Matem Orucu Bitti, Aşureler Pay Edildi KABULBABA 2022

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 15 ส.ค. 2022
  • KABULBABA AŞURE ETKİNLİĞİ
    Bursa Mustafakemalpaşa
    Kabulbaba Köyü
    Kabulbaba Mahallesi
    Kabulbaba'da Aşure Etkinliğine Katıldık.
    Türkiye’de Alevi toplumu, 12 günlük Matem Orucu’nu bitirdi. Orucun sona ermesiyle birlikte, 'Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu için' pişirilen aşureler dağıtıldı.
    Aleviler her yıl Hicri Takvim'e göre Muharrem Ayı'nın başlamasıyla beraber 12 gün oruç tutuyor. Muharrem Orucu, aslında Aleviler için bir Matem Orucu. Nedeni ise Hz. Hüseyin ve beraberindeki 71 kişinin Muharrem ayında, Kerbela’da, Yezid’in ordusu tarafından Kerbela Çölü’nde öldürülmesi.
    12 günlük Matem Orucu'nun sonrasında ise Aleviler şükür kurbanı kesiyor. Hz. Hüseyin’in oğlu Zeynel Abidin’in Kerbela’da sağ olarak kurtulmasını; böylece Hz. Muhammed’in soyunun devam etmesini kutluyor.
    Kurbanların pay edilmesinden sonra aşure pişiriliyor. Aleviler '12 imam'ı temsilen aşure yaparken 12 ayrı malzeme kullanıyor. Alevi inanışına göre Muharrem ayının 13. gününde pişirilen aşureler ile Ehlibeyt soyunun devamının mutluluğu paylaşılıyor.
    Aşure nereden geliyor?
    Rivayete göre Allah, Nuh Peygamber’e çok büyük bir gemi yapmasını emreder ve Nuh Peygamber, emre itaat ederek büyük bir gemi yapar. Ardından bütün inananları ve her cinsten birer çift hayvanı da gemisine alır. Allah sonunda büyük bir tufanı kopartır. Yalnızca gemiye binen inananlar kurtulur.
    Gemi aylarca suda kalır ve bu süreçte yanlarına aldıkları yiyecekler tükenmeye başlar. Durum böyle olunca, gemide kalan yiyecekleri bir kazanda toplayıp bir çorba pişirmeye başlarlar. O zamanda yapılmış çorbaya bugün Aşure deniyor.
    Aşure pişirimi yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek haline geldi.
    Bu günde ocaklarda hareketlilik gözlenir. Buğday en çok talep edilen tahıl bitkisi. Ocaklarda kaynatılan aşurenin yapımında buğday haricinde nohut, fasulye, kuru kayısı, kuru üzüm, pirinç, gül suyu, fındık, badem, ceviz, nar kullanılıyor.
    Kabulbaba'da bizleri ağırlayan başta Baba Canan Göçmen olmak üzere, Kabulbaba Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hüseyin Tokat'a, İsmail Sevinç'e, Mustafa Aydoğan'a, Veli Koç'a, Mehmet Ali Mestan'a ve tüm köy halkına çok teşekkür ederiz.
    Ahmet Yordam-Rasim Balaban

ความคิดเห็น • 1