Zeytin Bahçemize Hayvan Gübresi Uyguluyoruz

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 17 ก.ย. 2024
  • Herkese selamlar.
    Bu videomuzda toprağın organik maddesini, dolayısıyla toprak altındaki faunayı arttırmak için hayvan gübresi uygulaması yapıyoruz.
    Özellikle analiz sonucuna göre toprağındaki organik madde oranı düşük olan üreticilerimiz dönüme en az 2 ton kadar yanmış hayvan gübresi uygulamalıdır. Sadece 2 ton hayvan gübresiyle organik maddeyi arttırmak biraz zaman alabilir. Bu yüzden yeşil gübreden de faydalanmak gerekir. Yeşil gübre olarak fiğ, bezelye, bakla gibi ürünler tercih edilebilir. Daha az sürüm yaparak mevcut organik madde korunmalıdır.
    Organik maddeyi arttırmak neden önemli?
    Toprak analizinde dikkat edeceğimiz en önemli kalemler ph, ec ve organik madde oranı desek yanlış olmaz. Çünkü bu değerler itenilen aralıkta değile kilo kilo gübre de verseniz ağaç ya bunu alamayacak ya da çok azını alabilecektir. Özellikle gübrenin ağaca geçişinde organik madde çok önemlidir.
    Organik maddesi yüksek topraklarda çok az gübrelemeyle maksimum fayda sağlanır. Toprağın katyon değiştirme, u tutma kapasitesi artar. Kiilli toprakların ve bu topraklarda bağlı olan besinlerin çözünmesini kolaylaştırır. Toprağı gevşetir ve yükek kök gelişimi sağlar. Dışarıdan masraf ederek verdiğimiz solucan gübresini içerde solucan kendi kendine üretir.
    Doğru hayvan gübresi hazırlama?
    Hayvan gübreleri toprağa ve havaya karışamayacak şekilde çadır veya naylon ile alt üst şeklinde kapatılmalıdır. Bu imkanı olmayanın en azından üstünü kapatması gerekir. Maksimum faydayı sağlamak için içindeki tohum ve bakterileri öldürmek adına tona 30 kg kireç serpilmelidir. Yine hayvan gübresindeki fosfor eksikliğini kapatmak için tona 15 kg DAP gübresi de eklenmelidir.

ความคิดเห็น • 27