#62 - Is de werkgever aansprakelijk voor schade vanwege long COVID opgelopen op het werk?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 5

  • @jo1000ful
    @jo1000ful 2 ปีที่แล้ว

    In het filmpje beluister ik dat wordt afgevraagd of corona kan worden beschouwd als beroepsziekte. Goed om de juiste informatie te geven: Longcovid werd reeds in april 2021 erkend als beroepsziekte en is de meest gemelde beroepsziekte in 2021. Sinds de invoering van de nieuwe CAS-code R606 voor long-COVID-19 op 5 januari 2022 zijn meer dan honderd meldingen van long-COVID-19 gedaan.

    • @Vangelderen
      @Vangelderen  2 ปีที่แล้ว

      Dank voor je oplettendheid en opmerking. Met een beroepsziekte bedoelt mijn collega een klassieke beroepsziekte waarvoor de arbeidsrechtelijke omkeringsregeling geldt in het kader van de aansprakelijkheid van de werkgever. Long-COVID wordt vooralsnog niet aangemerkt als een klassieke beroepsziekte waarvoor dit altijd geldt.

    • @jo1000ful
      @jo1000ful 2 ปีที่แล้ว

      .@@Vangelderen

    • @jo1000ful
      @jo1000ful 2 ปีที่แล้ว

      @@Vangelderen
      De Hoge Raad heeft in 2000 in het arrest Unilever/Dikmans deze regel geformuleerd: De Hoge Raad oordeelde dat “wanneer een werknemer bij zijn werk is blootgesteld aan voor de gezondheid gevaarlijke stoffen, het door de werknemer te bewijzen oorzakelijke verband aangenomen moet worden indien de werkgever heeft nagelaten maatregelen te treffen die redelijkerwijze nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer in de uitoefening van zijn werkzaamheden schade lijdt, en dat derhalve ook in zoverre op de werkgever een plicht rust nader aan te geven of en zo ja welke maatregelen zij in dit opzicht heeft getroffen.”
      De arbeidsrechtelijke omkeringsregel betekent dus dat het oorzakelijk verband tussen de
      werkzaamheden en de gezondheidsschade in principe verondersteld wordt aanwezig te zijn als
      de werkgever niet de benodigde maatregelen heeft ondernomen om schade op de
      arbeidsplaats te voorkomen, behoudens bewijs van het tegendeel.

    • @jo1000ful
      @jo1000ful 2 ปีที่แล้ว

      De arboregeling (artikel 1.11) spreekt van een beroepsziekte als een ziekte het gevolg is van ‘een belasting die in hoofdzaak het gevolg is van het werk of de werkomstandigheden’. Was de onveilige of ongezonde werkbelasting er niet geweest, dan was de ziekte er niet geweest. Door preventie kunnen de meeste beroepsziekten worden voorkomen. Bij klassieke voorbeelden van beroepsziekten denkt men vaak aan asbestose bij werknemers uit de vroegere asbestindustrie, vormen van kanker in de chemische industrie of bijvoorbeeld de ‘schildersziekte’ door werken met vluchtige stoffen. Ook sillicose (‘stoflongen’) is een bekende klassieke beroepsziekte.
      Echter, beroepsziekten beperken zich niet enkel tot deze groep. In Nederland kan namelijk in principe elke ziekte of aandoening - vallend binnen de definitie van een beroepsziekte - een beroepsziekte zijn. Psychische aandoeningen en aandoeningen van spieren en gewrichten komen relatief het meeste voor.
      In tegenstelling tot veel andere landen kent Nederland géén ‘gesloten’ lijst met beroepsziekten. Wanneer een beroepsziekte wordt vermoed, is het belangrijk om een aantal aspecten systematisch in beeld te brengen om te bepalen of de aandoening/ziekte een relatie heeft met het werk.