Mulțumesc pentru toate sfaturile minunate! As dori câteva informații despre plantele de leandru şi în special ce fel de pământ trebuie administrat. Mulțumesc
Bună seara.. Leandrul trebuie sa stea la căt mai mult soare.. Are nevoie de un sol drenant făra alte particularități, (pamantul de gradina nu este indicat in cultivarea plantelor in ghiveci ) si in acelasi timp are nevoie sa fie udat destul de des.. In tavita de sub ghiveci sa nu stagneze apa.. Un fertilizant comun pentru plante inflorite.. este ok si cel pentru muscate.. Infloreste doar pe lastarii de un an.. Deci daca a fost taiat in toamna este riscul sa nu inflorească.. Nu este deloc pretentios.. Iarna e bine sa-l protejam impotriva inghetului.. In limita posibilitati voi edita un video complet despre Leandru ,... O seara buna va doresc ..
Buna ziua, am un lamai caruia i-au cazut toate frunzele iar ramurile incep sa se usuce . I-am schimbat pamantul si nu este nicio schimbare in bine. Poate aveti vreun sfat sa pot salva lamaiul meu. Multumesc
Bună seara. Totdeauna este bine să stim din ce cauză au cazut frunzele.. Sunt cateva cauze principale. 1 lipsa totală a apei 2 apă excesiva ce duce la putrezirea radacinilor. 3 inghet. Ar mai fi si altele dar acestea sunt cele mei comune. Daca lamaiul dumneavoastra a pierdut frunzele din cauza putreziri radacinilor, sau in general moartea lor.. Este bine sa schimbati solul , ca dealtfel cum ati mentionat , ca ati schimbat pamantul.. Când schimbam pamantul , nu ma refer doar la trecerea la un ghiveci mai mare, ci efectiv inlaturarea pamantului vechi in totalitate. Daca lamaiul dumneavoastra are radacinile putrezite, iar pamantul vechi se afla pe radacini, Nu se schimbă nimic, lamaiul nu poate sa se hraneasca sau sa se hidrateze. Schimbarea pamantului se face cu pamant specific citricelor. ASm editat pe canal video tutorial( Probleme la lamai) cautati acest video pe canal si o sa intelegeti mai bine ce trebuie facut. Daca ati facut totul corect, trebuie sa asteptati. Reintrarea lui in vegetatie nu se va produce rapid, are nevoie de timp, 3 saptamani, o luna poate si mai bine. In tot acest timp nu se fertilizeaza, poate sa blocheze detot planta. Iar in tavita nu trebuie sa fie apa stagnanta.
Da.. se poate fertiliza.. Este deja în vegetație, florescență și fructificare... Deci are nevoie de hrana. Totdeauna fertilizați după ce ați udat substratul. Preferabil primele două fertilizări să le faceți la jumătate de doză din cea indicata pe ambalaj. Nu depășiți niciodată dozele prescrise. 👍 Succes.. Dacă doriți avem pagina Facebook al canalului Ferma Ardai Pentru orice nelămuriri sau probleme ne puteți contacta.
Multa sanatate.Am un lamai crescut din samanta si a_s vrea sa-l altoiesc acum in primavara. Pot face asta acum la sfarsit de martie (am vazut ca eu inceput sa plece muguri acum) Sau sa mai astept pana in mai, Ma gandesc ca in mai lamai deja au toti muguri plecati si altoiul recoltat ce-l voi pune nu a-r trebui sa aiba muguri dormind.? Sfatuiti-ma care-i momentul optim .
@@FermaArdaiEste bine dacă la un lămâi la ghiveci adaug o data cu soluțiile pentru daunatori și fertilizantul în aceeași apa? Întreb pentru ca am observat insecte în pământ dar în același timp a început sa elimine și din flori.Va mulțumesc!
Bună seara. Trebuie să-l obișnuiți treptat. În zilele când este cald se poate scoate afară, iar pe timpul nopții il retragem in casă. Îl retragem când începe să se răcească, pe la ora 17. Il scoateți definitiv afară când temperaturile pe timpul nopții nu scad sub 15 grade.
@@ioneliasbirnea8854 Bună ziua. Scoatem citricele iernate în apartament doar atunci când temperaturile pe timpul nopții nu scad sub 15 grade Celsius. Se pot scoate afară pe timpul zilei când temperaturile sunt peste 15 grade. Poate să stea la soare, îi face foarte bine.
Bună ziua. Pe fiecare ambalaj este scris, la câte zile și cum se fac dozele. Este foarte simplu. Respectati întocmai indicațiile de pe ambalaj inclusiv perioada de administrare.
Buna seara ! Eu am un lamai primit din Italia ! Cand l am bagat pe un hol cu lumina buna au inceput sa i cada frunzele ,nu toate dar destule ramand numai fructele ! Iar in luna decembrie 2023 a inflorit foarte bine dar nu a ramas nici un fruct ! Intrebarea este urmatoarea : are vreo problema ? Va multumesc !
Reusiti sa trimiteti poze pe adresa fermaardai@gmail.com poze facute cu suficientă lumină, clare. la frunze, sol, la ghiveci si tavita de sub ghiveci..
Bună ziua. Nu locuiesc în România, și nu cred că veți găsi în această formă fertilizantul. Un fertilizant specific citricelor, și foarte bun găsiți pe internet sau Dedeman. Marca Agro. Nu contează dacă este lichid, praf hidrosolubil sau granule. Important să respectați indicațiile de pe ambalaj inclusiv perioada de administrare. O zi frumoasa va doresc 👍
Orce fertilizat specific citricelor conține tot necesarul de elemente nutritive. Macro elemente, micro elemente, minerale etc etc. Se găsesc în florarii sau Dedeman. Nu contează forma ambalajului, sunt toate bune.
eu am un lamai caruia ia cazut frunzele in iarna!inca e verde si am oprit udarea si las pamantul sa se usuce!poatye isi revine!a fost si transplantat!e un soi de lamai din ITALIA!PROBABIL TREBUIE SA SE ADAPTEZE!si mai am unul care a intrat in vegetatie si a facut frunze cat palma mai mari decat cele pe care le avea
Bună ziua. Cel care este fără frunze, trebuie să așteptați să intre în vegetație. Nu fertilizați până ce nu este plin de frunze.(Umiditate în sol trebuie să fie prezentă fără să exagerati) Iar cel cu frunze mari. Face frunze foarte mari pentru a compensa cu lipsa luminii. Probabil nu este poziționat într-un loc luminos.
Bună dimineața. Îngrășământ specific citricelor se găsește la Dedeman, florarii ori pe internet. Nu contează forma ambalajului, sunt toate bune. Important este sa respectam instrucțiunile de pe ambalaj inclusiv perioada de administrare.
Toate îngrășăminte au NPK. Depinde microelemente ce sunt in compoziția îngrășământului. Cel mai indicat sunt îngrășămintele specifice pentru citrice. Se găsesc la Dedeman. Sunt complete de tot ce au nevoie. Se respectă instrucțiunile de pe ambalaj.
Bună seara.. Am inteles ca sunt mladite de lamai pentru altoire. pe OLX. Am editat un video cu trei metode de altoire foarte simple.. Si in curand voi edita si un video cu altoire la plante mai groase.. Puteti sa trimiteti cateva poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com
Salutare Dan! Incredibil ce lamai ai!!! As vrea sa te intreb. Am cativa lamai din samanta, de circa 4 ani. Nu sunt altoiti, deci nu au facut fructe pana acum. Am citit dar am vazut si pe youtube ca exista posibilitatea sa faca totusi fructe dupa circa 5, 6 ani. Tu ce parere ai?
Salut Mihai.. Sigur o sa faca fructe.. poate după 8 sau 9 ani.. Problema este ca nu le vei putea manca.. Fructe mici, foarte acre, Toate plantele obtinute din seminte fac fructe.. doar ca nu sunt chiar bune de mancat.. Sunt comestibile?... da.
@@FermaArdai am inteles, foarte buna explicatia pentru fertilizare. O sa cumpar totusi un lamai pe rod, si o sa iau de acolo altoi. M am zgarcit sa fac asta pana acum, 😂 recunosc!
Nu m-ati convins deloc cu acești fertilizanți chimici. Eu vreau fertilizanți Bio, naturali, făcuți de mine, ca: fier, zeama din coji de banane, etc. Vreau sa-mi expuneți un video cu fertilizanți 100%, naturali. Va mulțumesc!!
În ghiveci nu putem da necesarul de fertilizanti . Se pot face și din coji de banane, cojii de oua, resturi vegetale în general. Se poate asigura în proporție de 5% din necesarul fertilizanților. Toate acestea trebuie să le puneți la compostat pentru cel puțin 1 an. Aș putea să vă mint frumos, că se rezolva rapid cu zeamă de la o coajă de banană. Să nu uităm că plantele nu sunt nici ierbivore și nici insecte. Plantele au nevoie de fertilizanti solubili în apă, si doar bacteriile pot obține acest produs.
Fertilizanți naturali, din ce am experimentat eu: 1).- Zeama de la cojile a 2 banane, lăsate la macerat 3 zile. 2).- usturoiul tăiat mărunt și pus în pamant la 2 cm adâncime, deasupra pământului. 3).- 2 oua expirate amestecate in 5 litri de apa și udat planta. 4).- Coaja de la ou, data la Blender și presărată deasupra pământului în ghiveci. 5).- un ou întreg spart, găurit la capătul mai îngust, cam 2 cm și introdus un cățel de usturoi decojit. Facem o gaura în pământul ghiveciului, cât sa încapă oul, punem oul în acea gaura cu capătul spart în jos și acoperim cu un strat de pamant oul. 6).- Sau toate aceste ingrediente amestecate, iar cu acea zeamă, udat câte puțin la fiecare ghiveci. Sunt îngrășăminte eco, bio, fără chimicale care au dat rezultate maxime la lămâi, greff, portocal, măslin, bouganvillae, smochin, etc. Încercate de mine. Nu vreau sa bag deloc chimicale în pamant, deoarece, acea lămâie pe care o voi manca, nu va mai fi eco, bio, naturală, etc.
Sunt multe cauze. O plantă tânără.. va da prioritate vegetației. Ajunge la maturitate după 4 , 5 ani. Udări necorespunzătoare. Fertilizări.. Stres termic.. Un sol cu PH peste indicele 6
Salut!🙋♂️ Te urmăresc de ceva timp și îmi place ceea ce faci Te invit să arunci o privire și pe canalul meu,când ai timp bine înțeles.L-am pornit de puțin timp și mi-ar prinde bine o părere avizată.Îți mulțumesc și îți doresc mult spor în ceea ce faci!
Salutare,foarte frumoasa realizare cu o prezentare pe masura.
Mulțumesc. Bună dimineața. 😉
Mulțumesc pentru toate sfaturile minunate!
As dori câteva informații despre plantele de leandru şi în special ce fel de pământ trebuie administrat. Mulțumesc
Bună seara..
Leandrul trebuie sa stea la căt mai mult soare.. Are nevoie de un sol drenant făra alte particularități, (pamantul de gradina nu este indicat in cultivarea plantelor in ghiveci ) si in acelasi timp are nevoie sa fie udat destul de des.. In tavita de sub ghiveci sa nu stagneze apa.. Un fertilizant comun pentru plante inflorite.. este ok si cel pentru muscate..
Infloreste doar pe lastarii de un an.. Deci daca a fost taiat in toamna este riscul sa nu inflorească..
Nu este deloc pretentios.. Iarna e bine sa-l protejam impotriva inghetului..
In limita posibilitati voi edita un video complet despre Leandru ,...
O seara buna va doresc ..
Mulțumesc frumos pentru răspuns
Multumim de sfaturi,datorită d voastră voi incerca să cresc și eu un lămâi.
Cu plăcere. Vă doresc mult succes.
O Duminica frumoasa 🌹
Multumim mult! De folos!
Cu plăcere 👍
Buna ziua, am un lamai caruia i-au cazut toate frunzele iar ramurile incep sa se usuce . I-am schimbat pamantul si nu este nicio schimbare in bine. Poate aveti vreun sfat sa pot salva lamaiul meu.
Multumesc
Bună seara.
Totdeauna este bine să stim din ce cauză au cazut frunzele.. Sunt cateva cauze principale.
1 lipsa totală a apei
2 apă excesiva ce duce la putrezirea radacinilor.
3 inghet.
Ar mai fi si altele dar acestea sunt cele mei comune.
Daca lamaiul dumneavoastra a pierdut frunzele din cauza putreziri radacinilor, sau in general moartea lor.. Este bine sa schimbati solul , ca dealtfel cum ati mentionat , ca ati schimbat pamantul.. Când schimbam pamantul , nu ma refer doar la trecerea la un ghiveci mai mare, ci efectiv inlaturarea pamantului vechi in totalitate.
Daca lamaiul dumneavoastra are radacinile putrezite, iar pamantul vechi se afla pe radacini, Nu se schimbă nimic, lamaiul nu poate sa se hraneasca sau sa se hidrateze.
Schimbarea pamantului se face cu pamant specific citricelor.
ASm editat pe canal video tutorial( Probleme la lamai) cautati acest video pe canal si o sa intelegeti mai bine ce trebuie facut.
Daca ati facut totul corect, trebuie sa asteptati. Reintrarea lui in vegetatie nu se va produce rapid, are nevoie de timp, 3 saptamani, o luna poate si mai bine.
In tot acest timp nu se fertilizeaza, poate sa blocheze detot planta. Iar in tavita nu trebuie sa fie apa stagnanta.
Al meu acum în ianuarie ie plin de flori și fructe, pot să fertilizez? Mulțumesc.
Da.. se poate fertiliza..
Este deja în vegetație, florescență și fructificare... Deci are nevoie de hrana.
Totdeauna fertilizați după ce ați udat substratul.
Preferabil primele două fertilizări să le faceți la jumătate de doză din cea indicata pe ambalaj.
Nu depășiți niciodată dozele prescrise.
👍 Succes..
Dacă doriți avem pagina Facebook al canalului Ferma Ardai
Pentru orice nelămuriri sau probleme ne puteți contacta.
@FermaArdai Mulțumesc mult, am să vă mai contactez.
Multa sanatate.Am un lamai crescut din samanta si a_s vrea sa-l altoiesc acum in primavara. Pot face asta acum la sfarsit de martie (am vazut ca eu inceput sa plece muguri acum) Sau sa mai astept pana in mai, Ma gandesc ca in mai lamai deja au toti muguri plecati si altoiul recoltat ce-l voi pune nu a-r trebui sa aiba muguri dormind.? Sfatuiti-ma care-i momentul optim .
La lamai nu contează muguri dormienti, este valabil doar la foioasele ce aruncă frunzele iarna.
Se poate face acum altoirea.
Se pot altoit de acum până în luna iunie inclusiv.
Al meu pierde floriile. Adica floriile in sine au căzut si după acel fruct mic cade si el . Ce este de făcut?
Posibil să fie foarte tânăr, sau pământul este de mai mult de 5 ani.
Poate să fie și din cauza fertizantilor insuficienți.
@@FermaArdaiEste bine dacă la un lămâi la ghiveci adaug o data cu soluțiile pentru daunatori și fertilizantul în aceeași apa? Întreb pentru ca am observat insecte în pământ dar în același timp a început sa elimine și din flori.Va mulțumesc!
Am cumparat un lamii micut de la lidal vreu sal dau afara cum procedez multumesc pentru raspuns
Bună seara. Trebuie să-l obișnuiți treptat. În zilele când este cald se poate scoate afară, iar pe timpul nopții il retragem in casă. Îl retragem când începe să se răcească, pe la ora 17.
Il scoateți definitiv afară când temperaturile pe timpul nopții nu scad sub 15 grade.
Are vreo problemă dacă îl scoatem afară, având flori ?
@@ioneliasbirnea8854 Bună ziua.
Scoatem citricele iernate în apartament doar atunci când temperaturile pe timpul nopții nu scad sub 15 grade Celsius.
Se pot scoate afară pe timpul zilei când temperaturile sunt peste 15 grade.
Poate să stea la soare, îi face foarte bine.
Buna dimineata .In lunile iunie,iulie august se mai pot fertiliza citricile? Va multumesc frumos .
Pe la jumătatea lunii iulie oprim fertilizarea. Se reîncepe din septembrie până în noiembrie..
Trebuie să fie specificat și pe ambalajul fertilizantului
Buna ziua cand preparam fertlizant cat este valabil de cand il alicam pe lamai
Bună ziua. Pe fiecare ambalaj este scris, la câte zile și cum se fac dozele. Este foarte simplu.
Respectati întocmai indicațiile de pe ambalaj inclusiv perioada de administrare.
Buna seara ! Eu am un lamai primit din Italia ! Cand l am bagat pe un hol cu lumina buna au inceput sa i cada frunzele ,nu toate dar destule ramand numai fructele ! Iar in luna decembrie 2023 a inflorit foarte bine dar nu a ramas nici un fruct ! Intrebarea este urmatoarea : are vreo problema ? Va multumesc !
Reusiti sa trimiteti poze pe adresa fermaardai@gmail.com poze facute cu suficientă lumină, clare. la frunze, sol, la ghiveci si tavita de sub ghiveci..
Buna ziua !
Am scos citricele din casa afara .Pot sa le administrez ca si ingrasamant macerat de gainat de pasare?
In cantitati foarte mici, Contine mult azot . trebuie sa folositi cu atentie maceratul de la gainat de pasare..
Buna seara,de unde pot achizitiona acel fertilizant pe care il folositi in videoclip??
Va rog frumos....
Bună ziua. Nu locuiesc în România, și nu cred că veți găsi în această formă fertilizantul.
Un fertilizant specific citricelor, și foarte bun găsiți pe internet sau Dedeman. Marca Agro.
Nu contează dacă este lichid, praf hidrosolubil sau granule. Important să respectați indicațiile de pe ambalaj inclusiv perioada de administrare. O zi frumoasa va doresc 👍
nu vindeti copacei de lamai?
Este canal informativ. Nu promovăm vanzari. Îmi pare rau.
Bună dimineața.
Ce conține acest fertilizant?
Orce fertilizat specific citricelor conține tot necesarul de elemente nutritive. Macro elemente, micro elemente, minerale etc etc.
Se găsesc în florarii sau Dedeman. Nu contează forma ambalajului, sunt toate bune.
@@FermaArdai mulțumesc pentru informații
eu am un lamai caruia ia cazut frunzele in iarna!inca e verde si am oprit udarea si las pamantul sa se usuce!poatye isi revine!a fost si transplantat!e un soi de lamai din ITALIA!PROBABIL TREBUIE SA SE ADAPTEZE!si mai am unul care a intrat in vegetatie si a facut frunze cat palma mai mari decat cele pe care le avea
Bună ziua.
Cel care este fără frunze, trebuie să așteptați să intre în vegetație. Nu fertilizați până ce nu este plin de frunze.(Umiditate în sol trebuie să fie prezentă fără să exagerati)
Iar cel cu frunze mari. Face frunze foarte mari pentru a compensa cu lipsa luminii. Probabil nu este poziționat într-un loc luminos.
Cum se numește îngrășămintele care îl folosiți la citrice? De unde îl procurați?
Bună dimineața. Îngrășământ specific citricelor se găsește la Dedeman, florarii ori pe internet.
Nu contează forma ambalajului, sunt toate bune.
Important este sa respectam instrucțiunile de pe ambalaj inclusiv perioada de administrare.
Un fertilizant bun este de la agro, dealtfel se găsește la Dedeman
Daca udam cu apa si usturoi ii face rau?
Nu-i face rău. Usturoiul dezinfectează și ține departe păduchele lânos și afidele.
Însă nu trebuie exagerat cu această soluție.
Putem folosi ca ingrasamant npksi cate grame?
Toate îngrășăminte au NPK. Depinde microelemente ce sunt in compoziția îngrășământului.
Cel mai indicat sunt îngrășămintele specifice pentru citrice.
Se găsesc la Dedeman. Sunt complete de tot ce au nevoie. Se respectă instrucțiunile de pe ambalaj.
Sa traiti multă sănătate
Mulțumesc la fel 👍
Am o mare întrebare
Am un lămîi luat de la lidl care are lămpi și flori , pot schimba ghiveciul
Unde vă trimit o poză ca să vă dați mai bine seama
Email fermaardai@gmail.com
Buna ziua . detin un lamai care nu rodeste , puteti sa ma ajutati cu altoriere . lamaiul are circa 2 cm grosime , o varsta de 6- 7 ani
Bună seara..
Am inteles ca sunt mladite de lamai pentru altoire. pe OLX.
Am editat un video cu trei metode de altoire foarte simple..
Si in curand voi edita si un video cu altoire la plante mai groase..
Puteti sa trimiteti cateva poze pe adresa de email fermaardai@gmail.com
Salutare Dan! Incredibil ce lamai ai!!! As vrea sa te intreb. Am cativa lamai din samanta, de circa 4 ani. Nu sunt altoiti, deci nu au facut fructe pana acum. Am citit dar am vazut si pe youtube ca exista posibilitatea sa faca totusi fructe dupa circa 5, 6 ani. Tu ce parere ai?
Salut Mihai..
Sigur o sa faca fructe.. poate după 8 sau 9 ani.. Problema este ca nu le vei putea manca.. Fructe mici, foarte acre,
Toate plantele obtinute din seminte fac fructe.. doar ca nu sunt chiar bune de mancat.. Sunt comestibile?... da.
@@FermaArdai am inteles, foarte buna explicatia pentru fertilizare. O sa cumpar totusi un lamai pe rod, si o sa iau de acolo altoi. M am zgarcit sa fac asta pana acum, 😂 recunosc!
Cred că sunt la Dedeman deja.. asa am auzit prin comentari..
In curand o sa editez video, cum alegem un lamai din comert. Am putin timp la dispozitie, ajung foarte tarziu acasa..
@@FermaArdai te cred, dar o sa mareasca ziua, eu cel putin voi putea filma si dupa 6 seara ,cand ajung acasa, nu numai in weekens
🍋🍋🍋
Nu m-ati convins deloc cu acești fertilizanți chimici.
Eu vreau fertilizanți Bio, naturali, făcuți de mine, ca: fier, zeama din coji de banane, etc.
Vreau sa-mi expuneți un video cu fertilizanți 100%, naturali.
Va mulțumesc!!
În ghiveci nu putem da necesarul de fertilizanti .
Se pot face și din coji de banane, cojii de oua, resturi vegetale în general. Se poate asigura în proporție de 5% din necesarul fertilizanților.
Toate acestea trebuie să le puneți la compostat pentru cel puțin 1 an.
Aș putea să vă mint frumos, că se rezolva rapid cu zeamă de la o coajă de banană. Să nu uităm că plantele nu sunt nici ierbivore și nici insecte.
Plantele au nevoie de fertilizanti solubili în apă, si doar bacteriile pot obține acest produs.
Fertilizanți naturali, din ce am experimentat eu:
1).- Zeama de la cojile a 2 banane, lăsate la macerat 3 zile.
2).- usturoiul tăiat mărunt și pus în pamant la 2 cm adâncime, deasupra pământului.
3).- 2 oua expirate amestecate in 5 litri de apa și udat planta.
4).- Coaja de la ou, data la Blender și presărată deasupra pământului în ghiveci.
5).- un ou întreg spart, găurit la capătul mai îngust, cam 2 cm și introdus un cățel de usturoi decojit. Facem o gaura în pământul ghiveciului, cât sa încapă oul, punem oul în acea gaura cu capătul spart în jos și acoperim cu un strat de pamant oul.
6).- Sau toate aceste ingrediente amestecate, iar cu acea zeamă, udat câte puțin la fiecare ghiveci.
Sunt îngrășăminte eco, bio, fără chimicale care au dat rezultate maxime la lămâi, greff, portocal, măslin, bouganvillae, smochin, etc. Încercate de mine.
Nu vreau sa bag deloc chimicale în pamant, deoarece, acea lămâie pe care o voi manca, nu va mai fi eco, bio, naturală, etc.
oare de ce de fiecare data când înflorește își pierde florile si nu leagă lamia 😂
Sunt multe cauze.
O plantă tânără.. va da prioritate vegetației. Ajunge la maturitate după 4 , 5 ani.
Udări necorespunzătoare.
Fertilizări..
Stres termic..
Un sol cu PH peste indicele 6
Salut!🙋♂️
Te urmăresc de ceva timp și îmi place ceea ce faci
Te invit să arunci o privire și pe canalul meu,când ai timp bine înțeles.L-am pornit de puțin timp și mi-ar prinde bine o părere avizată.Îți mulțumesc și îți doresc mult spor în ceea ce faci!
Am să vizitez canalul tau. O seară frumoasă.