Üç Eşik: Doğum, Düğün, Ölüm | S01B05

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ธ.ค. 2016
  • 1. Sezon, 5. Bölüm
    ***
    “ÜÇ EŞİK” Doğum, Düğün, Ölüm halleri bütün insanlık için aynı evrensel değeri taşıyan en temel üç eşiktir. Her topluluk kendi kültür kodlarıyla bu geçişleri düzenleyerek bireyi destekler, onu toplumun bir parçası kılar. "Üç Eşik" kısa belgesel dizisinin her bölümünde Türkiye’de modern yaşamın etkisiyle değişmeye ve yok olmaya başlamış olan doğum, düğün ve ölümle ilgili binlerce yıllık inanış, adet ve geleneklerden biri yer buluyor.
    Asuman Atakul Fırtına’nın yapım ve yönetimini üstlendiği Üç Eşik, insanoğlunun üç temel ortak dönüm noktası olan “doğum, düğün ve ölüm” geleneklerinden yola çıkılarak Anadolu’nun zengin kültürel dokusunu bilimsel araştırmalarla ortaya koyan bir belgesel filmdir.
    Toplam 23 bin 395 sayfa kaynak taraması yapılan çalışmada doğumla ilgili 221, düğünle ilgili 712, ölümle ilgili 214 köyde araştırma yapılmıştır. Türkiye dışında, Suriye ve Irak’ın kuzeyinde de çekimler yapılmıştır.
    ***
    Doğum, düğün, ölüm…
    İnsanın ömrü boyunca geçtiği üç önemli eşik…
    Bu eşikler, hayatın çarkıdır… Dönüp duran, yıpratan ve yenileyen, yaralayan ve çaresi kendinde olan bir çarkıfeleğin kanatlarıdır…
    Bir çarkıfelektir hayat…
    Doğumla gelen coşkuyu, ölüm denen son durakta acıya dönüştürür bu çark… Ancak öyle bir döngüdür ki, hangi eşik başlangıçtır, son eşik dediğimiz, hangi nihayetin başlangıcıdır, bilinmez…
    Zordur, karmaşıktır, kaçınılmazdır bu eşikler… Kimi zaman coşkulu, heyecanlı, mutlu; kimi zaman da hüzünlü, kederli ve sıkıntılıdır.
    Bu yüzden, tek başına geçilmez, geçilemez…
    Doğum, düğün, ölüm…
    Hayatın bu üç eşiği, toplumsal varlığımızın mayasıdır adeta… Kültürlerin sihirli gücüne dönüşür yaşandıkça ve yaşatıldıkça… Birey olarak acıları dayanılır kılan, paylaştıkça sevincimizi çoğaltan bir sırdır bu süreç…. Ve bu sırrın kapısı, ait olduğumuz kültürün özüne kilitlidir.
    Gelenekler, adetler, töreler hangi eşiğin nasıl geçileceğini mutlaka öğretir bize… Zamanın çarkında yol alan bu ritüeller, kuşaktan kuşağa aktarılır…
    Doğum, düğün, ölüm…
    Bu ritüeller öylesine önemlidir ki bunları bilmek, anlamak, yaşamak ve aktarmak gerekir…
    Bilmek; anlamak, yaşamak ve aktarmak için çıktık yola… Yıllar boyu yapılan araştırmalardan süzülen bilgilerle Anadolu’daki en özgün geleneklerin peşinden koştuk, dağlarda ovalarda, yaylalarda…
    Doğuda, batıda, kuzeyde ve güneyde…
    Köy meydanlarında, bereketli sofralarda tanıdık gelenekleri… Dilek ağacının başında içten dualar duyduk… Yeni doğanların beşiğinde görüntüledik mutluluğu…
    Anadolu insanının binlerce yıl içinde nakış gibi işlediği geleneklerin, oluşturduğu zengin kültürün ne denli renkli, ne denli canlı ve anlamlı olduğunu gördük.
    Anadolu’nun dört bir yanında hâlen yaşayan geleneklerdeki benzerliğin, birbirinden uzak, farklı topluluklar arasında ne denli güçlü bir bağ oluşturduğuna tanık olduk…
    İstedik ki hep birlikte bilelim, anlayalım, yaşayalım ve aktaralım Anadolu’nun renklerini yarınlara…
    Doğum, düğün, ölüm…
    Doğmak, gelişmek, çoğalmak ve yerini başkasına bırakmak, yalnızca insan yaşamına özgü bir durum değil elbette… Yeryüzündeki bütün canlıların durmaksızın yaşadığı da aynı döngüdür. Elbette bu döngünün en özgün örneği doğadır…
    ***
    Bizi diğer sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.
    trtbelgesel
    trtbelgesel
    trtbelgesel
  • ภาพยนตร์และแอนิเมชัน

ความคิดเห็น • 21

  • @EEylul-gn9uv
    @EEylul-gn9uv 5 ปีที่แล้ว +19

    Yahu nereden buluyorsunuz böyle yerleri, kişileri.. aynı ülkede yaşadığımıza inanamıyorum ne kadar yabancıyız aslında. Çok ayrı dünyalar

    • @ILOVEYOU-hc9yd
      @ILOVEYOU-hc9yd 4 ปีที่แล้ว

      Gerçek türk geleneği

    • @umutsariduz48
      @umutsariduz48 4 ปีที่แล้ว +1

      Ben de o koydenim bizde bu gelenektir bizde yaparız islam geleneklerini cenaze namazina kadar kilinir sadece her sey bundan ibaret degil

  • @NevzatUcyldz
    @NevzatUcyldz 4 ปีที่แล้ว +13

    Bu belgesel çekilirken , filmin yönetmeni Asuman kardeşime Fetöcü ve Fetö artığı müdürlerin yapmadığı zulüm kalmamıştı. Akla gelmedik şeytanlıklarla belgeseli çekmekten vaz geçirmeye çalıştılar. Ama bakın bu belgeseli şu an izliyorsunuz. Asuman kardeşime bin selam olsun...

    • @Bedia198
      @Bedia198 ปีที่แล้ว

      Emeklerine sağlık bu güzel arşivi hazırladıkları için ödğllendirilmeliker 👏👏

  • @serdalyek8327
    @serdalyek8327 7 หลายเดือนก่อน +1

    Gerçek Türkler işte malesef biz Sünni Türkler araplaştık Arap olduk

  • @MyChannel-wn1it
    @MyChannel-wn1it 4 ปีที่แล้ว

    🤮