@@ingridlexow3505 Beklager, tenkte meg ikke godt nok om før jeg svarte i sted, så jeg slettet den tidligere kommentaren. Veldig godt spørsmål. Har aldri tenkt på hvorfor det er sånn før, så jeg måtte tenke meg godt om. Tror jeg har kommet frem til det: Spenning er arbeid per ladning, altså endring i energi per ladning. Det er litt greit å se episode 45 om hvordan det målet. Spenningen måles ved å finne forskjellen på energien til ladninger før og etter motstanderen(e). Alle ladningene har samme energi før kretsen splitter og samme energi etter, så arbeidet som har blitt utført på elektroner som gikk gjennom den ene grena må være det samme som arbeidet som gikk gjennom den andre grena. Med andre ord må de ha samme spenning.
Hei!
Er det noen som vet hvorfor spenningen (U) er den samme i hele parallellkoblingen? Eller er dette bare en regel vi må huske?
Men er ikke spenningen over komponenter i en seriekrets ulik?
@@ingridlexow3505 Beklager, tenkte meg ikke godt nok om før jeg svarte i sted, så jeg slettet den tidligere kommentaren. Veldig godt spørsmål. Har aldri tenkt på hvorfor det er sånn før, så jeg måtte tenke meg godt om. Tror jeg har kommet frem til det:
Spenning er arbeid per ladning, altså endring i energi per ladning. Det er litt greit å se episode 45 om hvordan det målet. Spenningen måles ved å finne forskjellen på energien til ladninger før og etter motstanderen(e). Alle ladningene har samme energi før kretsen splitter og samme energi etter, så arbeidet som har blitt utført på elektroner som gikk gjennom den ene grena må være det samme som arbeidet som gikk gjennom den andre grena. Med andre ord må de ha samme spenning.
Eivind Hillesund dette gir mening! Takk for raskt svar :-)
@@EivindHillesund vil det si at spenningen følger noenlunde det samme prinsippet som strømmen gjør i kirschoffs 1. lov?
Hello 👋👌