Jag uppskattar verkligen er kanal. Otroligt informativt och hjälpsamt i mitt eget sparande. Själv är jag en 24 årig student som sätter av 15% av mitt CSN i sparande. Mycket stor inspiration!
Tack för ett bra avsnitt! Ser fram emot del 2 och 3. Det fick bli en årsprenumeration på Patreon som tack för alla tips som lett till vårt sparande här hemma 💪🏼
@@RikaTillsammansTV Väldigt intressant hur mycket den ekonomiskt intresserade communityn faktiskt skiljer sig från medelsvensken. Förståeligt på det sätt att intresset lett dom/oss till er för att lära sig mer om något som tydligen spelar en viktig roll i livet, troligen mer än för medelsvensken. Ni var inne på de aktiva val som leder till en högre inkomst, studier, jobb och kunskap om pengar generellt, faktorer som statistiskt visar sig i lönekuvertet då tydligen. Även en ytterliggare ögonöppnare efter Jans "ilska" på snåla forummedlemmar:-). Jag ska försöka leva lite mera i nuet och efter Carolines devis, skänka lite mera glädje till dom som behöver det mer än jag.
Otroligt intressant avsnitt! Hade varit häftigt att se om det gick att få fram sådan statistik om till exempel endast USA när spridningen är så kraftig
Tack för bra avsnitt. Är det inte en klassiker att ifrågasätta att människor som tjänar en bra bit mer/har en mycket större förmögenhet än en själv på något sätt inte behöver mer. Som exempel, många sjötomter runt stockholm kostar 20/30 miljoner och många har som målsättning att ha en sån. Inte så lätt att spara ihop trots löner på 200+. Därför fortsätter man på sitt mindset att tänka ekonomiskt och försöka tjäna mer så man kan uppnå det snabbare.
Vi är bara människor .Ibland kan det vara så att jobbet betyder mycket och en hög inkomst blir en konsekvens av något man älskar att göra .Givetvis så måste man hela vägen tänka på dom som inte givits samma möjligheter som vi .Själv springer jag på loppis mycket och köper grejer anser jag saken är för billig så rundar jag alltid uppåt ,ett enkelt och uppskattat sätt att ge tillbaka lite..Jag har också ett månadssparande i fond där 4 % går till behövande .Tanken är att jag kan ge mer från år till år .
Intressant avsnitt. Och det är kul att jämföra sig själv med resten av befolkningen. När jag jobbade som mest och samtidigt hyrde ut så tjänade jag mer än 75% av befolkningen. Vilket inte är illa med tanke på att jag bara har en gymnasieutbildning som grund till min inkomst. Men nu när jag är FIRE är min inkomst lägre än hela den arbetande befolkningen. Och det tycker jag är väldigt intressant! Tack vare mina låga utgifter kan jag leva ett gott liv trots en jättelåg inkomst. Jag förstår också nu varför Jan tjatat så mycket om att det finns risk att spara för mycket, och att man också måste unna sig, med tanke på att många av dem som lyssnar tjänar betydligt mer än befolkningen över lag.
Vore intressant om ni gjorde ett avsnitt om hur länge ska man spara typ, vet många som sparar för länge och blir gamla och sedan inte vill använda upp sina besparingar. Själv ska jag spara hårt ca 5 år till tills jag fyller 55, sen ska jag börja unna mig lite lyx och så tänkte jag sluta jobba vid ca 60.
För egen del började jag spara i privata pensionsförsäkringar redan när jag var 23 år och sedan från det jag var 29-40 år så sparade jag ofta 100000-200000 kr varje år i tjänste pensionsförsäkringar när jag var egen företagare.Mellan de åren som jag var 40-52 år sparade jag enbart privat i fonder och senare även i aktier.Jag valde att sluta arbeta redan 2018 när jag var 52 år och levde på mitt sparkapital tills dess att jag kunde börja ta ut mina pensionsförsäkringar när jag fyllde 55 år.Jag lever gott på ca 12000 kr/månad och sparar 20000-24000 kr av min pension i olika värdepapper på börsen.Vill jag unna mig något så minskar jag bara sparandet den månaden.När jag fyller 65 år så är mina pensionsförsäkringar helt utbetalda och då kommer jag enbart att leva på utdelningar från mina värdepapper och jag har inget behov av den allmänna pensionen utan den är enbart en bonus i min ekonomi.Se till att njuta av livet för det kan ta slut när man som minst anar och jag har flera kompisar och bekanta som har gått bort när de har varit i 20, 30, 40 och 50 årsåldern.De hade antagligen inte en aning om att de skulle dö så unga långt innan pensionsåldern.
@@peterjansson7635låter som du också har en bra plan med ditt sparande. Tyvärr så tror jag att för mycket och hårt sparande under lång tid gör att många drabbas av motsatsen till typ spelberoende och får svårt att ta sig ur sparandet och att istället börja njuta av pengarna och ledig tid.
bra avsnitt som många i sverige inte vågar prata om, vilket är otroligt dumt o fel. typiskt svenska folket som är oftast emot varandra i det här landet...
ja svenskar är fega och det gynnar bara arbetsgivarna när anställda håller tyst om vad de tjänar. Jag har kollat upp de flesta kollegors och chefers löner via ratsit plus. Chefen blev rasande och anmälde mig till HR. Slutade med att jag blev utköpt och nu får avgångsvederlag året ut. Stod inte ut jobba med så falska människor.
Är inte egentligen det riktigt intressanta hur mycket man har kvar att spendera eller spara efter alla utgifter varje månad. Tex så kan en person som har 40000 kr i inkomst ha en stor villa som drar en massa utgifter i uppvärming, el, underhåll etc. Och kanske har fler barn. Dyrare transportkostnader. Lån etc. Jämför med en person med "bara" 30000 kr i inkomst men med en hyresetta på 5000 kr i månaden (som är snittet för en etta i Sverige). Personen har inga barn. Behöver inte betala för uppvärmning, har väldigt mycket lägre elkostnader och behöver inte vara beroende av bil för transporter (pga ingan barn). Den senare personen kan mycket väl (tom troligt) ha mer pengar i "rörelsekaptial" varje månad. Jag tillhör det senare faktiskt och kan utan problem lägga undan 8000 kr per månad utan att "snåla"(tvärtom). Kanske inte så mycket i lön men ändå mer än väl för att inte behöva byta jobb för högre inkomst. Trivs med tillvaron, äger de prylar jag vill ha (massor med hemelektronik), reser det jag vill, och skulle absolut inte behöva byta med Warren Buffet!
Bruttolönen är inte beroende på var man bor dvs vilken skattetabell man beskattas efter så det är lön innan skatt vilket är en bra jämförelse som är lika
@@andreasnilsson1717 Visst, men skillnaden i brotto vs netto blir missvisande stor. Om jämförelsen visade nettolön så får extremerna i 99e pecentilen mindre effekt eftersom de är skattade högre.
Hej på Er! Intressant at få en realitetscheck om lön. Har ni statistik för ålderspensionärer - totalt, kvinnor respektive män relativt utbildningsnivå? På bankkonto, ISG, Privat pensionssparande.
Intressant disskussion. Men jag upplever att folk i min omgivning inte "tjänar för lite" utan bara har alldeles för höga omkostnader p.g.a dåliga val. Den jag känner som tjänar minst lever helt efter sin låga inkomst utan problem istället. Handlar i stor del om planering tror jag.
Två saker som verkar saknas i analys av KI: 1) de flesta har ISK och då rapporteras ej KI? 2) de flesta KI tillfälle är kanske när man säljer hus och det händer inte samma personer varje år. År för år blir statistiken väldigt skeva, men över tid jämnare?
Sverige sin store styrke er blant annet små lønnsforskjeller i samfunnet og at skattesystemet gjør det lønnsomt å spare for privat personer. Svensker er blant dem som sparer mest i EU. Hilsen fra Kroatia
Jan, när kapitalinkompterna redovisades, i hur stor utsträckning tror du dessa påverkas utav ränteutgifter osv? Det hade alltså varit intressant och se en plus och en minus post på kapitalinkomster, men vet inte om den sortens data finns tillgänglig?
Vilket bra avsnitt och tack för en tid ni ha lagt ner på att gräva fram alla siffror. Lite överraskande att man låg så pass mycket bättre till än vad jag först trodde. Är det fler som känner så att man tycker att man har en pisslön men den är den ganska ok ändå ha ha.
Hur kommer det sig att man i sverige använder månadslön när man jämför, medan usa tex pratar man årslön? Man ser ju lättare löneskillnader när man pratar årslön.
Bra avsnitt, fin "reality check" (ursäkta engelskan). Som 27-åring och relativt ung i arbetslivet så kan jag känna mig ganska uppgiven i mina ekonomiska mål. Ska in och kolla på statistiken. Kanske även kan unna mig en patreon subscription!
@@starscream6657 Mitt största huvudbry är väl att spara till ett hus. Jag jämför mig med mina kollegor, som ingenjör är medelåldern på bygget ganska hög och de har ganska naturligt kommit längre i sina liv samt sparanden. Men det är väl mycket att man vill ha det igår. Då är det fint att se att man är på god väg ändå.
Roligt att höra! Som 27-åring är du väldigt ung för att ha ett ekonomiskt intresse. Jag tror det kommer gå bra för dig :) På Patreon kan du stödja så mycket du vill med "custom pledge" //Oliver som hjälper till på Rikatilsammans
Jag har en fråga till Caroline! Jag har själv utbildat mig i massor av år och har slut på CSN, men är fortfarande sugen på att utbilda mig vidare. Hur finansierar du dina studier till sjuksköterska?
Varför börjar ni med det negativa? De som saknar kontantmarginal??! Man skulle kunna börja med att redovisa hur många som är helt självförsörjande i Sverige utan bidragsberoende. Men det vore kanske inte politiskt korrekt?
För att vi slutar med en graf där vi inser att fler i communityn har en lön på 150.000 kr eller mer i månaden än vad som har 30.000 kr... Därav att vi ville börja med en reality-check.
Vi lever i ett byteshandels-samhälle där makten går före rätten i ekonomiskt avseende. De med makt kan byta på ett förtjänstfullt och fördelaktigt sätt, medans de som saknar makt tvingas byta på ett ogynnsamt och ofördelaktigt sätt. Man behöver absolut inte vara "kommunist" eller "socialist" för att begripa det. Det handlar bara om att se helt ärligt och realistiskt på de faktiska förhållandet. Livet är ännu en "kamp om köttstycket" där de starkaste får lejonparten. Men hur skulle det kunna vara annorlunda så länge detta är ett ideal även hos den maktlöse - om denne bara fick chansen?
Jag uppskattar verkligen er kanal. Otroligt informativt och hjälpsamt i mitt eget sparande. Själv är jag en 24 årig student som sätter av 15% av mitt CSN i sparande. Mycket stor inspiration!
@@vitreoustali vad roligt att höra! Värmer att vi kan vara en liten del på din resa. Att spara så mycket som student är jättebra
Tack för ett bra avsnitt! Ser fram emot del 2 och 3. Det fick bli en årsprenumeration på Patreon som tack för alla tips som lett till vårt sparande här hemma 💪🏼
Vad roligt att höra och stort tack för stödet! Det betyder enormt mycket ❤️
Grymt avsnitt, ser fram emot nästa delar!
Vad roligt att höra Anton!
Tack och vad bra det var!
Vad roligt att höra! Det värmer verkligen
Toppenavsnitt av så många anledningar, tusen tack🙏.
Vad roligt att höra! Vilka anledningar tänker du främst på?
@@RikaTillsammansTV Väldigt intressant hur mycket den ekonomiskt intresserade communityn faktiskt skiljer sig från medelsvensken. Förståeligt på det sätt att intresset lett dom/oss till er för att lära sig mer om något som tydligen spelar en viktig roll i livet, troligen mer än för medelsvensken. Ni var inne på de aktiva val som leder till en högre inkomst, studier, jobb och kunskap om pengar generellt, faktorer som statistiskt visar sig i lönekuvertet då tydligen. Även en ytterliggare ögonöppnare efter Jans "ilska" på snåla forummedlemmar:-). Jag ska försöka leva lite mera i nuet och efter Carolines devis, skänka lite mera glädje till dom som behöver det mer än jag.
Otroligt intressant avsnitt! Hade varit häftigt att se om det gick att få fram sådan statistik om till exempel endast USA när spridningen är så kraftig
Tack för bra avsnitt. Är det inte en klassiker att ifrågasätta att människor som tjänar en bra bit mer/har en mycket större förmögenhet än en själv på något sätt inte behöver mer. Som exempel, många sjötomter runt stockholm kostar 20/30 miljoner och många har som målsättning att ha en sån. Inte så lätt att spara ihop trots löner på 200+. Därför fortsätter man på sitt mindset att tänka ekonomiskt och försöka tjäna mer så man kan uppnå det snabbare.
Jo, så är det. Vi kommer prata mer om det i kommande avsnitt. Dessutom blir det inte bättre av att det är sjukt snedfördelat.
@@Vildhare1232 skulle skriva precis samma.
Vi är bara människor .Ibland kan det vara så att jobbet betyder mycket och en hög inkomst blir en konsekvens av något man älskar att göra .Givetvis så måste man hela vägen tänka på dom som inte givits samma möjligheter som vi .Själv springer jag på loppis mycket och köper grejer anser jag saken är för billig så rundar jag alltid uppåt ,ett enkelt och uppskattat sätt att ge tillbaka lite..Jag har också ett månadssparande i fond där 4 % går till behövande .Tanken är att jag kan ge mer från år till år .
Bra avsnitt som alltid!
Vad roligt att höra, något speciellt som stack ut för dig?
Intressant avsnitt. Och det är kul att jämföra sig själv med resten av befolkningen. När jag jobbade som mest och samtidigt hyrde ut så tjänade jag mer än 75% av befolkningen. Vilket inte är illa med tanke på att jag bara har en gymnasieutbildning som grund till min inkomst. Men nu när jag är FIRE är min inkomst lägre än hela den arbetande befolkningen. Och det tycker jag är väldigt intressant! Tack vare mina låga utgifter kan jag leva ett gott liv trots en jättelåg inkomst.
Jag förstår också nu varför Jan tjatat så mycket om att det finns risk att spara för mycket, och att man också måste unna sig, med tanke på att många av dem som lyssnar tjänar betydligt mer än befolkningen över lag.
Tack för att du alltid skriver kloka och insiktsfulla kommentarer! ❤️
Mycket intressant avsnitt, ser fram emot kommande 👍
Bra avsnitt . Bra Caroline . Bra resonemang
Alltid jatteintressant att diskutera lonespridning och jamfora mellan lander (sager jag som utlandssvensk)
Vore intressant om ni gjorde ett avsnitt om hur länge ska man spara typ, vet många som sparar för länge och blir gamla och sedan inte vill använda upp sina besparingar. Själv ska jag spara hårt ca 5 år till tills jag fyller 55, sen ska jag börja unna mig lite lyx och så tänkte jag sluta jobba vid ca 60.
För egen del började jag spara i privata pensionsförsäkringar redan när jag var 23 år och sedan från det jag var 29-40 år så sparade jag ofta 100000-200000 kr varje år i tjänste pensionsförsäkringar när jag var egen företagare.Mellan de åren som jag var 40-52 år sparade jag enbart privat i fonder och senare även i aktier.Jag valde att sluta arbeta redan 2018 när jag var 52 år och levde på mitt sparkapital tills dess att jag kunde börja ta ut mina pensionsförsäkringar när jag fyllde 55 år.Jag lever gott på ca 12000 kr/månad och sparar 20000-24000 kr av min pension i olika värdepapper på börsen.Vill jag unna mig något så minskar jag bara sparandet den månaden.När jag fyller 65 år så är mina pensionsförsäkringar helt utbetalda och då kommer jag enbart att leva på utdelningar från mina värdepapper och jag har inget behov av den allmänna pensionen utan den är enbart en bonus i min ekonomi.Se till att njuta av livet för det kan ta slut när man som minst anar och jag har flera kompisar och bekanta som har gått bort när de har varit i 20, 30, 40 och 50 årsåldern.De hade antagligen inte en aning om att de skulle dö så unga långt innan pensionsåldern.
@@peterjansson7635låter som du också har en bra plan med ditt sparande. Tyvärr så tror jag att för mycket och hårt sparande under lång tid gör att många drabbas av motsatsen till typ spelberoende och får svårt att ta sig ur sparandet och att istället börja njuta av pengarna och ledig tid.
@@mackan7086 vi ska spara ca 5 år till, vi har sedan många år sparat ca hälften av våra inkomster varje månad.
De har pratat om detta. Sök på "die with zero", det tror jag hittar ett relevant avsnitt.
@@mackan7086beror helt på hur mycket de sparat ihop till nu.
Bra avsnitt :D
Vad roligt att höra!
Tid är det enda vi inte äger. Säger det till mig själv varje dag men jag låter ändå min tid ägas. Bra avsnitt för att försöka tänka om.
Spännande formulering! Kan du inte säga något mer om den? Särskilt med att jag låter ändå min tid ägas?
bra avsnitt som många i sverige inte vågar prata om, vilket är otroligt dumt o fel. typiskt svenska folket som är oftast emot varandra i det här landet...
avundsjukan i sverige ar for stor... darfor vill man inte dela
ja svenskar är fega och det gynnar bara arbetsgivarna när anställda håller tyst om vad de tjänar. Jag har kollat upp de flesta kollegors och chefers löner via ratsit plus. Chefen blev rasande och anmälde mig till HR. Slutade med att jag blev utköpt och nu får avgångsvederlag året ut. Stod inte ut jobba med så falska människor.
Är inte egentligen det riktigt intressanta hur mycket man har kvar att spendera eller spara efter alla utgifter varje månad.
Tex så kan en person som har 40000 kr i inkomst ha en stor villa som drar en massa utgifter i uppvärming, el, underhåll etc. Och kanske har fler barn. Dyrare transportkostnader. Lån etc.
Jämför med en person med "bara" 30000 kr i inkomst men med en hyresetta på 5000 kr i månaden (som är snittet för en etta i Sverige). Personen har inga barn. Behöver inte betala för uppvärmning, har väldigt mycket lägre elkostnader och behöver inte vara beroende av bil för transporter (pga ingan barn). Den senare personen kan mycket väl (tom troligt) ha mer pengar i "rörelsekaptial" varje månad.
Jag tillhör det senare faktiskt och kan utan problem lägga undan 8000 kr per månad utan att "snåla"(tvärtom). Kanske inte så mycket i lön men ändå mer än väl för att inte behöva byta jobb för högre inkomst. Trivs med tillvaron, äger de prylar jag vill ha (massor med hemelektronik), reser det jag vill, och skulle absolut inte behöva byta med Warren Buffet!
Det är en väldigt fin sits du har och i ett längre historiskt perspektiv har tex andelen av lönen vi lägger på boende/mat sjunkit drasktiskt.
Varför väljer man att jämföra bruttolön istället för nettolön? Det är ju ändå av den som man räknar sparpotentialen.
Bruttolönen är inte beroende på var man bor dvs vilken skattetabell man beskattas efter så det är lön innan skatt vilket är en bra jämförelse som är lika
@@andreasnilsson1717 Visst, men skillnaden i brotto vs netto blir missvisande stor. Om jämförelsen visade nettolön så får extremerna i 99e pecentilen mindre effekt eftersom de är skattade högre.
Hej på Er! Intressant at få en realitetscheck om lön. Har ni statistik för ålderspensionärer - totalt, kvinnor respektive män relativt utbildningsnivå? På bankkonto, ISG, Privat pensionssparande.
Hej, kul att höra. Tyvärr har vi inte data över pensionärer.
Bra
Intressant disskussion. Men jag upplever att folk i min omgivning inte "tjänar för lite" utan bara har alldeles för höga omkostnader p.g.a dåliga val. Den jag känner som tjänar minst lever helt efter sin låga inkomst utan problem istället. Handlar i stor del om planering tror jag.
Ja, och lifestylecreep tror jag.
Två saker som verkar saknas i analys av KI:
1) de flesta har ISK och då rapporteras ej KI?
2) de flesta KI tillfälle är kanske när man säljer hus och det händer inte samma personer varje år. År för år blir statistiken väldigt skeva, men över tid jämnare?
Vi kommer prata om ISK i ett kommande avsnitt och de är med i beräkningarna om jag inte minns fel.
Sverige sin store styrke er blant annet små lønnsforskjeller i samfunnet og at skattesystemet gjør det lønnsomt å spare for privat personer. Svensker er blant dem som sparer mest i EU. Hilsen fra Kroatia
Jan, när kapitalinkompterna redovisades, i hur stor utsträckning tror du dessa påverkas utav ränteutgifter osv?
Det hade alltså varit intressant och se en plus och en minus post på kapitalinkomster, men vet inte om den sortens data finns tillgänglig?
Intressant tanke! Ska se ifall det är möjligt att redovisa. Spontant tror jag det är svårt. //Oliver som hjälper till på Rikatilsammans
Vilket bra avsnitt och tack för en tid ni ha lagt ner på att gräva fram alla siffror. Lite överraskande att man låg så pass mycket bättre till än vad jag först trodde. Är det fler som känner så att man tycker att man har en pisslön men den är den ganska ok ändå ha ha.
Hur kommer det sig att man i sverige använder månadslön när man jämför, medan usa tex pratar man årslön? Man ser ju lättare löneskillnader när man pratar årslön.
Oj bra fråga, vet faktikst inte
Bra avsnitt, fin "reality check" (ursäkta engelskan). Som 27-åring och relativt ung i arbetslivet så kan jag känna mig ganska uppgiven i mina ekonomiska mål. Ska in och kolla på statistiken. Kanske även kan unna mig en patreon subscription!
Vad har du för ekonomiska mål?
@@starscream6657
Mitt största huvudbry är väl att spara till ett hus. Jag jämför mig med mina kollegor, som ingenjör är medelåldern på bygget ganska hög och de har ganska naturligt kommit längre i sina liv samt sparanden. Men det är väl mycket att man vill ha det igår. Då är det fint att se att man är på god väg ändå.
Roligt att höra! Som 27-åring är du väldigt ung för att ha ett ekonomiskt intresse. Jag tror det kommer gå bra för dig :) På Patreon kan du stödja så mycket du vill med "custom pledge"
//Oliver som hjälper till på Rikatilsammans
Stort tack för fantastisk kanal. Varför har ni max på 100 000kr /mån i statistiken?
För Sverige utgick vi från SCB och Medlingsinstitutet som hade gränsen på 80.000 kr. I vår egen undersökning skar vi av vid 150.000 kr.
Tack för svar
Jag har en fråga till Caroline! Jag har själv utbildat mig i massor av år och har slut på CSN, men är fortfarande sugen på att utbilda mig vidare. Hur finansierar du dina studier till sjuksköterska?
Hej, Oliver här som hjälper till. Ska se ifall vi kan få med det i ett avsnitt framöver :)
Varför börjar ni med det negativa? De som saknar kontantmarginal??!
Man skulle kunna börja med att redovisa hur många som är helt självförsörjande i Sverige utan bidragsberoende. Men det vore kanske inte politiskt korrekt?
För att vi slutar med en graf där vi inser att fler i communityn har en lön på 150.000 kr eller mer i månaden än vad som har 30.000 kr... Därav att vi ville börja med en reality-check.
Vi lever i ett byteshandels-samhälle där makten går före rätten i ekonomiskt avseende. De med makt kan byta på ett förtjänstfullt och fördelaktigt sätt, medans de som saknar makt tvingas byta på ett ogynnsamt och ofördelaktigt sätt. Man behöver absolut inte vara "kommunist" eller "socialist" för att begripa det. Det handlar bara om att se helt ärligt och realistiskt på de faktiska förhållandet. Livet är ännu en "kamp om köttstycket" där de starkaste får lejonparten. Men hur skulle det kunna vara annorlunda så länge detta är ett ideal även hos den maktlöse - om denne bara fick chansen?