dincolo de tristetea asta de subiecte...baieti faceti o pereche de jurnalisti pe cinste, pe cat de deosebit unul de altul pe atat de potriviti in valori! Am incredere in voi mai mult decat aveam odata in parintii mei, ceea ce...daca i-ati fi stiut pe ei....n-ar fi chiar asa un lucru :) mare...Multumim pentru treaba!
Art. 189 Omorul calificat (1) Omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări: a) cu premeditare; b) din interes material; c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse; d) pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni; e) de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor; f) asupra a două sau mai multor persoane; g) asupra unei femei gravide; h) prin cruzimi, se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. (2) Tentativa se pedepseşte. Minutul 46:48, vă rog mai multă atenție, mai ales la textul de lege. Pentru că după tot în presă apare dezamăgirea dacă doamnele primesc o pedeapsă "mică".
Celor care au dat reply la comentariul meu de mai jos: Eu nu am adus in discutie procedurile (existente sau nu). Eu am pus in discutie aparenta siguranta profesionala a celor doua doamne. Mi-am adus aminte de situatiile din viata mea personala in care trebuia sa iau o decizie (evident ca nu de genul viata/moarte) care afecta major o companie sau un grup de oameni. E natural sa ceri alte opinii, eventual chiar acelora care urmeaza sa fie afectati - ideea e sa gasesti un scenariu in care sa provoci pagube minime si sa nu iti risti viata ta profesionala. Si mai am o intrebare pentru cei care profeseaza in domeniul psihologiei/psihiatriei: este posibil ca cele doua doamne sa aiba o problema in a discerne ce rau si ce e bine? (desi probabilitatea ca doua astfel de persoane sa se intalneasca in acelasi loc de munca pare infima).
De cand a inceput acest scandal am urmarit multe emisiuni cu acest subiect. Discutia voastra mi se pare cea mai obiectiva si echilibrata dintre toate celelalte. Abia va asteptam sa va ascult ce spuneti despre acest subiect si ati confirmat inca o data ca aveti minte limpede si verticalitate. In schimb, Buzaianu si Zamfir pe care ii urmaresc cu regularitate mi-au ridicat niste semne de intrebare. S-au pozitionat total in favoarea doctoritelor luand in mod aproape unilateral in considerare declaratiile medicilor ATI pe care i-am auzit si noi pe toate posturile. Ce sa zic, ii voi urmari in continuare dar, cu niste rezerve.
Subscriu la ce spuneti. Buzaianu si Zamfir insa sunt angajati la B1, unde stim cine e patron. Zamfir a fost membru de partid in PC, al lui Voiculescu, și angajat A3. Nu e deloc un personaj ferit de controverse.
Bine ați revenit! Nu sunt medic ATI, dar simt nevoia sa fac o precizare referitoare la ce a zis domnul Vanghele referitor la oxigen. În concentații mari este toxic pentru organism, la fel cum şi presiunea ventilatorului poate cauza barotraumă. Iar referitor la reglementarea acestor situații din ATI, consider că motivele pot fi aceleaşi ca în cazul avortului sau morții asistate la pacienții în fază terminală, unde nu ți se oferă nici macar dreptul să alegi asupra corpului, pentru că nu se aliniază cu valorile bisericii şi ale unor oameni, posibil inclusiv medici (a se vedea dificultatea femeilor să găsească în spitalele de stat medici care fac avorturi la cerere). Aici situația ar fi şi mai delicată pentru că nu s-ar mai pune problema de alegerea pacienților sau aparținătorilor, ci de concluziile unei comisii.
Da. Din pandemie au fost forțați cei de la ATI sa taie masiv din serviciile paliație și favoarizarea internării celor cu șanse reale de viață, ba chiar mai mult decât atât în pandemie efectiv locul la ATI rămânea al celui cu cele mai mari șanse dintre pacienții din spital care avea nevoie de ATI, iar asta se făcea exclusiv pe criteriile fiecărui medic, doar că atunci n-a mai pus nimeni întrebări deși TOȚI STIAM ce s-a întâmplat în situație de pandemie. Doar că la Pantelimon starea s-a perpetuat și după pandemie
@Antantedizemanepe răspunsul meu a fost referitor la ce a zis domnul Vanghele "nu ştiți voi, dar uneori la ATI e prea mult oxigen în om" şi voiam să subliniez că se poate sa fie prea mult oxigen. Sigur că administrezi şi pui în balanță riscurile şi beneficiile şi încerci ventilația cu volume/presiuni care mențin pacientul într-o stare bună. În pandemie situația a fost dramatică, a arătat starea foarte proastă a sistemului de sănătate, au fost oameni tratați şi în spații improvizate, s-a făcut ce s-a putut. Dacă doamnele doctor au greşit, sunt sigură că justiția îşi va face treaba.
Ev vroiam sa menționez că deși e foarte clar pt toată lumea că în pandemie a fost evident pt toată lumea că zilnic doctorii alegeau cui dau șanse să trăiască, atunci n-a zis nimeni nimic de etică, atribuții, omor cu premeditare sau nici măcar malpraxis. Acum ne mirăm de ce s-au învățat medicii sa facă cum ii taie capu
Nici o legatura cu ce a povestit "martorul" ala! Depinde ce setari faci! A spus destul de clar ca volumul aerului (cu oxigen sau nu, nu asta e important) a fost diminuat drastic.... Cred ca oricine isi poate da seama despre ce e vorba aici... 😏
@karolina1962 Nu am susținut că este vreo legătură între ce am zis şi acest caz în mod particular. După cum am zis, nu sunt medic ATI, nu cunosc cazul, nu am competențele să îmi dau cu părerea. Domnul jurnalist a zis că nu avea ce să caute să umble la ventilator şi nu asta era problema. Problema era că ratele au fost scăzute prea mult conform martorilor, nu simpla umblare la ventilator/oxigen. Poate la asta se referea şi el, dar consider că se poate înțelege greşit şi am simțit nevoia să atrag atenția. La fel cum a zis şi că nu poate să vina Societatea Română de ATI să spună că e prea mult oxigen în om, dar există şi se numeşte hiperoxie, nu neapărat în cazurile astea, dar există.
Eu nu sunt doctor sunt asistent medical si folosesc seringe drive si pot sa zic ca nu le pacalesti. Astea inregistreaza fiecare apasare de buton fiecare oprire, daca ai scos seringa se opreste, are o gramada de senzori. Si fiecare seringe drive are o serie care se completeaza in fisa pacientului cand cand e atasata. Nu am lucrat niciodată in romania dar sunt surprins ca nu ar fi protocol pentru asta, in special cand seringe drive urile astea recunosc pana si brandul seringi cand e montat ca se se calibreze pe ea.
Eu nu inteleg cum de naturalul "instinct de conservare" le-a parasit complet pe doctoritele respective. Daca chiar esti in situatia limita cu pacienti in faza terminala si una din posibilele decizii ar fi deconectarea de la aparate, decizia ar trebui sa fie luata cu familia si cu un "comitet medical". De ce si-au asumat femeile astea o asemenea decizie?
Deoarece în România procedurile nu sunt de obicei respectate, iar majoritatea oamenilor fac "cum știu ei mai bine". Cu alte cuvinte, dacă eu ca medic știu că omul acesta oricum va muri și nu va deveni conștient, atunci nu are rost să mă amestec cu familia, să mă pună să îl țin degeaba pe pat, poate să se certe cu mine sau să îmi plângă pe hol, etc. Asta se vede peste tot, ba când conducem, ba când stăm la o coadă, ba la vreo petrecere, etc. Oamenii de aici își asumă tot felul de riscuri inutile, căci vedem mereu știri cu oameni care au murit în mare când era ridicat steagul roșu, care au produs accidente rutiere în încercări de depășire, care se urcă la volan beți, care pun stații GPL fără a respecta criteriile legale, care nu pun ieșiri de incendiu în clădiri și așa mai departe. Adesea, normele noastre sunt și făcute prost, iar pedepsele pentru nerespectarea lor sunt mici. Desigur, odată ce se produce un accident totul devine mult mai rău, dar noi toți știm că "n-are cum să se-ntâmple". Aud asta mereu de la alți români când este vorba de riscuri asumate. Am un prieten care are o pensiune și nu se obosește să respecte standardele de incendiu deoarece implementarea lor îl costă cam cât 20-30 de amenzi de la controale pentru nerespectarea lor, care controale se desfășoară maxim o dată pe an. Pur și simplu nu este rentabil să fii corect, iar statul are grijă să rămână totul așa.
pentru ca nu si-au asumat si pentru ca nu sunt vinovate, scaderea dozei de noradrenalina daca pacientul nu reactioneaza la ea este o procedura standard.
@@radufefceac atunci de ce sunt acuzate doamnele doctor că nu au respectat nici măcar regulamentul spitalului? De ce sunt atât de interpretabile aceste standarde? Și cum se poate face astfel încât să fie mai clare procedurile, să nu mai riște și alți medici sa fie "interpretate greșit" acțiunile lor? Daca ascultai până la capăt episodul, astea sunt întrebările esențiale pe care le pun jurnaliștii, dar trebuie sa știi să sintetizezi cu mintea și să nu repeți același argument din nou în comentarii după ce tocmai a fost dezbătut deja în emisiunea pe care tocmai ai auzit-o
Am ascultat toata emisiunea. Nici ei, jurnalistii, nici eu, nici dvs nu stim care sunt procedurile alea, dar daca le-au incalcat asta nu inseamna ca au omorat pe cineva, inseamna doar ca au incalcat procedurile. Altfel, din ce am studiat si inteles eu despre cum se aplica tanti nora, daca pacientul are tensunea scazuta si injectezi o doza mare, pacientul raspunde la doza, dar dupa aceea ea trebuie scazuta treptat pentru ca o doza mare produce alte pagube. Dar daca pacientu nu reactioneaza la noradrenalina la doza mare, atunci poti s-o redcui linistit brusc, ca nu e ca si cum se chimba ceva.
@@radufefceac ideea e că, din moment ce cazul e atât de complicat, de discutat, și de mușamalizat, înseamnă că reglementările nu sunt clare. Ar fi fost normal sa fie ceva foarte clar: in caz de X, iei măsura Y, etc. Ar fi fost toți cu conștiința împăcată acum
''NEVINOVATE'' sau ''FAPTA NU EXISTA'' asta o sa auzim peste 2-3 ani....😢😢😢 Ceea ce se va traducte prin reintegratea dosctoritelor la locul de munca + daune morale de 10-15 milioane de € de fiecare. #monstrii
Si lipsa de denuntare a celor de la SNSPA este de fapt o forma de musamalizare. Toata lumea stia, dar au aplicat vorba aia care se plimba printre angajarii statului : " Nu te bagi, nu ti se baga"....Sigur situatiile astea sunt si in alte institutii : medicina si alte specializari....
Chiar asteptam parerea voastra legat de Pantelimon. Mi se parea ca pute rau si chiar si Patraru a mermelit-o cat sa nu zica nici da nici ba. Ma bucur si va multumesc pentru ca v-ati pastrat obiectivitatea si ati informat corect.
Carevasăzică lipsa și respectiv eliberarea paturilor pe ATI devine KPI pentru medici sau cum? E practica spitalului? E ceva impus de către managementul spitalului?
indiferent ca doctor nu trebuie sa fii criminal!! nu au depus juramat sa omoare oameni ci sa-i salveze!!!!! nu ei hotarasc viata pacientilor numai dumnezeu!! acum perfect puscarie pe viata e prea putin
Si dnele asistente ...au consemnat ...incaietul de ingrijire ...pentru ca avem cauete de ingrijire in sputale si cadrele medicale au parafa cu cod ...avem juramant ...si noi ...au sesizat asistenta sefa ?
O altă întrebare pe care mi-o pun eu este: de ce medicii ATI de la Spitalul Pantelimon au renunțat la greva pe care au anunțat-o după ce au stat de vorbă cu Rafila?
Salut, foarte la obiect! În ce privește cazul Pantelimon, pe lângă motivele de care nu trebuie sa ținem seama așa cum ați zis: ex vostru cu casa mortuara sau al meu care spune că s-ar putea sa fi luat șpagă de la un moștenitor grăbit, etc(asta se vrea a fi o glumă), ar mai fi unul de investigat. Dacă cumva la nivelul acela ordinele vin de foarte sus, ca în cazul politiei rutiere unde știm ca se adună șpaga, sau al bisericii, unde știm unde se adună banii, si asta numai ca să se ascundă ineficacitatea sistemului de sănătate din România? Bineînțeles ca asta nu le scuza pe cele două doamne nici la nivel etic și nici profesional, însă dacă sunt sacrificate când de fapt în toată tara se întâmplă la fel? Este bine totuși ca s-a creat un precedent și de aici sperăm la o furtună care să ducă la ceva bun pentru români. Succes!
din punctul de vedere al tuturor somitatilor din romania, se pare ca martorii-asistente nu sunt demne de incredere!! "haideti domne, pe ce va bazati ca s-a scazut vasopresorul, moderatorul: "pai asistenta care era pe tura atunci"m dl profesor doctor: "haideti domne, adica luati de buna marturia unor asistente", hai sa fim seriosi, cine sunt asistentele? ceea ce intr-adevar indica faptul ca este o practica in spitale, nu numai la pantelimon, unde sigur asistentele fac echipa la "tacere" cu domnii doctori , salvatorii de vieti!!
De ce vă mirați? Procurorii au luat în calcul mărturia asistentei care a înțeles " din priviri"(???) că doctorita a decis pacientul care nu va fi salvat. Pe bune? Mie mi se pare că e răzbunarea unei asistentei frustrate , care se crede mai deșteaptă decât toți doctorii! Spitalele, școlile, alte instituții sunt viespare de bârfe și invidii!
Nu ne mai facem bine ..... asistentii nu au facut nicio sesizare referitor la aceste practici cu noradrenalina facuta de cei doi medici ..... Deci pare sa fie o forma de acoperire a acestor practici in toate spitalele asa cum e si cu nosocomialele care nu exista in acte, dar in realitate e dezastru ....Institutiile ministerului sanatatii cu Rafila in frunte sunt cele mai vinovate impreuna cu multi angajati din spitale....
Nu ai cum să scazi procentul de oxigen sub 21% pe ventilatorul mecanic. Asistentele alea au zis că doctorițele l-au scăzut la 10%. Aerul din atmosferă are 21% oxigen. V-ați gândit vreodată cum reacționează un român obișnuit dacă tu îi propui lucrurile despre care discutați voi aici? De asta e atât de dificil.
Cazul asta seamana, in unele aspecte, cu un caz din UK de acum vreo 2 ani cand o asistenta de la ATI pentru nou nascuti prematur injecta adrenalina (cred ca era substanta) in injectomatul copiilor si astepta sa intre in soc si se prefacea ca ii resusciteaza , dar de fapt astepta sa moara acei copii, apoi se ducea la parinti si le spunea ca din pacate nu au supravietuit, dupa care ii urmarea pe parinti pe Facebook. A durat cam 1 an toata tragedia asta si sefii de la spitalul din UK pare ca nu s-au autosesizat desi dovezile erau evidente. Ba chiar observasera ca o scurta perioada de timp , cat nu a mai fost prezenta acea asistenta incidenta deceselor scazuse dramatic dupa care au crescut iar cand s-a intors la acel spital...
Dar de ce incepe un asistent medical ...manevrele de resuscitare cand are un dr langa el ?a primit dispozitie sa faca asta ?a fost propria decizie ..depasindu si foarte frumos competentele ..conform pregatirii ?
Analiza dumneavoastră mi se pare logică. Eu sunt inginer și nu-mi bag nasul nici în chestii de medicină, nici de justiție. Consider, totuși, că bunul simț pe care îl posed de la natură mă ajută să discern în viața asta din-ce-in-ce mai complicată. Așa că spun că nu mi se pare în regulă că au ajuns în spațiul public atâtea detalii din dosarul procurorllor în cazul Pantelimon. Pare o vânătoare de vrăjitoare. Văd cum se generalizează un mod de a privi întreaga tagmă medicală (începută de mult, cu accente mizerabile în timpul pandemiei). Am sentimentul unei mineriade, dar nu știu cine a organizat-o. Nu credeți că va urma un exod al medicilor spre alte țări mai puțin isterice?
Pai eu nu cred în teoria scăderii graduale. Nimeni nu vorbește de starea i activității ficatului cirotic. Nu te ajuta nicio doza mare, medie sau scăzută. Cum înlocuiește un medicament de tensiune funcția inexistenta a unui organ care nu funcționează? Toate probele s pe vorbe. Ale asistentelor.
Bună ziua ! Înclin sa cred ca asta a fost practica ATI în pandemie și unora dintre medici le-a dat asa o satisfacție sa poate lua astfel de decizii de viata,de moarte încât au continuat și după ce nu mai era declarat zilnic numărul de morți covid....și mai cred ca mai sunt unități ATI cu astfel de practici....doar trebuie descoperite...părerea mea !
De ce asistentele au credibilitate, iar doctoritele nu? Asistenyele ai tendinta sa se supraaprece asa cum muncitorii cred ca-s mai profesionisti decat inginerii.
Alooo, scaderea dozei de noradrenalina se poate face si pentru ca pacientul nu reactioneaza la ea, nu doar pentru ca reactioneaza negativ. Altfel, daca doamnele au incalcat vreun protocol al spitalului, foarte bine, sa fie pedepsite pentru asta, dar nu pentru crima. Sa spui ca un pacient care a stat o luna la ATI, care a avut cateva stopuri cardio-respiratorii anterior, care avea organele praf si care nu a reactinat la cresterea dozei de noradrenalina a murit pentru ca i s-a micsorat doza, inseamna fie să iei premiul Nobel pentru medicina in sensul ca e ultimul premiu, ti-l dau aia ție dupa care inchid șandramaua Nobel, fie să iei o camasa de forță la Spitalul 9!
Nu am văzut pe nimeni să își pună această întrebare și e îngrijorător pentru gândirea critică colectivă. De asemenea, nimeni nu a citit într-un spirit critic stenogramele dintre Miron Maria și prietenul ei, fiecare a luat interpretarea procurorilor și s-a scandalizat. Mi se pare distopic că niciun comentac nu se obosește să citească materialul.
@@gurubivolaru5114 Din stenogramele alea nu reiese nimic incriminator. Faptul ca procurorul interpreteaza astfel este un indiciu pentru reaua lui credință sau pentru incompetența și prostia crasă.
@@MaraBumbuc ar fi trebuit sa intelegeti ca niste procurori semianalfabeti vor sa se afle in treaba, ca media incita la sange si ca retardatii aia de la medicina legala sunt niste papagali infecti care repet ce spun procurorii, n-au nicio legatura cu medicina si cu stiinta. Asta ar fi trebuit sa intelegeti. Basca judecatorul de instructie care a impus arestarea complet aiurea chiar daca dosarul ar fi fost beton nu se impunea asa ceva, basca faptul ca motivarea lui a fost copy paste dupa rechizitoriul procurorilor.
Eu zic sa fim mai ponderati pentru ca nu stim cu exactitate daca lucrurile au fost așa cum sunt redate in presă. La ce presă avem in România mi-e tare teamă ca se exagerează de dragul senzationalului. Eu nu am citit un text in presa fără greșeli ortografice sau de traducere. Sunt mulți jurnaliști care nu sunt in stare sa înțeleagă sau sa scrie un text simplu, ce sa mai vorbim de intelegerea unor termene științifice sau medicale. Am rămas stupefiat de faptul ca pe un post national in cadrul unui program de educatie pentru sănătate aveau o burtiera cu "paracetamolul este antiinflamator". La ce sa ne asteptam de la interpretarea unor protocoale medicale?
Auzi,de medicina legala ai auzit,dar de fosta șefa ați,ai auzit,care au dat-o afara din spital,de acest lucru ai auzit,dar dacă nu dai șpagă la operați ai auzit,,,,,
@@faranumeomul4676 Care adevar? Ați decis deja ca doctoritele acelea sunt vinovate? Pai de ce nu construiți o ghilotina în centrul orașului ca să nu mai pierdem timp și bani ? La ce ne mai trebuie un sistem juridic când avem opinia publica, nu?
Începe la 1:30
dincolo de tristetea asta de subiecte...baieti faceti o pereche de jurnalisti pe cinste, pe cat de deosebit unul de altul pe atat de potriviti in valori! Am incredere in voi mai mult decat aveam odata in parintii mei, ceea ce...daca i-ati fi stiut pe ei....n-ar fi chiar asa un lucru :) mare...Multumim pentru treaba!
Lucrul cel mai esential pe care l-am retinut este lipsa de zdraveneala la cap in societatea romaneasca...
👏👏👏
...si nici gând de corectat ceva pentru speranta unui viitor dacă "lipsa" a devenit noua normalitate!!
Asta este un semnal de alarma pt ca și eu am constat asta
Buna tratare a unui subiect extrem de sensibil, va felicit! Mult succes in continuare! ✌️✌️✌️
Art. 189
Omorul calificat
(1) Omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări:
a) cu premeditare;
b) din interes material;
c) pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;
d) pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni;
e) de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor;
f) asupra a două sau mai multor persoane;
g) asupra unei femei gravide;
h) prin cruzimi,
se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
(2) Tentativa se pedepseşte.
Minutul 46:48, vă rog mai multă atenție, mai ales la textul de lege. Pentru că după tot în presă apare dezamăgirea dacă doamnele primesc o pedeapsă "mică".
cand s-au dat bani pt catedrala manuirii neamului nu stia nimeni ca ne trebuie clinici pt ingrijire paliativa?
Păi popii se internează în spital dacă sunt bolnavi și pe noi ne trimite la Domnu' !
Celor care au dat reply la comentariul meu de mai jos:
Eu nu am adus in discutie procedurile (existente sau nu). Eu am pus in discutie aparenta siguranta profesionala a celor doua doamne. Mi-am adus aminte de situatiile din viata mea personala in care trebuia sa iau o decizie (evident ca nu de genul viata/moarte) care afecta major o companie sau un grup de oameni. E natural sa ceri alte opinii, eventual chiar acelora care urmeaza sa fie afectati - ideea e sa gasesti un scenariu in care sa provoci pagube minime si sa nu iti risti viata ta profesionala.
Si mai am o intrebare pentru cei care profeseaza in domeniul psihologiei/psihiatriei: este posibil ca cele doua doamne sa aiba o problema in a discerne ce rau si ce e bine? (desi probabilitatea ca doua astfel de persoane sa se intalneasca in acelasi loc de munca pare infima).
De cand a inceput acest scandal am urmarit multe emisiuni cu acest subiect. Discutia voastra mi se pare cea mai obiectiva si echilibrata dintre toate celelalte. Abia va asteptam sa va ascult ce spuneti despre acest subiect si ati confirmat inca o data ca aveti minte limpede si verticalitate.
In schimb, Buzaianu si Zamfir pe care ii urmaresc cu regularitate mi-au ridicat niste semne de intrebare. S-au pozitionat total in favoarea doctoritelor luand in mod aproape unilateral in considerare declaratiile medicilor ATI pe care i-am auzit si noi pe toate posturile. Ce sa zic, ii voi urmari in continuare dar, cu niste rezerve.
Subscriu la ce spuneti. Buzaianu si Zamfir insa sunt angajati la B1, unde stim cine e patron. Zamfir a fost membru de partid in PC, al lui Voiculescu, și angajat A3. Nu e deloc un personaj ferit de controverse.
@@simimy97 interesant ce informații îmi dați. O sa privesc cu mai mare atenție expunerile lui.
Bine ați revenit! Nu sunt medic ATI, dar simt nevoia sa fac o precizare referitoare la ce a zis domnul Vanghele referitor la oxigen. În concentații mari este toxic pentru organism, la fel cum şi presiunea ventilatorului poate cauza barotraumă. Iar referitor la reglementarea acestor situații din ATI, consider că motivele pot fi aceleaşi ca în cazul avortului sau morții asistate la pacienții în fază terminală, unde nu ți se oferă nici macar dreptul să alegi asupra corpului, pentru că nu se aliniază cu valorile bisericii şi ale unor oameni, posibil inclusiv medici (a se vedea dificultatea femeilor să găsească în spitalele de stat medici care fac avorturi la cerere). Aici situația ar fi şi mai delicată pentru că nu s-ar mai pune problema de alegerea pacienților sau aparținătorilor, ci de concluziile unei comisii.
Da. Din pandemie au fost forțați cei de la ATI sa taie masiv din serviciile paliație și favoarizarea internării celor cu șanse reale de viață, ba chiar mai mult decât atât în pandemie efectiv locul la ATI rămânea al celui cu cele mai mari șanse dintre pacienții din spital care avea nevoie de ATI, iar asta se făcea exclusiv pe criteriile fiecărui medic, doar că atunci n-a mai pus nimeni întrebări deși TOȚI STIAM ce s-a întâmplat în situație de pandemie. Doar că la Pantelimon starea s-a perpetuat și după pandemie
@Antantedizemanepe răspunsul meu a fost referitor la ce a zis domnul Vanghele "nu ştiți voi, dar uneori la ATI e prea mult oxigen în om" şi voiam să subliniez că se poate sa fie prea mult oxigen. Sigur că administrezi şi pui în balanță riscurile şi beneficiile şi încerci ventilația cu volume/presiuni care mențin pacientul într-o stare bună. În pandemie situația a fost dramatică, a arătat starea foarte proastă a sistemului de sănătate, au fost oameni tratați şi în spații improvizate, s-a făcut ce s-a putut. Dacă doamnele doctor au greşit, sunt sigură că justiția îşi va face treaba.
Ev vroiam sa menționez că deși e foarte clar pt toată lumea că în pandemie a fost evident pt toată lumea că zilnic doctorii alegeau cui dau șanse să trăiască, atunci n-a zis nimeni nimic de etică, atribuții, omor cu premeditare sau nici măcar malpraxis. Acum ne mirăm de ce s-au învățat medicii sa facă cum ii taie capu
Nici o legatura cu ce a povestit "martorul" ala! Depinde ce setari faci! A spus destul de clar ca volumul aerului (cu oxigen sau nu, nu asta e important) a fost diminuat drastic.... Cred ca oricine isi poate da seama despre ce e vorba aici... 😏
@karolina1962 Nu am susținut că este vreo legătură între ce am zis şi acest caz în mod particular. După cum am zis, nu sunt medic ATI, nu cunosc cazul, nu am competențele să îmi dau cu părerea. Domnul jurnalist a zis că nu avea ce să caute să umble la ventilator şi nu asta era problema. Problema era că ratele au fost scăzute prea mult conform martorilor, nu simpla umblare la ventilator/oxigen. Poate la asta se referea şi el, dar consider că se poate înțelege greşit şi am simțit nevoia să atrag atenția. La fel cum a zis şi că nu poate să vina Societatea Română de ATI să spună că e prea mult oxigen în om, dar există şi se numeşte hiperoxie, nu neapărat în cazurile astea, dar există.
Eu nu sunt doctor sunt asistent medical si folosesc seringe drive si pot sa zic ca nu le pacalesti. Astea inregistreaza fiecare apasare de buton fiecare oprire, daca ai scos seringa se opreste, are o gramada de senzori. Si fiecare seringe drive are o serie care se completeaza in fisa pacientului cand cand e atasata. Nu am lucrat niciodată in romania dar sunt surprins ca nu ar fi protocol pentru asta, in special cand seringe drive urile astea recunosc pana si brandul seringi cand e montat ca se se calibreze pe ea.
Spune-le ăstora din România !!
De ce nu ai curaj?
Multi pacienti sunt atasati la aparate de oxigen si perfuzii necomputerizate
Eu nu inteleg cum de naturalul "instinct de conservare" le-a parasit complet pe doctoritele respective. Daca chiar esti in situatia limita cu pacienti in faza terminala si una din posibilele decizii ar fi deconectarea de la aparate, decizia ar trebui sa fie luata cu familia si cu un "comitet medical". De ce si-au asumat femeile astea o asemenea decizie?
Deoarece în România procedurile nu sunt de obicei respectate, iar majoritatea oamenilor fac "cum știu ei mai bine". Cu alte cuvinte, dacă eu ca medic știu că omul acesta oricum va muri și nu va deveni conștient, atunci nu are rost să mă amestec cu familia, să mă pună să îl țin degeaba pe pat, poate să se certe cu mine sau să îmi plângă pe hol, etc. Asta se vede peste tot, ba când conducem, ba când stăm la o coadă, ba la vreo petrecere, etc.
Oamenii de aici își asumă tot felul de riscuri inutile, căci vedem mereu știri cu oameni care au murit în mare când era ridicat steagul roșu, care au produs accidente rutiere în încercări de depășire, care se urcă la volan beți, care pun stații GPL fără a respecta criteriile legale, care nu pun ieșiri de incendiu în clădiri și așa mai departe. Adesea, normele noastre sunt și făcute prost, iar pedepsele pentru nerespectarea lor sunt mici.
Desigur, odată ce se produce un accident totul devine mult mai rău, dar noi toți știm că "n-are cum să se-ntâmple". Aud asta mereu de la alți români când este vorba de riscuri asumate. Am un prieten care are o pensiune și nu se obosește să respecte standardele de incendiu deoarece implementarea lor îl costă cam cât 20-30 de amenzi de la controale pentru nerespectarea lor, care controale se desfășoară maxim o dată pe an. Pur și simplu nu este rentabil să fii corect, iar statul are grijă să rămână totul așa.
pentru ca nu si-au asumat si pentru ca nu sunt vinovate, scaderea dozei de noradrenalina daca pacientul nu reactioneaza la ea este o procedura standard.
@@radufefceac atunci de ce sunt acuzate doamnele doctor că nu au respectat nici măcar regulamentul spitalului? De ce sunt atât de interpretabile aceste standarde? Și cum se poate face astfel încât să fie mai clare procedurile, să nu mai riște și alți medici sa fie "interpretate greșit" acțiunile lor? Daca ascultai până la capăt episodul, astea sunt întrebările esențiale pe care le pun jurnaliștii, dar trebuie sa știi să sintetizezi cu mintea și să nu repeți același argument din nou în comentarii după ce tocmai a fost dezbătut deja în emisiunea pe care tocmai ai auzit-o
Am ascultat toata emisiunea. Nici ei, jurnalistii, nici eu, nici dvs nu stim care sunt procedurile alea, dar daca le-au incalcat asta nu inseamna ca au omorat pe cineva, inseamna doar ca au incalcat procedurile. Altfel, din ce am studiat si inteles eu despre cum se aplica tanti nora, daca pacientul are tensunea scazuta si injectezi o doza mare, pacientul raspunde la doza, dar dupa aceea ea trebuie scazuta treptat pentru ca o doza mare produce alte pagube. Dar daca pacientu nu reactioneaza la noradrenalina la doza mare, atunci poti s-o redcui linistit brusc, ca nu e ca si cum se chimba ceva.
@@radufefceac ideea e că, din moment ce cazul e atât de complicat, de discutat, și de mușamalizat, înseamnă că reglementările nu sunt clare. Ar fi fost normal sa fie ceva foarte clar: in caz de X, iei măsura Y, etc. Ar fi fost toți cu conștiința împăcată acum
e absolut incredibil ce minciuni spuneti! Fascinat, pe cuvant!
''NEVINOVATE'' sau ''FAPTA NU EXISTA'' asta o sa auzim peste 2-3 ani....😢😢😢 Ceea ce se va traducte prin reintegratea dosctoritelor la locul de munca + daune morale de 10-15 milioane de € de fiecare. #monstrii
plus ca va aparea burduja sa dea vina putin si pe Nicusor Dan
Si lipsa de denuntare a celor de la SNSPA este de fapt o forma de musamalizare. Toata lumea stia, dar au aplicat vorba aia care se plimba printre angajarii statului : " Nu te bagi, nu ti se baga"....Sigur situatiile astea sunt si in alte institutii : medicina si alte specializari....
Va rog căutați cine este tatăl lui Rafila
tortionar cu 4 clase
Multumim ❤
Chiar asteptam parerea voastra legat de Pantelimon. Mi se parea ca pute rau si chiar si Patraru a mermelit-o cat sa nu zica nici da nici ba. Ma bucur si va multumesc pentru ca v-ati pastrat obiectivitatea si ati informat corect.
Probabil ca nu i-a dat Ghiță voie lui Pătraru să zică.
Carevasăzică lipsa și respectiv eliberarea paturilor pe ATI devine KPI pentru medici sau cum? E practica spitalului? E ceva impus de către managementul spitalului?
Pe mine m-a trimis medicul de familie la Sf. Maslu. Așa că...
Am și eu o poveste cu medici de roman.
indiferent ca doctor nu trebuie sa fii criminal!! nu au depus juramat sa omoare oameni ci sa-i salveze!!!!! nu ei hotarasc viata pacientilor numai dumnezeu!! acum perfect puscarie pe viata e prea putin
Si dnele asistente ...au consemnat ...incaietul de ingrijire ...pentru ca avem cauete de ingrijire in sputale si cadrele medicale au parafa cu cod ...avem juramant ...si noi ...au sesizat asistenta sefa ?
Se drogau au substanțe la îndemână ar trebui un control riguros al cadrelor medicale este o ipoteza
Bine v-ati intors!
O altă întrebare pe care mi-o pun eu este: de ce medicii ATI de la Spitalul Pantelimon au renunțat la greva pe care au anunțat-o după ce au stat de vorbă cu Rafila?
Dacă acum se întâmplă așa ceva, vă rog imaginați-vă ce s-a întâmplat în pandemie 😊
... vă salut
Votați "ostașul cu cartea pu_ii în slujba imposturii "
Salut, foarte la obiect! În ce privește cazul Pantelimon, pe lângă motivele de care nu trebuie sa ținem seama așa cum ați zis: ex vostru cu casa mortuara sau al meu care spune că s-ar putea sa fi luat șpagă de la un moștenitor grăbit, etc(asta se vrea a fi o glumă), ar mai fi unul de investigat. Dacă cumva la nivelul acela ordinele vin de foarte sus, ca în cazul politiei rutiere unde știm ca se adună șpaga, sau al bisericii, unde știm unde se adună banii, si asta numai ca să se ascundă ineficacitatea sistemului de sănătate din România? Bineînțeles ca asta nu le scuza pe cele două doamne nici la nivel etic și nici profesional, însă dacă sunt sacrificate când de fapt în toată tara se întâmplă la fel? Este bine totuși ca s-a creat un precedent și de aici sperăm la o furtună care să ducă la ceva bun pentru români. Succes!
soin = ingrijire 🙂
Și ăștia sunt doctori?
Rafila si Ciolacu demiterea!
din punctul de vedere al tuturor somitatilor din romania, se pare ca martorii-asistente nu sunt demne de incredere!! "haideti domne, pe ce va bazati ca s-a scazut vasopresorul, moderatorul: "pai asistenta care era pe tura atunci"m dl profesor doctor: "haideti domne, adica luati de buna marturia unor asistente", hai sa fim seriosi, cine sunt asistentele?
ceea ce intr-adevar indica faptul ca este o practica in spitale, nu numai la pantelimon, unde sigur asistentele fac echipa la "tacere" cu domnii doctori , salvatorii de vieti!!
De ce vă mirați? Procurorii au luat în calcul mărturia asistentei care a înțeles " din priviri"(???) că doctorita a decis pacientul care nu va fi salvat. Pe bune? Mie mi se pare că e răzbunarea unei asistentei frustrate , care se crede mai deșteaptă decât toți doctorii! Spitalele, școlile, alte instituții sunt viespare de bârfe și invidii!
De ce nu se deschide ?
Legat de partea cu asta dubios de la “fenix”, asta a fost razbunarea familiei pentru modul in care el s-a comportat fata de ei, de-a-lungul vietii.
Razbunarea este arms prostului dacă nu stiati. Poate sltul este motivul.
Nu ne mai facem bine ..... asistentii nu au facut nicio sesizare referitor la aceste practici cu noradrenalina facuta de cei doi medici ..... Deci pare sa fie o forma de acoperire a acestor practici in toate spitalele asa cum e si cu nosocomialele care nu exista in acte, dar in realitate e dezastru ....Institutiile ministerului sanatatii cu Rafila in frunte sunt cele mai vinovate impreuna cu multi angajati din spitale....
Au făcut sesizare în primăvara, de aici a plecat ancheta
Nu ai cum să scazi procentul de oxigen sub 21% pe ventilatorul mecanic. Asistentele alea au zis că doctorițele l-au scăzut la 10%.
Aerul din atmosferă are 21% oxigen.
V-ați gândit vreodată cum reacționează un român obișnuit dacă tu îi propui lucrurile despre care discutați voi aici? De asta e atât de dificil.
Cazul asta seamana, in unele aspecte, cu un caz din UK de acum vreo 2 ani cand o asistenta de la ATI pentru nou nascuti prematur injecta adrenalina (cred ca era substanta) in injectomatul copiilor si astepta sa intre in soc si se prefacea ca ii resusciteaza , dar de fapt astepta sa moara acei copii, apoi se ducea la parinti si le spunea ca din pacate nu au supravietuit, dupa care ii urmarea pe parinti pe Facebook. A durat cam 1 an toata tragedia asta si sefii de la spitalul din UK pare ca nu s-au autosesizat desi dovezile erau evidente. Ba chiar observasera ca o scurta perioada de timp , cat nu a mai fost prezenta acea asistenta incidenta deceselor scazuse dramatic dupa care au crescut iar cand s-a intors la acel spital...
le injecta insulină și aer in vene.Lucy Letby, o asistentă din Marea Britanie, în vârstă de 33 de ani; coincidenta mare.
Unde erau asistentele alea când medicii m-au pus în comă pentru a-mi prelungi suferința??😔
🙋♀️❤️🎩😢😢😢
Avem benzi putine pentru ca avem bande multe :)
Present
Dar de ce incepe un asistent medical ...manevrele de resuscitare cand are un dr langa el ?a primit dispozitie sa faca asta ?a fost propria decizie ..depasindu si foarte frumos competentele ..conform pregatirii ?
asistentii medicali din ATI sunt pregatiti pentru BLS, ALS. nu trebuie sa astepte sa primeasca indicatii, stiu ce au de facut
Gata ! Sunt libere ! Abordarea lui Tetelu despre subiect a fost mai logica. Voi a ti fost un pic prea subiectivi !
Analiza dumneavoastră mi se pare logică. Eu sunt inginer și nu-mi bag nasul nici în chestii de medicină, nici de justiție. Consider, totuși, că bunul simț pe care îl posed de la natură mă ajută să discern în viața asta din-ce-in-ce mai complicată. Așa că spun că nu mi se pare în regulă că au ajuns în spațiul public atâtea detalii din dosarul procurorllor în cazul Pantelimon. Pare o vânătoare de vrăjitoare. Văd cum se generalizează un mod de a privi întreaga tagmă medicală (începută de mult, cu accente mizerabile în timpul pandemiei). Am sentimentul unei mineriade, dar nu știu cine a organizat-o. Nu credeți că va urma un exod al medicilor spre alte țări mai puțin isterice?
Pai eu nu cred în teoria scăderii graduale. Nimeni nu vorbește de starea i activității ficatului cirotic. Nu te ajuta nicio doza mare, medie sau scăzută. Cum înlocuiește un medicament de tensiune funcția inexistenta a unui organ care nu funcționează? Toate probele s pe vorbe. Ale asistentelor.
medicina nu e pe credinta. nu avem paliatie, spitale/sectii de arsi. nici asta nu crezi
Bună ziua ! Înclin sa cred ca asta a fost practica ATI în pandemie și unora dintre medici le-a dat asa o satisfacție sa poate lua astfel de decizii de viata,de moarte încât au continuat și după ce nu mai era declarat zilnic numărul de morți covid....și mai cred ca mai sunt unități ATI cu astfel de practici....doar trebuie descoperite...părerea mea !
Ete domne ...acum asistentii ...cunosc foarte bine ...protocoalele de ATI...ete bre ?lasati va ingrijiti de asistenti ...atunci ?nu ?
asistentii administreaza tratamentele si stau pe sectii . normal ca stiu protocoale si medicina.
-avem toate datele ? am uitat perioada kovesi ?
De ce asistentele au credibilitate, iar doctoritele nu? Asistenyele ai tendinta sa se supraaprece asa cum muncitorii cred ca-s mai profesionisti decat inginerii.
Camere de luat vederi în A T I!
InOlanda devi donator obligatoriu ..din. 2018. Si in Spania si Franta este obligatoriu la fel
Nu este obligatoriu, nu mai imprastia informatii false. Iti trimit o hartie prin posta prin care efectiv te intreaba si iti dau timp sa raspunzi.
În Spania ești considerat donator by default.
Aveți un bias de exprimare, ziceți în continuu "femei" în loc de "doctorițe". Funcția e cea relevantă în acest context.
Alooo, scaderea dozei de noradrenalina se poate face si pentru ca pacientul nu reactioneaza la ea, nu doar pentru ca reactioneaza negativ. Altfel, daca doamnele au incalcat vreun protocol al spitalului, foarte bine, sa fie pedepsite pentru asta, dar nu pentru crima. Sa spui ca un pacient care a stat o luna la ATI, care a avut cateva stopuri cardio-respiratorii anterior, care avea organele praf si care nu a reactinat la cresterea dozei de noradrenalina a murit pentru ca i s-a micsorat doza, inseamna fie să iei premiul Nobel pentru medicina in sensul ca e ultimul premiu, ti-l dau aia ție dupa care inchid șandramaua Nobel, fie să iei o camasa de forță la Spitalul 9!
Nu am văzut pe nimeni să își pună această întrebare și e îngrijorător pentru gândirea critică colectivă. De asemenea, nimeni nu a citit într-un spirit critic stenogramele dintre Miron Maria și prietenul ei, fiecare a luat interpretarea procurorilor și s-a scandalizat. Mi se pare distopic că niciun comentac nu se obosește să citească materialul.
@@gurubivolaru5114 Din stenogramele alea nu reiese nimic incriminator. Faptul ca procurorul interpreteaza astfel este un indiciu pentru reaua lui credință sau pentru incompetența și prostia crasă.
@@gurubivolaru5114 explicați atunci, va rog, ce ar fi trebuit să înțelegem noi și nu am înțeles
@@MaraBumbuc ar fi trebuit sa intelegeti ca niste procurori semianalfabeti vor sa se afle in treaba, ca media incita la sange si ca retardatii aia de la medicina legala sunt niste papagali infecti care repet ce spun procurorii, n-au nicio legatura cu medicina si cu stiinta. Asta ar fi trebuit sa intelegeti. Basca judecatorul de instructie care a impus arestarea complet aiurea chiar daca dosarul ar fi fost beton nu se impunea asa ceva, basca faptul ca motivarea lui a fost copy paste dupa rechizitoriul procurorilor.
Eu zic sa fim mai ponderati pentru ca nu stim cu exactitate daca lucrurile au fost așa cum sunt redate in presă. La ce presă avem in România mi-e tare teamă ca se exagerează de dragul senzationalului. Eu nu am citit un text in presa fără greșeli ortografice sau de traducere. Sunt mulți jurnaliști care nu sunt in stare sa înțeleagă sau sa scrie un text simplu, ce sa mai vorbim de intelegerea unor termene științifice sau medicale. Am rămas stupefiat de faptul ca pe un post national in cadrul unui program de educatie pentru sănătate aveau o burtiera cu "paracetamolul este antiinflamator". La ce sa ne asteptam de la interpretarea unor protocoale medicale?
Telejustiție bazata tot pe ce spun asistentele nu spealistii de renume din terapia intensivă
Auzi,de medicina legala ai auzit,dar de fosta șefa ați,ai auzit,care au dat-o afara din spital,de acest lucru ai auzit,dar dacă nu dai șpagă la operați ai auzit,,,,,
Vai de capul tau
Cu parere de rau( ptr ca va urmaream cu interes), dar nu pot sa ascult.
Am senzatia ca privesc A3 , Rtv sau alte asemenea kkturitv.
Ăștia spun Adevărul! Ăia MINT cum respiră!
Să înțeleg că TE DERANJEAZĂ ADEVĂRUL???
@@faranumeomul4676 Care adevar? Ați decis deja ca doctoritele acelea sunt vinovate? Pai de ce nu construiți o ghilotina în centrul orașului ca să nu mai pierdem timp și bani ? La ce ne mai trebuie un sistem juridic când avem opinia publica, nu?
@@faranumeomul4676azi se pare ca nu mai e chiar adevarul, cand un judecător a eliberat medicii din arest.