2:10'da "Herşeyi yapabilen diller arasına giremiyor" demişsiniz,hiçbir dil bu kategoriye girmiyor,evet java oyun da yapabilir fakat insanların ana oyun motorunu geliştirirken genel olarak c++ kullanmasının bir nedeni var,herşeyi en iyi şekilde yapmıyorsa herşeyi yapmasının bir manası olduğunu görmüyorum,ve herşeyi en iyi şekilde yapan bir dil olsaydı zaten başka programlama dili olmazdı diye düşünüyorum.Yorumumu agresif olarak görmeyin fakat insanlar öğrendiği yanlış bir bilginin doğru olduğunu düşünerek kendilerini sınırlamalarını önlemek amacıyla yazdım.
java ile oyun yazıyorum..ve evet oyun motoru yok javada..çünkü javada direk zaten herşeyi yapabilirsiniz.. javanın asıl olayı şu..hem nispeten hızlı..c den yavaş olması javayı yavaş yapmaz..ferrariden yavaş mercedes yavaş araba olmaz.öle düşün..hem hızlı hemde çöptü vs birçok şeyi kendi hallederek yazılımıcıya üretkenlik alanı sağlıyor.. hem güçlü hem üretkenliğin çok güzel ortasında duruyo java..taş gibi 2 boyuutlu pc oyunu yazıyom javayla..başka bi dil ile bunu asla yapamazdım..ve oyun motoruna hiç ihtiyaç duymadım..java bu her şeyi yapabilin zaten..
Evet syntax ı uyuz, evet öğrenmesi zor. Ama şu bir gerçek ki kim c++ da kod yazarsa bir şiir yazdığını hisseder. Ve şu da bir gerçek ki hız tutkusu yenilmez.
+Muhammed YILMAZ iş duygulara gelince tabi ki herkesin ilk aşkını yaşadığı bir dil, platonik olduğu bir dil, gizemli ve keşfedilmeyi bekleyen bir dil, performansına hayran olduğu bir dil vs. vardır :) bilebildiğim kadarıyla kariyer konusunda yardımcı olmaya çalıştım, yoksa duygusal durumlar çok farklı olabilir :)
Merhabalar Hocam ben gömülü sistemler üzerinde çalışıyorum c ve c++ bu konu ile ilgili olarak çok kullanılan bir dildir.Doğrudan masaüstü uygulamalarında önemini biraz yitiriyor olabilir ama gömülü sistemler için çok kıymetli bir dil . Teşekkür Ederim .
bir c++ programcısı olarak gülüp geçtim. objective-C mi kaldı acaba swiften sonra :) C++ web back-end'indede oldukca cok kullanılır. node-js in pluginlerine bakmanız kafi...
Hocam genelde dilleri buyuk veri. veri bilimi acisindan degerlendirmissiniz. Java daha yaygin ve kurumsal sirketlerde tercih edilen dil olmasina karsin asagidaki alanlarda C++ birincil dil olarak kullanilmaya devam edecektir diye dusunuyorum: - Oyun programlama - Simulasyon Sistemleri - Arakatman yazilimlari - Finans Uygulamari - Gercek Zamanli Sistemler - Bilimsel Hesaplama - Gomulu Sistemler (Bunu siz de belirtmistiniz)
+Nehir Sancar evet daha cok C kullanılıyor ancak mimariye ve C++'a hakim olundugunda gomulu sistemlerde de kullanımı var. Scott Meyers'in bu konuda eğitimleri bulunmaktadır: www.aristeia.com/c++-in-embedded.html
Hocam C++ zamanla geliştirilen standartlar sonucunda yamalı bohçaya çevrildi. C++'ı oyun teknolojisi için çok ideal bir programlama dili olarak düşünürdüm fakat sözdizimi çelişkileri, yazım kurallarındaki aşırılıklar ve sapmalar bu dilin kullanımı hakkında güvensizlik oluşmasına sebep oluyor. Güçlü bir program yazmak için C++ kullanmak gerekir fakat python programı yazar gibi C++ yazarak ancak belirli bir programlama kabiliyetine sahip olunabilir. Basit programlar ve yamalar yazılabilir ve kod yazımında kendinizin getirdiği yaptırımlar ile sınırlı düzeyde verimlilik ve kullanışlılık elde edilebilecek programlar üretilebilir. Şu an C dilinin sözdizimi kurallarını öğrendim ve verimlilik elde edilebilecek ve dolaylı bir şekilde nesneye yönelik program yapabilir miyim diye araştırma yapacağım.
Sadi Hocam merhabalar Ben Erdal Bozkurt. Arkadaşlarımla paralel programlama kullanacağımız bir proje gerçekleştireceğiz Herhangi bir mecradan multi-core bir server kiralayabilir miyiz? Eğer evet ise cevabınız, nereden? Selamlar :=)
önemli olan kodlamanın mantığını öğrenmek örneğin kotlin i 2 yılda öğreniyorsan bundan sıkıldım az da C++ öğreneyim dersen onu 1 ayda kaparsın önemli olan birisini öğrenmek devamı kolay gelir zaten bir dilde yapabiliyorsan diğer dilde de yaparsın çok çok farklı değil.
Merhaba, giriş seviye Java ve C dilini biliyorum. Ancak oyunlarda C++ kullanıldığını gördüm. C dili nerdeyse hiç kullanılmıyor artık(Oyun sektorunde benim araştırdığım kadarıyla kullanıldığını pek görmedim). Sizce Nasıl devam mı edeyim daha çok ilerlemedim. Yada oyun yapacaksan C++ başla işine çok yarar mı dersiniz?
Elektrik elektronik mühendisliği okuyan bir kardeşiniz olarak kendimi robotik ve insansız hava araçlarında geliştirmek ve projeler yapmak istiyorum C++ bu alanlar için uygun mudur?
dostum sen bakma yok c++ ölmüşte yok bu olmuşta gibi saçma sapan zırva cümlelere. c++ ölecek bir değil. şuan dünyanın bir çok dev şirketi performans gerektiren yerlerde c++ yazar. browserlar, databaseler, serverlar, oyunlar, savunma sanayi , embedded deviceler. allahını seversen c# veya java dediğin diller. web tarafında biraz kendilerine yer edindiler. ki kendilerinin bir sürü alternatifi var . nodejs, php , python vb. Anlıyorum bir dili sevebilirsiniz ama fanboy olmaya gerek yok. Kendim php,nodejs ve c# yazıyorum.. ya c++ ile javayı karşılaştıran cahil dolu piyasa. hani javaya " platform bağımsız kanka ya c++ java ile baş edemez" diyen salaklar varya. o dilin becerisi jvm den geçiyor. dur size birşey söylim jvm var ya heh o bile c++ ile yazılıyor.
@@can3792 katılıyorum bilg.müh öğrencisiyim herkes python C# ile kod yazmayı bir şey zannediyor, kullandıkları toolları alt kademeyi araştıran eden yok.
Bugün baktığınızda bir çok oyun motoru çekirdeği, açık kaynak kodlu popüler yazılımlar C\C++ ile yazılmaktadır. Bunun bir sebebi var. Gömülü sistemlerde de genel olarak C\C++ kullanılmaktadır. Bu anlamda bu iki dil, C ve C++, daha uzun bir süre çekirdek yazılım dilleri olarak survive edecekler gibi görünüyor.
Hocam saygılar.Öncelikle videolarınızı keyifle izliyorum bilişim dünyasına böyle bir katkı yaptığınız için teşekkür ederiyorum.Videolarınızda genellikle java,c,c++ üzerinde duruyorsunuz.Dünya genelinde de bu kombinasyon geçerli sanırım ancak ülkemizde iş ilanlarını ele aldığımızda csharp açık ara önde bu sebeple tespitlerinizde bu gerçeğide de ekleminizi dilerim.
evet videolarda bahsediyoruz, çok sayıda videoda Türkiyedeki durum ve c#'tan bahsettik hatta sırf bu yüzden prensiplerime aykırı olmasına karşılık eğitim videoları hazırlamaya başladım: th-cam.com/video/5T6XQarpXgQ/w-d-xo.html Başarılar
Programlama bilgim yok fakat öğrenme aşamasındayım c++ ile işe başladım. Blockchain teknolojisinde sıklıkla c++ kullanılıyor diye biliyorum. Bu dijital devrim tekrar c++ ı 1. sıralara getirebilir. Bu arada blockchain, kripto para konularında videolar hazırlarsanız büyük hizmet yapmış olursunuz. Türkiye de bu konuları bilen eğitim veren yok denecek kadar az.
7 ปีที่แล้ว +3
c++ yeni standartlardan ve c dilinin yerini alacağından haberiniz vardır umarım. c# da ne varsa c++ ile yazabiliyorum. qt ve c++builder ile xamarinden ve java hızlı çalışan uygulama geliştirilebiliyor. Hele mesele gömülü sistemlerde oop olunca rakibi yok gibi(matlab oops olabiliyor ve c kodu üretiyor ama hariç tutuyorum). Rust ve Go da gelen yenilikler?! c++ içinde çok uzun zamandır vardı. c dilini julia dan bile kolay entegre edebiliyorsunuz, sadece kopyala yapıştır. constexpr ifadesinden, render gücünden, geleceğin (data)parallel hesaplama dili olacağından(sycl ve parallelstl standart oluyor) bahsetmiyorum bile. c/c++ diline yakın olan Opencl ile sdk bulunan tüm donanımlara arayüz,v.m.,jit, makine kodu üretebilirsiniz(fpgaler ve dsp çipleri dahil). opencl diline c/c++ dışında herhangi bir dille host kodu yazarsanız hemen yavaşlama gösteriyor. Opencl için java, f#, python, c/c++ ile mandelbrot ve quicksort host kodu yazmıştım ve V.M. bulunan tüm diller performansı çok fena düşürüyor. Julia da c kadar hızlı gözükmesindeki ipucu c gibi tek çekirdek üzerinde çalışmıyor yada simd ifadelerini kullanıyor. c++ da v.m. yok diyenlere llvm ve naturaljit(google serverları kullanıyormuş) var. c++ rakibi rust ve go da ise seçebileceğim dil rust ama sadece eğlence amaçlı. iş yeri kursam v.m. içeren hiçbir teknolojiyi kullanmam.
Hocam ağzınıza sağlık öncelikle. Otomasyon alanında tecrübeli elektronik mühendisi olarak yazılım dünyasına (programlama dillerine biraz uzağım). Robot tasarımlarında kullanılan açık kaynak kod ROS'da (Robot operating system) ürün geliştirmeye başladık. ROS'da hem python hem de C++ da yazdığınız kodları çalıştırabiliyorsunuz. Python benim için anlaması daha kolay bir dil olsa da bir çok geliştiricinin ROS platformunda C++ ile kodlama yaptığını görüyorum. Anlatımlarınızdan anladığım kadarı ile temel sebebi hız. Bu noktada sadece Python bilgisi ile sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim.
sayın hocam, videolarınızı büyük keyifle izliyorum ve bilgilendirici videolar için teşekkür ederim. benim meslek borsacılık ve bizim sektörde insan gücüne ihtiyaç giderek azalmaktadır. Özellikle hisse senedi alım/satım işi, özel yazılımlara bırakılmakta. yurt dışındaki forumları incelediğimde; genelde çok kısa sürede alış/satış yapan programlar( HFT ) için hızdan dolayı c++ tercih ediliyor. Bilgisayar mühendisliği için önemi belki azalabilir ama başka bölümler için önemi artmakta. hatta durumu özetlersem: High Frequancy Trading: kurulan model önce python'da tstediliyor;sonrasında gerçekte uygulanması için c++ kullanılıyor. özel yatırım fonları(hedge funds) matlab/python programları kullanılıyor. Saygılarımla,
Evet alanlara göre kullanımı hala var (bazı alanlarda ezici şekilde c++ kullanılıyor) ancak c++ altın çağlarını gördükten sonra artık düşüşte olduğunu söyleyebilirim ve sanırım c++ için büyük bir atılım olmazsa uzun vadede bu alanlarda da kullanımı azalacak. bilgi için çok teşekkür ederim, başarılar dilerim.
Hocam merhaba, yaşım 37 elektrik -elektronik mühendisiyim. C dilim orta seviyede...C yi daha da geliştirmek üzerine C çalışıyorum. A Gömülü sistemler üzerine çalışma kararı aldım ve Ayrıca VHDL üzerine de çalışmaya başladığımda bu yaşta program mı yazılır bu yaştan sonra yeni programalama dili mi öğrenilir gibi sürekli olarak eleştiriler geliyor? Sizce programlama dili öğrenmenin bir yaşı var mıdır?
hocam .net open source olmadı mı 2014 kasım da?şu an bildiğim kadarıyla mac os x ve linuxa port edilmeye çalışıyor.microsoft ve gönüllülerden oluşan bir ekiple.yanlış biliyorsam düzeltin lütfen
+zer zambil biz bu filimi izledik :) bundan on yıl (belki daha fazla önce) mono project başlamıştı orada da microsoft platformu açıp isteyen istediği platform için bizim standartlarımıza uygun kod geliştirsin demişti. Şimdi sizin mesajınızdan sonra baktım yine aynısı oluyor. Açıkçası kişisel görüşüm, microsoft'un visual studio'yu bütün özellikleri ile, linux veya osx için geliştirip dağıtmadıkça tam olarak bu ortamları desteklemiş olmayacağı yönünde. Mesela aynı şeyi office için yapıyorlar (tam olmasa da büyük ölçüde diyelim). Osx için office versiyonların çıkarıp yayınlıyorlar ama aynısını visual studio için yapmıyorlar. Veya linux/unix dünyası için de ne kadar destek verdikleri çok tartışılır. Elbette bunlar şirketin kendi stratejik kararıdır ve çok fazla kriteri dikkate alarak karar veriyorlardır ama yine de tek üreticili (vendor) bir dilin kodunu açmak veya standartlarını açmak onun her platformda desteklendiğini göstermez.
hocam mono project başladığında microsoft kaynak kodlarını open yapmamıştı.deyim yerindeyse körebe oynanıyordu,reverse engineering falan ve sağduyu ile taklit edilmeye çalışılıyordu ki microsoftun açık bir desteği de yoktu..sonuçta yarım yamalak birşey çıktı."hello word" yazılacak kadar ve belki biraz daha ilerisi ama kesinlikle tüm platform değil.şimdi ise resmi olarak open source dedi ve github hesabı var github.com/dotnet.bana öy ki microsoft bugün ölse bile .net open source olarak yoluna devam eder c# ve f# da buna dahil.ben önümüzdeki zamanlarda linux ve macos x portununun çıkacağını düşünüyorum ama proje çok kapsamlı olduğu için uzayabilir.çok da yakından ilgili değilim öyle aşırı bilgim de yok sadece yabancı forumlardan,teknoloji sitelerinden takip ediyorum.tabi ki sizin kadar bilgim yok yani yanlış mı yorumlamışım tüm herşeyi.c# ile yazılan uygulamalar .wine(windows emulatörü) olmadan doğrudan framework üzerinden çalışamayacak mı sizce aynı şey macos x için de geçerli?
+zer zambil Yok doğru yorumlamışsınız o şekilde haberler var ama benim görüşüm herhangi bir framework için tek bir firmanın desteklediği, tasarladığı ve kararlarını aldığı durumda açık kaynak olmasının çok da birşey ifade etmediği. Mesela java'nın bu kadar güçlü olma sebeplerinden birisi onlarca firma ve topluluğun söz sahibi olmasından kaynaklanıyor. Dediğim gibi microsoft bir gün visual studio'yu linux ortamında sunarsa bir şansı var, yoksa ben çok fazla şans vermiyorum. Ayrıca mono projesi hala devam ediyor, hatta çoğu profesyonel ortamda da kullanılıyor (örneğin unity) ve son hamle olan xamarin'in alınması ile iş daha da farklı bir boyuta taşındı. Tekrar olacak ama bence visual studio olmayan bir ortamda .net framework çok anlamlı değil.
teşekkürler hocam ,visual studio code var mac os ve linux için ama tabiki visual visual studioya hiç benzemiyor.notepad++ ın az gelişmişi gibi şimdilik.eğer microsoft bunu geliştirirse sizin dediğiniz elde edilmiş olacak ama sizin de dediğiniz gibi geleceği bilmiyoruz.benim merakım şimdi işler open source da olduğu gibi yürümeyecek mi .net için konuşacak olsak.keşke power .net programmer birisi olsada .netin open source olduktan sonra development sürecinden bahsetse.yine tekelci microsoft mu yoksa fikri değişmiş katılımcı microsoft mu olmuş büyük merak içerisindeyim bu yönden
Hocam slm lar videolarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum özellikle yapay zeka videolarınız için çok teşekkür ederim birazda machine learning eğitimi vereblirseniz çok sevinirim birçok arkadaş c++ öğrenmenin gereksiz olduğunu düşünüyor ama iş ilanlarının olduğu sitelerde özellikle savunma teknolojileri ve endüstriyel proje yazılımlarında aranan özelliklerden birisi c/c++ ve ada dili olmazsa olmazlardan birisi.Zaten genelde gömülü yazılımı için kullanımı halen aktif olarak devam ediyor..Ben c++ ve ada programlama dillerini öğrenene kadar ofis tasarım işi bulamamıştım.Eğitimim makina mühendisliği lisans cybernetics yüksek lisans.
evet makina veya elektronik gibi alanlar için hala cazip dillerden birisi C++ , hatta Matlab gibi programlar bile çok cazip olabiliyor ama yazılım sektörü böyle değil. Şu anda yazılım sektöründe Java açık ara C++'dan önde, hatta C bile C++'dan daha çok kullanılıyor diyebilirim. Mesela python gibi diller de hızla yükseliyor buna karşılık C++ her geçen gün kullanımını biraz kaybediyor diyebilirim. elbette 90'ların sonunda ve 2000'lerin başındaki o hızlı düşüşü kadar hızlı düşmüyor ama toplamdaki kullanım oranı çok yavaş da olsa bir düşüşte. Web'e çıkamamış olması, mobil geliştirmede kullanılamıyor olması gibi çok fazla neden bulunabilir elbette ancak kişisel görüşüm, yazılım sektörüne girecek arkadaşları C++ gibi dillere yönlendirmenin hata olduğu yönünde. Elbette elektronik veya makine gibi disiplinleri ayrı tutarak bunları söylüyorum
Eğer udemy'de C# kursunuz olsaydı onu alırdım. Şuan asıl ona ihtiyacım var. Ama programlama mantığı, kodlama, yapay zeka vs. sıfırdan tamamen güvenilir bir kaynaktan öğrenmek istiyorum. Size güveniyorum. Sizde C++ kursu olduğun için ondan başlamayı düşünüyorum. Birini öğrendiğimiz zaman diğerlerine geçmek kolay olur diyorsunuz zaten. Kodlama öğrenirken en önemli şey. Ek olarak nesne yönelimi ve veri tabanı demiştiniz galiba. Nesne yönelimi kursunuzda var yanılmıyorsam C++ için ama ikisinden birisinin kursunu yoktu, göremedim. Kodlamayı öyle bir kaynaktan öğreneyim ki aklımda soru işareti kalmasın istiyorum. Eğer öğreneceksem nesne yönelimi ve veri bilimini de öğrenebileceğim bir dil olmalı! Bir de C'den başlamayı tavsiye ediyorsunuz ama udemy'de bu dili öğrenebileceğimiz bir kursunuz var mıydı? Ya da ben Oyun, oyun motoru, Animasyon filmi, sanal asistan gibi şeyler için istiyorum. Hangi kod dili bana daha uygun. C++ ölüyor mu bilmiyorum ama oyun sektöründe hala çok kullanılmıyor mu? Unreal ile mesela... Her hangi bir oyun yaparak bu sektöre girmek istiyorum. Ama hazır materyallerden yararlanırsam oyunumu istediğim gibi güncelleyemem veya özelleştiremem. Ancak kodlama ile sanırım istediğim kadar geliştirebilirim. Öyle değil mi? C++ yeterli olur mu bunun için. Son olarak Yapay zeka için genelde phyton kullanılıyor sanırım. C++ yapay zeka konusunda nasıl?
C++ ölmez çünkü oyun sektörü ölmez, ama daha da önemlisi C ölmedikçe C++'ın ölmesi için bir sebep yok ve en nihayeti C asla ölmez çünkü Turing makinelerini en iyi soyutlayan ve derleyicisi assembler hızında kod üretebilen tek dil budur. Yeni bir işlemci mi çıktı, önce C derleyicisi hazırlayacaksın. Yeni bir grafik kartı mı çıktı, önce C ile sürücü yazacaksın. Yani C asla ölmez. C++'da C kodunu en kolay entegre edebilen, OO alternatif. Öğrenmesi zor olduğu için kullanmıyor yeni nesil. Evet, zordur ama bu dilin tüm olanaklarını illa var diye kullanmak gerekmez. İhtiyaç oldukça öğreneceksin. C++'ı sadece C gibi bile kullanabiliyorsun, OO paradigma var, Generic programlama var, yeni nesil C++'da lambda var. Var oğlu var, seç beğen istediğin tasarımı yap.
Hocam yakın zamanda python'a başladım. İleriki zamanlarda ekstra olarak hangi dili öğrenmeliyim en çok işime yarayabilecek şekilde? Java, javascript ve c++ arasında kaldım. Cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Ingilizce ogrenmeden gelisebilirmisin yani çince tamam okey ama c++ gibi ingilizcede temeldir. Autocad olurmu ben mesela tasarimciyim . Yazilimci degilim olmez.
evet ilk perl kodunu yazdığımda 2000'lerin başıydı, sevdiğimiz ve güzel bir dil, fonksiyonel programlama (functional programming) içeriyor olması o yıllarda çok tartışılmıştı (eğitime başlangıç dili olarak uygun olup olmaması) ama uzun vadede scala gibi dillerin gelişimi veya java içerisine lambda calculus gibi özelliklerin eklenmesi bu akımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bir kaç projede özellikle metin işleme (text processing) kütüphanelerinden faydalandık ve oldukça kuvvetli olduğunu söyleyebilirim. Video çekme işine gelince, vakit bulabilirsem, bilebildiğim kadarıyla çekmeye çalışırım elbette ama ne zaman olur, bilemiyorum, şu anda başladığımız serileri bitirip, söz verdiklerimizi çekmeye yoğunlaşmış durumdayım, ama bir ara çekebiliriz sanırım. Başarılar dilerim.
And the spirit of C++ will never die Just like a rock in the ocean In the spirit of C++ we’re flying high Always high on emotion The spirit of C++ will never die
C++ büyüklerin oyuncağı, kendisiyle diller, motorlar, tool'lar... oluşturuluyor, bunlar "yazılımcılara" veriliyor onlarda o tool'lar, diller ile çalışıyorlar. Günümüzde artık yazılım geliştiricileri, yazdıkları yazılımın havada bir yerlerde, ideal bir hayalde çalıştığını zanneder olmuşlar Büyüklerin yaptığı o tool ve dilleri kullanmaktan. Ama sanılmasın ki tool ve diğer dilleri kullanmak kötü bir şey. Onlar sayesinde işler hızlı ilerliyor.
Evet bu videoya tam olarak 3 yıl sonra yorum yazıyorum ve size ne kadar boş olduğunu hızlıca bir açıklayayım : Valve,Sony,Microsoft,Facebook,Google,Apple yazılım mühendislerinin HEPSINDEN C++'ı en az 2 yıl boyunca profesyonel olarak kullnamasını istiyor ;) Anliyacağınız C++ piyasadaki her şeyin temeli. Ve bilmeniz çoğu şirkette hala bir zorunluluk. Yazılım hakkında kariyer yapmak isteyenlerin bilmesi gereken kodlama dilleri belli başlıdır. Genel olarak C/C++-Python-Java-Javascript-PHP-C# dillerini bilmeniz yeterlidir bunları rahatça kullanabilirseniz Yapay zeka,dynamic programming,web uygulamaları,oyun uygulamaları, büyük şirketlerde anti cheat gibi tasarımlar, windows applicationlar yazabilirsiniz fakat nerede ve hangi işe girdiğinize göre bilme seviyenizin önemi değişir. Ama genel olarak bunları en azından orta seviyenin üstünde bilirseniz hiçbirzaman güvendiğiniz mesleğiniz ölmez.
+Bar Bar evet genelde iş sonrası akşamları elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum, biraz yorgunluk oluyor ama tek ümidimiz belki bir faydası olur.
ilk başta TH-camden videolarlamı başlanmalı? yoksa kitaplarlamı? Kişiden kişiye değişen öğrenme kabiliyetine bağlı sorum ama sizce hangisi daha etkili olur
siz zaten cevap vermişsiniz :) kişiye göre değişir. Şöyle söyleyeyim: bizim zamanımızda internet yoktu. Bakın bir kere daha söylüyorum, bu lafın anlamı derindir: bizim zamanımızda internet yoktu. Dolayısıyla ben kitaplardan öğrenmeyi öğrendim. Ancak ben böyle öğrendim diye doğrusu budur diyemem (ki tam da bu sebeple internetten öğrenmek isteyenler için elimden geleni yapıyorum). Tercih sizin ama genelde video ve kitapları paralel takip edebileceğiniz eğitim setleri hazırlamaya çalışıyorum. Örneğin weka veya rapid miner gibi konularda Türkçe kitap yazıp öğrencilere ücretsiz veriyorum, bu kitaplar videolar ile birebir paralel gidiyor. Daha iyisi şu anda aklıma gelmiyor, ama gelirse onunu da yaparım (siz benim yaşıma geldiğinizde daha neler çıkacak kim bilir). Başarılar dilerim.
Hocam ben çok saçma bir şekilde, biraz ondan biraz ondan öğrenmeye çalıştım. Şuan için sizden yardım istiyorum; C az bucuk biliyorum pointerlara kadar(pointerı kullanamam ama mantığını biliyorum) Python dizilere kadar biliyorum(pointer varmı bu dilde onu bile bilmiyorum). c++ öğrenmeye çalışıyorum şuanda (deitel'in c++ 11 kitabından) Üstüne bu videoyu izledim ne yapmam lazım bilmiyorum. Kullanım amacım; Mikrodenetleyici, ARM programlama aynı zamanda windows, android, apple için gui yazmak. Neden c++'a döndüm QT ile gui'yi hallederim, c++ ile gömülü sistem programlarım diye düşündüm. Şu ana ne yapmalıyım sizin fikrinizi merak ediyorum.
sorumu mazur görün yeni başlıyorum kendimi bilgisayar noktasında geliştirmeye, bu tür diller hangi alanlarda kullanılabilir? mesela eğitim sektöründe akademısyen ya da bır ogretmen olarak c++ nasıl değerlendirebilirim...
Merhabalar, C ve C++ dilleri gömülü sistemlerde kullanılmaktadır. C-C++ dilleri mutfağınızdaki filtre kahve makinalarından tutun - uzay araçlarına, uçaklara kadar birçok sistemde vardır. Kullanım alanı çok az diyen bilgi seviyesi düşük insanlara inanmayın.
Knk üniversite hazirliktayim. Python ogrendim django ile website yapabiliyorum. İlgi alanım website yapımı ve mobil uygulama geliştirme. Sence c ve c++ bilmeli miyim?
Hocam benim bir sorum var cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler ederim.Sorum şu; Ben programlama dili e C++ la başladım devam da ediyorum severek ilgileniyorum ama sizin konuşmanızdan sonra C++ hakkında şüphem oluştu acaba C++ öğrenmemi yarıda bırakıp pyhton ya da C# ya da java mı öğrenmeye başlasam? Bana ne tavsiye edersiniz ?
c++ ölüyormu bu nasıl başlık kusurabakmayın ama açtığın tarayıcı bile c++ tan kodlanmış bildiğiniz bilmediniz tüm büyük programlar c++ ile yazılmış ve halada yazılıyor c c++ rakip imkansızdır tüm programlamalarda c temeli vardır zaten tüm mantık c den türer tüm kütüpahneler c den alınmış ve geliştirilmiştir c de c++ a bağlıdır aradan 200 yılda geçse c++ kadar güçlü bir dil geleceğini zanetmiyorum buda benim görüşümdür
200 yıl sonra da gecse bitmez diyorsunuz da birak 200 yılı 20 yıl sonra kuantum bilgisayarlar cikarsa birak c++ı tüm diller biter cunku kuantum bilgisayarın isleyisi su anda bilgisayarlarda kullandigimiz gibi 0 ve 1 den ibaret deildir ancak c++ ve diger dillerin farklı versiyonlari sürümleri cikartılarak kuantumlara uygulanır o yuzden sanmıyorum c++ ve diger dillerin uzun vadeli olacagını umarım anlatabilmisimdir
hayır yok. Yani şöyle söyleyeyim çok yaygın kullanılan diller var. Mesela C dilini sanıyorum her işletim sistemi bir şekilde destekliyor ama bazı işletim sistemlerinde artık dil C olmaktan çıkıyor (çok fazla farklı standartlara geçiliyor). Java benzer şekilde platform bağımsızlığı (platform independence) sunuyor ve teorik olarak bir işletim sisteminde yazdığınız ve byte code ürettiğiniz programı başka sistemlerde derlemeden kullanabiliyorsunuz. Ancak öyle istisna sayılacak işletim sistemleri var ki (mesela benzin pompasının üzerinde çalışan veya uydunun veya insansız hava aracının veya akıllı arabanın/evin vs. vs. ) hepsinde kodlama yapabildiğiniz bir dil vardır demek çok zor. Ancak sorunuza cevap olması açısından sanıyorum en fazla işletim sistemi tarafından desteklenen dil yine C'dir.
hocam oncelikle ilginiz icin cok tewekkller.. men c dilini oyrenmeye basladim .. aslinda anladim sizi bi yerden baslamam lazimdi onunda c dilini oyrenmekle basliyom..cox sag olun.. bide videolariniz cok bilgilendirici basarilarinizin devamini dilerim
Aşağıda C++ diğer dillere göre hızlı deniyor. Ancak alakası yok. C++ hızlı olacak diye bir kaide yok. Nasıl yazdığına bağlı kodu. Java ile de aynı şeyi aynı hızda yaparsın, ya da nasıl yazdığına bağlı olarak daha hızlı yapabilirsin. Agresif optimizasyonlar yapılıyor örneğin Java'da ve o makineye özgü native kod ortaya çıkıyıor. Bu başka diller için de geçerli. Python vs. için de geçerli. Kodu ne kadar optimize yazdığın ve o kodu çalıştıran ortamın ne kadar iyi derleme yaptığına bağlı. Python, Java, JavaScript'in derleyicilerinin hataları, yöntemleri belirliyor hızı. Agresif optimizasyonlar her zaman mümkün, bazı istisnalar hariç (Javascript'in istisnaları vs.).
yaa C++ ölüyomuş ben öğrenmeye başlarken çok kullanılıyordu ben oyun yapmayı düşünüyordum ama artık C# a geçmeyi düşünüyorum mantıklımıdır ? C++ tan da 3-5 bişey biliyorum
C++ yı Unreal Engine kullanmak için öğrenmek istiyorum.Yorumunuz hevesimi kırdı,Unreal'i bilgisayarımdan az daha silecektim ama vazgeçtim.Devam edeceğim,inat ettim.Bu arada kanalınızı arkadaşlarıma öneriyorum.İnsanlarımıza böyle Kanallar lazım.Başarılar dilerim
Söylediklerinin aynısı az önce bana da oldu bunları duyunca hevesim kırıldı biraz. Siz bunu yazalı 1 yıl olmuş ne kadar yol aldığınızı merak ediyorum eğer görürseniz cevap verebilir misiniz lütfen?
Merhaba hocam,ben mekatronik müh. 3.sınıf öğrencisiyim,gerekli olduğu için ve sevdiğim için C üzerindede çalışıyorum.Kaynak olarak hocalarımızın slaytlarını,youtube'dan türkçe videolara bakıyorum.Kendimde deniyorum derleyiciden.Merak ettiğim şey bir programlama dilini öğrenirken araştırmak çok önemli ama hangi kaynaklardan?Mesela kitaplar ciddi işe yarar mı?C Dersi diye 600 sayfalık bi kitap vardı,hocamız önermişti almalı mıyım?Kitaplardan çalışabilen biriyim ama programlama konusunda çoğunluk elinde bilgisauar sürekli deneme gerektiğini söylüyorlar.İnternetten bulduğum kaynaklar yararlı olur mu?Yada siz öğrenirken nelerden yararlanıyorsunuz?Şuan yada sürekli takip ettiğiniz kaynaklar var mı?Yabancı üniversitelerin kaynaklarından tavsiye edebileceğiniz var mı?Yada ingilizce sağlam programlama öğretme sitesi?acıkakedemi ,geleceği yazanlar gibi kaynaklar sizce iyi midir?Baya uzun yazdım istemeden ama :) anlatabildiğimi düşünüyorum,umarım.:)
mekatronik mühendisliği konusunda uzmanlığım yok veya bu C dersinde neyi ne kadar görüyorsunuz bilmiyorum ama genel bir kural olarak kitap okumak ve kitaptan öğrenmek üniversitedeki ana kurallardan birisidir. Normalde beklenen bir öğrencinin ders kitabını baştan sona okuyup mümkün olduğu kadar konu sonu sorularını çözüp derslere hazır gelmesi ve hocadan kitaptan öğrenilemeyecek şeyleri öğrenmesidir. Beni sorduğunuz için söyleyeyim lisans eğitimim bitene kadar önemli gördüğüm derslerin tamamının kitabını alıp okumuştum, şu anda da ders hazırlarken bir hoca olarak o konuda en çok okutulan kitapları (ki bu bazan bir ders için 10 ile 20 kitap arası olabiliyor) alıp okuyorum.
yapacağın programa göre değişir. C# çok daha kolay öğrenilip kullanılabilir, memory managemet otomatik olarak yapılır böylece memory leak konusunda endişelenmen gerekmez. Bir .cs dosyasındaki kodun başka bir .cs dosyasındaki fonksiyona/değişkene erişmesi için C++'ın aksine fonksiyonu/değişkeni extern yapman veya #include olarak header eklemen gerekmez. C++ ise (C++ native, C++.NET'den bahsetmiyorum) genelde daha portatif, low-level (sürücü yazmak gibi), yüksek performanslı kod için kullanılır. C++ çok daha güçlüdür, C# ise çok daha kolay.
hocam c dilini kendi çapımda öğreniyorum kendi kendime eğlenmek için programlar yazıyorum. c dilini bırakıp csharp mı öğreniyim yoksa c dilininde ilerliyimmi ?
+çağlar kabaca C başladıysanız ve amaç öğrenmekse bence C ile devam edin, şu anda farklı bir dile geçmek yerine bir dilde derinleşmeniz daha doğru olur, ardından object oriented bir dile geçersiniz, bu dil C# olabilir.
+BilgisayarKavramları c dilinin komut işlemisinden(arkasi sadece siyah olan cmd) olması canımı sıkıyor . Benim yazıcagım programın tuşlu olması falan hoşuma gidiyor . bunu göz önüne olırsak yinede c dilini öğrenmeye devam mı etmeliyim ?
+çağlar kabaca Evet C dilinin öyle psikolojik bir durumu var ama diğer dillerde de yapacağınız ilk uygulamalar çok farklı olmayacak. Tam olarak bitiremedim ama kabaca şu oynatma listesinde çektiğim konuları bitirdiyseniz C ile daha fazla vakit kaybetmeyip istediğiniz bir dile geçebilirsiniz. th-cam.com/video/8iHifEiMYPs/w-d-xo.html Anlaşılan sizin C ile çok uzun süre geçirmenizin faydası olmayacak :) Başarılar
nasıl bir hedefiniz olduğu önemli. Amatör olarak bir şeyler yapmak istiyorsanız, hangisi ile başladığınız gerçekten hiç önemli değil, hangisi hoşunuza gidiyorsa onunla başlayın derim. Şayet profesyonel bir kariyer planınız varsa, öncelikle native ortamlardan başlayın (java android, objective-c gibi) sonrasında frameworklere mutlaka bakın derim. Başarılar
Selamun aleyküm ben bilgisayar bölümü okuyorum daha yeniyim 1. sınıfım daha hiç bir şey bilmiyorum sizce hangi dilden başlamalıyım cevap verirseniz sevinirim
öncelikle iyi bir üniversiteyi kazanmaya çalışın, sizin bu seviyedeki en önemli ve en çok hayatınıza fayda sağlayacak adımınız bu olabilir: th-cam.com/video/7vFYMFjFLx4/w-d-xo.html sonra hobi olarak uğraşmak istiyorsanız şurada nasıl başlanacağını anlatıyoruz: th-cam.com/video/NYgZ79MoTlE/w-d-xo.html Başarılar
daha iyi ve daha kötü üniversiteler var, yani hangi üniversite ile karşılaştırdığınıza göre değişir. Genel olarak tavsiyem gidebileceğiniz en iyi üniversitede bilgisayar mühendisliğini okuyun ve elinizden geldiği kadarıyla da hakkını verin.
kaynak kitap farklıdır, eğitim kitabı farklıdır, derste kullanılan kitap veya tek başınıza çalışacağınız kitap farklıdır. Bizim eğitim videolarını izlerseniz her eğitim video serisinde bir kitap mutlaka kullanıyoruz ve kullandığımız kaynakları referans olarak gösteriyoruz.
:) aslında genelde objective c sonrası swift olur ama tersi de mümkün tabi. Yani swift çoğu açıdan objective-c'ye göre daha iyi ama henüz kararsız ve hızlı değişiyor (1.2'den 2.0 geçişinde çok fazla değişiklik oldu), ne olacağı belirli değil. Ayrıca çoğu kod kütüphanesi objective-c için hazır, bu yüzden belki objective-c olabilir ama böyle giderse uzun vadede swiftin geçeceğini de söylemek lazım. Buradaki kritik soru şu siz ne yapmak istiyorsunuz? Ve ayrıca yine kritik soru swift ile ne kadar derinleştiniz? Şayet swift konusunda kendinizi yetişmiş hissediyorsanız ve çok daha detayına inmek istiyorsanız ve apple ortamı hedef ortamınızsa, evet objective-c geçin, hatta geçmeniz gerekir. Başarılar
+AtAdam D Evet C ile başlamanızı tavsiye ederim. Yeni başlayanlar için C programlama video serimizi izleyebilir ve uygulayarak öğrenebilirsiniz oynatma listesi şu adrestedir: th-cam.com/video/gHmaZ2zeLu8/w-d-xo.html Başarılar
Hocam hem j2ee hemde .net teknolojileri üzerine çalışan biri olarak söylediklerinizin büyük kısmına kesinlikle katılmıyorum c++ bir işletim sistemi dilidir dünyada c türevleri birlikte en çok kullanılan dildir Microsoftda bile Visual Studio bir text editor olarak kullanılıyor c++ lı Mercedes QT şu an Ford olsun yine vs.. özellikle kod un hem hızlı hem effective kullanımı re usablity vs teknoloji olarak c++ vazgeçilmezdir oyun engine leri (bütün pc game motorları) , performans gerektiren programlar (photoshop vs) robotik ve askeri alanları saymıyorum bile biz maalesef çok geride kaldıgımız için teknoloji olarak c++ da kullanılacak alanlar sınırlıdır
evet doğru yanlar var. Ancak şunu da görmek gerekli, bir dönemler dünyada en çok proje yazılan dil olan C++ bugün sıralamalarda geriye düştü. Çoğu yeni proje (bahsettiğiniz düşük seviye işler dışında) artık c++ ile yazılmıyor. Eskiden masaüstü uygulamaların büyük kısmı bile c++ ile yazılırken bugün .net, java gibi diller bu alanda öne geçti, hele web'te neredeyse hiç kullanımı kalmadı (cgi kullanan kaldı mı artık?). Özetle, kabul etmek gerekir ki c++ kullanım alanını kaybediyor. bazı alanlarda henüz vaz geçilmez olduğuna katılıyor (ancak mesela mikro işlemci dünyası gibi C/C++ için kale kabul edilecek alanda bile artık java'nın pazar payının hızla arttığını görmek gerek). Ayrıca mesela daha eski kaleler de var, mesela diyelim ki uçak üreticileri hala Ada gibi diller kullanıyorlar, C bu dilleri hala yerinden oynatamadı. yani bu işler dönem dönemdir, biri gelir diğeri gider, şu anda c++'ın 80'ler 90'lardaki kadar kullanılmadığını düşünüyorum.
Hocam bir muhasebe programını yada web i neden c++ ile yazasınız ki zaten şu tarzda söylüyüm ünlü mobile oyunlar bile client server ları c++ ile programlıyor Ada dilini askeri olarak kullanılması security-oriented yapısı açısındandır Dünya bankaları hala c++ kullanır finans ünlü sigorta kurumları vs daha iyi bilirsiniz hocam lise yıllarımda Delphi vardı o tarihe karıştı eski projeler haricinde kullanılmıyor bir çok eski Delphi ci arkadaşım veritabanına geçti Delphiden sonra keşke zamanında c ve türleri üzerine gitseydim diyorum ölmeyen dil c familyalarıdır
işte eskiden bu tip uygulamaların da c++ ile yazıldığı, ve bir anlamda c++'ın altın devri diyebileceğimiz zamanları görünce, şu andaki kullanımının azaldığını düşünüyor insan. Bakın C++'ın en çok kullanılan dil olduğu zamanları gördük, %20'nin üzerinde kullanım oranları vardı, bugün bu oran düştü, ve daha da düşmeye devam ediyor. Benim videoda söylediğim durum da bundan ibaret. Mesela şu anda Türkiyedeki bankalarda c++ kullanım oranı nedir? Bundan 25 - 30 yıl önce en çok kullanılan dildi C (as400 gibi sistemler üzerinde RPG gibi dillerde kod yazan da vardı ama birinci sırada C geliyordu), şu anda bu oran nedir? Özetle benim görebildiğim kadarıyla C++ pazarını kullanım oranını kaybediyor. Evet hala domine ettiği alanlar var, ve hiç hafife alınacak bir dil, çok güçlü ve avantajları olan bir dil, ama genel olarak trendi de görmek gerekiyor.
Yaşadığımız ülkeyi baz alırsak doğrudur hocam ben her sözünüze imzamı atarım eski çalıştığım yerde c deki dll pointer ları c# a entegre yapıp driver yazıyorduk ATM driver yazıyorduk ama amerikan japon ingiliz atm lerinin işlem süreleri ile bizimkileri karşılaştırınca arada en az 30 saniye oynuyordu yine bankacılık sisteminden sözü açılmışken lütfen linkdeki banka ve adlarına sadece bakın ama video da Türkiyeyi baz aldığınızı biliyorum ve sözlerinizi desktliyorum www.indeed.co.uk/C++-Developer-Algorithmic-Trading-Investment-Bank-jobs
Evet doğru, işte zamanla yeni diller geliyor, yenisi geldikçe eskisinin payından çalıyor. Eskiden java yoktu mesela C en tepedeydi, şimdi indeed gibi bir sitede bile java'yı aratınca 12bin c++ aratınca 6bin sonuç çıkıyor. Bugün en tepede olan dil yarın yerini başkasına bırakacak, bu iş böyle devam edip duracak. Sizin de dediğiniz gibi, genç arkadaşlara tavsiye de bulunurken dikkat etmek gerekiyor, C çok güzel bir dil ve açıkçası ben de çok seviyorum ama sonuçta bugün Türkiye pazarında sevmesek bile c# varlığını kabul etmek lazım. Yine de yorumlarınız için teşekkürler, ben de sayenizde bazı şeyleri görmüş oldum. Başarılar dilerim.
hangi ortamda çalışacağına bağlı (teknik ve yönetimsel ortamlardan bahsediyorum). Şurada bir yazılım geliştirme sürecinde teknolojiye karar verilene kadar geçecek adımlardan bahsediyoruz. : th-cam.com/video/pUGHbEGQj0g/w-d-xo.html Başarılar
@@efebulbul5020 benziyor yani yapıları? Anladım knk hazırlıktayim şimdi daha bakarım ilerde :) python ve javascript biliyorum şimdilik yetiyor bana. Ama sürekli yeni seyler ögrenmek için çalışıyorum
@Emre Fedora Python ile başladım sonra az Java öğrendim sarmadı c c# öğrenip c++ özel kurs almayı planlıyorum sonrada c++ benzerliğinden dolayı javayi güzel kavrayacagimi düşünüyorum buda 5 6 yılımı alır 15,5 yaşındayım
oyun programlamıyorlar c++ la fakat mesela asasin in şirketi c++ kendi oyun motorlarını c++ yazıyorlar onun üzerinden kendi yaptıkları gibi gidiyiorlar aynı şekilde mesela ubisoft şirketinin mühendisleride böyle yapıyorlar 2 sinin tek farkı kendi isteklerine göre yapıyorlar anlamışsındır umarım
Ben sabancıda okuyorum ilk python öğrettiler şimdi cpp öğretiyolar bilgisayara girişte. Yani zaten sike sike öğrenicem ama yinede merak ettim diğer diller bu kadar kullanılırken neden bunu öğreniyoruz onu merak ettim.
2:10'da "Herşeyi yapabilen diller arasına giremiyor" demişsiniz,hiçbir dil bu kategoriye girmiyor,evet java oyun da yapabilir fakat insanların ana oyun motorunu geliştirirken genel olarak c++ kullanmasının bir nedeni var,herşeyi en iyi şekilde yapmıyorsa herşeyi yapmasının bir manası olduğunu görmüyorum,ve herşeyi en iyi şekilde yapan bir dil olsaydı zaten başka programlama dili olmazdı diye düşünüyorum.Yorumumu agresif olarak görmeyin fakat insanlar öğrendiği yanlış bir bilginin doğru olduğunu düşünerek kendilerini sınırlamalarını önlemek amacıyla yazdım.
java ile oyun yazıyorum..ve evet oyun motoru yok javada..çünkü javada direk zaten herşeyi yapabilirsiniz..
javanın asıl olayı şu..hem nispeten hızlı..c den yavaş olması javayı yavaş yapmaz..ferrariden yavaş mercedes yavaş araba olmaz.öle düşün..hem hızlı hemde çöptü vs birçok şeyi kendi hallederek yazılımıcıya üretkenlik alanı sağlıyor..
hem güçlü hem üretkenliğin çok güzel ortasında duruyo java..taş gibi 2 boyuutlu pc oyunu yazıyom javayla..başka bi dil ile bunu asla yapamazdım..ve oyun motoruna hiç ihtiyaç duymadım..java bu her şeyi yapabilin zaten..
@@cayman_islands Java ile direkt her şeyi yapabiliriz? Başka bir dil ile bunu asla yapamazdınız? Şaka herhalde.
Hocam videolarınızı 2020 olarak günceller misiniz? 4 yılda çok şey değişti.
Nerdeyse buyuk tum python kutuphaneleri c++ arka uca sahip videoda pek cok sey kacirilmis
SpaceX gibi büyük markalar hala roket kontrolerinde C ve C++ kullanıyor
sen C++ dan şaşma kardeşim
@@kanca9 elektrik mühendisi için gerekli midir bu programlama dili?
@@nazlcan4136 bunu öğrenirsen doger dilleri öğrenmen daha kolay olur ama daha iyi bilen birine sor
C++ bitmez, Compiler Bölünmez!
Evet syntax ı uyuz, evet öğrenmesi zor. Ama şu bir gerçek ki kim c++ da kod yazarsa bir şiir yazdığını hisseder. Ve şu da bir gerçek ki hız tutkusu yenilmez.
+Muhammed YILMAZ iş duygulara gelince tabi ki herkesin ilk aşkını yaşadığı bir dil, platonik olduğu bir dil, gizemli ve keşfedilmeyi bekleyen bir dil, performansına hayran olduğu bir dil vs. vardır :) bilebildiğim kadarıyla kariyer konusunda yardımcı olmaya çalıştım, yoksa duygusal durumlar çok farklı olabilir :)
+BilgisayarKavramlari php benim sevdiceğim, php benim aşkım, hayatımın anlamı
Muhammed YILMAZ kardeş bi video baksaydın boş laf yorumu olmuş adamda aynı şeyi söylüyor bitmez asla diyor :)
Gerçek c++ c# daha gelişmiş yani daha kolaydır
hocam merhaba 4 yıl geçmiş , c++ ile görüşleriniz hakkın da güncel bir videonuz varmıdır, yada görüşlerinizi paylaşırmısınız
Merhabalar Hocam ben gömülü sistemler üzerinde çalışıyorum c ve c++ bu konu ile ilgili olarak çok kullanılan bir dildir.Doğrudan masaüstü uygulamalarında önemini biraz yitiriyor olabilir ama gömülü sistemler için çok kıymetli bir dil .
Teşekkür Ederim .
Selam, gomulu sistemlerle ilgili kaynak onerir misiniz? Ogrenmek icin bir yol ya da...
@@havasan3247 siz bulduysanız önerebileceğiniz kaynak var mıdır?
@@kava9762 yutubda embedded coding, programming, tutorials falan diye aratinca sifirdan öğreten birkac kanal denk gelmişti.
@@havasan3247 sağol :)
@@kava9762 Kanka durum ne ?
bir c++ programcısı olarak gülüp geçtim. objective-C mi kaldı acaba swiften sonra :) C++ web back-end'indede oldukca cok kullanılır. node-js in pluginlerine bakmanız kafi...
AYNEN ÖYLE.
Bende dev c++ oyreniyorum sence bu surum iyimi yoksa ogrenmeye deymezmi
@@microsoft1132 C# Güzel Bir Dil C++ Ile dll yazıp kullanabilirsin bana ders önerirmisin ?
@@microsoft1132 biliorum bana hangi dersi önerirsiniz c++ ile dll yazmak için ?
@@microsoft1132 unreal engine c++ kullanıyor
hocam videodan sonra 6 yıl geçmiş, anlattığınız konu hakkında neler söylemek-güncellemek istersiniz ?
Hocam genelde dilleri buyuk veri. veri bilimi acisindan degerlendirmissiniz. Java daha yaygin ve kurumsal sirketlerde tercih edilen dil olmasina karsin asagidaki alanlarda C++ birincil dil olarak kullanilmaya devam edecektir diye dusunuyorum:
- Oyun programlama
- Simulasyon Sistemleri
- Arakatman yazilimlari
- Finans Uygulamari
- Gercek Zamanli Sistemler
- Bilimsel Hesaplama
- Gomulu Sistemler (Bunu siz de belirtmistiniz)
+Burak Aydogan Gömülü sistemler için yoğun olarak C tercih edilmiyormu?
+Nehir Sancar evet daha cok C kullanılıyor ancak mimariye ve C++'a hakim olundugunda gomulu sistemlerde de kullanımı var. Scott Meyers'in bu konuda eğitimleri bulunmaktadır: www.aristeia.com/c++-in-embedded.html
C++ gomulu sistemlerde cok populer.
Kablosuz sensör ağlar projelerinde de C ve C++ yoğun olarak kullanılır. Aslında olay tamamen sektörel.
Yazacağımın aynısı :D
C++ unreal engine 4 oyun motoru kullanıyor. Baska da bilmiyorum...
rage var cryengine var g3d var oyun sektöründe bu dilden başka kullanılmıyor herhalade bir tek unity var c# kullanan
Hocam C++ zamanla geliştirilen standartlar sonucunda yamalı bohçaya çevrildi. C++'ı oyun teknolojisi için çok ideal bir programlama dili olarak düşünürdüm fakat sözdizimi çelişkileri, yazım kurallarındaki aşırılıklar ve sapmalar bu dilin kullanımı hakkında güvensizlik oluşmasına sebep oluyor. Güçlü bir program yazmak için C++ kullanmak gerekir fakat python programı yazar gibi C++ yazarak ancak belirli bir programlama kabiliyetine sahip olunabilir. Basit programlar ve yamalar yazılabilir ve kod yazımında kendinizin getirdiği yaptırımlar ile sınırlı düzeyde verimlilik ve kullanışlılık elde edilebilecek programlar üretilebilir. Şu an C dilinin sözdizimi kurallarını öğrendim ve verimlilik elde edilebilecek ve dolaylı bir şekilde nesneye yönelik program yapabilir miyim diye araştırma yapacağım.
Hocam çok teşekkür ederim yol gosterici bir video olmuş sayenizde bi plan çizdim kendime
+Bahri Ören bir faydamız olduysa ne mutlu bize. Başarılar dilerim.
Sadi Hocam merhabalar
Ben Erdal Bozkurt.
Arkadaşlarımla paralel programlama kullanacağımız bir proje gerçekleştireceğiz
Herhangi bir mecradan multi-core bir server kiralayabilir miyiz?
Eğer evet ise cevabınız, nereden?
Selamlar :=)
önemli olan kodlamanın mantığını öğrenmek örneğin kotlin i 2 yılda öğreniyorsan bundan sıkıldım az da C++ öğreneyim dersen onu 1 ayda kaparsın önemli olan birisini öğrenmek devamı kolay gelir zaten bir dilde yapabiliyorsan diğer dilde de yaparsın çok çok farklı değil.
Kanalınız Khan Academy gibi...
Bence çok başarılı videolar hazırlıyorsunuz... Lütfen ısrarla devam edin. Başarılar diliyorum...
Merhaba, giriş seviye Java ve C dilini biliyorum. Ancak oyunlarda C++ kullanıldığını gördüm. C dili nerdeyse hiç kullanılmıyor artık(Oyun sektorunde benim araştırdığım kadarıyla kullanıldığını pek görmedim). Sizce Nasıl devam mı edeyim daha çok ilerlemedim. Yada oyun yapacaksan C++ başla işine çok yarar mı dersiniz?
Oyunlarda C#da var ve ben c++ bırakıp ona geçmeyi düşünüyorum
Beykent üniversitesi pc müh. 1. sınıfım C++ ile başladık .
c programmers never die!
True!
Programcılar niye ölmesin, insan değiller mi
@Rocketiger 25 Aydınlattığın için teşekkürler
Elektrik elektronik mühendisliği okuyan bir kardeşiniz olarak kendimi robotik ve insansız hava araçlarında geliştirmek ve projeler yapmak istiyorum C++ bu alanlar için uygun mudur?
Evet uygun
dostum sen bakma yok c++ ölmüşte yok bu olmuşta gibi saçma sapan zırva cümlelere. c++ ölecek bir değil. şuan dünyanın bir çok dev şirketi performans gerektiren yerlerde c++ yazar. browserlar, databaseler, serverlar, oyunlar, savunma sanayi , embedded deviceler. allahını seversen c# veya java dediğin diller. web tarafında biraz kendilerine yer edindiler. ki kendilerinin bir sürü alternatifi var . nodejs, php , python vb. Anlıyorum bir dili sevebilirsiniz ama fanboy olmaya gerek yok. Kendim php,nodejs ve c# yazıyorum.. ya c++ ile javayı karşılaştıran cahil dolu piyasa. hani javaya " platform bağımsız kanka ya c++ java ile baş edemez" diyen salaklar varya. o dilin becerisi jvm den geçiyor. dur size birşey söylim jvm var ya heh o bile c++ ile yazılıyor.
@@can3792 katılıyorum bilg.müh öğrencisiyim herkes python C# ile kod yazmayı bir şey zannediyor, kullandıkları toolları alt kademeyi araştıran eden yok.
Bugün baktığınızda bir çok oyun motoru çekirdeği, açık kaynak kodlu popüler yazılımlar C\C++ ile yazılmaktadır. Bunun bir sebebi var. Gömülü sistemlerde de genel olarak C\C++ kullanılmaktadır. Bu anlamda bu iki dil, C ve C++, daha uzun bir süre çekirdek yazılım dilleri olarak survive edecekler gibi görünüyor.
Hocam saygılar.Öncelikle videolarınızı keyifle izliyorum bilişim dünyasına böyle bir katkı yaptığınız için teşekkür ederiyorum.Videolarınızda genellikle java,c,c++ üzerinde duruyorsunuz.Dünya genelinde de bu kombinasyon geçerli sanırım ancak ülkemizde iş ilanlarını ele aldığımızda csharp açık ara önde bu sebeple tespitlerinizde bu gerçeğide de ekleminizi dilerim.
evet videolarda bahsediyoruz, çok sayıda videoda Türkiyedeki durum ve c#'tan bahsettik hatta sırf bu yüzden prensiplerime aykırı olmasına karşılık eğitim videoları hazırlamaya başladım: th-cam.com/video/5T6XQarpXgQ/w-d-xo.html
Başarılar
Programlama bilgim yok fakat öğrenme aşamasındayım c++ ile işe başladım. Blockchain teknolojisinde sıklıkla c++ kullanılıyor diye biliyorum. Bu dijital devrim tekrar c++ ı 1. sıralara getirebilir. Bu arada blockchain, kripto para konularında videolar hazırlarsanız büyük hizmet yapmış olursunuz. Türkiye de bu konuları bilen eğitim veren yok denecek kadar az.
c++ yeni standartlardan ve c dilinin yerini alacağından haberiniz vardır umarım. c# da ne varsa c++ ile yazabiliyorum. qt ve c++builder ile xamarinden ve java hızlı çalışan uygulama geliştirilebiliyor. Hele mesele gömülü sistemlerde oop olunca rakibi yok gibi(matlab oops olabiliyor ve c kodu üretiyor ama hariç tutuyorum). Rust ve Go da gelen yenilikler?! c++ içinde çok uzun zamandır vardı. c dilini julia dan bile kolay entegre edebiliyorsunuz, sadece kopyala yapıştır. constexpr ifadesinden, render gücünden, geleceğin (data)parallel hesaplama dili olacağından(sycl ve parallelstl standart oluyor) bahsetmiyorum bile. c/c++ diline yakın olan Opencl ile sdk bulunan tüm donanımlara arayüz,v.m.,jit, makine kodu üretebilirsiniz(fpgaler ve dsp çipleri dahil). opencl diline c/c++ dışında herhangi bir dille host kodu yazarsanız hemen yavaşlama gösteriyor. Opencl için java, f#, python, c/c++ ile mandelbrot ve quicksort host kodu yazmıştım ve V.M. bulunan tüm diller performansı çok fena düşürüyor. Julia da c kadar hızlı gözükmesindeki ipucu c gibi tek çekirdek üzerinde çalışmıyor yada simd ifadelerini kullanıyor. c++ da v.m. yok diyenlere llvm ve naturaljit(google serverları kullanıyormuş) var.
c++ rakibi rust ve go da ise seçebileceğim dil rust ama sadece eğlence amaçlı. iş yeri kursam v.m. içeren hiçbir teknolojiyi kullanmam.
Gömülü sistemler yolunda c++ öğrenmek doğru bir karar anladığım kadarıyla aradığım buydu çok teşekkürler :)
Hocam ağzınıza sağlık öncelikle. Otomasyon alanında tecrübeli elektronik mühendisi olarak yazılım dünyasına (programlama dillerine biraz uzağım). Robot tasarımlarında kullanılan açık kaynak kod ROS'da (Robot operating system) ürün geliştirmeye başladık. ROS'da hem python hem de C++ da yazdığınız kodları çalıştırabiliyorsunuz. Python benim için anlaması daha kolay bir dil olsa da bir çok geliştiricinin ROS platformunda C++ ile kodlama yaptığını görüyorum. Anlatımlarınızdan anladığım kadarı ile temel sebebi hız. Bu noktada sadece Python bilgisi ile sürdürülebilir olmadığını düşünüyorum. Kıymetli bilgileriniz için teşekkür ederim.
Abi merhaba mailden sana ulasabilirmiyim bir kac soru sormak istiyorum yardimci olursan cok sevinirim
@@baranov649 selam Bedirhan bbilgin@outlook.com.tr
@@baranov649adam daha c++'ın daha hızlı olduğunu bilmiyormuştu mk bide soru mu soracaktın
sayın hocam, videolarınızı büyük keyifle izliyorum ve bilgilendirici videolar için teşekkür ederim. benim meslek borsacılık ve bizim sektörde insan gücüne ihtiyaç giderek azalmaktadır. Özellikle hisse senedi alım/satım işi, özel yazılımlara bırakılmakta. yurt dışındaki forumları incelediğimde; genelde çok kısa sürede alış/satış yapan programlar( HFT ) için hızdan dolayı c++ tercih ediliyor. Bilgisayar mühendisliği için önemi belki azalabilir ama başka bölümler için önemi artmakta. hatta durumu özetlersem:
High Frequancy Trading:
kurulan model önce python'da tstediliyor;sonrasında gerçekte uygulanması için c++ kullanılıyor.
özel yatırım fonları(hedge funds)
matlab/python programları kullanılıyor.
Saygılarımla,
Evet alanlara göre kullanımı hala var (bazı alanlarda ezici şekilde c++ kullanılıyor) ancak c++ altın çağlarını gördükten sonra artık düşüşte olduğunu söyleyebilirim ve sanırım c++ için büyük bir atılım olmazsa uzun vadede bu alanlarda da kullanımı azalacak.
bilgi için çok teşekkür ederim, başarılar dilerim.
Hocam 3 dk'da çekebilirmişsin. Olsun, ağzına sağlık.
Hocam merhaba, yaşım 37 elektrik -elektronik mühendisiyim. C dilim orta seviyede...C yi daha da geliştirmek üzerine C çalışıyorum. A Gömülü sistemler üzerine çalışma kararı aldım ve Ayrıca VHDL üzerine de çalışmaya başladığımda bu yaşta program mı yazılır bu yaştan sonra yeni programalama dili mi öğrenilir gibi sürekli olarak eleştiriler geliyor? Sizce programlama dili öğrenmenin bir yaşı var mıdır?
Mehmet Fatih soru mu hocam ya öğrenmenin yaşı yoktur
hocam .net open source olmadı mı 2014 kasım da?şu an bildiğim kadarıyla mac os x ve linuxa port edilmeye çalışıyor.microsoft ve gönüllülerden oluşan bir ekiple.yanlış biliyorsam düzeltin lütfen
+zer zambil biz bu filimi izledik :) bundan on yıl (belki daha fazla önce) mono project başlamıştı orada da microsoft platformu açıp isteyen istediği platform için bizim standartlarımıza uygun kod geliştirsin demişti. Şimdi sizin mesajınızdan sonra baktım yine aynısı oluyor. Açıkçası kişisel görüşüm, microsoft'un visual studio'yu bütün özellikleri ile, linux veya osx için geliştirip dağıtmadıkça tam olarak bu ortamları desteklemiş olmayacağı yönünde. Mesela aynı şeyi office için yapıyorlar (tam olmasa da büyük ölçüde diyelim). Osx için office versiyonların çıkarıp yayınlıyorlar ama aynısını visual studio için yapmıyorlar. Veya linux/unix dünyası için de ne kadar destek verdikleri çok tartışılır. Elbette bunlar şirketin kendi stratejik kararıdır ve çok fazla kriteri dikkate alarak karar veriyorlardır ama yine de tek üreticili (vendor) bir dilin kodunu açmak veya standartlarını açmak onun her platformda desteklendiğini göstermez.
hocam mono project başladığında microsoft kaynak kodlarını open yapmamıştı.deyim yerindeyse körebe oynanıyordu,reverse engineering falan ve sağduyu ile taklit edilmeye çalışılıyordu ki microsoftun açık bir desteği de yoktu..sonuçta yarım yamalak birşey çıktı."hello word" yazılacak kadar ve belki biraz daha ilerisi ama kesinlikle tüm platform değil.şimdi ise resmi olarak open source dedi ve github hesabı var github.com/dotnet.bana öy ki microsoft bugün ölse bile .net open source olarak yoluna devam eder c# ve f# da buna dahil.ben önümüzdeki zamanlarda linux ve macos x portununun çıkacağını düşünüyorum ama proje çok kapsamlı olduğu için uzayabilir.çok da yakından ilgili değilim öyle aşırı bilgim de yok sadece yabancı forumlardan,teknoloji sitelerinden takip ediyorum.tabi ki sizin kadar bilgim yok yani yanlış mı yorumlamışım tüm herşeyi.c# ile yazılan uygulamalar .wine(windows emulatörü) olmadan doğrudan framework üzerinden çalışamayacak mı sizce aynı şey macos x için de geçerli?
+zer zambil Yok doğru yorumlamışsınız o şekilde haberler var ama benim görüşüm herhangi bir framework için tek bir firmanın desteklediği, tasarladığı ve kararlarını aldığı durumda açık kaynak olmasının çok da birşey ifade etmediği. Mesela java'nın bu kadar güçlü olma sebeplerinden birisi onlarca firma ve topluluğun söz sahibi olmasından kaynaklanıyor. Dediğim gibi microsoft bir gün visual studio'yu linux ortamında sunarsa bir şansı var, yoksa ben çok fazla şans vermiyorum. Ayrıca mono projesi hala devam ediyor, hatta çoğu profesyonel ortamda da kullanılıyor (örneğin unity) ve son hamle olan xamarin'in alınması ile iş daha da farklı bir boyuta taşındı. Tekrar olacak ama bence visual studio olmayan bir ortamda .net framework çok anlamlı değil.
teşekkürler hocam ,visual studio code var mac os ve linux için ama tabiki visual visual studioya hiç benzemiyor.notepad++ ın az gelişmişi gibi şimdilik.eğer microsoft bunu geliştirirse sizin dediğiniz elde edilmiş olacak ama sizin de dediğiniz gibi geleceği bilmiyoruz.benim merakım şimdi işler open source da olduğu gibi yürümeyecek mi .net için konuşacak olsak.keşke power .net programmer birisi olsada .netin open source olduktan sonra development sürecinden bahsetse.yine tekelci microsoft mu yoksa fikri değişmiş katılımcı microsoft mu olmuş büyük merak içerisindeyim bu yönden
Getirmediler. Getirmiyorlar
Hocam slm lar videolarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum özellikle yapay zeka videolarınız için çok teşekkür ederim birazda machine learning eğitimi vereblirseniz çok sevinirim birçok arkadaş c++ öğrenmenin gereksiz olduğunu düşünüyor ama iş ilanlarının olduğu sitelerde özellikle savunma teknolojileri ve endüstriyel proje yazılımlarında aranan özelliklerden birisi c/c++ ve ada dili olmazsa olmazlardan birisi.Zaten genelde gömülü yazılımı için kullanımı halen aktif olarak devam ediyor..Ben c++ ve ada programlama dillerini öğrenene kadar ofis tasarım işi bulamamıştım.Eğitimim makina mühendisliği lisans cybernetics yüksek lisans.
evet makina veya elektronik gibi alanlar için hala cazip dillerden birisi C++ , hatta Matlab gibi programlar bile çok cazip olabiliyor ama yazılım sektörü böyle değil. Şu anda yazılım sektöründe Java açık ara C++'dan önde, hatta C bile C++'dan daha çok kullanılıyor diyebilirim. Mesela python gibi diller de hızla yükseliyor buna karşılık C++ her geçen gün kullanımını biraz kaybediyor diyebilirim. elbette 90'ların sonunda ve 2000'lerin başındaki o hızlı düşüşü kadar hızlı düşmüyor ama toplamdaki kullanım oranı çok yavaş da olsa bir düşüşte. Web'e çıkamamış olması, mobil geliştirmede kullanılamıyor olması gibi çok fazla neden bulunabilir elbette ancak kişisel görüşüm, yazılım sektörüne girecek arkadaşları C++ gibi dillere yönlendirmenin hata olduğu yönünde. Elbette elektronik veya makine gibi disiplinleri ayrı tutarak bunları söylüyorum
Eğer udemy'de C# kursunuz olsaydı onu alırdım. Şuan asıl ona ihtiyacım var. Ama programlama mantığı, kodlama, yapay zeka vs. sıfırdan tamamen güvenilir bir kaynaktan öğrenmek istiyorum. Size güveniyorum. Sizde C++ kursu olduğun için ondan başlamayı düşünüyorum. Birini öğrendiğimiz zaman diğerlerine geçmek kolay olur diyorsunuz zaten. Kodlama öğrenirken en önemli şey. Ek olarak nesne yönelimi ve veri tabanı demiştiniz galiba. Nesne yönelimi kursunuzda var yanılmıyorsam C++ için ama ikisinden birisinin kursunu yoktu, göremedim. Kodlamayı öyle bir kaynaktan öğreneyim ki aklımda soru işareti kalmasın istiyorum. Eğer öğreneceksem nesne yönelimi ve veri bilimini de öğrenebileceğim bir dil olmalı! Bir de C'den başlamayı tavsiye ediyorsunuz ama udemy'de bu dili öğrenebileceğimiz bir kursunuz var mıydı? Ya da ben Oyun, oyun motoru, Animasyon filmi, sanal asistan gibi şeyler için istiyorum. Hangi kod dili bana daha uygun. C++ ölüyor mu bilmiyorum ama oyun sektöründe hala çok kullanılmıyor mu? Unreal ile mesela... Her hangi bir oyun yaparak bu sektöre girmek istiyorum. Ama hazır materyallerden yararlanırsam oyunumu istediğim gibi güncelleyemem veya özelleştiremem. Ancak kodlama ile sanırım istediğim kadar geliştirebilirim. Öyle değil mi? C++ yeterli olur mu bunun için. Son olarak Yapay zeka için genelde phyton kullanılıyor sanırım. C++ yapay zeka konusunda nasıl?
abi tamamda c# desek decompile edip kodu çalıyorlar javada aynı şekilde c++’ta sadece memory alınabiliyor
Mql4 yada Mql5 dillerini kolay öğrenip güzel işler yapmak için sağlam bi C# bilgisi şart, algorithmic trading var olduğu sürece biteceğini sanmıyorum.
C++ ölmez çünkü oyun sektörü ölmez, ama daha da önemlisi C ölmedikçe C++'ın ölmesi için bir sebep yok ve en nihayeti C asla ölmez çünkü Turing makinelerini en iyi soyutlayan ve derleyicisi assembler hızında kod üretebilen tek dil budur.
Yeni bir işlemci mi çıktı, önce C derleyicisi hazırlayacaksın. Yeni bir grafik kartı mı çıktı, önce C ile sürücü yazacaksın. Yani C asla ölmez.
C++'da C kodunu en kolay entegre edebilen, OO alternatif. Öğrenmesi zor olduğu için kullanmıyor yeni nesil. Evet, zordur ama bu dilin tüm olanaklarını illa var diye kullanmak gerekmez. İhtiyaç oldukça öğreneceksin. C++'ı sadece C gibi bile kullanabiliyorsun, OO paradigma var, Generic programlama var, yeni nesil C++'da lambda var. Var oğlu var, seç beğen istediğin tasarımı yap.
Ben oyun tasarımı yapmak istiyorum. Bilginiz varsa paylaşır mısınız?
Knight online varken c++ ölmez , bende knight online için öğrenmek istiyorum bakalım becerebilecek miyiz.
Hocam yakın zamanda python'a başladım. İleriki zamanlarda ekstra olarak hangi dili öğrenmeliyim en çok işime yarayabilecek şekilde?
Java, javascript ve c++ arasında kaldım. Cevap verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler.
Ne programlıcaksın
Ingilizce ogrenmeden gelisebilirmisin yani çince tamam okey ama c++ gibi ingilizcede temeldir. Autocad olurmu ben mesela tasarimciyim . Yazilimci degilim olmez.
Hocam Perl dili hakkında ne düşünüyorsunuz ? Perl dilini Biliyormusunuz ? Perl dersleri çekebilme olasılığınız var mı?
evet ilk perl kodunu yazdığımda 2000'lerin başıydı, sevdiğimiz ve güzel bir dil, fonksiyonel programlama (functional programming) içeriyor olması o yıllarda çok tartışılmıştı (eğitime başlangıç dili olarak uygun olup olmaması) ama uzun vadede scala gibi dillerin gelişimi veya java içerisine lambda calculus gibi özelliklerin eklenmesi bu akımın ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Bir kaç projede özellikle metin işleme (text processing) kütüphanelerinden faydalandık ve oldukça kuvvetli olduğunu söyleyebilirim.
Video çekme işine gelince, vakit bulabilirsem, bilebildiğim kadarıyla çekmeye çalışırım elbette ama ne zaman olur, bilemiyorum, şu anda başladığımız serileri bitirip, söz verdiklerimizi çekmeye yoğunlaşmış durumdayım, ama bir ara çekebiliriz sanırım.
Başarılar dilerim.
And the spirit of C++ will never die
Just like a rock in the ocean
In the spirit of C++ we’re flying high
Always high on emotion
The spirit of C++ will never die
b2 ingilizce biliyorumdur
C++ büyüklerin oyuncağı, kendisiyle diller, motorlar, tool'lar... oluşturuluyor, bunlar "yazılımcılara" veriliyor onlarda o tool'lar, diller ile çalışıyorlar. Günümüzde artık yazılım geliştiricileri, yazdıkları yazılımın havada bir yerlerde, ideal bir hayalde çalıştığını zanneder olmuşlar Büyüklerin yaptığı o tool ve dilleri kullanmaktan. Ama sanılmasın ki tool ve diğer dilleri kullanmak kötü bir şey. Onlar sayesinde işler hızlı ilerliyor.
Gecen önüme cobal dilinde yazilmis code geldi . oluyor öyle kazalar :)
Cobol dur o :)
Evet bu videoya tam olarak 3 yıl sonra yorum yazıyorum ve size ne kadar boş olduğunu hızlıca bir açıklayayım : Valve,Sony,Microsoft,Facebook,Google,Apple yazılım mühendislerinin HEPSINDEN C++'ı en az 2 yıl boyunca profesyonel olarak kullnamasını istiyor ;) Anliyacağınız C++ piyasadaki her şeyin temeli. Ve bilmeniz çoğu şirkette hala bir zorunluluk. Yazılım hakkında kariyer yapmak isteyenlerin bilmesi gereken kodlama dilleri belli başlıdır. Genel olarak C/C++-Python-Java-Javascript-PHP-C# dillerini bilmeniz yeterlidir bunları rahatça kullanabilirseniz Yapay zeka,dynamic programming,web uygulamaları,oyun uygulamaları, büyük şirketlerde anti cheat gibi tasarımlar, windows applicationlar yazabilirsiniz fakat nerede ve hangi işe girdiğinize göre bilme seviyenizin önemi değişir. Ama genel olarak bunları en azından orta seviyenin üstünde bilirseniz hiçbirzaman güvendiğiniz mesleğiniz ölmez.
Hocam aktifsiniz you tubede bu aralar :)
+Bar Bar evet genelde iş sonrası akşamları elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum, biraz yorgunluk oluyor ama tek ümidimiz belki bir faydası olur.
ilk başta TH-camden videolarlamı başlanmalı? yoksa kitaplarlamı?
Kişiden kişiye değişen öğrenme kabiliyetine bağlı sorum ama sizce hangisi daha etkili olur
siz zaten cevap vermişsiniz :) kişiye göre değişir.
Şöyle söyleyeyim: bizim zamanımızda internet yoktu.
Bakın bir kere daha söylüyorum, bu lafın anlamı derindir: bizim zamanımızda internet yoktu.
Dolayısıyla ben kitaplardan öğrenmeyi öğrendim. Ancak ben böyle öğrendim diye doğrusu budur diyemem (ki tam da bu sebeple internetten öğrenmek isteyenler için elimden geleni yapıyorum). Tercih sizin ama genelde video ve kitapları paralel takip edebileceğiniz eğitim setleri hazırlamaya çalışıyorum. Örneğin weka veya rapid miner gibi konularda Türkçe kitap yazıp öğrencilere ücretsiz veriyorum, bu kitaplar videolar ile birebir paralel gidiyor. Daha iyisi şu anda aklıma gelmiyor, ama gelirse onunu da yaparım (siz benim yaşıma geldiğinizde daha neler çıkacak kim bilir).
Başarılar dilerim.
Hocam ben çok saçma bir şekilde, biraz ondan biraz ondan öğrenmeye çalıştım. Şuan için sizden yardım istiyorum;
C az bucuk biliyorum pointerlara kadar(pointerı kullanamam ama mantığını biliyorum)
Python dizilere kadar biliyorum(pointer varmı bu dilde onu bile bilmiyorum).
c++ öğrenmeye çalışıyorum şuanda (deitel'in c++ 11 kitabından)
Üstüne bu videoyu izledim ne yapmam lazım bilmiyorum.
Kullanım amacım; Mikrodenetleyici, ARM programlama aynı zamanda windows, android, apple için gui yazmak.
Neden c++'a döndüm QT ile gui'yi hallederim, c++ ile gömülü sistem programlarım diye düşündüm.
Şu ana ne yapmalıyım sizin fikrinizi merak ediyorum.
hocam aradan yıllar geçmiş son olarak naptınız
Hocam şuan neredesiniz
sorumu mazur görün yeni başlıyorum kendimi bilgisayar noktasında geliştirmeye, bu tür diller hangi alanlarda kullanılabilir? mesela eğitim sektöründe akademısyen ya da bır ogretmen olarak c++ nasıl değerlendirebilirim...
Merhabalar, C ve C++ dilleri gömülü sistemlerde kullanılmaktadır. C-C++ dilleri mutfağınızdaki filtre kahve makinalarından tutun - uzay araçlarına, uçaklara kadar birçok sistemde vardır. Kullanım alanı çok az diyen bilgi seviyesi düşük insanlara inanmayın.
Knk üniversite hazirliktayim. Python ogrendim django ile website yapabiliyorum. İlgi alanım website yapımı ve mobil uygulama geliştirme. Sence c ve c++ bilmeli miyim?
@@ed1244 java ve javascript olabilir. c/c++ dilleri daha çok donanım ve performans ile ilgili alanlarda kullanılıyor.
Hocam benim bir sorum var cevaplarsanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler ederim.Sorum şu; Ben programlama dili e C++ la başladım devam da ediyorum severek ilgileniyorum ama sizin konuşmanızdan sonra C++ hakkında şüphem oluştu acaba C++ öğrenmemi yarıda bırakıp pyhton ya da C# ya da java mı öğrenmeye başlasam? Bana ne tavsiye edersiniz ?
universiteye baslicak hala yardim eden olmamis
o zaman windows 10 niy c++ ile yazıldı
c++ ölüyormu bu nasıl başlık kusurabakmayın ama açtığın tarayıcı bile c++ tan kodlanmış bildiğiniz bilmediniz tüm büyük programlar c++ ile yazılmış ve halada yazılıyor c c++ rakip imkansızdır tüm programlamalarda c temeli vardır zaten tüm mantık c den türer tüm kütüpahneler c den alınmış ve geliştirilmiştir c de c++ a bağlıdır aradan 200 yılda geçse c++ kadar güçlü bir dil geleceğini zanetmiyorum buda benim görüşümdür
helal...
Cry Müzik videoyu izlesrydin önce
Videoyu tamamen izlemeden yorum yapmayın
aaa olur mu her şeyi biliyor o yahu ne gerek var izlemeye
200 yıl sonra da gecse bitmez diyorsunuz da birak 200 yılı 20 yıl sonra kuantum bilgisayarlar cikarsa birak c++ı tüm diller biter cunku kuantum bilgisayarın isleyisi su anda bilgisayarlarda kullandigimiz gibi 0 ve 1 den ibaret deildir ancak c++ ve diger dillerin farklı versiyonlari sürümleri cikartılarak kuantumlara uygulanır o yuzden sanmıyorum c++ ve diger dillerin uzun vadeli olacagını umarım anlatabilmisimdir
c++ öğrenmeyi düşünüyordum. hatta biraz giriş yapmıştım. Javaya kaymaya karar verdim.... Dostum galiba haklısın....
meraba hocam..butun isletim sistemlerinde kulana bileceyimiz bir programlama dili varmi?
hayır yok.
Yani şöyle söyleyeyim çok yaygın kullanılan diller var. Mesela C dilini sanıyorum her işletim sistemi bir şekilde destekliyor ama bazı işletim sistemlerinde artık dil C olmaktan çıkıyor (çok fazla farklı standartlara geçiliyor).
Java benzer şekilde platform bağımsızlığı (platform independence) sunuyor ve teorik olarak bir işletim sisteminde yazdığınız ve byte code ürettiğiniz programı başka sistemlerde derlemeden kullanabiliyorsunuz. Ancak öyle istisna sayılacak işletim sistemleri var ki (mesela benzin pompasının üzerinde çalışan veya uydunun veya insansız hava aracının veya akıllı arabanın/evin vs. vs. ) hepsinde kodlama yapabildiğiniz bir dil vardır demek çok zor.
Ancak sorunuza cevap olması açısından sanıyorum en fazla işletim sistemi tarafından desteklenen dil yine C'dir.
hocam oncelikle ilginiz icin cok tewekkller.. men c dilini oyrenmeye basladim .. aslinda anladim sizi bi yerden baslamam lazimdi onunda c dilini oyrenmekle basliyom..cox sag olun.. bide videolariniz cok bilgilendirici basarilarinizin devamini dilerim
c++
Gömülü Sistemler(Embedded Systems) haberi olmayanların önermesi , c ++ asla bitmez.
c# kullaniyorum ama direk söylüyeyim java ögrenin. heleki yurtdisi icin kesinlikle java. Ben suan bunun sikintisini yasiyorum.
Aşağıda C++ diğer dillere göre hızlı deniyor. Ancak alakası yok. C++ hızlı olacak diye bir kaide yok. Nasıl yazdığına bağlı kodu. Java ile de aynı şeyi aynı hızda yaparsın, ya da nasıl yazdığına bağlı olarak daha hızlı yapabilirsin. Agresif optimizasyonlar yapılıyor örneğin Java'da ve o makineye özgü native kod ortaya çıkıyıor. Bu başka diller için de geçerli. Python vs. için de geçerli. Kodu ne kadar optimize yazdığın ve o kodu çalıştıran ortamın ne kadar iyi derleme yaptığına bağlı. Python, Java, JavaScript'in derleyicilerinin hataları, yöntemleri belirliyor hızı. Agresif optimizasyonlar her zaman mümkün, bazı istisnalar hariç (Javascript'in istisnaları vs.).
VM kullanan bütün diller yavaş çalışır
Oyun sektörü için hala geçerli çoğu oyun motoru c++ ile yazıldı bence Java yada Python ile yola başlayın derim
hocam peki oyun tasarımı için pc ye tsarım olsun veya konsollara hangi dil daha iyi olur
şu anda en çok kullanılanları, java script, c++, java, c (benim gördüğüm kadarıyla)
saolun hocam
BÜYÜK TÜRK unity indir onu kullanmaya calis onu ogrenirken 3 dil ogreniceksin c# js boo hadi bakalim
çok çok saol unity nin oyun programı demi çok karışık bişi o :D
yaa C++ ölüyomuş ben öğrenmeye başlarken çok kullanılıyordu ben oyun yapmayı düşünüyordum ama artık C# a geçmeyi düşünüyorum mantıklımıdır ? C++ tan da 3-5 bişey biliyorum
la yok
C++ yı Unreal Engine kullanmak için öğrenmek istiyorum.Yorumunuz hevesimi kırdı,Unreal'i bilgisayarımdan az daha silecektim ama vazgeçtim.Devam edeceğim,inat ettim.Bu arada kanalınızı arkadaşlarıma öneriyorum.İnsanlarımıza böyle Kanallar lazım.Başarılar dilerim
EB Aynen benimde c++ tek ögrenme nedenim unreal engine
Söylediklerinin aynısı az önce bana da oldu bunları duyunca hevesim kırıldı biraz. Siz bunu yazalı 1 yıl olmuş ne kadar yol aldığınızı merak ediyorum eğer görürseniz cevap verebilir misiniz lütfen?
hocam öğrenci değilim ama meraklıyım bu işlere , bu işler internetten öğrenilir mi girişebilirmiyim bu işe
+Krios öğrenilir tabi yeterince vaktiniz ve merakınız (sabrınız) varsa olmayacak iş değil
teşekkürler hocam
Aradan 3 yıl geçmiş ne yaptınız ilerleme varmı merak ettim
Hocam merhabalar, Paralel programlama ile ilgili eğitim videosu var mıdır?
Mümkün değil ölmesi çip programlama dili c veya c++ 2023 popüler Arduino dili c++ üzerinedir c++ bilmeyen diğer tüm dilleri yazarken zorlanır
cisco ixtisasli insanlara hansi proqramlama dilinin oyrenilmesini meslehet gorursuz?
hocam suan javayı mı python mu önerirsiniz
Merhaba hocam,ben mekatronik müh. 3.sınıf öğrencisiyim,gerekli olduğu için ve sevdiğim için C üzerindede çalışıyorum.Kaynak olarak hocalarımızın slaytlarını,youtube'dan türkçe videolara bakıyorum.Kendimde deniyorum derleyiciden.Merak ettiğim şey bir programlama dilini öğrenirken araştırmak çok önemli ama hangi kaynaklardan?Mesela kitaplar ciddi işe yarar mı?C Dersi diye 600 sayfalık bi kitap vardı,hocamız önermişti almalı mıyım?Kitaplardan çalışabilen biriyim ama programlama konusunda çoğunluk elinde bilgisauar sürekli deneme gerektiğini söylüyorlar.İnternetten bulduğum kaynaklar yararlı olur mu?Yada siz öğrenirken nelerden yararlanıyorsunuz?Şuan yada sürekli takip ettiğiniz kaynaklar var mı?Yabancı üniversitelerin kaynaklarından tavsiye edebileceğiniz var mı?Yada ingilizce sağlam programlama öğretme sitesi?acıkakedemi ,geleceği yazanlar gibi kaynaklar sizce iyi midir?Baya uzun yazdım istemeden ama :) anlatabildiğimi düşünüyorum,umarım.:)
mekatronik mühendisliği konusunda uzmanlığım yok veya bu C dersinde neyi ne kadar görüyorsunuz bilmiyorum ama genel bir kural olarak kitap okumak ve kitaptan öğrenmek üniversitedeki ana kurallardan birisidir. Normalde beklenen bir öğrencinin ders kitabını baştan sona okuyup mümkün olduğu kadar konu sonu sorularını çözüp derslere hazır gelmesi ve hocadan kitaptan öğrenilemeyecek şeyleri öğrenmesidir. Beni sorduğunuz için söyleyeyim lisans eğitimim bitene kadar önemli gördüğüm derslerin tamamının kitabını alıp okumuştum, şu anda da ders hazırlarken bir hoca olarak o konuda en çok okutulan kitapları (ki bu bazan bir ders için 10 ile 20 kitap arası olabiliyor) alıp okuyorum.
BilgisayarKavramlari Teşekkürler cevabınız için, iyi çalışmalar.
Merhabalar ben C biliyorum ve nesne sınıf gibi kavramları öğrenmek istiyorum sadece. Hangi dili öğrenmem daha uygun olur?
oop öğrenmek istersen C# kullan daha basittir sonra data structers'a geç.
Hocam merhabalar makine mühendisliği 1.sınıf öğrenicisiyim 2. dönemde programlama dersi seçeceğim c mi matlap programlamamı seçmeliyim ? Teşekkürler.
Teşekkür ederim hocam
Bitmez ue 4 rage veya daha çok firma kullaniyor
yıl 2020...
hala neredeyse bütün developer ler oyun yapmak için c++ kullanıyor
@@TSRES :)
@@TSRES knk bir sürü dil var ya amacın neyse o konuyla ilgili dilleri ögren. Mesela website yapmak ise html css javascript gibi
C++ mı C# mı hangisini tercih edersiniz?
yapacağın programa göre değişir. C# çok daha kolay öğrenilip kullanılabilir, memory managemet otomatik olarak yapılır böylece memory leak konusunda endişelenmen gerekmez. Bir .cs dosyasındaki kodun başka bir .cs dosyasındaki fonksiyona/değişkene erişmesi için C++'ın aksine fonksiyonu/değişkeni extern yapman veya #include olarak header eklemen gerekmez. C++ ise (C++ native, C++.NET'den bahsetmiyorum) genelde daha portatif, low-level (sürücü yazmak gibi), yüksek performanslı kod için kullanılır. C++ çok daha güçlüdür, C# ise çok daha kolay.
C++
C++ ve Java.
D dili hakkında Bilgi verirmisiniz hocam saygılarımla.
C++ kullanarak oyun motoru yapılabilir mi? Oyun motoru yapmak için sadece kodlama bilgisi yeterli olur mu?
piyasada en çok oyun motoru için kullanılıyor zaten c++
Hocam lütfen yardım edin lise 1 öğrencisiyim programlama öğrenmeyi çok istiyorum hedefim bilgisayar mühendisliği sizce hangi dil ile başlamalıyım
hocam denetleyici programlama genelde c++ ile oluyor
biz veritabanı dalında c# öğreniyoruz hocam
Hocam, .NET cross-platform için www.mono-project.com/ var.
hocam c dilini kendi çapımda öğreniyorum kendi kendime eğlenmek için programlar yazıyorum.
c dilini bırakıp csharp mı öğreniyim yoksa c dilininde ilerliyimmi ?
+çağlar kabaca C başladıysanız ve amaç öğrenmekse bence C ile devam edin, şu anda farklı bir dile geçmek yerine bir dilde derinleşmeniz daha doğru olur, ardından object oriented bir dile geçersiniz, bu dil C# olabilir.
+BilgisayarKavramları c dilinin komut işlemisinden(arkasi sadece siyah olan cmd) olması canımı sıkıyor . Benim yazıcagım programın tuşlu olması falan hoşuma gidiyor . bunu göz önüne olırsak yinede c dilini öğrenmeye devam mı etmeliyim ?
+çağlar kabaca Evet C dilinin öyle psikolojik bir durumu var ama diğer dillerde de yapacağınız ilk uygulamalar çok farklı olmayacak. Tam olarak bitiremedim ama kabaca şu oynatma listesinde çektiğim konuları bitirdiyseniz C ile daha fazla vakit kaybetmeyip istediğiniz bir dile geçebilirsiniz. th-cam.com/video/8iHifEiMYPs/w-d-xo.html
Anlaşılan sizin C ile çok uzun süre geçirmenizin faydası olmayacak :) Başarılar
telefon programcılıgı ıcın hangı dıllı onerırsınız ordan baslayayım ? kolay gelsın
nasıl bir hedefiniz olduğu önemli. Amatör olarak bir şeyler yapmak istiyorsanız, hangisi ile başladığınız gerçekten hiç önemli değil, hangisi hoşunuza gidiyorsa onunla başlayın derim. Şayet profesyonel bir kariyer planınız varsa, öncelikle native ortamlardan başlayın (java android, objective-c gibi) sonrasında frameworklere mutlaka bakın derim.
Başarılar
BilgisayarKavramlari tesekur ederim
C++ ile gerek IPHONE gerek ANDROID ve gerekse WINDOWS PHONE Uygulama yapılıyor
Selamun aleyküm ben bilgisayar bölümü okuyorum daha yeniyim 1. sınıfım daha hiç bir şey bilmiyorum sizce hangi dilden başlamalıyım cevap verirseniz sevinirim
Python veya C ile başlayabilirsin, as.
Neden bu kadar çok dil var sanki
sene oldu 2024 ve halen ilk 3 de C ve C++.
hocam obj c csharp kadar yaygin mi
+Mustafa Çam ikisinin hedefleri ve pazarları farklı, sanıyorum csharp daha yaygındır (kullanılan proje sayısı, iş ilanı sayısı vs.)
Abi 16 yaşındayım yazılım mühendisi olmayı hedefliyorum. Ben bu yaştan dilleri öğrenmeyi düşünüyorum sizce hangisinden başlamalıyım
öncelikle iyi bir üniversiteyi kazanmaya çalışın, sizin bu seviyedeki en önemli ve en çok hayatınıza fayda sağlayacak adımınız bu olabilir: th-cam.com/video/7vFYMFjFLx4/w-d-xo.html
sonra hobi olarak uğraşmak istiyorsanız şurada nasıl başlanacağını anlatıyoruz:
th-cam.com/video/NYgZ79MoTlE/w-d-xo.html
Başarılar
Teşekkürler :)
@@leslieb8363 yazilim muhendisi oldun mu kardesim cok merak ettim
hocam bilgisayar mühendisliği tekirdağ namı kemal üniversitesi tavsiye eder misiniz?
daha iyi ve daha kötü üniversiteler var, yani hangi üniversite ile karşılaştırdığınıza göre değişir. Genel olarak tavsiyem gidebileceğiniz en iyi üniversitede bilgisayar mühendisliğini okuyun ve elinizden geldiği kadarıyla da hakkını verin.
hocam sizce piyasadaki en iyi kaynak(kitap) hangisi? ben kitapdan daha kolay öğreniyorum o yüzden sordum. öneriniz nedir?
kaynak kitap farklıdır, eğitim kitabı farklıdır, derste kullanılan kitap veya tek başınıza çalışacağınız kitap farklıdır. Bizim eğitim videolarını izlerseniz her eğitim video serisinde bir kitap mutlaka kullanıyoruz ve kullandığımız kaynakları referans olarak gösteriyoruz.
Swift sonrası hala Objective-C mi?
:) aslında genelde objective c sonrası swift olur ama tersi de mümkün tabi. Yani swift çoğu açıdan objective-c'ye göre daha iyi ama henüz kararsız ve hızlı değişiyor (1.2'den 2.0 geçişinde çok fazla değişiklik oldu), ne olacağı belirli değil. Ayrıca çoğu kod kütüphanesi objective-c için hazır, bu yüzden belki objective-c olabilir ama böyle giderse uzun vadede swiftin geçeceğini de söylemek lazım.
Buradaki kritik soru şu siz ne yapmak istiyorsunuz?
Ve ayrıca yine kritik soru swift ile ne kadar derinleştiniz? Şayet swift konusunda kendinizi yetişmiş hissediyorsanız ve çok daha detayına inmek istiyorsanız ve apple ortamı hedef ortamınızsa, evet objective-c geçin, hatta geçmeniz gerekir.
Başarılar
Hocam satranç oynamayı sever misiniz? :D
evet uzun yıllar oynadım.
ankaradasınız ve downtown öteldesiniz üjjjjj
Erkek adam c++ kullanır.
Bir Sorum Olacaktı Bu Tür İşlere Merakım Var Ve Biraz Öğrenmek İstiyorum İlk Olarak Kolay Öğrenilebilecek Programlama Dili Varmı ?
+AtAdam D Evet C ile başlamanızı tavsiye ederim. Yeni başlayanlar için C programlama video serimizi izleyebilir ve uygulayarak öğrenebilirsiniz oynatma listesi şu adrestedir: th-cam.com/video/gHmaZ2zeLu8/w-d-xo.html
Başarılar
***** Teşekkürler :)
Hocam hem j2ee hemde .net teknolojileri üzerine çalışan biri olarak söylediklerinizin büyük kısmına kesinlikle katılmıyorum c++ bir işletim sistemi dilidir dünyada c türevleri birlikte en çok kullanılan dildir Microsoftda bile Visual Studio bir text editor olarak kullanılıyor c++ lı Mercedes QT şu an Ford olsun yine vs.. özellikle kod un hem hızlı hem effective kullanımı re usablity vs teknoloji olarak c++ vazgeçilmezdir oyun engine leri (bütün pc game motorları) , performans gerektiren programlar (photoshop vs) robotik ve askeri alanları saymıyorum bile biz maalesef çok geride kaldıgımız için teknoloji olarak c++ da kullanılacak alanlar sınırlıdır
evet doğru yanlar var. Ancak şunu da görmek gerekli, bir dönemler dünyada en çok proje yazılan dil olan C++ bugün sıralamalarda geriye düştü. Çoğu yeni proje (bahsettiğiniz düşük seviye işler dışında) artık c++ ile yazılmıyor. Eskiden masaüstü uygulamaların büyük kısmı bile c++ ile yazılırken bugün .net, java gibi diller bu alanda öne geçti, hele web'te neredeyse hiç kullanımı kalmadı (cgi kullanan kaldı mı artık?).
Özetle, kabul etmek gerekir ki c++ kullanım alanını kaybediyor.
bazı alanlarda henüz vaz geçilmez olduğuna katılıyor (ancak mesela mikro işlemci dünyası gibi C/C++ için kale kabul edilecek alanda bile artık java'nın pazar payının hızla arttığını görmek gerek). Ayrıca mesela daha eski kaleler de var, mesela diyelim ki uçak üreticileri hala Ada gibi diller kullanıyorlar, C bu dilleri hala yerinden oynatamadı. yani bu işler dönem dönemdir, biri gelir diğeri gider, şu anda c++'ın 80'ler 90'lardaki kadar kullanılmadığını düşünüyorum.
Hocam bir muhasebe programını yada web i neden c++ ile yazasınız ki zaten şu tarzda söylüyüm ünlü mobile oyunlar bile client server ları c++ ile programlıyor Ada dilini askeri olarak kullanılması security-oriented yapısı açısındandır Dünya bankaları hala c++ kullanır finans ünlü sigorta kurumları vs
daha iyi bilirsiniz hocam lise yıllarımda Delphi vardı o tarihe karıştı eski projeler haricinde kullanılmıyor bir çok eski Delphi ci arkadaşım veritabanına geçti Delphiden sonra keşke zamanında c ve türleri üzerine gitseydim diyorum ölmeyen dil c familyalarıdır
işte eskiden bu tip uygulamaların da c++ ile yazıldığı, ve bir anlamda c++'ın altın devri diyebileceğimiz zamanları görünce, şu andaki kullanımının azaldığını düşünüyor insan. Bakın C++'ın en çok kullanılan dil olduğu zamanları gördük, %20'nin üzerinde kullanım oranları vardı, bugün bu oran düştü, ve daha da düşmeye devam ediyor. Benim videoda söylediğim durum da bundan ibaret.
Mesela şu anda Türkiyedeki bankalarda c++ kullanım oranı nedir? Bundan 25 - 30 yıl önce en çok kullanılan dildi C (as400 gibi sistemler üzerinde RPG gibi dillerde kod yazan da vardı ama birinci sırada C geliyordu), şu anda bu oran nedir?
Özetle benim görebildiğim kadarıyla C++ pazarını kullanım oranını kaybediyor. Evet hala domine ettiği alanlar var, ve hiç hafife alınacak bir dil, çok güçlü ve avantajları olan bir dil, ama genel olarak trendi de görmek gerekiyor.
Yaşadığımız ülkeyi baz alırsak doğrudur hocam ben her sözünüze imzamı atarım eski çalıştığım yerde c deki dll pointer ları c# a entegre yapıp driver yazıyorduk ATM driver yazıyorduk ama amerikan japon ingiliz atm lerinin işlem süreleri ile bizimkileri karşılaştırınca arada en az 30 saniye oynuyordu yine bankacılık sisteminden sözü açılmışken lütfen linkdeki banka ve adlarına sadece bakın ama video da Türkiyeyi baz aldığınızı biliyorum ve sözlerinizi desktliyorum
www.indeed.co.uk/C++-Developer-Algorithmic-Trading-Investment-Bank-jobs
Evet doğru, işte zamanla yeni diller geliyor, yenisi geldikçe eskisinin payından çalıyor. Eskiden java yoktu mesela C en tepedeydi, şimdi indeed gibi bir sitede bile java'yı aratınca 12bin c++ aratınca 6bin sonuç çıkıyor. Bugün en tepede olan dil yarın yerini başkasına bırakacak, bu iş böyle devam edip duracak. Sizin de dediğiniz gibi, genç arkadaşlara tavsiye de bulunurken dikkat etmek gerekiyor, C çok güzel bir dil ve açıkçası ben de çok seviyorum ama sonuçta bugün Türkiye pazarında sevmesek bile c# varlığını kabul etmek lazım. Yine de yorumlarınız için teşekkürler, ben de sayenizde bazı şeyleri görmüş oldum.
Başarılar dilerim.
Ben c++ ile başladım gayette memnunum.
Not:İlk başta beyni yaktı fakat belli bir yerden sonra alışıyorsun.
Merhaba hocam benim amacım widget tarzı küçük uygulamalar geliştirmek istiyorum bunun için c# mı yoksa java mı öğrenmeliyim
hangi ortamda çalışacağına bağlı (teknik ve yönetimsel ortamlardan bahsediyorum). Şurada bir yazılım geliştirme sürecinde teknolojiye karar verilene kadar geçecek adımlardan bahsediyoruz. :
th-cam.com/video/pUGHbEGQj0g/w-d-xo.html
Başarılar
4 yıl geçmiş bir çok alanda kullanılıyor ama geleceği bilemem
Knk bence gelecege hitap eden dilleri bilmek daha avantajli mesela python c# java gibi. Sen ne düşünüyorsun?
Aynen hacı ama öğrenmekten bahsediyorum zaten öbür dilleri bilirsen c++ yı öğrenmek istersin ben bakıyorum şu an
@@efebulbul5020 benziyor yani yapıları? Anladım knk hazırlıktayim şimdi daha bakarım ilerde :) python ve javascript biliyorum şimdilik yetiyor bana. Ama sürekli yeni seyler ögrenmek için çalışıyorum
@@ed1244 tamam bro kolay gelsin
@@efebulbul5020 eyvallah Knk sana da. Hayatta başarılar.
inşaat & matlab ..artık matlaba şükrediyorum
Javayı bilen için, en iyi C++ kitapları nelerdir?
bütün firmalar toplanım herşeyi doğru düzgün yapabilen bir dil çıkarsa ?
@Emre Fedora keşke
@Emre Fedora yapabilecek kadar usta bir kod yazari olsam
@Emre Fedora program dili biliyorum ama program dili yapmak ekip gerektirir
@Emre Fedora Python ile başladım sonra az Java öğrendim sarmadı c c# öğrenip c++ özel kurs almayı planlıyorum sonrada c++ benzerliğinden dolayı javayi güzel kavrayacagimi düşünüyorum buda 5 6 yılımı alır 15,5 yaşındayım
@Emre Fedora arayüz programlama deniyorum ama amacım oyun programlama ingilizce öğrenmeye çalışıyorum
Oyun programlamada c++ kullaniyolardir bence
evet çoğu java ve c++ falan yazıyor.Temelde c 'de atıldığını duymuştum.
oyun programlamıyorlar c++ la fakat mesela asasin in şirketi c++ kendi oyun motorlarını c++ yazıyorlar onun üzerinden kendi yaptıkları gibi gidiyiorlar aynı şekilde mesela ubisoft şirketinin mühendisleride böyle yapıyorlar 2 sinin tek farkı kendi isteklerine göre yapıyorlar anlamışsındır umarım
c# da yapılıyor
Ben sabancıda okuyorum ilk python öğrettiler şimdi cpp öğretiyolar bilgisayara girişte. Yani zaten sike sike öğrenicem ama yinede merak ettim diğer diller bu kadar kullanılırken neden bunu öğreniyoruz onu merak ettim.
Knk pythonu bir araştır bence. Çok önemli bir dil. Yanlış düşünüyorsun
Dayı öldümü yaşıyosa söle şirket için öğrencem