Am urmărit apropae până la jumatate și probabil aveți dreptate și dvs. și institul acela American plin de autiști;ori copilul meu este exceția care întărește regula ori ăia de peste ocean sunt mai praf decât le merge vestea! la 2 anișori reacționează la nume perfect, arată cu mâna spre orice își dorește și chiar reproduce sunete de animale sau obiecte și le recunoaște, sau funcție de context spune mama sau tata funcție de al cui obiect îl are în față, se joacă cu mașinuțe normal și le imita stergatoarele, rotile, motorul, claxonul ba chiar le indică cu degețelul când este rugat să le arate, se joacă și cu mingea, și prinsa, și cu cuburille și așa cum spuneți dvs. chiar și cu un pet gol stie să se joace sau cu o găleata spre exemplu, duce chiar și un servețel uzat la gunoi sau închide sita de la bucătărie ca să nu intre musca dacă este rugat...și toate astea în condițiile în care reclamele de pe youtube le detestă de pe la 1 an...are tableta lui cu youtube kids cam de la un an , adora Masha,Booba,Lemings,Gekos Garage, și dansează de rupe podeaua pe BonyeM Rasputtin, Chiken song și Snuggle Bunnye...dar nu vrea să pronunțe cuvinte decât silabe și acelea doar unele din ele ...recent am observat că tata spune cumva parcă șoptit din gura nu din gât din corzile vocale pe când mama striga din rărunți...și totuși parcă aveți dreptate dar totodată se contrazice ce aud cu ce constat la al meu copil .Dar oricum facem pauză de la gadgeturile cu ecran!Apropo rușii ce spun despre acest subiect că parcă am mai multă încredere.
Vă mulțumesc pentru mesaj, l-am citit cu drag și mă bucur că copilul se dezvoltă bine. Ce anume aveți în vedere cînd ziceți despre ce zic rușii la acest subiect? Cred că părerile sunt împărțite peste tot, fiecare specialist decide în funcție de expereința sa. Eu nu mă expun doar după ce am urmărit dezvoltarea propriului copil care a avut acces la ecrane (dozat), pe când nici pomină nu era de autism virtual ( iar eu nici nu văzusem în realitate un copil cu autism și nici nu știam de existența unor astfel de consecințe, care am început să le intuiesc mai târziu) și când vedeam agitația lui extraordinară când auzea Gangnam style, sau se putea trezi din somn dacă la TV derula publicitatea care îi ”plăcea” lui ( înțelegeam că ceva nu e ok). Eu vorbesc despre sute de copii a căror părinți vin dezorientați și speriați când își dau seama că dezvoltarea copilului lor nu doar că nu se încadrează în norme, dar și sunt prezente comportamente pe care nu le înțeleg. Cum la 24 - 30 luni să nu înțeleagă elementar să închidă ușa sau să întoarcă capul când este strigat, să meargă la baie sau la mâncare, nu mai vorbesc despre partea creierului care răspunde de vorbire și se dovedește a fi foarte afectată. Cum copiii învață să repete (ecolalie) cuvinte, fraze sau chiar tot desenul animat (și încă într-o limbă străină), dar nu înțelege nimic din ce spune. Nu pot să văd fețele disperate ale părinților și să nu fac nimic, toți zic una: dacă aș fi știut cât de dăunător este ecranul pentru creier, nu l-aș fi lasăt nici un minut. Educăm generații, explicăm, dar părintele e cel responsabil pentru dezvoltarea copilului său, exact așa cum sunt eu responsabilă de copilul meu și trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru că m-am implicat într-un proiect social de informare și acum nu stau să citesc cărți cu el, dar continui munca în folosul comunității... Vă doresc sănătate și mi-ar plăcea să nu am dreptate, dar statistica celor 7 ani de activitate la Cabinet zice altceva..
Bună ziua! Diferența între clasic și virtual pate fi făcută cu anumite semne care apar la unul și nu la celălalt, cum ar fi faptul că nu reacționează sau nu observă ieșirea oricui din cameră sau că nu arată cu degetul? Întreb deoarece nouă ni s-a spus că sută la sută este clasic din această cauză... lăsând la o parte partea cu nu există cel virtual. Mulțumesc!
Puteți consulta mai mulți specialiști pentru a vă forma o părere referitor la cazul dvstră. Eu mă împart în filmulețele realizate de noi cu experiența mea, iar pe parcursul delor 7 ani de lucru cu copiii în practica privată, sunt ferm convinsă că o bună parte din copii sunt afectați de ecrane și nu s-au născut toți cu autism . Am avut posibilitatea să urmăresc dezvoltarea copiilor cu și fără acces ecrane, iar concluziile mele rămân neschimbate. Numiți-l autism virtual sau cu ce nume doriți, dar efectele lui sunt reale. Părerile sunt împărțite la acest capitol, ceea ce este firesc, dar totuși copilul care a avut acces excesiv la ecrane, după ce începe terapia, înregistrează schimbări fenomenale, timp de 1-10 săptămâni învață să reacționeze la nume, să indice cu degetul dacă are nevoie de ceva, apar sunete, începe să execute comenzi etc. mulți dintre acești copii reușesc foarte multe , iar cu diagnoza de autism atunci cum rămâne? ea nu mai este autentică când copilul ajunge să te înțeleagă, să comunice cu tine, să-ți povestească despre evenimetele și emoțiile lui. Eu am în preajma mea așa copiii, care îmi bucură sufletul pentru fiecare reușită a lor și mă conving că ei au potențial enorm. Noi îl deconectăm de la ecran și îl conectăm la realitate, învățăm părinții să interacționeze corect cu el și îi demonstrăm că chiar dacă imaginile în realitate nu se schimbă cu o viteză la fel de mare ca pe ecran, aici este mult mai intersant. Noi îi aducem pe lume cu atâta greu, dar aici menirea noastră nu se termină, la apariția copilului greutățile abia încep, iar munca titanică a unui părinte care nu s-a născut părinte, și care nu are un ghid cum să o facă mai bine, abia începe. Până la urmă, nu diagnoza este cea decisivă, ci important este să ne conectăm cu copilul, să-l simțim, să-i simțim nevoile, să-l înțelegem și el să ne înțeleagă pe noi.. Și revenind la cele scrise de dvstră desigur e foarte importantă vârsta copilului, de ex. la 2 ani dacă timp de 1 lună, copilul învață să indice cu degetul și să mențină contactul vizual astfel încât observă că cineva a ieșit din cameră, începe să ne înțeleagă, să execute acțiuni, să vorbească în cuvinte, apoi în fraze, să facă glume ca pînă la 3-4 să arate succese extraordinare (exemple din practica mea) atunci unde să clasificăm aceste cazuri? Indiferent de diagnoză, acceptați copilul și faceți tot posibilul pentru a-l ajuta să se adapteze cît mai departe de ecrane. Doamne ajută!
@@LogopedieMoldova a trecut o lună de când v-am scris, iar acum am tras concluzia uitându-ne în trecut că semnele erau acolo și înainte de vârsta un 1 an (credem noi că au început să se uite pe yt după 8 luni, vârstă la care deja aveau niște comportamente atipice). Însă tot regretăm excesul de tv(ytube) fiindcă orele zilnice petrecute ori au agravat situația lor ori timpul petrecut altfel în schimb, cu părinții jucându-se de exemplu, poate ar fi ameliorat regresul, sau accelerat recuperarea... în orice caz, am început terapia la dl. Zamfir și concluziile sunt că pentru o lună de terapie care nu a fost chiar o lună din cauza răcelilor de sezon, sunt progrese considerabile pentru situația dată :) vă mulțumesc din suflet pentru răspuns! Succes în activitatea de recuperarea a micuților, faceți un lucru important și minunat!
@@CosCos17 mulțumesc pentru răspuns! Într-adevăr a trecut ceva timp, în care m-am deconectat și eu de la TH-cam, dar înțeleg că trebuie să gasesc resurse și să revin, părinții sunt aici și au nevoie de acest proiect. Vă doresc multă sănătate și sunt sigură că ghidați de un bun specialist, veți reuși multe ❤️
Până la 2 ani, vă recomand să nu lăsați copilul în fața ecranelor, dacă este fratele mai mare care vrea să privească desene animate, setați alarma pentru 30 min, timp în care să fiți alături și să descrieți imaginile pe care le văd copii. Dumneavoastră sunteți părinte, nu uitați copiii au nevoie de reguli și limite. educația cu dragoste nu înseamnă că au voie la ce vor și cât vor. Noi stabilim reguli pentru sănătatea copiilor noștri! Multă putere și răbdare, dragă mămică!
Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, dar dacă sunt prezente și alte comportamente care vă îngrijorează, vă recomandăm să faceți o evaluare la logoped și psiholog, faceți și audiograma să vă asigurați că nu sunt probleme de auz. După stabilirea diagnozei corecte veți putea interveni.
buna ..baietelul meu un an și 3 luni si rotește roțile bate cu bricheta într-una nu răspunde la nume e cazul sa imi fac probleme ? a fost lăsat la tv cântecele .momentan am tăiat tv desene etc.
Buna ziua! Am un baietel de 1an si 7 luni. Vorbeste cateva cuvinte(mama,tata,tataie,papa,nani,cal) In rest,orice cuvant i-as spune in afara de cele mentionate,rosteste decat o silaba sau un sunet din acel cuvant. Spune ca gasca face "ga" dar daca ii spun numele Gabi,el spune decat "bi". Are momente cand ne spune "ma" si "ta". Ar putea fi o problema in viitor in dezvoltarea vocabularului? Va multumesc!
Bine v-am găsit! Așa începe dezvoltarea vorbirii la copii: sunete, silabe, cuvinte scurte, apoi propoziții din 2-3 cuvinte, până reușește să aibă o comunicare liberă. Pentru a ajuta copilul și a stimula dezvoltarea vorbirii, vorbiți mereu cu copilul, poziționați-vă în fața lui pentru ca să vadă și să învețe pronunția corectă a sunetelor. Faceți exerciții pentru stimularea aparatului fono-articulator, pe canal găsiți Exerciții logopedice cu Dany. Alegeți jucării caracteristice vârstei, în special pentru dezvoltarea motricității fine. Totul depinde de caracteristicile individuale când vorbim despre tulburările de vorbire la copii.
Bună ziua. Am un băiețel de 3 ani și 7 luni. Nu vorbește și este suspect de spectru autism. Locuim în Austria.. Ce as putea sa fac să îl ajut să își dea drumul să vorbească. Înțelege tot ce vorbim cu el și este ca și băiețelul explicat de dumneavoastră cel de 4 ani...doar îmi arata și îmi spune Îîî dar nu vrea să vorbească..
Neapărat terapie cu un specialist! Cu cât copilul este mai mic cu atât șansele de recuperare sunt mai mari. Suspect de autism și autist sunt lucruri diferite, stabilirea diagnozei corecte și respectiv intervenția după un plan individualizat. Anexez linkurile cu sugestii ce ar putea să vă ajute. Doamne ajută! th-cam.com/video/TW58aA2HLoI/w-d-xo.html th-cam.com/video/mosPTGif75g/w-d-xo.html th-cam.com/video/rmx3j-SMUi4/w-d-xo.html th-cam.com/video/kUdtVzQ7Wqg/w-d-xo.html th-cam.com/video/-hUvXqwdc_o/w-d-xo.html
Bună ziua! Am un băiețel de 3 ani și 7 luni si încă nu vorbește foarte bine, nu leaga prea multe cuvinte sau o propoziție întreaga, iar cuvintele nu le spune corect adică în loc da mașina spune șină, motoretă - leta.... Separat spune toate literele corect dar în cuvânt nu. Credeți că trebuie să îl ducem la un logoped? Va mulțumesc din suflet!
Bine v-am găsit, Ana! Aici găsiți mai multe detalii referitor la caracteristicile generale de vorbire conform vârstei th-cam.com/video/sEKNUL2CnTk/w-d-xo.html Eu vă recomand să faceți o evaluare la logoped, după 3,5 -4 ani se recomandă intervenția logopedică și cu cât mai curând se intervine, cu atât terapia aduce schimbări mai rapide. Neapărat începem cu stimularea aparatului fonoarticulator prin exerciții de antrenare a mușchilor pe care îi folosim în vorbire th-cam.com/video/mosPTGif75g/w-d-xo.html și intervenim la fiecare sunet în parte pe care copilul nu reușește să-l pronunțe, cu tehnici specifice th-cam.com/users/AlionaIv . Pe canal găsiți recomandări pentru toate sunetele, dacă întâmpinați dificultăți, nu ezitați să ne contactați. Mult spor!
Buna ziua! Am o fetiță de 2 ani și 9 luni și vorbește foarte rău, practic pronunță foarte rău cuvintele așa pe limba ei ca bebelușii. Problema este că nu vrea să pronunțe după mine, nici măcar numele ei nu îl spune. Ori de câte ori comunic cu ea și încerc să o fac să vorbească ea nu vrea sa repete cuvintele, spune ceva cuvinte pe care nu le înțeleg nici eu și se enervează daca insist. Până acum nu m-am îngrijorat deoarece am crezut că fiecare copil are timpul lui când își dă drumul așa ca și umblatul in picioare. Dar acum că trebuie la toamnă să meargă la grădiniță incep să mă îngrijorez că vorbește așa rău și nu își spune numele. Precizez că are 4 frați și am comunicat mereu cu ea, ea fiind al patrulea copil. Recunosc că a stat mult la desene, dar s-a și jucat mult. Nu mi-am dat seama că îi poate face rău deoarece ii puneam desene educative. Va rog să mă sfătuiți ce sa fac și cum sa o învăț să vorbească, eu credeam că vorbitul vine natural, cel puțin cu ceilalți copii nu am avut problema asta și încă un lucru, ea încă suge suzeta, e singura fetița din cei 5 copii care a luat suzeta dar este o problema căci este obsedată de suzeta și fără ea este foarte agitată.
Buna ziua. Am un baietel de 2 ani si 6 luni care din pacate a petrecut destul timp in fata ecranelor, acum realizez ca nu a fost ok. Rosteste cuvintele daca il pun, pe unele nu le poate spune corect. Cateva cuvinte le spune si singur fara sa il rog eu, in rest arata cu degetul si spune aaa. Avem contact vizual, isi stie numele si raspunde la el, raspunde pa comenzi, stie animalele, fructele, legumele, numara pana la 10..insa a invatat si cateva cuvinte in engleza de la videoclipuri si acum realizez ca de fapt nu este motiv de bucurie. Am renuntat complet la ecrane si as vrea sa stiu ce ar fi bine sa fac in continuare cu el. Multumesc
Bună, dragă Mădălina, revin cu întârziere din păcate, cum este copilul acum, după ce ați restricționat accesul la ecrane, ați înregistrat succese în achiziția limbajului? Aceea că copilul menține contactul vizual, indică cu degetul și înțelege totul, este un lucru minunat, trebuie să vă concentrați la stimularea limbajului prin jocuri caracteristice vârstei, unele sugestii le găsiți în episoadele din linkurile atașate mai jos și desigur, dezvoltăm motricitatea fină și facem gimnastica apartului fonoarticulator, zilnic în fața oglinzii, pentru dezvoltarea mușchilor. Mult spor! th-cam.com/video/rmx3j-SMUi4/w-d-xo.html th-cam.com/video/kUdtVzQ7Wqg/w-d-xo.html th-cam.com/video/mosPTGif75g/w-d-xo.html
@@LogopedieMoldova Multumesc pentru raspuns. Vreau sa va spun ca dupa aproximativ 2 săptămâni baiatul deja rostea cuvinte mult mai multe si legate, am fost surprinsa de cat de multe cunostea dar nu se putea exprima. Sunt luni de zile de cand nu a mai pus mana pe telefon, nici nu cere vreodata si in acest moment vorbeste clar, spune poezii, a invatat vreo 6 pana acum pe de rost, stie sa spuna ce doreste, ce il supara, este mult mai atent la mediul inconjurator. Schimbarile sunt uriase. Multumesc din suflet pentru tot ceea ce faceti ❤️
Mulțumesc mult pentru mesajul dumneavoastră! Mă bucur enorm că ați înregistrat succese așa frumoase ❤️ Dacă cele recomandate de noi v-au fost de folos, scopul acestui proiect este realizat. 🤗 Vă doresc realizări frumoase în continuare! Acest mesaj este unul de încurajare pentru mulți părinți disperați care caută soluții și au nevoie de susținere, iar exemplul dvstră de acțiune sunt sigură că îi va determina pe mulți să ia atitudine! Toate bune
@@Londonuk15 da, din acel moment pana acum nu a mai pus deloc mana pe telefon sau pe vreun videoclip. Acum are 3 ani jumatate, din cand in cand are voie la desene animate la televizor in limba romana. Cat despre vorbit, nu mai exista probleme, vorbeste in propozitii, a memorat multe poezii si cantecele, avem discutii pe tot felul de subiecte. Daca mai greseste vreun cuvant se corecteaza sau ma intreaba pe mine cum sa spuna corect. Progresul este minunat
Începeți cu recomandările din filmulețul Exerciții logopedice cu Dany. Când toate Exercițiile le puteți face corect (poate dura de la 1 săptămâna la 1lună sau poate chiar și mai mult, în dependență de particularitățile individuale) treceți la toate recomandările din acest filmuleț. Vârful limbii trebuie să vibreze bine, puteți ruga pe cineva să vă ajute, uneori persoana singură nu reușește și are nevoie de ajutor. Foarte important este ca limba să fie poziționată corect pentru emiterea sunetului R, (forma unei cănuțe în spatele dinților de sus, iar fluxul de aer trebuie să fie foarte puternic). Mișcările sub limbă, executate cu ajutorul unui înlocuitor al instrumentului logopedic, explicat în filmuleț, trebuie să fie făcute corect: rapid, de la stanga la dreapta, atingând doar vârful limbii. Dar dacă tot nu vă reușește ar fi necesară intervenția unui logoped. Mult spor!
Buna ziua. Am aceeasi problema. Copilul meu de 1 an si 11 luni, nu raspunde la nume, nu se întoarce la aplauze. ( DAR CAND II CANT UN CÂNTECEL AUZIT PE TH-cam SE ÎNTOARCE IMEDIAT ARE CONTACT VIZUAL SI RADE). NU VORBESTE,RAREORI NE JUCAM CUCU BAU. ASTA FAC DOAR EU, EL NU FACE( ATUNCI ARE CONTACT VIZUAL RADE) A STAT DE CAND S-A NASCUT CU TV APRINS PE MUZICA SI ANIMATII. STIU CA ARE CAM TOATE SIPTOMELE DE AUTISM. ÎNTREBAREA MEA ESTE: CEI CU AUTISM CLASIC SE INTORC SI RAD LA CANTECELE AUZITE SAU E CLAR CA R O FORMA DE AUTISM VIRTUAL?
Răspuns la astfel de întrebări puteți primi doar după ce copilul a fost evaluat de un specialist. Elemente din spectrul autist sunt foarte multe, cu cât mai curând se face o evaluare, cu atât mai multe șanse are copilul de recuperare, iar părinții primesc recomandările potrivite cazului lor. Sănătate!
Buna ziua!baietelul meu de aproape e ani făcea axact aceste lucruri nu raspundea la nume alineea jucarii nu se uita cand vb cu el,dar de curand pare ca intelege ceea ce i spun,se uita de cele mai multe ori când îl strig,a început sa se joace și alfel nu doar alineat dar încă nu vorbeste decat silabe cand vrea el ba mama da ,si da din cap când e nu sau da,suntem și an anglia și a auzit 2 limbi,de când am inteles ca lumea virtuala ii face fff rau am taiat absolut tot tv,telefon dar sunt de abia câteva zile de când am făcut asta și totuși se vad câteva schimbări deja se joaca mai mult se uita mai mult la mine când ii vorbesc,as dorii sa știu dacă este nevoie și de terapie?
Totul depinde de cât de repede își va reveni copilul, dacă ați exclus ecranele și faceți cu el ocupații, și reușiți să ajutați copilul să se încadreze în lumea reală, dacă depășește toate problemele comportamentale pe care le are, începe să înțeleagă, să se joace corect cu jucăriile, să vorbească... atunci este un progres foarte bun. Dacă simțiți totuși că copilul rămâne în urmă cu dezvoltarea, adresațivă unui terapeut.
@@LogopedieMoldova va mulțumesc pt răspuns am decis sa facem cu el terapie in România 5 zile pe sap 2h pe zi timp de 3 luni pt ca deșii are multe plusuri are și multe minusuri și ma gândesc ca i ar prinde bn terapie având în vedere ca am descoperit asta abia la 3 ani speram din suflet sa recupereze și sa înceapă sa vorbească
Doamne ajută! Cu siguranță progresele vor fi mult mai vizibile deja dacă veți conlucra cu un terapeut! Multă sănătate și așa cum vârsta încă e mică, cred cu totul sufletul că veți fi bine! ❤️
Buna, am un băiat de 1,an și jumătate.. am făcut greșală de l-am pus în fața televizorului, iar acum nu știu cum să lucrez cu el pt nu vrea sa facem jocuri și activități împreună.
Cel mai iportant este să excludeți ecarenele și să-i dați ceva în schimb, la fel de captivant, să-l învățați să se joace cu jucăriile, să se joace în nisip, cu plastelina, să coloreze, să construiască lego, puzzle, orice tip de activități care să-l țină departe de ecran și să-l facă curios să descopere ceva nou, dacă veți insista cu ocpații distractive caracteristice vârstei, cu siguranță veți reuși! Dacă nu vă descurcați de una singură cereți recoamndări unui psiholog care ar putea să vă ghideze pe acest traseu de recuperare și adaptare la un alt stil de viață. Cu Doamne ajută!
Am lasat copilul la tableta ca sa stea linistit sau ca sa manance si rezultat la 26 de luni nu raspunde la nume ,nu leaga ,propozitii,nu se concentreaza parca nu pricepe ,roteste uneori roțile la jucarii ,aliniaza uneori jucarii meticulos,abia spune un cuvant din 3 litere .Insa construieste perfect puzzeluri ,ii plac joculețele si participa chiar ,ii plac ceilalti copii.De ceva timp am deconectat tableta telefon si am observat ca a inceput sa ma priveasca mai des .Nu stiu daca isi va reveni sau e tarziu sau are nevoie de terapie.
Cel mai corect ar fi să vă facă o evaluare un specialist: psiholog specializat în lucrul cu copiii sau logoped, care ar putea să vă dea mai multe detalii, iar îndemnul meu este să acționați cât mai rapid, este foarte probabil să aveți nevoie și de terapie. E cazul să-l deconectați de la orice tip de ecran, să lucrați la contactul vizual, să-i întoarceți fața către dumneavoastră când îi vorbiți, puteți chiar să-l prindeți cu palmele și să-i fixați privirea, chiar dacă inițial va dura câteva clipe, trebuie să Creșteți timpul treptat și să stabiliți un contact vizual de lunga durată. Să-l învățați să vă privească in ochi când îl strigați și sa răspundă cu DA. Sa repetați sunete și silabe. Sa lucrați la comenzi simple și apoi tot mai complexe. Vorbirea nu are sens atâta timp cât copilul nu înțelege, lucrați la înțelesul cuvintelor, vorbiti clar și cu cuvinte scurte, evitați sa folosiți propoziții lungi și complicate.
@@LogopedieMoldova vă mulțumesc mult pentru îndrumări si sfaturi!Daca la început am crezut ca mi se pare mie ,si am pus pe seama faptului ca in casa vorbim romana afara germana,copilul meu nu e atent parca nu aude de comenzi nici nu poate fi vorba ,la locul de joacă nu reactioneaza la vocea mea chiar deloc , cineva observand mi a atras atentia sa îi fac control la urechi dar sunt constienta ca nu este asta problema.De ceva timp ma chinui sa l fac sa ma priveasca si chiar este mai atent si imita putin joculele simple pe care le facem în casa împreuna.Am facut programare la medic pt control sper sa fie doar o autizare mai usoara sau o tulburare.
@@AA-ie3vc merge la gradinita , si i s-a mai dezvoltat atenția ,însa in curand o sa împlineasca 3 ani si nu vorbește decat rar cateva cuvinte.Noi locuim in Germania si o sa avem in aprilie controlul de la 3 ani sa vedem ce ne spun banuiesc ca o sa ne dea trimitere la logoped sau o evaluare si test de auz pt ca raspunde foarte greu cand il strigi .
Vă mulțumim mult! Mult succes in continuare și multă sănătate!
Mulțumesc pentru explicații, D zeu sa va binecuvinteze
Ne bucurăm că suntem utili! Sănătate și fericire familiei dumneavoastră!
Salut dumnezeu sa va binecuvinteze
Vă mulțumim! Binecuvântări și familiei dumneavoastră! ❤️
Foarte interesant 😊
Mulțumim mult pentru apreciere! E important să știm că informațiile oferite sunt utile!
Am urmărit apropae până la jumatate și probabil aveți dreptate și dvs. și institul acela American plin de autiști;ori copilul meu este exceția care întărește regula ori ăia de peste ocean sunt mai praf decât le merge vestea! la 2 anișori reacționează la nume perfect, arată cu mâna spre orice își dorește și chiar reproduce sunete de animale sau obiecte și le recunoaște, sau funcție de context spune mama sau tata funcție de al cui obiect îl are în față, se joacă cu mașinuțe normal și le imita stergatoarele, rotile, motorul, claxonul ba chiar le indică cu degețelul când este rugat să le arate, se joacă și cu mingea, și prinsa, și cu cuburille și așa cum spuneți dvs. chiar și cu un pet gol stie să se joace sau cu o găleata spre exemplu, duce chiar și un servețel uzat la gunoi sau închide sita de la bucătărie ca să nu intre musca dacă este rugat...și toate astea în condițiile în care reclamele de pe youtube le detestă de pe la 1 an...are tableta lui cu youtube kids cam de la un an , adora Masha,Booba,Lemings,Gekos Garage, și dansează de rupe podeaua pe BonyeM Rasputtin, Chiken song și Snuggle Bunnye...dar nu vrea să pronunțe cuvinte decât silabe și acelea doar unele din ele ...recent am observat că tata spune cumva parcă șoptit din gura nu din gât din corzile vocale pe când mama striga din rărunți...și totuși parcă aveți dreptate dar totodată se contrazice ce aud cu ce constat la al meu copil .Dar oricum facem pauză de la gadgeturile cu ecran!Apropo rușii ce spun despre acest subiect că parcă am mai multă încredere.
Vă mulțumesc pentru mesaj, l-am citit cu drag și mă bucur că copilul se dezvoltă bine. Ce anume aveți în vedere cînd ziceți despre ce zic rușii la acest subiect? Cred că părerile sunt împărțite peste tot, fiecare specialist decide în funcție de expereința sa. Eu nu mă expun doar după ce am urmărit dezvoltarea propriului copil care a avut acces la ecrane (dozat), pe când nici pomină nu era de autism virtual ( iar eu nici nu văzusem în realitate un copil cu autism și nici nu știam de existența unor astfel de consecințe, care am început să le intuiesc mai târziu) și când vedeam agitația lui extraordinară când auzea Gangnam style, sau se putea trezi din somn dacă la TV derula publicitatea care îi ”plăcea” lui ( înțelegeam că ceva nu e ok). Eu vorbesc despre sute de copii a căror părinți vin dezorientați și speriați când își dau seama că dezvoltarea copilului lor nu doar că nu se încadrează în norme, dar și sunt prezente comportamente pe care nu le înțeleg. Cum la 24 - 30 luni să nu înțeleagă elementar să închidă ușa sau să întoarcă capul când este strigat, să meargă la baie sau la mâncare, nu mai vorbesc despre partea creierului care răspunde de vorbire și se dovedește a fi foarte afectată. Cum copiii învață să repete (ecolalie) cuvinte, fraze sau chiar tot desenul animat (și încă într-o limbă străină), dar nu înțelege nimic din ce spune.
Nu pot să văd fețele disperate ale părinților și să nu fac nimic, toți zic una: dacă aș fi știut cât de dăunător este ecranul pentru creier, nu l-aș fi lasăt nici un minut.
Educăm generații, explicăm, dar părintele e cel responsabil pentru dezvoltarea copilului său, exact așa cum sunt eu responsabilă de copilul meu și trebuie să-mi asum responsabilitatea pentru că m-am implicat într-un proiect social de informare și acum nu stau să citesc cărți cu el, dar continui munca în folosul comunității...
Vă doresc sănătate și mi-ar plăcea să nu am dreptate, dar statistica celor 7 ani de activitate la Cabinet zice altceva..
Mulțumesc pentru info, doar că se spune ‘diagnostic’ românește. Și ar fi mai reprezentativ să specificați și vârsta copiilor despre care povestiți.
Buna ziua va rog nepotelulmeu are unele gesturi de autism,ce putem face
Bună ziua! Diferența între clasic și virtual pate fi făcută cu anumite semne care apar la unul și nu la celălalt, cum ar fi faptul că nu reacționează sau nu observă ieșirea oricui din cameră sau că nu arată cu degetul? Întreb deoarece nouă ni s-a spus că sută la sută este clasic din această cauză... lăsând la o parte partea cu nu există cel virtual. Mulțumesc!
Puteți consulta mai mulți specialiști pentru a vă forma o părere referitor la cazul dvstră. Eu mă împart în filmulețele realizate de noi cu experiența mea, iar pe parcursul delor 7 ani de lucru cu copiii în practica privată, sunt ferm convinsă că o bună parte din copii sunt afectați de ecrane și nu s-au născut toți cu autism . Am avut posibilitatea să urmăresc dezvoltarea copiilor cu și fără acces ecrane, iar concluziile mele rămân neschimbate. Numiți-l autism virtual sau cu ce nume doriți, dar efectele lui sunt reale. Părerile sunt împărțite la acest capitol, ceea ce este firesc, dar totuși copilul care a avut acces excesiv la ecrane, după ce începe terapia, înregistrează schimbări fenomenale, timp de 1-10 săptămâni învață să reacționeze la nume, să indice cu degetul dacă are nevoie de ceva, apar sunete, începe să execute comenzi etc. mulți dintre acești copii reușesc foarte multe , iar cu diagnoza de autism atunci cum rămâne? ea nu mai este autentică când copilul ajunge să te înțeleagă, să comunice cu tine, să-ți povestească despre evenimetele și emoțiile lui. Eu am în preajma mea așa copiii, care îmi bucură sufletul pentru fiecare reușită a lor și mă conving că ei au potențial enorm. Noi îl deconectăm de la ecran și îl conectăm la realitate, învățăm părinții să interacționeze corect cu el și îi demonstrăm că chiar dacă imaginile în realitate nu se schimbă cu o viteză la fel de mare ca pe ecran, aici este mult mai intersant.
Noi îi aducem pe lume cu atâta greu, dar aici menirea noastră nu se termină, la apariția copilului greutățile abia încep, iar munca titanică a unui părinte care nu s-a născut părinte, și care nu are un ghid cum să o facă mai bine, abia începe. Până la urmă, nu diagnoza este cea decisivă, ci important este să ne conectăm cu copilul, să-l simțim, să-i simțim nevoile, să-l înțelegem și el să ne înțeleagă pe noi..
Și revenind la cele scrise de dvstră desigur e foarte importantă vârsta copilului, de ex. la 2 ani dacă timp de 1 lună, copilul învață să indice cu degetul și să mențină contactul vizual astfel încât observă că cineva a ieșit din cameră, începe să ne înțeleagă, să execute acțiuni, să vorbească în cuvinte, apoi în fraze, să facă glume ca pînă la 3-4 să arate succese extraordinare (exemple din practica mea) atunci unde să clasificăm aceste cazuri?
Indiferent de diagnoză, acceptați copilul și faceți tot posibilul pentru a-l ajuta să se adapteze cît mai departe de ecrane. Doamne ajută!
@@LogopedieMoldova a trecut o lună de când v-am scris, iar acum am tras concluzia uitându-ne în trecut că semnele erau acolo și înainte de vârsta un 1 an (credem noi că au început să se uite pe yt după 8 luni, vârstă la care deja aveau niște comportamente atipice). Însă tot regretăm excesul de tv(ytube) fiindcă orele zilnice petrecute ori au agravat situația lor ori timpul petrecut altfel în schimb, cu părinții jucându-se de exemplu, poate ar fi ameliorat regresul, sau accelerat recuperarea... în orice caz, am început terapia la dl. Zamfir și concluziile sunt că pentru o lună de terapie care nu a fost chiar o lună din cauza răcelilor de sezon, sunt progrese considerabile pentru situația dată :) vă mulțumesc din suflet pentru răspuns! Succes în activitatea de recuperarea a micuților, faceți un lucru important și minunat!
@@CosCos17 mulțumesc pentru răspuns! Într-adevăr a trecut ceva timp, în care m-am deconectat și eu de la TH-cam, dar înțeleg că trebuie să gasesc resurse și să revin, părinții sunt aici și au nevoie de acest proiect.
Vă doresc multă sănătate și sunt sigură că ghidați de un bun specialist, veți reuși multe ❤️
@@CosCos17 cum pot lua legătura cu tine?
Offf ce păcat ca nu suntem mai aproape 😔
Cu siguranță trebuie să aveți un specialist bun și aproape de voi! Vă dorim mult sănătate! Și sperăm să înregistrați rezultate bune!
Buna seara, am 2 băieți și nu știu cum să le fac un regim corect, 1an și 3ani . Vă rog frumos să mă ajuți. Mulțumesc.
Până la 2 ani, vă recomand să nu lăsați copilul în fața ecranelor, dacă este fratele mai mare care vrea să privească desene animate, setați alarma pentru 30 min, timp în care să fiți alături și să descrieți imaginile pe care le văd copii. Dumneavoastră sunteți părinte, nu uitați copiii au nevoie de reguli și limite. educația cu dragoste nu înseamnă că au voie la ce vor și cât vor. Noi stabilim reguli pentru sănătatea copiilor noștri! Multă putere și răbdare, dragă mămică!
Buna ziua. Băiețelul meu are 2.5 și nu vorbește deloc . Este hiperactiv. Va rog ajutați mă 😔
Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare, dar dacă sunt prezente și alte comportamente care vă îngrijorează, vă recomandăm să faceți o evaluare la logoped și psiholog, faceți și audiograma să vă asigurați că nu sunt probleme de auz. După stabilirea diagnozei corecte veți putea interveni.
Doamne ajută! ❤️
buna ..baietelul meu un an și 3 luni si rotește roțile bate cu bricheta într-una nu răspunde la nume e cazul sa imi fac probleme ? a fost lăsat la tv cântecele .momentan am tăiat tv desene etc.
Trebuie interzis TV total nici muzica,nici stiri, oprit totul si ocupat de el, in cateva saptamani isi revine la normalitate
Buna ziua! Am un baietel de 1an si 7 luni. Vorbeste cateva cuvinte(mama,tata,tataie,papa,nani,cal) In rest,orice cuvant i-as spune in afara de cele mentionate,rosteste decat o silaba sau un sunet din acel cuvant. Spune ca gasca face "ga" dar daca ii spun numele Gabi,el spune decat "bi". Are momente cand ne spune "ma" si "ta". Ar putea fi o problema in viitor in dezvoltarea vocabularului? Va multumesc!
Bine v-am găsit! Așa începe dezvoltarea vorbirii la copii: sunete, silabe, cuvinte scurte, apoi propoziții din 2-3 cuvinte, până reușește să aibă o comunicare liberă. Pentru a ajuta copilul și a stimula dezvoltarea vorbirii, vorbiți mereu cu copilul, poziționați-vă în fața lui pentru ca să vadă și să învețe pronunția corectă a sunetelor. Faceți exerciții pentru stimularea aparatului fono-articulator, pe canal găsiți Exerciții logopedice cu Dany. Alegeți jucării caracteristice vârstei, în special pentru dezvoltarea motricității fine. Totul depinde de caracteristicile individuale când vorbim despre tulburările de vorbire la copii.
Bună ziua. Am un băiețel de 3 ani și 7 luni. Nu vorbește și este suspect de spectru autism. Locuim în Austria.. Ce as putea sa fac să îl ajut să își dea drumul să vorbească. Înțelege tot ce vorbim cu el și este ca și băiețelul explicat de dumneavoastră cel de 4 ani...doar îmi arata și îmi spune Îîî dar nu vrea să vorbească..
Neapărat terapie cu un specialist! Cu cât copilul este mai mic cu atât șansele de recuperare sunt mai mari.
Suspect de autism și autist sunt lucruri diferite, stabilirea diagnozei corecte și respectiv intervenția după un plan individualizat.
Anexez linkurile cu sugestii ce ar putea să vă ajute. Doamne ajută!
th-cam.com/video/TW58aA2HLoI/w-d-xo.html
th-cam.com/video/mosPTGif75g/w-d-xo.html
th-cam.com/video/rmx3j-SMUi4/w-d-xo.html
th-cam.com/video/kUdtVzQ7Wqg/w-d-xo.html
th-cam.com/video/-hUvXqwdc_o/w-d-xo.html
La fel si baiatu meu ! Si eu locuiesc in austria
Maine sun sa ma programez la un logoped
Bună ziua! Am un băiețel de 3 ani și 7 luni si încă nu vorbește foarte bine, nu leaga prea multe cuvinte sau o propoziție întreaga, iar cuvintele nu le spune corect adică în loc da mașina spune șină, motoretă - leta.... Separat spune toate literele corect dar în cuvânt nu. Credeți că trebuie să îl ducem la un logoped? Va mulțumesc din suflet!
Bine v-am găsit, Ana! Aici găsiți mai multe detalii referitor la caracteristicile generale de vorbire conform vârstei th-cam.com/video/sEKNUL2CnTk/w-d-xo.html
Eu vă recomand să faceți o evaluare la logoped, după 3,5 -4 ani se recomandă intervenția logopedică și cu cât mai curând se intervine, cu atât terapia aduce schimbări mai rapide.
Neapărat începem cu stimularea aparatului fonoarticulator prin exerciții de antrenare a mușchilor pe care îi folosim în vorbire th-cam.com/video/mosPTGif75g/w-d-xo.html și intervenim la fiecare sunet în parte pe care copilul nu reușește să-l pronunțe, cu tehnici specifice th-cam.com/users/AlionaIv . Pe canal găsiți recomandări pentru toate sunetele, dacă întâmpinați dificultăți, nu ezitați să ne contactați. Mult spor!
Buna ziua! Am o fetiță de 2 ani și 9 luni și vorbește foarte rău, practic pronunță foarte rău cuvintele așa pe limba ei ca bebelușii. Problema este că nu vrea să pronunțe după mine, nici măcar numele ei nu îl spune. Ori de câte ori comunic cu ea și încerc să o fac să vorbească ea nu vrea sa repete cuvintele, spune ceva cuvinte pe care nu le înțeleg nici eu și se enervează daca insist. Până acum nu m-am îngrijorat deoarece am crezut că fiecare copil are timpul lui când își dă drumul așa ca și umblatul in picioare. Dar acum că trebuie la toamnă să meargă la grădiniță incep să mă îngrijorez că vorbește așa rău și nu își spune numele. Precizez că are 4 frați și am comunicat mereu cu ea, ea fiind al patrulea copil. Recunosc că a stat mult la desene, dar s-a și jucat mult. Nu mi-am dat seama că îi poate face rău deoarece ii puneam desene educative. Va rog să mă sfătuiți ce sa fac și cum sa o învăț să vorbească, eu credeam că vorbitul vine natural, cel puțin cu ceilalți copii nu am avut problema asta și încă un lucru, ea încă suge suzeta, e singura fetița din cei 5 copii care a luat suzeta dar este o problema căci este obsedată de suzeta și fără ea este foarte agitată.
Buna ziua. Am un baietel de 2 ani si 6 luni care din pacate a petrecut destul timp in fata ecranelor, acum realizez ca nu a fost ok. Rosteste cuvintele daca il pun, pe unele nu le poate spune corect. Cateva cuvinte le spune si singur fara sa il rog eu, in rest arata cu degetul si spune aaa. Avem contact vizual, isi stie numele si raspunde la el, raspunde pa comenzi, stie animalele, fructele, legumele, numara pana la 10..insa a invatat si cateva cuvinte in engleza de la videoclipuri si acum realizez ca de fapt nu este motiv de bucurie. Am renuntat complet la ecrane si as vrea sa stiu ce ar fi bine sa fac in continuare cu el. Multumesc
Bună, dragă Mădălina, revin cu întârziere din păcate, cum este copilul acum, după ce ați restricționat accesul la ecrane, ați înregistrat succese în achiziția limbajului?
Aceea că copilul menține contactul vizual, indică cu degetul și înțelege totul, este un lucru minunat, trebuie să vă concentrați la stimularea limbajului prin jocuri caracteristice vârstei, unele sugestii le găsiți în episoadele din linkurile atașate mai jos și desigur, dezvoltăm motricitatea fină și facem gimnastica apartului fonoarticulator, zilnic în fața oglinzii, pentru dezvoltarea mușchilor.
Mult spor!
th-cam.com/video/rmx3j-SMUi4/w-d-xo.html
th-cam.com/video/kUdtVzQ7Wqg/w-d-xo.html
th-cam.com/video/mosPTGif75g/w-d-xo.html
@@LogopedieMoldova Multumesc pentru raspuns. Vreau sa va spun ca dupa aproximativ 2 săptămâni baiatul deja rostea cuvinte mult mai multe si legate, am fost surprinsa de cat de multe cunostea dar nu se putea exprima. Sunt luni de zile de cand nu a mai pus mana pe telefon, nici nu cere vreodata si in acest moment vorbeste clar, spune poezii, a invatat vreo 6 pana acum pe de rost, stie sa spuna ce doreste, ce il supara, este mult mai atent la mediul inconjurator. Schimbarile sunt uriase. Multumesc din suflet pentru tot ceea ce faceti ❤️
Mulțumesc mult pentru mesajul dumneavoastră! Mă bucur enorm că ați înregistrat succese așa frumoase ❤️
Dacă cele recomandate de noi v-au fost de folos, scopul acestui proiect este realizat. 🤗
Vă doresc realizări frumoase în continuare! Acest mesaj este unul de încurajare pentru mulți părinți disperați care caută soluții și au nevoie de susținere, iar exemplul dvstră de acțiune sunt sigură că îi va determina pe mulți să ia atitudine! Toate bune
@@Maddalinnaa ati scos de tot telefonul/ecranul ?
@@Londonuk15 da, din acel moment pana acum nu a mai pus deloc mana pe telefon sau pe vreun videoclip. Acum are 3 ani jumatate, din cand in cand are voie la desene animate la televizor in limba romana. Cat despre vorbit, nu mai exista probleme, vorbeste in propozitii, a memorat multe poezii si cantecele, avem discutii pe tot felul de subiecte. Daca mai greseste vreun cuvant se corecteaza sau ma intreaba pe mine cum sa spuna corect. Progresul este minunat
Lucrez la sunetul r și nu pot sa fac limba sa vibreze exerciții pt a rezolva??
Ce vârsta?
@@LogopedieMoldova 15 ani
Începeți cu recomandările din filmulețul Exerciții logopedice cu Dany. Când toate Exercițiile le puteți face corect (poate dura de la 1 săptămâna la 1lună sau poate chiar și mai mult, în dependență de particularitățile individuale) treceți la toate recomandările din acest filmuleț. Vârful limbii trebuie să vibreze bine, puteți ruga pe cineva să vă ajute, uneori persoana singură nu reușește și are nevoie de ajutor. Foarte important este ca limba să fie poziționată corect pentru emiterea sunetului R, (forma unei cănuțe în spatele dinților de sus, iar fluxul de aer trebuie să fie foarte puternic). Mișcările sub limbă, executate cu ajutorul unui înlocuitor al instrumentului logopedic, explicat în filmuleț, trebuie să fie făcute corect: rapid, de la stanga la dreapta, atingând doar vârful limbii. Dar dacă tot nu vă reușește ar fi necesară intervenția unui logoped. Mult spor!
Buna ziua. Am aceeasi problema. Copilul meu de 1 an si 11 luni, nu raspunde la nume, nu se întoarce la aplauze. ( DAR CAND II CANT UN CÂNTECEL AUZIT PE TH-cam SE ÎNTOARCE IMEDIAT ARE CONTACT VIZUAL SI RADE). NU VORBESTE,RAREORI NE JUCAM CUCU BAU. ASTA FAC DOAR EU, EL NU FACE( ATUNCI ARE CONTACT VIZUAL RADE) A STAT DE CAND S-A NASCUT CU TV APRINS PE MUZICA SI ANIMATII. STIU CA ARE CAM TOATE SIPTOMELE DE AUTISM. ÎNTREBAREA MEA ESTE: CEI CU AUTISM CLASIC SE INTORC SI RAD LA CANTECELE AUZITE SAU E CLAR CA R O FORMA DE AUTISM VIRTUAL?
Răspuns la astfel de întrebări puteți primi doar după ce copilul a fost evaluat de un specialist. Elemente din spectrul autist sunt foarte multe, cu cât mai curând se face o evaluare, cu atât mai multe șanse are copilul de recuperare, iar părinții primesc recomandările potrivite cazului lor. Sănătate!
Buna ziua!baietelul meu de aproape e ani făcea axact aceste lucruri nu raspundea la nume alineea jucarii nu se uita cand vb cu el,dar de curand pare ca intelege ceea ce i spun,se uita de cele mai multe ori când îl strig,a început sa se joace și alfel nu doar alineat dar încă nu vorbeste decat silabe cand vrea el ba mama da ,si da din cap când e nu sau da,suntem și an anglia și a auzit 2 limbi,de când am inteles ca lumea virtuala ii face fff rau am taiat absolut tot tv,telefon dar sunt de abia câteva zile de când am făcut asta și totuși se vad câteva schimbări deja se joaca mai mult se uita mai mult la mine când ii vorbesc,as dorii sa știu dacă este nevoie și de terapie?
3 ani
Totul depinde de cât de repede își va reveni copilul, dacă ați exclus ecranele și faceți cu el ocupații, și reușiți să ajutați copilul să se încadreze în lumea reală, dacă depășește toate problemele comportamentale pe care le are, începe să înțeleagă, să se joace corect cu jucăriile, să vorbească... atunci este un progres foarte bun. Dacă simțiți totuși că copilul rămâne în urmă cu dezvoltarea, adresațivă unui terapeut.
@@LogopedieMoldova va mulțumesc pt răspuns am decis sa facem cu el terapie in România 5 zile pe sap 2h pe zi timp de 3 luni pt ca deșii are multe plusuri are și multe minusuri și ma gândesc ca i ar prinde bn terapie având în vedere ca am descoperit asta abia la 3 ani speram din suflet sa recupereze și sa înceapă sa vorbească
Doamne ajută! Cu siguranță progresele vor fi mult mai vizibile deja dacă veți conlucra cu un terapeut! Multă sănătate și așa cum vârsta încă e mică, cred cu totul sufletul că veți fi bine! ❤️
@@floriciurlea7487 cum este copilul acum?
Buna, am un băiat de 1,an și jumătate.. am făcut greșală de l-am pus în fața televizorului, iar acum nu știu cum să lucrez cu el pt nu vrea sa facem jocuri și activități împreună.
Cel mai iportant este să excludeți ecarenele și să-i dați ceva în schimb, la fel de captivant, să-l învățați să se joace cu jucăriile, să se joace în nisip, cu plastelina, să coloreze, să construiască lego, puzzle, orice tip de activități care să-l țină departe de ecran și să-l facă curios să descopere ceva nou, dacă veți insista cu ocpații distractive caracteristice vârstei, cu siguranță veți reuși! Dacă nu vă descurcați de una singură cereți recoamndări unui psiholog care ar putea să vă ghideze pe acest traseu de recuperare și adaptare la un alt stil de viață. Cu Doamne ajută!
Buna ziua! Cum am putea programa la o consultatie la Dra?
Adresa noastră :
Republica Moldova, or. Sîngerei
str. Independentei 98/2
+373 686 333 02
@@LogopedieMoldova cum pot sa vorbesc cu Dvs personal? Mulțumesc frumos
Am lasat copilul la tableta ca sa stea linistit sau ca sa manance si rezultat la 26 de luni nu raspunde la nume ,nu leaga ,propozitii,nu se concentreaza parca nu pricepe ,roteste uneori roțile la jucarii ,aliniaza uneori jucarii meticulos,abia spune un cuvant din 3 litere .Insa construieste perfect puzzeluri ,ii plac joculețele si participa chiar ,ii plac ceilalti copii.De ceva timp am deconectat tableta telefon si am observat ca a inceput sa ma priveasca mai des .Nu stiu daca isi va reveni sau e tarziu sau are nevoie de terapie.
Cel mai corect ar fi să vă facă o evaluare un specialist: psiholog specializat în lucrul cu copiii sau logoped, care ar putea să vă dea mai multe detalii, iar îndemnul meu este să acționați cât mai rapid, este foarte probabil să aveți nevoie și de terapie. E cazul să-l deconectați de la orice tip de ecran, să lucrați la contactul vizual, să-i întoarceți fața către dumneavoastră când îi vorbiți, puteți chiar să-l prindeți cu palmele și să-i fixați privirea, chiar dacă inițial va dura câteva clipe, trebuie să Creșteți timpul treptat și să stabiliți un contact vizual de lunga durată. Să-l învățați să vă privească in ochi când îl strigați și sa răspundă cu DA. Sa repetați sunete și silabe. Sa lucrați la comenzi simple și apoi tot mai complexe. Vorbirea nu are sens atâta timp cât copilul nu înțelege, lucrați la înțelesul cuvintelor, vorbiti clar și cu cuvinte scurte, evitați sa folosiți propoziții lungi și complicate.
@@LogopedieMoldova vă mulțumesc mult pentru îndrumări si sfaturi!Daca la început am crezut ca mi se pare mie ,si am pus pe seama faptului ca in casa vorbim romana afara germana,copilul meu nu e atent parca nu aude de comenzi nici nu poate fi vorba ,la locul de joacă nu reactioneaza la vocea mea chiar deloc , cineva observand mi a atras atentia sa îi fac control la urechi dar sunt constienta ca nu este asta problema.De ceva timp ma chinui sa l fac sa ma priveasca si chiar este mai atent si imita putin joculele simple pe care le facem în casa împreuna.Am facut programare la medic pt control sper sa fie doar o autizare mai usoara sau o tulburare.
@@cristinan9596 cum este copilul acum
@@AA-ie3vc merge la gradinita , si i s-a mai dezvoltat atenția ,însa in curand o sa împlineasca 3 ani si nu vorbește decat rar cateva cuvinte.Noi locuim in Germania si o sa avem in aprilie controlul de la 3 ani sa vedem ce ne spun banuiesc ca o sa ne dea trimitere la logoped sau o evaluare si test de auz pt ca raspunde foarte greu cand il strigi .
@@cristinan9596 să dea dumnezeu să fie bine!