120 de ani de activitate muzeografică în Baia Mare - vernisaj expoziție, lansare publicație

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.ย. 2024
  • Cu ocazia aniversării a 120 de activitate muzeală în Baia Mare, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie a organizat la Bastionul Măcelarilor deschiderea unei expoziții ”Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024. Povestea noastră. 120 de ani de cultură și educație”, care marchează deschiderea Muzeului Orășenesc Baia Mare, precum și cele mai importante evenimente din existența instituției în cei 120 de ani. Cu această ocazie a fost lansată și publicația editorială bilingvă româno - maghiară ”Ghidul Colecțiilor Muzeului Orășenesc Baia Mare.1904”. Expoziția cuprinde o selecție de exponate din patrimoniul vechi al muzeului din 1904.
    Inițiativa unui muzeu în Baia Mare s-a conturat la finele secolului al XIX-lea, pe 31 august 1899 a fost pusă bazele Asociației Muzeală Băimăreană iar pe 19 iunie 1904 s-a deschis în Baia Mare Muzeul Orășenesc. Inițiatorul și catalizatorul acestui demers cultural, considerat părintele muzeelor băimărene, a fost Schönherr Gyula, membru al Academiei de Științe Ungare, personalitate marcantă în domeniul cercetării istorice. Cu ocazia deschiderii muzeului s-a publicat la Budapesta și Ghidul Muzeului, care a fost și este o importantă sursă de cercetare.
    Proiectul ”Muzeul Orășenesc Baia Mare, 1904-2024. Povestea noastră. 120 de ani de cultură și educație” a fost realizat cu sprijinul Primăriei Baia Mare care are două componente: pe valorificarea patrimonială prin deschiderea expoziției și o componenta editorială prin reeditarea Ghidului Colecțiilor Muzeului Orășenesc Baia mare, 1904.
    Această ediție vine în plus cu note de subsol legate de piesele din patrimoniu, care erau în 1904 și reprezintă fundamentul patrimonial al muzeelor băimărene.
    În 1904 patrimoniul muzeului număra aproximativ 700 de piese structurat în colecții de arheologie, istorie, numismatică, artă, artă manufacturieră, științele naturii, bibliotecă și arhivistică.
    În 1904 muzeul funcționa în vechiul hotel la parter, colț cu strada Gheorghe Șincai, în două încăperi și un coridor. În 1905 un incendiu distruge clădirea hotelului și a muzeului. Muzeul a fost mutat pe strada Crișan nr. 9.
    Expoziția poate fi vizitată la Bastionul Măcelarilor în perioada iulie-septembrie iar din octombrie la sediul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie.

ความคิดเห็น •