Hocam yurtdışında yaşıyorum , videolarınızın hemen hemen hepsini izledim tecrübe sahibi oldum… Bağlamamın sap yüzeyi ve kapak yüzeyini zımparalayıp bazı hasarları giderdim. Sazım şuan polyester bekliyor ancak maalasef buradaki polyester hazır satılıyor,bağlamaya sürdüm çok kötü oldu.bir hafif zımparada yine tahtayı gördüm.O kadarda bekledim kurusun diye acele etmeden.Polyester den vazgeçtim çünkü herşeyden önce kobal denen hızlandırıcı sıvıyı bulamıyorum o olmayınca olmuyor sanırım.. Önerebileceğiniz başka bir boyama türü var mı? vernik gibi ? Vernikle olacaksa nasıl hazırlarım yazarsanız çok mutlu olurum çünkü saz duvarda asılı ağlıyor ustam ((
selülozik dolgu verniği kullanabilirsiniz..kullanımı basit ve rahattır..üzerine parlak sentetik cila yaparsınız olur biter.. nida_müzik instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz
Selam ustam, evde amatör olarak saz yaptım polyester cilayi bir türlü beceremedim temizleyip sprey vernik yapabilirmiyim veya önerdiğiniz başka bir yöntem varmı rica etsem teşekkür ederim kolay gelsin
Bende aynısını söyledim... buradaki sorun şu..ben cilayı yaptım..emeğimin karşılığını alabilecek mi yim?hayır.peki icracı o enstrümanı gözü gibi koruyacak mı?hayır.dünyanın en iyi enstrumanları 15 20 milyon dolar a satılıyor...bu paralara bağlama satın almak ister misiniz?yada gomalak cila bir saz yapayım size 5 milyon dolar cık ?olur mu? espri sadece cila değil yani.
@@nidamuzik8236 yabancı bir sitede cilasız yüzeye yağ sürmenin ahşabın nemini arttıracağı için ağacın formunda bozulma yaratma riskinin olduğundan bahsediyordu, aslında bu yüzden sormak istedim ama tavsiyenize güveniyorum. yağı sürdükten sonra cilayı uygulamak için ne kadar beklemek gerekir peki?
ilkester 1020 yada eskim marka kullanabilirsiniz..kiyasal olarak açılımı cila tipi olması dolgu tip olmaması..ben 1020 tercih ederim fiyat olarak daha pahalı ama başarılı bir kimyasal..
@@nidamuzik8236 hayır siz gomalak cila ile çalışmıyorum dediniz ya bende diyorum ki o kıyas için yaptığınız ikiz bağlamalardan gomalak cilalı bağlamayı kazıyıp yine polyester atabilirsiniz
bazan konuşmalardan yanlış anlam çıkabiliyor..o yüzden video serisinin bitmesini beklemek gerek bence..ileriki derslerde tüm cila çeşitlerini göstereceğim gomalak dahil (gomalak çalışıyorum ama yok denecek kadar az ve tavsiye etmem ama bunun nedenleri de var.)çalışmadığım cila yok.video ları takip ederseniz sevinirim.ilginiz için teşekkür ederim.
Usta bir şey soracağım. Daha önce ahşaba gomalak uyguladım. Belli yerlerinde incelmiş ve bitme noktasına gelmiş. Tekrardan gomalak sürmek için zımparalayip eski cilayi kaldırmaya gerek var mı? Direkt üstüne uygularsam sıkıntı olur mu?
Kusura bakmayın rahatsız ediyorum ama bu konuyla ilgili pek bilgiye erişemiyoruz benim size bir sorum daha olacaktı. Gomalak cilanin ortalama ömrü ne kadardır. Acaba ben mi yanlış uyguladım da bu kadar kısa sürede dayanıklılığıni kaybetti
Arkadaşlar, Ustamız gomalak hakkında yanlış bilgi veriyor. Gomalak, ahşabı doğal renginde en az 40 yıla kadar korur, hatta daha fazla gider 70-80 yıl. Antikacılarda neden polyester yok, gomalak cilası var? Yurtdışında enstrumanlarda gomalak kullananlar var. Neden bizde gomalak kullanmıyorlar, nedeni basit: Zor. İşletme maliyeti yüksek. Uygulaması zor, en az 80 kat sürmek gerekiyor. Gomalaktan önce tung yağı sürmeniz çok iyi olduğu tavsiye ediliyor. Diğer vernikler uygulaması kolay ve ucuz. Usta size bağlama mı yapsın yoksa 80 kat cila mı sürsün:) Bir bağlamaya 100 Bin tl veren kaç kişi çıkar mesela?
Gomalak ahşabı korumaz öyle saçmalık yok. Eğer gomalak yapılmış malzemeyi siz korursanız korunur.Gomalak maliyeti en düşük işçiliği en basit malzemedir.Yurtdışındaki enstrüman olayına gelince en fazla keman da kullanılır çünkü en basit olanı gomalaktır.Ayrıca tung değil 20 derece keten tohumu yağı sürmek daha mantıklı hatta zeytin yağı. Bir usta için gomalak 1 derece zordur polyester cila 1000 derece ustalık ister.Antikacılar da neden polyester yok o işi yapacak ustalıkları yok ve genel işçilik zemini oyma ve kakma olduğu için. Gomalak cilanın bir bağlamaya bugün maliyeti (2024 )100 tl dir.polyester maliyeti 4000 tl yi buluyor.Bu konuda yanlış bilgi verecek dünyada yanlış bilgi verecek son insan benim.6 yıl sadece bu cila üzerinde çalıştım.cila yapmaktan bahsetmiyorum cilanın doğası yapımı kullanımı vs.
@@nidamuzik8236 Sayın Ustam, tercih nedenleri ön planda. Bunu ChatGPT'ye sordum şimdi. Yapay Zeka bile Gomalak cilasını tavsiye etti: Gomalak Cilası: • Rezonansı korur: Ahşabın titreşimini engellemez, enstrümanın sesini daha doğal ve açık tutar. • Doğal ve ince tabaka: Çok ince uygulanır, bu da ahşabın nefes almasını sağlar. • Onarımı kolaydır: Zamanla aşındığında üzerine yeniden uygulanabilir veya küçük alanlarda tamir edilebilir. • Estetik görünüm: Derin ve sıcak bir parlaklık verir, enstrümana antika ve zarif bir görünüm kazandırır. • Çevre dostu: Doğal malzemelerden elde edilir, toksik değildir. Dezavantajları: • Dayanıklılığı daha düşüktür: Polyester cilaya göre çizilmelere ve darbelere karşı daha hassastır. • Daha fazla bakım gerektirir. Polyester Cila: • Çok dayanıklıdır: Sert ve kalın bir katman oluşturur, çizilmelere ve darbelere karşı yüksek koruma sağlar. • Uzun ömürlüdür: Ahşabı neme ve dış etkenlere karşı iyi korur. • Az bakım gerektirir. Dezavantajları: • Ses kalitesini etkileyebilir: Kalın bir tabaka oluşturduğu için ahşabın titreşimini azaltabilir, bu da sesin boğuklaşmasına neden olabilir. • Onarımı zordur: Çizildiğinde veya zarar gördüğünde tamiri daha zor ve maliyetlidir. "Sonuç: • Akustik ve telli çalgılar (bağlama, gitar, keman vb.) için gomalak cilası daha iyi bir seçimdir. • Yoğun darbe ve dış etkenlere maruz kalacak enstrümanlarda polyester cila tercih edilebilir. Kendi atölyende bağlama yaptığın için ses kalitesini ön planda tutmak adına gomalak cilası kullanman, enstrümanın karakterini ve doğal rezonansını en iyi şekilde koruyacaktır.
@MuratTYlmaz sonuç saçmalık.Gomalak cila yapılıp 300 400 yıl müzede (Fransa İngiltere Rusya) muhafaza edilen kemanlar var doğru.Şöyle ufak minnacık bir pürüz var bu muhafaza için 500 bin usd bakım için 500 bin usd toplam da yıllık 1 milyon usd ödenir.İngiltere bakhingım Sarayı koruması altında 1 adet strat var 20 milyon dolar fiyatı (araştırınız).şimdiiii sizin elinizde kaç tane milyon dolarlık enstrüman var yılda kaç milyon dolar bakım ücreti veriyorsunuz o bağlamalar için kaç milyon dolar harcadınız???Kısaca bugüne kadar cebinizden bağlama için en az 5 milyar dolar çıkmadı ise böyle saçma diyaloglara girmeyiniz..Yapay zeka yerine kendi zekanızı kullanmayı deneyin.Bedava.
@@nidamuzik8236 :) Ustam sizi kızdırmıyorum değil mi? imalatçılar polyester kullansın, benim bağlamanın manevi değeri çok çok yüksek bu yüzden gomalak yapıcam. önceki halinde tung yağı vardı. Yalnız kabul ettiniz en pahalı entrümanlar da gomalak:)) bu arada yapay zeka da bedava. hayırlı işler, kolay gelsin.
Merhaba Hocam, yeni bir oyma dut saz yaptırdım gomalak cila yapıldı, yapan usta sadece teknede uygulamış ses tahtası ve sapta yok cila buda benim kafama takıldı daha sonra sapta ve ses tahtasında aşınma olacak gibi geldi bana. ki olacaktır bu konu ile ilgili ne yapmalıyım ya geri yollayayım diyorum.. doğal olsun dedim ama neticede bu tarz aşınma olması canımı sıkacak sanırım.
@@nidamuzik8236 sapta varmış ama belli olmayacak kadar az ses tahtasında yok. sordum bunu, sahnede kullananlar ısrar ederse yapıyoruz dedi. bende sizin videoyu izleyince mantıklı olarak soru işareti takıldı kafama
Saz için sormuyorum ustam kanuna atıcam en parlak vernik cinsi nedir.2 kat sprey yaptırıp dolgu vernik attım zımparasını sulumu susuzmu yapim..bide zımparadan sonra ne verniği atacam enparlak hangisi. köydeyim şehre malzeme almaya inicem cevabınızı bekliyorum ustam.
korktum valla zor soru yok umarım..zor olursa su koyveririm ..şaka tabi ki seve seve yanıtlarız..amacımız bu dialog kurmak..sorularınız beni sevindiriyor emin olun..
güzel bilgiler.. gomalak, 80-100 kat uygulandığında hem parlaklık hem de koruma olarak hiç fena olmuyor - en azından gitarlarda.. CA tutkal kullanarak bitirme konusunda görüşlerinizi merak ediyorum.. bir de yurt dışında wipe-on denilen bez-sünger vb ile uygulanabilecek spesifik ürün önerebilir misiniz?
arkadaşlar mobilya yapmıyorsunuz yani press sap fırın kurutma hidrojenle yıkanmış ağaç kesinlikle tercih etmiyoruz ama bu benim seçimim çalışılamaz diye bir konu yok kimsede bir şey demez tercih sebebi bence sağlıklı değil.
Köksal Türkmen ustaya saygım var yalnız benim ustam pres sap yapıyor ve yıllar geçse de kolay kolay tesviyeye gelmiyor tabi tam kuru ve ayarında kullanılan bir ağaç da aynı kaliteyi veriyor tercih meselesi bir bakıma
Kardaş genelde doğru birşeyler söylüyorsunda , biraz abartmanıda anlarımda bu abartma işinin dışkısını çıkarman ya bu işi bilmiyorsun ki sanmıyorum.! Yada kafam ağırmasın herkes polyester tercih etsin diye doğruları tamamıyla söylemiyorsun. Bende güzel yapılmış gomalak çilalı bağlama var yılda bir - iki yılda bir çila tazelemesi ister ama okadar. eğer studyo kayıtları yapıyorsan hiç cilasız bağlama kullan , veya cilasıza en yakın koruma gomalak olduğu için o terçih edilir. Fakat jack la köprü altı manyetikle sahnede kullanacaksan çal polyesteri iyice korumaya al , o mantıklı. orda o ses farkı hassasiyeti hiç yoktur bu doğrudur. Ama sizin bu şekil izahınız doğru değil.
Bağlama çalan kaç kişi sazını yılda 2 yada 3 kez bakıma getirir? milyon da 1..diğer videolar da anlattım.. bakabilir muhafaza edebilirseniz tamam..ama kaç kişi bunu yapıyor?
kesinlikle doğru.zaten sıkıntı bu biz ağacın iki yönlü hava almasını istemiyoruz içeriden tek yönlü yavaş doğal haliyle kurumasını istediğimiz için nefes aldırmıyoruz.cila işinin bütün mantığı bu zaten..şöyle düşünün evde hem kapıyı hem pencereyi açıp ikisinin ortasında cereyanda saatlerce durdunuz sizin kemiklerinize kaslarınıza eklemlerinize ne olursa ağaca da aynısı olur.ama cereyan yapan kapıyı kapatırsanız sadece pencereden temiz hava alırsınız..amacımız neydi hastalanmadan temiz hava almak..fatih çalımlı arkadaşımız da buna benzer bir soru sormuş o yanıtı okur musunuz lütfen.umarım açıklayabildim.ilginiz için teşekkür ederim.
Demek yapan usta işi doğru dürüst bilmiyor. Usta demin anlattı polyester işçiliği 1 ay sürer. Bu arada parlaklığı ne yapacaksın? Ses ve entonasyon önemli.
Ustam çok faydalı bilgiler görüntüler paylaşıyorsunuz tebrikler ama gomalak cila mevzusunda size katılmıyorum dünyanın en iyi müzik enstrümanları en iyi keman yapımcıları gomalak cila kullanıyor çok zahmetli pahalı bir cila bunları kabul ediyorum yaptığınız enstrümanın açıklarını pürüzlerini de kapatmaz evet ama doğal.polyester kimyasal bir malzeme pürüzleri ağaç üzerindeki tümsekleri delikleri kapatır enstrüman yapımcısı için kolay ve pürüzsüz işçilik sağlar yani ayıp kapatır .
Hocam yurtdışında yaşıyorum , videolarınızın hemen hemen hepsini izledim tecrübe sahibi oldum… Bağlamamın sap yüzeyi ve kapak yüzeyini zımparalayıp bazı hasarları giderdim. Sazım şuan polyester bekliyor ancak maalasef buradaki polyester hazır satılıyor,bağlamaya sürdüm çok kötü oldu.bir hafif zımparada yine tahtayı gördüm.O kadarda bekledim kurusun diye acele etmeden.Polyester den vazgeçtim çünkü herşeyden önce kobal denen hızlandırıcı sıvıyı bulamıyorum o olmayınca olmuyor sanırım.. Önerebileceğiniz başka bir boyama türü var mı? vernik gibi ? Vernikle olacaksa nasıl hazırlarım yazarsanız çok mutlu olurum çünkü saz duvarda asılı ağlıyor ustam ((
selülozik dolgu verniği kullanabilirsiniz..kullanımı basit ve rahattır..üzerine parlak sentetik cila yaparsınız olur biter..
nida_müzik instagram hesabından bana ulaşabilirsiniz
Selam ustam, evde amatör olarak saz yaptım polyester cilayi bir türlü beceremedim temizleyip sprey vernik yapabilirmiyim veya önerdiğiniz başka bir yöntem varmı rica etsem teşekkür ederim kolay gelsin
Temizleyip önce selülozik dolgu daha sonra istenilen vernik çalışabilirsin usta.sentetik olmak şartıyla.sprey ,yat,parlak farketmez
@@nidamuzik8236 teşekkür ederim
Mahir usta gomalak cila konusunda seninle hemfikirim hele eli terleyen bir kişi gomalak cilalı sazı sapını üç ayda bir yeniden cilalatması gerekir
bence de bağlama için çok ideal değil.
Oyma dut videosunu bekliyoruz ustam. Eline emeğine sağlık
ben videoları attım internetin insafına kaldık..
Gomalak ile ilgili düşüncene katılmıyorum ustam ,dünya üzerinde en iyi enstrumanlar gomalak cila ile yapılır.
Bende aynısını söyledim... buradaki sorun şu..ben cilayı yaptım..emeğimin karşılığını alabilecek mi yim?hayır.peki icracı o enstrümanı gözü gibi koruyacak mı?hayır.dünyanın en iyi enstrumanları 15 20 milyon dolar a satılıyor...bu paralara bağlama satın almak ister misiniz?yada gomalak cila bir saz yapayım size 5 milyon dolar cık ?olur mu? espri sadece cila değil yani.
Gül agaci klarnete nasıl bir cila önerirsiniz hocam
Keten yağı
Hocam gomalağı fazla yaptın sanırım gözlerin çam gibi parlıyor. :)))) Bu arada sevgiler saygılar güzel şeyler öğreniyorum sizden...🤍
merhaba, eski klasik gitarımı restore etmek istiyorum, cilayı zımparaladım. önerebileceğiniz bir gomalak cila markası var mı?
Gomalak cilanın markası yok ki.
@@nidamuzik8236 teşekkürler, cilayı uygulamadan önce keten yağı sürmenin enstrumana herhangi bir zararı olur mu?
@@tunckardesler721 hayır.bilakis ağacı besler.alta zeytin yağı yada keten yağı sürmek faydalı dır
@@nidamuzik8236 yabancı bir sitede cilasız yüzeye yağ sürmenin ahşabın nemini arttıracağı için ağacın formunda bozulma yaratma riskinin olduğundan bahsediyordu, aslında bu yüzden sormak istedim ama tavsiyenize güveniyorum. yağı sürdükten sonra cilayı uygulamak için ne kadar beklemek gerekir peki?
Kolay gelsin ,, hangi polyester markası daha iyidir .. ? Teşekkürler
ilkester 1020 yada eskim marka kullanabilirsiniz..kiyasal olarak açılımı cila tipi olması dolgu tip olmaması..ben 1020 tercih ederim fiyat olarak daha pahalı ama başarılı bir kimyasal..
Gomalak cilalı sazı yine zımparalayıp polyester atabilirsiniz
nasıl gomalak çalışıldığı ile alakalı her gomalak sazdan iz bırakmadan çıkmaz..ayrıca polyester de kazınıp gomalak tekrar atılabilir.
@@nidamuzik8236 hayır siz gomalak cila ile çalışmıyorum dediniz ya bende diyorum ki o kıyas için yaptığınız ikiz bağlamalardan gomalak cilalı bağlamayı kazıyıp yine polyester atabilirsiniz
bazan konuşmalardan yanlış anlam çıkabiliyor..o yüzden video serisinin bitmesini beklemek gerek bence..ileriki derslerde tüm cila çeşitlerini göstereceğim gomalak dahil (gomalak çalışıyorum ama yok denecek kadar az ve tavsiye etmem ama bunun nedenleri de var.)çalışmadığım cila yok.video ları takip ederseniz sevinirim.ilginiz için teşekkür ederim.
@@nidamuzik8236 alakadar olduğunuz için ben teşekkür ederim 😊
Usta bir şey soracağım. Daha önce ahşaba gomalak uyguladım. Belli yerlerinde incelmiş ve bitme noktasına gelmiş. Tekrardan gomalak sürmek için zımparalayip eski cilayi kaldırmaya gerek var mı? Direkt üstüne uygularsam sıkıntı olur mu?
ponza unu ile silmek daha iyi olur
Sildikten sonra tekrar uygulayabilirim yani?
tabiki ama komalak sıkıntılı birşey yarın buna dair bir video yapmaya çalışayım olur mu ..bu hafta halletmerye çalışırım.
Tamam usta bekliyorum videonu. Ben uyguladım kalıcı olmadı bozuldu hemen
Kusura bakmayın rahatsız ediyorum ama bu konuyla ilgili pek bilgiye erişemiyoruz benim size bir sorum daha olacaktı. Gomalak cilanin ortalama ömrü ne kadardır. Acaba ben mi yanlış uyguladım da bu kadar kısa sürede dayanıklılığıni kaybetti
Arkadaşlar, Ustamız gomalak hakkında yanlış bilgi veriyor. Gomalak, ahşabı doğal renginde en az 40 yıla kadar korur, hatta daha fazla gider 70-80 yıl. Antikacılarda neden polyester yok, gomalak cilası var? Yurtdışında enstrumanlarda gomalak kullananlar var. Neden bizde gomalak kullanmıyorlar, nedeni basit: Zor. İşletme maliyeti yüksek. Uygulaması zor, en az 80 kat sürmek gerekiyor. Gomalaktan önce tung yağı sürmeniz çok iyi olduğu tavsiye ediliyor. Diğer vernikler uygulaması kolay ve ucuz. Usta size bağlama mı yapsın yoksa 80 kat cila mı sürsün:) Bir bağlamaya 100 Bin tl veren kaç kişi çıkar mesela?
Gomalak ahşabı korumaz öyle saçmalık yok. Eğer gomalak yapılmış malzemeyi siz korursanız korunur.Gomalak maliyeti en düşük işçiliği en basit malzemedir.Yurtdışındaki enstrüman olayına gelince en fazla keman da kullanılır çünkü en basit olanı gomalaktır.Ayrıca tung değil 20 derece keten tohumu yağı sürmek daha mantıklı hatta zeytin yağı. Bir usta için gomalak 1 derece zordur polyester cila 1000 derece ustalık ister.Antikacılar da neden polyester yok o işi yapacak ustalıkları yok ve genel işçilik zemini oyma ve kakma olduğu için. Gomalak cilanın bir bağlamaya bugün maliyeti (2024 )100 tl dir.polyester maliyeti 4000 tl yi buluyor.Bu konuda yanlış bilgi verecek dünyada yanlış bilgi verecek son insan benim.6 yıl sadece bu cila üzerinde çalıştım.cila yapmaktan bahsetmiyorum cilanın doğası yapımı kullanımı vs.
@@nidamuzik8236 Sayın Ustam, tercih nedenleri ön planda. Bunu ChatGPT'ye sordum şimdi. Yapay Zeka bile Gomalak cilasını tavsiye etti:
Gomalak Cilası:
• Rezonansı korur: Ahşabın titreşimini engellemez, enstrümanın sesini daha doğal ve açık tutar.
• Doğal ve ince tabaka: Çok ince uygulanır, bu da ahşabın nefes almasını sağlar.
• Onarımı kolaydır: Zamanla aşındığında üzerine yeniden uygulanabilir veya küçük alanlarda tamir edilebilir.
• Estetik görünüm: Derin ve sıcak bir parlaklık verir, enstrümana antika ve zarif bir görünüm kazandırır.
• Çevre dostu: Doğal malzemelerden elde edilir, toksik değildir.
Dezavantajları:
• Dayanıklılığı daha düşüktür: Polyester cilaya göre çizilmelere ve darbelere karşı daha hassastır.
• Daha fazla bakım gerektirir.
Polyester Cila:
• Çok dayanıklıdır: Sert ve kalın bir katman oluşturur, çizilmelere ve darbelere karşı yüksek koruma sağlar.
• Uzun ömürlüdür: Ahşabı neme ve dış etkenlere karşı iyi korur.
• Az bakım gerektirir.
Dezavantajları:
• Ses kalitesini etkileyebilir: Kalın bir tabaka oluşturduğu için ahşabın titreşimini azaltabilir, bu da sesin boğuklaşmasına neden olabilir.
• Onarımı zordur: Çizildiğinde veya zarar gördüğünde tamiri daha zor ve maliyetlidir.
"Sonuç:
• Akustik ve telli çalgılar (bağlama, gitar, keman vb.) için gomalak cilası daha iyi bir seçimdir.
• Yoğun darbe ve dış etkenlere maruz kalacak enstrümanlarda polyester cila tercih edilebilir.
Kendi atölyende bağlama yaptığın için ses kalitesini ön planda tutmak adına gomalak cilası kullanman, enstrümanın karakterini ve doğal rezonansını en iyi şekilde koruyacaktır.
@MuratTYlmaz sonuç saçmalık.Gomalak cila yapılıp 300 400 yıl müzede (Fransa İngiltere Rusya) muhafaza edilen kemanlar var doğru.Şöyle ufak minnacık bir pürüz var bu muhafaza için 500 bin usd bakım için 500 bin usd toplam da yıllık 1 milyon usd ödenir.İngiltere bakhingım Sarayı koruması altında 1 adet strat var 20 milyon dolar fiyatı (araştırınız).şimdiiii sizin elinizde kaç tane milyon dolarlık enstrüman var yılda kaç milyon dolar bakım ücreti veriyorsunuz o bağlamalar için kaç milyon dolar harcadınız???Kısaca bugüne kadar cebinizden bağlama için en az 5 milyar dolar çıkmadı ise böyle saçma diyaloglara girmeyiniz..Yapay zeka yerine kendi zekanızı kullanmayı deneyin.Bedava.
@@nidamuzik8236 :) Ustam sizi kızdırmıyorum değil mi? imalatçılar polyester kullansın, benim bağlamanın manevi değeri çok çok yüksek bu yüzden gomalak yapıcam. önceki halinde tung yağı vardı. Yalnız kabul ettiniz en pahalı entrümanlar da gomalak:)) bu arada yapay zeka da bedava. hayırlı işler, kolay gelsin.
Merhaba Hocam, yeni bir oyma dut saz yaptırdım gomalak cila yapıldı, yapan usta sadece teknede uygulamış ses tahtası ve sapta yok cila buda benim kafama takıldı daha sonra sapta ve ses tahtasında aşınma olacak gibi geldi bana. ki olacaktır bu konu ile ilgili ne yapmalıyım ya geri yollayayım diyorum.. doğal olsun dedim ama neticede bu tarz aşınma olması canımı sıkacak sanırım.
Ne demek sapta kapakta cila yok anlamadım
@@nidamuzik8236 sapta varmış ama belli olmayacak kadar az ses tahtasında yok. sordum bunu, sahnede kullananlar ısrar ederse yapıyoruz dedi.
bende sizin videoyu izleyince mantıklı olarak soru işareti takıldı kafama
Saz için sormuyorum ustam kanuna atıcam en parlak vernik cinsi nedir.2 kat sprey yaptırıp dolgu vernik attım zımparasını sulumu susuzmu yapim..bide zımparadan sonra ne verniği atacam enparlak hangisi. köydeyim şehre malzeme almaya inicem cevabınızı bekliyorum ustam.
Yat vernik olabilir yada sentetik parlak vernik yada sprey parlak olur.yat vernik renk olarak tonu biraz sarartır geç kurur Ama parlaklık iyidir
İyide usta neden bu kadar agresifsin 😊
sagol kardesim inan pür dikkat dinliyorum saglikla kal sorularimi sonra soracagim
korktum valla zor soru yok umarım..zor olursa su koyveririm ..şaka tabi ki seve seve yanıtlarız..amacımız bu dialog kurmak..sorularınız beni sevindiriyor emin olun..
güzel bilgiler.. gomalak, 80-100 kat uygulandığında hem parlaklık hem de koruma olarak hiç fena olmuyor - en azından gitarlarda.. CA tutkal kullanarak bitirme konusunda görüşlerinizi merak ediyorum.. bir de yurt dışında wipe-on denilen bez-sünger vb ile uygulanabilecek spesifik ürün önerebilir misiniz?
clave yapımı isimli bir video var kanalda orda japon ve keten yağı ile çalıştık..benim tercihim polyesterden yana.
Ustam gomalağı matlaştırabilirmiyim
Katlar arası yağ kullanmayıp alkol koklatılmış bir peçete ile hafif silerseniz zaten mat kalır
Eski kemanıma cila atıcam ne olsunne atayım hocam ?
gomalak
Bu soru benim sürekli düşündüğüm bir şeydi :), tekne içi pürüzsüz olursa daha iyi iletir diye düşünüyordum :)
yanlış düşünüyormuş sunuz.o olay her tekne için geçerli değil bilakis tekne içi ne kadar pürüzlü eğri büğrü olursa ses o kadar artar ve temizlenir.
Ustam birde pres sap konusuna değinirseniz seviniriz.
arkadaşlar mobilya yapmıyorsunuz yani press sap fırın kurutma hidrojenle yıkanmış ağaç kesinlikle tercih etmiyoruz ama bu benim seçimim çalışılamaz diye bir konu yok kimsede bir şey demez tercih sebebi bence sağlıklı değil.
Bağlama yapan ustalar arasında pres sap daha sağlam diye duymuştum bunun için merak etmiştim. Teşekkürler.
Köksal Türkmen ustaya saygım var yalnız benim ustam pres sap yapıyor ve yıllar geçse de kolay kolay tesviyeye gelmiyor tabi tam kuru ve ayarında kullanılan bir ağaç da aynı kaliteyi veriyor tercih meselesi bir bakıma
Parlatma işlemi için aydınlatırsanız çok iyi olur teşekkür ederim
cila kısmında açıklamasını tatbik ederek yapacağız beraber.ilginiz için teşekkür ederim.
Kardaş genelde doğru birşeyler söylüyorsunda , biraz abartmanıda anlarımda bu abartma işinin dışkısını çıkarman ya bu işi bilmiyorsun ki sanmıyorum.! Yada kafam ağırmasın herkes polyester tercih etsin diye doğruları tamamıyla söylemiyorsun. Bende güzel yapılmış gomalak çilalı bağlama var yılda bir - iki yılda bir çila tazelemesi ister ama okadar. eğer studyo kayıtları yapıyorsan hiç cilasız bağlama kullan , veya cilasıza en yakın koruma gomalak olduğu için o terçih edilir. Fakat jack la köprü altı manyetikle sahnede kullanacaksan çal polyesteri iyice korumaya al , o mantıklı. orda o ses farkı hassasiyeti hiç yoktur bu doğrudur. Ama sizin bu şekil izahınız doğru değil.
Bağlama çalan kaç kişi sazını yılda 2 yada 3 kez bakıma getirir? milyon da 1..diğer videolar da anlattım.. bakabilir muhafaza edebilirseniz tamam..ama kaç kişi bunu yapıyor?
Bizde Nazar Boncuğu var!!!
👍
Polyester hiçbir şekilde hava almıyor ama gomalak öyle değil
Benim görüşüm böyle
kesinlikle doğru.zaten sıkıntı bu biz ağacın iki yönlü hava almasını istemiyoruz içeriden tek yönlü yavaş doğal haliyle kurumasını istediğimiz için nefes aldırmıyoruz.cila işinin bütün mantığı bu zaten..şöyle düşünün evde hem kapıyı hem pencereyi açıp ikisinin ortasında cereyanda saatlerce durdunuz sizin kemiklerinize kaslarınıza eklemlerinize ne olursa ağaca da aynısı olur.ama cereyan yapan kapıyı kapatırsanız sadece pencereden temiz hava alırsınız..amacımız neydi hastalanmadan temiz hava almak..fatih çalımlı arkadaşımız da buna benzer bir soru sormuş o yanıtı okur musunuz lütfen.umarım açıklayabildim.ilginiz için teşekkür ederim.
EPOKSİ mi GOMALAK MI daha güzeldir
o epoxy değil..enstrumanda kullanılan z-poxy..yerine göre değişken bence.
Epoksi derim ben
o da yeni bir malzeme ama epoksi enstruman için kullanılmıyor.o modelin teknik adı Z Poxy diye geçiyor..
Polyester neden daha iyi parlamıyor
sentetik kimyasalların en büyük sorunu canlı dokuyu ölü görünümüne sokmasıdır.cila işlerine başlayalım farkı açıklayacağım..
Demek yapan usta işi doğru dürüst bilmiyor. Usta demin anlattı polyester işçiliği 1 ay sürer. Bu arada parlaklığı ne yapacaksın? Ses ve entonasyon önemli.
Ustam çok faydalı bilgiler görüntüler paylaşıyorsunuz tebrikler ama gomalak cila mevzusunda size katılmıyorum dünyanın en iyi müzik enstrümanları en iyi keman yapımcıları gomalak cila kullanıyor çok zahmetli pahalı bir cila bunları kabul ediyorum yaptığınız enstrümanın açıklarını pürüzlerini de kapatmaz evet ama doğal.polyester kimyasal bir malzeme pürüzleri ağaç üzerindeki tümsekleri delikleri kapatır enstrüman yapımcısı için kolay ve pürüzsüz işçilik sağlar yani ayıp kapatır .
Diğer videoları izleyiniz lütfen..cila uygulamaları isimli bir video var..bu konuya tekrar döneceğiz zaten orada daha detaylı gireceğiz bu konulara
Tüm yayınlarınızı izliyorum takipteyiz 🙏
Ozaman hocam aynı tip ikiz bağlamalar yapın ve birine gomalak cila diğerine polyester atın sesini de videyoya çekin
yaptım.