Bilgisayar Mühendisliği mi, Yazılım Mühendisliği mi?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 ต.ค. 2024
  • Bilgisayar bilimleri, bilgisayar mühendisliği ve yazılım mühendisliği kavramlarının arasındaki farkları bu videoda açıklıyorum.

ความคิดเห็น • 233

  • @SA-zv4wr
    @SA-zv4wr 3 ปีที่แล้ว +15

    Olağanüstü güzel anlatmışsınız olayı. 1980'lerin başlarında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği bölümünde temel bilimler, yazılım derslerinin yanısıra Bilgisayar Mimarisi, temel AND/NAND ya da biraz daha karmaşık yongaları kullanarak Logic Design ("mantıksal tasarım?) vb gibi dersler de vardı. Öğretim üyeleri genelde Elektrik Müh ya da Matematik kökenliydi. Genel olarak öğrencilerde "gelecek yazılımda, donanım artık sıradan birşey olacak" kanısı ile donanım uzmanlığını biraz aşağı görme eğilimi olduğunu söylemeliyim. Öyle ya da böyle donanımın temel olduğunu düşündüğünüzde...
    Bizim dönemde yurtdışına gidenlerin yaklaşık %30-40'ının donanımda, Türkiye'de kalan azınlıktan da yalnızca bir tanesinin donanımda çalıştığını duydum. Donanımda çalışan arkadaşlardan birine "ilk başta en çok nerede zorlandınız" diye sorduğumda, propagation delay (sinyal yayılımı gecikmesi ?) olduğunu söylemişti arkadaş. Her ne denli IC'deki kapıları vb kullanıp çevrim tasarımları yapılsa da, Osiloskop kullanmamış, sinyal dersi almamış olmanın eksikliği idi sanırım. ODTÜ Bilgisayar Müh. ilk önce ODTÜ Elektrik Mühendisliği'nin parçasıyken, ayrı bölüm olmasına kızmış ODTÜ Elektrik, o yüzden bizim bölüme ders vermemişler (boş sınıf için bile yanıbaşımızdaki ODTÜ Elektrik yerine Fizik, Endüstri Müh. sınıflarını kullanırdık daha bölümün kendi yapısı yokken) Biz öyle duymuştuk. Biz Fizik bölümünden aldığımız bir seçmeli derste kullanabilmiştik Osiloskobu ancak...
    Artık bir tek yazılım bile bir sürü dala ayrıldığına, iyi yazılım yazabilmek için donanım bilgisinin (arada artan soyutlayıcı katmanlar vb yüzünden) öneminin belki de azaldığı bir dönemde her yazılım + donanım dört yıllık bir eğitimde ne oranda verilebilir bilmiyorum.

  • @ibrahimbakr8788
    @ibrahimbakr8788 ปีที่แล้ว

    Çok güzel video olmuş hocam.. akşama kadar konussaniz da dinlesek valla ....

  • @sedasharif1808
    @sedasharif1808 3 ปีที่แล้ว +3

    Oğullarının üniversite seçimi için fikir edinme amaçlı izledim, çok yararlı oldu,, tşk ederim

  • @SA-zv4wr
    @SA-zv4wr 3 ปีที่แล้ว +4

    Verdiğiniz "Bölüm adı - Eş bulma" ilişkisini en iyi ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği öğretim üyelerinden rahmetli Bülent Epir okulun bir yayınında anlatmıştı. Bölüm ilk kurulduğunda sanırım Elektrik Bölümünden ayrılıp kurulduğu için adı "Elektronik Hesap Bilimleri"ymiş. Birgün çok yüksek puanla bölüme girmiş bir öğrenci Bülent bey'e gelmiş, başka (daha düşük puanlı) bir bölüme geçmek istediğini söylemiş. Öğrenci nedenini doğrudan söylememiş. Şudur budur derken Bülent bey biraz deşelemiş. Öğrenci "Annem sen burayı bitirince ne olacaksın? Mühendis değil. Nasıl evlendirecez seni?" demiş. Bunun üzerine bölümün adını değiştirmişler :-)
    Bu arada yıllar içinde ilginç bir biçimde ODTÜ Elektrik Mühendisliği'nin de adının "ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği" olarak değiştiğini duydum. Büyük olasılıkla "Elektronik" sözcüğü seçme sınavlarında daha iyi öğrencileri bölüme çektiği için. Oysa ODTÜ Elektrik her zaman elektronik eğitimi konusunda a en iyi üniversite bölümlerinden birisi olmuştur.

  • @kocesat
    @kocesat 2 ปีที่แล้ว +2

    Emeğinize sağlık hocam. Hangi bölümün ne açıdan farklılaştığını ne işlerle uğraştığını anlatmış oldunuz. Küçük bir katkı niyetiyle şu yorumda bulunmak isterim: genelde öğrenciler lise çağından çıkıp üniv. tercihi yapacak dönemlerde ne istediğini henüz keşfetmemiş olabilir, bu grup için bilg. mühendisliği her iki alana da kayma esnekliği sağladığından daha güvenli bir seçim olabilir.

  • @-Engineering01-
    @-Engineering01- 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam artık işlemcileri tasarlayan guruplar bile işlemcinin her özelliğini bilmiyorlar her şey çok karmasiklasti.
    Yazılım geliştiren birinin donanımı detaylı bilmesi imkansız, kodu bir çok parametre etkileyebilir.
    Sonuçta kodu bir isletim sistemi üzerinde gelistiriyoruz, ilk önce o işletim sistemi detaylı bilinmeli, ardından kullanılan yazılım dilinin derleyicisi bilinmeli mesela nasıl lexical analiz yapıyor, ağaç yapısı nasıl, derleyici optimizasyonlari nas yapıyor ? Tüm bunlarla bitmiyor, kullanılan işlemcinin özellikleri, modern islemciler çok komplike, program assembly diline cevirildiginde artık neredeyse o kodu anlamak imkansizlasti.
    Her geçen sene, yazılımı yazan kisilerin o donanımı anlama şansları azalıyor, islemci tasarlayan mühendisler bile parça parça biliyor artık. Bunun ötesinde kendilerine Web Developer diyen bir güruh da var mesela bunlar donanıma o kadar uzak ki register nedir onu bilmiyor birçoğu.

  • @esra1541
    @esra1541 2 ปีที่แล้ว +1

    sabancıdaki bölümün adı bilgisayar bilimi ve mühendisliği

  • @muratcey7584
    @muratcey7584 ปีที่แล้ว

    Hocam harika bir anlatım..Tebrik ederim..İleride yazılımcı olmak isteyen ve liseye yeni başlayacak bir ergen için yabancı dil(ingilizce &Almanca)ve yerli yabancı üniverste tavsiyesinde bulunabilirmisiniz..

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  ปีที่แล้ว

      üniversite tavsiyesinde bulunmam. İngilizce bilmiyorsan onu öğrenmen iyi olur.

  • @c4beci
    @c4beci 4 ปีที่แล้ว

    Genel konulara güzel değinmişsiniz, teşekkürler.

  • @duces-14
    @duces-14 ปีที่แล้ว

    Teşekkürler hocam.

  • @muhammedozturk7502
    @muhammedozturk7502 4 ปีที่แล้ว +2

    mükemmel bir anlatım olmuş

  • @Tugce_yll
    @Tugce_yll 11 หลายเดือนก่อน

    Merhaba. 2 yil bilgisaray muhendisligi okuyup daha sonra yatay gecisle yazilim muhendisligine gecmeyi mantikli bulur musunuz?

  • @Mrgnn0
    @Mrgnn0 3 ปีที่แล้ว +5

    Hocam evde yazılım öğrenip üniversite de bilgisayar mühendisliği okumak istiyorum mezun olduktan sonra da aslında her iki bölümle alakalı bir şeyler üretmek istiyorum olur mu sizce ?

    • @iremnur1829
      @iremnur1829 2 ปีที่แล้ว

      Ne yaptın dostum

    • @Mrgnn0
      @Mrgnn0 2 ปีที่แล้ว

      Evde yazılımı öğrendim ama bilgisayar mühendisliği olmadı maalesef

    • @iremnur1829
      @iremnur1829 2 ปีที่แล้ว

      @@Mrgnn0 hangi bölümde okuyorsunuz şuan? Ben bilgisayar veya yazılım tutmazsa endüstri müh düşünüyorum da.

    • @iremnur1829
      @iremnur1829 2 ปีที่แล้ว

      Ve yazılımı nasıl öğrendiniz nereden başladınız?

    • @Mrgnn0
      @Mrgnn0 2 ปีที่แล้ว +1

      @@iremnur1829 Şuan psikoloji okuyorum yazılımıda ''Udemy'' kurslarından öğrendim ilk Python dilinden başladım çok kolay öğrenilen bir dil olduğu için

  • @euphoria4628
    @euphoria4628 3 ปีที่แล้ว +1

    hocam merhabalar öncelikle videolar için teşekkürler
    ben lise 4 öğrencisiyim ingilizceyi akademik terimler dışında biliyorum ve anlıyorum diyebilirim. korece kursuna başladım, şuanda korece eğitimi alıyorum
    ve kore anlaşmalı bir üniversiteye gidip yazılım eğitimimi korede almak istiyorum. kendime bu konuda çok güvendiğimi söyleyebilirim.
    size sorum şu olacak biliyorsunuz kore teknoloji açısından ileri bir durumda. burada eğitimimi aldıktan sonra ab ülkelerinden herhangi birinde yazılım mühendisi olarak çalışmak istediğimde korede eğitim almış olmam bana avantaj sağlar mı yoksa korede çalışmam benim için daha mı iyi olacaktır?
    cevaplarsanız çok sevinirim hocam

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว +2

      Bizim mezunlarımız da AB ülkelerinde işe giriyorlar. Bilgisayar mühendisliği konusunda geride olduğumuzu düşünmüyorum. Amacın Avrupa’da işe girmekse o kadar uzağa girmen gerekmez :)
      Avrupa’da ya da Amerika’da şirketler mülakatta senin ne bildiğine bakarlar. Nereden mezun olduğun pek önemli değildir.

    • @euphoria4628
      @euphoria4628 3 ปีที่แล้ว +1

      @@oguz_ergin hocam aslında amacım üniversite yıllarımı da başka bir ülkede geçirmek ve kore aslında çok gitmek istediğim bir yer o yüzden tercihim bu yöndeydi
      peki korede okuyup türkiyeye gelmem bana bir avantaj sağlar mı?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว +1

      Korece öğreneceğin için Kore ile iş yapan şirketler ya da kurumlar açısından bir yararı olabilir. Onun dışında Kore’de okumanın ciddi bir ayrım yaratacağını düşünmüyorum.

  • @championparrots2476
    @championparrots2476 ปีที่แล้ว

    Dokuz eylül üniversitesinde bilgisayar bilimleri bölümü okunur mu? Yoksa bilgisayar, yazılım mühendisligi bölümlerini mi tercih etsek daha avantajlı olur

  • @uluru215
    @uluru215 2 ปีที่แล้ว +1

    hocam benim isteğim makinaları programlamak, makine öğrenmesi bunun için elektronik haberleşme(elektrik-elektronik) mi daha yararlı olur bilgisayar mühendisliğimi

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 ปีที่แล้ว

      hangi makineleri programlamak olduğuna bağlı bunun yanıtı. Birde makinenin hangi programını yazacağına.

    • @uluru215
      @uluru215 2 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin çipleri programlamak daha çok bilgisayar, otomobilde olan

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 ปีที่แล้ว

      o zaman bilgisayar mühendisliği okumalısın.

    • @uluru215
      @uluru215 2 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin çok teşekkürler hocam

  • @cs-ff3kn
    @cs-ff3kn 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam merhabalar daha önce görüştüğüm bir bilgisayar mühendisi bana yazılımı kesinlikle tavsiye etmediğini ve ülkemizdeki yazılım mühendisliği diplomasının yurt dışında Bir önemi olmadığını söyledi. Ben yazılım mühendisliği düşünüyordum fakat kafam karıştı. Daha çok yapay zekayla robotik kodlamayla uğraşmak istiyorum. Bir bilgisayar mühendisi bunlarla uğraşabilir mi acaba?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 ปีที่แล้ว

      robotik tarafına gideceksen bence bilgisayar okumalısın, biraz donanım dersi almalısın.
      "yazılım yurt dışında geçmez" gibi genellemeler yanlış olur. Önemli olan adamın geçmesidir. Adam geçerli hale nasıl geliyorsa gelir, kimse bakmaz nereden mezun diye.
      Ben yazılım mühendisliği programlarıyla ilgili eleştirilere bir nebze katılıyorum ancak yurt dışında geçmez diyecek kadar bir durum yok, konusuna göre, yapılacak işe göre geçerli insan yetiştirebilir.

    • @sltn7704
      @sltn7704 2 ปีที่แล้ว

      Sen neyi sectinn

    • @cs-ff3kn
      @cs-ff3kn 2 ปีที่แล้ว

      @@sltn7704 henüz tercihlerimi yapmadım hala kararsızım :/

    • @essolesek
      @essolesek หลายเดือนก่อน

      Ne olduu​@@cs-ff3kn

  • @Sananegadaşım
    @Sananegadaşım ปีที่แล้ว

    Hocam bilgisayar mühendisliği mi yapay zeka mühendisliğinin mi önü daha açık hangisini seçmek daha mantıklı olur?

  • @MustafaTunahanTuna
    @MustafaTunahanTuna 2 ปีที่แล้ว

    Hocam yanlış bilmiyorsam Konya'da Necmettin Erbakan Üniversitesinde "Matematik ve Bilgisayar Bilimleri" isminde bir bölüm var. Tabii ne kadar değer görür orası soru işareti.

  • @SakirAhmetArslan
    @SakirAhmetArslan 4 ปีที่แล้ว +2

    Hocam arkaplan müziği sesinizi bastırıyor biraz.

  • @eren239
    @eren239 4 ปีที่แล้ว +2

    Yurt dışı ımkanı hangisinde çok görüyorsunuz hocam

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว

      Yurt dışı imkanı eğer işe girmekse ya da lisansüstü çalışma yapmaksa bu kişinin kendisini ne kadar yetiştirdiğine bağlıdır. Biri diğerinden daha üstündür demek yanlış olur.

    • @batuhankoc94
      @batuhankoc94 3 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin bende bu konuyu merak ediyorum hocam kendimi iki alanda da gelistircem bu banko ama meslek de bir tık kolaylik saglar peki hangisi bu

    • @bilgininbaskenti4343
      @bilgininbaskenti4343 3 ปีที่แล้ว

      yazılım

    • @bilgininbaskenti4343
      @bilgininbaskenti4343 3 ปีที่แล้ว

      @@batuhankoc94 pc daha kolay

  • @iremnur1829
    @iremnur1829 2 ปีที่แล้ว

    Hocam merhaba. Sonuçlar açıklandı. Endüstri mühendisliğini kazandım. Şuan için özellikle bilişim alanında ilerlemek istiyorum. Yazılım öğrenerek kurslara giderek vs siber güvenlik alanında çalışabilme imkanım olur mu? Yoksa illa ki bilgisayar mühendisliği diploması gerekir mi? Eğer gerekmiyorsa? Nasıl bir yol izleyebilirim? Öğrenmeye çok açığım. Elimdeki tüm kaynakları hakkıyla kullanmak öncelikli hedefim.

  • @emineguney3621
    @emineguney3621 2 ปีที่แล้ว +1

    Soruma zerre cevap bulamadım.

  • @furkan2724
    @furkan2724 3 ปีที่แล้ว

    hocam elektrik elektronik/haberleşme ayrımına da açıklık getirebilir misiniz ?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/TpLqezSUvtE/w-d-xo.html

  • @tayfuntutuncu7095
    @tayfuntutuncu7095 ปีที่แล้ว

    Hocam veri bilimiyle uğraşmak istiyorum. İstatistik bölümü mü buna daha uygun yoksa bilgisayar-yazılım mühendislikleri mi?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  ปีที่แล้ว +1

      Bence bilgisayar. Ama son zamanda istatistik bölümleri de veri bilimine yönlendiriyorlar müfredatlarını. Bu konu biraz üniversite ve bölüme bağlı olabilir. Gidip kendilerine ve mezunlarına sormanda yarar var.

  • @bukadarhayalkurmakiyideilb4531
    @bukadarhayalkurmakiyideilb4531 ปีที่แล้ว

    Hocam bilişim sistemleri mühendisliği okursam bilgisayar mühendisi ile aynı işi yapabilir miyim

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  ปีที่แล้ว

      hangi iş olduğuna bağlı. Ayrıca neden aynı işi yapmak istiyorsun? Senin yapmak istediğin iş ne oradan başlamak gerek.

  • @Abdurrahman_Khalid_
    @Abdurrahman_Khalid_ 3 ปีที่แล้ว

    Hocam ben yabancıyım ve computer science okumak istiyorum Türkiye’de, tam anlamadım video , yani computer science okumak için sadece Dokuz Eylül üniversitesindemı var , yoksa bilgisayar mühendisliği ve computer science ayni bölum mu oluyor?
    Teşekkür hocam

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว

      Bilgisayar mühendisliği olarak gördüğün tüm bölümler bilgisayar bilimleridir.

  • @whocare4919
    @whocare4919 3 ปีที่แล้ว

    Hocam bendaha çok yazilim istiyorum ama turkiyede yok sadece ozel ve daha az. Bilgisayar muhendisligi secsem cok sey degisir mi
    Yurt disinda yazilim muhendisligi yapablir miyim

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว +1

      Hiçbir şey değişmez. Bizim mezunların çoğu yurt içinde ve dışında yazılım mühendisi olarak çalışıyor.

    • @whocare4919
      @whocare4919 3 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin cok tesekkur ederim hocam. Bir soru daha sormak istiyirum ; Ogretmenlerim bilgisayar muhendisliginin eskisi gibi ragbet gormedigini soylediler.
      Ben pek mantikli bulmadim sonucta teknoloji her gecen gun gelisiyor. Sonra yapay zeka muhendisligi istedim siralamam muhtemelen 30k o civarda devlet yok sanirim.Bu konuda kafam cok karisti. Sizin dusunceleriniz nelerdir?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว +2

      Bu çok saçma bir lafmış. Bilgisayar rağbet görmüyor bende mavi ekran yarattı :)
      Sen ne istiyorsan onu seç. Bakma böyle bilgisiz kişilere.

    • @whocare4919
      @whocare4919 3 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin teşekkur ederim hocam haklisiniz.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว

      İş dünyası burs programımıza başvurabilirsin. Bence şansını dene. isdunyasi.etu.edu.tr

  • @johnmustang99
    @johnmustang99 4 ปีที่แล้ว +3

    yarısını izleyip beğendim

  • @semihahmetilgun986
    @semihahmetilgun986 4 ปีที่แล้ว +2

    Hocam sizce fırat üni yazılım mühendisliği mi celal bayar üniversitesi yazılım mühendisliği mi ( ikiside teknoloji fakültesi)

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +2

      Bilmiyorum. İkisiyle ilgili de bilgim yok.

    • @edayenickt4967
      @edayenickt4967 3 ปีที่แล้ว

      Hangisine gittin bende manisa celal behar yazmayı düşünüyorum

    • @Nisa-kw3df
      @Nisa-kw3df 3 ปีที่แล้ว

      @@edayenickt4967 ben de orayi yazabilirim gibi cok kararsiz kaldim hala bolumler hakkinda bilgi almaya calisiyorum

    • @edayenickt4967
      @edayenickt4967 3 ปีที่แล้ว

      @@Nisa-kw3df aynı durumdayız sıralamam kaç diye sorsam

    • @Nisa-kw3df
      @Nisa-kw3df 3 ปีที่แล้ว

      @@edayenickt4967 Instagrama gecelim mi desem :D ekle beni nisaselvi

  • @enestgl6504
    @enestgl6504 3 ปีที่แล้ว +1

    Hocam tercih sürecindeyim , kod yazıp website dizayn yapmak uygulamalar tasarlamak gibi hayallerim vardı ama gelecek kaygım da çok garanti bir meslek okuyup hobi olarak yapabilir miyim sizce

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว

      Garanti meslek ne demek?

    • @enestgl6504
      @enestgl6504 3 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin hemşirelik

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว

      kod yazıp site tasarlamak deyince öyle çok kapsamlı bir bilgisayar mühendisliği eğitimi gerekmiyor. Lisa mezunu bir kişi de boş zamanlarında çalışıp rahatça yapabilir.

    • @enestgl6504
      @enestgl6504 3 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin sanırım bilgisiyar mühendisliği yazıcam kütahya düzce sakarya burdur gibi yerler tutuyor -5 geride başlayacağımı biliyorum ama bunu ileri taşımak da benim elimde hep meraklı olmam lazım ve su gibi ingilizce öğrenmem lazım anadoludaki üniversitrler hakkında bilginiz var mı hocam

    • @omerisk4688
      @omerisk4688 3 ปีที่แล้ว +1

      @@oguz_ergin hocam türkiyede bilgisayar mühendisliği okuyup sanki yazılım mühendisi gibi çalışabilirmiyim.

  • @melys8983
    @melys8983 3 ปีที่แล้ว +7

    Hocam çok uzatmışsınız konudan koptuk

  • @ardasaygan5660
    @ardasaygan5660 4 ปีที่แล้ว +1

    Merhabalar hocam, öncelikle video için çok teşekkür ediyorum. Alana oldukça hakim birisi olarak kafamızdaki soru işaretlerini çok güzel giderdiniz. Ancak benim kafamda hala bir soru var:
    Ben soyut matematiğe meraklı bir lise öğrencisiyim. Matematiğin bilgisayar bilimine uygulamaları da ilgimi çekiyor. Bir araştırma görevlisi olarak bu iki alanda da teorik çalışmalar yapmak istiyorum, zaten videoda da belirttiğiniz gibi bu iki alan birbiriyle gayet ilişkili.
    Ancak lisans eğitimimde hangisini almam gerektiği hakkında kararsızım. Şu ana kadar planım matematik bölümü okuyup, bilgisayar biliminde araştırma yapmaktı, ancak sizi dinledikten sonra önce bilgisayar mühendisliği okumanın da iyi bir fikir olabileceğini düşünmeye başladım. Sizin düşünceleriniz nedir bu konuda?
    Şimdiden teşekkürler.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +3

      Ben ileride bilgisayar alanına yönelecek birinin doğrudan Bilgisayar Mühendisliği bölümünden başlayabileceğini düşünüyorum. Bizim bölümde Ayrık Matematik dersinden sonra Kombinatorik dersleri zorunlu, bu kombinatorik dersinde senin belirttiğin soyut matematik (teoremler ispatlar) bulunuyor ve daha sonra bu konuda ilerlemen (Otomata, Algoritmalar da zorunlu) için altyapı oluşturuluyor. Bu yeterli olmazsa Matematik bölümünden çift ana dal ya da yan dal yapabilirsin.

    • @ardasaygan5660
      @ardasaygan5660 4 ปีที่แล้ว +1

      Cevabınız için teşekkür ederim hocam. iyi günler.

    • @iii.mahmutyapc1692
      @iii.mahmutyapc1692 8 หลายเดือนก่อน

      ​@@ardasaygan5660usta ne yaptın

  • @nbarisbakis
    @nbarisbakis ปีที่แล้ว +1

    5:45

  • @hilmidifyeli5822
    @hilmidifyeli5822 3 ปีที่แล้ว +2

    Hocam sıralamam 42bin Çankaya üniversitesi bilgisayar mühendisliği hedefliyordum ve ne yazık ki tutmuyor.Şu an Gazi bilgisayar veya Çankaya yazılım düşünüyorum.Çankaya yazılım mühendisliği %100 ingilizce olduğu için ilgimi çekiyor ancak yıllardır bilgisayar mühendisliği hedefliyordum. Sizce hangisini seçmem daha uygun olur ya da kendimi geliştirdiğim sürece seçimim çok farkeder mi?

    • @GoksuGurkan
      @GoksuGurkan 3 ปีที่แล้ว

      Özellikle çankaya olmasının bi sebebi var mı?

    • @hilmidifyeli5822
      @hilmidifyeli5822 3 ปีที่แล้ว

      @@GoksuGurkan %100 ingilizce olması en büyük sebebi

    • @GoksuGurkan
      @GoksuGurkan 3 ปีที่แล้ว

      @@hilmidifyeli5822 aslında çoğusu öyle

    • @GoksuGurkan
      @GoksuGurkan 3 ปีที่แล้ว

      @@hilmidifyeli5822 ben de yazılım yazacağım da karar veremiyorum çankaya nın da kadrosu hoşuma gitmedi

    • @hilmidifyeli5822
      @hilmidifyeli5822 3 ปีที่แล้ว

      @@GoksuGurkan kaç bine girdin

  • @ahmetanbar6346
    @ahmetanbar6346 4 ปีที่แล้ว +1

    hocam takip etmekte zorlanıyorum. başarılar

  • @betul5081
    @betul5081 3 ปีที่แล้ว

    hocam yazılım mühendisliği istiyorum ama ankarada yaşadığım için hiç devlet üniversitesi yok bu yüzden bilgisayar mühendisliği seçmeyi düşünüyorum sizce doğru mu

  • @metinaydogan1002
    @metinaydogan1002 4 ปีที่แล้ว +2

    Yazılım mühendisliği okurken donanım derslerini nasıl alabiliriz?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +2

      Metin Aydoğan bölümün olduğu yerde bir de bilgisayar mühendisliği varsa ve bu donanım derslerini açıyorsa oradan alırsınız.
      Tabii her yerde bu donanım derslerinin içeriği farklı olabilir ( bu dersleri alanlar benim belirttiğim donanım dersinin neden gerekli olduğunu, dersin içeriği yüzeysel olduğu için, anlamamış olabilirler). Ben hedef koyup bu hedefe göre ders almanızı, olmazsa internetten (belki bu kanaldan) donanım derslerini takip etmenizi öneririm.

    • @bilgininbaskenti4343
      @bilgininbaskenti4343 3 ปีที่แล้ว

      pc seç yazılımı pc mühendiside yapar

    • @zeyagsen
      @zeyagsen 3 ปีที่แล้ว

      @@muhammedatmaca4303 reis Fırat PC nasıl önerir misin

    • @zeyagsen
      @zeyagsen 3 ปีที่แล้ว

      @@muhammedatmaca4303 nereyi mesela sıralama 160 k felan

    • @zeyagsen
      @zeyagsen 3 ปีที่แล้ว

      @@muhammedatmaca4303 memnun değil misin bolumden hocalardan felan

  • @mrs.headhunter8031
    @mrs.headhunter8031 3 ปีที่แล้ว

    Hocam ben oturup kod yazmak bir uygulama ya da site yapmak istiyorum bilgisayar toplamak ya da donanımıyla uğraşmak filan istemiyorum hangi bölümü seçmeliyim? (Ve ya iki bölümün de derslerini birden alabiliyor muyuz?)

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว +2

      Bilgisayar mühendisliği ikisi de değildir. Bunlar için üniversite okumana gerek yok.
      Site yapacaksan hemen yapabilirsin. Üniversitede bir bölüm bunu öğretmez; ya da öğretmemelidir (bunu öğreten yere zaten üniversite denmez). Bilgisayar toplamak da aynı şey. Sen donanım dersi tabirini yanlış anlamışsın.
      Donanım dediğim bilgisayarı yapmaktır; işlemciyi yapmak, belleği yapmaktır. ya da yapılmış donanımın iç özelliklerini öğrenmektir.
      Kısacası hepsi Türkiye'de bilgisayar mühendisliği bölümlerinin altında. Orayı oku ikisini birden alırsın.

    • @mrs.headhunter8031
      @mrs.headhunter8031 3 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin Teşekkürler hocam.

  • @hamburgengineer
    @hamburgengineer 3 หลายเดือนก่อน

    Oğuz bey bu kiloya geri dönün.

  • @alirzabey4114
    @alirzabey4114 4 ปีที่แล้ว

    Çok yararlı

  • @aligunerbekir4078
    @aligunerbekir4078 4 ปีที่แล้ว

    Hocam saygılar bilgisayar mühendisliği yazılım ve yapay zeka arasında kararsızım hepsi bana uygun geliyor o yüzden iş olanağı ve imkanları en yüksek olacak size göre hangisidir cevaplarsanız sevinirim.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว

      Bu konuda tüm videoları izleyip kendin karar vermelisin. İş olanağı hangisinde daha fazladır, hangisinde daha fazla maaş alırım diye tercih yapmak yanlış.
      Veri bilimiyle uğraşmak hoşuna gidiyorsa yapay zeka, ben donanım derslerini de alayım, donanım biraz hoşuma gidiyor diyorsan bilgisayar mühendisliği.

    • @saulgoodman6898
      @saulgoodman6898 4 ปีที่แล้ว +1

      benimde adım ali güner bekir

    • @sciencenerd13
      @sciencenerd13 2 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin hocam peki yapay zeka alaninda calismak icin sadece yapay zeka mühendisliği mi okumak gerekiyor?. Yani yapay zeka mühendisliği dışında hangi alani okursak bu alanda çalısabiliriz? Yazilim muhendisligi mi bilgisayar mühendisliği mi yapay zeka alanina daha yakin

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  2 ปีที่แล้ว

      @@sciencenerd13 Her ikisi de mümkün olabilir (ilgili dersleri alarak ya da kendin çalışarak) ama ben o durumda bilgisayar mühendisliğinin daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.

    • @sciencenerd13
      @sciencenerd13 2 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin saolun hocam. Bir de biraz alakasiz olacak ama nörobilim diye bir alan var. Bilgisayar muh. ve yazilim muh.leri de bu alanda doktora vs yapabiliyormus. Yine yapay zekayi da içeren ama biryandan da insan zekasini da iceren bir alan sanırım. Siz ne dusunuyorsunuz bu alan hakkında. Sizce bir muhendisin bu alana yonelmesi iyi bir tercih mi olur veya neden tercih ediyor olabilirler sizce sadece akademik kariyer icin mi? (yazilim veya bilgisayar muhendisliginden)

  • @turkerberkeyldrm5944
    @turkerberkeyldrm5944 4 ปีที่แล้ว

    Hocam elinize sağlık, bilgisayar mühendisliği anadal ve yazılım mühendisliği çift anadal mezunu bir kardeşiniz veya yeni hazırlananlar okuyorlar ise onların da abisi olarak diyorum ki; kardeşlerim elektrik elektronik mühendisliği okuyun.
    Türkiye'de ne yazık ki Computer Engineering sadece kalifiye tekniker yetiştirmek üzere kurulmuş bir bölüm. Software Engineering ise mevcut yazılmış kütüphaneler üzerinde geliştirme yapmak anlamında kullanılıyor.
    Eğer gerçekten mesleki tatmin ve R&D (ARGE) üzerine yoğunlaşmak istiyorsanız kesinlikle elektrik elektronik.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      Elektrik ve bilgisayar ilişkisi hakkında da görüşlerimi daha önce anlatmıştım: th-cam.com/video/nmwibfFD1oE/w-d-xo.html

  • @heisenberg9699
    @heisenberg9699 4 ปีที่แล้ว

    Hocam sıralamam 176k geldi rezalet fakat bir üniversiteye girmek istiyorum üniversite listem hazır asıl soru şu bilgisayar mühendisliği istiyorum araştırmayı bir şeyler keşfetmeyi çok seven üşenmeyen biriyim bilgisayardan baya anlıyorum kod yazmak gibi şeyler aşırı hoşuma gidiyor gerçi herhangi bir yazılım dili bilmiyorum lakin 176k civarındaki bir üniversite ile istediğimi elde edebilir miyim? İkinci Soru ise b2 seviye İngilizcem var inşallah c2ye çıkartacağım ama bu sıralamayla Erzurumdan başka İngilizce eğitim veren yok Erzurum ise İstanbulda yaşayan biri için çok uzak devlet üniversitesi istiyorum. Üniyi Türkçe okuyup İngilizce kavramları kendim öğrensem istediğim seviyede başarıyı yakalayabilir miyim? Cevaplarınız için şimdiden çok teşekkürler.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      Bence İngilizce eğitim gerekli değil, İngilizce zaten film izleyip kitap okuyarak gelişiyor.
      Kişi kendini her yerde geliştirebilir bu çağda.

    • @heisenberg9699
      @heisenberg9699 4 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin oldu hocam teşekkür ettim

    • @deadpooldesssd4170
      @deadpooldesssd4170 4 ปีที่แล้ว

      Oğuz Ergin yani hazırlık okumaya Gerek yok mu sizce lütfen cevaplar mısınız çok ikilemdeyim şu anda

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      @@deadpooldesssd4170 İngilizcen iyi değilse oku hazırlık. Ama fena olmayan bir düzeyde İngilizceniz varsa bir de hazırlık okuyup zaman kaybetmeyin.
      Öğrencide garip bir "çok yoruldum, biraz hazırlık okuyup dinleneyim" düşüncesi var. Hayatınızın bu verimli zamanlarını asıl işinizi öğrenerek geçirmeniz ve hayata daha erken atılmanız bence iyi olur.

    • @deadpooldesssd4170
      @deadpooldesssd4170 4 ปีที่แล้ว

      Oğuz Ergin maalesef 4 sene hiç İngilizce görmedim bilgisayar mühendisliği istiyorum bir de bu İngilizce bölümlerde %100 İngilizce mi anlatılıyor yani hocanın anlattığı dersten notlara sınavlara kadar hepsi İngilizce mi lütfen cevaplar mısınız çok merak ediyorum

  • @huseyinemresen9405
    @huseyinemresen9405 3 ปีที่แล้ว

    Hocam peki hangisinde iş bulmamiz daha kolay olur

    • @Sefa332
      @Sefa332 3 ปีที่แล้ว +8

      Sen bu kafaylameslek seçme kardeşim sizde neden hiç iş kurma hayali yok? Ya da neden sürekli hazır şirkrtlerde çalışmaya çalışıyorsunuz? Bilgisayar mühendislğinde kendi kendine iş yapabilirsin bua serbest çalışma deniyor bunun gibi neredeyse her meslekte onlarca çalışa imkanı var. Siz memur kafasıyla mühendislk okuyupsonra işsiz kaldım diyorsunuz biraz gözünüzü açın dünyaya bakın ilgi duyduğun bir alanda okuyup iş bulamaman imkansız. Bu zamana kadar da ilgi duyduğun bir alan da olsun bi zahmet.

  • @neysebeler8442
    @neysebeler8442 4 ปีที่แล้ว

    Hocam elektrik elektronik mühendisliğinde verilen yazılım eğitimi yeterli midir? Bir bilgisayar mühendisliğindeki eğitime göre seviyesi nedir ?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      Bu konu için izleyebileceğiniz video: th-cam.com/video/nmwibfFD1oE/w-d-xo.html

    • @neysebeler8442
      @neysebeler8442 4 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin Hocam o videonuzu izledim bu soruya cevaben çekilen en objektif videolardan birisi kesinlikle. Anladığım kadarıyla ne bilgisayar ee kadar iyi bir elektronik bilgisi sunuyor ne de ee bilgisayar gibi iyi yazılım öğretebiliyor. Ben her iki alanda da yetkin bir noktaya gelmek istiyorum. Hem yazılım olsun hem donanım hem de elektronik. Zor biliyorum fakat önerebileceğiniz bir şeyler var mı ? Siz iki alana da hakimsiniz. Ne yapmam lazım?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +2

      @@neysebeler8442 Bu durumda bence bilgisayar mühendisliği ile elektrik-elektronik mühendisliği üzerinde çift ana dal yapmak gerekir. "Ben hem elektronik hem yazılım öğrenmek istiyorum" derken bu öğrendiğin şeyle ne yapmak istediğin önemlidir. En sonda bu eğitimi aldıktan sonra ne yapacaksın sorusunun yanıtı verildikten sonra hangi bölüme gitmek gerektiği daha rahat seçilebilir.

    • @neysebeler8442
      @neysebeler8442 4 ปีที่แล้ว

      Ben aslında en başta sadece elektrik-elektronik düşünüyordum. Elektronikte de yazılım öğreniyorsun demişlerdi çünkü. Ama araştırınca işin aslının öyle olmadığını gördüm. Ee kendisi zaten çok ağır bir müfredata sahipken bir de en ince detayına kadar yazılım öğrenmek çok güç olacağından son zamanlarda fikrim bilgisayar mühendisliğine kaydı. Ne için istediğimi sormuştunuz. Robotik, elektronik cihazlar, yapay zeka, kodlama nanoteknoloji gibi alanlar hep ilgimi çekti. Bu alanlar genellikle elektronik ile ilgili. Şimdi bilgisayar seçip sadece kod yazmakla kalmak istemiyorum. Yani şöyle bir örnek vereyim bir drone tasarlıyorsam eğer her şeyiyle olaya hakim olmam lazım. Devresinden yazılımına hatta uzaktan kumandasına kadar. Yani hem havya tutmalıyım hem de kod yazmalıyım. Cevaplarınız için teşekkür ediyorum bu arada sağ olun.

    • @serkan.bostan
      @serkan.bostan 4 ปีที่แล้ว

      @@neysebeler8442 Mekatronik i araştır..

  • @alihandurmus5785
    @alihandurmus5785 4 ปีที่แล้ว

    Hocam yazılım mühendisliği okurken yan dal olarak bilgisayar mühendisliğinde donanım okuyup o açığı kapatabilirmiyim cevaplarsanız çok sevinirim hocam şimdiden teşekkürler

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว

      Olabilir. Bizdeki ana donanım ve sistem dersleri (alman gereken) bilgisayar mimarisi, sayısal devre tasarımıdır (bu ders mimarinin önkoşul olduğu için). Bir de bilgisayar ağları bilmek iyi olur.

    • @bilgininbaskenti4343
      @bilgininbaskenti4343 3 ปีที่แล้ว

      aklın varsa pc seç

    • @muhammedatmaca4303
      @muhammedatmaca4303 3 ปีที่แล้ว

      yazılım okuyorum bilgisayar müh kadar olmasa da yeteri kadar donanım dersleri oluyor çok da takılma

    • @betul5081
      @betul5081 3 ปีที่แล้ว

      @@muhammedatmaca4303 merhaba bende yazılım mühendisliği istiyorum ama ankarada yaşadığım için hiç devlet üniversitesi yok bu yüzden bilgisayar mühendisliği seçmeyi düşünüyorum sizce doğru mu

    • @muhammedatmaca4303
      @muhammedatmaca4303 3 ปีที่แล้ว

      @@betul5081 sıkıntı olmaz çok alakasız bölümler değil zaten. Sadece yazılım üzerine ilerleyeceksen yazılım mühendisliğinde bazı donanım derslerinden arındırılmış oluyor onun yerine yazılıma daha ağırlık veriliyor, senin de yazılım üzerine ilerleyeceğini düşünürsek ilerleyeceğin alanda bi tık artısı oluyor. Ama dediğim gibi acayip bi fark yok, çok takılma.

  • @abror_abdullaev
    @abror_abdullaev 2 ปีที่แล้ว

    cok guzel

  • @yosoyturco4548
    @yosoyturco4548 3 ปีที่แล้ว

    Hocam vakıf üniversitlerinde (haliç üniversitesi gibi) yazılım okumayı düşünüyorum sizce zorlanır mıyım? Yani devlet üniversitelerinden birini mi seçmeliyim?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว

      Ben bu zorlanma konusunda vakıf devlet ayrımından çok okulları ve bölümleri araştırmanızı öneririm. Vakıf ve devlet diye genellemek yanlış olur (vakıf daha zor devlet daha kolay ya da tersi).

    • @kuzgunmecnun7573
      @kuzgunmecnun7573 3 ปีที่แล้ว

      bana da geliyor reis arastirdin mj

    • @jonbroth6544
      @jonbroth6544 3 ปีที่แล้ว

      neden haliç üniversitesi hariç dedin

    • @yosoyturco4548
      @yosoyturco4548 3 ปีที่แล้ว

      @@jonbroth6544 öyle bir şey demedim?

    • @jonbroth6544
      @jonbroth6544 3 ปีที่แล้ว

      @@yosoyturco4548 ay gibiyi hariç okumuşum stres sıkıntı kafa dağınıklı... pardon

  • @Heisenberg98352
    @Heisenberg98352 4 ปีที่แล้ว +1

    Hocam yurtdışında bilgisayar mühendisi olarak iş bulabilmek için Erasmus faydalı olur mu bize ne gibi kapıları açabilir ? Ayrıca bölümü İngilizce okumak şart mıdır ?

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      İnsanın yurt dışında/içinde herhangi bir yerde iş bulması, iyi iş yapması için bilgisinin iyi, deneyiminin iyi olması gerekir. Mutlaka önceden yurt dışına gitmek gerekmez, bu çağda bilgiye ulaşmak o kadar da zor değil. İngilizce okumak bence kesinlikle gerekli değil (bizim büyük ölçüde Türkçe öğrenim gören 610 mezunumuzun 100'den fazlası yurt dışında). Ancak İngilizce bilmek gerekli. Uluslararası yayınları takip etmek için, güncel bilgileri dış kaynaklardan okumak öğrenmek için İngilizce bilmek gerekli. Erasmus'u biz bölümümüzde daha çok ortak eğitim (uzun dönemli staj) için kullanıyoruz, öğrencilerimiz bu deneyimin yararını görüyor. Eğitim amaçlı gidilen Erasmuslar staj amaçlı gidilenlere göre, bence, daha az verim sağlıyor.

    • @Heisenberg98352
      @Heisenberg98352 4 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin çok teşekkür ederim hocam.

  • @MegaDesalvo
    @MegaDesalvo 3 ปีที่แล้ว

    Bilkent Üniversitesinde Computer Science bölümü var

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว +2

      Sen videoyu tam anlamamışsın (ya da bunu fark ederek çok büyük bir komployu ve Bilkent'e yaptığım haksızlığı ortaya çıkarmış olabilirsin).
      ÖSYS kılavuzuna bakarsan 1 tane adı bilgisayar bilimleri olan program var; senin söylediğin gibi düşünürsek zaten adı bilgisayar mühendisliği olan bölümler bilgisayar bilimi bölümü. Bilkent'in sitesinde İngilizce "Computer Science" ibaresi var olması onu diğerlerinden farklı yapmıyor. YÖK sayfasında hepsi bilgisayar mühendisliği.
      Bu bir şeyin adına takılıp o adla ayrıcalık devşirmeye çalışmak bizde yaygın bir hastalıktır (örnek olarak İTÜ'nün en son yapay zeka "ve veri bilimi" mühendisliği programı verilebilir). Adının bir önemi yok, Türkiye'deki bilgisayar mühendisliklerinin hepsi bilgisayar bilimleri ve mühendisliği. Zaten videoyu dikkatle izlersen bunların yine aynısını söylüyorum.

    • @MegaDesalvo
      @MegaDesalvo 3 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin evet yapay zeka programlarını karşılaştırdığınız videoyu da izledim. Ne demek istediğinizi anladım zaten. Sadece isim açısından böyle bir yorumda bulunmuştum ama bu kadar ciddiye alacağınızı düşünmemiştim. Bu kadar uzun bir cevap yazdırarak vaktinizi aldığım için kusura bakmayın.

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  3 ปีที่แล้ว +1

      @@MegaDesalvo ben daha çok okuyan birisi yanlış anlar diye yazıyorum bunları. Bizde niyet okumak çoktur, hemen bir günde “Bilkent’i karalayan adam” oluruz.

  • @tonguc1910
    @tonguc1910 4 ปีที่แล้ว

    hocam makina mühendisi, yazılım veya bilgisayar alanında yüksek lisans yapabiliyormu

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      Yapabilir ama biraz zor olur. Bilimsel hazırlık alması gerekir. Yüksek lisans dediğin şeyin bir kurs programı gibi görülmesi yanlıştır. Belirli bir düzeyde bilgisi olan kişinin daha özelleşmesi ve özel bir alanda uzmanlaşması için yapılır. Makine'den böyle bir yüksek lisans yapacak kişinin önceden bir miktar kendini yetiştirmiş olması ve uzmanlaşacağı alanla ilgili somut bir görüşü olması gerekir.

    • @tonguc1910
      @tonguc1910 4 ปีที่แล้ว

      daha cok apple ios mobil uygulama(jailbreak vs) alanında kendimi gelistirmek istiyorum o yüzden swift mi öğrenmeliyim kendımı gelıstırme konusunda yüksek lisansdan önce

  • @Laenxn
    @Laenxn 4 ปีที่แล้ว

    hocam bu yıl üniversite sınavına giriyorum ve kafamda bazı soru işaretleri var bir instagram adresiniz veya başka sosyal medya hesabınız var mı sizinle bu konuyu konuşabileceğim

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว

      twitter: @oguzergin

  • @computerscience7689
    @computerscience7689 4 ปีที่แล้ว

    Hocam Merhabalar,
    Öncelikle bu güzel paylaşım için teşekkürler.. Kanalınızdaki alakalı diğer videoları da izledim. Bir sorum var. Ülkemizdeki bilgisayar mühendisliği bölümleri hem bilimi hem mühendisliği içine alır dediniz. Acaba ülkemizde kurulan yazılım mühendisliği bölümleri yurt dışındaki sadece bilgisayar bilimi şeklinde geçen alanın ülkemizde önüne mühendislik title' ı getirilerek uyarlanmış hali midir?
    Tercih dönemindeki arkadaşlar için benim de naçizane fikrim: "En üste bilgisayar bilimi vardır. Bu bilim 5 ana kola ayrılır: bilgisayar bilimi + bilgisayar mühendisliği + yazılım mühendisliği + bilgi sistemleri + bilgi teknolojileri . Yurt dışında bilgisayar mühendisliği elektrik fakülteleri altında geçer çoğunlukla. Donanım geliştirme ve donanım üzerinde koşan yazılım geliştirme de uzmandır. Yazılım donanımdan uzaklaştıkça bilgisayar mühendislerin yazılıma olan ilgisi azalır. Bilgisayar bilimi tamamen hesaplamanın matematiğine odaklanır. Yanı kısmen yazılıma bilim uygular bu yüzden ilk zamanlarda bu kişilere bilimsel programcılar deniyordu. Yazılım mühendisliği yazılımı baştan sona ele alır. Kısmen yazılım' ın mühendisliği olmaz çünkü yazılım bir sanattır. Sanatı dar bir tasarım kalıbına sığdırmak olmaz. Bu yüzden yazılım mühendislerinin en önemli görevlerinden bir tanesi yazılımın tasarım örüntüleri araştırmaktır. Gel gelelim ülkemize. Ülkemizde bilgisayar bilimleri ile alakalı kurulan ilk bölümler bilgisayar mühendisliği olduğu için şöyle bir algı var. A üniversitesinin bilgisayar mühendisliği bölümünde hem bilgisayar bilimi hem bilgisayar mühendisliği hem de yazılım mühendisliği veriliyor onun için A dan mezun olan bir öğrenci hepsinde bilgi sahibi ya da bu üç alanda yetkin. Bunlar birbiri ile aynı gibi görünse de farklı alanlar. O yüzden kaliteli üniversitelerimizde yazılım mühendisliği ve bilgisayar biliminin diğer sağlam alanlarını (yapay zeka veri bilimi gibi), bilgisayar mühendisliği adı altında geçen lisans eğitim sonrası yüksek lisans seviyesinde sunar. Ülkemizdeki bilgisayar mühendisliği eğitimi içerik olarak, eğer hocalarımız eem kökenli ise gercek bilgisayar mühendisliğine yakın eğitim sunar. Eğer hocalarımız bilgisayar kökenli ise yazılım mühendisliği eğitimine yakın eğitim sunulur. Tercih öncesi bilgisayar, yazılım fakülte farketmeksizin girin bölüm sayfasında derslere bakınız. Temel bilgisayar bilimleri dersleri var mıdır? Hesaplama yapıları, ayrık matematik, işletim sistemleri, otomata, sonlu makineler, algoritma veri yapıları, programlama dilleri, vs gibi. Bunlar var ise çalışmak istediğiniz alanla ilgili dersler var mı? Seçmeli ders sunulmuş mu ? Sonrasında en önemli şey hocalarımız. Bölüm hocaları tek tek incelenerek hangi alanda çalışmış, h-index’i nedir vs. kontrol edilip ona göre üniversite olmaksızın bölüm tercih edilmeli."
    Değerli yorumlarınızı bekliyorum.
    İyi çalışmalar.
    Saygılarımla..

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว

      Yazılım Mühendisliği bölümleri bilgisayar bilimleri bölümlerinin karşılığı değildir, videoda bahsettiğim üzere ...

    • @computerscience7689
      @computerscience7689 4 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin hocam öncelikle geri dönüşünüz için çok teşekkür ederim. Üniversitelerin SoftEng programlarını incelediğimde minimum seviyede donanım dersleri görüyorum. Özel üniversitelerimiz de bizim için CS, üniversitemizdeki SoftEng programıdır diyen değerli hocalarımız mevcut. Bu bakımdan tarafınıza bu soruyu sormuştum. Cs,Se,Ce çok farkı odağı olan disiplinler zaten.
      Teşekkürler..

    • @edanuryardm8252
      @edanuryardm8252 4 ปีที่แล้ว

      Yazılım mühendisliğinde yazılımı daha mı çok öğrenirim?

    • @beytoka7351
      @beytoka7351 3 ปีที่แล้ว

      @@edanuryardm8252 ne yaptınız bi yere gittiniz mi

    • @beytoka7351
      @beytoka7351 3 ปีที่แล้ว

      @@edanuryardm8252 nasil yazilim mühendisliğinden daha mi guzel. Nerde okuyorsunuz hangi uni. Istedginiz gibi mi

  • @forzahorizon3292
    @forzahorizon3292 4 ปีที่แล้ว

    Merhaba EA ögrencisiyim sayısalda sıralamam 270000 bilgisayar yada yazılım mühendisliği yazmayı düşünüyorum sizce bu bölümleri okumakta zorlanırmıyım

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      Evet zorlanırsın. Tabii okuduğun üniversite/bölümün çıtayı ne düzeye koyduğuna da bağlı.

    • @bilgininbaskenti4343
      @bilgininbaskenti4343 3 ปีที่แล้ว

      kolay bişi mi var hyatta

  • @serhatakgul9197
    @serhatakgul9197 4 ปีที่แล้ว

    Hocam dgs ile geçiş yapicam sizce akademik olarak iyi eğitim alabileceğim bilgisayar veya yazılım mühendisliği bulunan üniversitelerden hangilerini tavsiye edebilirsiniz yüksek dereceli üniversiteler hariç yıldız teknik İTÜ Boğaziçi ODTÜ hariç ☺️

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว

      Bu konuda bir şey söylemem yanlış olur. İlgili bölümlerin kendileriyle konuşun.

    • @CAKINEmine
      @CAKINEmine 3 ปีที่แล้ว

      Sakarya da her iki bölüm de var.

    • @omerarabac7722
      @omerarabac7722 2 ปีที่แล้ว

      Hangi üniversiteyi tercih ettin, memnun musun?

  •  3 ปีที่แล้ว +1

    Türkiye'nin En İyi Bilgisayar Mühendisinden bilgisayar mühendisliğini dinleyin bir de: th-cam.com/video/2h4SENaYDrU/w-d-xo.html

  • @AkifKara
    @AkifKara 4 ปีที่แล้ว

    hocam merhaba , bu yıl 50-55 k sıralama beklerken 90 k sıralama geldi . bilgisayar ve yazılım konularını severek yapabilirim diye düşünüyorum ilgim var bu konulara . sizce bu sıralamayla bilgisayar mühendiliğine gidilir mi ? gittiğimde açığımı kapatmak için neler yapmam gerekir ? çalışma şartları felan diğer bölümlere göre daha mı zor ? yanıtlarsanız sevinirim .

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      Ben çalışma şartlarının diğer bölümlere göre daha zor olduğunu düşünmüyorum. Bu zorluk sürekli oturup kod yazmak, evde de çalışılabileceği için evden akşam saatlerinde ve hafta sonlarında da çalışmaksa eğer, her girişimci bu çağda böyle yaşıyor, yalnızca bilgisayarcı olması gerekmez. 90 bin sıralama matematik konusunda eksik olduğunu gösteriyor. Bu eksiklik kendini öğrenimin ilk aşamalarında gösterecektir (tabii bu eksikliğin sorun olmadığı bir yere gidip sorunların kolay sorulması yoluyla öğrencinin başarılıymış gibi hissettirildiği bir sisteme girmezsen).
      Eğer eksiğimi çok çalışarak kapatırım, sistem beni çok zorlamasa da ben kendim düzenli ve disiplinli olarak çalışırım, kendi kendime iyi bir yön verebilirim diyorsan gidebilirsin. Sadece çok çalışmayı şimdiden göze almalısın (mesela bu yazıyı okuduktan sonra hemen açıp Java öğrenmeye başlayabilirsin deneme olarak).

    • @AkifKara
      @AkifKara 4 ปีที่แล้ว

      @@oguz_ergin öncelikle yanıtınız için teşekkürler . Matematik herzaman sevdiğim derslerden biridir . Sınav anında yapabileceğim herşeyi yapamadığımdan sıralamam geriledi . Olan eksiklerimide kapatabilecegimi düşünüyorum . Evde başlamak içinde javadan daha basit olan c ile baslamayı düşünüyordum sizce javadan başlamam mı gerkir şuan yazılım -kodlama da sıfırım belkide yanlış birşey bile yazmış olabilirim . Kolaylık ve önem sırasına göre hangi dilleri öğrenerek devam etmeliyim .

    • @oguz_ergin
      @oguz_ergin  4 ปีที่แล้ว +1

      @@AkifKara Eğer kolayca başlamak istersen Phyton ile başlayabilirsin. Böyle kolaylıklara alışınca daha sonra diğer diller zor gelebilir ama azimle çalışacak birisi için bir sorun olmaz diye düşünüyorum.

    • @gularslan6225
      @gularslan6225 4 ปีที่แล้ว +2

      Benim de aynı şekilde gekdi sıralamam. Ben de 50 55 bin civarında bir sıralama bekliyordum. Bilgisayar mühendisliği yazıcam. Kendine göre iyi gördüğün bir üniversite var mı. Çünkü şu an ben üniversite konusunda bu sıralama ile ciddi sıkıntı çekiyorum.

    • @AkifKara
      @AkifKara 4 ปีที่แล้ว

      @@gularslan6225 benimde büyük ihtimalle gideceğim ve terciheme yazdığım yeri söyleyeyim sana . Adana çukurova bilgisayar mühendisliği 2. Öğretim . 100 k sıralamadan alıyor