Ben tam tersini düşünüyorum. Bugün basit düzeyde işleri yapay zeka çok güzel hallediyor. Hali hazırda programlama mantığını öğrenmiş kişiler için bu büyük fırsat. Fakat işe yeni başlayan biri bu kadar çok AI tool'u varken, basit işleri kendisi yapmak için kasmaz, yapay zekaya yaptırır. Ama daha ileri seviye işleri de o temel şeyleri öğrenmeden yapamaz. Zaten geleceği bu kadar belirsiz bir meseleğe kimse çok yatırım da yapmaz artık. Yani bundan sonra kimse 10 senesini developer olayım diye harcamaz. Piyasada kaliteli developer giderek azalır. Kalanlar yine değerli olur.
Ayni fikirdeyim. Yazilim isi zaten basit kod bloklarin ihtiyaca gore yerlestirilmesiydi. Ilk etkilenen frontend ve mobile olacaktir. Bundan sonra bu islere kafa yoranin bir yere gelmesi imkansiza yakin.
Ülkemize değer katmak için çalışmaya devam etmeliyiz . Başka bir kurtuluş yolumuz yok. Bu süreç içerisinde yeniliğe açık olup gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Hayatımıza bunları entegre etmeliyiz. Alanımızda bu şekilde ön plana çıkabiliriz. Araştırmalarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkürler Hocam :)
Sorunlara, gündeme ve geleceğe kanalize olup zaman kaybetmek yerine belirlediğimiz alanda dünyanın en iyisi olmak için çabalamalı ve çalışmalıyız. Başarılarınız daim olsun.
12 yaşında bilgisayar sertifikası aldım , 15 yaşında Anadolu Bilişim Teknolojilerini girdim , 20 yaşında Uludağ Bilgisayar Teknolojileri mezunuyum . Malesef bilişim sektörü çok hızlı ve ülkemizde çalışanlara değer verilmiyor . Zevklimi zevkli insana büyük bir haz veriyor ilk magnetimi flayerimi gazetemi tasarladığım zaman anlatamam poşet tasarımları çok zevkli ama değer yok , şuan sermayem ile finans alanına yöneldim çünkü patronlar çok gaddar olabiliyor ileride meslekler illa değişicek . ama değişmeyen ticaret artık onlar çalışıcak biz kanıcaz insanların ilerisi için meslekleri kadar finans alanında da birşeyler öğrenmesini tavsiye ederim .
ablamız doğru söylüyor, eskiden normalde 1-2 hafta içinde hemen iş bulurdum şuan 2 aydır iş bakıyorum :D freelance müşterilerim olmasa batmıştım valla. dünya genelinde bir sıkıntı var. ha gerçi dünyada sıkıntı olmasa bile bizim memlekette sıkıntı bitmeyeceği için her zaman kendimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. buı arada ben frontend dev değilim, fullstackim.
@@yilmaz8 mobil iyidir. react native biraz daha iş bulma acisindan avantajli gorunuyor. ios birinci sirada, kotlin iki, digerleri üç diyebilirim. son iki aydir iş ilanlarına baka baka sonuc olarak böyle diyebilirim
Yapay zekaya karşı yazılımcının tutumlarından ve becerilerinden ziyade, yapay zekayi kendine bir tool edinmiş yazılımcıların daha değer kazanacağını düşünüyorum
Aslında "Frontend" in bir meslek olmadığını kabul ettiğimizde konu daha çok netleşiyor. Bazen duruma göre bazı alt dallarda uzmanlıklara daha çok ihtiyaç duyulabiliyor. Frontend de yazılım alanında bu uzmanlık dallarından birisi.
Linkedin üzerinden arama yaparak bitmeyeceği çok açık. Game developer olarak arama yaptığımda amerika için 100 iş ilanı çıkmaktadır. Front end developer da ise yaklaşık 800 iş ilanı çıkmaktadır. Gerisini siz düşünün. Bu işi yapan aynı zaman da back end kısmında da hakim olmaktadılar.
Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Önünüzdeki 3-5 yılı öngörmek her meslek için zor. Bu nedenle her meslekte teknolojik gelişmeleri hızla yakalamak gerekecek
Yani sizce bitmez mi ? Yoksa yapay zekaya mi yönelmek lazım ? Amacım bu yazılım işini öğrenip yurtdışına gitmek ama yapay zekadan dolayı biterse diye korkularım arttı :( sizce ?
@@Schadenfreude596 mevzu tam olarak bu değil dostum. Ben yüksek puanlarla bilgisayar mühendisliği yahut yazılım mühendisliği okumuşken, ötekinin 1m sıralama ile okuduğu okulun ardından çeşitli kurslar sayesinde sektörde benim rakibim olmaması gerekiyor. Bu konuda bir düzenleme şart. Ben mühendislik diplomam ile doktorluk, yahut veterinerlik yapabiliyor muyum ? Bu mantıkla gününü sağlık programları izleyerek geçiren birinin de doktor olarak görev yapabilmesi lazım değil mi ?
Fatma hoca Almanya’da yaşayan ve TR’de sosyalbilim alanında Masters olan biri olarak 3 ay önce online Front End eğitimine başladım ancak iki çocuklu bir aile babası ve tam zamanlı çalışan biri olarak ne demeye girdin bu işlere diyebilirsin zira zaman ayıramıyorum. Motivasyonum; kendim ilgiliyim, ikincisi çocuklara bir rol model olabilirim diye düşündüm.
hocam açıkçası siz ve sizin gibiler gibi bu işin okulunu okumdan 3-5 aylık eğitim kapmlarına girip ardından junior dront end iş ilanlarına başvuranlar yüzünden sektör bu halde. Yazılımın temellerine dair bir bilgisi olmayan yazılım prensiplerini bilmeyen kişiler kendini 3 aylık eğitim sonrası front endci diyebiliyor ve yazılım mezunu arkadaşların önüne geçmeye çalışıyor. Tabiki başarılı olmuyorsunuz fakat tek yaptığınız bir işe 30 tane yazılımcı başvurduysa sizler 200 kişi başvurarak o gerçek yazılımcıların cv lerinin gözden geçirilmesine engel oluyorsunuz
minik kız, ben sana söyleyim ölmez, 90'larda html yazardık flash çıkınca frontend öldü demişlerdi gerçi o zaman frontend diye bir tabir yoktu,. ancak aradan neredeyse 30 sene geçmiş hala aynı yerinde duruyor.. kısaca ÖLMEZ.
Yaklaşık 30 yıl sonra matematikçilerin yaptığı önermeleri ispatlama işi yapay zekaya geçicek gibi görünüyor. Böyle bişey olursa matematikçiler ne yapıcak gerçekten belirsiz. Matematikçilerin işi bile yapay zekaya geçerse birçok mühendislik dalının çalışan sayısı çok ama çok azalır. Genelde sanayi devriminden örnek veriliyor. Meslekten başka şeylere evrilcek vs. diye. Ama bu çok daha büyük bir devrim. Gerçekten birçok mesleği yok edicek. Front end i bırak diğer bölümlerdekinide.
Veri Analistliği, Veri Bilimi üzerine de videolar çekebilir misiniz hocam? Sektörde çalışan bir arkadaşım Veri Analistliğinin öldüğünü, öleceğini söyleyerek bu alana hiç girmememi söyledi.
Hep web yazilim konusuyorsunuz. Web programlama no code low code ve yapay zekayla buyuk olcude yapilacak. Bu alandakilere cok az is kalir. Yeni donem ayakta kalanlar oyun programlama, bilimsel programlama muhendislik programlari ve yapay zeka gelistirenler. Benim tavsiyem makine mekatronik matematik fizik mekanik insaat gibi muhendislik alanlarinda okuyup bunu bilgisayar bilimleri ile birlestirmeniz olur.
Yapay zeka web programlamayı bitiriyor da, neden oyun programlamayı bitiremiyor ? Onu bitiren bunuda bitirir. Unity gibi oyun motoları sayesinde artik oyun program lama o kadar zor degil, çocukların bile yapacagi seviyeye dustu.
@@-Engineering01- bitirmez demiyorum. Uzun sürer. Hocanın bahsettiği yaratıcılık ve sanat oyun programlama ve tasariminda daha fazla yer tutuyor. Web de tekrarli isler çok. Başarılı ve sanatsal içeriği yüksek bir oyunu yapay.zekayla yapmaları daha uzun zaman alır. Bilimsel programlama ise daha da uzun olur. Web programlamada senaryo genelde aynı. Alınan veri veri tabanı islemleri ve verinin basit matametiksel islenmesi. Bilimsel, muhendislik ve grafik programlarinda veri çok daha ileri matrmatik ve fizik ile işleniyor ve daha karmasik senaryolar uygulanıyor. Bu alanlarda yapay zekanın tam başarıya ulasmasi daha uzun sürecektir. Örneğin bu alanlarda yapay zeka 20 yılda başarı yakalarken Web ve eticarette 5 yılda yakalar. Yillari rasgele soyledim.
@@ibrahimbozkurt1848 sizin dediginiz based web siteleri, discord Google maps, Google docs bunlarin hepsi web yazilimi. Belki web siteleri biter, ama web yazilimi ayri Dunya.
İlk başlayanlar için direkt hemen bu alana atladığı için çok insan yığılması var. Ama dil değil de ürün kafasında bakıp full stack işler yaparsanız çok rahat iş bulursunuz. Ve bir programcı olarak AI trenini kesin kaçırmayın ürünlerinizi AI özellikleri katmaya bakın. Şuda bir gerçek paralı chatgpt plus basic taskları çok rahat çıkartıyor. O yüzden insanların önüne geçmek için çok extreme projeler vesaire yapmanız ve çok çalışmanız lazım.
2000 senesinden 2015 e kadar front-end web projeleri geliştirdim, 2015 den sonra ise back-end e geçtim wordpresslede çalışıyorum müşterinin isteklerine göre hangi platformun kullanılacağı belirlenir mesala bana bir iş geldi altyapısı magento ama talep icin oop bilmek gerekiyordu yine programcılık gerektiren işler de geldi talebe göre değişir
hocam gömülü yazılım hakkında ne düşünüyorsunuz ? Elektronik mühendisliği okuyorum önceden yazılım temelim olduğu için bu alana yönelmek istedim ama öğrenmeye başlayınca zorluğu biraz gözümü korkuttu.
Zorluktan gözün korktuysa yapman da zor olabilir. Yani değerli olan şeyler genelde zor oluyor, herkes yapabilecek kadar kolay olsa o kadar değerli olmuyor
Merhaba iyi günler size bi sorum olacaktı cevap verirseniz sevinirim Ben kuaförüm 16.maddeden kalfalık belgem var 6 yıl sigorta gecmisim var Mart ayından sonra denklik şartı varmı iş arama vizesine başvuru yapabilir miyim
Hocam aktif web dev olarak çalışıyorum. iOS tarafımız o kadar az oluyor ki Android iOS dev işini tek kişi yapıyor. Yolundan dönme fakat piyasadan bilgi vermek istedim
43 yasındayım, 98 den beri bilisimin icindeyim. Yaklaşık 20 yıldır da bircok platformda yazilim gelistiriyorum. Yazılım şirketim var. Bu frontend, backend muhabbeti yazılım sektöründe cok sonraları ortaya cikti. Tıpkı tıp bilimi gibi böldüler sektörü, sonra da ortalık iş bilmez, ucube sözde yazılımcılarla doluverdi.
2024 yılında yazılımın hiçbir alanı öğrenilmez arkadaşlar çünkü teknoloji şirketlerinde paralar çekildi birçok şirket konkordato ilan edecek, krediler yükseldi bankalardan kredi de çekemiyorlar o yüzden küçülmeye gidiyorlar ve gitmeye devam edecekler. Şimdiye kadar getir, yemek sepeti gibi büyük şirketler işten çıkartmalara başladı ve bu insalar alanında tecrübeli insanlar yani yeni bir iş ilanı dahi açılsa yeni başlayanın yarışması artık çok zor. Kim iş bulabilirsiniz diyorsa yalandır tabi yine de tercih sizin yaşayarak kendiniz de öğrenebilirsiniz.
6 yıllık yazılımcıyım ve içeride olan biten her şeyi görebiliyoruz ama nedense gerçekler zorunuza gidiyor. Ben sadece bu kadar çaba gösterip belki 2 sene sonra iş bulabileceğiniz bir alan için bu kadar yıpranmanın mantıklı olmadığını düşünüyorum tercih sizin @@hermaeusmora7708
@@emret.6624Senin bu sektörde kaç yıl tecrüben var da mümkün değil diyorsun her yorumun altına. Millet yalan mı söylüyor eskisi gibi iş yok crud işlemlerinde. Çalıştığım şirket bazı alanlarda yapay zeka tabanlı birçok tool satın almaya başladı ve 2 yıldır yazılımcı ise almıyor doğru düzgün.. kullandığımız tool'lar 2-3 yazılımcıya bedel. Sektörde daha pismeden tecrübe etmeden milleti de yanlış yönlendiriyorsun bir de
Bizim Hocamız Frontend ile uğraşmayın hatta belli bir zaman sonra backand bile büyük ölçüde ölecek diyeli yıllar oldu. Ki o zaman daha yapay zeka tehlikesi bu düzeyde değildi
Ben tam tersini düşünüyorum. Bugün basit düzeyde işleri yapay zeka çok güzel hallediyor. Hali hazırda programlama mantığını öğrenmiş kişiler için bu büyük fırsat. Fakat işe yeni başlayan biri bu kadar çok AI tool'u varken, basit işleri kendisi yapmak için kasmaz, yapay zekaya yaptırır. Ama daha ileri seviye işleri de o temel şeyleri öğrenmeden yapamaz. Zaten geleceği bu kadar belirsiz bir meseleğe kimse çok yatırım da yapmaz artık. Yani bundan sonra kimse 10 senesini developer olayım diye harcamaz. Piyasada kaliteli developer giderek azalır. Kalanlar yine değerli olur.
Ayni fikirdeyim. Yazilim isi zaten basit kod bloklarin ihtiyaca gore yerlestirilmesiydi. Ilk etkilenen frontend ve mobile olacaktir. Bundan sonra bu islere kafa yoranin bir yere gelmesi imkansiza yakin.
tam da yazılım ve makine öğrenmesini bilmeyenin yapacağı yorum
ai ın nereye geldiğini bilmiyorsunuz muhtemelen.
Ülkemize değer katmak için çalışmaya devam etmeliyiz . Başka bir kurtuluş yolumuz yok. Bu süreç içerisinde yeniliğe açık olup gelişmeleri yakından takip etmeliyiz. Hayatımıza bunları entegre etmeliyiz. Alanımızda bu şekilde ön plana çıkabiliriz. Araştırmalarınızı bizimle paylaştığınız için teşekkürler Hocam :)
Ben de yorum yazarak katkı sağladığın için teşekkür ederim Hakan
Sorunlara, gündeme ve geleceğe kanalize olup zaman kaybetmek yerine belirlediğimiz alanda dünyanın en iyisi olmak için çabalamalı ve çalışmalıyız. Başarılarınız daim olsun.
12 yaşında bilgisayar sertifikası aldım , 15 yaşında Anadolu Bilişim Teknolojilerini girdim , 20 yaşında Uludağ Bilgisayar Teknolojileri mezunuyum . Malesef bilişim sektörü çok hızlı ve ülkemizde çalışanlara değer verilmiyor . Zevklimi zevkli insana büyük bir haz veriyor ilk magnetimi flayerimi gazetemi tasarladığım zaman anlatamam poşet tasarımları çok zevkli ama değer yok , şuan sermayem ile finans alanına yöneldim çünkü patronlar çok gaddar olabiliyor ileride meslekler illa değişicek . ama değişmeyen ticaret artık onlar çalışıcak biz kanıcaz insanların ilerisi için meslekleri kadar finans alanında da birşeyler öğrenmesini tavsiye ederim .
ablamız doğru söylüyor, eskiden normalde 1-2 hafta içinde hemen iş bulurdum şuan 2 aydır iş bakıyorum :D freelance müşterilerim olmasa batmıştım valla. dünya genelinde bir sıkıntı var. ha gerçi dünyada sıkıntı olmasa bile bizim memlekette sıkıntı bitmeyeceği için her zaman kendimizi geliştirmeye ihtiyacımız var. buı arada ben frontend dev değilim, fullstackim.
eyvah eyvah. yeni başlayan insanlara ne tavsiye edersiniz peki? hangi alana yönelmeliler? mobil istiyodum ama sıkıntı galiba.
@@yilmaz8 mobil iyidir. react native biraz daha iş bulma acisindan avantajli gorunuyor. ios birinci sirada, kotlin iki, digerleri üç diyebilirim. son iki aydir iş ilanlarına baka baka sonuc olarak böyle diyebilirim
Full stack bir zamandan sonra yönelmek istiyorum tavsiyen nedir
@@enderkaran5093 cok calis baska tavsiyem yok
Yapay zekaya karşı yazılımcının tutumlarından ve becerilerinden ziyade, yapay zekayi kendine bir tool edinmiş yazılımcıların daha değer kazanacağını düşünüyorum
Çok harika bir anlatım şekiliniz var. Çok teşekkürler.
Ben teşekkür ederim
Aslında "Frontend" in bir meslek olmadığını kabul ettiğimizde konu daha çok netleşiyor. Bazen duruma göre bazı alt dallarda uzmanlıklara daha çok ihtiyaç duyulabiliyor. Frontend de yazılım alanında bu uzmanlık dallarından birisi.
çok teşekkürler değerli bilgileriniz için
Ben teşekkür ederim
Neye elimi atsam bitme noktasına geliyoo...
Sorunlu muyuz neyiz bilmiyorum ki... Bende de aynı şekilde
@@gozluklubeethoven200yilonce sağlık bölümü seçtim o yüzden bxhzbzjz
Yazılım korkuttu
@@HelinJane13 ben yazılım seçtim djkwksjs (akıllanmaz biriyim evet jkssask)
@@gozluklubeethoven200yilonce yaaaa yok be teknoloji daima öne atarrr asla açıkta kalmazsın nshxbxjsjds başarılar dilerim
@@HelinJane13 umarım jdkakskajsjd senin yaptığın daha mantıklı aslında sağlık bölümü ölümsüz bence, ben de sana başarılar dilerim
Teşekkür ederiz hocam
Konuyla uzaktan yakından ilgim yok fakat harikasınız, saygılarımla
Teşekkür ederim
Linkedin üzerinden arama yaparak bitmeyeceği çok açık. Game developer olarak arama yaptığımda amerika için 100 iş ilanı çıkmaktadır. Front end developer da ise yaklaşık 800 iş ilanı çıkmaktadır. Gerisini siz düşünün. Bu işi yapan aynı zaman da back end kısmında da hakim olmaktadılar.
Teknoloji çok hızlı gelişiyor. Önünüzdeki 3-5 yılı öngörmek her meslek için zor. Bu nedenle her meslekte teknolojik gelişmeleri hızla yakalamak gerekecek
Yani sizce bitmez mi ? Yoksa yapay zekaya mi yönelmek lazım ? Amacım bu yazılım işini öğrenip yurtdışına gitmek ama yapay zekadan dolayı biterse diye korkularım arttı :( sizce ?
@@ecegunenc87 benim de hedef buydu, son zamanlarda yapay zekaya mı yönelsem diyorum aynı şekilde
@@gozluklubeethoven200yilonce napıcaz peki ? Birbirimize yardımcı olsak ? Bi şekilde öğrenip gitsek şuradan?
@@ecegunenc87 cevap yazdım ama gitmedi galiba
Biraz kötüleyin, ölüyor filan diyin de saçma sapan mesleklerden yönelenler azalsın. Biz de rahatça, gelecek kaygısı taşımadan mesleğimizi icra edelim.
Yeterince iyiysen gelecek kaygısı yaşamazsın.
@@Schadenfreude596 aynen öyle
@@Schadenfreude596 mevzu tam olarak bu değil dostum. Ben yüksek puanlarla bilgisayar mühendisliği yahut yazılım mühendisliği okumuşken, ötekinin 1m sıralama ile okuduğu okulun ardından çeşitli kurslar sayesinde sektörde benim rakibim olmaması gerekiyor. Bu konuda bir düzenleme şart. Ben mühendislik diplomam ile doktorluk, yahut veterinerlik yapabiliyor muyum ? Bu mantıkla gününü sağlık programları izleyerek geçiren birinin de doktor olarak görev yapabilmesi lazım değil mi ?
Kanka 1 kişilik yer daha aç bende geliyorum 😅
Fatma hoca Almanya’da yaşayan ve TR’de sosyalbilim alanında Masters olan biri olarak 3 ay önce online Front End eğitimine başladım ancak iki çocuklu bir aile babası ve tam zamanlı çalışan biri olarak ne demeye girdin bu işlere diyebilirsin zira zaman ayıramıyorum. Motivasyonum; kendim ilgiliyim, ikincisi çocuklara bir rol model olabilirim diye düşündüm.
hocam açıkçası siz ve sizin gibiler gibi bu işin okulunu okumdan 3-5 aylık eğitim kapmlarına girip ardından junior dront end iş ilanlarına başvuranlar yüzünden sektör bu halde. Yazılımın temellerine dair bir bilgisi olmayan yazılım prensiplerini bilmeyen kişiler kendini 3 aylık eğitim sonrası front endci diyebiliyor ve yazılım mezunu arkadaşların önüne geçmeye çalışıyor. Tabiki başarılı olmuyorsunuz fakat tek yaptığınız bir işe 30 tane yazılımcı başvurduysa sizler 200 kişi başvurarak o gerçek yazılımcıların cv lerinin gözden geçirilmesine engel oluyorsunuz
@@Seniorgelwind İsteyen istediği başvurabilir. sen bu işe başvuramazsın diye kaide mi var. Bu durum kendini nasıl geliştirmişliğinle alakalı bence
minik kız, ben sana söyleyim ölmez, 90'larda html yazardık flash çıkınca frontend öldü demişlerdi gerçi o zaman frontend diye bir tabir yoktu,. ancak aradan neredeyse 30 sene geçmiş hala aynı yerinde duruyor.. kısaca ÖLMEZ.
ölmeyecek ama çalışan sayısı cok azalacak
azalsa da iyi taleb artar
@@pvprengoku sanmiyorum
@@michaelscofield2469 artar kanki daha siteyi yapmak için frontendlere ihtiyaç var
Piyasa o kadar berbat ki fullstack , devops , mobile , backend , security , iş geliştirme , makina öğrenmesi komple öğrendim
Yaklaşık 30 yıl sonra matematikçilerin yaptığı önermeleri ispatlama işi yapay zekaya geçicek gibi görünüyor. Böyle bişey olursa matematikçiler ne yapıcak gerçekten belirsiz. Matematikçilerin işi bile yapay zekaya geçerse birçok mühendislik dalının çalışan sayısı çok ama çok azalır. Genelde sanayi devriminden örnek veriliyor. Meslekten başka şeylere evrilcek vs. diye. Ama bu çok daha büyük bir devrim. Gerçekten birçok mesleği yok edicek. Front end i bırak diğer bölümlerdekinide.
Veri Analistliği, Veri Bilimi üzerine de videolar çekebilir misiniz hocam? Sektörde çalışan bir arkadaşım Veri Analistliğinin öldüğünü, öleceğini söyleyerek bu alana hiç girmememi söyledi.
Amerika’da bir girişimci ile bu konu üzerine söyleşi yaptık. Bu pazar Türkiye saatiyle 12’de yayınlanacak
Hep web yazilim konusuyorsunuz. Web programlama no code low code ve yapay zekayla buyuk olcude yapilacak. Bu alandakilere cok az is kalir. Yeni donem ayakta kalanlar oyun programlama, bilimsel programlama muhendislik programlari ve yapay zeka gelistirenler. Benim tavsiyem makine mekatronik matematik fizik mekanik insaat gibi muhendislik alanlarinda okuyup bunu bilgisayar bilimleri ile birlestirmeniz olur.
Yapay zeka web programlamayı bitiriyor da, neden oyun programlamayı bitiremiyor ? Onu bitiren bunuda bitirir. Unity gibi oyun motoları sayesinde artik oyun program lama o kadar zor degil, çocukların bile yapacagi seviyeye dustu.
@@-Engineering01- bitirmez demiyorum. Uzun sürer. Hocanın bahsettiği yaratıcılık ve sanat oyun programlama ve tasariminda daha fazla yer tutuyor. Web de tekrarli isler çok. Başarılı ve sanatsal içeriği yüksek bir oyunu yapay.zekayla yapmaları daha uzun zaman alır. Bilimsel programlama ise daha da uzun olur. Web programlamada senaryo genelde aynı. Alınan veri veri tabanı islemleri ve verinin basit matametiksel islenmesi. Bilimsel, muhendislik ve grafik programlarinda veri çok daha ileri matrmatik ve fizik ile işleniyor ve daha karmasik senaryolar uygulanıyor. Bu alanlarda yapay zekanın tam başarıya ulasmasi daha uzun sürecektir. Örneğin bu alanlarda yapay zeka 20 yılda başarı yakalarken Web ve eticarette 5 yılda yakalar. Yillari rasgele soyledim.
@@ibrahimbozkurt1848 sizin dediginiz based web siteleri, discord Google maps, Google docs bunlarin hepsi web yazilimi. Belki web siteleri biter, ama web yazilimi ayri Dunya.
İlk başlayanlar için direkt hemen bu alana atladığı için çok insan yığılması var. Ama dil değil de ürün kafasında bakıp full stack işler yaparsanız çok rahat iş bulursunuz. Ve bir programcı olarak AI trenini kesin kaçırmayın ürünlerinizi AI özellikleri katmaya bakın. Şuda bir gerçek paralı chatgpt plus basic taskları çok rahat çıkartıyor. O yüzden insanların önüne geçmek için çok extreme projeler vesaire yapmanız ve çok çalışmanız lazım.
2000 senesinden 2015 e kadar front-end web projeleri geliştirdim, 2015 den sonra ise back-end e geçtim wordpresslede çalışıyorum müşterinin isteklerine göre hangi platformun kullanılacağı belirlenir mesala bana bir iş geldi altyapısı magento ama talep icin oop bilmek gerekiyordu yine programcılık gerektiren işler de geldi talebe göre değişir
hocam gömülü yazılım hakkında ne düşünüyorsunuz ? Elektronik mühendisliği okuyorum önceden yazılım temelim olduğu için bu alana yönelmek istedim ama öğrenmeye başlayınca zorluğu biraz gözümü korkuttu.
Zorluktan gözün korktuysa yapman da zor olabilir. Yani değerli olan şeyler genelde zor oluyor, herkes yapabilecek kadar kolay olsa o kadar değerli olmuyor
Ofis cok guzel 😊😊😊😊😊😊
Hocamıza katılıyorum. Ölmez ama evrimleşir. Bu alanda dahi kendi olanlar kazanacak.
Merhaba iyi günler size bi sorum olacaktı cevap verirseniz sevinirim
Ben kuaförüm
16.maddeden kalfalık belgem var
6 yıl sigorta gecmisim var
Mart ayından sonra denklik şartı varmı iş arama vizesine başvuru yapabilir miyim
Hocam peki sizce web mi mobil mi daha fazla geleceğe sahip olacak ios alanında yazılıma başlamıştım ben
Hocam aktif web dev olarak çalışıyorum. iOS tarafımız o kadar az oluyor ki Android iOS dev işini tek kişi yapıyor. Yolundan dönme fakat piyasadan bilgi vermek istedim
Yani hocam ben mühendis değilim ve html ve css öğreniyordum sizin videolarınızla başladım ama şimdi bir modum düştü başka birşeyemi bakayım
Super bilgi
Teşekkürler
onlarda kendi işlerini kurarlar ne olacak
Merhaba kolay gelsin 🎉
43 yasındayım, 98 den beri bilisimin icindeyim. Yaklaşık 20 yıldır da bircok platformda yazilim gelistiriyorum. Yazılım şirketim var. Bu frontend, backend muhabbeti yazılım sektöründe cok sonraları ortaya cikti. Tıpkı tıp bilimi gibi böldüler sektörü, sonra da ortalık iş bilmez, ucube sözde yazılımcılarla doluverdi.
yani
söyledikleriniz yarım kalmış sanki yani bunca yıldır madem bu işle uğraşıyosunuz siz nasıl görüyorsunuz o zaman bu durumları.
Tecrübelerinizden faydalanmak isterim bende
Görüşlerinizi bende duymak isterim
2024 yılında yazılımın hiçbir alanı öğrenilmez arkadaşlar çünkü teknoloji şirketlerinde paralar çekildi birçok şirket konkordato ilan edecek, krediler yükseldi bankalardan kredi de çekemiyorlar o yüzden küçülmeye gidiyorlar ve gitmeye devam edecekler. Şimdiye kadar getir, yemek sepeti gibi büyük şirketler işten çıkartmalara başladı ve bu insalar alanında tecrübeli insanlar yani yeni bir iş ilanı dahi açılsa yeni başlayanın yarışması artık çok zor. Kim iş bulabilirsiniz diyorsa yalandır tabi yine de tercih sizin yaşayarak kendiniz de öğrenebilirsiniz.
rakip mi eliyorsun hocam
@@emret.6624 aynen rakip eliyorum kaç yıllık tecrübeliyim yeni başlayacakları eliyorum 😄 Olanı söylüyorum kardeşim inanmak istemeyen yaşayarak öğrenebilir
Sen ne iş yapıyorsun mesela bim kasiyeri misin
6 yıllık yazılımcıyım ve içeride olan biten her şeyi görebiliyoruz ama nedense gerçekler zorunuza gidiyor. Ben sadece bu kadar çaba gösterip belki 2 sene sonra iş bulabileceğiniz bir alan için bu kadar yıpranmanın mantıklı olmadığını düşünüyorum tercih sizin @@hermaeusmora7708
Aynen kardeşim 6 yıldır sektör içerisindeyim yeni başlayacakları eliyorum :D @@emret.6624
Ben Front ve Backend ögrendim. React ile Frontend yazilir Nodejs ile Backend.
Bence yazılımcılık ölecek mesleklerden birisi
mümkün değil
@@emret.6624Senin bu sektörde kaç yıl tecrüben var da mümkün değil diyorsun her yorumun altına. Millet yalan mı söylüyor eskisi gibi iş yok crud işlemlerinde. Çalıştığım şirket bazı alanlarda yapay zeka tabanlı birçok tool satın almaya başladı ve 2 yıldır yazılımcı ise almıyor doğru düzgün.. kullandığımız tool'lar 2-3 yazılımcıya bedel. Sektörde daha pismeden tecrübe etmeden milleti de yanlış yönlendiriyorsun bir de
@@emret.6624sebebi nedir daha detaylı acıklar mısınız
Supersin
Front-end veya back-end bitecek mi bilinmez ama prompt engineering işi ilerde kesinlik çok değerli olacak.
öldü bile
codium copilot
Bizim Hocamız Frontend ile uğraşmayın hatta belli bir zaman sonra backand bile büyük ölçüde ölecek diyeli yıllar oldu. Ki o zaman daha yapay zeka tehlikesi bu düzeyde değildi
Bir yerinden sallamış biraz
ölmeyecek ama iş sayısı azalacak azalıyor zaten,@@nysman
@@michaelscofield2469 bazıları da artıyor diyor bilemiyorum artık
kim diyor, piyasayı takip ediyorum, öyle bir durum söz konusu değil malesef@@nysman
@@deanwinchester5728 yapma ya öyle miymiş
teşekkürler