşke felsefe ile daha önce tanışsaydım Bence felsefe ilköğretim beşten sonra ders olarak verilmelidir Ve insanlar böylece herşeyi daha iyi anlarlar Doğaya ve insanlara saygılı davranırlar...
Filhakika.Felsefe ile benim maceram da öyle oldu.Felsefi düşünce bana hayata daha geniş ve derin bir zaviye den bakma imkanı verdi.Böylece olay ve olguların nedenleri üzerine düşüncem gelişip daha nitelikli hale geldi.Böylelikle hata yapma ve başka insanlara zarar verme ihtimalim düştüğü gibi etrafıma karşı daha duyarlı bir insan olmaya başladım.Felsefe sayesinde dil öğrenmeye,tarihe,edebiyata ve sanata derin ilgi duyuyorum artık.Bana kattıklarını sözlerle anlatmak kifayetsiz kalır.Bu yüzden evet haklısınız ; ilkokulda felsefe öğrenimine en azından somut yöntemler ile başlanmalıdır.Yanlis bilmiyor isem Hawaii de ilkokul 1 den itibaren başladılar.Finlandiya,Norveç,İsveç de elle tutulur pratik yöntemler kullanarak felsefi düşünceyi çocuklara kazandiriyor.
@@felsefeyolcusu Paradigma yanlış ? Var olmadan önce ne isek Ölümden sonrada o olacağız hatalı algı Hafıza ????? Hayatta karşılığı varmı VAR Yaşarken hastalık veya kaza geçirip hafızayı kaybeden yokmu VAR Belki bizi programlayanlar ölünce senin hafızayı silip tekrar dünyaya gönderiyor Doğuda buna samsara tekerleği derler Sürüyü dağıtmamak için mükemmel sistemdir Ha ? Kâintda bizden başka akıllı varlıklar yok diyorsunuz diyecek lafım YOK KUANTUM dan sonra Bütün filozofların TANRI Felsefesi çöktü Yani sınırsız olasılıklar var
Sağlık problemim nedeniyle istediğim kadar kitap okuyamıyorum. Sayende hem okumuş hemde anlamış oluyorum. Milyonların izlemesi ve beğenmesi önemli değil tek bi kişiye faydan dokunsa bile erdemli bi iş bu iş. Daha çok ve farklı filozofların kitaplarını da böyle çeksen benim için çok iyi olurdu. Teşekkürler kardeşim
Ne demek rica ederim.Keşke zamanım olsa da kütüphanemden daha çok felsefe kitabını okusam ve yorumlasam...ancak zaman çağımızın en büyük sorunu.Gün içinde nereye yeteceğimizi inanın şaşırıyoruz.
Tıpkı bir zamanlar benim de "felsefe yapma" tümcesini "boş sözlerle lakirdi yapmak " ile eş tuttuğum zamanlar gibi.Ancak derler ya hani ; "İnsan bilmediğinin cahilidir." diye.Hakikaten de öyle.Okudukca,tefekkür ettikçe felsefenin kıymetini anlıyorsunuz.
@@felsefeyolcusu tek takip etigim sevdigim felsefe kanalisiniz egodan siyrilmis cok donanimli kaliteli birisiniz cok guzel anlatiminiz herkesin anlayabilecegi anlatim sekliniz var
Kanali daha etkin hale getirmenizi oneririm. Belki bir sesden ziyade dinleyici Ile bir insan olarak direk temas daha etkili olabilir. Biz de bilginizden daha etkin bir bicimde faydalanma imkani buluruz.
Ben de bir gun hic erisemem diye korkuyorum ama Felsefe yolcusu email ile atabilir. Bu Schopenhouer serisini ozellikle cok dinliyorum. Ölüm hakkinda cok zengin bir icerigi var, ustad da guzel okuyor. Emeklerine saglik.
Aslında bizde felsefesi yapılan meseleler değildi haklısınız ancak bilâkis Batı dünyasında üzerine tartışılan, felsefesi yapılan şeylerdi.Zaten 1500 lerden itibaren Hristiyanlık başta olmak üzere bütün tek tanrılı dinler tartışmaya başlanmıştı.Dinlerin akıl yoluyla sorguya çekilmesi haliyle ölümün,öte dünya inancının,cennet ve cehennem gibi kavramlarin da enine boyuna düşünülerek sorgulamasının yolunu açtı.Sonunda da görüldü ki bu kavramlar eski zamanlarda halkları yönetip onların emeğini ve canini kendi çıkarları için kullanan yönetici sınıflar tarafından icat edilmiş.Rahip krallar, firavunlar bu yöntemi organize deneyen ilk sınıf olabilir.Kullanışlı olduğunu anlayan her insan tarih boyunca din yoluyla topluluklara boyun eğdirmistir.Bati bu ikiyüzlülüğü anlayıp yikali çok oldu bizde ise halen kullanılmaya devam ediyor.İnsanlar felsefe ile yollarını aydınlatmadikça da devam edecektir.
Demeyimlemediğimiz, her şey, bir acabadır:acablar bitmeyecek, bu hayatı anlarsak 'belki, o zaman bir, kanıya vara biliriz, ancak' ben, şahsen, ölüm hayatı anlamladıran,, hayata lezzet, katan, olgudur, ölüm olmasa idi, hayat cekilmezdi, bi düşün, sonsuza kadar, bu forumda kal, cekilirmi idi?
Ölüm olmasa idi insanları birarada tutacak hiçbir ahlaki değer olmazdı.Ölüm varken en büyük kötülükleri yapanlar acaba olmasa idi neleri yapacak cesareti kendilerinde bulurlardı?
Hocam çok güzel anlatmışsınız yüreğinize sağlık. Benim uzun zamandır yaşadığım panik atak sorunum var. Kalp krizi geçirip ölmekten çok korkuyorum. Hiçbir işimi yapamıyorum. Algımı nasıl değiştirebilirim?
Düşüncelerini ve duygularını bir deftere yaz kardeşim.Seni heyecanlandıran olay ve olguları yaz.Biraz zaman geçtikten sonra da oku.Sonra tekrar görüşelim senle.
@@rafetmelihozulker8313 fiziksel muayene otesinde psikolojik tedavi oneriyorum. terapi almaktan veya bir psikologa danismaktan bahsetmistim doktor diyerek.
onceden olumden cok korkardim aklima geldikce buz kesilir icim icimi yerdi hatta nefesim kesilirdi dusunmekten ama simdi umrumda degil olumsuz olsaydim heralde o zaman bikinlik verirdi sadece sevdiklerinin ölümü ve birazda can verirkenki acı dusunduruyor ama çok değil felsefe gercekten ölüm korkumu aştı Dinler bence ölüm korkusunu yeterince alamiyor ve inandriici gelmedigi için çogu insan korkuyor ve yeterince icindeki firtinalar i atamadigi icin mantik cevrevesinde algilayamiyor belirsizlik te en cok korkutandir. felsefe gercekci oldugundan daha iyi kavriyorsun ama ölümün en acisiz uykuda olmasini isterdim ölüm bir kurtuluş bu kötü dünyadan keşke hic dogmasaydik
Dinler ölüme farklı açıklamalar getirmiş.Ancak en çok da ölüm sonrası olacaklarla insan korkutulmuş,en ilginç olan ise insanlara bu dünyada yapma dediklerini yapan bazı peygamberler bile var.Bu ne yaman çelişki diyor insan!İçki içme demiş ama kendi içmiş,zina yapma demiş ama kendi onlarcası ile yapmış,gaspetme demiş ama gaspetmiş,öldürme demiş ama yüzlerce insan öldürmüş.Bu meselede doğru olan mantık yürütme şudur : bana birşeyi yapma diyen,haline şükret diyen ve elindeki ile yetin diyen acaba kendisi dediklerine harfiyyen uyuyor mu?Yoksa bana bunları derken kendisi gayet rahat,ıyş u işret içinde keyifle mi yaşıyor?Mühim olan dinler üstü dürüstlük ve erdem ilkesi.O zaman sözlere değil davranışlara itimat etmeyi öğreniriz.Bana göre ölüm; hak yemeyen,helal emeği ile geçinen,dediklerini yapmaya çalışan veyahut yaptıklarını diyebilen,sadece kendini düşünmeyen diğergam bir insan için sadece bu dünyadaki yaşamın bitişidir.Neden böyle bir yaşam için ağır bir hesap sorulsun ki?Nasıl olsa buraya gelirken kimse bize birşey sormadı,geliş şartlarını söylemedi.Herşey bir bilinmezlikle ve hakimiyetimiz dışında gelişiyor.Bu dünyaya çirkin,fakir,engelli ya da kimsesiz gelmek de varlıklı,yakışıklı ve güzel bir vücutla gelmek de imkanlar dahilinde olup buna biz karar vermiyoruz.Bunca karar vermediğimiz şartlarını biizm koymadığımız tuhaf acılarla dolu dünya yaşamı kesinlikle adil değil bunun da farkındayız.Herşeye rağmen burada olmak,nefes almak,az bile olsa yaşanılan güzel hatıralar için değer diyebilirim.Bir irademiz var elimizdekilerle kimsenin hakkına girmeden,kimseye zulmetmeden yaşamak,tefekkür etmek,hissetmek bir diğeri için de dertlenmek,sevmek ve sevilmek en güzel şeyler.Aciz varlıklarız,hadsizlik etmeden yaşayan herşeye saygı duyarak bedene ram olmadan ruhumuzla yaşamalıyız.Napalım elimizden gelen ancak bu kadar.
@@felsefeyolcusu Dinler bence en buyuk somurudur kizilderili hikayesi gibi hatta din adina yapilan onca zulum savas kandirilan halk karl marx in din tespiti cok iyidi zincirleme din devlet. Stirnerin sözü de cok guzel kutsal karsisinda insan larin mantigini biraktigini ve itate gectigini. herseyden ote bir yaratici nin olmasi da benim pek umrumda degil tipki yaraticinin umrunda olmadigimiz gibi onemli olan insan ölümünden sonra insanliga neler biraktigidir iz birakan olarak tarihte yer almak
Benlik bizim bilincimizle varettigimiz birşey ise neden onu arayalım ki? Kendini bilmek gerçek olmayan bir istenç çünkü kendi olmaya çalışan birisi aslında ne olduğunu hiçbir zaman bilemez ? Çünkü kendilikte tıpkı benlik gibi bizimle varolan birşeydir önceye ve sonraya dair hiçbirşey bilmez kendini bilen..
İnsanın varoluşu da ölümü de bir bilinmezlik zinciri.Neden geldik nereye gidiyoruz sorusunu yüzyıllardır düşünen her insan sormuştur.Buna kimi zaman peygamberler kimi zaman filozoflar farklı cevaplar verse de esas olan insanın güzel ahlak için burada olduğudur.Yoksa güdüleri ile hareket eden bir hayvandan ne farkımız olur değil mi?
@@felsefeyolcusu yazdıklarımda anlam kargaşası var farkındayım bazen düşündüğünü söyleyemezsin..benliği ve kendin olmayı biz yaratıyorsak ki öyle olmalı varolmamiz bunlara bağlı..birşey var bizde kendimizi var ederken bizimle beraber ama yokederken de beraber mi ?
@@ozlemensen1275 varoluşu muzun sebebi biz değiliz.Bilinen sebep anne baba ama ondan da öte bir güç var.Ancak insan özünü yaşarken kendi yapar yani bir karakterini oluşturur.Ölürken çürüyen şey bedenidir.Ama insan eğer dünyada zihinlere ve varolan başkaca şeylere tesir etmişse muhakkak ki öylesine yaşamamıştır.Her insan bir alemdir.Mühim olanın yüce gönüllülük ve halis niyet olduğunu düşünüyorum.Biz öldükten sonra geriye kalan ve fark yaratan da o olacaktır.
@@felsefeyolcusu bizim birşeylere şekil verdiğimizi söylüyorsun ölünce bizden birşeyler kalacak bunu anlamadım. bunun bizim kendimizi kandırmamız olmadığına inanmak isterim?
@@ozlemensen1275 bizden kalacak olan yaptıklarımız ve eserlerimizdir.Böylelikle insanların kalbinde yer etmiş olacağız.Tıpkı elektriği bulan insanlari hatırla yadetmemiz gibi.Ya da Eşrefoğlu rumi yi yüzyıllar sonra yazdığı Müzekkin nüfuz eseri ile anmamız ona minettar olmamız gibi.
@@felsefeyolcusu Benim de aklıma benzeri şeyler geliyor arada ama ispat etmek mümkün değil. Sadece kendi hayatımızın dışında kalan hayatları hiç umursamadan yok ederken başka insanlar tarafından kalbimizin kırılması bile bize nasıl dokunuyor. Eğer bir karma varsa muhakkak vaktinde bir haltlar yemiş olmalıyız. :)
@@ademaydemir2587 hayatta herşeyin bir bedeli var.Tipki bir fiziksel yasa olduğu gibi metafizik yasa da var.O yüzden etme Bulma dünyası derdi eskiler.Simdi hasat kanunu diyorlar buna.Tabii herkes bu şuur seviyesinde değil.Modernite ve kapitalist düşünüş şekli insanların bencillesmesine sebep oluyor.Aile ve çevrenin iyi bir şekilde yetiştirmediği birey çıkarı gereği her türlü denaette ve fenalikta bulunabiliyor.Şair Fitnat hanım in bununla alakalı çok güzel bir beyti var.Kulagima küpedir sözleri ; "Tabiât rûşen olmaz olmayınca dide-i hâk bîn,alır mı beyt-i bi-revzen ziyâ hûrşid-i enverden." Meali şöyle : İnsanın doğası aydinlanmaz kalp gözü açık değilse, öyle ya hiç penceresi olmayan bir ev güneşin parlak ışıklarını nasıl alsın ki!"
@@felsefeyolcusu Bence herşeyin metafizik anlamda bir karşılığı yok. Varsa da yapılanın birebir karşılığı olmuyor. Lakin siz yanlış bir iş yaptığınızda o yanlış sizi değiştiriyor ve siz hayatınız boyunca bir hödükle, düşüncesizle yada hoşunuza gitmeyecek başka başka sıfatlarla hayatınızı yaşayıp bitiriyorsunuz. Yani bir eylemi yaparken zaten karşılığını karakterinizle alıyorsunuz.
Sadece düşünün.Olma ihtimali yok mudur?Ya buradaki ahlaki ve zihinsel seviyenize göre ödül olarak bir sonraki yaşamınızda nasıl bir varoluşa sahip olacaginiz belirleniyor ise?
Elbette böyle gitmeyecek.Zamanla halihazırda yapmış olduğum çalışmalara gelen telifler ortaya çıkıyor.Bundan sonra yaptığım videolarda ise mecburen telif yeme ihtimali olan görüntü ve seslerden uzak duracağım.1-2 dk.lık başlangıç müziği veyahut eklediğim doğa manzaraları nedeniyle (bilhassa japonların çektiği) telif yiyiyoruz.Artık itina gösteriyorum lakin 3 sene telif yemeyen bir video bile ses ya da görüntüden telif yiyiyor.Eser sahipleri yıllar sonra kapitalist davranıp sineğin yağını çıkarırcasına en küçük görüntü ya da müziğini kullandık diye ihtarda bulunuyor.Kaldı ki işin parasında değilim zaten.Ama üreticiler o da yetmez videoyu kaldıracaksın diyor.Zamanla daha da azalacak ve telifli videoları yeniden yükleyip telifsiz hale getirmiş olacağım inşallah.
@@ahmetaksoy5595 güzel demişsiniz ancak felsefe yolcularına da hakettikleri bir sunumu yapmam gerek.Felsefeyi sanatla harmanlayarak verme gayeme de hizmet edecek şekilde sunumlarımı latif ve hoş kılmam gerektiğine inanıyorum.
Saygilar hocam guzel bir anlatim olmuş yuregine sağlik basimizdan eksik olma sizin gibi insanlara cok ihtiyacimiz var allahim seni korusun..
Bilmukabele.Sağolun varolun.Cümlemiz için aynı duayı ediyorum.
Felsefeyi iki aydır tanıdım
Meğerse bu güne kadar hep boş şeyler ile uğraşmışım
Boş bilgiler edinmişim
Felsefenin bana verdiği bilgi ile birçok şeyi degistirdim
Huzura kavuştum
Meğerse ne kadar çok doğru bildiğim yanlışlar varmış
Keşke felsefe ile daha önce tanışsaydım
Bence felsefe ilköğretim beşten sonra ders olarak verilmelidir
Ve insanlar böylece herşeyi daha iyi anlarlar
Doğaya ve insanlara saygılı davranırlar...
Filhakika.Felsefe ile benim maceram da öyle oldu.Felsefi düşünce bana hayata daha geniş ve derin bir zaviye den bakma imkanı verdi.Böylece olay ve olguların nedenleri üzerine düşüncem gelişip daha nitelikli hale geldi.Böylelikle hata yapma ve başka insanlara zarar verme ihtimalim düştüğü gibi etrafıma karşı daha duyarlı bir insan olmaya başladım.Felsefe sayesinde dil öğrenmeye,tarihe,edebiyata ve sanata derin ilgi duyuyorum artık.Bana kattıklarını sözlerle anlatmak kifayetsiz kalır.Bu yüzden evet haklısınız ; ilkokulda felsefe öğrenimine en azından somut yöntemler ile başlanmalıdır.Yanlis bilmiyor isem Hawaii de ilkokul 1 den itibaren başladılar.Finlandiya,Norveç,İsveç de elle tutulur pratik yöntemler kullanarak felsefi düşünceyi çocuklara kazandiriyor.
@@felsefeyolcusu
Paradigma yanlış ?
Var olmadan önce ne isek
Ölümden sonrada o olacağız hatalı algı
Hafıza ?????
Hayatta karşılığı varmı
VAR
Yaşarken hastalık veya kaza geçirip hafızayı kaybeden yokmu VAR
Belki bizi programlayanlar ölünce senin hafızayı silip tekrar dünyaya gönderiyor
Doğuda buna samsara tekerleği derler Sürüyü dağıtmamak için mükemmel sistemdir
Ha ? Kâintda bizden başka akıllı varlıklar yok diyorsunuz diyecek lafım YOK
KUANTUM dan sonra
Bütün filozofların TANRI
Felsefesi çöktü
Yani sınırsız olasılıklar var
HARİKASIN ; YOLCU KARDEŞİM !
Çok sağolun.
Sağlık problemim nedeniyle istediğim kadar kitap okuyamıyorum. Sayende hem okumuş hemde anlamış oluyorum. Milyonların izlemesi ve beğenmesi önemli değil tek bi kişiye faydan dokunsa bile erdemli bi iş bu iş. Daha çok ve farklı filozofların kitaplarını da böyle çeksen benim için çok iyi olurdu. Teşekkürler kardeşim
Ne demek rica ederim.Keşke zamanım olsa da kütüphanemden daha çok felsefe kitabını okusam ve yorumlasam...ancak zaman çağımızın en büyük sorunu.Gün içinde nereye yeteceğimizi inanın şaşırıyoruz.
Çok iyi 'İsteme ve tasarım olarak dünya' kitabını da çekermisin böyle
Kitabın bir yayınevinden güzel baskısı henüz çıktı.Temin ettim ancak okumak fırsatını elde edemedim.Okursam yorumlarım tabii.
Felsefeyi senden önce saçmalık sanıyordum hocam videolarını dinlerken hafifliyorum adeta
Tıpkı bir zamanlar benim de "felsefe yapma" tümcesini "boş sözlerle lakirdi yapmak " ile eş tuttuğum zamanlar gibi.Ancak derler ya hani ; "İnsan bilmediğinin cahilidir." diye.Hakikaten de öyle.Okudukca,tefekkür ettikçe felsefenin kıymetini anlıyorsunuz.
@@felsefeyolcusu tek takip etigim sevdigim felsefe kanalisiniz egodan siyrilmis cok donanimli kaliteli birisiniz cok guzel anlatiminiz herkesin anlayabilecegi anlatim sekliniz var
@@ahmetaksoy5595 çok sağolun.Sizlere layık olmaya çalışıyorum.
Sen daha yolun çok başındasin o zaman.girersen bir daha çıkmak istemezsin
Yüreğine ve samimiyetine sağlık...
Bilmukabele.Çok sağol.
Kanali daha etkin hale getirmenizi oneririm. Belki bir sesden ziyade dinleyici Ile bir insan olarak direk temas daha etkili olabilir. Biz de bilginizden daha etkin bir bicimde faydalanma imkani buluruz.
Kıymetli yorumunuz için çok teşekkür ederim.
o kadar aradım önceden dinliyordum bi ara bulamadım çok üzülmüştüm şükür ki buldum inşallah yine telif falan yemez geçmiş olsun
Çok sağol.TH-cam mecrasinda eser sahiplerinin ne zaman telif atacağı belli olmuyor.Hayirlisi deyip düşe kalka yürüyoruz işte.
Ben de bir gun hic erisemem diye korkuyorum ama Felsefe yolcusu email ile atabilir. Bu Schopenhouer serisini ozellikle cok dinliyorum. Ölüm hakkinda cok zengin bir icerigi var, ustad da guzel okuyor. Emeklerine saglik.
@@katsumoto7876 taltif etmişsiniz çok teşekkür ederim.
bundan 250.300 sene önce ölüm hayat normal bi olguydu..nasil bi felsefe haline dönüştü günümüzde..
Aslında bizde felsefesi yapılan meseleler değildi haklısınız ancak bilâkis Batı dünyasında üzerine tartışılan, felsefesi yapılan şeylerdi.Zaten 1500 lerden itibaren Hristiyanlık başta olmak üzere bütün tek tanrılı dinler tartışmaya başlanmıştı.Dinlerin akıl yoluyla sorguya çekilmesi haliyle ölümün,öte dünya inancının,cennet ve cehennem gibi kavramlarin da enine boyuna düşünülerek sorgulamasının yolunu açtı.Sonunda da görüldü ki bu kavramlar eski zamanlarda halkları yönetip onların emeğini ve canini kendi çıkarları için kullanan yönetici sınıflar tarafından icat edilmiş.Rahip krallar, firavunlar bu yöntemi organize deneyen ilk sınıf olabilir.Kullanışlı olduğunu anlayan her insan tarih boyunca din yoluyla topluluklara boyun eğdirmistir.Bati bu ikiyüzlülüğü anlayıp yikali çok oldu bizde ise halen kullanılmaya devam ediyor.İnsanlar felsefe ile yollarını aydınlatmadikça da devam edecektir.
Yani değersiz bi meniden çıkıp ALLAH ha bizi yaratan diyemeyecek kadar cimrisin
HER YORGUN DÜṢTÜGÜMDE BU VIDOYA BAKIYOM 😊
Sizlere bir hayrim dokunuyor ise kendimi bahtiyar sayıyorum.
Demeyimlemediğimiz, her şey, bir acabadır:acablar bitmeyecek, bu hayatı anlarsak 'belki, o zaman bir, kanıya vara biliriz, ancak' ben, şahsen, ölüm hayatı anlamladıran,, hayata lezzet, katan, olgudur, ölüm olmasa idi, hayat cekilmezdi, bi düşün, sonsuza kadar, bu forumda kal, cekilirmi idi?
Ölüm olmasa idi insanları birarada tutacak hiçbir ahlaki değer olmazdı.Ölüm varken en büyük kötülükleri yapanlar acaba olmasa idi neleri yapacak cesareti kendilerinde bulurlardı?
Teşekkürler
Rica ederim.
Hocam çok güzel anlatmışsınız yüreğinize sağlık. Benim uzun zamandır yaşadığım panik atak sorunum var. Kalp krizi geçirip ölmekten çok korkuyorum. Hiçbir işimi yapamıyorum. Algımı nasıl değiştirebilirim?
Düşüncelerini ve duygularını bir deftere yaz kardeşim.Seni heyecanlandıran olay ve olguları yaz.Biraz zaman geçtikten sonra da oku.Sonra tekrar görüşelim senle.
@@felsefeyolcusu tamam hocam
doktora gidin
@@josesagarra mükemmel bir destek ya gerçekten çok sağolun ben bunu nasıl düşünemedim
@@rafetmelihozulker8313 fiziksel muayene otesinde psikolojik tedavi oneriyorum. terapi almaktan veya bir psikologa danismaktan bahsetmistim doktor diyerek.
onceden olumden cok korkardim aklima geldikce buz kesilir icim icimi yerdi hatta nefesim kesilirdi dusunmekten ama simdi umrumda degil olumsuz olsaydim heralde o zaman bikinlik verirdi sadece sevdiklerinin ölümü ve birazda can verirkenki acı dusunduruyor ama çok değil felsefe gercekten ölüm korkumu aştı Dinler bence ölüm korkusunu yeterince alamiyor ve inandriici gelmedigi için çogu insan korkuyor ve yeterince icindeki firtinalar i atamadigi icin mantik cevrevesinde algilayamiyor belirsizlik te en cok korkutandir. felsefe gercekci oldugundan daha iyi kavriyorsun ama ölümün en acisiz uykuda olmasini isterdim ölüm bir kurtuluş bu kötü dünyadan keşke hic dogmasaydik
Dinler ölüme farklı açıklamalar getirmiş.Ancak en çok da ölüm sonrası olacaklarla insan korkutulmuş,en ilginç olan ise insanlara bu dünyada yapma dediklerini yapan bazı peygamberler bile var.Bu ne yaman çelişki diyor insan!İçki içme demiş ama kendi içmiş,zina yapma demiş ama kendi onlarcası ile yapmış,gaspetme demiş ama gaspetmiş,öldürme demiş ama yüzlerce insan öldürmüş.Bu meselede doğru olan mantık yürütme şudur : bana birşeyi yapma diyen,haline şükret diyen ve elindeki ile yetin diyen acaba kendisi dediklerine harfiyyen uyuyor mu?Yoksa bana bunları derken kendisi gayet rahat,ıyş u işret içinde keyifle mi yaşıyor?Mühim olan dinler üstü dürüstlük ve erdem ilkesi.O zaman sözlere değil davranışlara itimat etmeyi öğreniriz.Bana göre ölüm; hak yemeyen,helal emeği ile geçinen,dediklerini yapmaya çalışan veyahut yaptıklarını diyebilen,sadece kendini düşünmeyen diğergam bir insan için sadece bu dünyadaki yaşamın bitişidir.Neden böyle bir yaşam için ağır bir hesap sorulsun ki?Nasıl olsa buraya gelirken kimse bize birşey sormadı,geliş şartlarını söylemedi.Herşey bir bilinmezlikle ve hakimiyetimiz dışında gelişiyor.Bu dünyaya çirkin,fakir,engelli ya da kimsesiz gelmek de varlıklı,yakışıklı ve güzel bir vücutla gelmek de imkanlar dahilinde olup buna biz karar vermiyoruz.Bunca karar vermediğimiz şartlarını biizm koymadığımız tuhaf acılarla dolu dünya yaşamı kesinlikle adil değil bunun da farkındayız.Herşeye rağmen burada olmak,nefes almak,az bile olsa yaşanılan güzel hatıralar için değer diyebilirim.Bir irademiz var elimizdekilerle kimsenin hakkına girmeden,kimseye zulmetmeden yaşamak,tefekkür etmek,hissetmek bir diğeri için de dertlenmek,sevmek ve sevilmek en güzel şeyler.Aciz varlıklarız,hadsizlik etmeden yaşayan herşeye saygı duyarak bedene ram olmadan ruhumuzla yaşamalıyız.Napalım elimizden gelen ancak bu kadar.
@@felsefeyolcusu Dinler bence en buyuk somurudur kizilderili hikayesi gibi hatta din adina yapilan onca zulum savas kandirilan halk karl marx in din tespiti cok iyidi zincirleme din devlet. Stirnerin sözü de cok guzel kutsal karsisinda insan larin mantigini biraktigini ve itate gectigini. herseyden ote bir yaratici nin olmasi da benim pek umrumda degil tipki yaraticinin umrunda olmadigimiz gibi onemli olan insan ölümünden sonra insanliga neler biraktigidir iz birakan olarak tarihte yer almak
Çok başarılı tebrikler.
Teşekkür ederim.
Benlik bizim bilincimizle varettigimiz birşey ise neden onu arayalım ki? Kendini bilmek gerçek olmayan bir istenç çünkü kendi olmaya çalışan birisi aslında ne olduğunu hiçbir zaman bilemez ? Çünkü kendilikte tıpkı benlik gibi bizimle varolan birşeydir önceye ve sonraya dair hiçbirşey bilmez kendini bilen..
İnsanın varoluşu da ölümü de bir bilinmezlik zinciri.Neden geldik nereye gidiyoruz sorusunu yüzyıllardır düşünen her insan sormuştur.Buna kimi zaman peygamberler kimi zaman filozoflar farklı cevaplar verse de esas olan insanın güzel ahlak için burada olduğudur.Yoksa güdüleri ile hareket eden bir hayvandan ne farkımız olur değil mi?
@@felsefeyolcusu yazdıklarımda anlam kargaşası var farkındayım bazen düşündüğünü söyleyemezsin..benliği ve kendin olmayı biz yaratıyorsak ki öyle olmalı varolmamiz bunlara bağlı..birşey var bizde kendimizi var ederken bizimle beraber ama yokederken de beraber mi ?
@@ozlemensen1275 varoluşu muzun sebebi biz değiliz.Bilinen sebep anne baba ama ondan da öte bir güç var.Ancak insan özünü yaşarken kendi yapar yani bir karakterini oluşturur.Ölürken çürüyen şey bedenidir.Ama insan eğer dünyada zihinlere ve varolan başkaca şeylere tesir etmişse muhakkak ki öylesine yaşamamıştır.Her insan bir alemdir.Mühim olanın yüce gönüllülük ve halis niyet olduğunu düşünüyorum.Biz öldükten sonra geriye kalan ve fark yaratan da o olacaktır.
@@felsefeyolcusu bizim birşeylere şekil verdiğimizi söylüyorsun ölünce bizden birşeyler kalacak bunu anlamadım. bunun bizim kendimizi kandırmamız olmadığına inanmak isterim?
@@ozlemensen1275 bizden kalacak olan yaptıklarımız ve eserlerimizdir.Böylelikle insanların kalbinde yer etmiş olacağız.Tıpkı elektriği bulan insanlari hatırla yadetmemiz gibi.Ya da Eşrefoğlu rumi yi yüzyıllar sonra yazdığı Müzekkin nüfuz eseri ile anmamız ona minettar olmamız gibi.
Olay reenkarnasyona bağlanmış gibi görünüyor. Yalnız bir daha insan olana kadar bir sürü canlı türü var geçilmesi gereken. :)
Acaba üstüne pervasızca basarak geçtiğimiz bir hamam böceği geçmişte insanlara zulmetmis bir yönetici olabilir mi diye düşünüyorum bazen :)
@@felsefeyolcusu Benim de aklıma benzeri şeyler geliyor arada ama ispat etmek mümkün değil. Sadece kendi hayatımızın dışında kalan hayatları hiç umursamadan yok ederken başka insanlar tarafından kalbimizin kırılması bile bize nasıl dokunuyor. Eğer bir karma varsa muhakkak vaktinde bir haltlar yemiş olmalıyız. :)
@@ademaydemir2587 hayatta herşeyin bir bedeli var.Tipki bir fiziksel yasa olduğu gibi metafizik yasa da var.O yüzden etme Bulma dünyası derdi eskiler.Simdi hasat kanunu diyorlar buna.Tabii herkes bu şuur seviyesinde değil.Modernite ve kapitalist düşünüş şekli insanların bencillesmesine sebep oluyor.Aile ve çevrenin iyi bir şekilde yetiştirmediği birey çıkarı gereği her türlü denaette ve fenalikta bulunabiliyor.Şair Fitnat hanım in bununla alakalı çok güzel bir beyti var.Kulagima küpedir sözleri ;
"Tabiât rûşen olmaz olmayınca dide-i hâk bîn,alır mı beyt-i bi-revzen ziyâ hûrşid-i enverden." Meali şöyle : İnsanın doğası aydinlanmaz kalp gözü açık değilse, öyle ya hiç penceresi olmayan bir ev güneşin parlak ışıklarını nasıl alsın ki!"
@@felsefeyolcusu Bence herşeyin metafizik anlamda bir karşılığı yok. Varsa da yapılanın birebir karşılığı olmuyor. Lakin siz yanlış bir iş yaptığınızda o yanlış sizi değiştiriyor ve siz hayatınız boyunca bir hödükle, düşüncesizle yada hoşunuza gitmeyecek başka başka sıfatlarla hayatınızı yaşayıp bitiriyorsunuz. Yani bir eylemi yaparken zaten karşılığını karakterinizle alıyorsunuz.
Merhaba felsefe yolcusu neden Podcast çekmiyorsun
??
Selamlar.O tavsiyeyi yapan çok arkadaş oldu ama ona ne vaktim var ne de bildiğim bir şey.Buraya video ekleyebilir isem kendimi mutlu addediyorum.
Yorumun çok güzel ama biz bi sonraki hayata fare ve ya başka hayvan olabiliriz lafı uymadı
Sadece düşünün.Olma ihtimali yok mudur?Ya buradaki ahlaki ve zihinsel seviyenize göre ödül olarak bir sonraki yaşamınızda nasıl bir varoluşa sahip olacaginiz belirleniyor ise?
Şopenhayır?
Peki bu durum hep böyle mi gidecek çaresi yok mu hocam?
Elbette böyle gitmeyecek.Zamanla halihazırda yapmış olduğum çalışmalara gelen telifler ortaya çıkıyor.Bundan sonra yaptığım videolarda ise mecburen telif yeme ihtimali olan görüntü ve seslerden uzak duracağım.1-2 dk.lık başlangıç müziği veyahut eklediğim doğa manzaraları nedeniyle (bilhassa japonların çektiği) telif yiyiyoruz.Artık itina gösteriyorum lakin 3 sene telif yemeyen bir video bile ses ya da görüntüden telif yiyiyor.Eser sahipleri yıllar sonra kapitalist davranıp sineğin yağını çıkarırcasına en küçük görüntü ya da müziğini kullandık diye ihtarda bulunuyor.Kaldı ki işin parasında değilim zaten.Ama üreticiler o da yetmez videoyu kaldıracaksın diyor.Zamanla daha da azalacak ve telifli videoları yeniden yükleyip telifsiz hale getirmiş olacağım inşallah.
merhaba resim veya videolar önemli degıl aktardiginiz bilgiler cok guzel duz siyah fotograf koyun bence hic resimlerle ugrasip zahmete de girmesiniz
@@ahmetaksoy5595 güzel demişsiniz ancak felsefe yolcularına da hakettikleri bir sunumu yapmam gerek.Felsefeyi sanatla harmanlayarak verme gayeme de hizmet edecek şekilde sunumlarımı latif ve hoş kılmam gerektiğine inanıyorum.
Kanal yine kapandı herhalde
Şuan telifler sıfıra indi çok şükür iyiyiz.
Hazir kağitanmi oykuyorsun efendi...
felsefe anlamanın içinde anlamsızlıktır
Biraz daha izah eder misiniz?