Wat mensen niet snappen van die palen in Amsterdam is dat er uiteindelijk veel betere paaltjes zouden komen. Alleen bij een test haal je niet gelijk de hele weg uit elkaar om van die paaltjes te installeren die in een paar seconden omlaag de grond in zakken (voor o.a. de brandweer). Maar goed, die proef was zeker niet handig op deze manier. De volgende keer gewoon meteen die duurdere paaltjes plaatsen zou ik zeggen.
Wat denk je dat een weg restaureren kost, omdat er elke dag 100en auto's overheen rijden? Als je auto's uit de binnenstad weert, hoef je al die straten nauwelijks meer te restaureren.
Je hebt ook speciale paaltjes van plastic die bedoeld zijn om door hulpdiensten gewoon overheen te kunnen rijden en dan buigen ze naar beneden en komen weer omhoog.
We hebben in Nederland ook al vele autoluwe gebieden in steden waar het doel is om deze uit te breiden. Er zijn helaas genoeg gemeentes die als een soort hype erop mee willen springen en dan halfbak werk leveren, maar er zijn genoeg steden en kernen waar het serieuze aandacht krijgt en zodoende ook goed naar alternatieve wordt gekeken hoe men met het vertrek van de auto dan wel de stad binnenkomt. Eindhoven is bijvoorbeeld bezig met het onderzoeken van meerdere regionale hubs om auto's op afstand van de stad af te vangen, en ze de stad met OV te laten betreden. Dat is én fijn voor de automobilitst dat hij voor een scheintje zijn auto kwijt kan, in het centrum wordt afgezet waar ze willen, én met alle positieve effecten van een autoluwe (binnen)stad.
Leiden heeft dit al, het gevolg is dat iedereen naar winkelcentra en restaurants in de buurt gaat en de stad links laat liggen. Winkelstraten zijn dankzij dit beleid in Leiden inmiddels uitgestorven, kappers, vreetschuren en een paar grote ketens is het enige dat er nog zit.
@@exarder1377 ik was zojuist nog in de binnenstad van Leiden. Heerlijk fietsen in de autoluwe zone. Minder getoeter, minder opstoppingen en schonere lucht. En alsnog echt flink druk.
@@exarder1377 Net als Noëlle Annelie herken ik echt het beeld dat je schetst niet. De Pieterskerkwijk zit vol met leuke kleine winkeltjes en het centrum is in het weekend echt druk bezocht. Natuurlijk zijn er een paar plekjes (het uiteinde van de Haarlemmerstraat bijvoorbeeld) waar het niet zo goed gaat, maar denk je echt dat dat aan autoluw beleid ligt en niet aan online bestellen?
het idee dat minder auto's in de binnenstad je kleine ijswinkeltje minder winst gaat opleveren is toch ook belachelijk? Wie rijdt er nou door een stad, ziet een ijswinkel en zegt dan "goh, laat ik 30 min op zoek gaan naar een parkeerplek om bij dit winkeltje een ijsje te halen"? Voetgangers en fietsers zijn veel waarschijnlijker om bij een leuk winkeltje ff te stoppen om naar binnen te gaan dan autorijders.
Ja, helemaal mee eens. Dit argument wordt alleen helaas vaak door Amerikanen gebruikt, die gewend zijn om daadwerkelijk alles met de auto te doen, dus daar zou men wel stoppen tijdens het rijden, hoewel ik denk dat ze daar vooral gewoon een half uur gaan rijden voor een ijsje, tenzij het in een grote stad is uiteraard.
@@dezwollenaartjesI can’t speak for Americans, but as a Canadian, we definitely wouldn’t stop by some small businesses we know nothing about. We might google “popular local [insert business here]” and try to find something but I’m sure even then a lot of good stuff flies under the radar. The only way these smaller businesses stay alive is through a bit of luck and word of mouth from regulars.
Ja ik kijk ook zijn video's en ben hier heel erg in thuis maar de manier hoe Nederland het doet werkt niet namelijk niet goed ov te weinig parkeerplaatsen langs de stad laad en lossen plekken te weinig of niet bereikbaar etc.
die kerel is een rijke softwareontwikkelaar die in het centrum van amsterdam woont. hij leeft naar mijn mening niet echt het leven van een gemiddelde nederlander....
2. En als de wegen worden weggehaald blijft het een weg en geen fietspad met bomen bankjes bloemen etc en we kunnen ons autovervoer VEEL slimmer maken zoals slimme verkeerslichten betere bebording
Een veelgebruikte weg sluiten voor verkeer kan soms trouwens ook resulteren in snellere reistijden, zelfs als je dan met de auto een omweg moet nemen (the string paradox)
Haarlem heeft het redelijk goed aangepakt. Alle doorgangs straten en stegen voor de binnenstad hebben een automatische paal. Vanaf 6 uur 's ochtends en 11 uur 's ochtends staan ze open en mag je erdoorheen. Hierna sluiten ze tenzij je in de binnenstad woont met een pasje, maar het is wel een voetgangersgebied dus jij moet voor hun uitkijken
@@AdrieKooijmanDat zou ideaal zijn, maar is niet bepaald praktisch buiten grote steden. Op de meeste plekken zijn er gewoon niet genoeg mensen per vierkante kilometer om bijvoorbeeld een voor iedereen een bakker of supermarkt op loopafstand te hebben. En dat probleem is alleen nog maar groter omdat wonen in de buurt van de binnenstad op de meeste plekken tegenwoordig onbetaalbaar is.
@@joelmulder ik woon in een dorp waar de laatste winkel al heel lang geleden gesloten is. Dat vond iedereen toen erg. Ook degenen die hun weekboodschappen al jaren in de grote supermarkt verderop deden. We doen dit onszelf aan en het is onvermijdelijk.
Ik vind het wel grappig op de een of andere manier. Heel het urbanistische internet staat bol van hoe goed Nederland de infrastructuur voor elkaar heeft, en Lubach komt met "Nee, Spanje, dat is tenminste lekker bezig."
Er is een groot verschil tussen verkeer enorm goed regelen en gewoon vrijwel geen verkeer regelen. De eerste hebben we goed voor elkaar, maar het verbaast me niks dat de tweede voor ons nog aardig onbekend is vergeleken met andere landen. En al wordt het hier wel gedaan, vaak zullen transformaties in andere landen waarschijnlijk radicaler gebeuren dan hier.
Onze fietsinfrastructuur is van absolute wereldklasse en zonder twijfel nummer 1, daar kan Spanje nog een hoop van leren. Maar Spaanse steden doen het vaak wel heel erg goed op het gebied van wandelinfrastructuur. De steden zijn er vrij dichtbebouwd, wat er voor zorgt dat voorzieningen altijd dichtbij zijn. In Nederland is dat ook wel zo, maar vooral ook in de wat oudere stadskernen en buurten. Spaanse steden zijn echt heel erg levendig, de hoeveelheid mensen die over straat wandelt is echt enorm hoog. Al helpt het goede weer daar natuurlijk ook wel bij. We doen al heel veel goed in Nederland, maar specifiek ons autoluwe beleid in de stadscentra kan nog wel beter. Als Amsterdammer ben ik echt heel erg blij met de Agenda Autoluw. Je ziet de stad er stap voor stap van opknappen, dat durf ik als bewoner, toerist in eigen stad en incidenteel bezorger in de stad wel te zeggen :)
Het urbanistische internet staat juist vol met complimenten over de Nederlandse infrastructuur omdat bijna alle steden ook zijn ingericht voor de fiets!
Onderdeel van iets nieuws doen is dat je nog niet weet hoe het moet. Dus het is geen vraag óf je fouten maakt, maar welke. Ik vind het jammer dat er altijd wordt gedaan alsof een essentieel onderdeel van leren betekent dat het doel niet wenselijk zou zijn. Autoluwe steden zijn heel wenselijk, onafhankelijk van welke fouten gemaakt worden. Als we niet zo intens anti-fouten waren, zouden we veel beter ermee om kunnen gaan en meer kunnen leren.
Misschien is het ook goed om naar Luxemburg stad te kijken. Auto’s kunnen daar overal komen maar omdat het ov gratis is (en regelmatig en betrouwbaar rijdt) zijn de meeste straten vrij van auto’s. Alleen de mensen die echt niet anders konden (zoals werklui met een hoop materiaal kwamen nog in de stad)
Daar ligt ook een deel van het probleem. Je ontneemt mensen namelijk wel vrijheid van vervoer. Als het OV gratis of in ieder geval goedkoper zou zijn, hoor je al een stuk minder mensen klagen. Ook die laatste opmerking van meneer: "na verloop van tijd klagen mensen minder". Ja nogal wiedes, die heb je allemaal de stad uitgejaagd.
ik ben echt zo dankbaar voor lubach, hierdoor hoef ik als 16 jarige niet van die saaie artikels te lezen en krijg ik toch een beetje het actuele nieuws mee! dankjewel!
Goede zaak! Auto’s horen niet thuis in binnensteden, anders krijgen we Amerikaanse toestanden waar steden helemaal kapotgemaakt zijn voor “de auto”. (Snel)wegen dwars door de steden, overal stank en geluid. Enorme verspilling van kostbare ruimte tot gevolg. Wel zal er geïnvesteerd moeten worden in goede parkeerlocaties buiten de steden + een dekkend en betrouwbaar OV-netwerk.
Lekker alle bossen plat gooien en gigantische grijze depri shopping malls buiten de stad erop. Niet bereikbaar via ov. Lekker zoals in murrica. Kent U nog de geschiedenis van de Hansa steden? Ik ga dadelijk naar het stad op mijn schaap of varken , lekker schoon.
Ik ben erg blij met autoluwe binnensteden, maar er moet wel een goed alternatief beschikbaar zijn: Je kunt niet zomaar al het verkeer wegsturen zonder fatsoenlijke vervanging...
Het grote probleem is alternatief transport. Kijk naar Amsterdam. Daar heb je trams en bussen, kun je in de buitenrand met de metro en de trein en is het vaak helemaal niet eens zo duur. Je auto bij hoofddorp parkeren en dan met de trein het centrum in kost je een paar euro voor de hele dag. Het probleem komt alleen op als je in een stad als Amsterdam “ff” iets op moet halen voor werk bijvoorbeeld. Het gebeurt nog best vaak dat men voor reparatie van een laptop even naar het leidsche plein moet (Apple store), maar dan ben je rustig een uur tot anderhalf onderweg. En qua parkeren is tien euro dan ook al helemaal geen raar bedrag meer. Ik kan van mijn werk in Amsterdam sneller in Ede zijn dan naar de Apple store heen en weer. Moeten we niet gewoon af van het “alles en iedereen zal naar het centrum moeten voor dingen”? Kijk naar een CoolBlue. Die zitten op de zuidas en zijn veel makkelijker bereikbaar. Met grote apparaten kun je daar veel makkelijker even heen. Autoluw vind ik best, maar dan moeten we daar echt wel ff over nadenken.
Ik praat liever over een kindvriendelijke, veilige stad. Het recht voor kinderen om veilig naar school te kunnen lopen, zoals in de gemeenteraad van Ede laatst is afgesproken. Consequentie is vaak dat auto's minder prioriteit en ruimte krijgen, maar het gesprek gaat over veiligheid en ruimte voor wandelaars.
Ja idd, als je de auto verbiedt heb je ook minder verkeersdoden. Koop jij een suv om je kinderen veiliger naar school te brengen? Want dan is het alleen maar voor andere mensen gevaarlijker
@@jcvastgoed1490 Er staat "hij" niet "jij". Beter lezen voordat je iemand aanvalt die aan jouw kant staat. Ramonmaas refereert naar marcod5027 die gemeenteraad ede benoemt. Maar waarschijnlijk praat ik tegen een muur die meerdere negatieve comments MOET plaatsen bij elke video die hij ziet...
Na de autoluwe binnenstad, nu nog de autoluwe woonwijken. Die zijn nog steeds ingericht op 1 auto per huishouden, maar tegenwoordig heeft iedereen twee auto’s en de thuis wonende kinderen ook ieder een auto, en pa misschien nog wel een werkbus die ook in de wijk moet staan. Straten staan vol, ook de stoep en zelfs dubbelgeparkeerd omdat er geen plek voor zoveel auto’s is. Totaal onoverzichtelijk voor kinderen en voor automobilisten die door alle geparkeerde voertuigen kinderen over het hoofd zien.
Ik vind Alphen aan de Rijn een goed voorbeeld; onder het nieuwe centrum ligt een enorme parkeergarage. Je rijd vanaf de rand van het centrum de garage in en stapt uit recht onder een centrum dat volledig autoluw is. Win win?
@@NiekNooijens de trein duurt vaak veel langer. Zeker als je vanaf een dorp of buitenwijk komt. Als ik een hele dag naar Amsterdam ga dan is het de moeite waard om bij de Bijlmer te parkeren en het ov te pakken. Als ik enkel een uurtje wil lunchen bij het Damrak wil ik daar ook kunnen parkeren bij de bijenkorf want anders ben ik langer onderweg dan dat ik daar ben.
We hebben in Nederland toch al lang autovrije binnensteden in veel grotere steden. Ik snap niet zo goed waar dit item over gaat en waarom er een voorbeeld uit Spanje bijgehaald moet worden terwijl we zelf steden hebben met autvrije binnensteden. Maar misschien mis ik iets
Bijvoorbeeld Amsterdam is vrijwel helemaal toegankelijk voor auto's.. Niet handig toegankelijk, maar wel toegankelijk. Zelfs tot de dames met de rode ramen zeg maar (niet de smalste straatjes, wel dwars daar op).
Utrecht is ook best goed bezig met de auto de binnenstad uit dringen! daarnaast zijn ze veel grote wegen aan het omtoveren naar 30 wegen om zo nog meer ruimte en veiligheid voor de fietser te creëren, heel interessant onderwerp dit! Ben benieuwd in hoeverre de Nederlande steden dit goed gaan oppakken!
Voor mij is het dat de tweede kamer een lang vergadering moet gaan houden hoe we met autoluw niet sneller, maar efficiënter kunnen doen bij steden, want dan maak je voor alle mensen die wonen of werken in steden, er rekening mee houden en dan zul je zien dat alle mensen vrolijker worden, het aantal C02 vermindert en dat de economie beter word erdoor.
Amersfoort is autoluw en dat werkt omdat er overal parkeergarages zijn. Nu gaan ze ook alle wijken auto's verbieden althans 1 auto per huishouden mag. Alle andere auto's buiten de stad maar hoe en waar? Dat laatste is kompleet onduidelijk. Ik heb mijn vrouw voorgesteld ik ik mijn auto voor de deur zet en dat zij 20 min moet fietsen in de regen heen en ook terug :) Of stelde zij dat voor? Any way wat er nu al gebeurd is dat mensen hun voortuin opofferen als parkeerplaats en dat terwijl we verstening willen tegen gaan (water en milieu issues) 75% is tegen, het bekende verhaal. Ik zelf en andere ook denk ik zijn niet persé tegen als er oplossingen komen/zijn om op loopafstand je auto te kunnen pakken. Amersfoort gaat dus eerst hakken en zoekt daarna een boom. (bekend spreekwoord) :) Amersfoort doe beter je best!
In Amersfoort zit een zeer incompetente D66 wethouder voor verkeer zonder rijbewijs.😅 Ze zijn nog even bezig om de burger te praten want ze weten zelf ook wel dat ze niet herkozen worden.
Ik snap alleen niet wat Den Bosch dan precies wilt, ik woon er nou al bijna 6 jaar in de binnenstad, en je mag daar nergens autorijden dus volgens mij is het allang hartstikke autoluw. Staan overal paaltjes waar je alleen met een pas doorheen kan en werkt top! Ik zou het echt niet willen dat de Markt een soort verkeersplein wordt. Dus eigenlijk zijn er nooit auto's, maar als je een keer zware spullen hebt als bewoner kan je gewoon door de paaltjes ff wat spullen droppen.
Ik woon al 14 jaar in het autoluwe gebied in Delft is het is echt hopeloos, en wordt ook nog eens steeds erger. Veel brommers en motoren die tussen de paaltjes door rijden op plaatsen waar geen kenteken-controle camera staat. Vrachtwagens die vaak urenlang met de motor aan staan te wachten. Dus ik zit alsnog de hele dag in de herrie en de uitlaatgassen. (Ja eigenlijk mogen brommers/motoren alleen aan de hand mee en vrachtwagens max 15 minuten alleen om te lossen, maar daar is geen controle op.) En tegelijkertijd is de bereikbaarheid van de binnenstad heel erg verslechterd. De bestrating is op veel plaatsen abominabel, zowel door zwaar vrachtverkeer als gebrekkig onderhoud. Ik ben slecht ter been en er zijn weinig straten in de buurt waar ik zonder struikelgevaar en zonder pijn kan lopen. OV is ook steeds slechter geworden. Er rijden minder bussen door de binnenstad (want uitlaatgassen), taxi's durven vaak het autoluwe gebied niet in uit angst voor een boete en zetten me dan maar ergens buiten het autoluwe gebied af (heel fijn als je niet goed kunt lopen en veel pijn hebt en juist daarom een taxi neemt!) Mijn familie kan ook niet meer bij mij thuis op bezoek komen, want die zijn voor een groot deel invalide en/of gewoon al wat ouder. Alle invalidenparkeerplaatsen in de buurt zijn weggehaald, om plaats te maken voor fietsen. (Alsof de gemeente denk dat invaliden wel de fiets kunnen pakken…) Mijn ouders hebben het nog wel geprobeerd met de scootmobiel, maar die kwam ergens bij een stoepje klem te zitten en kreeg daardoor een lekke band (wat blijkbaar heel lastig te repareren is, dus toen zaten ze een hele tijd zonder scootmobiel, ook niet fijn.) We spreken tegenwoordig dan maar bij de ikea af, waar zij de auto nog wel voor de deur kunnen parkeren en ik met de bus kan komen, maar is toch wel minder gezellig. Wat mij betreft mag het beleid wel wat menselijker. De gemeente luistert niet naar de zorgen van bewoners en wil steeds meer straten autoluw maken. Maar zo is de binnenstad straks alleen nog toegankelijk voor jonge, gezonde mensen die alles op de fiets kunnen doen. Dat is gewoon niet realistisch. Juist in een stad, met winkels en diensten om de hoek, zou het voor ouderen een hele geschikte plaats kunnen zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. En dat hebben we met de huidige vergrijzing echt nodig! In plaats daarvan werken ze toe naar een hippe toeristen/jongeren-fietsparadijs-droom die nooit realiteit zal kunnen worden, simpelweg omdat dat geen rekening houdt met de afspiegeling van de inwoners en de behoeften van de samenleving. Misschien dat een leefbare autoluwe stad wel mogelijk is maar Delft is dat in ieder geval niet, tenzij je jong en gezond bent en houdt van het geluid van ronkende motoren en de geur van uitlaatgassen wanneer je het raam open doet.
Minder autos is natuurlijk helemaal prima, maar het OV wordt alleen maar duurder én slechter. Dus er moet wel een degelijk alternatief komen, anders is dit alleen maar burgertje pesten
Er is simpelweg niet genoeg ruimte meer voor geparkeerde auto's in de binnenstad. Een auto neemt ongeveer 20m2 in beslag. Op die 20m2 kan je ook een twee bankjes plaatsen, groen aanbrengen of drie fietsenrekken plaatsen.
Opzich heel mooi. Ik hoor alleen vaak niet in de plannen terug hoe dit dan in zijn werk gaat voor mensen die slecht ter been zijn (en dat is een groter onderdeel van onze samenleving dan men vaak denkt). Daarbij moeten we oppassen dat het inderdaad echt goed gedaan wordt en het niet gewoon een 'simpel' verdienmodel wordt (zoals bij mij voor de deur, buiten de binnenstad, de parkeerplaatsen ineens geld gaan kosten, ook voor de bewoners). Dit zeg ik als iemand die niet eens een auto heeft en overal naartoe fietst.
Mensen die slecht ter been zijn moeten sowieso niet autorijden... Om gebracht te worden kunnen ze een ontheffing aanvragen of een scootmobiel gebruiken (kun je gewoon de bus en trein mee in)
Het vervelende hieraan is dat met het ov vanaf 1 persoon al duurder is dan met de auto (zelfs incl afschrijving). Daarbij komt ook nog hoe meer mensen meegaan hoe groter het verschil in prijs. Als het ov 50% zou kosten van wat het nu doet, zou dit autoluw plan ook haalbaar zijn voor de armere klassen in Nederland.
Over het algemeen hebben arme mensen géén auto. De meeste mensen wonen in de steden & profiteren van schonere lucht als degenen die van buiten komen eens _niet_ hun bakbeest meeslepen. Ga je eens inlezen hoe ontzettend het autorijden in NL gesubsidieerd wordt...
Eindelijk een keer een video die leuk is. Je ziet gewoon dat het werkt een autoluwe en autovrije binnenstad. In Deventer hebben ze zelfs de grote markt tegen de kerk een herindeling gegeven. Vroeger was het een drukke parkeerplaats midden in het centrum. Er was NIEMAND en het stond VOL MET LEEG BLIK. Nu is vanwege de herindeling de stad veel levendiger geworden en waren er honderden mensen op het marktplein aan het genieten van de zon op het terras in de fonteinen en lekker wandelen. Kortom opdonderen met de autos uit het centrum/binnenstad. Mensen zien dat het werkt
Volgens mij gaat die iiswinkel juist meer omzet draaien. Die winkel ligt nu pal naast een autoweg, dus super ongezellig, daar wil je liever niet een ijsje gaan zitten eten. En niemand die daar met een auto gaat stoppen om al verkeerophoudend in alle geduld een ijsje samen te stellen.
Alles is leuk en wel totdat je spullen moet leveren en er zelf niet in kan/mag en dus een enorm stuk moet lopen. Heb ik o.a. in Groningen, Utrecht en Amsterdam gehad bij het leveren van boodschappen.
Mooi verhaal, maar mijn werk is voor 80% in de binnenstad van Utrecht (Als schilder). Ik heb mijn werkbus nodig om mijn spullen te vervoeren en op te slaan. Tevens ligt daar mijn voorraad van producten in. Ik kan niet zonder mijn werkbus, mijn werkbus is mijn bedrijf. Dus ik zie maar een mogelijkheid. Vergunningen geven aan bestemmingsverkeer, (mensen die er wonen) en aan ondernemers die het nodig hebben. Anders kan straks niemand meer onderhoud aan zijn huis plegen. Denk dat dat een groter probleem is dan het probleem dat ze willen bevechten..
@@NiekNooijensIk denk dat je niet helemaal goed voor ogen hebt wat ik allemaal nodig heb, dat past niet in een bakfiets.. bovendien heb ik een paar duizend euro aan gereedschap, dat laat ik niet in een braak en diefstal gevoelige bakfiets liggen. Ook heb ik me imperial (dak dragers) nodig om me ladders, steigers, en grote trappen te vervoeren. Leuk bedacht, maar een bakfiets is echt geen oplossing.
Iedere dag, wanneer ik met mijn fiets naar het werk ga, overvalt mij een gevoel van terneergeslagenheid. Auto's razen langs mij heen... en ik blijf in stilte achter om de uitlaatgassen in te ademen. Nietsvermoedend zit de bestuurder in zijn wagen. Snel zal er gereden worden om het drukke en snel voorbijgaande leven bij te kunnen houden. Welke opties heeft iemand die autovrij wilt leven? Is er een plek waar motorvoertuigen een uitzondering zijn in plaats van de regel? Waarom hebben we de samenleving zo ingericht? Bloeien mensen zo het beste op? Hoe ziet een samenleving eruit met meer schone lucht en meer lichaamsbeweging? Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het kan verdragen. Elke dag opnieuw de vervuilde lucht die mijn longen binnentreedt door voorbijrijdende auto's en motoren. Elke dag opnieuw bestuurders die mij proberen in te halen op smalle weggetjes. Iedere keer voel ik mij kwetsbaar en gespannen: zal er ooit een dag komen dat een onverschillig persoon mij aanrijdt? Wat voor levensveranderend letsel loop ik dan op? Komt de bestuurder er mee weg door verder te rijden? Mis ik het vermogen om te wennen aan reëel gevaar en systematische achteruitgang van ons en onze omgeving? Is er een alternatief, of zal ik zwichten voor acceptatie? Acceptatie... ik ben bang om te worden als een lege huls, niet langer gedreven door mijn kinderlijke idealen die ik tot nu toe - in mijn twintiger jaren - heb gekoesterd en als realiseerbaar heb beschouwd.
Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ga eens terug in de tijd en op je fiets. Zoveel beter nu. De lucht is hier echt schoon, ook in de steden. Je moet eens aan glas halfvol gaan doen, want al die automobilisten dragen bij aan de infrastructuur waar je als fietser ook gebruik van maakt. Bedenk ook dat auto's steeds schoner worden en dat je nu niet meer door een stinkscooter wordt ingehaald, maar door een fatbike. Misschien woon je in Rotterdam(echt veel auto's daar), maar in Amsterdam valt het allemaal wel mee.
@@digitalobserved Dat moet je toch wel aankunnen kwa drukte? Hoewel het soms juist in dorpen druk kan zijn, omdat er dan maar één hoofdweg is ofzo en iedereen gaat dan tegelijk ergens heen, maarja wen er maar aan.
@@jeroen3657 Je kunt de uitlaatgassen stoppen door met een EV te rijden, maar dat verminderd niet de fijnstof-uitstoot en geluidsoverlast wat voornamelijk van banden komt. Het enige groene vervoer, is openbaar vervoer.
Autoluw is niet booming. Het is de kern van ons verkeerdesign sinds de jaren 70, en een van de beste dingen die Nederland Nederland maakt. Dingen bereiken in een binnenstad doe je niet met de auto.
eerst het OV helemaal afbreken. dan komen er te veel nieuwe autos op de weg. dan kan je straks dus echt alleen nog van stad naar stad met OV of met de auto naar de rest van het land
@@NiekNooijens ja dat werkt wel als je met een auto naar een station gaat omdat er geen bus rijd maar als je met de trein aan komt staat daar geen auto die je daar zelf niet hebt neergezet
Hoe wil je dan mensen laten komen in jouw stad dan? Voor de mensen die al daar wonen is geen probleem maar buiten de stad wonen moeten dan met openbaar vervoer en dat is vaak duur en kost meer tijd (afhankelijk waar je woont natuurlijk). De meest hebben ook gewoon auto nodig voor het werk, mensen zitten niet te wachten voor abonnement voor openbaar vervoer en dat ze een auto moet onderhouden.
@@PShermanWallabyBaySydney Natuurlijk maar daar wordt vaak niet meegenomen in het plan. Je verplaats ook alleen de auto verkeer drukte naar andere locatie.
P+R locaties buiten de stad. Je rijdt van een ov-loos gat waar je woont naar zo'n p+R locatie, en vanaf daar ga je met de bus/tram de stad in. En nee, dat is niet langzamer, want die krijgen voorrang bij stoplichten enz, dus die rijden sneller. Utrecht doet dit bijvoorbeeld heel goed.
En het leukste aan die situatie aan sneek is: er staan verkeersregelaars bij die rotonde die dan juist de mensen de singel opsturen ipv terug te sturen, en dan staat er helemaal aan het einde van de singel iemand die ze laat omkeren. Er is dus uiteindelijk maar 50 meter echt autoluw.
Sneek is inderdaad een prachtig voorbeeld. Ze organiseren een zeilwedstrijd voor 1000 man, waarvan meer dan de helft niet uit de buurt is, en er is geen aankondiging vóór aankomst over hoe je de stad in kan komen. Eenmaal daar gaat iedereen natuurlijk de wijk in om te parkeren en verder maar te lopen. Lijkt me heerlijk voor de bewoners als een groepje dronken gasten door hun bob in de auto wordt gestopt (...ik hoop ten minste dat ze een bob hebben, maar vrees van niet)
De Mariaplaats in Utrecht werd autoluw gemaakt maar om de ondernemers tegemoet te komen lieten ze een aantal parkeerplaatsen bestaan. Na een paar weken smeekten deze ondernemers bijna om dit niet-autoluwe deel zo snel mogelijk autoluw te maken omdat de klanten wegbleven en zich beperkten tot het mensvriendelijke en veilige wandelgebied. Zien is geloven...
Ik ben voor een autovrije binnenstad, maar ben bang dat mensen de uitstoot buiten beschouwing laten. Door auto's per defeinitie om te laten rijen, en extra verstoppingen te veroorzaken, zal de uitstoot en het brandstof gebruik rond deze steden significant kunnen stijgen. Dit is meetbaar in steden als Den Haag en Amsterdam.
Kijk ook naar Breda. Oke de binnenstad is erg klein, maar verkeer is wel toegankelijk voor laden/lossen buiten openingstijden. Daarnaast is er ruimte om buiten het centrum te parkeren. In het centrum zelf kan je overal veilig en zonder auto’s lopen.
Een goede ontwikkeling, al heb ik zelf ook een auto. Het gaat niet om de auto's an sich maar om hun uitstoot, met als gevolg gezondheidschade voor andere deelnemers in het verkeer en omwonenden.
Waarom is autorijden dan wel betaalbaar? Ongeveer €330 per maand obv 8000km in de miniklasse en €420 in de compact klasse volgens het nibud. Daar kun je een hoop ritjes doen in het OV.
Een belangrijk concept is een recent besproken fenomeen; motonormativity (ik vermoed 'motornormativiteit' op z'n Nederlands). In het kort; als je alleen maar de auto gebruikt past het hoe je denkt en hoe je je gedraagt aan, hierdoor worden de positieve aspecten van het autogebruik overschat en de negatieve aspected onderschat. Een beetje "als je alleen maar een hamer hebt lijkt elk probleem een spijker" gedachte, maar we weten ook dat als je word bloodgesteld aan andere ideeën je je meer open gaat gedragen. En dat zien we dus weer terug als tegenstanders van autoluw gedwongen worden bloodgesteld aan goede autoluwe situaties dat ze dan vaak toch voor het idee worden.
Het klopt, de auto hoort ook niet in de binnenstad. Maar ja, als mensen altijd met de auto gaan, dan zien ze geen oplossingen behalve thuis blijven. Neem de ijswinkel: denk je echt dat iedereen ijsjes haalt met de auto??? Of zouden dat de wandelende winkelende mensen zijn?
@@nanwuamitofo Ik ga niet tegenspreken dat mijn Nederlands, zeker geschreven, lang niet altijd goed is. Aan de andere kant, ik kan je bericht ook prima lezen..
Gouda is nog steeds bezig met het wennen aan het idee dat er misschien een plan moet komen om er op termijn over na te denken… Ik woon in de binnenstad en van mij mogen de auto’s weg uit de straatjes die te smal zijn voor één auto en één fiets naast elkaar.
Misschien moeten meer bedrijven (waar mogelijk) thuiswerken stimuleren in plaats van 50/50. In Leiden is al jaren een strijd tussen de ondernemers en de stad over parkeerbeleid. In de drukste winkelstraat staan best wel wat pandjes leeg sinds betaald parkeren steeds strenger en duurder is geworden en er weinig tot niets wordt gedaan aan OV. Ik hoor familie ook nooit meer praten over gezellig winkelen in Leiden. Men kiest voor beter betaalbare dorpen/winkelcentra. Qua vervuiling kan je milieu eisen invoeren. Qua veiligheid is het met b.v. fatbikes niet heel veel beter. We gaan ook vast nog wel meemaken dat zelf rijdende wagentjes de norm worden. En alle fietsen die rondslingeren in de binnenstad maken het er ook niet beter op. Alleen de auto weren is de oplossing niet. De binnenstad moet beter bereikbaar worden door een combinatie van maatregelen.
Weren uit de binnenstad is niet zo erg, het nadeel is dat de gemeentes de volledige stad autoluw willen, helemaal tot aan de ring of snelweg.. zo kan je nergens meer rijden, met m'n oldtimer of met camperbus. Dan haal je dat plezier of de mogelijkheid er wel volledig uit. Ik wil de auto naar werk wel laten staan, maar dus niet voor recreatie/vrijheid om ergens te komen.
Ik ben erg voor autoluwe binnensteden, maar het is een risico omdat veel gemeentes veel partijen vergeten. Ikzelf werk bijvoorbeeld 's nachts tot 4 uur, en als ik niet meer met mijn auto de binnenstad in kom heb ik een probleem... die mooie tram die ze dan aan willen leggen rijdt namelijk niet om 4 uur 's nachts.
parkeren hoeft echt niet gratis, dat moedigt autogebruik aan. In utrecht betaal je voor parkeren + dagkaart OV op een P+R zo'n 5 euro. Das gewoon prima.
Die paaltjes moeten makkelijk te automatiseren zijn. Ondernemers (of mensen in het algemeen) die dan een klus in de binnenstad hebben kunnen dan online even een aanvraag doen voor hun kenteken. Een camera met beeldherkenning checkt dan het kenteken en gooit de paaltjes open. Niet moeilijk lijkt me.
Ik woon bij de Weesperstraat in Amsterdam en ik vond die proef met hem dicht gooien (met slagbomen zodat hulpdiensten in ieder geval in theorie langs kunnen racen. Heb ik een paar keer gezien maar kennelijk ging dat niet altijd goed) echt geweldig. Enige nadeel is dat die nu natuurlijk weer open is en ik nu weet hoe het had kunnen zijn.
behalve voor jou was het echt een complete ramp. de gehele stad liep er op stuk. zelfs de plekken waar er geen wijziging was die waren compleet onbegaanbaar. leuk geintje voor een week maar daar gaat je complete economie. restaurants geen eten, supermarkt geen eten, winkels geen spullen, geen monteur, electricien of loodgieter te krijgen, geen nieuwe woningen, geen verbouwing, geen nieuwe koelkast of wasmachine en ga zo maar door. oftewel dat werkt voor jou ook niet zo bijster lekker als je verder kijkt dan je neus lang is. Stiekem moeten we vooral in Amsterdam af van al die rondvaartboten vol met buitenlandse schapen en dan lekker onze vracht weer over het water doen, waar die hele gvd stad voor is gebouwd. SUKKELS zijn we ook.
Ik snap niet waar die boetes in Amersfoort vandaan komen. Er is de stadsring waar duidelijk aangegeven is dat je 50 mag, en als je de binnenstad in wilt moet je in een van de 500 betaalde parkeerplaatsen staan. Het is overduidelijk met leesbare borden waar je niet in mag, zeker aangezien die borden altijd in een 30 zone staan.
Goed idee: Laat mensen die op kantoor werken niet perse naar het kantoor van hun bedrijf gaan, maar naar het kantoor van hun wijk. Nu gaat Piet elke ochtend vanuit Amsterdam-West naar Utrecht om te werken bij de Rabobank en Jan ook uit Amsterdan-West moet elke ochtend naar Hilversum want hij werkt op kantoor bij de NOS. Beide kunnen beter naar hetzelfde kantoor, dat op loopafstand ligt, in Amsterdam-West gaan. Ookal doen ze ander werk, kunnen ze alsnog een beetje bijkletsen over het weekend, samen een broodje eten in de pauze of een potje ping-pong spelen. Deze mensen hoeven dan niet zo ver meer te reizen. Dit scheelt veel verkeer van forenzen. Over Zoom of Teams kunnen ze alsnog met hun collega's praten.
Het autoluw maken van een binnenstad waarbij je iedereen tevreden wilt houden vergt een aanpak op breed niveau. Wat gemeentes nu doen is hier en daar een weg afsluiten wat weer voor andere problemen zorgt. vervolgens die problemen weer oplossen wat nog meer verkeersproblemen met zich meebrengt. En uiteindelijk is de hele binnenstad onbereikbaar. Het is nu gewoon niet de juiste tijd om auto's uit de stad te weren. Er moeten eerst betere alternatieven komen waardoor automobilisten uit zichzelf al de auto laten staan. Hierdoor daalt het aantal auto's en kun je gefaseerd beginnen met die kutmaatregelen. Wat ze nu doen met auto's letterlijk blokkeren, irriteren, beboeten voor niks gaat op de lange termijn niet helpen.
@@NiekNooijens ben je ooit wel eens in een rolstoel de bus in gegaan? Echt super onaangenaam. Buschauffeurs die zuchten en geen zin hebben om je te helpen de bus in te komen. Bussen die je toevallig niet zien staan en doorrijden (ja heb melding gemaakt, nee wordt niks mee gedaan). Overvolle bussen waar je je in moet wurmen en mensen hun enkels verrot rijdt. Als je iets in een winkel koopt, en je zet het op je schoot, dan helpt dat ook niet met je mobiliteit. Mijn rijbewijs halen was de grootste bevrijding die ik had. als dit wordt doorgezet geef ik de binnenstad gewoon op.
Belachelijke maatregel. Meer gereden kilometers, meer drukte voor de omwonende van de rondwegen. En dat voor een stukje van 700 meter autoluw. De wethouder wil een schone stad. Gaat best werken zo, niet.
Autoluw is een goed idee, als je het een beetje goed doet. Begin niet met de belangrijkste weg waar iedereen overheen moet. Je bent niet extinction rebellion
In Groningen moet je juist heel erg uitkijken voor de fietsers en de fietsers voor de voetgangers en andere fietsers, Arjen. Dus of dat nou veel beter is.
@@Charlotte8591Het is natuurlijk niet léég, maar als je al die fietsers in een auto zou zetten, zou de hele boel vaststaan. Daarbij is de kans op dodelijke ongelukken in een mix met autos vele malen groter dan wanneer het alleen fietsers en voetgangers zijn. Mensen moeten beter uitkijken en netjes fietsen, maar met autos zou er nog veel méér chaos ontstaan. De luchtkwaliteit is ook bewezen beter. Puur omdat er nog problemen zijn in het verkeer, betekent niet dat dit niet de best mogelijke oplossing is.
Ja en de katy freeway is met 24 rijstroken nog steeds niet breed genoeg om de files op te lossen. Had nu een spoorlijn gebouwd, dan heb je de capaciteit van 66 rijstroken en t ruimtegebruik van 2. Veel efficiënter!
De enige ervaring die ik heb met dit soort maatregelen is toen mijn oma me naar mijn vader in Amsterdam bracht. Had natuurlijk gewoon als 10 jarige de trein moeten pakken en daarna met een ov fiets waar je niet eens oppast. 2x gedaan en 400 euro boete want de auto had niet het goede groene nummertje. Was te oud dus auto ging duidelijk al veel te lang mee, daar moeten ze echt niks van hebben in Amsterdam.
Ze geven liever subsidie op Tesla’s, die door hun korte levensduur zwaar milieubelastend zijn. Jouw oma’s autootje is beter voor het milieu maar dat snappen deze gekken niet.
@@nehriim3748 née , dat kanaal is van een Amerikaan en jij moet per direct stoppen met al die Amerikaanse onzin te kijken. Van af nu mag jij alleen nog maar Nederlandse videootjes kijken.
Als inwoner van de regio Amersfoort wil ik wel even opkomen voor Amersfoorters. Je bent gek als je in Amersfoort woont en met de auto naar de binnenstad gaat. De brandstofkosten om er te komen zijn lager dan de parkeerkosten. Er is een best goed ov. Of je pakt gewoon de fiets. Zo heel groot is Amersfoort nou ook weer niet. Het zullen dus mensen van buiten Amersfoort zijn die daar geflitst zijn
In sommige autoluwe steden zijn een gek aantal mensen over gestapt naar motoren die nog luider zijn dan auto’s denk ik te merken dus ik zou ook graag een decibel limiet op voertuigen willen zien als deel van autoluwe maatregelen.
Mee eens. Je hebt nu eenmaal altijd gasten die hun voertuig zien als een statussymbool en compensatiemiddel voor hun onzekerheid tav hun viriliteit. Het aantal pk's en dB's is meestal omgekeerd evenredig met het IQ.
Openbaarvervoer is te duur en rijd hier in het weekend maar om het uur. En dan willen ze dat ik geen auto meer mag rijden in de stad?!Nederland moet eerst maar eens regelen dat alternatieve vervoer fatsoenlijk beschikbaar is voor iedereen!
Autoluw gaat niet samen met het uitkleden van het OV. Niet iedereen is vrij mobiel: ouderen, zwangere vrouwen, lichamelijk beperkten. Maar ook bijv ouders met jonge kinderen.
Elk van de genoemde groepen kan & gaat al met het OV & de fiets. En ja, het zou fijn zijn als het OV beter & goedkoper is, maar dan moeten mensen daar wél voor stemmen... Op een bepaald moment mag je als oudere niet eens meer met een auto aan het verkeer deelnemen omdat je door je leeftijd een gevaar op de weg bent. De meeste mensen met een handicap hebben niet eens een auto want vanwege die handicap mogen ze niet rijden. Daarom hebben we in NL al die verschillende soorten fietsen zoals de driewieler, de tandem voor ouders, de handfiets die je op je rolstoel kan klikken en nog veel meer. Als zwangere kun je prima op de fiets, goed voor jouw gezondheid & een makkelijkere bevalling als je tot aan het einde van de zwangerschap in beweging blijft. En auto's zijn voor kinderen dodelijk, ik snap niet hoe je het in je hoofd haalt om in dat rijtje kinderen te noemen. STOP DE KINDERMOORD!
@@LeafHuntress het klinkt alsof jij in de grote stad woont, waar je alles met de fiets kan doen. Sorry, maar Nederland is meer dan grote stad, kom eens uit die bubbel. Je gaat tegelijk mijn punt voorbij. OV wordt uitgekleed: op heel veel plekken in het land verdwijnen bushaltes of stopt de trein steeds minder. Zelfs in grote steden zijn de bus en trambedrijven steeds bezig met "optimale dienstregeling", die steeds vanuit commercieel oogpunt is. Allemaal dankzij privatisering. Als gevolg moeten veel mensen dus wel met de auto. 10km of meer fietsen is voor veel mensen al niet te doen. En jouw beeld van mensen met een handicap vind ik wat discriminerend: dat zijn ook gewoon mensen hoor. Die hebben ook gewoon rechten en behoeften. Een lichamelijke beperking betekent niet gelijk dat je geestelijk niet goed bent.
@@LeafHuntress Er zijn genoeg ouderen, lichamelijk beperkten en chronisch zieken die echt niet met de fiets of het OV kunnen en gaan. Deze groepen hebben dan misschien geen rijbewijs, maar zijn voor vervoer wel afhankelijk van anderen met een rijbewijs. Ook wonen de lichamelijk beperkten, die in theorie wel met het openbaar vervoer zouden kunnen reizen, lang niet altijd in gebieden die met het OV goed bereikbaar zijn.
Interessant. Waar kan ik hier meer over te weten komen? 🤔
Ik weet misschien een plek ;)
The one and only TH-cam Channel ❤❤❤
Shameless plug. Lol
Haha leuke advert man XD
Zou het niet echt weten. Maar ik had wel wat gehoord over een TH-camr ergens...
Wat mensen niet snappen van die palen in Amsterdam is dat er uiteindelijk veel betere paaltjes zouden komen. Alleen bij een test haal je niet gelijk de hele weg uit elkaar om van die paaltjes te installeren die in een paar seconden omlaag de grond in zakken (voor o.a. de brandweer). Maar goed, die proef was zeker niet handig op deze manier. De volgende keer gewoon meteen die duurdere paaltjes plaatsen zou ik zeggen.
Ja is maar een verschil van factor 40
Een verwijderbaar paaltje is misschien 500 euro. Een beweegbare paal is 40.000 euro.
@@blauwebanaan4756De overheid geeft het geld toch te makkelijk uit dus dan zou dit nog n goeie investering zijn.
Wat denk je dat een weg restaureren kost, omdat er elke dag 100en auto's overheen rijden? Als je auto's uit de binnenstad weert, hoef je al die straten nauwelijks meer te restaureren.
Je hebt ook speciale paaltjes van plastic die bedoeld zijn om door hulpdiensten gewoon overheen te kunnen rijden en dan buigen ze naar beneden en komen weer omhoog.
We hebben in Nederland ook al vele autoluwe gebieden in steden waar het doel is om deze uit te breiden.
Er zijn helaas genoeg gemeentes die als een soort hype erop mee willen springen en dan halfbak werk leveren, maar er zijn genoeg steden en kernen waar het serieuze aandacht krijgt en zodoende ook goed naar alternatieve wordt gekeken hoe men met het vertrek van de auto dan wel de stad binnenkomt. Eindhoven is bijvoorbeeld bezig met het onderzoeken van meerdere regionale hubs om auto's op afstand van de stad af te vangen, en ze de stad met OV te laten betreden. Dat is én fijn voor de automobilitst dat hij voor een scheintje zijn auto kwijt kan, in het centrum wordt afgezet waar ze willen, én met alle positieve effecten van een autoluwe (binnen)stad.
Binnenstad van Alkmaar is al jaren autoluw. Niet perfect, ze rommelen op sommige plekjes maar het stadshart gaat al jaren prima zo.
Leiden heeft dit al, het gevolg is dat iedereen naar winkelcentra en restaurants in de buurt gaat en de stad links laat liggen. Winkelstraten zijn dankzij dit beleid in Leiden inmiddels uitgestorven, kappers, vreetschuren en een paar grote ketens is het enige dat er nog zit.
@@exarder1377 ik was zojuist nog in de binnenstad van Leiden. Heerlijk fietsen in de autoluwe zone. Minder getoeter, minder opstoppingen en schonere lucht. En alsnog echt flink druk.
Vroeger in Utrecht de Winkelexpress. Buiten de stad parkeren en gratis met de bus het centrum in met diverse in/uitstap plaatsen.
@@exarder1377 Net als Noëlle Annelie herken ik echt het beeld dat je schetst niet. De Pieterskerkwijk zit vol met leuke kleine winkeltjes en het centrum is in het weekend echt druk bezocht. Natuurlijk zijn er een paar plekjes (het uiteinde van de Haarlemmerstraat bijvoorbeeld) waar het niet zo goed gaat, maar denk je echt dat dat aan autoluw beleid ligt en niet aan online bestellen?
het idee dat minder auto's in de binnenstad je kleine ijswinkeltje minder winst gaat opleveren is toch ook belachelijk? Wie rijdt er nou door een stad, ziet een ijswinkel en zegt dan "goh, laat ik 30 min op zoek gaan naar een parkeerplek om bij dit winkeltje een ijsje te halen"?
Voetgangers en fietsers zijn veel waarschijnlijker om bij een leuk winkeltje ff te stoppen om naar binnen te gaan dan autorijders.
Precies dit.
Ja, helemaal mee eens. Dit argument wordt alleen helaas vaak door Amerikanen gebruikt, die gewend zijn om daadwerkelijk alles met de auto te doen, dus daar zou men wel stoppen tijdens het rijden, hoewel ik denk dat ze daar vooral gewoon een half uur gaan rijden voor een ijsje, tenzij het in een grote stad is uiteraard.
@@dezwollenaartjesI can’t speak for Americans, but as a Canadian, we definitely wouldn’t stop by some small businesses we know nothing about. We might google “popular local [insert business here]” and try to find something but I’m sure even then a lot of good stuff flies under the radar. The only way these smaller businesses stay alive is through a bit of luck and word of mouth from regulars.
Ik adviseer om videos van Not Just Bikes te kijken. Hij legt goed uit waarom autoluw belangrijk is, en hoe het wel kan werken.
Ja ik kijk ook zijn video's en ben hier heel erg in thuis maar de manier hoe Nederland het doet werkt niet namelijk niet goed ov te weinig parkeerplaatsen langs de stad laad en lossen plekken te weinig of niet bereikbaar etc.
He misschien moet die een kanaal beginnen in zijn eigen land genaamd “ Not just taking guns to school” . Tieft op met je kut Amerikaanse onzin .
die kerel is een rijke softwareontwikkelaar die in het centrum van amsterdam woont. hij leeft naar mijn mening niet echt het leven van een gemiddelde nederlander....
Jaa NJB, mooi kanaal is dat. Maakt je toch wel beetje trots op hoe we het hier geregeld hebben
2. En als de wegen worden weggehaald blijft het een weg en geen fietspad met bomen bankjes bloemen etc en we kunnen ons autovervoer VEEL slimmer maken zoals slimme verkeerslichten betere bebording
"Not just bikes" op joetoep is echt de moeite van het kijken waard over dit onderwerp.
En steden zijn echt beter zonder auto's.
Een veelgebruikte weg sluiten voor verkeer kan soms trouwens ook resulteren in snellere reistijden, zelfs als je dan met de auto een omweg moet nemen (the string paradox)
NOT JUST BIKES moet te gast komen!
hij moet klappen krijgen
En dan met de ontwerpers van zijn favoriete stukjes infrastructuur?
Haarlem heeft het redelijk goed aangepakt. Alle doorgangs straten en stegen voor de binnenstad hebben een automatische paal. Vanaf 6 uur 's ochtends en 11 uur 's ochtends staan ze open en mag je erdoorheen. Hierna sluiten ze tenzij je in de binnenstad woont met een pasje, maar het is wel een voetgangersgebied dus jij moet voor hun uitkijken
En het aantal bussen die door de stad racen willen ze verdubbelen..
Heeft Nijmegen ook, heerlijk
Die palen hebben in veel steden een slechte reputatie. In Den Haag staat er een die na het 50ste ongeluk toch maar weer weggehaald is.
Klopt, maar in Den Haag wonen dan ook veel Kamerleden en andere politici. Die hebben een aangeboren blindheid voor waarschuwingen.
Is niet handig voor bedrijven die daar willen laden en lossen hoor
Autoluw is fantastisch, maar zou wel mooi zijn als het OV dan niet ook steeds duurder word.
Als het goed gedaan wordt kan bijna alles op loopafstand zijn.
(Maar dat kost geld...)
@@AdrieKooijmanDat zou ideaal zijn, maar is niet bepaald praktisch buiten grote steden.
Op de meeste plekken zijn er gewoon niet genoeg mensen per vierkante kilometer om bijvoorbeeld een voor iedereen een bakker of supermarkt op loopafstand te hebben. En dat probleem is alleen nog maar groter omdat wonen in de buurt van de binnenstad op de meeste plekken tegenwoordig onbetaalbaar is.
@@joelmulder ik woon in een dorp waar de laatste winkel al heel lang geleden gesloten is. Dat vond iedereen toen erg. Ook degenen die hun weekboodschappen al jaren in de grote supermarkt verderop deden.
We doen dit onszelf aan en het is onvermijdelijk.
@@joelmulderIn de steden zijn er dus wel voldoende mensen. Dat is net het idee er achter.
Ook een huisarts moet lukken.
Ja dat ben ik met je eens. Er moet echt meer geïnvesteerd worden in OV in Nederland.
Ik vind het wel grappig op de een of andere manier. Heel het urbanistische internet staat bol van hoe goed Nederland de infrastructuur voor elkaar heeft, en Lubach komt met "Nee, Spanje, dat is tenminste lekker bezig."
Er is een groot verschil tussen verkeer enorm goed regelen en gewoon vrijwel geen verkeer regelen. De eerste hebben we goed voor elkaar, maar het verbaast me niks dat de tweede voor ons nog aardig onbekend is vergeleken met andere landen. En al wordt het hier wel gedaan, vaak zullen transformaties in andere landen waarschijnlijk radicaler gebeuren dan hier.
Spanje wordt ook vaak gebruikt als goed voorbeeld van Urbanistische planing.
Onze fietsinfrastructuur is van absolute wereldklasse en zonder twijfel nummer 1, daar kan Spanje nog een hoop van leren. Maar Spaanse steden doen het vaak wel heel erg goed op het gebied van wandelinfrastructuur. De steden zijn er vrij dichtbebouwd, wat er voor zorgt dat voorzieningen altijd dichtbij zijn. In Nederland is dat ook wel zo, maar vooral ook in de wat oudere stadskernen en buurten. Spaanse steden zijn echt heel erg levendig, de hoeveelheid mensen die over straat wandelt is echt enorm hoog. Al helpt het goede weer daar natuurlijk ook wel bij.
We doen al heel veel goed in Nederland, maar specifiek ons autoluwe beleid in de stadscentra kan nog wel beter. Als Amsterdammer ben ik echt heel erg blij met de Agenda Autoluw. Je ziet de stad er stap voor stap van opknappen, dat durf ik als bewoner, toerist in eigen stad en incidenteel bezorger in de stad wel te zeggen :)
@@Marchanthof Ik neem aan dat in Spanje er ook een ietswat groter sociaal leven bestaat op straat. Dubbel in de winter.
Het urbanistische internet staat juist vol met complimenten over de Nederlandse infrastructuur omdat bijna alle steden ook zijn ingericht voor de fiets!
Onderdeel van iets nieuws doen is dat je nog niet weet hoe het moet. Dus het is geen vraag óf je fouten maakt, maar welke.
Ik vind het jammer dat er altijd wordt gedaan alsof een essentieel onderdeel van leren betekent dat het doel niet wenselijk zou zijn. Autoluwe steden zijn heel wenselijk, onafhankelijk van welke fouten gemaakt worden.
Als we niet zo intens anti-fouten waren, zouden we veel beter ermee om kunnen gaan en meer kunnen leren.
Misschien is het ook goed om naar Luxemburg stad te kijken. Auto’s kunnen daar overal komen maar omdat het ov gratis is (en regelmatig en betrouwbaar rijdt) zijn de meeste straten vrij van auto’s. Alleen de mensen die echt niet anders konden (zoals werklui met een hoop materiaal kwamen nog in de stad)
Daar ligt ook een deel van het probleem. Je ontneemt mensen namelijk wel vrijheid van vervoer. Als het OV gratis of in ieder geval goedkoper zou zijn, hoor je al een stuk minder mensen klagen. Ook die laatste opmerking van meneer: "na verloop van tijd klagen mensen minder". Ja nogal wiedes, die heb je allemaal de stad uitgejaagd.
@@MarkDuivesteijnJa dat is zeker waar. Deze verandering moet hand in hand gaan met goedkoper of gratis OV. Anders is het resultaat nogal suboptimaal.
En omdat klagen geen zin heeft
@@MarkDuivesteijn dat zijn dan niet de mensen met een laag salaris, die blijven wel in de stad (en hebben minder vaak een auto)
ik ben echt zo dankbaar voor lubach, hierdoor hoef ik als 16 jarige niet van die saaie artikels te lezen en krijg ik toch een beetje het actuele nieuws mee! dankjewel!
Goede zaak! Auto’s horen niet thuis in binnensteden, anders krijgen we Amerikaanse toestanden waar steden helemaal kapotgemaakt zijn voor “de auto”. (Snel)wegen dwars door de steden, overal stank en geluid. Enorme verspilling van kostbare ruimte tot gevolg.
Wel zal er geïnvesteerd moeten worden in goede parkeerlocaties buiten de steden + een dekkend en betrouwbaar OV-netwerk.
En hoe moet je dan de levering bezorgen bij winkelliers of restaurants? Met 10 tallen elektrische karretjes?
@@surpriseverzamelaar levering lijkt geen probleem te zijn in autovrije winkelstraten
@@surpriseverzamelaar maar, maar, maar,..... Dit gebeurd toch al tientallen jaren in voetgangersgebieden ? Of heeel vroeg - tot 10.00 uur of zo.
Lekker alle bossen plat gooien en gigantische grijze depri shopping malls buiten de stad erop. Niet bereikbaar via ov. Lekker zoals in murrica.
Kent U nog de geschiedenis van de Hansa steden?
Ik ga dadelijk naar het stad op mijn schaap of varken , lekker schoon.
Ik ben erg blij met autoluwe binnensteden, maar er moet wel een goed alternatief beschikbaar zijn: Je kunt niet zomaar al het verkeer wegsturen zonder fatsoenlijke vervanging...
Een van de betere afleveringen van de Avondshow, chapeau!
Het grote probleem is alternatief transport. Kijk naar Amsterdam. Daar heb je trams en bussen, kun je in de buitenrand met de metro en de trein en is het vaak helemaal niet eens zo duur. Je auto bij hoofddorp parkeren en dan met de trein het centrum in kost je een paar euro voor de hele dag.
Het probleem komt alleen op als je in een stad als Amsterdam “ff” iets op moet halen voor werk bijvoorbeeld. Het gebeurt nog best vaak dat men voor reparatie van een laptop even naar het leidsche plein moet (Apple store), maar dan ben je rustig een uur tot anderhalf onderweg. En qua parkeren is tien euro dan ook al helemaal geen raar bedrag meer.
Ik kan van mijn werk in Amsterdam sneller in Ede zijn dan naar de Apple store heen en weer.
Moeten we niet gewoon af van het “alles en iedereen zal naar het centrum moeten voor dingen”?
Kijk naar een CoolBlue. Die zitten op de zuidas en zijn veel makkelijker bereikbaar. Met grote apparaten kun je daar veel makkelijker even heen.
Autoluw vind ik best, maar dan moeten we daar echt wel ff over nadenken.
Laatste grap was echt goed
10 secondos was een stuk beter
Ik praat liever over een kindvriendelijke, veilige stad. Het recht voor kinderen om veilig naar school te kunnen lopen, zoals in de gemeenteraad van Ede laatst is afgesproken. Consequentie is vaak dat auto's minder prioriteit en ruimte krijgen, maar het gesprek gaat over veiligheid en ruimte voor wandelaars.
Wat is dit nou weer voor onzin. Het leven is niet veilig, jij moet je kinderen beter opvoeden .
@@jcvastgoed1490hij komt uit Ede, daar lopen ze nog met zwarte kousen en de bijbel onder de arm. Niet te serieus nemen😂😂
@@ramonmaas1 née, ik kom uit de hemel. Hoe kom jij nou weer bij Eden das nog niet eens in de buurt. Proffesor Googles a lot.
Ja idd, als je de auto verbiedt heb je ook minder verkeersdoden. Koop jij een suv om je kinderen veiliger naar school te brengen? Want dan is het alleen maar voor andere mensen gevaarlijker
@@jcvastgoed1490 Er staat "hij" niet "jij". Beter lezen voordat je iemand aanvalt die aan jouw kant staat.
Ramonmaas refereert naar marcod5027 die gemeenteraad ede benoemt.
Maar waarschijnlijk praat ik tegen een muur die meerdere negatieve comments MOET plaatsen bij elke video die hij ziet...
Na de autoluwe binnenstad, nu nog de autoluwe woonwijken. Die zijn nog steeds ingericht op 1 auto per huishouden, maar tegenwoordig heeft iedereen twee auto’s en de thuis wonende kinderen ook ieder een auto, en pa misschien nog wel een werkbus die ook in de wijk moet staan. Straten staan vol, ook de stoep en zelfs dubbelgeparkeerd omdat er geen plek voor zoveel auto’s is. Totaal onoverzichtelijk voor kinderen en voor automobilisten die door alle geparkeerde voertuigen kinderen over het hoofd zien.
Ik woon in een stad met een autoluwe binnenstad en ik vind het wel chill, geen auto's die overal in de weg staan
en je hebt er ook geen probleem mee,dat uw loodgieter electricien enz,hun rekening maal twee moeten doen,om met die ongein om te gaan?
@@deeceekenee want autoluw betekent niet autovrij. Voor een verbouwing kun je een ontheffing aanvragen.
Ik doe kleine herstellingen, buiten de stad aan 50 per uur, in de stad aan 250 +70 per uur
@@AA-wi7rrals dat echt zo is hoop ik dat iemand binnenkort legoblokjes in je schoenen stopt
Ja en betalen @@NiekNooijens
Ik vind Alphen aan de Rijn een goed voorbeeld; onder het nieuwe centrum ligt een enorme parkeergarage. Je rijd vanaf de rand van het centrum de garage in en stapt uit recht onder een centrum dat volledig autoluw is. Win win?
Alphen aan den Rijn heeft ook een station.
@@NiekNooijens de trein duurt vaak veel langer. Zeker als je vanaf een dorp of buitenwijk komt. Als ik een hele dag naar Amsterdam ga dan is het de moeite waard om bij de Bijlmer te parkeren en het ov te pakken. Als ik enkel een uurtje wil lunchen bij het Damrak wil ik daar ook kunnen parkeren bij de bijenkorf want anders ben ik langer onderweg dan dat ik daar ben.
Er moeten meer treinen en trams komen.
D’r zijn een hoop wijken en straten in Nederland autoluw. Beetje raar om een Spaans voorbeeld te nemen.
Ik vind dit helemaal niet erg eigenlijk maar het OV mag dan wel goedkoper
Utrecht kun je je bak neerzetten op P+R papendorp voor 5 euro met onbeperkt OV voor de dag. Lijkt mij prima geprijsd.
Jammer dan OV word duurder
We hebben in Nederland toch al lang autovrije binnensteden in veel grotere steden. Ik snap niet zo goed waar dit item over gaat en waarom er een voorbeeld uit Spanje bijgehaald moet worden terwijl we zelf steden hebben met autvrije binnensteden. Maar misschien mis ik iets
dat dacht ik ook. Maar ik vermoed dat de binnensteden-omtrek hiermee wordt uitgebreid.
Bijvoorbeeld Amsterdam is vrijwel helemaal toegankelijk voor auto's.. Niet handig toegankelijk, maar wel toegankelijk. Zelfs tot de dames met de rode ramen zeg maar (niet de smalste straatjes, wel dwars daar op).
Dat komt omdat de media alleen aan Amsterdam denken als het over steden gaat.
Utrecht is ook best goed bezig met de auto de binnenstad uit dringen! daarnaast zijn ze veel grote wegen aan het omtoveren naar 30 wegen om zo nog meer ruimte en veiligheid voor de fietser te creëren, heel interessant onderwerp dit! Ben benieuwd in hoeverre de Nederlande steden dit goed gaan oppakken!
extra voordeel is geen mensen meer naar de stad, ook weer meer ruimte om winkelruimte naar woonruimte om te zetten
@@nahthravanmeeste plekken die autoluw worden gemaakt zien winkels doorgaans de omzet stijgen met 30%
Fijn dat dit wordt aangekaart, dank
Jullie zijn echt f*ck*ng goed . De aflevering moet eigenlijk paar uur duren 😅💪🏽❤️
Binnenstad autoluw is even wennen maar het resultaat is wel prettig.
Voor mij is het dat de tweede kamer een lang vergadering moet gaan houden hoe we met autoluw niet sneller, maar efficiënter kunnen doen bij steden, want dan maak je voor alle mensen die wonen of werken in steden, er rekening mee houden en dan zul je zien dat alle mensen vrolijker worden, het aantal C02 vermindert en dat de economie beter word erdoor.
Denk niet dat de tweede kamer daar expertise voor heeft. Beter een blik hoogleraren opentrekken en die het laten uitleggen.
Nee hoor, gewoon Timmermans eruit werken en dan is alles opgelost.
@@branding01 hoe dat zo? Wat heeft Timmermans gedaan dat niet werkte?
De tweede kamer heeft weinig te zeggen over hoe de steden worden ontwikkeled. Dat word door de gemeente bepaald
Amersfoort is autoluw en dat werkt omdat er overal parkeergarages zijn. Nu gaan ze ook alle wijken auto's verbieden althans 1 auto per huishouden mag. Alle andere auto's buiten de stad maar hoe en waar? Dat laatste is kompleet onduidelijk. Ik heb mijn vrouw voorgesteld ik ik mijn auto voor de deur zet en dat zij 20 min moet fietsen in de regen heen en ook terug :) Of stelde zij dat voor? Any way wat er nu al gebeurd is dat mensen hun voortuin opofferen als parkeerplaats en dat terwijl we verstening willen tegen gaan (water en milieu issues) 75% is tegen, het bekende verhaal. Ik zelf en andere ook denk ik zijn niet persé tegen als er oplossingen komen/zijn om op loopafstand je auto te kunnen pakken. Amersfoort gaat dus eerst hakken en zoekt daarna een boom. (bekend spreekwoord) :) Amersfoort doe beter je best!
In Amersfoort zit een zeer incompetente D66 wethouder voor verkeer zonder rijbewijs.😅
Ze zijn nog even bezig om de burger te praten want ze weten zelf ook wel dat ze niet herkozen worden.
toch leuk dat sneek een keer benoemd is in de avond show.
Die kerstpuzzel van de AIVD is wel echt leuk.
veels te moeilijk voor mij
Ik snap alleen niet wat Den Bosch dan precies wilt, ik woon er nou al bijna 6 jaar in de binnenstad, en je mag daar nergens autorijden dus volgens mij is het allang hartstikke autoluw. Staan overal paaltjes waar je alleen met een pas doorheen kan en werkt top! Ik zou het echt niet willen dat de Markt een soort verkeersplein wordt. Dus eigenlijk zijn er nooit auto's, maar als je een keer zware spullen hebt als bewoner kan je gewoon door de paaltjes ff wat spullen droppen.
In delft ondertussen bijna 8 jaar auto luw en werkt uitstekend
Beste methode, alle parkeerplaatsen naast de gracht zetten. Dan durft niemand nog te fileparkeren want je zou maar de gracht in rijden.
Ik woon al 14 jaar in het autoluwe gebied in Delft is het is echt hopeloos, en wordt ook nog eens steeds erger. Veel brommers en motoren die tussen de paaltjes door rijden op plaatsen waar geen kenteken-controle camera staat. Vrachtwagens die vaak urenlang met de motor aan staan te wachten. Dus ik zit alsnog de hele dag in de herrie en de uitlaatgassen. (Ja eigenlijk mogen brommers/motoren alleen aan de hand mee en vrachtwagens max 15 minuten alleen om te lossen, maar daar is geen controle op.)
En tegelijkertijd is de bereikbaarheid van de binnenstad heel erg verslechterd. De bestrating is op veel plaatsen abominabel, zowel door zwaar vrachtverkeer als gebrekkig onderhoud. Ik ben slecht ter been en er zijn weinig straten in de buurt waar ik zonder struikelgevaar en zonder pijn kan lopen. OV is ook steeds slechter geworden. Er rijden minder bussen door de binnenstad (want uitlaatgassen), taxi's durven vaak het autoluwe gebied niet in uit angst voor een boete en zetten me dan maar ergens buiten het autoluwe gebied af (heel fijn als je niet goed kunt lopen en veel pijn hebt en juist daarom een taxi neemt!)
Mijn familie kan ook niet meer bij mij thuis op bezoek komen, want die zijn voor een groot deel invalide en/of gewoon al wat ouder. Alle invalidenparkeerplaatsen in de buurt zijn weggehaald, om plaats te maken voor fietsen. (Alsof de gemeente denk dat invaliden wel de fiets kunnen pakken…)
Mijn ouders hebben het nog wel geprobeerd met de scootmobiel, maar die kwam ergens bij een stoepje klem te zitten en kreeg daardoor een lekke band (wat blijkbaar heel lastig te repareren is, dus toen zaten ze een hele tijd zonder scootmobiel, ook niet fijn.)
We spreken tegenwoordig dan maar bij de ikea af, waar zij de auto nog wel voor de deur kunnen parkeren en ik met de bus kan komen, maar is toch wel minder gezellig.
Wat mij betreft mag het beleid wel wat menselijker. De gemeente luistert niet naar de zorgen van bewoners en wil steeds meer straten autoluw maken. Maar zo is de binnenstad straks alleen nog toegankelijk voor jonge, gezonde mensen die alles op de fiets kunnen doen. Dat is gewoon niet realistisch. Juist in een stad, met winkels en diensten om de hoek, zou het voor ouderen een hele geschikte plaats kunnen zijn om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. En dat hebben we met de huidige vergrijzing echt nodig! In plaats daarvan werken ze toe naar een hippe toeristen/jongeren-fietsparadijs-droom die nooit realiteit zal kunnen worden, simpelweg omdat dat geen rekening houdt met de afspiegeling van de inwoners en de behoeften van de samenleving.
Misschien dat een leefbare autoluwe stad wel mogelijk is maar Delft is dat in ieder geval niet, tenzij je jong en gezond bent en houdt van het geluid van ronkende motoren en de geur van uitlaatgassen wanneer je het raam open doet.
Delft sowieso altijd al een wokiewokie stad geweest
@@Qrulez voor invaliden moeten ze inderdaad zorgen dat die wel tot aan de deur kunnen, uiteraard
Minder autos is natuurlijk helemaal prima, maar het OV wordt alleen maar duurder én slechter. Dus er moet wel een degelijk alternatief komen, anders is dit alleen maar burgertje pesten
Er is simpelweg niet genoeg ruimte meer voor geparkeerde auto's in de binnenstad. Een auto neemt ongeveer 20m2 in beslag. Op die 20m2 kan je ook een twee bankjes plaatsen, groen aanbrengen of drie fietsenrekken plaatsen.
Ik wou eerst schrijven dat die 20 wel wat veel is, maar toen bedacht ik mij fie stomme SUV trend...
Opzich heel mooi. Ik hoor alleen vaak niet in de plannen terug hoe dit dan in zijn werk gaat voor mensen die slecht ter been zijn (en dat is een groter onderdeel van onze samenleving dan men vaak denkt). Daarbij moeten we oppassen dat het inderdaad echt goed gedaan wordt en het niet gewoon een 'simpel' verdienmodel wordt (zoals bij mij voor de deur, buiten de binnenstad, de parkeerplaatsen ineens geld gaan kosten, ook voor de bewoners). Dit zeg ik als iemand die niet eens een auto heeft en overal naartoe fietst.
Mensen die slecht ter been zijn moeten sowieso niet autorijden...
Om gebracht te worden kunnen ze een ontheffing aanvragen of een scootmobiel gebruiken (kun je gewoon de bus en trein mee in)
Het vervelende hieraan is dat met het ov vanaf 1 persoon al duurder is dan met de auto (zelfs incl afschrijving). Daarbij komt ook nog hoe meer mensen meegaan hoe groter het verschil in prijs. Als het ov 50% zou kosten van wat het nu doet, zou dit autoluw plan ook haalbaar zijn voor de armere klassen in Nederland.
Ik leef van minder dan minimum loon, en heb geen auto. Is best te doen hoor.
Ah joh ik doe al m'n vervoer voor 60 tot 80 in de maand. Fietsie naar werk en weekend vrij abonnement + af en toe een buskaartje
Over het algemeen hebben arme mensen géén auto.
De meeste mensen wonen in de steden & profiteren van schonere lucht als degenen die van buiten komen eens _niet_ hun bakbeest meeslepen.
Ga je eens inlezen hoe ontzettend het autorijden in NL gesubsidieerd wordt...
Bron?
Er mag inderdaad meer in het ov geinvesteerd worden en de NS mag weer genationaliseerd worden.
Eindelijk een keer een video die leuk is.
Je ziet gewoon dat het werkt een autoluwe en autovrije binnenstad.
In Deventer hebben ze zelfs de grote markt tegen de kerk een herindeling gegeven.
Vroeger was het een drukke parkeerplaats midden in het centrum. Er was NIEMAND en het stond VOL MET LEEG BLIK.
Nu is vanwege de herindeling de stad veel levendiger geworden en waren er honderden mensen op het marktplein aan het genieten van de zon op het terras in de fonteinen en lekker wandelen.
Kortom opdonderen met de autos uit het centrum/binnenstad. Mensen zien dat het werkt
Volgens mij gaat die iiswinkel juist meer omzet draaien. Die winkel ligt nu pal naast een autoweg, dus super ongezellig, daar wil je liever niet een ijsje gaan zitten eten. En niemand die daar met een auto gaat stoppen om al verkeerophoudend in alle geduld een ijsje samen te stellen.
Alles is leuk en wel totdat je spullen moet leveren en er zelf niet in kan/mag en dus een enorm stuk moet lopen. Heb ik o.a. in Groningen, Utrecht en Amsterdam gehad bij het leveren van boodschappen.
want iedereen moet elke dag spullen leveren?
Mooi verhaal, maar mijn werk is voor 80% in de binnenstad van Utrecht (Als schilder).
Ik heb mijn werkbus nodig om mijn spullen te vervoeren en op te slaan. Tevens ligt daar mijn voorraad van producten in. Ik kan niet zonder mijn werkbus, mijn werkbus is mijn bedrijf.
Dus ik zie maar een mogelijkheid. Vergunningen geven aan bestemmingsverkeer, (mensen die er wonen) en aan ondernemers die het nodig hebben.
Anders kan straks niemand meer onderhoud aan zijn huis plegen. Denk dat dat een groter probleem is dan het probleem dat ze willen bevechten..
je hebt ook een bakfiets/bakscooter. dan mag je overal in zonder ontheffing en daar kun je ook belachelijk veel in vervoeren.
@@NiekNooijensIk denk dat je niet helemaal goed voor ogen hebt wat ik allemaal nodig heb, dat past niet in een bakfiets..
bovendien heb ik een paar duizend euro aan gereedschap, dat laat ik niet in een braak en diefstal gevoelige bakfiets liggen.
Ook heb ik me imperial (dak dragers) nodig om me ladders, steigers, en grote trappen te vervoeren. Leuk bedacht, maar een bakfiets is echt geen oplossing.
Iedere dag, wanneer ik met mijn fiets naar het werk ga, overvalt mij een gevoel van terneergeslagenheid. Auto's razen langs mij heen... en ik blijf in stilte achter om de uitlaatgassen in te ademen. Nietsvermoedend zit de bestuurder in zijn wagen. Snel zal er gereden worden om het drukke en snel voorbijgaande leven bij te kunnen houden. Welke opties heeft iemand die autovrij wilt leven? Is er een plek waar motorvoertuigen een uitzondering zijn in plaats van de regel? Waarom hebben we de samenleving zo ingericht? Bloeien mensen zo het beste op? Hoe ziet een samenleving eruit met meer schone lucht en meer lichaamsbeweging?
Ik weet eerlijk gezegd niet of ik het kan verdragen. Elke dag opnieuw de vervuilde lucht die mijn longen binnentreedt door voorbijrijdende auto's en motoren. Elke dag opnieuw bestuurders die mij proberen in te halen op smalle weggetjes. Iedere keer voel ik mij kwetsbaar en gespannen: zal er ooit een dag komen dat een onverschillig persoon mij aanrijdt? Wat voor levensveranderend letsel loop ik dan op? Komt de bestuurder er mee weg door verder te rijden? Mis ik het vermogen om te wennen aan reëel gevaar en systematische achteruitgang van ons en onze omgeving? Is er een alternatief, of zal ik zwichten voor acceptatie? Acceptatie... ik ben bang om te worden als een lege huls, niet langer gedreven door mijn kinderlijke idealen die ik tot nu toe - in mijn twintiger jaren - heb gekoesterd en als realiseerbaar heb beschouwd.
Ik weet niet hoe oud jij bent, maar ga eens terug in de tijd en op je fiets. Zoveel beter nu. De lucht is hier echt schoon, ook in de steden. Je moet eens aan glas halfvol gaan doen, want al die automobilisten dragen bij aan de infrastructuur waar je als fietser ook gebruik van maakt. Bedenk ook dat auto's steeds schoner worden en dat je nu niet meer door een stinkscooter wordt ingehaald, maar door een fatbike.
Misschien woon je in Rotterdam(echt veel auto's daar), maar in Amsterdam valt het allemaal wel mee.
@@jeroen3657Ik woon rondom Staphorst, de gemeente met gemiddeld de meeste auto's per huishouden.
@@digitalobserved Dat moet je toch wel aankunnen kwa drukte? Hoewel het soms juist in dorpen druk kan zijn, omdat er dan maar één hoofdweg is ofzo en iedereen gaat dan tegelijk ergens heen, maarja wen er maar aan.
@@jeroen3657 Je kunt de uitlaatgassen stoppen door met een EV te rijden, maar dat verminderd niet de fijnstof-uitstoot en geluidsoverlast wat voornamelijk van banden komt.
Het enige groene vervoer, is openbaar vervoer.
Autoluw is niet booming. Het is de kern van ons verkeerdesign sinds de jaren 70, en een van de beste dingen die Nederland Nederland maakt.
Dingen bereiken in een binnenstad doe je niet met de auto.
Not Just Bikes!
sterk stukje maatschappij kritische journalistiek met humor. LUF IT.
eerst het OV helemaal afbreken. dan komen er te veel nieuwe autos op de weg. dan kan je straks dus echt alleen nog van stad naar stad met OV of met de auto naar de rest van het land
ooit gehoord van P+R?
@@NiekNooijens ja dat werkt wel als je met een auto naar een station gaat omdat er geen bus rijd
maar als je met de trein aan komt staat daar geen auto die je daar zelf niet hebt neergezet
Hoe wil je dan mensen laten komen in jouw stad dan? Voor de mensen die al daar wonen is geen probleem maar buiten de stad wonen moeten dan met openbaar vervoer en dat is vaak duur en kost meer tijd (afhankelijk waar je woont natuurlijk). De meest hebben ook gewoon auto nodig voor het werk, mensen zitten niet te wachten voor abonnement voor openbaar vervoer en dat ze een auto moet onderhouden.
Ben je bekend met het concept parkeerplaatsen? Alleen een dwaas parkeert zijn/haar auto aan de straat in welke binnenstad dan ook
@@PShermanWallabyBaySydney Natuurlijk maar daar wordt vaak niet meegenomen in het plan. Je verplaats ook alleen de auto verkeer drukte naar andere locatie.
P+R locaties buiten de stad. Je rijdt van een ov-loos gat waar je woont naar zo'n p+R locatie, en vanaf daar ga je met de bus/tram de stad in. En nee, dat is niet langzamer, want die krijgen voorrang bij stoplichten enz, dus die rijden sneller.
Utrecht doet dit bijvoorbeeld heel goed.
En het leukste aan die situatie aan sneek is: er staan verkeersregelaars bij die rotonde die dan juist de mensen de singel opsturen ipv terug te sturen, en dan staat er helemaal aan het einde van de singel iemand die ze laat omkeren. Er is dus uiteindelijk maar 50 meter echt autoluw.
Sneek is inderdaad een prachtig voorbeeld. Ze organiseren een zeilwedstrijd voor 1000 man, waarvan meer dan de helft niet uit de buurt is, en er is geen aankondiging vóór aankomst over hoe je de stad in kan komen. Eenmaal daar gaat iedereen natuurlijk de wijk in om te parkeren en verder maar te lopen. Lijkt me heerlijk voor de bewoners als een groepje dronken gasten door hun bob in de auto wordt gestopt (...ik hoop ten minste dat ze een bob hebben, maar vrees van niet)
Bij ons is de gemeente zo geniaal, dat waar winkels zitten je er nog mag komen met de auto en waar niks zit, mag je niet meer komen! Top gemeente!
De Mariaplaats in Utrecht werd autoluw gemaakt maar om de ondernemers tegemoet te komen lieten ze een aantal parkeerplaatsen bestaan. Na een paar weken smeekten deze ondernemers bijna om dit niet-autoluwe deel zo snel mogelijk autoluw te maken omdat de klanten wegbleven en zich beperkten tot het mensvriendelijke en veilige wandelgebied. Zien is geloven...
Ik ben voor een autovrije binnenstad, maar ben bang dat mensen de uitstoot buiten beschouwing laten. Door auto's per defeinitie om te laten rijen, en extra verstoppingen te veroorzaken, zal de uitstoot en het brandstof gebruik rond deze steden significant kunnen stijgen. Dit is meetbaar in steden als Den Haag en Amsterdam.
T idee is niet dat jij omrijdt t idee is dat autorijden zo irritant wordt dat je van ellende de trein neemt.
Kijk ook naar Breda. Oke de binnenstad is erg klein, maar verkeer is wel toegankelijk voor laden/lossen buiten openingstijden. Daarnaast is er ruimte om buiten het centrum te parkeren. In het centrum zelf kan je overal veilig en zonder auto’s lopen.
Autoluw is geweldig!
Een goede ontwikkeling, al heb ik zelf ook een auto. Het gaat niet om de auto's an sich maar om hun uitstoot, met als gevolg gezondheidschade voor andere deelnemers in het verkeer en omwonenden.
Onzin. Je fiets stoot net zoveel uit als je auto. Fietsen zijn een groter gevaar dan auto’s.
Je zal maar familie in zo'n zone hebben die van jouw afhankelijk zijn.
@@pino_de_vogel je zou maar pino heten en een kleine vogel piemel hebben
@@jcvastgoed1490 ik wil wat proberen van wat jij rookt
@@jcvastgoed1490Jij hebt een benzine motor op je fiets zitten?
Misschien als ze het OV een keer betaalbaar of gratis maken is dit voor mensen die geen NPO salaris ontvangen realistisch
Ik verdiende 1,5 jaar geleden het minimumloon. Je kan dan nog steeds OV betalen.
Als je naar utrecht gaat kun je op een P+R parkeren voor 5 euro inclusief gratis OV voor 4 personen.
Hoeveel betaalbaarder wil je t hebben?
Bij de P+R's die ik ken is er meestal sprake van een soort combideal en is de prijs voor het OV naar de binnenstad ook heel gunstig.
Waarom is autorijden dan wel betaalbaar? Ongeveer €330 per maand obv 8000km in de miniklasse en €420 in de compact klasse volgens het nibud. Daar kun je een hoop ritjes doen in het OV.
OV mag zeker goedkoper, maar er zijn ook opties. Ik betaal 35 euro per maand voor onbeperkt gratis reizen in het weekend + 40% korting in daluren.
Autoluw is beter bij mij in de stad rijden er zoveel auto's dat je sneller bent op de fiets
Als we niet meer met de auto in de binnenstad kunnen komen is het dan een idee om te stoppen met de prijzen van treinkaartjes omhoog gooien?
Een belangrijk concept is een recent besproken fenomeen; motonormativity (ik vermoed 'motornormativiteit' op z'n Nederlands).
In het kort; als je alleen maar de auto gebruikt past het hoe je denkt en hoe je je gedraagt aan, hierdoor worden de positieve aspecten van het autogebruik overschat en de negatieve aspected onderschat.
Een beetje "als je alleen maar een hamer hebt lijkt elk probleem een spijker" gedachte, maar we weten ook dat als je word bloodgesteld aan andere ideeën je je meer open gaat gedragen.
En dat zien we dus weer terug als tegenstanders van autoluw gedwongen worden bloodgesteld aan goede autoluwe situaties dat ze dan vaak toch voor het idee worden.
Lir eens spellen, zau ik zechen. x
@@nanwuamitofo Wees blij dat te zien is dat t niet door chatGPT geschreven is.
Het klopt, de auto hoort ook niet in de binnenstad. Maar ja, als mensen altijd met de auto gaan, dan zien ze geen oplossingen behalve thuis blijven. Neem de ijswinkel: denk je echt dat iedereen ijsjes haalt met de auto??? Of zouden dat de wandelende winkelende mensen zijn?
@@nanwuamitofo Ik ga niet tegenspreken dat mijn Nederlands, zeker geschreven, lang niet altijd goed is.
Aan de andere kant, ik kan je bericht ook prima lezen..
@@NiekNooijenslol ik zal het als een compliment opvatten xD
Benieuwd hoe dit aangepakt wordt, aangezien Groningen al decennia lang "autoluw" is!
ik kijk dit vanuit een QPark garage
Gouda is nog steeds bezig met het wennen aan het idee dat er misschien een plan moet komen om er op termijn over na te denken…
Ik woon in de binnenstad en van mij mogen de auto’s weg uit de straatjes die te smal zijn voor één auto en één fiets naast elkaar.
4:43 zou me niet eens verbazen als deze in het theorieexamen terecht komt haha
Zeker goed idee om auto’s te weren uit de stad!!
Misschien moeten meer bedrijven (waar mogelijk) thuiswerken stimuleren in plaats van 50/50.
In Leiden is al jaren een strijd tussen de ondernemers en de stad over parkeerbeleid. In de drukste winkelstraat staan best wel wat pandjes leeg sinds betaald parkeren steeds strenger en duurder is geworden en er weinig tot niets wordt gedaan aan OV. Ik hoor familie ook nooit meer praten over gezellig winkelen in Leiden. Men kiest voor beter betaalbare dorpen/winkelcentra.
Qua vervuiling kan je milieu eisen invoeren. Qua veiligheid is het met b.v. fatbikes niet heel veel beter. We gaan ook vast nog wel meemaken dat zelf rijdende wagentjes de norm worden. En alle fietsen die rondslingeren in de binnenstad maken het er ook niet beter op.
Alleen de auto weren is de oplossing niet. De binnenstad moet beter bereikbaar worden door een combinatie van maatregelen.
AUTO'S HOREN NIET IN DE STAD. Hoezo snappen mensen dat nou nogsteeds niet. Alsjeblieft hou die dingen uit de stad.
Geniaal! :D
Weren uit de binnenstad is niet zo erg, het nadeel is dat de gemeentes de volledige stad autoluw willen, helemaal tot aan de ring of snelweg.. zo kan je nergens meer rijden, met m'n oldtimer of met camperbus. Dan haal je dat plezier of de mogelijkheid er wel volledig uit. Ik wil de auto naar werk wel laten staan, maar dus niet voor recreatie/vrijheid om ergens te komen.
Ik ben erg voor autoluwe binnensteden, maar het is een risico omdat veel gemeentes veel partijen vergeten. Ikzelf werk bijvoorbeeld 's nachts tot 4 uur, en als ik niet meer met mijn auto de binnenstad in kom heb ik een probleem... die mooie tram die ze dan aan willen leggen rijdt namelijk niet om 4 uur 's nachts.
Prima maar dan wel voldoende hubs met gratis parkeren en goede kwaliteit OV die dag en nacht rijdt om de stad in te komen.
NIET "de OV die" MAAR "het OV dat". Nederlands. Best wel moeilijk. Voor sommige mensen dan.
parkeren hoeft echt niet gratis, dat moedigt autogebruik aan. In utrecht betaal je voor parkeren + dagkaart OV op een P+R zo'n 5 euro. Das gewoon prima.
Lekker een tram langs je slaapkamer in de nacht *ding* *kedeng kedeng*
Die paaltjes moeten makkelijk te automatiseren zijn. Ondernemers (of mensen in het algemeen) die dan een klus in de binnenstad hebben kunnen dan online even een aanvraag doen voor hun kenteken. Een camera met beeldherkenning checkt dan het kenteken en gooit de paaltjes open. Niet moeilijk lijkt me.
Ik woon bij de Weesperstraat in Amsterdam en ik vond die proef met hem dicht gooien (met slagbomen zodat hulpdiensten in ieder geval in theorie langs kunnen racen. Heb ik een paar keer gezien maar kennelijk ging dat niet altijd goed) echt geweldig. Enige nadeel is dat die nu natuurlijk weer open is en ik nu weet hoe het had kunnen zijn.
behalve voor jou was het echt een complete ramp. de gehele stad liep er op stuk. zelfs de plekken waar er geen wijziging was die waren compleet onbegaanbaar. leuk geintje voor een week maar daar gaat je complete economie. restaurants geen eten, supermarkt geen eten, winkels geen spullen, geen monteur, electricien of loodgieter te krijgen, geen nieuwe woningen, geen verbouwing, geen nieuwe koelkast of wasmachine en ga zo maar door.
oftewel dat werkt voor jou ook niet zo bijster lekker als je verder kijkt dan je neus lang is.
Stiekem moeten we vooral in Amsterdam af van al die rondvaartboten vol met buitenlandse schapen en dan lekker onze vracht weer over het water doen, waar die hele gvd stad voor is gebouwd. SUKKELS zijn we ook.
En hoe bevoorraad je de winkels dan
Ondertussen is Groningen al een jaar of wat autoluw. Prima te doen hoor!
kom steeds minder in de stad Sneek gewoon bestellen via internet hoef je de winkel ook niet in
Ik snap niet waar die boetes in Amersfoort vandaan komen. Er is de stadsring waar duidelijk aangegeven is dat je 50 mag, en als je de binnenstad in wilt moet je in een van de 500 betaalde parkeerplaatsen staan. Het is overduidelijk met leesbare borden waar je niet in mag, zeker aangezien die borden altijd in een 30 zone staan.
Ik heb een verhuurbedrijf en ga dan denk ik maar toeslag rekenen voor bezorging in de binnenstad want dit is een ramp voor leveranciers.
Nee hoor, je kunt gewoon een ontheffing aanvragen voor t autoluwe gebied en dan kun je erin met een pasje.
@@NiekNooijenswat dat allemaal voor extra vooraf geregel kost zorgt alsnog voor een terechte toeslag
@@rikzeldan vraag je toch een toeslag joh. Gemiep altijd zeg.
Goed idee: Laat mensen die op kantoor werken niet perse naar het kantoor van hun bedrijf gaan, maar naar het kantoor van hun wijk.
Nu gaat Piet elke ochtend vanuit Amsterdam-West naar Utrecht om te werken bij de Rabobank en Jan ook uit Amsterdan-West moet elke ochtend naar Hilversum want hij werkt op kantoor bij de NOS. Beide kunnen beter naar hetzelfde kantoor, dat op loopafstand ligt, in Amsterdam-West gaan.
Ookal doen ze ander werk, kunnen ze alsnog een beetje bijkletsen over het weekend, samen een broodje eten in de pauze of een potje ping-pong spelen.
Deze mensen hoeven dan niet zo ver meer te reizen. Dit scheelt veel verkeer van forenzen. Over Zoom of Teams kunnen ze alsnog met hun collega's praten.
Het autoluw maken van een binnenstad waarbij je iedereen tevreden wilt houden vergt een aanpak op breed niveau. Wat gemeentes nu doen is hier en daar een weg afsluiten wat weer voor andere problemen zorgt. vervolgens die problemen weer oplossen wat nog meer verkeersproblemen met zich meebrengt. En uiteindelijk is de hele binnenstad onbereikbaar. Het is nu gewoon niet de juiste tijd om auto's uit de stad te weren. Er moeten eerst betere alternatieven komen waardoor automobilisten uit zichzelf al de auto laten staan. Hierdoor daalt het aantal auto's en kun je gefaseerd beginnen met die kutmaatregelen. Wat ze nu doen met auto's letterlijk blokkeren, irriteren, beboeten voor niks gaat op de lange termijn niet helpen.
Kunnen we dan wel de gehandicaptenparkeerkaart uitbreiden dat je er ook de binnenstad in mee mag?
Hoezo? de bus heeft gewoon een rolstoelplaats.
@@NiekNooijens ben je ooit wel eens in een rolstoel de bus in gegaan? Echt super onaangenaam. Buschauffeurs die zuchten en geen zin hebben om je te helpen de bus in te komen. Bussen die je toevallig niet zien staan en doorrijden (ja heb melding gemaakt, nee wordt niks mee gedaan). Overvolle bussen waar je je in moet wurmen en mensen hun enkels verrot rijdt. Als je iets in een winkel koopt, en je zet het op je schoot, dan helpt dat ook niet met je mobiliteit. Mijn rijbewijs halen was de grootste bevrijding die ik had. als dit wordt doorgezet geef ik de binnenstad gewoon op.
Ik kom uit Sneek. Het is belachelijk hoeveel auto’s er door de binnenstad rijden die er niks te zoeken hebben
Ik kom daar ook uit de buurt, ik vond het eigenlijk best wel meevallen (?)
Ik kom ook uit Sneek. Mee eens maar dit is niet de geschikte/passende oplossing ervoor.
Belachelijke maatregel. Meer gereden kilometers, meer drukte voor de omwonende van de rondwegen. En dat voor een stukje van 700 meter autoluw. De wethouder wil een schone stad. Gaat best werken zo, niet.
Sneek is een uitdaging de klei getrokken dorp...kan je toch geen stad noemen?
Ze noemen het ook de 11dorpen tocht.
7:20 4,5 miljoen *_FACULTEIT?!_*
Ik geloof dat dat zo'n 20.000 miljard is als ik het goed berekend heb
Ik heb een leuk irritant onderwerp: Al die websites die allemaal per se willen dat je de app download.....
BullsHit
Ze maken tegenwoordig van alles een museum 😅
Autoluw is een goed idee, als je het een beetje goed doet. Begin niet met de belangrijkste weg waar iedereen overheen moet. Je bent niet extinction rebellion
In Groningen moet je juist heel erg uitkijken voor de fietsers en de fietsers voor de voetgangers en andere fietsers, Arjen. Dus of dat nou veel beter is.
Ja want mocht een fiets je raken dan kun je daarna meestal gewoon doorlopen. Na een botsing met een auto lig je er wel even uit.
@@Poepaap013 natuurlijk is dat waar. Maar kan nou niet bepaald zeggen dat centrum Groningen rustig en vredig is 😂 meer chaotisch en oppassen geblazen.
@@Charlotte8591Het is natuurlijk niet léég, maar als je al die fietsers in een auto zou zetten, zou de hele boel vaststaan. Daarbij is de kans op dodelijke ongelukken in een mix met autos vele malen groter dan wanneer het alleen fietsers en voetgangers zijn. Mensen moeten beter uitkijken en netjes fietsen, maar met autos zou er nog veel méér chaos ontstaan. De luchtkwaliteit is ook bewezen beter. Puur omdat er nog problemen zijn in het verkeer, betekent niet dat dit niet de best mogelijke oplossing is.
10:00 behalve in Amerika, daar zijn ze nog steeds heilig ervan overtuigd dat alleen een auto vrijheid kan betekenen
Ja en de katy freeway is met 24 rijstroken nog steeds niet breed genoeg om de files op te lossen.
Had nu een spoorlijn gebouwd, dan heb je de capaciteit van 66 rijstroken en t ruimtegebruik van 2. Veel efficiënter!
De enige ervaring die ik heb met dit soort maatregelen is toen mijn oma me naar mijn vader in Amsterdam bracht. Had natuurlijk gewoon als 10 jarige de trein moeten pakken en daarna met een ov fiets waar je niet eens oppast. 2x gedaan en 400 euro boete want de auto had niet het goede groene nummertje. Was te oud dus auto ging duidelijk al veel te lang mee, daar moeten ze echt niks van hebben in Amsterdam.
Ze geven liever subsidie op Tesla’s, die door hun korte levensduur zwaar milieubelastend zijn. Jouw oma’s autootje is beter voor het milieu maar dat snappen deze gekken niet.
Hoeveel mensen hier kijken NotJustBikes?
Val jij voor die Amerikaanse propaganda ?
@@jcvastgoed1490Nederlandse propaganda bedoel je.
@@nehriim3748 née , dat kanaal is van een Amerikaan en jij moet per direct stoppen met al die Amerikaanse onzin te kijken. Van af nu mag jij alleen nog maar Nederlandse videootjes kijken.
@@jcvastgoed1490wel helemaal lekker verder? Propaganda?
@@jcvastgoed1490 die gozer is canadees. En hij zegt heel simpele dingen die jij ook kan begrijpen
Als inwoner van de regio Amersfoort wil ik wel even opkomen voor Amersfoorters. Je bent gek als je in Amersfoort woont en met de auto naar de binnenstad gaat. De brandstofkosten om er te komen zijn lager dan de parkeerkosten. Er is een best goed ov. Of je pakt gewoon de fiets. Zo heel groot is Amersfoort nou ook weer niet. Het zullen dus mensen van buiten Amersfoort zijn die daar geflitst zijn
15 minutes city...!
Graag! Lekker alles snel te bereiken
Ben je wakker, bakker? Ja zei de bakker
In sommige autoluwe steden zijn een gek aantal mensen over gestapt naar motoren die nog luider zijn dan auto’s denk ik te merken dus ik zou ook graag een decibel limiet op voertuigen willen zien als deel van autoluwe maatregelen.
Ik zou juist gaan voor een electrische scooter. die dingen zijn super chill en hardstikke goedkoop om te rijden.
Mee eens. Je hebt nu eenmaal altijd gasten die hun voertuig zien als een statussymbool en compensatiemiddel voor hun onzekerheid tav hun viriliteit. Het aantal pk's en dB's is meestal omgekeerd evenredig met het IQ.
Wie in de fuck koopt een dure auto om mee in de stad te gaan rijden? Dit lijkt mij een béétje bullshit 😅
Openbaarvervoer is te duur en rijd hier in het weekend maar om het uur. En dan willen ze dat ik geen auto meer mag rijden in de stad?!Nederland moet eerst maar eens regelen dat alternatieve vervoer fatsoenlijk beschikbaar is voor iedereen!
6:43 hulpdiensten mogen wel degelijk op het fietspad
Autoluw gaat niet samen met het uitkleden van het OV.
Niet iedereen is vrij mobiel: ouderen, zwangere vrouwen, lichamelijk beperkten. Maar ook bijv ouders met jonge kinderen.
precies
De 2030 WEF EU VN IPCC WHO agenda Met 17 SDG's Nederland slopen arm afhankelijk en onleefbaar maken voor de great reset Puur landverraad !
Elk van de genoemde groepen kan & gaat al met het OV & de fiets.
En ja, het zou fijn zijn als het OV beter & goedkoper is, maar dan moeten mensen daar wél voor stemmen...
Op een bepaald moment mag je als oudere niet eens meer met een auto aan het verkeer deelnemen omdat je door je leeftijd een gevaar op de weg bent.
De meeste mensen met een handicap hebben niet eens een auto want vanwege die handicap mogen ze niet rijden. Daarom hebben we in NL al die verschillende soorten fietsen zoals de driewieler, de tandem voor ouders, de handfiets die je op je rolstoel kan klikken en nog veel meer.
Als zwangere kun je prima op de fiets, goed voor jouw gezondheid & een makkelijkere bevalling als je tot aan het einde van de zwangerschap in beweging blijft.
En auto's zijn voor kinderen dodelijk, ik snap niet hoe je het in je hoofd haalt om in dat rijtje kinderen te noemen.
STOP DE KINDERMOORD!
@@LeafHuntress het klinkt alsof jij in de grote stad woont, waar je alles met de fiets kan doen. Sorry, maar Nederland is meer dan grote stad, kom eens uit die bubbel. Je gaat tegelijk mijn punt voorbij. OV wordt uitgekleed: op heel veel plekken in het land verdwijnen bushaltes of stopt de trein steeds minder. Zelfs in grote steden zijn de bus en trambedrijven steeds bezig met "optimale dienstregeling", die steeds vanuit commercieel oogpunt is. Allemaal dankzij privatisering.
Als gevolg moeten veel mensen dus wel met de auto. 10km of meer fietsen is voor veel mensen al niet te doen.
En jouw beeld van mensen met een handicap vind ik wat discriminerend: dat zijn ook gewoon mensen hoor. Die hebben ook gewoon rechten en behoeften. Een lichamelijke beperking betekent niet gelijk dat je geestelijk niet goed bent.
@@LeafHuntress Er zijn genoeg ouderen, lichamelijk beperkten en chronisch zieken die echt niet met de fiets of het OV kunnen en gaan. Deze groepen hebben dan misschien geen rijbewijs, maar zijn voor vervoer wel afhankelijk van anderen met een rijbewijs. Ook wonen de lichamelijk beperkten, die in theorie wel met het openbaar vervoer zouden kunnen reizen, lang niet altijd in gebieden die met het OV goed bereikbaar zijn.