008 Felsefenin Doğuşu ve İlkçağ Felsefesine Giriş

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
  • İlkçağ felsefe tarihine giriş ve felsefenin doğuşunu anlattığımız bu programımızı çok seveceğinizi düşünüyoruz.
    Programımız normalde bir #Podcast yayınıdır, ses kaydı olarak mobil telefonlarınızdan podcast uygulamaları veya #Spotify üzerinden istediğiniz her yerde dinleyebilirsiniz.
    🔷 iPhone: podcasts.apple...
    🔷Android: filozofunyolu....
    🔷Spotify: open.spotify.c...
    🔷Program notları: www.filozofuny...
    🔷Twitter adresimiz: / filozofunyolu
    🔷Twitch adresimiz: / filozofunyolu
    🔷Kreosus sayfamız: kreosus.com/Fi...
    🔷Patreon sayfamız: / filozofunyolu

ความคิดเห็น • 16

  • @tuna34joseph
    @tuna34joseph ปีที่แล้ว +1

    Çok teşekkürler ,yeni keşfettiğim bir kanal. Baştan başlayıp tüm videoları izliyicem. Bir de ünlü filozofların kitaplarını seslendirseniz tadından yenmez, yani sesli kitap olarak. 🙏🌹

  • @vedatozcan385
    @vedatozcan385 4 ปีที่แล้ว +1

    Konuyu ele alışınız ve yaptığınız genelleme ve açıklamalarla çok anlaşılır bir hal kazandırmışsınız. Emeğinize sağlık.

  • @denizcagl7619
    @denizcagl7619 4 ปีที่แล้ว +1

    Turkce kaynak olarak felsefe ile ilgili cok fazla kaynak bulunmamakta, yaptiginiz seyin cok onemli oldugunu dusunuyorum, keyifle dinliyorum.

  • @hamzakoksal6420
    @hamzakoksal6420 4 ปีที่แล้ว +1

    Dadundan yenmez bir sohbet. Teşekkürler... :)

  • @eylulkurt4486
    @eylulkurt4486 6 ปีที่แล้ว +1

    muhteşem bir çalışma olmuş. emeğinize sağlık. konuları sizden dinledikten sonra daha kalıcı bir öğrenme elde ettim. teşekkürler.

  • @neseakkaya4231
    @neseakkaya4231 3 ปีที่แล้ว +1

    harika

  • @huseyinbahrisoysal5591
    @huseyinbahrisoysal5591 7 ปีที่แล้ว

    Benim için güzel bir başlangıç oldu,
    Yüreğinize sağlık

  • @seyyidhansaroglu
    @seyyidhansaroglu 5 ปีที่แล้ว +5

    Ben şu ana kadar 8 podcast’ inizi dinledim ve sizden öğrendiğim şeylerden biri filozofun düşünmesi ve olayları irdelemesidir. Sizler birer felsefe öğrencileri olarak bahsettiğiniz konuların hakikatlerini öğrenmeden konuşuyorsunuz. Hz. Ömer’in İskenderiye Kütüphanesini yaktığını söylemenizi buna bir örnek olarak verebilirim.-Bunun kesin olmadığını söylediniz ama böyle bir şey kesinlikle yok- Sadece söylentiye dayandığını söylemenize rağmen bundan bahsetmenizin iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. İlber Ortaylıdan olayın doğrusunu öğrenebilirsiniz.
    Felsefe tahsil eden sizlerden tek isteğim söylentilerden bahsetmemeniz ve bilgi sahibi olmadığınız alanlardan söz etmemenizdir.

  • @tugbaozcannn
    @tugbaozcannn 4 ปีที่แล้ว +1

    Arapların dili çok gelişmiştir, özellikle Kuran'dan sonra. Şiirsel dilde de çok başarılıydılar. Hatta İslamiyetin neden Araplara geldiğine cevap olarak hep Arap dilini gösterirler. Yoksa eksik mi biliyoruz? Siğer medeniyetlerin dili daha mı güçlüydü?

    • @FilozofunYolu
      @FilozofunYolu  4 ปีที่แล้ว

      Evet, gelişkin Arap dili söylemi yanlıştır. Bu yüzden 9.yya kadar devlet kayıtları Yunanca tutulmaya devam etti. Kur'an okuyup doğru anlaşılması zor olduğu için birkaç çeviri ve geliştirmeye uğramıştır.

    • @tugbaozcannn
      @tugbaozcannn 4 ปีที่แล้ว

      @@FilozofunYolu peki bu konu hakkında kaynaklar önerir misiniz?

    • @FilozofunYolu
      @FilozofunYolu  4 ปีที่แล้ว +1

      Hasan Aydın kitap ve videolarına bakabilirsiniz.

    • @tugbaozcannn
      @tugbaozcannn 4 ปีที่แล้ว

      @@FilozofunYolu tamam çok teşekkürler

  • @sukranozdatl960
    @sukranozdatl960 4 ปีที่แล้ว +4

    Programlarınızı dinliyorum ve açıkçası Müslümanlık ile ilgili söylemlerinizi yanlış buluyorum. Özellikle Bu dersinizde Hz. Ömer ile ilgili söylediğiniz çok fazla spekülasyon olsa bile böyle bir söylenti var demeniz ve sonrasında buna inanır şekilde gülmeniz bir eğitimciye yakışmayan bir durumdur. Sebebi şudur ki siz eğitimcisiniz ve orada varsayımsal bir şeyler söylüyorsanız akademi ya da sizin tabirinizle sofia bilgelik o spekülasyonları ortadan kaldırmak için vardır. İskenderiye kütüphanesi İslamiyetten 300 yıl önce Hristiyanlar tarafından putperestliği yaydığı idaası ile yıkılmıştır. Eğer o spekülasyonları verecekseniz bunu da vermeniz gerekiyor. Böyle bir durum varken nasıl oluyor da 300 yıl sonra ortada kalmamış bir kütüphane talan ediliyor. Ki kaldı ki eğer Hz. Ömer zamanına kadar bile kaldığını varsayıyorsak Bergama Kütüphanesi zaten İskenderiye kütüphanesinin önüne geçmiş durumdaydı. İskenderiye Kütüphanesi çoktan önemini kaybetmiş ve askerler tarafından yağmalanmıştı. Bunu sadece sizin ilk derste filozofi yapma tabiriniz ile yapacak olursam. Müslümanlığın yayılması ile Müslümanlar akın akın her yerden Yunan eserleri toplatmış ve çevirilerini yapmıştır. Kudüse girdiklerinde Mescidi Aksa da Roma eseri Kilise vardı ve bu mabetlerin yıkılmasını ve talan edilmesini engellemek için orada namaz kılarak dokunulmaması gerektiği mesajını vermiştir. Bu kadar mabetlere ve bilgiye değer verirken nasıl yağmalayacaklardır. Dine bakışınız nasıl olursa olsun, ilgilendiğimiz nokta bu değil zaten. Hasan hocanın anlattığı gibi tarafsız anlattığınızda başarıya ulaşabilirsiniz. Ki o güldüğünüz insan sizin şuan çoğu esere ulaşmanızı sağlamıştır.