C# Listview (Liste) Kullanımı, Visual Studio 2019 ile C# Form Dersleri

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ก.ย. 2024
  • C# listview kullanımı ile tüm bilgileri Visual Studio 2019 C# form uygulamaları üzerinden anlatıyor ve örnekler geliştiriyoruz. #visualstudio
    UDEMY KURSLARI
    A’dan Z’ye Arduino Dersleri ile Robotik Kodlama Projeleri Kursu
    ► bit.ly/robotik...
    C# Dersleri ile Programlama Temelleri Kursu
    ► bit.ly/csharpde...
    TH-cam OYNATMA LİSTELERİ
    C# Console Dersleri ► bit.ly/csharpco...
    C# Form Dersleri ► bit.ly/csharpfo...
    Arduino Dersleri ► bit.ly/robotikd...
    SOSYAL MEDYA HESAPLARI
    Facebook ► / sendekodyaz
    Twitter ► / sende_kodyaz
    Instagram ► / sendekodyaz
    Web Sitesi ► www.sendekodyaz...
    Mail Adresi ► info@sendekodyaz.com
    LISTVIEW NEDİR?
    Birbiri ile ilişkili kayıtların listelenmesi sağlayan görsel öğedir. Programcı tarafından sütunlara göre bilgiler kategorilere ayrılarak düzenli bir şekilde listelenir. Örneğin; TC Kimlik No, Adı, Soyadı, Adresi, Telefon No gibi sütunlara ayrılan bir Listview nesnesinde kayıtlar düzenli halde listelenebilir. Listview nesnesinde listelenen kayıtlardan bir yada bir kaçının seçilmesi, silinmesi veya güncellenmesi sağlanabilir. #listview
    LISTVIEW ÖZELLİKLERİ
    Columns: Listview nesnesine sütunların eklenmesini sağlar. Üç nokta ile simgelenen butona tıklanır ve açılan ekranda listview nesnesinin sütunları düzenlenir.
    HeaderStyle (Başlık Sitili): ListView nesnesinin başlık sitilinin ayarlanmasını sağlar.
    • None (Hiç): Başlık hiç görünmez.
    • Clickable (Tıklanabilir): Başlık üzerinde işlem yapılabilir. Örneğin; AllowColumnReorder özelliği true ise sütun yerleri kullanıcı tarafından değiştirilebilir.
    • Nonclickable (Hiç Tıklanamaz): Bu seçim yapılırsa başlık kısmında kullanıcı hiçbir işlem yapamaz.
    Items (Öğeler): Listview nesnesine properties panelinden kayıt eklenmesini sağlar. Items özelliğinin yanında üç nokta ile simgelenen butona tıklanır. Açılan ekrandan Add butonuna tıklanarak Listview nesnesinin ilk kaydı eklenir ve Text özelliğine ilk sütun bilgisi yazılır. Daha sonra SubItems özelilğinin yanındaki butona tıklanır ve buradan Add butonu yardımı ile diğer sütunlara bilgiler yazılır.
    View (Görünüm): LargeIcon, Details, SmallIcon, List ve Tile seçeneklerini içeren bu özellik Details olarak ayarlandığında ListView nesnesindeki kayıtlar ve başlık normal şekilde görüntülenir. Eğer ListView nesnesini farklı amaçlar için kullanacaksanız Details seçimini değiştirebilirsiniz, aksi takdirde bu özellik Details olarak seçilmelidir. Varsayılan olarak bu özellik LargeIcon olarak seçili gelmektedir, bu durumda da kayıtlar ListView nesnesinde görüntülenmemektedir.
    BackColor (Arka Plan Rengi): Listview nesnesinin arka plan rengidir.
    ForeColor (Yazı Rengi): Listview nesnesinde listelenen kayıtların yazı rengidir.
    GridLines (Izgara Çizgileri): Satır ve sütunların birbirinden ayıran ızgara çizgileri eklenmesini sağlar. Varsayılan değeri false olan bu özellik true olarak değiştirildiğinde ızgara çizgileri ListView nesnesine eklenir.
    BackgroundImage (Arka Plan Resmi): Listview nesnesine arka plan resmi eklenmesini sağlar.
    BackgroundImageTiled: True (doğru) ve False (yanlış) değerleri alan bu özellik, Listview nesnesinin arka plan resminin boyuta göre tekrarlanıp tekrarlanmayacağını belirler.
    AllowColumnReorder: Allow izin vermek, Column sütun ve Reorder yeniden düzenlemek anlamına gelir. Dolayısıyla bu özellik Sütunları Yeniden Düzenlemeye İzin Verme anlamına gelir. True ve false değerlerini alan bu özellik form yürütüldüğünde ListView nesnesindeki sütunların sırasının (yerlerinin) kullanıcı tarafından değiştirilip değiştirilemeyeceğini belirler.
    CheckBoxes: Listview nesnesine eklenen kayıtların sol kısmında CheckBox (İşaret Kutusu) görüntülenmesini sağlar. True ve false değerleri alan bu özelliğe true değeri atanırsa işaret kutuları görüntülenir. İşaret kutuları yardımı ile bir yada birden fazla kayıt üzerinde istenilen işlemler yapılabilir.
    Enabled: Form yürütüldüğünde Listview nesnesi üzerinde işlem yapılmasını izin verilme durumunu belirler. Bu özellik true ise işlemlere izin verilir, false ise izin verilmez.
    FullRowSelect (Satırın Tamamını Seçme): Varsayılan olarak false olan bu özellik true olarak değiştirildiğinde ise satırın tamamının seçilmesi sağlanır.
    MultiSelect (Çoklu Seçim): CTRL tuşu yardımı ile Listview nesnesinden listelenen kayıtlardan birden fazla kaydın seçilmesine olanak sağlayan özelliktir.
    Scrollable (Kaydırılabilir): Kayıtlar form ekranına sığmadığında kaydırma çubuklarının görüntülenip görüntülenmeyeceğini belirten özelliktir.
    Sorting (Sıralama): Kayıtların alfabetik olarak artan veya azalan şekilde sıralanmasını sağlar.
    Sen de kod yaz, geleceğini yaz. Unutma ki senin geleceğin ülkemizin aydınlık geleceğine zemin hazırlayacaktır. #sendekodyaz
    Sevgi ve saygılarımla.

ความคิดเห็น • 24

  • @FeyzullayevCavid
    @FeyzullayevCavid 9 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam henüz videonun 6-cı dakikasındayım, video o kadar detyalı ve anlaşılır anlatıyorsunuz ki kendimi en azından bir teşekkür yazma mecburiyyetinde hiss etdim gerçekten. Allah razı olsun.

    • @SendeKodYaz
      @SendeKodYaz  6 หลายเดือนก่อน

      Merhabalar. Çok teşekkür ederim. Visual Studio C# derslerinin sizler için faydalı olmasına sevindim. Sizler gibi eğitime, öğrenmeye ve emeğe değer verenlere katkı sağlamak benim için büyük bir onur. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

  • @omerdemir606
    @omerdemir606 10 หลายเดือนก่อน +2

    Hocam saygılar. Olayın temel mantığını anlamak için böyle temel bir bilgiyi saatlerce aradıktan sonra burada bulabildim. Basitçe anlatmanız çok iyi olmuş. Teşekkürler.

    • @SendeKodYaz
      @SendeKodYaz  6 หลายเดือนก่อน

      Merhabalar. Çok teşekkür ederim. Visual Studio C# derslerinin sizler için faydalı olmasına sevindim. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

  • @samyapinsaat6853
    @samyapinsaat6853 ปีที่แล้ว +2

    dersler harika giriş müzikleri çok fena her seferinde atlamak zorunda kalıyoruz

    • @SendeKodYaz
      @SendeKodYaz  ปีที่แล้ว

      Çok teşekkür ederim, yeni eğitimlerde introya yer vermiyorum.

  • @fatihmentese2330
    @fatihmentese2330 2 หลายเดือนก่อน

    Teşekkür ederim, güzel ve akıcı anlatmışsınız.
    Allah razı olsun.

  • @mehmet8601
    @mehmet8601 3 ปีที่แล้ว +2

    Muammer bey ;
    Yine güzel bir paylaşım olmuş. Elinize kolunuza anlatan üslubunuza sağlık. Hocam bir ricam olacak ama :) Birde Listview de güncelle olayınıda videoya çekebilirmisiniz acaba. Hepsini gösterdiniz öğrendik fakat güncel de olursa MUHTEŞEM bir yazılım 3 lüsü olacak. Ekle , sil, güncelle. Saygılarımla. ( 57 yaşındaki öğrenciniz. :) )

    • @SendeKodYaz
      @SendeKodYaz  3 ปีที่แล้ว +1

      Selamlar Mehmet Bey.
      Samimi ve içten yorumunuz ve düşünceleriniz için çok teşekkür ederim. Öğrenmenin yaşı yoktur ve sizin bunu hayatına prensip edindiğinizi görüyorum. 57 yaşında bir öğrencimin olması beni çok mutlu etti aynı zamanda da motive etti. Önerinizi dikkate alacağım.

  • @kadirkurtaran3350
    @kadirkurtaran3350 3 ปีที่แล้ว

    Hocam programı çalıştırdığımda listviewfe en üst satırda default yazıyor, onu nasıl kaldırabilirim?
    Bir de hocam gridlines true yaptığım halde ızgara çizgileri gelmiyor acaba true yapmam gereken başka özellikler de mi var?

  • @alperen80639
    @alperen80639 3 ปีที่แล้ว

    hocam c# form dosya işlemleri ile ilgili videonuz hangisi filepath fileinfo kodları geçen o kounuyu anlamadım da başlık olarak da bulamadım sizde

  • @Elif0691
    @Elif0691 ปีที่แล้ว +1

    Hocam, form derslerinizin hepsi ile sırasıyla bir oynatma listesi oluşturabilir misiniz?

  • @babuska6305
    @babuska6305 2 ปีที่แล้ว

    Merhaba hocam, Ben bu ekleye tıkladıktan sonra programı kapatıp açıktan sonra kayıtlar kayboluyor bir çözümü var mıdır? Teşekkürler

  • @canbaris42
    @canbaris42 3 ปีที่แล้ว

    başlıklar nonclikable halde iken AllowCloumnReorder true ise başlıklar tıklanmasada sütun yerleri değiştirilebiliyor.

  • @sabitarturk8720
    @sabitarturk8720 3 ปีที่แล้ว

    Hocam Bişey sormak istiyorum. Form 1 de Kullanıcıdan bilgileri alıp Form iki de Listviewe aktarmak istiyorum. Bunu Nasıl yapabilirim.Yardımcı olur musunuz

    • @SendeKodYaz
      @SendeKodYaz  3 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba. Visual Studio C# Form Dersleri oynatma listesinin başlarında formlar arası veri aktarımı konusuna ilişkin video yayınladım. Göz atarsınız sizlere faydalı olacaktır. İyi çalışmalar diliyorum.

    • @sabitarturk8720
      @sabitarturk8720 3 ปีที่แล้ว

      @@SendeKodYaz izledim hocam videoyu sıkı takipcinizim. Hocam şöyle anlatayım. Ben form 1 de kullanicidan verileri alacam eger bilgiler eksiksizse kullaniciya kayit basarili mesaji verecem ve farkli bir butondan form 2 acilacak ve listviewde görünecek. Ne yaptiysam olmadi. Form 2 yi tanimlayinca hata veriyor sürekli

  • @vaqifcelilov8455
    @vaqifcelilov8455 3 ปีที่แล้ว

    Hocam lutfen Array List konusu ilgili video cek..Internete sizin gibi iyi analtan yok,o konu anlamiyorum lutfen Array.LIST vidosu gelsin)

    • @SendeKodYaz
      @SendeKodYaz  3 ปีที่แล้ว

      Selamlar. Anlatımı beğenmenize sevindim. İnşallah yeni konularla eğitimleri zenginleştirmeye devam edeceğim.

  • @mrmakinist
    @mrmakinist 3 ปีที่แล้ว

    hocam ne olur lise matematik videolari da koyunuz yaa anlatimizi cok iyi tane tane

    • @codewithcoffee1930
      @codewithcoffee1930 3 ปีที่แล้ว

      İlyas Güneş'in videolarını izle çok iyi anlatıyor

  • @catkat2477
    @catkat2477 3 ปีที่แล้ว

    Hocam acil yardım edebilecekmisiniz ?

  • @erlik_kh4an
    @erlik_kh4an 3 หลายเดือนก่อน