ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΑ (Α' ΜΕΡΟΣ)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ: ΤΟ ΙΕΡΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΑ (Α' ΜΕΡΟΣ)
ΕΡΕΥΝΑ - ΚΕΙΜΕΝΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΤΤΗΣ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ - ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ
ΜΟΥΣΙΚΗ:ΤΑΚΗΣ ΤΑΦ
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΕΚΠΟΜΠΗΣ:
ΤΑ ΙΕΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΣ
ΔΙΟΝΥΣΟΣ ΗΛΙΟΣ
ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΟΝ ΚΑΣΤΑ
Η ΑΡΧΑΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΛΕΞΕΩΣ “ΚΑΣΤΑΣ”
ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΝΑΣΚΑΦΩΝ
ΙΕΡΟΣ ΠΕΡΙΒΟΛΟΣ
Η ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΠΕΡΙΒΟΛΩΝ
ΛΟΦΟΣ Ή ΤΥΜΒΟΣ;
ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ
ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
ΟΙ ΚΟΡΕΣ - ΚΑΡΥΑΤΙΔΕΣ
ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΕΧΟΥΝ ΠΛΑΤΗ ΤΟ ΨΗΦΙΔΩΤΟ ΤΗΣ ΣΡΠΑΓΗΣ;
ΟΙ ΚΕΡΑΥΝΟΙ ΤΟΥ ΔΙΟΣ
ΤΟ ΑΒΑΤΟΝ
ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ
ΟΙ ΡΟΜΒΟΙ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΟΥ
Η ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ Ή ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΥ
Οι εργασίες για αυτην την παραγωγή έγιναν με πολύ μεράκι και σεβασμό … Η συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Κόττη ο οποίος μελετά το μνημείο τα τελευταία οκτώ συναπτά έτη, όλο αυτό το διάστημα υπήρξε οργιαστική με κείμενα να πηγαινοέρχονται και να αναλύονται διεξοδικά. Το φωτογραφικό υλικό και δημιουργικό για να αποδοθούν όπως πρέπει και όσο είναι εφικτό τα μέρη του Ιερού Μνημείου του Καστά καθώς και η μουσική που επιλέξαμε και συνέθεσε εκ νέου ο Τακης Ταφ είναι εκπληκτική για να φτάσει στα μύχια βάθη της ψυχής - έκσταση και κάθαρση …
Πρόκειται για ένα πόνημα του Κωνσταντίνου Κόττη, απόσταγμα πολλών χρόνων έρευνας. Το ιερό μνημείο αναζητά απαντήσεις, έρευνες και παραγωγές ανάλογου σεβασμού και αισθητικής μέσα από σχέσεις αυθεντικές.
This video production contains a variety of video footage that is royalty-free and free to use, distributed by PEXELS.
The music elements of this video production have been legally purchased by the owner of this channel (ΝΑΥΣΙΝΟΟΣ - NAUSINOUS - ΑΔΡΙΑΝΟΣ ΜΠΕΖΟΥΓΛΩΦ) and are remixed and reimagined or born again by composer Takis Taf and Adrian Bezouglof. Furthermore, they are royalty-free and are not uploaded on TH-cam as content ID items according to the rules of purchase.
Finally, the whole production adheres to the rules of the license agreement which can be provided to third parties upon request.
Πέρα από την γνώση είσαι ψυχοθεραπεία σ ευχαριστώ
Εξαιρετικο το βίντεο! Ευχαριστούμε πολύ! Αναμένουμε το 2ο μέρος ! ❤❤
Κύριε Μπρζουγλωφ συγχαρητήρια σε εσάς και τον κύριο Κοττη... Εξαιρετική η προσπάθεια σας να εξηγήσετε αυτά που δεν μας έχουν πει... Περιμένουμε με ανυπομονησία το δεύτερο μέρος
Νομίζω ότι δεν υπάρχει πιο όμορφο πρόσωπο σε άγαλμα όπως αυτό της σφίγγας , αλλά έχει και ομοιότητα με τον μέγα Αλέξανδρο όπως τον βλέπουμε σε πολλά αγάλματα.
Εξαιρετικό άρθρο 👏👏👏…τα παιδιά μου και ‘γώ φυσικά μαθαίνουμε πραγματική ιστορία ❤️
Ευγνωμονώ, πολυ ωραία εκπομπή.
Ευχαριστούμε πολύ. Όπως πάντα εξαιρετική εργασία.
Ευχαριστουμε για την γνωση που μοιράζεστε μαζι μας! Πολυ ωραια παρουσιαση!
Προσωπικά έχω συγκινηθεί Αδριανέ!
Εξαιρετικό βίντεο, βέβαια πολλά ερωτήματα παραμένουν ακόμη αναπάντητα. Τι απέγινε ο σκελετός που απεστάλει στην Ελβετία για χρονολόγηση; Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σχετικά παρά την μεγάλη χρονική πάροδο. Σχετικά με το άγαλμα στο κέντρο του ψηφιδωτού, υπάρχουν νέα για το τι απέγινε και που βρίσκεται; Περιμένω το δεύτερο μέρος με ανυπομονησία.
Οι σκελετοί εξετάσθηκαν στο εξωτερικό, αν και αυτό έγινε γνωστό ανεπίσημα από άτομα του Δημοκρίτου σε τηλεοπτική εκπομπή. Αυτήν την στιγμή κατά δήλωση της νυν Εφόρου Αρχαιοτήτων στην οποία ήμουν παρών βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης. Οι σκελετοί επίσης δεν ανήκαν σε νεκρούς του μνημείου. Το μνημείο πληρώθηκε προφανώς από τους Ρωμαίους με χώμα που λήφθηκε από τον λόφο-τύμβο. Μόνο που ο λόφος Καστά ήταν και νεκροταφείο ήδη από τους σκοτεινούς και γεωμετρικούς χρόνους, οπότε λαμβάνοντας χώμα από πάνω έλαβαν και οστά μαζί. Η γυναίκα είναι μεταγενέστερη του μνημείου και πιθανόν ιέρεια που εκτελέσθηκε επί τόπου.
Κύριε Μπεζουγλωφ θα μπορούσατε να προτείνετε ενα βιβλίο σχετικα με το ζήτημα της Αμφίπολης; Ευχαριστώ
Προτείνω Διόδωρο Σικελιώτη και Πλούταρχο (Βίοι Παράλληλοι )Αλέξανδρος αλλά υπάρχουν πολλές πηγές εξίσου σημαντικές
Ανυπομονούμε για το δεύτερο μέρος!
Ειναι ιδεα μου ,οτι η κεφαλη της Σφιγγας ειναι η μορφη της Ολυμπιαδος ? Επισης ειναι ιδεα μου οτι η μια εκ των Σφιγγων, της οποιας η κεφαλη λειπει , ειναι ελαφρα μυωδεστερη της αλλης , με οτι αυτο συνεπαγεται ?
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΘΕΙ ΣΤΟ Β' ΜΕΡΟΣ ...
Μάλλον ιδέα σου είναι. Βέβαια, δεν έχουμε και κάποια σοβαρή, έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση. Κατόρθωσαν να καταντήσουν μια τόσο σημαντική ανακάλυψη τσίρκο οι εσωτερικοί εχθροί.
Τι έχετε συναντήσει την Ολυμπιάδα και βγάζετε συμπέρασμα..;
Μιλάμε για φανταστικά βίντεο!
Καταπληκτικο βίντεο! Συνεχιστε ετσι ευχαριστουμε για τις πολύτιμες γνώσεις.Σε καποια παλαιοτερη εκπομπη ο Κωνσταντινος ειχε αναφερει μια φωτογραφια που ειχε τραβηξει ο ιδιος και φαινοταν μια καμαρα πανω απο τον τυμβο Καστά που μπορουμε να την βρουμε?
Ξαναείδα προσφατα τα βιντεο για τις Αιγες και τον ταφο του Φιλιππου. Οπως λετε αναφερουν οι αρχαιες πηγες ανατολικα του βερμίου και βορείως του αλιακμονα οποτε οντως η Βεργινα δεν πολυταιριαζει. Αν παμε στον χαρτη στο πιο βορειο σημείο του αλιακμονος οπου μετα αρχίζει να κατιφορίζει νοτιοανατολικα παλι, ακριβως πανω απο το βορειοτερο σημειο της καμπυλης που διασχίζει ο αλιακμονας βρισκεται μια πόλη εν ονόματι αλεξανδρεια. Η ονομασία αλεξανδρεια ειναι συγχρονη και δεν εχει καποια σχεση όμως η παλια ονομασία της πόλης οπου και οι ντοπιοι μεχρι σημερα ετσι την αποκαλουν ειναι "γιδάς" κι αυτο απο τις γίδες. Εχουν γινει τιποτα ανασκαφες στην περιοχή? Δεν ξερω αν εχει ακουστει απο καποιον αλλον αλλα εμενα μου εκανε τρελη εντυπωση οταν ανοιξα χαρτη και πλοηγηθηκα ακριβως πανω απο τον αλιακμονα και δυτικα του βερμίου και είδα την αλεξανδρεια. Ο πατερας μου εχει καταγωγη απο ναουσα μια πολη δίπλα που την εχω επισκευτει καποιες φορες πιο μικρός και θυμαμαι τοτε που μου ελεγε οτι την αλεξανδρεια την ξερει ως "γιδά". Μπορει να ειναι και συμπτωση αλλα συμφωνουν τοσο οι γεωγραφικοι προσδιορισμοι των αρχαιων πηγων όσο και το τοπονύμιο που εχει κρατηθει σχεδον απαραλλαχτο. Αιγες-Γιδάς. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός ανατολικα του βερμιου και βορείος του αλιακμονα δεν αντιπροσωπευει τοσο την Εδεσσα αλλα τον γιδα απολυτα διοτι το αποκαλουμενο βερμιο βρισκεται πιο νοτια απο την εδεσσα ακριβως στο υψος της αλεξανδρειας και ο χαρακτηρισμός βορειως του αλιακμονα ειναι ακομα πιο μακρινος. Η Εδεσσα ειναι αρκετα πάνω απο τον αλιακμονα οποτε δεν θα δινόταν ενας τοσο ανακριβες προσδιορισμός αλλα θα επιλεγοταν καποιο αλλο γεωγραφικό σημειο.
Υπέροχο μνημείο περιμένω πότε θα μπορέσουμε να το επισκεφτούμε να το θαυμάσουμε αλλά όπως και τη Βεργίνα άλλο θαύμα μακεδονικό με τον Αλέξανδρο να φωνάζει είναι σε δεύτερη μοίρα θλιβομαι κάθε φορά για την αδιαφορία των α 4:58
Δεν είναι ταφικό μνημείο του Μεγάλου Αλεξάνδρου....
Ποτε θα δοθει στον κοσμο‽
Otan apofasisei h gria h Mendoni.. Nea diktatoria politismos
Το συμπέρασμα που μου προκύπτει είναι οτι η Ελευσίνα και οι δυνάμεις που υπάρχουν κάτω απο τον ιερό χώρο αποτελούν το επίκεντρο του Ελληνικού πολιτισμού.Ολες οι απαντήσεις βρίσκονται εκεί.Μου είπαν στην Ελευσίνα,οτι γερμανικό ινστιτούτο πριν 15 περίπου χρόνια σκιαγράφησε κι εντόπισε άθικτο ναό στα 80 μέτρα βάθος κάτω απο το τελεστήριο,με πλήθος αγαλμάτων και ποικίλων χτισμάτων.Ο κ.Σκαφίδας και άλλοι έχουν αναφέρει ναό αφιερωμένο στον Πλούτωνα κι ένα πλήθος φαινομένων οπου δε συναντιέται παγκοσμίως.Θα χαρώ πολύ αν επιστρέψετε στην ιερά Ελευσίνα κ. Μπεζούγλωφ,το βίντεο που κάνατε κάποτε με τον κ. Σκαφίδα στάθηκε η αιτία να στρέψω την προσοχή κι έρευνά μου εκεί,στο σπίτι που όρισε η ίδια η Θεά για σπίτι της.
Επισκέπτομαι πολύ συχνά την Ιερά Ελευσίνα αλλά για να κάνω νέα εκπομπή θα πρέπει να έχω να πω πράγματα … Οι καλές δουλειές μένουν ….
αγαπητοί Ανδρόνικε και Κωνσταντίνε,πολύ καλή εργασία,υποβλητικές οι εικόνες..
και μιά παρατήρηση-οι κόρες δεν είναι Καρυάτιδες..απ όσα γνωρίζω,είναι Μαινάδες..
σας ευχαριστώ..
Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται
Ιούλιος Καίσαρας
@@-nausinous-6325 ,αγαπητέ Ανδριανέ,διαβάζω πως με ειρωνεύεσαι,κι αυτό δεν αποτελεί απάντηση..
δανείζομαι γνώσεις από άλλους ερευνητές,οι οποίοι επίσης όπως κι εσείς,θεωρούν ότι γνωρίζουν καλά..και με βάση αυτές,αντιπρότεινα τις Μαινάδες..
Καμία ειρωνεία … ξαναδές την εκπομπή
Ορθως σας απάντησε. Ο καθένας έχει και μια άποψη. Από που προκύπτει πως είναι Μαινάδες;
Δεν είδες ΟΛΟΚΛΗΡΗ την εκπομπή
Γιατί δεν λέτε Πρό Χριστού και χρησιμοποιείτε άλλη ορολογία?
Επιλέγω να χρησιμοποιώ την διεθνή επιστημονική ορολογία.
Το μωσαϊκό δάπεδο αποτυπώνει τον Φίλλιπο με την Ολυμπιάδα και όχι την αρπαγή της Περσεφόνης
Να το πείτε αυτό στους αρχαίους ότι έκαναν λάθος ….
Όταν δεν γνωρίζεις το ζήτημα μην κάνεις τον δάσκαλο επειδή ακολουθείς τον γκουρού εκ Σερρών. Φυσικά και είναι Αρπαγή της Περσεφόνης.
Δεν είναι δικό συμπέρασμα κύριε, έχω μπει στο μνημείο και το έχω ακούσει από τους ανθρώπους που το φυλάσσουν.
Αφήστε τις ειρωνείες...........
Τι να απαντήσει κανείς στις ασυναρτησίες;
H Αρπαγή της Περσεφόνης είναι. Ένα σύνηθες μοτίβο στους αρχαίοελληνικούς τάφους. Ο ΠΛούτωνας φέρνει φυσιογνωμικά στον Φίλιππο τον Β, αλλά αυτό ειναι μια ικασία. Και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως ο ένοικος είναι ο φίλιππος...
Το περίμενα είναι η αλήθεια.