1 den 1000'e giden hisseyi sezerseniz, ister 5 ister 10 hatta ister 100'den alın paranızı bol bol katlarsanız. Ama 100-200 tl arası dalganan bir hisseyi en ucuz olan 100'den alırsanız, şansılıysanız 2 kat kazanırsınız. Bence burada anlatılmak istenen bu
ANIL HARİKA BİR İŞ YAPIYORSUN ..EN ÇOK BEN ŞUNU ALDIM BUNU ALDIM ŞİMDİ ŞUNU ALALIM YOK BU SEKTÖR GİDECEK YOK BURDAN ALINACAK DEMİYORSUN..BALIK AVLAMAYI ÖĞRET YETER..AL SAT YERİNE YATIRIMCI OLMANIN FAYDALARINI ÇOK GÜZEL İŞLİYORSUN TEBRİKLER..
1) Aldığın dolar bazlı fiyat önemlidir. Kazanç dolar bazlı dolar enflasyonundan arındırılarak hesaplanır. 2) Egeen gibi şirketler piyangodur. 10 sene sonrasında hangi hissenin patlayacağını youtube videosu izleyen adamlar bulamazlar. O yüzden çok hisse ile risk dağıtırız. 3) Çok hisseli portföy yapıyorsan hisseleri aldığın fiyat çok önemlidir. 4) Her hisse uzun vadede hep yükselemez. Borsadaki son 5 senelik kazancı hep devam edecek sananlar var. Bist hisseleri dolar bazlı dalgalanırlar. Bu dalgaya dipten girip tepeden çıkmazsanız dakga sizi tekrar aşağı indirir. 5) Özellikle uzun süredir borsada var olan ve fiytlanmış hisseleri pahalı fiyattan almak senelerin boşa gitmesine neden olur. Egeen gibi borsaya yeni açılmış ya da düşük sermayeli hisseler 50-100 kat patlama yapabilir. Ama Zaten büyümüş ve uzun süredir borsada fiyatlanmış hisseler öyle kat kat büyüyemezler. Kat kat büyüyemeyen hisseleri düşğk fiyattan almalısınız yoksa yüksek fiyattan alırken birine kazandırır siz kaybedersiniz.
Harika yorumlamışsıniz.Zaten Egeen vs gibi sınırlı sayıda hisseler biz küçük yatırımcıları tezgaha çekmek ve hayal satmak için oluşturuluyor.Buyuklerin tüm kazancı bizim gibi küçük yatırımcıların onlara göre bozuk paraların üst üste gelmesiyle oluyor.Yazi tura oyununda bile yüzde 50 şans var ama yatırımcıların yüzde ellisi borsada kazanamıyor malesef.Kisaca küçük yatırımcının kazanma ihtimali çok düşük diye düşünüyorum, yatırım tavsiyesi değildir
Teşekkürler. Yalnız bir konuda eleştirim olacak. Tarihsel olarak çok iyi performans göstermiş bir hisse üzerinden giderek bu çıkarımları yapiyoruz. Kaç kişi o günün koşullarında EGEEN ' in şirket performansının bu kadar iyi olabileceğini öngörebildi. Bırakın bizim gibi amatörleri, profesyonel fon yöneticileri dahi bunu öngörse portfoylerinde en çok EGEEN tutmazlarmiydi? Bu tip öngoruleri yapabilen biri zaten TH-cam ' dan kendine fayda saglamak için bilgi edinmeye ve öğrenmeye ihtiyaç duyar mi? Biz nasıl EGEEN gibi gidebilecek hisseleri bulup nasıl 14 yıl hissede oturalim?
Bu konuda zaten çeşitlendirme konusu işin içine giriyor. Anıl abinin Bi çok videosunda ne kadar biliyorsan o kadar az çeşitlendirme yapmalısın mealinde konuşmalarını görebilirsin. Mevzu burda EGEEN hissesini bulmak değli. Zaten video konusu da bu değildi. Konu EGEEN gibi bir hisseyi yüksekten veya düşükten almanın sonuca etkisini ele aldı. Videoyu izleyip anladığına emin misin. Benim videoyu ikinci izleyişim.
Ben yaptığım alımları hemen not alıyorum, tl tutarı ve tl tutarın dolar ve altın karşılığı , birde tl fiyatı aylık tablolar içinde yapıyorum ay sonunda merkez bankası tarafından yayınlanan enflasyon rakamı kadarda her ay tl tutarı değerliyorum, kayıt tutmayı seviyorum.......
Otomotiv piyasasının 5 yıl sonraki halini merak ediyorum, Çinlilier Avrupaya otomobil fabrikalarını kapattıracak mı? Doğuş oto'nun akıbeti ne olacak. Bu mikro kısım. Makro tarafı ise 10-12 yıl sonra bireysel araçlanma gibi bir şey olacak mı?
Doğuş o kadar çok ve gereksiz yükseldi ki patron hisse satışına karar verdi. Çünkü patron bile bu fiyatın dolar bazlı hisse için çok iyi bir fiyat olduğunu düşündü. İnsanlar temettü hisselerinin dolar bazlı fiyatlarının uçtuğunun farkında değil. Ve bu durum şirketin bilançosunun uçmasından değil, %100 enflasyon olan 2 sene enflasyon muhasebesi uygulanmamasından ve drezerv satarak doların baskılanmasından kaynaklandı. Uyarıyorum arkadaşlarımı. Dolar serbest bırakılınca dolar bazlı %40'a yakın düzeltme gelebilir. Bu da temettücüler için 5-6 senelik temettü'nün boşa gitmesi demek.
Hocam 2 senedir borsadayim bana cok yardimci oldunuz cok guzel yerlere geldim kenarda birikimm var en azindan Topladığım hisseler Ereğli Tupras Toasa Enkai enerjisa Sasa isctr ismen ASELSAN 15 sene boyunca toplamayi düşünmüyorum düzenli şekilde tek bir hisse satmadim simdiye kadar
Dark profil gibiler konuşmaz, ...çar. Boş teneke gibi. Neden? Çünkü, sizin aklınızı karıştırmak için ortaya bir iddia attı gitti. Siz de ciddi ciddi soruyorsunuz niye diye. Yola girdinse devam. Çok sorarsan çok yol gösteren olur. Gerçek bir tanedir.
@@berkayeser1743 Güzel kardeşim herhangi bir sitenin 15 senelik dolar bazlı grafiğine bak arsan anlarsın. Mesela tüpraş. 4,6 ile 2 dolar arasında dalgalanmış. Bugün 4,7 dolarda. Bu fiyat şirket bu fiyatı hakettiği için mi yoksa merkez bankası rezervleri satılarak dolar baskılandığı için mi bu fiyatta? Sen bugün 4,7'den girip 10 sene sonra bu hissenin 10 dolar olacağını hesap ediyorsun. Ama yarın dolar kuru serbest bırakılıırsa hisse 2,5 dolara düşebilir. ve 10 sene sonra yeniden 4-5 dolar civarına çıkabilir. Arada geçen zaman maliyeti çok üzücü olabilir. Bir çok hisse özellikle temettü hisseleri son 1 senedir gitmiyorlar. Çünkü artık enflasyon muhasebesine geçildi ve 2 senedir %130 enflasyon varken ve enflasyon muhasebesi uygulanmıyorken bu şirketler aslında kar etmiyorken büyük kar ediyorlarmış gibi fiyatlandılar. Enflasyon muhasebesi devam ettiği sürece bu şirketlerin fiyatını götürecek bilançolar gelmeyecek. Bu esnada dolar yükselecek ve dolar bazlı fiyatları düzeltilecek.
Tamam haklısın da egeeni nasıl bulacağız, bir şirketin neyine bakacağız da o şirketin “geleceğini egeeni” olduğuna karar vereceğiz? Ben bu noktada o şirketin gelecekte yaratacağı serbest nakit akımlarına bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Onu ne zaman hangi fiyattan aldığımız ancak şirket doğruysa önemini yitiriyor.
Burda "fiyat şeytandır" kismina geliyoruz. Önemli olan Giresun'da findik yetiştirmek olduğunu anladık, inşallah Giresun'a giden yolu bulmak nasip olur : ))
Hocam benim bir sorum olacaktı. Madem fon yöneticileri bu işi bizden daha iyi biliyorlar. Neden gsp, kph gibi temettü dağıtan fonlar yerine kendimiz neden portföy oluşturalım ya da oluşturmalı mıyız ?
Fon Yöneticilerinin Avantajları: Profesyonel Yönetim: Fon yöneticileri genellikle piyasalar hakkında derin bilgiye sahip, eğitimli ve deneyimli kişilerdir. Bu uzmanlık, piyasada en iyi fırsatları değerlendirmelerine ve riskleri minimize etmelerine olanak tanır. Çeşitlendirme: Fonlar genellikle geniş bir portföyde birçok farklı hisse senedine yatırım yapar. Bu, bireysel yatırımcıların ulaşması zor olabilecek çeşitlendirme avantajı sağlar ve riski dağıtır. Zaman ve Efor Tasarrufu: Kendi portföyünüzü yönetmek zaman alıcı ve zor olabilir. Fon yöneticileri, piyasaları sürekli izler ve uygun gördükleri değişiklikleri yapar, böylece siz bu süreci onlara bırakabilirsiniz. Kendi Portföyünüzü Oluşturmanın Avantajları: Kontrol ve Esneklik: Kendi portföyünüzü yönetmek size hangi hisse senetlerine yatırım yapacağınız üzerinde tam kontrol sağlar. Belirli bir sektöre veya şirkete odaklanabilir ve kendi yatırım stratejinizi uygulayabilirsiniz. Daha Düşük Ücretler: Yatırım fonları yönetim ücreti alır. Kendi portföyünüzü oluşturduğunuzda, bu ücretlerden kaçınabilirsiniz. Bu, özellikle uzun vadede daha yüksek getiri sağlayabilir. Özelleştirilmiş Strateji: Kendi risk toleransınıza, hedeflerinize ve etik değerlerinize uygun bir yatırım stratejisi oluşturabilirsiniz. Bu, belirli bir büyüme stratejisine veya değer yatırımına odaklanmayı içerebilir. Temettü Dağıtan Fonlar vs. Kendi Portföyü: Temettü dağıtan fonlar, düzenli gelir elde etmek isteyen yatırımcılar için cazip olabilir. Bu fonlar, genellikle büyük ve sağlam şirketlere yatırım yapar ve temettü ödemeleriyle düzenli bir nakit akışı sağlar. Ancak, temettü stratejinizi kendiniz belirlemek istiyorsanız, kendi portföyünüzü oluşturmak daha avantajlı olabilir. Bu, temettü verimi yüksek, sağlam şirketlere odaklanmanızı sağlar ve fon yönetim ücretlerinden tasarruf etmenizi sağlar. Sonuç: Eğer yatırım yapmaya yeni başladıysanız ve piyasalarda fazla zaman geçirmek istemiyorsanız, profesyonel yönetilen temettü dağıtan fonlar iyi bir seçenek olabilir. Ancak, yatırım konusunda deneyimliyseniz, piyasa dinamiklerini takip etmekten keyif alıyorsanız ve daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, kendi portföyünüzü oluşturmak uzun vadede daha avantajlı olabilir. Her iki durumda da, riskleri iyi değerlendirmek ve stratejinizi ona göre belirlemek önemlidir. Kaynak: Seekingalpha ve chatgpt 4.0
Hocam kafam çok karışık. Hesabımda temeline ve geleceğine güvendiğim temettü veren şirketler tutuyorum. Ancak yılbaşından beri en yükseğinin getirisi %38-39. Ancak aynı dönemde son günlerde kısa dönem getirisi az olduğu söylenen fonlar bile %48 getiride. Tuttuğum şirketlere inancım tam, ancak diğer yandan bu tip fonlara ve onları yönetenlerin benden daha iyi performans sergiledikleri ortada. Buna göre elimdeki bu hissleri satıp profesyonelce yönetilen fonları alıp 5 yıl gibi bir vadede tutmayı, bu şekilde ana paramı yükseltip 5 yılın sonunda bu temettü şirketlerine dönmek gibi bir düşüncem var. Ancak diğer yandan da bu şirketlerde elde ecebileceğim temettünün katlanarak hisse fiyatıyla birlikte büyümesini kaçıracağım da bir gerçek. Böyle bir durumda benim gibi uzun vade yatırımcılarına ne önerirsiniz? İnandığınız, temeli güçlü olan temettü şirketlerine yükselmeseler bile bu dönemi fırsa bilerek almaya devam etmelerini mi, yoksa 5 yıl gibi bir vadede elindeki parayı profesyonellere verip 5. yılın sonunda gelen sermayeyi bu şirketlere yönlendirmek mi? Sonuçta bu fonlar da o şirketlerin fırsatlarını gördüklerinde onlara yatırım yapacaklar...
Hocam iyi bir sayısalcıyım senle kabul edersen işbirliği de yapmak isterim, hocam X liradan 2k kadar lot alıyorsak, 2x den aldığımız zaman k kadar lot alırız 100 sene bile geçse 2 kat paramız olur, senelik % 7 olsa bile faktöryel etkisinden dolayı total etki yine 2 kat olur. Yani aldığımız fiyat önemlidir, hürmetler
@@mesutmert6774 çünkü Anıl kardeşin tarzı da hoş ve anlatım şekli tam kafama göre. Belki farklı yerlere değinir diye düşünüyorum. Bir sürü borsa anlatan var sen niye bu sayfadasin o zaman?
evet ben de aynı eleştiriyi yaptım. video güzel okay sorunsal iyi o da okay ama örnekler eksik kalmış daha analitik bir şekilde diğer videolarında ele alındığı gibi daha detaylı beklerdim. yapıcı ve olumlu bir eleştiridir. emeğe her zaman sonsuz saygım vardır.
Hocam her videonuzu izliyorum ve hep aynı soruyu soruyorum cevap video olarak gelecek demiştiniz dümdüz fon almak yerine temettü dağıtan fon alıp aldığımız temettülerle o fonları tekrar almak hissedeki gibi en çok getiriyi sağlayan fonlar listesine sokar mı bu o fonları
Temettü dağıtan fonlar, sahip oldukları hisselerin temettü gelirlerini yatırımcılara dağıtır. Yatırımcılar bu temettü gelirlerini tekrar aynı fona yatırarak bileşik getiri elde edebilirler. Bu strateji, uzun vadede birikimlerin daha hızlı büyümesine katkı sağlayabilir. Bileşik getiri, kazançlarınızın tekrar yatırım yapılarak ek kazanç sağlanmasına olanak tanır. Düz Fonlar ile Temettü Dağıtan Fonlar Arasındaki Farka gelirsek; Düz fonlar, genellikle temettü dağıtmaz ve elde edilen kazançları fonun içinde tutar ve yeniden yatırıma yönlendirir. Temettü dağıtan fonlar ise, kazançları düzenli olarak dağıtır ve yatırımcılara nakit akışı sağlar. Eğer bu temettüler tekrar fona yatırılırsa, bu durum bileşik getirinin etkisini artırabilir. Getiri Sağlama Açısından Etkiyi de sormuşsunuz. onu da şöyle açıklayabilirim. Temettülerin tekrar yatırıma dönmesi, zamanla fonun toplam getirisini artırabilir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken, sadece temettü oranı değil, aynı zamanda fonun büyüme potansiyeli, yönetim masrafları ve piyasa koşulları gibi faktörlerdir. Yani, temettülerin tekrar yatırım yapılması getiriyi artırabilir, ancak fonun genel performansı bu getiriyi belirleyecek ana faktördür. Evet, temettü dağıtan bir fonun getirisini, temettüleri tekrar fona yatırarak artırabilirsiniz. Bu strateji, uzun vadede bileşik getiri etkisiyle en çok getiri sağlayan fonlar arasına girmenize yardımcı olabilir. Ancak, fon seçerken sadece temettü getirisine değil, fonun genel performansına, yönetim ücretlerine ve yatırım stratejisine de dikkat etmek önemlidir. cevap hakkımı kullandım. şimdi sıra mental yatırımda:)
Anıl hocam, bir sirketin kötü durumda veya batmakta oldugunu nasil anlayabiliriz de hemen ondaki hissemizi zamaninda satabiliriz? Mesela megap konkordato ilan etmis, batikmis, ama finansallarina bakildiginda yatirim yapilabilir gozukuyor, hic de oyle batik sirket goruntusu cizmiyor.
2012-2013 te Egeen 17 liradan aldım,24 ten sattım para kazandığımı sandım 😂 onun için şimdi hangi hissenin gideceğini bilmiyorum 13-14 tane şirkete paramı böldüm 4 senedir bekliyorum şimdi satmak yok.tecrübe en pahalı edinimim oldu.
Zaten mesele odur. Hisse seçimi sayısal loto gibi bir şey. Düşük sermayeli, yeni arz olan 50 şirket var. Bir tanesi 100 kat gidecek. Ama hangisi. Ve bu 100 kat gidecek şirketi 5 kat gittiğinde satmadan kendini tutabilmek. Çünkü 5 kat gittiğinde 10 gideceğinin garantisi yok, düzeltme yiyerek yarıya düşüp karını 2,5 kata da düşürebilir )=))
Videoları öyle güzel zamanda koyuyorsun ki ustadım tam ofiste yemeği önüme alıyorum, youtube da izlemelik bir şey için bir bakıyorum. Aaaa Mental :D. Mental bir huzur doluyor içime.
hocam benim gördüğüm normal bilançolu çok giden şirketlerin tek sebebi lot sayısı.. bunlar neye göre belirleniyor veya azalıyor kim yapıor neden yapıor.. ne olunca oluyor .. bilmek lazım bence...
yalnız benim sorum da yanıtlanacaktı. admin sorumu kıskanmış olmalı ki yayına almamış, kırıldım açıkçası:) şaka bir yana, bu videoda ele aldığınız konu açısından görüşüm: çok kişinin aklındaki bir soruyu cevaplamışsınız. ancak olumlu anlamla bir eleştirim olacak. bana göre daha somut rakamsal verilerle birden fazla örnekle açıklanabilirdi. yani istatistiksel olarak daha akılda kalıcı olabilirdi. sizin diğer videolarınızda çok çok detaylı grafikler vardı bu nedenle konu anlatım kapasitenizi biiyoruz. bu videoda biraz eksik kalmış birçok unsur. ancak emeğinize her zaman sonsuz saygım var. zira bu soru benim de aklıma takılan bir soruydu.. teşekkürler ve iyi haftasonları..
Bu arada sonda Halit beyin sorusuna naçizane kendi fikrimi yazmak istedim: bu video ve Halit beyin sorduğu soru temelinde bir hisse senedinin fiyatının şirket için neden önemli olduğu ve bireysel yatırımcıların hisse alıp satmasının şirkete ne gibi bir etkisi olduğu üzerine yoğunlaşmaktadır. 1.Hisse Senedi Fiyatının Önemi Hisse senedi fiyatı, şirketin piyasa değeri ile doğrudan ilişkilidir. Piyasa değeri, hisse senedi fiyatı ile toplam hisse senedi sayısının çarpımıdır. Bu nedenle, hisse senedi fiyatındaki değişiklikler, şirketin toplam piyasa değerini etkiler. Piyasa değeri, yatırımcıların şirkete olan güvenini ve gelecekteki büyüme beklentilerini yansıtır. 2.Hisse Alım-Satımının Şirkete Etkisi Bir yatırımcı bir hisse senedini borsadan aldığında, bu işlem genellikle başka bir yatırımcıdan gerçekleşir. Yani, hisseyi alarak şirkete doğrudan para kazandırmaz. Ancak, bu alım-satım işlemleri, hisse senedine olan talebi etkileyerek fiyatını artırabilir veya azaltabilir. Hisse fiyatındaki artış, şirkete dolaylı olarak fayda sağlar, çünkü yüksek hisse fiyatı, şirketin piyasada daha değerli görünmesini sağlar ve gelecekteki finansman ihtiyaçları için (örneğin, yeni bir sermaye artırımı yaparken) daha yüksek bir değerleme üzerinden sermaye toplayabilmesine olanak tanır. 3.Halka Arz ve Sermaye Artırımı Eğer şirket yeni hisse ihraç ederse, bu hisseleri piyasaya satabilir ve bu işlemden doğrudan sermaye elde eder. Bu sermaye, şirketin büyümesi, yeni yatırımlar yapması veya borç ödemeleri gibi amaçlar için kullanılır. Halit Bey'in belirttiği gibi, hisse senedinin fiyatı şirketin operasyonlarını doğrudan etkilemez; ancak, dolaylı olarak şirketin finansal sağlığına ve gelecekteki sermaye artırma kabiliyetine katkı sağlar. Sonuç olarak Halit bey, Bireysel yatırımcıların alım-satım yapması, doğrudan şirkete para kazandırmasa da, hisse senedine olan talebi ve dolayısıyla fiyatı etkileyerek, şirketin piyasa değerini ve finansal görünümünü etkiler. Hisse senedi fiyatı ve piyasa değeri, şirketin finansal sağlığı ve gelecekteki büyüme potansiyeli için önemlidir. Bu nedenle, yatırımcıların hisse senedi fiyatlarına dikkat etmesi ve uzun vadeli stratejilere odaklanması önemlidir. Saygılarımla,
@@livesimplee Bir şirketin sağlığını ve büyüme beklentilerini gösteren şey hissenin talebi ya da fiyatı değil bilançolarıdır. Sizin dediğiniz gibi fiyata ve bir hisseye talebe bakara şirketin büyümesi ve sağlığı hakkında tahmin yürütenler manipülatörler tarafından tokatlanırlar. Çünkü hiç bir iş yapmayan ama fiyatı gidiyor diye para yatırılan şirketler sonunda birilerinin elinde kalır. Yani bir hissenin satın alınmasının hissesine talep olmasının şirketin kendisine hiç bir katkısı yoktur. Bir şirketin piyasa değerinin yükselmesinin, şirketin büyümesine, iş hacminin gelişmesine ve karlılığının artmasına hiç bir katkısı yoktur.
Bir sorum olacak. Thy, froto, doas, ttrak, tüpraş, enerjisa ve kontr gibi hisseleri şu an borsa düşükken 04.09.2024 fiyatları ile alsam fiyatları nasıl? En az 5 sene tutucam ve hiç satmayacağım. Ucuz mu pahalı mı sizce? Uzun vadede hiç satmazsam zarar eder miyim? Cevap verirseniz sevinirim.
Üstad birşey sormak istiyorum. Geriye doğru değerlendirme yaptığımızda; mesela 2014-2019 arası dolar bazlı hisselerin çoğu çok kaybettirmiş gibi gözüküyor. O yllarda enfilasyonun daha düşük olduğunu biliyorum. Ama kaçırdığım birşey var mı? Size sormak istedim. Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Hocam lütfen şu temel analiz öğrenmek için bir kaynak yol gösterin. Öğrenmeye hevesliyim, öğrenmek istiyorum ama doğru düzgün bir kaynak bulamadım. Bu da hevesimi kırıyor
Ozet olarak yarın, sonraki hafta, ay, yil ne olacağını bilme şansımız olmadan bi ümit para kazanabilir miyiz umuduyla oyuna dahil oluyoruz Psikolojimizi cok iyi çözdukleri icin de genel olarak sermayeyi eritiyoruz, yatırım tavsiyesi değildir
BIST100 dolar bazinda zirvesini hic gecemiyor. Boyle bir durumda borsadan dolar bazinda kar nasil elde ediliyor? Bu ortalamayi dusuren cok kotu, batan sirketler oldugu icin mi hicbir zaman zirveyi gecemiyor?
Anıl hocam bizlere tavsiye ettiğin gürültü, aldatıcı rastlantısallık ve tanrılara karşı isimli kitapları okudum çok tesekkür ederim, hocam ortak olduğumuz şirketin gelecekte ki finansallarını çözebilmek için fintables yahut mali tablolara üye olmanın faydası olur mu ? aklında bir şirketin finansalları hakkında bilgilendirme yapan kitap önerin varsa onuda okumak isterim, yardımların için tekrar tesekkür ederim
zamandan tasarruf ettiriyorlar arayüzü hangisi hoşunuza gidiyorsa borfin fastweb mali analiz veya finfree gibi uygulamarı deneyebilirsin. Her ay üye olmak gerekli mi emin değilim yılda 1 ay kullanıyorum ben
Hocam hisselerin fiyatları şirketlerin itibarlarını dolaylı olarak etkiler. Piyasadaki bilinirliğini arttırır. Hissedar sayısı ne kadar fazla ise bu şirket mallarının satışını etkiler. Bunu halka arzlarda çok iyi gördük. Meğer bilmediğimiz ne çok şirket varmış. Ayrıca insan bilerek veya bilmeyerek kendi şirketinin ürünlerini arıyor marketlerde ve neden benim şirketin ürünü yok bu markette diye düşünüyor. Örnek çok ama kısaca en iyi reklam halka arz olmaktır bence.
Elektrik aboneliğimi yer değişikliği nedeniyle Enjsa ya aktardım. Parayı sanki sağ cebimden alıp sol cebime koyuyormuş gibi oluyor. Elbette öyle olmuyor tam olarak ama bu şirketin hissesi var bende ve doğal olarak ödediğim elektrik parasının bir kısmı bana temettü olarak geri dönüyor. Yani belki saçma gelebilir size ama durum böyle.
Eğer cehaletimi mazur görmezsiniz bi şey sormak istiyorum hisse senedi yatirimi yaparken kaç tl lik hisse oluşursa gelir vergisi beyannamesi bildiriminde bulunmam gerekiyor yani toplam portfoy rakamı ustundenmi yoksa hisse bazli mı internetten araştırmaya çalıştım ama tam anlayamadım 😮 bu konu ile ilgili bir video yaparsan yada mesajıma cevap verirsen çok sevinirim biriktirdiğim hisse senedi miktarı çoğaldıkça stres bastı bilememek kötü bi şey
Merhabalar gelir vergisi diye internette aratabilirsiniz. Şayet bulamazsanız da örneğin tamamen bir örnek olsun diye iş bankası kendi sitesinde gelir vergisi oranını yayımladı. Direk bakabilirsiniz. Diğer bankaların sitelerinde de yer alabilir. İş yatırımın sayfasında var
Merhabalar, borsamızda piyasa değeri mesela 5 milyar $ üstü bir şirketten 10 yılda dolar bazlı x10 beklemek mantıksız mı olur? Yada small cap mesela 100 milyon $ piyasa değeri olan bir şirketin 10 yılda dolar bazlı x10 yapması çok daha kolay ve olası mıdır ?
Bir şirketin piyasa değerinin 10 yılda dolar bazlı olarak 10 katına çıkıp çıkamayacağı, birçok faktöre bağlıdır ve bu konuyu birkaç farklı açıdan değerlendirebiliriz. 1. Piyasa Değeri ve Büyüme Potansiyeli: Büyük Şirketler (Large Cap): Piyasa değeri 5 milyar doların üzerinde olan büyük şirketlerin dolar bazında 10 kat büyümesi, genellikle daha zor olabilir. Bunun nedeni, büyük şirketlerin genellikle zaten olgunlaşmış olmaları ve büyümelerinin daha sınırlı olmasıdır. Büyük bir şirketin bu ölçekte büyümesi, önemli inovasyonlar, yeni büyük pazarların keşfi veya sektörde devrim yaratan değişiklikler gerektirebilir. Küçük Şirketler (Small Cap): Piyasa değeri 100 milyon dolar olan küçük şirketlerin 10 yılda 10 kat büyümesi ise daha olasıdır. Küçük şirketler, büyüme potansiyeli açısından daha fazla esneklik sunar ve daha yüksek büyüme oranlarına sahip olabilirler. Ancak, bu şirketler aynı zamanda daha risklidir ve başarısız olma olasılıkları daha yüksektir. 2. Sektör Dinamikleri: Şirketin faaliyet gösterdiği sektör de büyüme potansiyelinde kritik bir rol oynar. Örneğin, teknoloji, biyoteknoloji veya yeşil enerji gibi hızla büyüyen sektörlerdeki küçük şirketler, büyük kazanç potansiyeline sahip olabilir. Buna karşılık, olgunlaşmış ve daha az büyüme potansiyeline sahip sektörlerdeki büyük şirketlerin bu tür büyümeleri gerçekleştirmesi daha zor olabilir. 3. Makroekonomik Faktörler: Enflasyon, faiz oranları, döviz kurları ve genel ekonomik büyüme gibi makroekonomik faktörler de büyük şirketlerin uzun vadeli büyümesini etkileyebilir. Dolar bazlı değerlendirmede, özellikle döviz kuru dalgalanmaları büyük rol oynar. 4. Risk ve Getiri: Küçük şirketler genellikle daha yüksek risk taşır, ancak başarılı olmaları durumunda yatırımcılara büyük getiri sağlayabilir. Büyük şirketler ise daha düşük risk taşır, ancak getirileri daha sınırlı olabilir. Sonuç: Dolar bazında 10 yılda x10 getiri sağlamak, küçük şirketler için teorik olarak daha olasıdır, ancak bu, yüksek risklerle beraber gelir. Büyük şirketlerde ise bu tür bir büyüme daha zor, ancak imkansız değildir; büyük inovasyonlar veya yeni pazar açılımları gibi olağanüstü gelişmeler gerektirir. Yatırımcının risk toleransı ve uzun vadeli hedefleri doğrultusunda, bu faktörleri dikkate alarak yatırım kararını vermesi önemlidir. Kaynak: ChatGPT 4.0
Şaka mı yapıyosun kardeş? İsctr 1991 yılından beri dolar bazında 20 kat kazandırmış. Bir banka bile 20 kat kazandırmış. Bilmeden etmeden sağa sola yazmayın bu me cahil özgüvenidir.
neden hep patlayan hisseleri anlatıyorsunuz!!! (egeen,ismen vs) peki size Şişe hissesini sorayım alanında bırakın Türkiyeyi Dünyanın en iyi firmalarından. 1999 tarihinde 1.18 dolar, şuan 1.26 dolar
Büyük şirketler hantal oluyor. Yıldan yıla dolar bazlı cirolarına bakmanı öneririm. Artış yavaş. Temettü de az dağıtıyor. Ne büyüme şirketi , ne de temettü şirketi bence şişe.
Şişe hissesi kaç kere bölündü, kaç kere temettü verdi. Bunlar da dolar hesabınıza dahil mi? 1999 da kaç hisseniz oluyor? 2024 de kaç hisseniz var. Hissenin fiyatı tek çarpan değil. Adedi de koymak lazım.
Yıllıkta %7-15gibi kısmen daha fazla kişinin elde ettiği getiriler üstünden oran değişimini hesaplamak daha mantıklı olur bence video konusu olarak , %34 getiri sağlayan bir hisseyi örnek göstermenizi beklemezdim;dediğiniz gibi dünyada parmakla gösterilen yatırımcı bile %29 yaparken bu kadar yüksek bir getiriyi baz almanız benim açımdan içeriğin önemini azalttı.Diğer videolarınızdan anladığım kadarıyla “en”lerin örnekleme yaparken kullanılmadığının farkında olan birisiniz ve bu videoyu yaparken kullanmanıza şaşırdım
Borsada ki en büyük kazançlar grafik üzerinden olur..!!! Gerçek hayatta böyle kazançlar olmaz.Haziran 2008 yılında Ereğli hissesi aldım diyelim dolar bazında 2,70 den ,yıl 2024 aradan 16 yıl geçmiş Ereğli dolar bazında 1,42...!!!! Ben kazançlımıyım yoksa zararda mıyım...???
@@MentalYatirim senin para birimin 35 kat deveulasyon yaptı. Sen ne dolar bazlı diyorsun Şirket sana dolar vermiyor tl veriyor 😂 Deveulasyon ve enflasyon ile yükselen bir borsa İstanbul bir şey kazandırmaz insana reel olarak
Mübarek 10₺ ye aldığın hisse 100₺ olunca 10 kat, 20₺ ye aldığın hisse 100₺ olunca 5 kat çarpan elde etmiş oluyorsun. Sen çarpan olarak değil rakamsal değerlendiriyorsun yani ; 10₺ den 90₺ , 20₺ den 80₺ kazandım diyorsun...
1 den 1000'e giden hisseyi sezerseniz, ister 5 ister 10 hatta ister 100'den alın paranızı bol bol katlarsanız. Ama 100-200 tl arası dalganan bir hisseyi en ucuz olan 100'den alırsanız, şansılıysanız 2 kat kazanırsınız. Bence burada anlatılmak istenen bu
ANIL HARİKA BİR İŞ YAPIYORSUN ..EN ÇOK BEN ŞUNU ALDIM BUNU ALDIM ŞİMDİ ŞUNU ALALIM YOK BU SEKTÖR GİDECEK YOK BURDAN ALINACAK DEMİYORSUN..BALIK AVLAMAYI ÖĞRET YETER..AL SAT YERİNE YATIRIMCI OLMANIN FAYDALARINI ÇOK GÜZEL İŞLİYORSUN TEBRİKLER..
1) Aldığın dolar bazlı fiyat önemlidir. Kazanç dolar bazlı dolar enflasyonundan arındırılarak hesaplanır.
2) Egeen gibi şirketler piyangodur. 10 sene sonrasında hangi hissenin patlayacağını youtube videosu izleyen adamlar bulamazlar. O yüzden çok hisse ile risk dağıtırız.
3) Çok hisseli portföy yapıyorsan hisseleri aldığın fiyat çok önemlidir.
4) Her hisse uzun vadede hep yükselemez. Borsadaki son 5 senelik kazancı hep devam edecek sananlar var. Bist hisseleri dolar bazlı dalgalanırlar. Bu dalgaya dipten girip tepeden çıkmazsanız dakga sizi tekrar aşağı indirir.
5) Özellikle uzun süredir borsada var olan ve fiytlanmış hisseleri pahalı fiyattan almak senelerin boşa gitmesine neden olur. Egeen gibi borsaya yeni açılmış ya da düşük sermayeli hisseler 50-100 kat patlama yapabilir. Ama Zaten büyümüş ve uzun süredir borsada fiyatlanmış hisseler öyle kat kat büyüyemezler. Kat kat büyüyemeyen hisseleri düşğk fiyattan almalısınız yoksa yüksek fiyattan alırken birine kazandırır siz kaybedersiniz.
Harika yorumlamışsıniz.Zaten Egeen vs gibi sınırlı sayıda hisseler biz küçük yatırımcıları tezgaha çekmek ve hayal satmak için oluşturuluyor.Buyuklerin tüm kazancı bizim gibi küçük yatırımcıların onlara göre bozuk paraların üst üste gelmesiyle oluyor.Yazi tura oyununda bile yüzde 50 şans var ama yatırımcıların yüzde ellisi borsada kazanamıyor malesef.Kisaca küçük yatırımcının kazanma ihtimali çok düşük diye düşünüyorum, yatırım tavsiyesi değildir
@@26ufk👍🏼👏🏼
Abi çok derin detaylara inip çok ince yerlere dokunuyorsun gerçekten bu kadar büyük araştırma bu kadar detay olağanüstü muazzam bi çalışma
Teşekkürler. Yalnız bir konuda eleştirim olacak. Tarihsel olarak çok iyi performans göstermiş bir hisse üzerinden giderek bu çıkarımları yapiyoruz. Kaç kişi o günün koşullarında EGEEN ' in şirket performansının bu kadar iyi olabileceğini öngörebildi. Bırakın bizim gibi amatörleri, profesyonel fon yöneticileri dahi bunu öngörse portfoylerinde en çok EGEEN tutmazlarmiydi? Bu tip öngoruleri yapabilen biri zaten TH-cam ' dan kendine fayda saglamak için bilgi edinmeye ve öğrenmeye ihtiyaç duyar mi? Biz nasıl EGEEN gibi gidebilecek hisseleri bulup nasıl 14 yıl hissede oturalim?
Bu konuda zaten çeşitlendirme konusu işin içine giriyor. Anıl abinin Bi çok videosunda ne kadar biliyorsan o kadar az çeşitlendirme yapmalısın mealinde konuşmalarını görebilirsin. Mevzu burda EGEEN hissesini bulmak değli. Zaten video konusu da bu değildi. Konu EGEEN gibi bir hisseyi yüksekten veya düşükten almanın sonuca etkisini ele aldı. Videoyu izleyip anladığına emin misin. Benim videoyu ikinci izleyişim.
Ben öğretmenim ama hayatımda bu kadar zeki bir insan tanidimadim sen. Nasıl bir insansin bu nasıl kendini yetistirmedir tebrik ederim
Her videoda yeni birşey öğreniyoz çok teşekürler
Ağzına sağlık. Temel analiz eğitim seti bekliyoruz.
Hocam video harika, podcastlerde bekliyoruz haftada 1 video bize az geliyor. Bu arada karavanda borsa Necmettin abi ile beraber bi video bekliyoruz.
Abi bu fon veya hisse. YATRIMLARI yani. Banka uygulamasından mı yapalım yoksa. Ozel uygulamalardan mı. Fonerya investıng ve sayre
Emeğinize sağlık hocam.
keşke her gün video atsan da izlesek. videolarının devamını bekliyorum saygılar.
Gene faydalı bir içerik oldu. Sağolasın.
Son soruyu bende merak ediyordum teşekkürler
SÜPER EĞTİM VİDEOSU OLMUŞ EMEĞİNİZE SAĞLIK TEŞEKÜRLER HOCAM
Ben yaptığım alımları hemen not alıyorum, tl tutarı ve tl tutarın dolar ve altın karşılığı , birde tl fiyatı aylık tablolar içinde yapıyorum ay sonunda merkez bankası tarafından yayınlanan enflasyon rakamı kadarda her ay tl tutarı değerliyorum, kayıt tutmayı seviyorum.......
Bende bi benzerini 4 yıldır yapıyorum. hatta 20 yıldır aldığım her maaşı ve giderleri not alırım sanırım hesaplama sablantısı oldum😂
@@Piksel678 evet bende yıllardır harcamalarımı not alıyorum, borsada alım yapmaya yeni başladım, borsa dökümünü aralık ayından beri yapıyorum....
@@AsagilikPislik Borsa yolculuğunda sabır ve başarılar dilerim ortak...
@@Piksel678 çok sağolasın reis 🙏🏻🤲🏻
@@AsagilikPislik 😇
Tesekkurler Anıl hocam.
emeğinize sağlık hocam...saygılar....
Otomotiv piyasasının 5 yıl sonraki halini merak ediyorum, Çinlilier Avrupaya otomobil fabrikalarını kapattıracak mı? Doğuş oto'nun akıbeti ne olacak. Bu mikro kısım.
Makro tarafı ise 10-12 yıl sonra bireysel araçlanma gibi bir şey olacak mı?
Doğuş o kadar çok ve gereksiz yükseldi ki patron hisse satışına karar verdi. Çünkü patron bile bu fiyatın dolar bazlı hisse için çok iyi bir fiyat olduğunu düşündü.
İnsanlar temettü hisselerinin dolar bazlı fiyatlarının uçtuğunun farkında değil.
Ve bu durum şirketin bilançosunun uçmasından değil, %100 enflasyon olan 2 sene enflasyon muhasebesi uygulanmamasından ve drezerv satarak doların baskılanmasından kaynaklandı.
Uyarıyorum arkadaşlarımı. Dolar serbest bırakılınca dolar bazlı %40'a yakın düzeltme gelebilir. Bu da temettücüler için 5-6 senelik temettü'nün boşa gitmesi demek.
@@darkprofilepeki ne yapmak lazım.dolsrdaki hareketi bekleyip öyle mi alım gerekir
Hocam 2 senedir borsadayim bana cok yardimci oldunuz cok guzel yerlere geldim kenarda birikimm var en azindan Topladığım hisseler Ereğli Tupras Toasa Enkai enerjisa Sasa isctr ismen ASELSAN 15 sene boyunca toplamayi düşünmüyorum düzenli şekilde tek bir hisse satmadim simdiye kadar
Hata yapıyorsun. Uzun vadede bu hatayı anlayacaksın.
@@darkprofileneden peki
@@berkayeser1743Sahi neden lan ?
Dark profil gibiler konuşmaz, ...çar. Boş teneke gibi. Neden? Çünkü, sizin aklınızı karıştırmak için ortaya bir iddia attı gitti. Siz de ciddi ciddi soruyorsunuz niye diye. Yola girdinse devam. Çok sorarsan çok yol gösteren olur. Gerçek bir tanedir.
@@berkayeser1743 Güzel kardeşim herhangi bir sitenin 15 senelik dolar bazlı grafiğine bak arsan anlarsın. Mesela tüpraş. 4,6 ile 2 dolar arasında dalgalanmış. Bugün 4,7 dolarda. Bu fiyat şirket bu fiyatı hakettiği için mi yoksa merkez bankası rezervleri satılarak dolar baskılandığı için mi bu fiyatta? Sen bugün 4,7'den girip 10 sene sonra bu hissenin 10 dolar olacağını hesap ediyorsun. Ama yarın dolar kuru serbest bırakılıırsa hisse 2,5 dolara düşebilir. ve 10 sene sonra yeniden 4-5 dolar civarına çıkabilir. Arada geçen zaman maliyeti çok üzücü olabilir. Bir çok hisse özellikle temettü hisseleri son 1 senedir gitmiyorlar. Çünkü artık enflasyon muhasebesine geçildi ve 2 senedir %130 enflasyon varken ve enflasyon muhasebesi uygulanmıyorken bu şirketler aslında kar etmiyorken büyük kar ediyorlarmış gibi fiyatlandılar. Enflasyon muhasebesi devam ettiği sürece bu şirketlerin fiyatını götürecek bilançolar gelmeyecek. Bu esnada dolar yükselecek ve dolar bazlı fiyatları düzeltilecek.
Emeğine sağlık kral 👑
Harika bilgiler.Eğzınıza sağlık hocam.
Teşekkür ederiz bu güzel anlatım için :)
Emeğinize sağlık Anıl hocam 👍👍👍
Uzun vadeli bir şekilde;
- Her gün
- Aynı hisse senedi fonunu
- Aynı miktarda
almak mantıklı bir strateji olabilir .
Uzun vade yatırımı hikayesi olan şirketi alıp sabırla beklemekeyiz
Teşekkürler...💕🙏💞
Tamam haklısın da egeeni nasıl bulacağız, bir şirketin neyine bakacağız da o şirketin “geleceğini egeeni” olduğuna karar vereceğiz? Ben bu noktada o şirketin gelecekte yaratacağı serbest nakit akımlarına bakmamız gerektiğini düşünüyorum. Onu ne zaman hangi fiyattan aldığımız ancak şirket doğruysa önemini yitiriyor.
Burda "fiyat şeytandır" kismina geliyoruz. Önemli olan Giresun'da findik yetiştirmek olduğunu anladık, inşallah Giresun'a giden yolu bulmak nasip olur : ))
Hocam benim bir sorum olacaktı. Madem fon yöneticileri bu işi bizden daha iyi biliyorlar. Neden gsp, kph gibi temettü dağıtan fonlar yerine kendimiz neden portföy oluşturalım ya da oluşturmalı mıyız ?
Fon Yöneticilerinin Avantajları:
Profesyonel Yönetim: Fon yöneticileri genellikle piyasalar hakkında derin bilgiye sahip, eğitimli ve deneyimli kişilerdir. Bu uzmanlık, piyasada en iyi fırsatları değerlendirmelerine ve riskleri minimize etmelerine olanak tanır.
Çeşitlendirme: Fonlar genellikle geniş bir portföyde birçok farklı hisse senedine yatırım yapar. Bu, bireysel yatırımcıların ulaşması zor olabilecek çeşitlendirme avantajı sağlar ve riski dağıtır.
Zaman ve Efor Tasarrufu: Kendi portföyünüzü yönetmek zaman alıcı ve zor olabilir. Fon yöneticileri, piyasaları sürekli izler ve uygun gördükleri değişiklikleri yapar, böylece siz bu süreci onlara bırakabilirsiniz.
Kendi Portföyünüzü Oluşturmanın Avantajları:
Kontrol ve Esneklik: Kendi portföyünüzü yönetmek size hangi hisse senetlerine yatırım yapacağınız üzerinde tam kontrol sağlar. Belirli bir sektöre veya şirkete odaklanabilir ve kendi yatırım stratejinizi uygulayabilirsiniz.
Daha Düşük Ücretler: Yatırım fonları yönetim ücreti alır. Kendi portföyünüzü oluşturduğunuzda, bu ücretlerden kaçınabilirsiniz. Bu, özellikle uzun vadede daha yüksek getiri sağlayabilir.
Özelleştirilmiş Strateji: Kendi risk toleransınıza, hedeflerinize ve etik değerlerinize uygun bir yatırım stratejisi oluşturabilirsiniz. Bu, belirli bir büyüme stratejisine veya değer yatırımına odaklanmayı içerebilir.
Temettü Dağıtan Fonlar vs. Kendi Portföyü:
Temettü dağıtan fonlar, düzenli gelir elde etmek isteyen yatırımcılar için cazip olabilir. Bu fonlar, genellikle büyük ve sağlam şirketlere yatırım yapar ve temettü ödemeleriyle düzenli bir nakit akışı sağlar.
Ancak, temettü stratejinizi kendiniz belirlemek istiyorsanız, kendi portföyünüzü oluşturmak daha avantajlı olabilir. Bu, temettü verimi yüksek, sağlam şirketlere odaklanmanızı sağlar ve fon yönetim ücretlerinden tasarruf etmenizi sağlar.
Sonuç:
Eğer yatırım yapmaya yeni başladıysanız ve piyasalarda fazla zaman geçirmek istemiyorsanız, profesyonel yönetilen temettü dağıtan fonlar iyi bir seçenek olabilir. Ancak, yatırım konusunda deneyimliyseniz, piyasa dinamiklerini takip etmekten keyif alıyorsanız ve daha fazla kontrol sahibi olmak istiyorsanız, kendi portföyünüzü oluşturmak uzun vadede daha avantajlı olabilir. Her iki durumda da, riskleri iyi değerlendirmek ve stratejinizi ona göre belirlemek önemlidir.
Kaynak: Seekingalpha ve chatgpt 4.0
Hocam kafam çok karışık. Hesabımda temeline ve geleceğine güvendiğim temettü veren şirketler tutuyorum. Ancak yılbaşından beri en yükseğinin getirisi %38-39. Ancak aynı dönemde son günlerde kısa dönem getirisi az olduğu söylenen fonlar bile %48 getiride.
Tuttuğum şirketlere inancım tam, ancak diğer yandan bu tip fonlara ve onları yönetenlerin benden daha iyi performans sergiledikleri ortada. Buna göre elimdeki bu hissleri satıp profesyonelce yönetilen fonları alıp 5 yıl gibi bir vadede tutmayı, bu şekilde ana paramı yükseltip 5 yılın sonunda bu temettü şirketlerine dönmek gibi bir düşüncem var. Ancak diğer yandan da bu şirketlerde elde ecebileceğim temettünün katlanarak hisse fiyatıyla birlikte büyümesini kaçıracağım da bir gerçek.
Böyle bir durumda benim gibi uzun vade yatırımcılarına ne önerirsiniz? İnandığınız, temeli güçlü olan temettü şirketlerine yükselmeseler bile bu dönemi fırsa bilerek almaya devam etmelerini mi, yoksa 5 yıl gibi bir vadede elindeki parayı profesyonellere verip 5. yılın sonunda gelen sermayeyi bu şirketlere yönlendirmek mi? Sonuçta bu fonlar da o şirketlerin fırsatlarını gördüklerinde onlara yatırım yapacaklar...
Hocam iyi bir sayısalcıyım senle kabul edersen işbirliği de yapmak isterim, hocam X liradan 2k kadar lot alıyorsak, 2x den aldığımız zaman k kadar lot alırız 100 sene bile geçse 2 kat paramız olur, senelik % 7 olsa bile faktöryel etkisinden dolayı total etki yine 2 kat olur. Yani aldığımız fiyat önemlidir, hürmetler
Kardeş temettü emeklilği nasıl daha pratik gerçekleşir zorluklar nasıl daha kolay aşılır bunu gibi videolar çok güzel olurdu
Yaşar Erdinç Hocanın yaptığı gibi hisse değerlemeyi 1-2 saatlik video üzerinden örnek hisse alarak detayli anlatir mısın ?
Yaşar hoca yapmış zaten arkadaş niye yapsın? Git ordan izle 😁
@@mesutmert6774 çünkü Anıl kardeşin tarzı da hoş ve anlatım şekli tam kafama göre. Belki farklı yerlere değinir diye düşünüyorum. Bir sürü borsa anlatan var sen niye bu sayfadasin o zaman?
evet ben de aynı eleştiriyi yaptım. video güzel okay sorunsal iyi o da okay ama örnekler eksik kalmış daha analitik bir şekilde diğer videolarında ele alındığı gibi daha detaylı beklerdim. yapıcı ve olumlu bir eleştiridir. emeğe her zaman sonsuz saygım vardır.
@@endoplasmicreticulum4059bence de Anıl daha iyi anlatır. Daha net ve açık şekilde anlatır.
@@mesutmert6774onu izledim diyor adam zaten Anıl’dan dinlemek istiyor. Senin cevap sanki ilgisiz kalmış gibi
Hocam her videonuzu izliyorum ve hep aynı soruyu soruyorum cevap video olarak gelecek demiştiniz dümdüz fon almak yerine temettü dağıtan fon alıp aldığımız temettülerle o fonları tekrar almak hissedeki gibi en çok getiriyi sağlayan fonlar listesine sokar mı bu o fonları
Temettü dağıtan fonlar, sahip oldukları hisselerin temettü gelirlerini yatırımcılara dağıtır. Yatırımcılar bu temettü gelirlerini tekrar aynı fona yatırarak bileşik getiri elde edebilirler. Bu strateji, uzun vadede birikimlerin daha hızlı büyümesine katkı sağlayabilir. Bileşik getiri, kazançlarınızın tekrar yatırım yapılarak ek kazanç sağlanmasına olanak tanır.
Düz Fonlar ile Temettü Dağıtan Fonlar Arasındaki Farka gelirsek;
Düz fonlar, genellikle temettü dağıtmaz ve elde edilen kazançları fonun içinde tutar ve yeniden yatırıma yönlendirir. Temettü dağıtan fonlar ise, kazançları düzenli olarak dağıtır ve yatırımcılara nakit akışı sağlar. Eğer bu temettüler tekrar fona yatırılırsa, bu durum bileşik getirinin etkisini artırabilir.
Getiri Sağlama Açısından Etkiyi de sormuşsunuz. onu da şöyle açıklayabilirim.
Temettülerin tekrar yatırıma dönmesi, zamanla fonun toplam getirisini artırabilir. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken, sadece temettü oranı değil, aynı zamanda fonun büyüme potansiyeli, yönetim masrafları ve piyasa koşulları gibi faktörlerdir. Yani, temettülerin tekrar yatırım yapılması getiriyi artırabilir, ancak fonun genel performansı bu getiriyi belirleyecek ana faktördür.
Evet, temettü dağıtan bir fonun getirisini, temettüleri tekrar fona yatırarak artırabilirsiniz. Bu strateji, uzun vadede bileşik getiri etkisiyle en çok getiri sağlayan fonlar arasına girmenize yardımcı olabilir. Ancak, fon seçerken sadece temettü getirisine değil, fonun genel performansına, yönetim ücretlerine ve yatırım stratejisine de dikkat etmek önemlidir.
cevap hakkımı kullandım. şimdi sıra mental yatırımda:)
@@livesimplee yemin ediyorum keyifle okudum harikasınız 🧿🙏
ayıp etmiş hemen bulsun o soruyu konusalım üzerine :)
@@MentalYatirim bekliyoruz sizden işte 😂
@@mehmetogur2699 yardımcı olduysam ne mutlu ✅🤓
Anıl hocam, bir sirketin kötü durumda veya batmakta oldugunu nasil anlayabiliriz de hemen ondaki hissemizi zamaninda satabiliriz? Mesela megap konkordato ilan etmis, batikmis, ama finansallarina bakildiginda yatirim yapilabilir gozukuyor, hic de oyle batik sirket goruntusu cizmiyor.
Halka arzlarla ilgili ne düşünüyorsunuz Anıl bey ?
Hocam temel eğitim setiniz ne zaman gelecek?
2012-2013 te Egeen 17 liradan aldım,24 ten sattım para kazandığımı sandım 😂 onun için şimdi hangi hissenin gideceğini bilmiyorum 13-14 tane şirkete paramı böldüm 4 senedir bekliyorum şimdi satmak yok.tecrübe en pahalı edinimim oldu.
Zaten mesele odur. Hisse seçimi sayısal loto gibi bir şey. Düşük sermayeli, yeni arz olan 50 şirket var. Bir tanesi 100 kat gidecek. Ama hangisi. Ve bu 100 kat gidecek şirketi 5 kat gittiğinde satmadan kendini tutabilmek. Çünkü 5 kat gittiğinde 10 gideceğinin garantisi yok, düzeltme yiyerek yarıya düşüp karını 2,5 kata da düşürebilir )=))
Videoları öyle güzel zamanda koyuyorsun ki ustadım tam ofiste yemeği önüme alıyorum, youtube da izlemelik bir şey için bir bakıyorum. Aaaa Mental :D. Mental bir huzur doluyor içime.
hocam benim gördüğüm normal bilançolu çok giden şirketlerin tek sebebi lot sayısı.. bunlar neye göre belirleniyor veya azalıyor kim yapıor neden yapıor.. ne olunca oluyor .. bilmek lazım bence...
yalnız benim sorum da yanıtlanacaktı. admin sorumu kıskanmış olmalı ki yayına almamış, kırıldım açıkçası:)
şaka bir yana, bu videoda ele aldığınız konu açısından görüşüm: çok kişinin aklındaki bir soruyu cevaplamışsınız. ancak olumlu anlamla bir eleştirim olacak. bana göre daha somut rakamsal verilerle birden fazla örnekle açıklanabilirdi. yani istatistiksel olarak daha akılda kalıcı olabilirdi. sizin diğer videolarınızda çok çok detaylı grafikler vardı bu nedenle konu anlatım kapasitenizi biiyoruz. bu videoda biraz eksik kalmış birçok unsur. ancak emeğinize her zaman sonsuz saygım var. zira bu soru benim de aklıma takılan bir soruydu..
teşekkürler ve iyi haftasonları..
Bu arada sonda Halit beyin sorusuna naçizane kendi fikrimi yazmak istedim:
bu video ve Halit beyin sorduğu soru temelinde bir hisse senedinin fiyatının şirket için neden önemli olduğu ve bireysel yatırımcıların hisse alıp satmasının şirkete ne gibi bir etkisi olduğu üzerine yoğunlaşmaktadır.
1.Hisse Senedi Fiyatının Önemi
Hisse senedi fiyatı, şirketin piyasa değeri ile doğrudan ilişkilidir. Piyasa değeri, hisse senedi fiyatı ile toplam hisse senedi sayısının çarpımıdır. Bu nedenle, hisse senedi fiyatındaki değişiklikler, şirketin toplam piyasa değerini etkiler. Piyasa değeri, yatırımcıların şirkete olan güvenini ve gelecekteki büyüme beklentilerini yansıtır.
2.Hisse Alım-Satımının Şirkete Etkisi
Bir yatırımcı bir hisse senedini borsadan aldığında, bu işlem genellikle başka bir yatırımcıdan gerçekleşir. Yani, hisseyi alarak şirkete doğrudan para kazandırmaz. Ancak, bu alım-satım işlemleri, hisse senedine olan talebi etkileyerek fiyatını artırabilir veya azaltabilir. Hisse fiyatındaki artış, şirkete dolaylı olarak fayda sağlar, çünkü yüksek hisse fiyatı, şirketin piyasada daha değerli görünmesini sağlar ve gelecekteki finansman ihtiyaçları için (örneğin, yeni bir sermaye artırımı yaparken) daha yüksek bir değerleme üzerinden sermaye toplayabilmesine olanak tanır.
3.Halka Arz ve Sermaye Artırımı
Eğer şirket yeni hisse ihraç ederse, bu hisseleri piyasaya satabilir ve bu işlemden doğrudan sermaye elde eder. Bu sermaye, şirketin büyümesi, yeni yatırımlar yapması veya borç ödemeleri gibi amaçlar için kullanılır. Halit Bey'in belirttiği gibi, hisse senedinin fiyatı şirketin operasyonlarını doğrudan etkilemez; ancak, dolaylı olarak şirketin finansal sağlığına ve gelecekteki sermaye artırma kabiliyetine katkı sağlar.
Sonuç olarak Halit bey,
Bireysel yatırımcıların alım-satım yapması, doğrudan şirkete para kazandırmasa da, hisse senedine olan talebi ve dolayısıyla fiyatı etkileyerek, şirketin piyasa değerini ve finansal görünümünü etkiler. Hisse senedi fiyatı ve piyasa değeri, şirketin finansal sağlığı ve gelecekteki büyüme potansiyeli için önemlidir. Bu nedenle, yatırımcıların hisse senedi fiyatlarına dikkat etmesi ve uzun vadeli stratejilere odaklanması önemlidir. Saygılarımla,
@@livesimpleegüzel bir analiz..🤓
@@livesimplee Bir şirketin sağlığını ve büyüme beklentilerini gösteren şey hissenin talebi ya da fiyatı değil bilançolarıdır.
Sizin dediğiniz gibi fiyata ve bir hisseye talebe bakara şirketin büyümesi ve sağlığı hakkında tahmin yürütenler manipülatörler tarafından tokatlanırlar. Çünkü hiç bir iş yapmayan ama fiyatı gidiyor diye para yatırılan şirketler sonunda birilerinin elinde kalır.
Yani bir hissenin satın alınmasının hissesine talep olmasının şirketin kendisine hiç bir katkısı yoktur. Bir şirketin piyasa değerinin yükselmesinin, şirketin büyümesine, iş hacminin gelişmesine ve karlılığının artmasına hiç bir katkısı yoktur.
Bir sorum olacak. Thy, froto, doas, ttrak, tüpraş, enerjisa ve kontr gibi hisseleri şu an borsa düşükken 04.09.2024 fiyatları ile alsam fiyatları nasıl? En az 5 sene tutucam ve hiç satmayacağım. Ucuz mu pahalı mı sizce? Uzun vadede hiç satmazsam zarar eder miyim? Cevap verirseniz sevinirim.
Internete ödediğim paranin hakkini veren kanal ❤
Teşekkürler ❤
Üstad birşey sormak istiyorum. Geriye doğru değerlendirme yaptığımızda; mesela 2014-2019 arası dolar bazlı hisselerin çoğu çok kaybettirmiş gibi gözüküyor. O yllarda enfilasyonun daha düşük olduğunu biliyorum. Ama kaçırdığım birşey var mı? Size sormak istedim. Cevabınız için şimdiden teşekkürler
Hocam lütfen şu temel analiz öğrenmek için bir kaynak yol gösterin. Öğrenmeye hevesliyim, öğrenmek istiyorum ama doğru düzgün bir kaynak bulamadım. Bu da hevesimi kırıyor
Peki aga bi sorum var...
Neden egeen? Neden turkcell degil?
Iyi sirket olmasi gerekir di mi?
Doğru bir yatırımcı fiyata hiç bakmamalı maliyeti 20 TL olsa 150 TL ye gelse bile oradanda mal toplayıp Lot sayısına odaklansa daha çok kazanır
Hocam bence şuan ki fk dan daha çok prospektif fk hesabı yapmak daha önemli şuan 3-5 kat pahalı olan şirket önümüzdeki yıllar için çok ucuz olabilir
Hocam Msci turkey nedir,ne değildir videonuzu bekliyorum:)
Teşekkürler
Kral, EGEEN değil de başka bir hissede durum nasıl olurdu acaba?
Altın bozup temettü hisseleri almak şuan mantıklımı sizce ytd
Teşekkürler...!
Ozet olarak yarın, sonraki hafta, ay, yil ne olacağını bilme şansımız olmadan bi ümit para kazanabilir miyiz umuduyla oyuna dahil oluyoruz Psikolojimizi cok iyi çözdukleri icin de genel olarak sermayeyi eritiyoruz, yatırım tavsiyesi değildir
TEŞEKKÜRLER
BIST100 dolar bazinda zirvesini hic gecemiyor. Boyle bir durumda borsadan dolar bazinda kar nasil elde ediliyor? Bu ortalamayi dusuren cok kotu, batan sirketler oldugu icin mi hicbir zaman zirveyi gecemiyor?
Dolar bazında yükselen hisseleri alan kişiler karda. Hisse bazlı incelemek gerek bist100 ü.
Dolar bazlı dibine geldiğinde alım yaparak olabilir mi acaba?
Teşekkürler.
Anıl hocam bizlere tavsiye ettiğin gürültü, aldatıcı rastlantısallık ve tanrılara karşı isimli kitapları okudum çok tesekkür ederim, hocam ortak olduğumuz şirketin gelecekte ki finansallarını çözebilmek için fintables yahut mali tablolara üye olmanın faydası olur mu ? aklında bir şirketin finansalları hakkında bilgilendirme yapan kitap önerin varsa onuda okumak isterim, yardımların için tekrar tesekkür ederim
zamandan tasarruf ettiriyorlar arayüzü hangisi hoşunuza gidiyorsa borfin fastweb mali analiz veya finfree gibi uygulamarı deneyebilirsin. Her ay üye olmak gerekli mi emin değilim yılda 1 ay kullanıyorum ben
@@MentalYatirim yardımın için çok tesekkür ederim
Teşekkür ederim
Hocam hisselerin fiyatları şirketlerin itibarlarını dolaylı olarak etkiler. Piyasadaki bilinirliğini arttırır. Hissedar sayısı ne kadar fazla ise bu şirket mallarının satışını etkiler. Bunu halka arzlarda çok iyi gördük. Meğer bilmediğimiz ne çok şirket varmış. Ayrıca insan bilerek veya bilmeyerek kendi şirketinin ürünlerini arıyor marketlerde ve neden benim şirketin ürünü yok bu markette diye düşünüyor. Örnek çok ama kısaca en iyi reklam halka arz olmaktır bence.
Elektrik aboneliğimi yer değişikliği nedeniyle Enjsa ya aktardım. Parayı sanki sağ cebimden alıp sol cebime koyuyormuş gibi oluyor. Elbette öyle olmuyor tam olarak ama bu şirketin hissesi var bende ve doğal olarak ödediğim elektrik parasının bir kısmı bana temettü olarak geri dönüyor. Yani belki saçma gelebilir size ama durum böyle.
Anıl abi selamlar , dağıtılan temettülerden kesilen vergi komisyonu hakkında video gelecekti gelir mi abi düşünüyor musun ?
vergiyle alakalı bir videocekcegim biraz ilerde ama evet
Eğer cehaletimi mazur görmezsiniz bi şey sormak istiyorum hisse senedi yatirimi yaparken kaç tl lik hisse oluşursa gelir vergisi beyannamesi bildiriminde bulunmam gerekiyor yani toplam portfoy rakamı ustundenmi yoksa hisse bazli mı internetten araştırmaya çalıştım ama tam anlayamadım 😮 bu konu ile ilgili bir video yaparsan yada mesajıma cevap verirsen çok sevinirim biriktirdiğim hisse senedi miktarı çoğaldıkça stres bastı bilememek kötü bi şey
Merhabalar gelir vergisi diye internette aratabilirsiniz. Şayet bulamazsanız da örneğin tamamen bir örnek olsun diye iş bankası kendi sitesinde gelir vergisi oranını yayımladı. Direk bakabilirsiniz. Diğer bankaların sitelerinde de yer alabilir. İş yatırımın sayfasında var
@@Zihniözel çok teşekkür ederim
cevap verimliş gelir idaresi başkanlığının sitesinde her yıl ne kadar kira&temettü geliriniz olursa ne kadar hangi oranda gibi doküman yayınlıyorlar.
Önemli olan geleceğin egeenini bulmak
Güzel. 👍
Hocam yaktığınız ampuller için teşekkür ederim 😄
Kaç ampül yandı 💡
Merhabalar, borsamızda piyasa değeri mesela 5 milyar $ üstü bir şirketten 10 yılda dolar bazlı x10 beklemek mantıksız mı olur? Yada small cap mesela 100 milyon $ piyasa değeri olan bir şirketin 10 yılda dolar bazlı x10 yapması çok daha kolay ve olası mıdır ?
Bir şirketin piyasa değerinin 10 yılda dolar bazlı olarak 10 katına çıkıp çıkamayacağı, birçok faktöre bağlıdır ve bu konuyu birkaç farklı açıdan değerlendirebiliriz.
1. Piyasa Değeri ve Büyüme Potansiyeli:
Büyük Şirketler (Large Cap): Piyasa değeri 5 milyar doların üzerinde olan büyük şirketlerin dolar bazında 10 kat büyümesi, genellikle daha zor olabilir. Bunun nedeni, büyük şirketlerin genellikle zaten olgunlaşmış olmaları ve büyümelerinin daha sınırlı olmasıdır. Büyük bir şirketin bu ölçekte büyümesi, önemli inovasyonlar, yeni büyük pazarların keşfi veya sektörde devrim yaratan değişiklikler gerektirebilir.
Küçük Şirketler (Small Cap): Piyasa değeri 100 milyon dolar olan küçük şirketlerin 10 yılda 10 kat büyümesi ise daha olasıdır. Küçük şirketler, büyüme potansiyeli açısından daha fazla esneklik sunar ve daha yüksek büyüme oranlarına sahip olabilirler. Ancak, bu şirketler aynı zamanda daha risklidir ve başarısız olma olasılıkları daha yüksektir.
2. Sektör Dinamikleri:
Şirketin faaliyet gösterdiği sektör de büyüme potansiyelinde kritik bir rol oynar. Örneğin, teknoloji, biyoteknoloji veya yeşil enerji gibi hızla büyüyen sektörlerdeki küçük şirketler, büyük kazanç potansiyeline sahip olabilir. Buna karşılık, olgunlaşmış ve daha az büyüme potansiyeline sahip sektörlerdeki büyük şirketlerin bu tür büyümeleri gerçekleştirmesi daha zor olabilir.
3. Makroekonomik Faktörler:
Enflasyon, faiz oranları, döviz kurları ve genel ekonomik büyüme gibi makroekonomik faktörler de büyük şirketlerin uzun vadeli büyümesini etkileyebilir. Dolar bazlı değerlendirmede, özellikle döviz kuru dalgalanmaları büyük rol oynar.
4. Risk ve Getiri:
Küçük şirketler genellikle daha yüksek risk taşır, ancak başarılı olmaları durumunda yatırımcılara büyük getiri sağlayabilir. Büyük şirketler ise daha düşük risk taşır, ancak getirileri daha sınırlı olabilir.
Sonuç:
Dolar bazında 10 yılda x10 getiri sağlamak, küçük şirketler için teorik olarak daha olasıdır, ancak bu, yüksek risklerle beraber gelir. Büyük şirketlerde ise bu tür bir büyüme daha zor, ancak imkansız değildir; büyük inovasyonlar veya yeni pazar açılımları gibi olağanüstü gelişmeler gerektirir. Yatırımcının risk toleransı ve uzun vadeli hedefleri doğrultusunda, bu faktörleri dikkate alarak yatırım kararını vermesi önemlidir.
Kaynak: ChatGPT 4.0
Herkese dogru yatirim yapma seklini ogrenme dilerim
Başka bir örnek; 1991 yılında çok iyi bir şirket diye ISCTR aldım 0,55 dolardan , yıl 2024 ISCTR dolar fiyatı 0,38 ..!!!! Noldu şimdi..
Isctr yüzde 100 bölündü. Fiyat da yarı yarıya düştü. Bu sene bölündü. Birden nasıl gelsin tekrar 2 katına. Ayrıca temettü verdi.
Şaka mı yapıyosun kardeş? İsctr 1991 yılından beri dolar bazında 20 kat kazandırmış. Bir banka bile 20 kat kazandırmış. Bilmeden etmeden sağa sola yazmayın bu me cahil özgüvenidir.
@@ahmetyanar1631 Elimdeki hisseler 2 kat arttı,fiyat % 50 düştü...Noldu para kazandım mı..??? Piyasa gerçekleri çok farklı..
Sorular kalitesi biraz düşük
neden hep patlayan hisseleri anlatıyorsunuz!!! (egeen,ismen vs) peki size Şişe hissesini sorayım alanında bırakın Türkiyeyi Dünyanın en iyi firmalarından. 1999 tarihinde 1.18 dolar, şuan 1.26 dolar
Talep yok
Büyük şirketler hantal oluyor. Yıldan yıla dolar bazlı cirolarına bakmanı öneririm. Artış yavaş. Temettü de az dağıtıyor. Ne büyüme şirketi , ne de temettü şirketi bence şişe.
Hem büyüme hem de temettü şirketidir. Bazen iyi temettü de verebilir. Bazen iyi prim de yapar. Her zaman iyi sürprizlere gebe şirkettir.
Şişe hissesi kaç kere bölündü, kaç kere temettü verdi. Bunlar da dolar hesabınıza dahil mi? 1999 da kaç hisseniz oluyor? 2024 de kaç hisseniz var. Hissenin fiyatı tek çarpan değil. Adedi de koymak lazım.
@@ahmetyanar1631Bölünme nerdeyse yok. Temettüsü ise ancak 20 yılda 0.1 dolar eder.
👏👏👏
Emeğinize sağlık teşekkürler
Bütün leylekler dedin ben koptum, Allah da seni güldürsün 😂😂😂
Yıllıkta %7-15gibi kısmen daha fazla kişinin elde ettiği getiriler üstünden oran değişimini hesaplamak daha mantıklı olur bence video konusu olarak , %34 getiri sağlayan bir hisseyi örnek göstermenizi beklemezdim;dediğiniz gibi dünyada parmakla gösterilen yatırımcı bile %29 yaparken bu kadar yüksek bir getiriyi baz almanız benim açımdan içeriğin önemini azalttı.Diğer videolarınızdan anladığım kadarıyla “en”lerin örnekleme yaparken kullanılmadığının farkında olan birisiniz ve bu videoyu yaparken kullanmanıza şaşırdım
kuru gürültü olsun diye yazmıyorum kaliteli içerikleriniz var ve kalitenin devam etmesini isteyen bir takipçiniz olarak yazıyorum
tsk
Borsada ki en büyük kazançlar grafik üzerinden olur..!!! Gerçek hayatta böyle kazançlar olmaz.Haziran 2008 yılında Ereğli hissesi aldım diyelim dolar bazında 2,70 den ,yıl 2024 aradan 16 yıl geçmiş Ereğli dolar bazında 1,42...!!!! Ben kazançlımıyım yoksa zararda mıyım...???
🎉🎉🎉
👍👍👍
Allah vergisi zeki
💚
Egeeni 2000-2018e kadar elinde tutanlar para.kazandi.
2018-24 senesinde tutanlar alanlar satanlar şuan fakir.kaldi😂
selam dostum, 2018'den bu yana dolar bazında +%50 yaptı EGEEN
@@MentalYatirim senin para birimin 35 kat deveulasyon yaptı. Sen ne dolar bazlı diyorsun
Şirket sana dolar vermiyor tl veriyor 😂
Deveulasyon ve enflasyon ile yükselen bir borsa İstanbul bir şey kazandırmaz insana reel olarak
👍
🙋💐
Mübarek 10₺ ye aldığın hisse 100₺ olunca 10 kat, 20₺ ye aldığın hisse 100₺ olunca 5 kat çarpan elde etmiş oluyorsun.
Sen çarpan olarak değil rakamsal değerlendiriyorsun yani ;
10₺ den 90₺ , 20₺ den 80₺ kazandım diyorsun...
Tam bali hisseyi örnek gösteriyor...
O gunu brak hadi şimdi al bi milyonluk...bak o tahtaci seni nasil sürrunduruyor...masal anlatip durma millete ‼️‼️‼️‼️
agesa gov tr
Teşekkürler
Teşekkürler
Teşekkürler