Sarmale ca la romi, gătite de Varvara Nenița din Chetrosu, Drochia / CAIETUL CU REȚETE / Episodul 10

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 ธ.ค. 2023
  • „Sarmale cât oul de găină sau de gâscă”, râde Varvara Nenița-Duminică despre sarmalele pe care le gătește împreună cu nepoata ei, Rodica. Sarmalele ca la romi sunt savuroase și mari, cât să te saturi din două-trei bucăți. Varvara spune că ceea ce le face speciale este carnea de curcan și modul în care sunt gătite.
    A învățat să le facă singură, pentru că „mama mea a îmbătrânit și găluce nu a mai știut a face”. Cât împletește sarmalele, Varvara povestește despre viața ei și despre rolul ei în comunitatea romă din s. Chetrosu, raionul Drochia.
    ✨ Sarmale ca la romi ✨
    - Ai nevoie de carne de curcan și câteva bucăți de carne slăbuță de porc. În total, aproximativ 1,5 kg de carne pentru un ceaun mare de sarmale și așa încât să-ți mai rămână umplutură;
    - Pregătește din timp un pahar de orez, morcov, ceapă cât mai multă, chiar și un kilogram, pastă de roșii;
    - Morcovul este dat prin răzătoare, ceapa tăiată mărunțel și apoi toate legumele le arunci în tigaie unde trebuie „să se olojască”, așa cum spune Varvara. Adică să nu se prăjească, ci să se călească ușor, cu puțină pastă de tomate. Se amestecă ușor.
    - Carnea este tăiată bucăți mici și apoi aruncată în tigaie lângă legume.
    - Cât să gătesc ușor ingredientele în tigaie, trebuie să opărești frunzele de varză proaspătă și de viță-de-vie. Într-un vas cu apă care fierbe, pui frunzele și le lași câteva secunde până vezi că se înmoaie. Le scoți atent și le lași la răcit.
    - Într-un vas mare torni conținutul tigăii, un pahar de orez și două ouă crude care o să facă legătura între ingrediente.
    - Pe fundul ceaunului pune câteva frunze de varză, câteva frunze de dafin, un șold de curcan.
    - Începem să împletim sarmalele. Se ia o frunză de varză sau de viță-de-vie, care este cât palma sau mai mare, și cu cealaltă mână iei o lingură de umplutură și o pui pe frunză. O împletești ușor și o așezi atent pe fundul ceaunului.
    - Când ceaunul e plin, pui deasupra niște frunze de varză. Dacă frunzele de varză sunt proaspete, poți să adaugi puțin borș acru pentru acreală. Torni apă până acoperi sarmalele, pui capacul și la foc mic le lași să fiarbă cel puțin o oră. Apoi, poți să le muți în cuptor pentru încă aproape o oră sau până sunt gata.
    Se servesc cu smântână. Poftă bună!
    ❤️ Fii mai aproape de noi pe Patreon: / moldovaorg
    Urmărește-ne pe www.moldova.org/
    Facebook: / moldova.org
    Instagram: / moldovaorg
    Twitter: / moldovaorg
    Soundcloud: / user-927733889
    Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Editorial and financial consolidation of Moldova.org”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de un grup de organizații partenere condus de Agenția Slovacă pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare, în strânsă colaborare cu People in Need Slovacia și alte organizații. Acesta face parte din programul de consolidare a capacităților în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru instituțiile mass-media locale din Republica Moldova”.
    Conținutul acestui material nu reflectă neapărat viziunea UE sau a People in Need Slovacia.
    Material realizat în colaborare cu Intersos Moldova, cu susținerea Uniunii Europene.
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 9

  • @emirusu9512
    @emirusu9512 2 หลายเดือนก่อน +2

    Wow, arată minunat! Urmăresc rețete țigănești atât din Moldova cât și din Romania. Au rețete foarte bune.

  • @simonagheorghe6589
    @simonagheorghe6589 3 หลายเดือนก่อน +3

    Ce am observat in toate filmuletele acestui documentar e grija pe care o au sa isi acopere parul si sa puna un sort. Atat de frumos mi se pare, nu numai din motive de igiena dar si ca un ritual. Si ce broderii frumoase au unele doamne 😍

  • @user-mv1se5sy8h
    @user-mv1se5sy8h 2 หลายเดือนก่อน

    Frumos, foarte frumos!

  • @alexandrinalecusescuioan9701
    @alexandrinalecusescuioan9701 2 หลายเดือนก่อน +1

    La Targu Jiu, in Romania, avem prieteni o familie de romi extraordinara. Oameni care ti se lipesc de suflet din prima data. S-au cunoscut cand erau studenti la Facultatea de Drept si Siinte Economice - Tg. Jiu. .De mancare tiganeasca, nu mai zic cat e de gustoasa. Cat am stat noi la ei, au gatit si afara, la ceaun. Nu era nevoe sa-ti fie foame. Numai mirosul te imbia si era atat de buna ca as fi mancat dimeneata, la pranz, seara si chiar si intre orele de masa:) Si fac niste cozonaci, o minune, si fel de fel de prajituri. La amandoi le place sa gateasca si fac asta impreuna cat se poate, in functie de timp.Sunt oameni foarte curati si gatesc curat. Ce am observat, cat fac mancare, tot timpul spala ce folosesc si cand mancarea e gata, si bucataria sclipeste. Radeam cu ei si le ziceam ,,cand ma intorc acasa, sa-mi dati si mie niste sclipici sa arunc prin bcatarie'':)Au fost si la noi de cateva ori si tare mult am vrea sa mai vina. Oameni cu care te simti extraordinar de bine si de prima data ai impresia ca ii cunosti de cand lumea. Asa ceva nu intalnesti des.

  • @lilianacuciureanu7432
    @lilianacuciureanu7432 6 หลายเดือนก่อน +3

    Bravo femeie , esti tare de tot !!! Sarmalele tiganesti , cele mai bune de oriunde mananci !!! Bravo , ce gandire sanatoasa aveti !!! Vreau si eu galusti !!! Cu drag din Botosani - 🇷🇴🇦🇩👏👏👏👏👏

  • @danielapaulesco9368
    @danielapaulesco9368 7 หลายเดือนก่อน +6

    Suntem plini de tradiții și cultura ar fi frumos sa mergeți prin sate de la nord la sud, atu creat un proiect foarte bun pentru viitorul gastronomiei țării noastre.

  • @lilioarabarariu750
    @lilioarabarariu750 7 หลายเดือนก่อน

    Foarte curate
    Bravo❤

  • @CECI158
    @CECI158 7 หลายเดือนก่อน +1

    Frumos..dar e bine mai mici..că sa o poți minca

  • @dorinadosantosantonio2213
    @dorinadosantosantonio2213 7 หลายเดือนก่อน

    Le faceti rotunde nu.lunguete ca noi! Sa le mancati sanatosi!