Πως ηχογραφήθηκε το "Διαβατηριο" (Μαρτυρία)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 ก.ย. 2024
  • "Το Διαβατήριο δεν του άρεσε καθόλου του Στέλιου, δεν ήθελε να το πεί. Για να το πεί, παίξαμε...πως να το πώ, ένα παιχνίδι." Ο Θόδωρος Δερβενιώτης διηγειται στον Κώστα Σωτηρόπουλο το παρασκήνιο του πως ο Στέλιος Καζαντζίδης ηχογράφησε ένα από τα εμβληματικότερα τραγούδια της συνεργασίας Δερβενιώτη-Βίρβου-Καζαντζίδη, στην εκπομπή "Γειτονιά των Αγγέλων" στο 3ο Πρόγραμμα του ΡΙΚ

ความคิดเห็น • 35

  • @arisgkindis198
    @arisgkindis198 หลายเดือนก่อน

    Μπραβο που μαθαινουμε και της ιστοριες τον ωραιων αυτων τραγουδιων

  • @ΧρυσόστομοςΧρυσοστόμου-ο8σ
    @ΧρυσόστομοςΧρυσοστόμου-ο8σ 3 ปีที่แล้ว +14

    Ένα λαϊκό αριστούργημα!
    Δεν νομίζω να υπάρχει άνθρωπος που να μην γονατίσει στο άκουσμα αυτού του ύμνου!!

  • @ΙωάννηςΝτάσιος
    @ΙωάννηςΝτάσιος ปีที่แล้ว +6

    Όλυμπος !!!!!

  • @ιωαννηςτιμπολης
    @ιωαννηςτιμπολης 3 ปีที่แล้ว +11

    κανενας μεταναστης δεν νιαζεται εαν εχει δικαιο ο βιρβος η' ο δερβενιωτης......γεμιζει με συναισθηματα.....ακουγοντας αυτη την αγγελικη φωνη και αυτη την τρομερη εκτελεση...[ο 83αρης]

  • @nikutb6798
    @nikutb6798 ปีที่แล้ว +2

    Ο Καζατζιδης αρχισε το 1952 ,υπαρχει μια σχετικα αγνωστη περιοδος τραγουδιων μεχρι το 1958 που ο απαιδευτος και απειρος μουσικα καζατζιδης δειχνει ενα τρομερο ταλεντο ,,τα τραγουδια του γραμμοφωνου ειανι πραγματικα αριστουργηματα και να σκεφτουμε οτι τοτε μεσουρανουσε η προηγουμενη γενια ..ο καζατζιδης αφησε ισχυρο αποτπωμε αυτη την εποχη η οποια επισκαιστηκε απο την εκρηκτικη ανοδο του ιδιου την επομενη δεκαετια του 1960...ο Στελιος εγκλωβιστηκε θα λεγαμε απο τον Νικολοπουλο και αποξενωθηκε απο ανθρωπους που του χαρισαν αριστουργηματα Δερβενιωτης Μητσακης Χιωτης Μπακαλης Καλδαρας ....ξεκοψε απο αυτους και κολλησε με το Νικολοπουλο ..δεν ξερουμε τι παιχτηκε κριμα γιατι με τους προηγουμενους δημιουργους καταξιωθηκε και μεγαλουργησε κ ηταν οι μονοι που ηταν πραγματικοι του φιλοι...

    • @pvr7
      @pvr7 11 หลายเดือนก่อน +2

      Έχεις δίκιο αλλά εκείνα τα χρόνια ήταν σχέση πατέρα-γιου (άσχετα αν μετά τους διέβαλλαν ειδικά τον Νικολόπουλο).
      Εκεί και τότε ο Καζαντζίδης τον ζύμωνε, έβλεπε ένα συνθετικό ταλέντο που αξίζει να προωθηθεί. Κανένας άλλος δεν τον πίστεψε, αμφιβάλλω αν έγραψε κανά άλλο τραγούδι πλην ενός με Λ.Διαμάντη και Τσετίνη και αυτά αργότερα.
      Πάντως δεν νομίζω να αποξενώθηκε ο Στέλιος. Και με Δερβενιώτη, Βασιλειάδη, Καλδάρα έκανε συνεργασίες, και τα λίγα τραγούδια που πρόλαβε να κάνει με Α.Πάνου και Λοϊζο χάλασαν κόσμο.

    • @nikutb6798
      @nikutb6798 10 หลายเดือนก่อน

      @@pvr7 το γεγονος οτι ξεκοψε απο το αναφερει με στοιχεια γιος εμγαλου συνθετη,,,δυστυχως ο καζατζιδης εχασε μεγαλα εργα πχ μικρασια του καλδαρα που ο αξεχαστος αποστολος διακαως ηθελε τον καζατζιδη και παρα το κονε με τον Νικολοπουλο ο καλαδαρας εδωσε μεγαλα τραγουδια οπως το μαυρομανικο μαχαιρι...η περιπτωση Νικολοπουλου δεν εχει διερευνηθει πληρως και ισως να μην βρεθηκε τυχαια στο δρομο του Καζατζιδη ..σαν να εκτελουσε αποστολη δηλαδη για βα χτυπησει τους τεραστιους συνθετες της Κολουμπια..ποτε δεν θα μαθουμε και να μην τα ριχνουμε ολα στον Στελιο που στο τελος ηταν καχυποπτος ...κατι ηξερε..ο επιχειρηματικος ανταγωνισμος καλα κρατει.....ας αναρωτηθουμε πχ γιατι δεν εκανε καριερα ο Κλωναριδης η τουλαχιστον αυτη που του αξιζε ..αρα παντα κατι παιζεται

    • @MetoVamvaki
      @MetoVamvaki 9 หลายเดือนก่อน +1

      @@pvr7 Τήν δεκαετία τού 1990 ο Δερβενιώτης έκανε προσπάθειες νά επικοινωνήσει μέ τόν Στέλιο γιά νά τόν πείσει νά εμφανιστούν μαζί σέ συναυλίες καί πιθανόν γιά νά τού δώσει τραγούδια, πού μόνο σέ εκείνον ταίριαζαν. Είχε γίνει μία προσπάθεια μέ τόν Τερζή, όπου τού έδωσε τραγούδια στό Καζαντζιδικό ύφος αλλά δέν απέδωσε. Ο Στέλιος τόν απέφευγε, θυμάμαι είχε πεί μία φράση για τούς Δερβενιώτη & Βίρβο, ότι είπαν κάποιες κουβέντες γι' αυτόν, ο δε Δερβενιώτης πίστευε ότι τό περιβάλλον τού Στέλιου(Τζανιδάκης) τόν είχε οδηγήσει σέ άλλα μονοπάτια, όχι λαϊκά καί ήταν υπεύθυνο γιά τήν άρνηση τού Καζαντζίδη νά τόν συναντήσει. Τά τελευταία τραγούδια πού συνεργάστηκαν ήταν εώς καί τό 1973, εκτός τού Βασιλειάδη, πού τού έδωσε τόν μισό δίσκο "Στόν δρόμο τής επιστροφής". Ο Δερβενιώτης χωρίς τόν Καζαντζίδη ήταν έξω από τά νερά του. Η τελευταία μεγάλη επιτυχία του ήταν επί τής ουσίας τό "Καταστροφές καί συμφορές", πού επανεκτέλεσε ο Στέλιος γιά τό ΥΠΑΡΧΩ καί τελικά κυκλοφόρησε στα 1977. Τό τραγούδι δέ αυτό μαζί μέ τό "Πάρε τ' αχνάρια μου" γνώρισαν νέες δόξες στά 1993, πού τά ξαναείπε ο Στέλιος σέ στούντιο γιά τό "Ένα γλέντι μέ τόν Στελάρα".

    • @pvr7
      @pvr7 9 หลายเดือนก่อน +1

      @@MetoVamvaki Δεν νομίζω ο Τζανιδάκης να οδήγησε τον Στέλιο σε άλλα μονοπάτια. Ηταν ο παραγωγός στον δίσκο Βραδιάζει. Οσοι συνθέτες έχουν μιλήσει κατά καιρούς για το "περιβάλλον Καζαντζίδη" ξεχνούν να αναφέρουν ότι ανήκαν κάποτε και οι ίδιοι σε αυτό.

    • @MetoVamvaki
      @MetoVamvaki 9 หลายเดือนก่อน

      @@pvr7 Από ότι κατάλαβα ο Δερβενιώτης τόν θεωρούσε υπεύθυνο γιά τό ότι δέν μπορούσε νά συναντήσει τόν Στέλιο. Επίσης σέ συζήτηση μέ τόν Γεραμάνη λέγαν δέν τραγουδούσε λαϊκά μετά τήν επιστροφή του, όπως τά παλιά τουλάχιστον.

  • @perinestor2717
    @perinestor2717 ปีที่แล้ว +12

    Ο Καζαντζίδης έγινε πρώτα φίρμα για την φωνάρα του και μετά για τα καλά τραγούδια.

    • @Derveniotis
      @Derveniotis  ปีที่แล้ว +4

      Δεν υπάρχει κάποιο δεδομένο που να υποστηρίζει αυτή την άποψη, υπάρχει αντίθετα δεδομένο που υποστηρίζει το αντίθετο. Ο Καζαντζίδης όταν πρωτοεμφανίστηκε με ένα αδύναμο τραγούδι του Καλδάρα, εμπορικά πάτωσε τόσο πολύ που η εταιρεία τον έβαλε στο συρτάρι-πιθανότατα για πάντα, αν δεν τον έβγαζε από εκεί η επιμονή του Γιάννη Παπαϊωάννου, που του χάρισε την πρώτη του επιτυχία. Ας μην υποτιμάμε τη δύναμη της θεματολογίας των τραγουδιών του (δηλαδή των στιχουργών) αλλά και των μεγάλων συνθετών που του χάρισαν διαμάντια. Πιστεύω ούτε εκείνος θα ήθελε κάτι τέτοιο.

    • @perinestor2717
      @perinestor2717 ปีที่แล้ว +7

      @@DerveniotisΠρώτον δεν υποτιμώ κανέναν στιχουργό η με ότι άλλο επάγγελετε.Είμαι και εγώ στιχουργός και τραγουδιστής κάτι ξέρω, αν τραγουδας εστω και λιγο καταλαβαίνεις τι εστι καζαντζιδης ,μπορεί το πρώτο τραγούδι να μην άρεσαν οι στίχοι στον κοσμο οχι όμως η φωνή τα μπερδεύεις.Και πάλι λέω και τα δύο παίζουν ρόλο το ένα συνδιάζει το άλλο,γράφω και εγώ τραγουδάκια δύο μου τραγούδια τα λέει ένας καλός τραγουδιστής από τα Γιάννενα Αντώνης Νολάς τίτλοι "Ρίξε μου μια μαχαίρια"και "Ναμαι κι απόψε"

    • @Derveniotis
      @Derveniotis  ปีที่แล้ว

      @@perinestor2717 Δεν είπατε όμως αυτό, δεν είπατε "και τα δύο παίζουν ρόλο". Καλή σας συνέχεια.

    • @perinestor2717
      @perinestor2717 ปีที่แล้ว +2

      @@Derveniotis Πως δεν είπα ,είπα το ένα συνδιάζει το άλλο.Στις αρχές δεκαετίας του 70 διάβασα το θησαυρό και είδα το θέλεις να γίνεις στιχουργός,Δερβενιώτης τότε είχα γράψει ένα τραγουδάκι και του το έστειλα η απάντηση του ήταν,είσαι καλός συνέχισε, αυτό ήταν.

    • @Derveniotis
      @Derveniotis  ปีที่แล้ว

      @@perinestor2717 Στο "Ντομινό" ήταν.

  • @pvr7
    @pvr7 11 หลายเดือนก่อน +3

    Δεν ξέρω αν το κατάλαβε κανείς αλλά το βίντεο απαντάει και στις αστειότητες διαφόρων περί... "εκμετάλλευσης".
    Ας τους το δείξει κάποιος. Αποδεικνύεται πως εταιρίες/συνθέτες/στιχουργοί κινούσαν τα νήματα και αυτοί επέλεγαν τα θέματα που έκριναν πως ταιριάζουν στην εποχή. Ας είχε κουραστεί ο Στελάρας από τη θεματολογία. Τουλάχιστον κατέθεσε την ψυχή του όπως ήξερε και για αυτό λατρεύτηκε.

  • @socratesparcharidis5719
    @socratesparcharidis5719 ปีที่แล้ว +1

    Toν Κωστα Σωτηροπουλο τον ακουγα στο 3ο προγραμμα του Ρ.Ι.Κ στα μεσαια 603 KHZ οταν εκανε τα καταπληκτικα αφιερωματα για τον Στελιο,μαλιστα του εστειλα δωρο ενα βιβλιο για το ζειμπεκικο τραγουδι του Θωμα Κοροβινη πιστευω να με θυμαται και να συνεχιζει να υπηρετει με αφοσιωση το λαικο τραγουδι.Σε οτι αφορα τον Στελιο θελω να καταθεσω οτι εξεφρασε το συλλογικο τραυμα του Ελληνικου λαου που εβγαινε καθημαγμενος απο τον εμφυλιο πολεμο και την ακολουθησασα ξενητεια.

  • @dimitis56
    @dimitis56 ปีที่แล้ว

    Δερβενιώτης σήμερα θα τους επερνε σβαρνα για πλάκα πολλοί δεν τό γνωρίζουν αλλά η Ελλάδα έβγαλε κάτι τέτοια παλικάρια που ήταν ΈΛΛΗΝΕΣ αλλά πολύ μπροστά από την εποχή τους.

  • @mixkon1986
    @mixkon1986 3 ปีที่แล้ว +11

    Η μαρτυρία αυτή, έρχεται σε κόντρα με τη μαρτυρία του Κώστα Βίρβου για το συγκεκριμένο τραγούδι. Ο Βίρβος έλεγε πως όταν ο Καζαντζίδης άκουσε τους στίχους του διαβατηρίου, του άρπαξε μέσα απο τα χέρια το χαρτί ( του Βίρβου ) και του είπε, πάμε να το πω στο στούντιο.
    Άρα, η ο Βίρβος το μπέρδεψε με άλλο τραγούδι - ίσως το ένα πιάτο άδειο στο τραπέζι- ή ο Δερβενιώτης.

    • @Stavrosmani...
      @Stavrosmani... 3 ปีที่แล้ว +4

      Ο Βίρβος είπε για τό τί έκανε ο Στέλιος Καζαντζίδης, όταν τού διάβασε τούς στίχους... Ίσως ήταν άλλο τραγούδι αυτό πού λέει ο Δερβενιώτης.. Αλλά και πάλι ο Δερβενιώτης λέει για τό τραγούδι αρκετές φορές.. Τώρα ποια ήταν η αλήθεια, δεν ξέρουμε ακριβώς.. Μήπως τού είχαν ΠΕΙ στην αρχή μόνο τον τίτλο του τραγουδιού και δεν τού άρεσε του Στέλιου Καζαντζίδη,, ίσως να ήταν επιφορτισμένος από ποιό παλιά πού είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό και είχε κακές αναμνήσεις... Αλλά μετά όταν πήγε στο στούντιο και τού τό διάβασε ο Βίρβος, νά τού άρεσε πολύ τό όλο θέμα και να δεχτεικε... Υπήρχε και σέ ένα άλλο τραγούδι πού είπε ο Στέλιος Καζαντζίδης, ένα θέμα με τούς στοίχους.. Ήταν τό ψωμί τής Ξενητειας,, όπου όταν τού τό διάβασε στο στούντιο ο Βαγγέλης Ατραιδης ο Στέλιος ξετρελαθηκε.. Όπου για νά τό ΠΕΙ, έβαλε και τά έξοδα τού στούντιο , αλλά και τής κυκλοφορίας του... Γιατί ο Μάτσας δεν ήθελε να τό Τραγουδισει ο Στέλιος Καζαντζίδης.. Αλλά ο Στέλιος ήθελε πολύ..

    • @mixkon1986
      @mixkon1986 3 ปีที่แล้ว +1

      @@Stavrosmani... Όχι, στο θέμα με τον Βίρβο, δεν του το διάβασε σε κανένα στούντιο, αλλά σε ένα καφενείο. Τώρα, αν αναφερόταν σε άλλο τραγούδι και έκανε λάθος...δεν ξέρω

    • @ΧρυσόστομοςΧρυσοστόμου-ο8σ
      @ΧρυσόστομοςΧρυσοστόμου-ο8σ 3 ปีที่แล้ว +4

      Πάντοτε ο Καζαντζίδης εξέταζε προσεκτικά τον στίχο

    • @mixkon1986
      @mixkon1986 3 ปีที่แล้ว +1

      @@ΧρυσόστομοςΧρυσοστόμου-ο8σ Ναί, έτσι είναι. Ήθελε πρώτον, να είναι κατανοητός στους τελείως αμόρφωτους ανθρώπους - του δημοτικού όπως έλεγε - και μετά, να είναι καλογραμμένος στιχουργικά. Ένας αμόρφωτος άνθρωπος όπως ο Καζαντζίδης, είχε αναπτύξει κριτήρια και μάλιστα αυστηρά και αυτό διότι είχε τάση για μάθηση, άκουγε προσεκτικά και ρουφούσε τη γνώση των άλλων όταν έπρεπε, καθώς και γιατί είχε εκ φύσεως αντίληψη, κοινωνική και αισθητική.
      Κάποιες φορές όμως, αυτή του η κατ'άλλα απόλυτη στάση, μαζί με ορισμένα προσωπικά πάθη που όλοι έχουμε, του κόστισε μερικά σπουδαία τραγούδια απο το τεράστιο ρεπερτόριό του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δίσκος Μικρά Ασία των Καλδάρα και Πυθαγόρα που δεν τον τραγούδησε διότι άκουσε τη γνώμη ενός φίλου του, εργολάβου οικοδομών!!!
      Ένα δίσκο που αν τον έλεγε, θα ήταν ίσως ο καλύτερος δίσκος lp της καριέρας του....
      Το ίδιο και με άλλα έργα και μεμονομένα τραγούδια. Παρόλα αυτά όμως, είχε σε γενικές γραμμές σωστό κριτήριο και επέλεγε καλά λαϊκά τραγούδια με περιεχόμενο.

    • @MetoVamvaki
      @MetoVamvaki 3 ปีที่แล้ว +3

      @@mixkon1986 "Τό ένα πιάτο άδειο στό τραπέζι" πρέπει νά ήταν. Οί δυό τους κάνανε μεγάλη προσπάθεια, σέ ένα καφενείο νά τόν πείσουν καθώς εκείνη τήν εποχή είχε τά πρώτα θέματα μέ τήν εταιρεία. Τό γεγονός αναφέρεται στό βιβλίο τού Μπαλαχούτη "Κι όσο υπάρχεις θά υπάρχω".