Tur de CASĂ PASIVĂ CU DE TOATE! Provocări și costuri

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 พ.ค. 2024
  • Află mai multe despre cum poți gestiona singur șantierul casei tale eficientă energetic, durabilă și mai ales accesibilă prin Programul de Asistență în construcția casei din cadrul Academiei Șoflete: programasistenta.academiasofl...
    Hai cu mine într-un tur de șantier deosebit, la Casa cu de toate :).
    Am ajuns la cea de-a treia vizită pe care o documentăm împreună cu Vlad Baltagi la casa lui, în aproape 5 ani de zile, și mă bucur că ne apropiem de obținerea certificării de casă pasivă.
    Am botezat-o casa cu de toate pentru că a fost unul din șantierele cu multe provocări, de exemplu amplasarea într-o zonă urbană, curți de lumină decuplate termic, subsol subzidit și sprijinit la vecini, un perete alăturat cu casa vecinului și așa mai departe.
    Casa a trecut recent testul de etanșeitate și este gata de certificarea în standard de casă pasivă iar, la nivel general, este aproape gata la nivel de finisaje.
    În clipul de astăzi îți prezint evoluția proiectului, la ce costuri a ajuns casa, cum am rezolvat problemele tehnice și mai multe detalii despre certificarea în standard de casă pasivă.
    Primele 2 episoade cu Vlad pe această casă le poți vedea aici:
    EPISODUL 1: • Cum arată o discuție 1...
    EPISODUL 2: • Cum e să fii propriul ...
    00:00 = Intro
    02:15 = Detaliile casei
    04:02 = Povestea fațadei
    08:20 = Cât a durat montarea fațadei?
    10:08 = La ce costuri a ajuns fațada?
    11:46 = Din ce lemn este realizată șița?
    12:41 = La ce costuri a ajuns casa în momentul actual?
    14:25 = Valoarea unui Project Manager
    16:48 = Sfaturi pentru oamenii care vor să devină project manager pe șantierul lor
    19:04 = Programul de Asistență pentru Beneficiari
    20:10 = Cum arată o sobă în standard de Casă Pasivă?
    20:58 = Tur de șantier
    26:10 = Mai multe sfaturi + concluzii
    28:54 = Câtă energie electrică a consumat pompa de căldură?
    30:01 = Outro
    _________________________
    Alătură-te acestui canal pentru a primi acces la beneficii:
    / @mariussoflete
    Link spre Sfaturile lui Șoflete: / sfatulluiȘoflete
    Nu uita sa ne urmărești și pe:
    Facebook: / marius-soflete
    Instagram: / marius.soflete
    Site: soflete.ro/
    Material realizat de Marius Soflete, Darius Bogdan, Vlad Florea, Irina Solomon, Dănuț Șut și Bianca Drăghici.

ความคิดเห็น • 62

  • @HyuLilium
    @HyuLilium ปีที่แล้ว +4

    Ma impresionează cât de mulți Romani au bani pentru proiecte de genul. Nici nu mi-aș permite un apartament in București sau Brasov in ziua asta. Si vorba aia, sunt in IT pentru clienți din afara EU, ar trebui să se poată.

  • @cristicatana6431
    @cristicatana6431 ปีที่แล้ว +7

    Hai cu soba😊

  • @alexandruflorea4764
    @alexandruflorea4764 ปีที่แล้ว +3

    Frumos proiectul, tehnologiile aparute in constructii sunt de asemenea f interesante si moderne, sustin evolutia insa pana la un punct... ca idee o casa normala, sistem constructie clasic cum au majoritatea romanilor identic facuta ca si compartimentare, proiect, cred ca ar costa de 3 ori mai putin decat aceasta. Stau uneori si ma intreb daca investitiile intr-o casa pasiva renteaza cu adevarat... Eu am o casa cu aprox 150 mp util (nu am inclus podul) , parter + etaj + pod. Cea mai mare factura la gaze pe timp de iarna 800 lei/ luna iar la energie electrica 200 lei...deci un total de 1000 lei maxim cu temperatura in casa de 23 grade la parter si 25 la etaj. Pe timp de vara, inceput de toamna gaze 80-100 lei/ luna si energie electrica 250-300 lei. Mentionez ca nu am podul izolat. Deci facturile pe 1 an de zile as zice ca fac aproximativ 8400 lei, 1700 euro, hai sa rotunjim si sa zicem 2000 euro pentru a face un calcul cat mai simplu... Eu daca as fi facut casa asta la standardul de casa pasiva, as mai fi investit aproximativ 100.000 euro in plus... 100.000/ 2000 euro facturile pe an = 50 ani amortizare. Oare ar fi meritat investitia? Vorbesc de banii cash, disponibili, nu credite unde probabil s-ar fi adunat si dobanzi de inca 30.000 eur
    LE: Am uitat sa mentionez ca daca aa inlatura puntile termice intre terasa si casa + izolat podul + etansat mai bine geamurile, probabil as face o economie la facturi de 25% cu o investitie minima...

  • @alexpaulmanea1745
    @alexpaulmanea1745 ปีที่แล้ว +1

    Foarte ajutatoare conversatia , multumesc.

  • @iulianscintei4204
    @iulianscintei4204 ปีที่แล้ว +1

    Felicitări vouă!!!

  • @Rares.E
    @Rares.E ปีที่แล้ว

    Mulțumesc!

  • @irinastanciulescu
    @irinastanciulescu 5 หลายเดือนก่อน

    foarte fain proiect

  • @cristianmorar5558
    @cristianmorar5558 ปีที่แล้ว +1

    800 kWh pe 3 luni la o asemenea casa e excelent ! bine, va mai creste cu ceva si pentru acm dar tot e bine !

  • @vladbaltagi8669
    @vladbaltagi8669 9 หลายเดือนก่อน +1

    salut Vlad Baltagi. eu sunt Vlad Baltagi. încântat.

  • @DanielaHobaj
    @DanielaHobaj ปีที่แล้ว +3

    superbă o casă cu provocări și detalii foarte faine. Să vă bucurați maxim de ea 😊

  • @florintrenca
    @florintrenca ปีที่แล้ว +9

    Frumos, nu am ce zice! Sa traiti sanatosi in casa!. @ Soflete: uite o provocare...vino cu un proiect in bugetul unui om normal, care cumpara o casa de la asa zisii dezvoltatori, cu un buget de maxim 150.000 euro si maxim 110 metri utili. Toti ne dorim case eficiente energetic, dar nu dispunem de bugete astronomice.
    Multumesc.

    • @iovv88
      @iovv88 ปีที่แล้ว

      S-a facut asta. Este un material “casa pasiva cu materiale locale” sau ceva de genul. Polistiren de 30 cm, etc.

    • @nZebco
      @nZebco ปีที่แล้ว

      Eu imi fac casa acum, O fac eu. Cu tehnologie si la cheie nu depaseste 85000 euro si chiar foarte eficienta energetic.. Ok, nu platesc manopera (doar la fundatie) dar si asa 100mp nu depasesc suma propusa. Uitate putin sa vezi despre ce e vorba. Mult noroc!

    • @iovv88
      @iovv88 ปีที่แล้ว +1

      Da, am urmarit un pic materialul de la Iwoodwork si e solutia perfecta pentru cine vrea o casa eficienta de buget. Chiar si cu manopera te incadrezi in 150000€. Doar sa alegi o manopera de calitate. Mai bine cateva mii de euro in plus decat sa-ti para rau dupa ce termini casa. Spor tuturor!

    • @nZebco
      @nZebco ปีที่แล้ว

      @@iovv88 Multumesc pentru feedback. Apropo, chiar nu am folosit materiale ieftine sau calitate indoielnica, doar ca la cateva solutii deja existente pe piata am cautat sa fac adaptari in functie de buget, de exemplu si aici vad ca la fatada ventilata au folosit lemn. Sa fiu sincer consolele alea din aluminiu sunt exagerate ca si pret si cred ca se preteaza mai mult la constructii inalte unde este nevoie de rezistenta sporita la vant si alte elemente. La o casa cu un etaj sau fara etaj chiar nu se merita cheltuiala.

    • @iovv88
      @iovv88 ปีที่แล้ว +1

      Doar ca lumea prefera dezvoltatorii pentru ca au incredere in ei. Dar pe degeaba. Nu-ti face niciun dezvoltator calitate si eficienta energetica maxima. Nici macar Maurer. Dezvoltatorul e om de afaceri. Calitatea dureaza iar cineva “nu iese la bani” daca dureaza prea mult sa construiesti ceva. Am vazut un proiect prezentat tot de Marius cu niste case stil vechi, am uitat cum se cheama. Singurul dezvoltator care am vazut sa faca ceva de genul asta - calitate la pret decent.

  • @beinurnurla1197
    @beinurnurla1197 ปีที่แล้ว +1

    Foarte tare casa, mai ales fatada.

  • @mihaiachim5299
    @mihaiachim5299 11 หลายเดือนก่อน

    @ 13:00 materiale bune spre premium dar eu zic ca instalatia se putea executa mult mai eficient și mai elegant + pe un spatiu mai mic (pentru ca la o casa fiecare metru pătrat construit costa) cu mai putine materiale și mai putina manopera; poate alt tip de materiale ceva mai scumpe dar mai putine cantitativ și care se pot executa mai eficient : aici vorbesc de racorduri flexibile din inox izolate….
    Experienta recenta - Instalatie panouri solare instalată pe cupru flexibil de 22 cu racorduri prin compresie (sunt cele mai fiabile) a durat instalarea lor aproape o zi … după 5 ani casa a fost adusă zic eu cel puțin la standard nzeb și odată cu mutarea poziției panourilor solare pentru a face loc unui sistem de panouri foto-voltaice de 10kw am ales sa folosim traseu din inox flexibil preizolat dedicat sistemelor solare … iar Așezarea traseului (@ 15ml) a durat 20-30 min + încă vreo 30-40 min racordarea lor…
    + am ales sa folosesc in loc de loctite 55 sau cânepa etansanti lichizi la care nu mai ai nevoie de chei sa execuți îmbinările - am văzut recent o locuința la care instalațiile erau executate in urma cu 17 ani cu acest tip de etansanti la care propietarul nu știa ca trebuie sa își încarce instalatia de încălzire pentru ca instalatia nu pierdea apa nicăieri … iar cei 17 ani spun ca etansanti lichizi sunt o soluție de durata … PS: toate fitingurile preasamblate de fabrica au etansanti lichizi - de ex robineții - cele 2 părți din care sunt compuși corpul principal sunt cu așa ceva îmbinate …
    - mult mai putina manopera ( deci și cheltuiala pe manopera) dar traseul a fost 80 lei pe metru + ceva racorduri … - Avantajul aici e ca chiar dacă pe client îl costa ceva mai mult total sistem mare parte din bani rămân in materialele din casa nu pleacă o data cu meșterul pe manopera și la client ar trebui sa ii pese și cu ce rămâne fizic nu doar costul total …

  • @alexpaulmanea1745
    @alexpaulmanea1745 ปีที่แล้ว

    Ce criterii trb sa indeplineti pt QA/QA pt case passive ? Dar pt manager de proiect pe santier de genul ?

  • @j.romanorov
    @j.romanorov ปีที่แล้ว

    Oare se poate folosi TEGO in loc de OSB in construirea unei case modeste de vara?

  • @cosmin25
    @cosmin25 ปีที่แล้ว

    Salut Vlad. Poti sa-mi spui cu ce echipe ai lucrat?

  • @funnytrap3309
    @funnytrap3309 3 หลายเดือนก่อน

    Salutare,unde gasesc grile si conectori pentru ventilatia cu recuperare,eu gasesc doar variante mici si de plastic,multam.

  • @gratzy1989
    @gratzy1989 ปีที่แล้ว

    Cand v-om putea folosii cimentul roman in constructii? e vreo firma care produce?

  • @Cristian-zh9ii
    @Cristian-zh9ii ปีที่แล้ว

    Riglele de lemn pentru primul rand de vata ce dimensiuni au? 10x10?

  • @CroncAstronaut
    @CroncAstronaut ปีที่แล้ว +1

    Ce se va pune pe podea? Parchet sau ceramica? Pentru incalzirea in pardoseala, parchetul nu este cel mai recomandat, dar la etaj, intr-o camera mica, a impresia ca a fost pus parchet. Ce recomandari aveti?

  • @mariussimion6386
    @mariussimion6386 ปีที่แล้ว

    Întrebare ce riscuri pot apărea dacă subsolul unui bloc este plic cu apa aproximativ 50m3 de 15 ani??

  • @Buldoexcavatorul_Patriarh
    @Buldoexcavatorul_Patriarh ปีที่แล้ว +4

    Este un proiect foarte frumos. Felicitari!
    Este clar ca Dl. Baltagi este pasionat de casa si ma bucur pentru el. Am si eu un proiect de genul, insa la o "scara" mai mica (86mp) si stiu cum este sa lucrezi la casa visurilor tale. Este un sentiment placut.
    Insa, lasand deoparte preferintele&pasiunile, dpdv ingineresc nu este mai okay sa faci o casa mai putin performanta, dar mai ieftina si cu diferenta de pret sa acoperi costurile de exploatare pe intreaga durata de viata a cladirii? Cu alte cuvinte, nu este mai ok sa faci o casa de 200k euro si cu diferenta de 100k sa platesti facturile putin mai mari la curent, gaz, s.a.m.d.? Cat este de rentabil sa faci acel extra pas de la o izolatie de 20 cm, intr-un singur strat, la 30 de cm, in doua straturi?

    • @VooDoo8910
      @VooDoo8910 ปีที่แล้ว

      La 250mp, diferenta intre 20 si 30 cm de vata este de 4000euro la material si montajul este subiectiv, binenteles. Oricum 1200euro/mp mi se pare subestimat mult.

    • @duduloi
      @duduloi ปีที่แล้ว +6

      Sincer, oameni buni, un pic de pragmatism.... O casa bine facuta inseamna o casa cu TCO (total cost of ownership) minim. O casa nZeb care costa 200.000Euro si consuma energie pe durata vietii inca 100.000 Euro este mai buna decat una mega pasiva care costa 350.000 Euro si consuma energie pe durata vietii doar 50.000 Euro). Cei care promoveaza casele pasive au obiceiul de a duce la extrem izolarea fara sa tina cont de pretul implicat. E sincer absurd sa astupi fiecare por cu materiale/scociuri scumpe, energia pierduta este de cele mai multe ori absolut minimala si nu justifica pretul. E absurd sa ajungi sa folosesti hote fara refulare, etc.
      Daca iti ia mai mult de 2 ani sa faci o casa atunci undeva ai gresit....

    • @catalinpopescu4975
      @catalinpopescu4975 ปีที่แล้ว

      Nu, depinde cu ce bani pleci la drum si daca te abati de la el[ma refer la treaba cu cei doi ani,in rest ai dreptate doar daca nu traim 400 de ani ,ca asta nu calculeaza niciunul] .Cu stima Catalin

    • @iovv88
      @iovv88 ปีที่แล้ว

      @@duduloi Aici sunt si eu de acord cu tine...si cu domnul de mai jos. Daca am trai cateva sute de ani, probabil s-ar renta. Insa exista si solutii de buget pt case eficiente energetic. Daca as avea bani, probabil as investi(insa nu exagerat) in izolatii, poate putin de tot si in niste scotch(sau whisky, depinde) insa exista o limita. Si nu stiu cu ce-l incalzeste pe Buhnici certificarea de casa pasiva. Sigur, nu ne mai punem polistiren de 10 cm EPS 80 dar nici 30 cm de vata. 16-20 cm de izolatie cu o tencuiala exterioara mi se pare ok. Si am vazut ca si benzile de exterior(contega solido) sunt ceva mai scumpe decat niste “scociuri” obisnuite gen rothoblaas, asa ca...
      Si am mai mentionat undeva, sa faci o casa obisnuita dureaza cateva luni iar una buna un an. Plateste vreun beneficiar diferenta de manopera pt treaba facuta de calitate? Bafta tuturor!

    • @CernatSt
      @CernatSt ปีที่แล้ว +3

      Eu n-am avut bani de casa pasiva și Imi fac casa eficienta energetic, sper eu sa ajung cât mai aproape de casa pasiva. Dar sunt de părere ca dacă poți, sa faci o casa pasiva certificata are destul de multe avantaje. La o casa pasiva certificata, ai garanția calității materialelor, manoperei.. Mai e și faptul ca altfel își păstrează valoarea în timp. Nu știu în România, dar în afara certificatul de casa pasiva te ajuta în caz ca iei un împrumut în banca.
      Mai e un lucru.. Toată lumea se gândește " în cât timp îmi scot banii?" când vine vorba de izolație, panouri solare.. Etc. Puțin iau în considerare confortul psihic de a nu avea facturi.

  • @AdrianTap
    @AdrianTap ปีที่แล้ว

    Mistooo video. dar cu PIR FA de la 11:24 dece e acolo? ..

  • @ginscaraul804
    @ginscaraul804 ปีที่แล้ว

    Foarte frumos video. Si apreciez munca ta, dar ca o mentiune grila de ventilatie cred ca e pentru refulare, ca in dormitor in mod normal din ce stiu eu se refuleaza aer proaspat nu se aspira aer viciat.

    • @CernatSt
      @CernatSt ปีที่แล้ว

      Admisie/ introducere pentru unde intra aer și evacuare/extracție pentru unde iese. Eu termeni ăștia i-am văzut folosiți în proiect și la furnizorii de materiale pentru ventilatie.

    • @ginscaraul804
      @ginscaraul804 ปีที่แล้ว +1

      @@CernatSt sincer pare logic doar daca le iau in pereche admisie si evacuare. Mi se par mult mai buni termeni in engleza de extract air si supply air. Dar ai dreptate 🤝 daca dau asa pe un 0.5 speed aud ca zice ca se aduce aer proaspat 😬 scuzele mele.

  • @gbyr3011
    @gbyr3011 ปีที่แล้ว

    🙋‍♀️👍

  • @maricazizak5039
    @maricazizak5039 ปีที่แล้ว

    Please translate!

  • @superbecx
    @superbecx ปีที่แล้ว +3

    cine i-a gandit systemul de incalzire? COP 3 si omul e multumit? 800 kwh consumati sa incalzeasca o casa "pasiva"" iarna asta ? e bine ca inca mai rade...

    • @luk5827
      @luk5827 ปีที่แล้ว +3

      Nu-i mult consumul . In 3 luni 800kwh electric cu COP 3 = 2400kwh termic ===> 800kwh termic pe luna . Ianuarie = 21% din consumul anual ===> necesar termic pe an = 800kwh x 100/21 = 3809.52kwh/an . Avand 240m2 utili ===> 3809.52/240m2 = 15.87kwh/m2an , adica e Casa Pasiva ( consum maxim de 15kwh/m2an ) . Prin urmare consumul real e foarte aproape de consumul teoretic din calcule . Dar sint multi alti factori care inca ne lipsesc . La Casa Pasiva temperatura interioara ii de 20C si noi nu stim ce temperatura interioara a fost mentiunuta in lunile incalzite . Nu stim 100% daca a fost utilizata ventilatia sau NU , si alte detalii care noua ne lipsesc pentru a face calcule .

    • @superbecx
      @superbecx ปีที่แล้ว +1

      @@luk5827 pai e inca in santier, crezi ca tine santierul la 24c sa se imputa doreii? oricum COP 3 este foarte slab , sa scoti cop3 intr-o cladire veche este acceptabil dar sa il scoti pe o cladire proiectata la standarde nzeb ( FARA ACM ) e cam rusinos. Punea un AC mai de doamne ajuta pe ventilatie si scotea 3.5 COP ... cineva pe undeva a gresit grav.

    • @luk5827
      @luk5827 ปีที่แล้ว

      @@superbecx Daca e pompa de caldura aer-apa de unde COP mai mare de 2-3 ? Daca beneficiarul nu-si optimizeaza instalatia de incalzire , proiectantii de instalatii si instalatorii au tot interesul sa-ti ofere un sistem de incalzire cat mai complex si cu mai multe componente pentru a putea incasa mai multi bani . E vorba de calcul de eficienta si optimizare .

    • @cristiantcaciuc2456
      @cristiantcaciuc2456 ปีที่แล้ว +1

      @@luk5827 asta și în condițiile în care casa a avut punctul de plecare spre încălzire iarna, la temperaturi scăzute și cu materiale reci, fără sistemul de recuperare a căldurii, ușa s-a tot deschis (că e șantier). Mi se pare un consum foarte bun, iar de acum va tot scădea.

    • @luk5827
      @luk5827 ปีที่แล้ว

      @@cristiantcaciuc2456 Daca se certifica casa ca si Casa Pasiva certificata , atunci sigur ca nu e nimic lasat la voia intamplarii .

  • @L2Xenta
    @L2Xenta ปีที่แล้ว +4

    300 K € +++ 😵 si nu e gata.

    • @iovv88
      @iovv88 ปีที่แล้ว

      Da e ditamai casoaia, ce vrei 😁

    • @AlecsStan
      @AlecsStan ปีที่แล้ว +1

      Fără teren

    • @iovv88
      @iovv88 ปีที่แล้ว

      @@AlecsStan Mda. Corect.
      Dar si eu as fi propriul Senior project manager al santierului daca as avea bugetul ala de construit o casuta ca aia. Project manager...ca nu putem spune diriginte de santier sau “ala de sta cu muncitorii sa se asigure ca fac treaba cum trebuie” 😃

    • @L2Xenta
      @L2Xenta ปีที่แล้ว

      @@AlecsStan mdea. Ridicol.

    • @buca9696
      @buca9696 ปีที่แล้ว

      E casa cu subsol, si a trebuit sa faca consolidare si vecinilor, in Bucuresti unde la toate sunt preturi de Munchen.

  • @volodx
    @volodx ปีที่แล้ว +4

    Toți experții se găsesc sa dea sfaturi pe gratis in zona de comentarii pe youtube. Foarte ciudat...

    • @Cr4ZzZy
      @Cr4ZzZy ปีที่แล้ว +2

      Si cade casa pe ei

  • @tudorbutmalai1725
    @tudorbutmalai1725 ปีที่แล้ว

    Na fiecare cu gusturile lui dar mie scarile de bloc nu imi plac...aia e o fi eficienta, astupata, mega lipita ....mi se pare mult zgomot pentru nimic. Dar pana la urma fiecare face ce vrea cu banii si timpul lui. Daca el e fericit atunci e super.

  • @claudiuantohi8531
    @claudiuantohi8531 ปีที่แล้ว +2

    Salut @Vlad!