explicatii pt toata lumea , si cel mai lent creier poate sa invete din acest clip . personal , fiind greu de cap , apreciez mult cand omul sta si despica firul in 4 . Felicitari pt ceea ce ai facut , iti doresc multa santate si spor la munca !
In sfirsit gasesc pe cineva care explica si pe intelesul unuia care acum, la 50 de ani, dupa o viata de blochist sadea, se apuca de gradinarit! Chapeau, domnule! Si multumiri mii ...
Și eu mulțumesc! Vor urma multe clipuri cu zmeura, murele, coacăzele și restul legumelor din grădina mea, astfel că vă recomand să vă abonați la acest canal de TH-cam! Toate cele bune!
Att explicat foarte binne si pe inteles tostá evolutia plantelor si procedura de intretinere . V-am urmarit mai multe prezentari ; fiarte bine comentate - prezentate. Corect ce ati expus . Felicitari !
WOW! Multumesc mult! Sunteti prima persoana care foloseste butonul "multumire" pe canalul meu, astfel ca sunt profund impresionat! Ma bucur tare mult ca v-a fost de folos acest clip! Toate cle bune!
@@cristiannegoita80 Salut Cristian, cu drag. Fata de alte clipuri pe aceeasi tema, mi-au placut explicatiile coerente, logice si mai ales cele 2 foi imprimate cu tipurile de zmeura. Incerc de prin 2018 sa obtin ceva rod, de pe niste plante pe care mi le donase cineva: Anul trecut s-au format (in sfarsit!) fructe, dar prea tarziu in toamna sa apuce sa se si coaca :D Poate anul asta ma lamuresc cu tipul de zmeura ce il am , aplicand lucruri deprinse din clip... Un prim lucru ce il gresisem e ca le-am lasat cu prea multi lastari/radacina si asa mai departe. Am facut un pic de "curatenie" acum si voi vedea ce iese. Spor la crearea de continut. Andrei
Cei care tund soiurile remontante de la baza pamantului , nu vor prima productie ( pe lemn de an 2 ) . Se spare ca ar fi afectata calitatea fructelor de pe lemn de anul 1. Ar cam fi logic ce spun marii producatori , voi testa si eu anul aceata , am sa tai lemnul de an 2 la cateva plante Polka , vreau sa compar . Misto clipul tau , explicat foarte bine . Felicitari !
Da, dar ce nu spun marii producători este că totul este în funcție de zona geografică. La mine, în Câmpina, primul rod pe lemnul de anul 1 este la sfârșitul lui August, nu în Iulie. Pentru că este vremea mai rece, iar eu nu le dau niciun stimulent de crestere (așa cum fac marii producători, ca să obțină fructe mari si multe). Iar dacă primul rod este abia la sfârșitul lui August, al doilea rod nu mai apucă că vine vremea rea. Plus că mai este un aspect: eu vreau fructe la începutul verii, pe lemnul de anul doi, că atunci am poftă de fructe. În toamnă, târziu, nu mai are nimeni chef de zmeură. Dacă v-ați uitat cu atenție în clip, au rămas inclusiv fructe pe inflorescența din toamnă, că nu mai avea nimeni poftă de zmeură în Octombrie. 🤣🤣🤣 Faceți un test anul acesta și lasați un lastar de snul doiz scurtat la 50-70cm. Si vedeti dacă afectează rodul pe lemnul de anul 1. Și îmi dați și mie de veste. Multumesc pentru apreciere. Toate cele bune! 🙂
@@cristiannegoita80 Salutare , noi avem pofta de zmeura si-n Octombrie 😂, o rupem pana da zapada 😅. O sa testez la cateva fire ceea ce am vorbit mai sus si am sa revin cu detalii . Spor si sanatate !
Ai punctat foarte bine cu cele 2 fructificări . Aplic aceleași metode la soiurile remontante și vreau să știți că producția pe lemnul de anul 2 , nu afecteaA cu nimic capacitatea plantei de producție pe noii lăstari. Evident ajut ai puțin platele cu micro ai macroelemente , atât remontabtele cât ai cele cu o singura fructificare (florimcone). 99% din ce-i care cultivă ai sau plateZa soiuri remontate, sunt sfătuiți ai aleg tăierile de la baza pământului. Păcat, sacrifica farmecul plantei de a da 2 fructificări !
Si eu consider la fel, dar fiecare face cum doreste. Din acest motiv am si mentionat in clip ca eu nu recomand nimanui sa faca ceva anume, ci doar am spus ce fac eu. ;)
As vrea sa aduc in discutie un lucru gresit pe care l-am remarcat in clipurile dumneavoastra. Inainte de asta vreau sa spun ca apreciez oamenii care rup din timpul lor ca sa impartaseasca si celorlalti din experienta lor, deci ce voi spune in continuare nu este o critica ci doar un sfat. Ce este gresit... modul efectiv de taiere cu foarfeca. Intotdeauna foarfeca se tine cu contracutitul catre partea care cade din planta. Contracutitul zdrobeste inelul format in urma taierii formand microfisuri care vor retine apa, chiar daca taietura este oblica... deci zona cu potential de dezvoltare a fungilor. Spor si toate cele bune!
Ce frumos explicat și adevărat și eu am lăsat findcă îmi era milă săi tai de la pamint ..asa ca anul acesta este al doilea An .Eu am o rugăminte dacă poți să-mi spui..te rog acuma în prag de iarna ,chiear daca locuiesc în Bucovina și este zile mai călduroase cu plus și aș tăia vârfurile care au frunze și fructe pe ele ..eu aș da la iepurasi ..dar nustiu dacă nu cumva le fac rău .Va rog dați-mi un sfat .Va multumesc.
Exceptional explicat!!!! Mercy! Oamenii care au loc pentru tufa, taie Polka anual la nivelul pamintului. Cu toate ca au renuntat la recolta MARE de anul 2. Cred ca acestia nu vrea sa cheltuie bani si timp pentru Spalier!! Dar spalierul este exceptional pentru cei care nu are loc mara-mare pentru tufe, si merge pe verticala! Cel care are remontant si montant intr-o gradina are cel mai mult timp pe an rod de zmeura! Inca o intrebare. In Canada nu avem atac de albine la zmeura in timpul recoltarii, de ce oare????
Taierile se pot face din toamna pana in primavara (octombrie - martie), insa important este ca temperatura sa fie pozitiva si sa nu fie ploi in ziua in care cand se face taierea.
Depinde mult de zona la Polka la mine la Brasov nu trece de iarna, ingheata toata, eu ies afara cu tot ce rodeste pe anul respectiv da per total sunt extrem de multumit scot aproape 6 kg la metru liniar doar din ingrasaminte naturale si apa data cum trebuie . Am observat ca abundenta fructelor e maxima la final de august . Invidiez uneori zonele mai calde da in schimb odata ce o curat si o rad toata nu am boli in ea o tratez doar pentru radacina si cam atat . fiecare zona are specificul ei la urma urmei avantaje dezavantaje ... Frumos explicat !
@@madasmadas1782 nu stiu cat de corect e modul meu de abordare da am dat toamna dupa ce nu am mai cules si inca planta era vie adica nu a dat bruma ... Mna fiecare face cum vrea eu personal nu dau cum zic ei pe siteuri si scheme de tratare ca se da cand leaga fructele ... Mai exact un tratament de toamna ca la pomii fructiferi cam asa ...
O sa fac mai multe teste anul acesta, ca si continuare la testele de anul trecut, pentru ca vreau sa ma conving 100% daca anul trecut anumite aspecte au fost doar intamplare sau asta este realitatea! Toate cele bune!
Salut Cristian, știu că probabil a întrebat deja multa lume, dar am și eu o întrebare, am plantat mai multe soiuri anul trecut în noiembrie, printre care și remontante majoritatea, as vrea sa știu dacă e nevoie sa fie tăiate de jos acum în primăvara, le-am lăsat cum au fost doar bățul la aproy 40 - 50 de cm din care am tăiat câțiva cm după cultivare.
Salutare! Nu mai tăiați nimic, lăsați așa lăstarii, iar în Iunie-Iulie, când vor apărea florile pe lăstarii plantați acum, le rupeți și în acest fel planta își va concentra energia în rădăcini și lăstarii tineri. 👍
De sunt roșiatice spre negru...pe uni lăstari sunt mai puțin pe alți sunt mai rău..iar alți s.au uscat pur și simplu cu tot cu flori... îmi e asa necaz de ei.. îți mulțumesc din suflet pentru sfat.. mâine o să stropesc neapărat cu ce m.ai apus tu.. încă o dată mulțumesc
Salut d.le Negoita! Multumesc pt. videoul cu multe explicatii si recomandari utile. Am cateva intrebari colaterale: 1. Daca ati avut probleme cu buruienile din randurile de zmeur, cum le ati eradicat sau le ati tinut sub control? La mine, cele mai dificile sunt pirul tarator, papadia, si in culturile de coacaz si capsuni: volbura. Toti acesti buruieni se inradacineaza in zonele bine cultivate sau si fertilizate unde nu ajung sa le indepartez mecanic, manual. Dvs. cum ati proceda, fara sa perturbati arbustii? 2. Un daunator periculos la zmeur creeaza niste umflaturi pe drajoni, cu efect de uscare al drajonului in zona de deasupra umflaturii. Daca ati intalnit asa ceva, cu ce tratament ati combatut? Recomandarea de specialitate este sa se elimine drajonii afectati si arderea acestora, in vederea stoparii raspandirii daunatorului. Multumesc anticipat pt. raspunsuri, si va doresc success!
Va salut. Pentru combaterea buruienilor dintre randuri va recomand mulcirea cu foloe agrotextila sau sa frezati in mod constant. Iar cu drajonii in care sunt larve de vierme, eu tai la cativa cm sub acea umflatura si pun pe foc partea unde este larva. Nu am folosit niciun tratament chimic (pentru insecte trebuiesc insecticide chimice - cine va recomanda insecticide bio vorbeste prostii), dar va recomand sa luati legatura cu o pepiniera autorizata care sa va ajute cu un sfat. Toate cele bune!
Felicitari pentru video dar si pentru gradina. Totul SUPER. Am și eu o intrebare : la soiul Glen Ample, după plantare , se scurteaza "bățul" inițial la o anumită dimensiune ????. Menționez că sunt la inceput de drum in ale grădinăritului, așa că scuze pentru limbajul de lemn, 😁😁.A și să nu uit: drajonii care cresc in fiecare primavară sunt unul sau mai multi ??? . Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Frumoasa prezentare ! Multumim ! As dori sa va intreb ....care ar fi perioada optima de taieri la zmeur si mur , in ferestrele iernii , cand temperatura depaseste 3-5 C sau e mai indicat , spre primavara , inainte de dezmugurit ? Multumesc ! An bun , cu sanatate si roade bogate !!
Buna seara. Taierile la mur se fac vara (taierile in verde), toamna tarziu, iarna (cand temperaturile sunt pozitive si nu este umezeala) si primavara. La zmeura se fac taierile in functie de TIPUL DE ZMEURA, daca este remontanta sau nu.
Salut.Foarte interesanta prezentarea.Daca am taiat toata zmeura polka la nivelul solului pt a avea productie in august cand suntem in tara,ca si volum produce mult mai putin decat daca as fii lasat lastarii la un metru?Sau productia ar fii aprox la fel dar impartita pe mai multe luni.multumesc anticipat.spor
Nu știu ce să vă spun, întrucât soiul acesta, Polka, pe cât de minunat este, pe atât de multe surprize îți face. Cărțile de specialitate spun că Polka trebuie tăiată de jos la începutul anului, astfel încât, în CONDIȚII FAVORABILE, să facă rod de 2 ori pe an pe lăstarul care iese din pământ primăvara. Prima dată în Iulie, iar a doua oară în Septembrie. ÎNSĂ, nu la oricine sunt aceste CONDIȚII FAVORABILE (căldură, tratamente, stimulente de creștere, etc.). La mine, lăstarul crescut din pământ primăvara NU rodește în Iulie, ci la sfârșitul lui August. Iar a doua fructificare eu nu am văzut-o, întrucât prima fructificare a fost foarte târzie. Așadar, ca să beneficiez de calitățile acestui soi, fac tăierile exact cum am menționat în clip, astfel încât să am 2 productii în an, dar de pe lăstari diferiți. Unul de anul 2 și unul de anul 1.
Multumesc frumos.Eu sunt la inceput si inca testez diferite modalitati de taiere.Anul viitor intentionez sa fac la fel cum ai taiat o tu.Spor la munca .
Delniwa, ca și Polka, este zmeură remontantă, asta înseamnă că rodește atât pe lemnul de anul 1, cât și pe lemnul de anul 2. În ceea ce privește modul de tăiere, fiecare face cum dorește. Eu am două soiuri remontante, Delniwa și Polonez. Delniwa o las să rodească pe lemnul de anul 1, iar Polonez pe lemnul de anul 2. Am explicat mai pe larg în mai multe clipuri cum fac eu tăierile la zmeură, ținând cont de zona geografică în care mă aflu.
excelent. ar trebuii sa predati si la scoli/cursuri de specialitate. documentat si bine explicat. ce as dori sa intzeleg este cum facem deosebirea intre cele doua tipuri de zmeura daca nu cunoastem provenientza? am luat de la socrul meu zmeura si nu stiu ce fel este. acum este al doilea an.
Exista o singura solutie: În primăvara aceasta vor ieși lăstarii tineri din pamant, iar dacă vor fructifica în vară sau toamnă, înseamnă că este ZMEURĂ REMONTANTĂ. Și știind asta, nici nu prea mai contează soiul. Important este că știți că este genul de zmeură care rodește atât pe lemnul de anul 1, cât și pe lemnul de anul 2. Dacă nu fructifică, înseamnă că este zmeură care fructifică DOAR pe lemnul de anul 2, deci lăstarii care ies acum din pământ și cresc tot acest an, vor rodi la anul.
Multumim🙂.O intrebare:Am și eu zmeură,nu stiu soiul.Oam de 4 ani,dar se înmulțește nebunește și nu produce decât foarte rare fructe.Sau unii ani deloc.Mă poți ajuta te rog??
Multumesc,eu am taiat polka de la baza si mi-au iesit o gramada de lastari primavara asta si nu stiu cum sa ii mai raresc.anul ce vine o sa procedez ca dumneavoastra.foarte bine explicat
Multumesc mult pentru apreciere! Trebuie pus in balanta avantaje si dezavantaje. Eu am ajuns la concluzia ca PENTRU MINE este mai buna aceasta metoda. :) Toate cele bune!
Mulțumesc! Nu sunt eu un bun orator, însă am încercat să prezint informațiile așa cum mi-aș fi dorit eu să le fi văzut eu acum 6 ani, când am cumpărat grădina și am tăiat total greșit zmeura care era în curte la acel moment. Și am pierdut 2 ani de rod din cauza tăierilor greșite.
Buna ziua La tara, am zmeura de-lungul unui gard de uluci. In cca 4-5 ani, zmeura s-a indepartat de gard spre interiorul gradinîi. Ce pot face sa o tin in limitele terenului alocat ei, sa o transplantez mereu ? As vrea sa stiu, de ce s-a uscat si a migrat in gradina ? Multumesc.
Zmeura migreaza, iar daca nu este rarita cum trebuie, va cuceri toata gradina. :) Trebuie s-o rariti, atata tot. Cand iese un lastar din rand, il scoateti!
Mă bucur tare mult că ați acordat o așa atenție clipului meu. Fructele au fost la fel de mari și gustoase pe lăstarul de 1.80-1.90m precum pe lăstarii mai mici. Posibil că au avut multă apă anul acesta, pentru că, teoretic, ar fi trebhit să fie mai mici fructele, fiind o cantitate mai mare de fructe pe plantă. Dar nu recomand la o lungime atât de mare întrucât fructele sunt foarte grele și este riscul să se rupă lăstarul.
Multumesc mult pt timpul acordat Uni dintre noi santem la primii pasi in acest domeniu invatam mai greu sa mergem🥰Slava Domnului ca mai sant si alti invatatori ! Va doresc recolta bogata!
@@mariapavelea5920, stimata doamna, ironiile dvs. sunt de prost gust. Eu v-am raspuns cat se poate de civilizat sa vizionati clipurile in care am explicat pe intelesul tuturor ce trebuie facut la cultura de mur si zmeur. Pentru ca nu am cum sa explic in cateva cuvinte si concret, asa cum doriti dvs., aspecte care sunt explicate in zeci de minute de filmare, in care spun si arat exact ce trebuie facut. Faptul ca dvs. nu aveti chef si timp sa vizionati acele clipuri si aveti pretentia sa primiti aceste informatii in particular, in cateva cuvinte si concret, inseamna un singur lucru: lipsa de bun simt! Asadar, mult succes in culegerea de informatii din comentarii de la alti invatatori, cum ii numiti dvs.
Te rog da-ne si citeva informatii cum le recunoastem,Eu am inteles dar o sa vad in curte cum le recunosc,Daca imi poti spune ceva cum sa le recunosc,Multumesc
Cel mai bine aflati facand urmatorul test: La vara, vedeti daca lasatrul care a iesit din pamant in primavara aceasta incepe sa produca fructe in varful lastarului. Daca DA, inseamna ca este zmeura remontanta (primocane), care rodeste pe lemnul de anul 1, cel mai probabil soiul Polka. Daca si fructul este conic, atunci este aproape sigur Polka. Daca NU, inseamna ca este zmeura neremontanta (floricane), care rodeste doar pe lemnul de anul 2, cel mai probabil Cayuga. De asemenea, uitati-va la forma fructului. Daca este mai micuta, rotunda si foarte aromata, este aproape 90% Cayuga.
Te salut..am două rânduri de zmeura (nu știu soiul) și as vrea sa scap de ele și să plantez zmeura remontata ...cum crezi că aș putea să o elimin eficient pe cea veche?
Cu riscul să te întristez, îți spun că este misiune aproape imposibilă în acest an. Oricât te-ai strădui să scoți rădăcinile de la zmeura actuală, tot vor rămâne în pământ firișoare din rădăcini care vor supraviețui, iar la anul vor ieși lăstari din pământ. Și spun asta din experiență. Acum 2 ani am defrișat o suprafața de 120 mp în care aveam un soi tare dubios de zmeură...și oricât m-am străduit să scot rădăcinile, în primăvara asta tot au mai ieșit lăstari. Cea mai rapidă soluție, din punctul meu de vedere, este să ari și să frezezi foarte bine pământul în această primăvară...și să acoperi toată suprafața cu folie neagră de construcții PÂNĂ LA TOAMNĂ, când poți planta noua zmeură. Folia neagră va sufoca orice formă de viață vegetală, inclusiv micile rădăcini de zmeură.
@@cristiannegoita80 îmi este destul de greu pentru că am spalieri băgați în beton..mă gândeam să dau de câteva ori cu erbicid total , și poate se duc toate rădăcinile așa...
@IUSTIN ANTON, posibil, nu am auzit de aceasta metoda, desi mi se pare un pic dusa la extrem, intrucat se otraveste solul. Dar, asa cum zic mereu, fiecare face ce si cum vrea la el in gradina. :))
@IUSTIN ANTON draga domnule ,dacă nu este prea tirziu ,nu pune motorina sub nici o forma ,pamintul ăla va fi sacrificat și nu vei mai putea cultiva nimic pe el ,din experienta spun, o zi buna
Salut. Întrebare la aproape miez de noapte: ce fel de suporți ati pus la zmeuri? Vad un fel de pari lângă fiecare tufa. Sau ce model ar fi mai indicat?
Am pus 1 stalp la 3 m al doilea pe stalpi am pus ditantiere de 40 cm la înălțimea de 80 cm si 1.70 Prind doua sarme paralele de capatu dstantierelor Si intre sarme sta zmeura O poti prinde de o parte si de alta zmeura de sarme Si intre zmeura care rodeste ies pui care fac anul viitor
Între rândurile de Polka (primocane/remontant) și Glen Ample (floricane/neremontant) am lăsat 1,5 metri. Mi se pare distanța ideală, având în vedere că pot lucra fără nicio probleme între rânduri și nici nu trece un soi de pe rânful lui pe celălalt rând, ca să se amestece. Un alt aspect de care am ținut cont când am ales să pun două tipuri de zmeură unul lângă celălalt a fost faptul că Glen Ample NU ARE SPINI, iar dacă cumva, excepțional, o rădăcină s-ar plimba 1,5 metri sub pământ și s-ar duce peste celălalt soi, mi-aș da seama imediat după lastari dacă este amestecată.
@@madalinmugur1768, mulțumesc. Din păcate mă voi abține să spun de unde am luat drajonii. Și asta pentru că, acum doi ani, am cumparat niste drajoni si au fost jalnici (material săditor de foarte slabă calotate). Din 50 nu s-au prins nici 10. Iar în următorul an, când le-am arătat ce mi-au trimis, mi-au trimis gratis alții în loc. Si de data asta au fost superbi. Deci nu pot să dau nume, pentru că nu ar fi corect din partea mea.
@@madalinmugur1768, DA! Recomand cumpărarea drajonilor dintr-o pepinieră. La fel, recomand ca după primirea coletului să se facă verificarea rădăcinilor (Vineri voi publica un clip despre plantarea zmeurei și vorbesc și despre acest subiect), iar dacă rădăcinile nu sunt cum trebuie, obligatoriu retur! Distanța dintre plante 40 cm (vorbesc despre asta în clipul care va fi publicat Vineri).
Sunteti multumiti de calitatea fructelor? Eu nu sunt incantat deloc de Polka, avand in vedere ca nu este foarte gustoasa precum alte soiuri. Ati vazut clipul meu cu cele mai bune soiuri de zmeura?
Stimate domn nu stiu cum se cheamă soiul meu l am primit de la un om!Acum sint încă verzi dar nu le-am tăiat!am cîteva fire care au rodit dar celelalte le-am pus mai trziu!MULȚUMESC frumos!Si la cîtă înălțime!In ce luna pot sa l tai?
Urmariti acest clip, va rog: th-cam.com/video/4-5cJs82fbg/w-d-xo.html De asemenea, abonati-va la acest canal de TH-cam intrucat vor urma clipuri foarte interesante. Toate cele bune!
Salutare, am cultivat Polka în urma cu câteva luni și nu știu de unde sa îl tai,,,, nu are decât un lastar la vreo 50 de cm față de sol, spune-mi te rog cum sa procedez?
@@ionutvasilescu2084, nu știu exact dacă vor face rădăcină drajonii tăoați, însă vă pot spune că am tăiat niște drajoni acum 2 ani și i-am băgat la compost, iar în timp au făcut (o bună parte dintre ei) rădăcini.
Nu o taie nimeni, dar asta înseamnă că se răspândește pe unde vrea ea, fructele sunt mici, iar planta nu este foarte productivă. Ori în curte, zmeura trebuie ținută sub control și îngrijită.
Daca fructifica in varful unui lastar crescut in acel an, atunci este remontant. Daca nu fructifica pe lastarul de anul 1, inseamna ca este zmeura neremontanta (unifera) si rodeste doar pe lemnul de anul doi.
Eu îi las pe toți să crească până în vară, să-mi dau seama care vor fi mai viguroși, iar dacă sunt prea mulți, păstrez doar 3 lăstari / rădăcină, ca să nu afecteze calitatea fructelor. Toate cele bune!
Buna. Am văzut clipul tau. Am si eu 5 ra duri de zmeură ca si cea din clip. Dar a apărut o problemă în ultimele zile au început să se usuce partea de sus a plantelor, cam ultimi 20-30 De cntrimetri. Care ar putea fi motivul? Si ce as putea sa fac sa nu se extinda ?
@@cristiannegoita80 da. Dar am tăiat partea unde au fost fructele. Din cate am vazut sunt afectate doar plantele din ani trecuți. Plantele tinere din primavara nu au nimic.
@@cristisburlea9225, nu am mai intalnit o astfel de situatie. Faceti cateva poze si trimiteti pepinierei de la care ati cumparat materialul saditor, sa va ofere niste sfaturi.
Red Giant? Ați cumpărat materialul săditor de la gradinamax, corect? Că doar ei inventează denumiri la diferite plante pe care le vând. Mi-e teamă că nu veți ști niciodată ce soi de zmeură aveți dacă ați cumpărat de la ei, deci nu am cum să vă spun cum se fac tăierile.
Soiul herittage este un soi remontant cel puțin din cate am găsit eu deci in concluzie se taie ca și polka ?? Pentru că nu am găsit nici un filmuleț despre soiul herittage sau ce am găsit nu vorbea despre taiere.
Dacă este remontant, se taie la fel ca și Polka. Însă, repet, tăierea trebuie făcută în funcție de regiune. La zona de deal/munte, Polka nu rodește a doua oară pe lăstarul de 1 an. Cel puțin așa este la mine. Prima fructificare pe drajonul ieșit din pământ primăvara este la sfârșitul lui August, deci nu mai are timp să fructifice și a doua oară. În schimb, în zonele de câmpie, unde este mult mai cald pe toată perioada anului, Polka rodește prima dată în Iulie, iar a doua oară în Septembrie. Iar eu, ca să am totuși două producții pe an, nu tai drajonul de la pământ ci îl tai exact cum am menționat în clip. Și am prima producție în Iulie, pe lemnul de anul 2 m, iar a doua producție pe lemnul de anul 1.
@@cristiannegoita80 Mulțumesc frumos pentru răspuns. La pepiniera de unde am luat soiul spune că este remontant am sa fac tăieturile exact cum ați făcut dumneavoastră deoarece din punctul meu de vedere mi se pare logic și de bun simt cum ați explicat.
@@raulbogdan4595, mă bucur tare mult să știu că am fost de ajutor și că am reușit, atât cât am putut, să explic cum văd eu logica tăierii la zmeura remontantă astfel încât să mă bucur de două producții pe an, în perioade optime.
@@cristiannegoita80 Orice video care îmi îmbogățește cunoștințele este bine venit. Având în vedere că doar de anul trecut m-am mutat de la bloc la casa orice lucru ce tine de grădinărit este bine venit pentru mine.
Eu am plantat undeva la 900 de butasi de zmeura Polka,radiova ,glen ample,laszka si tulamen La polka am scurtat la 3 muguri de sol La celelalte am procedat la fel iar la unele am lăsat lastarul inalt ca sa rodească si anul acesta Am procedat bine ?
Care sunt "celelalte" soiuri și care sunt "unele" soiuri? La Polka este ok, că este remontant (primocane), și așa trebuiesc tăiate toate soiurile remontante după plantare...iar la cele neremontante (floricane) trebuie lasat drajonul la 25-30 cm în primul an.
Din pacate, daca nu stiti ce soi de zmeura ati cumparat, in primul an de la plantare trebuie sa urmariti daca lastarul tanar face sau nu fructe. Daca face fructe pe lastarul de anul intai, atunci este ZMEURA REMONTANTA.
Bună dimineața, am și eu o întrebare. Am un singur mur , este înghesuit în gard , între zmeură, anul trecut a rodit puține fructe și mici . E al treilea an. Îl pot scoate să -l mut în alt loc? Și care este distanța între rânduri și între pomișori?
Ajuta.ma și pe mine te rog mult de tot...ce pot face cu murele că pur și simplu tulpina se face maronie și se usucă de tot.. îmi pare atât de râu de ele..sunt pline de flori...și frunzele se usucă...
Petele de pe lastarii de anul doi (cei care vor fructifica anul acesta) sunt rosiatice spre negru? Daca da, atunci este PATAREA BRUN VIOLACEE, o boala destul de urata care usuca frunzele si tulpinile. Urgent mers la un magazin de fitosanitare si cerut un sfat. Taiati o tulpina cu tot cu frunze ca sa aratati acolo. Este posibil sa fie altceva, deci nu va luati dupa ce sciu eu aici. Daca este PATAREA BRUN VIOLACEE, stropit urgent cu Topsin sau Score.
Buna ziua! Am inteles cum funcționează acum zmeura. Mulțumesc pentru explicatii. Anul trecut in toamna am plantat zmeura, intrebarea mea este daca acum in primavara, trebuie sa ii fac vreo taiere sau el va creste singur! Pot sa imi dau seama in perioada asta daca s-au prins sau nu?
Poate sant intre cei ce va urmaresc oameni care va sant relativ aproape .Oare nu credeti ca ar fi mai bine sa puneti un anunt ptr ei inainte sa taiati lastarii sa ii dati celor ce vor sa ii salveze ? (Chiar si taiati,se pot pune in pamant si dau radacina)
@@cristiannegoita80 Da mulțumesc ptr răspuns deja le am tăiat am vrut sa spun că sunt prea stufoase vara și nu știam cum să le tai de jos sau sa mai scot din pământ să le mai mut dar procedeul acesta nu știu când toamna sau primăvară?
Explicații frumoase și folositoare. Fără să supăr pe cineva, întreb: De ce folosiți în exces și nepotrivit cuvântul drajon? Drajonul este un lăstar de rădăcină al plantei, nu planta matură!
Dvs. aveți mare dreptate, însă am folosit termenul de drajon de la cap la coadă ca să nu creez vreo confuzie. Am avut câteva postări, iar unele persoane au fost confuze când am folosit termenii drajoni și lăstari.
explicatii pt toata lumea , si cel mai lent creier poate sa invete din acest clip . personal , fiind greu de cap , apreciez mult cand omul sta si despica firul in 4 . Felicitari pt ceea ce ai facut , iti doresc multa santate si spor la munca !
Mulțumesc mult pentru apreciere! 🙂
Nu am mai întâlnit o așa explicație frumoasă. Multumim frumos pentru așa postare!
Multumesc pentru apreciere si ma bucur daca v-au fost de folos anumite informatii.
Superinformații, mulțumim frumos !
Foarte detaliate explicațiile, foarte folositoare pentru cei care vor să cultive în propria grădină! Mulțumesc!
Ma bucur dacă v-au fost de folos informațiile din acest clip.
In sfirsit gasesc pe cineva care explica si pe intelesul unuia care acum, la 50 de ani, dupa o viata de blochist sadea, se apuca de gradinarit! Chapeau, domnule! Si multumiri mii ...
Mulțumesc mult pentru apreciere!
@@cristiannegoita80 cu placere!
Mi-a placut cum ati explicat!!! Felicitari!! Spor in toate!!
Informațiile dv sunt de un real folos. Vă mulțumim! Sănătate și numai bine!
Mă bucur ca v-a fost de folos.
Tot respectul pentru asemenea oameni care explică foarte bine Cum să procedăm cu tăierile aceste la zmeură. MULȚUMESC !
Și eu mulțumesc!
Este foarte util filmulețul,foarte bine explicat.Multumim frumos!
Mulțumesc! Mă bucur că v-a fost de folos. 👍
genial, nu intelegeam nimic pana acum din toate clipurile pe care le-am urmarit. aveti calitate de pedagog. Multumim
Mulțumesc mult!
Mă străduiesc să explic cât mai bine, deși nu-mi iese de multe ori, că abia mă obișnuiesc cu ideea de a mă filma singur. 🤣
@@cristiannegoita80 e foarte bine
Mulțumesc , comentariul este de mare folos și foarte explicit mai ales ptr începători !
Multumesc tare mult!
Un comentariu foarte bun și explicit. Mulțumesc!
Multumesc si eu!
Toate cele bune!
Apreciez comentariul .Numai cuvinte de lauda .Multumesc de sfaturi si asteptam si altele in viitor .Sa auzim de bine.
Și eu mulțumesc!
Vor urma multe clipuri cu zmeura, murele, coacăzele și restul legumelor din grădina mea, astfel că vă recomand să vă abonați la acest canal de TH-cam!
Toate cele bune!
Mia plăcut mult ,îți mulțumim., Dumnezeu să-ți dăruiască un An Nou binecuvintat
Att explicat foarte binne si pe inteles tostá evolutia plantelor si procedura de intretinere . V-am urmarit mai multe prezentari ; fiarte bine comentate - prezentate.
Corect ce ati expus . Felicitari !
Mulțumesc mult pentru apreciere! 😀
Multumesc, un an plin de roadă si binecuvantat!!!!
Multumesc si eu!
Asa sa fie! :)
Foarte util și interesant.Multumesc mult!
Mă bucur că v-a fost de folos acest clip.
Apreciez comentariul,să aveti parte de sănătate și un an bun. Multumesc frumos pt.sfaturi.
Multumesc si eu!
Toate cele bune!
Mulțumesc frumos !
Mulțumim, foarte explicit
Mă bucur că v-a fost de folos acest clip!
Thanks!
WOW! Multumesc mult! Sunteti prima persoana care foloseste butonul "multumire" pe canalul meu, astfel ca sunt profund impresionat! Ma bucur tare mult ca v-a fost de folos acest clip! Toate cle bune!
@@cristiannegoita80 Salut Cristian, cu drag.
Fata de alte clipuri pe aceeasi tema, mi-au placut explicatiile coerente, logice si mai ales cele 2 foi imprimate cu tipurile de zmeura.
Incerc de prin 2018 sa obtin ceva rod, de pe niste plante pe care mi le donase cineva: Anul trecut s-au format (in sfarsit!) fructe, dar prea tarziu in toamna sa apuce sa se si coaca :D
Poate anul asta ma lamuresc cu tipul de zmeura ce il am , aplicand lucruri deprinse din clip...
Un prim lucru ce il gresisem e ca le-am lasat cu prea multi lastari/radacina si asa mai departe. Am facut un pic de "curatenie" acum si voi vedea ce iese.
Spor la crearea de continut.
Andrei
Bravo!Foarte didactic.Mulțumesc.
Multumesc!
Mulțumesc pentru informații!
Mă bucur dacă v-a fost de folos.
Cei care tund soiurile remontante de la baza pamantului , nu vor prima productie ( pe lemn de an 2 ) . Se spare ca ar fi afectata calitatea fructelor de pe lemn de anul 1.
Ar cam fi logic ce spun marii producatori , voi testa si eu anul aceata , am sa tai lemnul de an 2 la cateva plante Polka , vreau sa compar . Misto clipul tau , explicat foarte bine .
Felicitari !
Da, dar ce nu spun marii producători este că totul este în funcție de zona geografică.
La mine, în Câmpina, primul rod pe lemnul de anul 1 este la sfârșitul lui August, nu în Iulie.
Pentru că este vremea mai rece, iar eu nu le dau niciun stimulent de crestere (așa cum fac marii producători, ca să obțină fructe mari si multe).
Iar dacă primul rod este abia la sfârșitul lui August, al doilea rod nu mai apucă că vine vremea rea.
Plus că mai este un aspect: eu vreau fructe la începutul verii, pe lemnul de anul doi, că atunci am poftă de fructe.
În toamnă, târziu, nu mai are nimeni chef de zmeură.
Dacă v-ați uitat cu atenție în clip, au rămas inclusiv fructe pe inflorescența din toamnă, că nu mai avea nimeni poftă de zmeură în Octombrie. 🤣🤣🤣
Faceți un test anul acesta și lasați un lastar de snul doiz scurtat la 50-70cm.
Si vedeti dacă afectează rodul pe lemnul de anul 1. Și îmi dați și mie de veste.
Multumesc pentru apreciere.
Toate cele bune! 🙂
@@cristiannegoita80 Salutare , noi avem pofta de zmeura si-n Octombrie 😂, o rupem pana da zapada 😅. O sa testez la cateva fire ceea ce am vorbit mai sus si am sa revin cu detalii . Spor si sanatate !
Mulțumesc mult! Mi-a fost de un real folos această informație. Vă doresc multă sănătate și numai bucurii.
Mulțumesc și eu! 🙂
Toate cele bune și dvs.!
Excelent materialul de prezentare. Voi cauta sa vad daca aveti un astfel de prezentare si pentru mur.
Mulțumesc. Pentru mur veți găsi mai multe materiale și mai detaliate. 🙂
Ai punctat foarte bine cu cele 2 fructificări
. Aplic aceleași metode la soiurile remontante și vreau să știți că producția pe lemnul de anul 2 , nu afecteaA cu nimic capacitatea plantei de producție pe noii lăstari.
Evident ajut ai puțin platele cu micro ai macroelemente , atât remontabtele cât ai cele cu o singura fructificare (florimcone).
99% din ce-i care cultivă ai sau plateZa soiuri remontate, sunt sfătuiți ai aleg tăierile de la baza pământului.
Păcat, sacrifica farmecul plantei de a da 2 fructificări !
Si eu consider la fel, dar fiecare face cum doreste. Din acest motiv am si mentionat in clip ca eu nu recomand nimanui sa faca ceva anume, ci doar am spus ce fac eu. ;)
Foarte bune explicații.Felicitari pt video.
Mulțumesc mult pentru apreciere!
Toate cele bune!
As vrea sa aduc in discutie un lucru gresit pe care l-am remarcat in clipurile dumneavoastra. Inainte de asta vreau sa spun ca apreciez oamenii care rup din timpul lor ca sa impartaseasca si celorlalti din experienta lor, deci ce voi spune in continuare nu este o critica ci doar un sfat. Ce este gresit... modul efectiv de taiere cu foarfeca. Intotdeauna foarfeca se tine cu contracutitul catre partea care cade din planta. Contracutitul zdrobeste inelul format in urma taierii formand microfisuri care vor retine apa, chiar daca taietura este oblica... deci zona cu potential de dezvoltare a fungilor. Spor si toate cele bune!
O remarcă bună, nici nu mi-am dat seama. Mulțumesc.
Ce frumos explicat și adevărat și eu am lăsat findcă îmi era milă săi tai de la pamint ..asa ca anul acesta este al doilea An .Eu am o rugăminte dacă poți să-mi spui..te rog acuma în prag de iarna ,chiear daca locuiesc în Bucovina și este zile mai călduroase cu plus și aș tăia vârfurile care au frunze și fructe pe ele ..eu aș da la iepurasi ..dar nustiu dacă nu cumva le fac rău .Va rog dați-mi un sfat .Va multumesc.
Mi-fost de mare folos descrierea taierii la zmeur remontant
Mă bucur să știu că am reușit să explic, așa cum am putut, toată experiența mea cu tăierile la zmeură.
Multumim pentru aceste informatii
Cu drag!
Exceptional explicat!!!! Mercy! Oamenii care au loc pentru tufa, taie Polka anual la nivelul pamintului. Cu toate ca au renuntat la recolta MARE de anul 2. Cred ca acestia nu vrea sa cheltuie bani si timp pentru Spalier!! Dar spalierul este exceptional pentru cei care nu are loc mara-mare pentru tufe, si merge pe verticala! Cel care are remontant si montant intr-o gradina are cel mai mult timp pe an rod de zmeura! Inca o intrebare. In Canada nu avem atac de albine la zmeura in timpul recoltarii, de ce oare????
Felicitări pentru explicații!Va rog să-mi spuneți cand se fac taierile primavara, în ce lună?
Taierile se pot face din toamna pana in primavara (octombrie - martie), insa important este ca temperatura sa fie pozitiva si sa nu fie ploi in ziua in care cand se face taierea.
Felicitari pentru videoclip!
Mulțumesc.
Depinde mult de zona la Polka la mine la Brasov nu trece de iarna, ingheata toata, eu ies afara cu tot ce rodeste pe anul respectiv da per total sunt extrem de multumit scot aproape 6 kg la metru liniar doar din ingrasaminte naturale si apa data cum trebuie . Am observat ca abundenta fructelor e maxima la final de august . Invidiez uneori zonele mai calde da in schimb odata ce o curat si o rad toata nu am boli in ea o tratez doar pentru radacina si cam atat . fiecare zona are specificul ei la urma urmei avantaje dezavantaje ... Frumos explicat !
Corect. Tăierile la remontantă, mai ales la Polka, trebuie făcute în funcție de zonă.
Cu ce o tratati?
@@madasmadas1782 Ridomil si Aliette
@@andrei_0073 Alliette il dizolvati si puneti la radacina?? Ce cantitate?
@@madasmadas1782 nu stiu cat de corect e modul meu de abordare da am dat toamna dupa ce nu am mai cules si inca planta era vie adica nu a dat bruma ... Mna fiecare face cum vrea eu personal nu dau cum zic ei pe siteuri si scheme de tratare ca se da cand leaga fructele ... Mai exact un tratament de toamna ca la pomii fructiferi cam asa ...
F.f multumesc o explicatie pe intelesul tuturor. De unde putem sa procuram cel mai bun soi din care ati spus dv si care este cel mai bun. Sanatate
Mulțumesc! Mă bucur că v-a fost de folos. Toate cele bune!
Foarte frumos explicat. Mulțumim și mai vrem video sa vedem la zmeura lăsată la 2 m înălțime sa vedem rezultatul. Spor la treaba.
O sa fac mai multe teste anul acesta, ca si continuare la testele de anul trecut, pentru ca vreau sa ma conving 100% daca anul trecut anumite aspecte au fost doar intamplare sau asta este realitatea!
Toate cele bune!
Salut Cristian, știu că probabil a întrebat deja multa lume, dar am și eu o întrebare, am plantat mai multe soiuri anul trecut în noiembrie, printre care și remontante majoritatea, as vrea sa știu dacă e nevoie sa fie tăiate de jos acum în primăvara, le-am lăsat cum au fost doar bățul la aproy 40 - 50 de cm din care am tăiat câțiva cm după cultivare.
Salutare! Nu mai tăiați nimic, lăsați așa lăstarii, iar în Iunie-Iulie, când vor apărea florile pe lăstarii plantați acum, le rupeți și în acest fel planta își va concentra energia în rădăcini și lăstarii tineri. 👍
De sunt roșiatice spre negru...pe uni lăstari sunt mai puțin pe alți sunt mai rău..iar alți s.au uscat pur și simplu cu tot cu flori... îmi e asa necaz de ei.. îți mulțumesc din suflet pentru sfat.. mâine o să stropesc neapărat cu ce m.ai apus tu.. încă o dată mulțumesc
Salut d.le Negoita!
Multumesc pt. videoul cu multe explicatii si recomandari utile. Am cateva intrebari colaterale:
1. Daca ati avut probleme cu buruienile din randurile de zmeur, cum le ati eradicat sau le ati tinut sub control? La mine, cele mai dificile sunt pirul tarator, papadia, si in culturile de coacaz si capsuni: volbura. Toti acesti buruieni se inradacineaza in zonele bine cultivate sau si fertilizate unde nu ajung sa le indepartez mecanic, manual. Dvs. cum ati proceda, fara sa perturbati arbustii?
2. Un daunator periculos la zmeur creeaza niste umflaturi pe drajoni, cu efect de uscare al drajonului in zona de deasupra umflaturii. Daca ati intalnit asa ceva, cu ce tratament ati combatut? Recomandarea de specialitate este sa se elimine drajonii afectati si arderea acestora, in vederea stoparii raspandirii daunatorului.
Multumesc anticipat pt. raspunsuri, si va doresc success!
Va salut.
Pentru combaterea buruienilor dintre randuri va recomand mulcirea cu foloe agrotextila sau sa frezati in mod constant.
Iar cu drajonii in care sunt larve de vierme, eu tai la cativa cm sub acea umflatura si pun pe foc partea unde este larva. Nu am folosit niciun tratament chimic (pentru insecte trebuiesc insecticide chimice - cine va recomanda insecticide bio vorbeste prostii), dar va recomand sa luati legatura cu o pepiniera autorizata care sa va ajute cu un sfat.
Toate cele bune!
Material didactic! Bravo.
Multumesc si ma bucur daca v-a fost de folos.
Repet, ai potențial de pedagog!
Felicitari pentru video dar si pentru gradina. Totul SUPER. Am și eu o intrebare : la soiul Glen Ample, după plantare , se scurteaza "bățul" inițial la o anumită dimensiune ????. Menționez că sunt la inceput de drum in ale grădinăritului, așa că scuze pentru limbajul de lemn, 😁😁.A și să nu uit: drajonii care cresc in fiecare primavară sunt unul sau mai multi ??? . Mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Dupa plantare, lastarul trebuie scurtat la 25-30 cm inaltime, astfel incat planta sa-si concentreze energia in radacina, nu in lastar.
Frumoasa prezentare ! Multumim ! As dori sa va intreb ....care ar fi perioada optima de taieri la zmeur si mur , in ferestrele iernii , cand temperatura depaseste 3-5 C sau e mai indicat , spre primavara , inainte de dezmugurit ? Multumesc ! An bun , cu sanatate si roade bogate !!
Buna seara. Taierile la mur se fac vara (taierile in verde), toamna tarziu, iarna (cand temperaturile sunt pozitive si nu este umezeala) si primavara.
La zmeura se fac taierile in functie de TIPUL DE ZMEURA, daca este remontanta sau nu.
@@cristiannegoita80 , multumesc !
Salut.Foarte interesanta prezentarea.Daca am taiat toata zmeura polka la nivelul solului pt a avea productie in august cand suntem in tara,ca si volum produce mult mai putin decat daca as fii lasat lastarii la un metru?Sau productia ar fii aprox la fel dar impartita pe mai multe luni.multumesc anticipat.spor
Nu știu ce să vă spun, întrucât soiul acesta, Polka, pe cât de minunat este, pe atât de multe surprize îți face.
Cărțile de specialitate spun că Polka trebuie tăiată de jos la începutul anului, astfel încât, în CONDIȚII FAVORABILE, să facă rod de 2 ori pe an pe lăstarul care iese din pământ primăvara. Prima dată în Iulie, iar a doua oară în Septembrie.
ÎNSĂ, nu la oricine sunt aceste CONDIȚII FAVORABILE (căldură, tratamente, stimulente de creștere, etc.).
La mine, lăstarul crescut din pământ primăvara NU rodește în Iulie, ci la sfârșitul lui August.
Iar a doua fructificare eu nu am văzut-o, întrucât prima fructificare a fost foarte târzie.
Așadar, ca să beneficiez de calitățile acestui soi, fac tăierile exact cum am menționat în clip, astfel încât să am 2 productii în an, dar de pe lăstari diferiți. Unul de anul 2 și unul de anul 1.
Multumesc frumos.Eu sunt la inceput si inca testez diferite modalitati de taiere.Anul viitor intentionez sa fac la fel cum ai taiat o tu.Spor la munca .
@@cristiannegoita80 in ce zona va aflati?
Salutare Cristian felicitări bine prezentare
Mulțumesc!
Salutare, soiul Delniwa se taie la fel ca și Polka? (adică rodește și pe lemnul de an 2). Multumesc
Delniwa, ca și Polka, este zmeură remontantă, asta înseamnă că rodește atât pe lemnul de anul 1, cât și pe lemnul de anul 2.
În ceea ce privește modul de tăiere, fiecare face cum dorește. Eu am două soiuri remontante, Delniwa și Polonez.
Delniwa o las să rodească pe lemnul de anul 1, iar Polonez pe lemnul de anul 2.
Am explicat mai pe larg în mai multe clipuri cum fac eu tăierile la zmeură, ținând cont de zona geografică în care mă aflu.
excelent. ar trebuii sa predati si la scoli/cursuri de specialitate. documentat si bine explicat. ce as dori sa intzeleg este cum facem deosebirea intre cele doua tipuri de zmeura daca nu cunoastem provenientza? am luat de la socrul meu zmeura si nu stiu ce fel este. acum este al doilea an.
Exista o singura solutie:
În primăvara aceasta vor ieși lăstarii tineri din pamant, iar dacă vor fructifica în vară sau toamnă, înseamnă că este ZMEURĂ REMONTANTĂ. Și știind asta, nici nu prea mai contează soiul. Important este că știți că este genul de zmeură care rodește atât pe lemnul de anul 1, cât și pe lemnul de anul 2.
Dacă nu fructifică, înseamnă că este zmeură care fructifică DOAR pe lemnul de anul 2, deci lăstarii care ies acum din pământ și cresc tot acest an, vor rodi la anul.
@@cristiannegoita80 multzumesc!
Multumim🙂.O intrebare:Am și eu zmeură,nu stiu soiul.Oam de 4 ani,dar se înmulțește nebunește și nu produce decât foarte rare fructe.Sau unii ani deloc.Mă poți ajuta te rog??
Multumesc,eu am taiat polka de la baza si mi-au iesit o gramada de lastari primavara asta si nu stiu cum sa ii mai raresc.anul ce vine o sa procedez ca dumneavoastra.foarte bine explicat
Multumesc mult pentru apreciere!
Trebuie pus in balanta avantaje si dezavantaje. Eu am ajuns la concluzia ca PENTRU MINE este mai buna aceasta metoda. :)
Toate cele bune!
Frumos explicat
Mulțumesc! Nu sunt eu un bun orator, însă am încercat să prezint informațiile așa cum mi-aș fi dorit eu să le fi văzut eu acum 6 ani, când am cumpărat grădina și am tăiat total greșit zmeura care era în curte la acel moment. Și am pierdut 2 ani de rod din cauza tăierilor greșite.
Te cred eu mulți ani am pierdut rod la pomi fructiferi
Felicitari multumim
Mulțumesc și eu! 🙂
Va multumesc frumos si va felicit pentru aceasta filmare. Aveti cumva inregistrat si cum faceti drajonarea?
Da, urmăriți clipurile cu zmeura de pe parcursul lui 2021
felicitari pt video
Mulțumesc! 😀
Bună dimineața.
O intrebare vă rog .
Daca dau mai mulți lăstari tineri ,câți se lasă ?
Cel mult doi sau toți.
Multumesc frumos.
Eu las undeva la maxim 10 lăstari pe metru liniar.
Multumesc pentru explicatii. Am invatat ceva azi. P.S. frumoasa palarie, de unde ai cumparat-o?
Multumesc si eu!
Palaria o am din Grecia! ;)
Buna ziua
La tara, am zmeura de-lungul unui gard de uluci. In cca 4-5 ani, zmeura s-a indepartat de gard spre interiorul gradinîi. Ce pot face sa o tin in limitele terenului alocat ei, sa o transplantez mereu ? As vrea sa stiu, de ce s-a uscat si a migrat in gradina ? Multumesc.
Oare zmeurul fara tepi este productiv? Taierile se fac la fel, este cu 2 ani de fruc tificare sau un an ?
Zmeura migreaza, iar daca nu este rarita cum trebuie, va cuceri toata gradina. :)
Trebuie s-o rariti, atata tot. Cand iese un lastar din rand, il scoateti!
Glen Ample este soiul fara spini. Si, da, este foarte productiv!
Puteti urmari clipul cu Zmeura Glena Ample de pe canalul meu, sa vedeti cum arata! :)
Mulțumim !
Mulțumesc si eu pentru apreciere!
Mulțumim pentru sfaturi
Ma bucur daca v-au fost de folos!
Puteti urmari si acest clip:
th-cam.com/video/4-5cJs82fbg/w-d-xo.html
Toate cele bune!
Pentru mur ce se foloseste pt viermi, anul trecut am avut un mur si a avut viermi murele si mi-a fost sila sa mananc.
Multumesc frumos
Fructele aveau viermi?
Nu știu ce să spun, că nu am întâlnit așa ceva.
Ati observat ceva in legatura cu fructele de pe lastarul de la minutul 19 pe care l-ati lasat mai inalt?
Mă bucur tare mult că ați acordat o așa atenție clipului meu.
Fructele au fost la fel de mari și gustoase pe lăstarul de 1.80-1.90m precum pe lăstarii mai mici.
Posibil că au avut multă apă anul acesta, pentru că, teoretic, ar fi trebhit să fie mai mici fructele, fiind o cantitate mai mare de fructe pe plantă.
Dar nu recomand la o lungime atât de mare întrucât fructele sunt foarte grele și este riscul să se rupă lăstarul.
@@cristiannegoita80 Multumesc pentru raspunsuri, multa sanatate!
Interesant!
Mulțumesc!
Buna dimineata
Bună ziua! 🙂
Bună ziua. Explicați foarte bine La noi au crescut lăstari de zmeură între rânduri.Se pot scoate şi planta în toamnă?Am cumpărat grădina în vară.
Am văzut videoclipul cu transplantarea.
Exact asta voiam sa va recomand. :D
Buna dimineata !Va rog frumos in cateva cuvinte sa mi scrieti concret ce am de facut in aceasta primavara la murul si zmeurul plantat in aprilie 2021
Apoi, in cateva cuvinte va spun doar sa urmariti clipurile mele in care vorbesc despre taierile si ingrijirea la cultura de mur si zmeur.
Multumesc mult pt timpul acordat Uni dintre noi santem la primii pasi in acest domeniu invatam mai greu sa mergem🥰Slava Domnului ca mai sant si alti invatatori ! Va doresc recolta bogata!
@@mariapavelea5920, stimata doamna, ironiile dvs. sunt de prost gust. Eu v-am raspuns cat se poate de civilizat sa vizionati clipurile in care am explicat pe intelesul tuturor ce trebuie facut la cultura de mur si zmeur. Pentru ca nu am cum sa explic in cateva cuvinte si concret, asa cum doriti dvs., aspecte care sunt explicate in zeci de minute de filmare, in care spun si arat exact ce trebuie facut.
Faptul ca dvs. nu aveti chef si timp sa vizionati acele clipuri si aveti pretentia sa primiti aceste informatii in particular, in cateva cuvinte si concret, inseamna un singur lucru: lipsa de bun simt!
Asadar, mult succes in culegerea de informatii din comentarii de la alti invatatori, cum ii numiti dvs.
Te rog da-ne si citeva informatii cum le recunoastem,Eu am inteles dar o sa vad in curte cum le recunosc,Daca imi poti spune ceva cum sa le recunosc,Multumesc
Cel mai bine aflati facand urmatorul test:
La vara, vedeti daca lasatrul care a iesit din pamant in primavara aceasta incepe sa produca fructe in varful lastarului.
Daca DA, inseamna ca este zmeura remontanta (primocane), care rodeste pe lemnul de anul 1, cel mai probabil soiul Polka. Daca si fructul este conic, atunci este aproape sigur Polka.
Daca NU, inseamna ca este zmeura neremontanta (floricane), care rodeste doar pe lemnul de anul 2, cel mai probabil Cayuga.
De asemenea, uitati-va la forma fructului. Daca este mai micuta, rotunda si foarte aromata, este aproape 90% Cayuga.
Mulțumesc!
Si eu multumesc!
Buna seara! imi explici te rog ce inseamna ca rodeste pe lemnul de aunl unu sau doi?
Urmăriți cu atenție clipul și veți înțelege perfect.
Toate cele bune!
@@cristiannegoita80 am urmărit, m-am grăbit putin cu întrebarea. Îmi sunt foarte de folos videoclipurile tale. Multumesc, o seara plăcută!!
@@DM-qj6eo, mulțumesc pentru apreciere!
Te salut..am două rânduri de zmeura (nu știu soiul) și as vrea sa scap de ele și să plantez zmeura remontata ...cum crezi că aș putea să o elimin eficient pe cea veche?
Cu riscul să te întristez, îți spun că este misiune aproape imposibilă în acest an.
Oricât te-ai strădui să scoți rădăcinile de la zmeura actuală, tot vor rămâne în pământ firișoare din rădăcini care vor supraviețui, iar la anul vor ieși lăstari din pământ.
Și spun asta din experiență.
Acum 2 ani am defrișat o suprafața de 120 mp în care aveam un soi tare dubios de zmeură...și oricât m-am străduit să scot rădăcinile, în primăvara asta tot au mai ieșit lăstari.
Cea mai rapidă soluție, din punctul meu de vedere, este să ari și să frezezi foarte bine pământul în această primăvară...și să acoperi toată suprafața cu folie neagră de construcții PÂNĂ LA TOAMNĂ, când poți planta noua zmeură.
Folia neagră va sufoca orice formă de viață vegetală, inclusiv micile rădăcini de zmeură.
@@cristiannegoita80 îmi este destul de greu pentru că am spalieri băgați în beton..mă gândeam să dau de câteva ori cu erbicid total , și poate se duc toate rădăcinile așa...
@@bogdanel0887, nu știu ce să spun, întrucât n-am încercat niciodată Total-ul și nici nu vreau să am de-a face cu el.
@IUSTIN ANTON, posibil, nu am auzit de aceasta metoda, desi mi se pare un pic dusa la extrem, intrucat se otraveste solul.
Dar, asa cum zic mereu, fiecare face ce si cum vrea la el in gradina. :))
@IUSTIN ANTON draga domnule ,dacă nu este prea tirziu ,nu pune motorina sub nici o forma ,pamintul ăla va fi sacrificat și nu vei mai putea cultiva nimic pe el ,din experienta spun, o zi buna
Salut. Întrebare la aproape miez de noapte: ce fel de suporți ati pus la zmeuri? Vad un fel de pari lângă fiecare tufa. Sau ce model ar fi mai indicat?
Ce se vede in clip sunt niste araci improvizati la soiul Polka. Dar ideal este ca zmeura sa fie pe sistem sarma+spalieri, precum vita de vie.
Am pus 1 stalp la 3 m al doilea pe stalpi am pus ditantiere de 40 cm la înălțimea de 80 cm si 1.70 Prind doua sarme paralele de capatu dstantierelor Si intre sarme sta zmeura O poti prinde de o parte si de alta zmeura de sarme Si intre zmeura care rodeste ies pui care fac anul viitor
Te salut! La ce distanta ai pus polka de soiul florifer?
Între rândurile de Polka (primocane/remontant) și Glen Ample (floricane/neremontant) am lăsat 1,5 metri.
Mi se pare distanța ideală, având în vedere că pot lucra fără nicio probleme între rânduri și nici nu trece un soi de pe rânful lui pe celălalt rând, ca să se amestece.
Un alt aspect de care am ținut cont când am ales să pun două tipuri de zmeură unul lângă celălalt a fost faptul că Glen Ample NU ARE SPINI, iar dacă cumva, excepțional, o rădăcină s-ar plimba 1,5 metri sub pământ și s-ar duce peste celălalt soi, mi-aș da seama imediat după lastari dacă este amestecată.
@@cristiannegoita80 foarte buna explicatie..!vreau sa imi pun si eu ! De unde ai achizitionat drajoni?
@@madalinmugur1768, mulțumesc.
Din păcate mă voi abține să spun de unde am luat drajonii.
Și asta pentru că, acum doi ani, am cumparat niste drajoni si au fost jalnici (material săditor de foarte slabă calotate). Din 50 nu s-au prins nici 10.
Iar în următorul an, când le-am arătat ce mi-au trimis, mi-au trimis gratis alții în loc. Si de data asta au fost superbi.
Deci nu pot să dau nume, pentru că nu ar fi corect din partea mea.
@@cristiannegoita80 ok multumesc! Deci ideea e sa ii iau din pepiniera?? Si vroiam sa te intreb ce distanta sa las intre plante? Mreci mult
@@madalinmugur1768, DA! Recomand cumpărarea drajonilor dintr-o pepinieră.
La fel, recomand ca după primirea coletului să se facă verificarea rădăcinilor (Vineri voi publica un clip despre plantarea zmeurei și vorbesc și despre acest subiect), iar dacă rădăcinile nu sunt cum trebuie, obligatoriu retur!
Distanța dintre plante 40 cm (vorbesc despre asta în clipul care va fi publicat Vineri).
Dacă la un zmeur dau din rădăcină 4_5 fire se lasă toate??
Eu las maxim 3 lăstari noi / rădăcină și maxim 10 / metru liniar.
Salut. Si noi avem polca la noi acasa . rodeste de 2 ori pe an ... frumos
Sunteti multumiti de calitatea fructelor?
Eu nu sunt incantat deloc de Polka, avand in vedere ca nu este foarte gustoasa precum alte soiuri.
Ati vazut clipul meu cu cele mai bune soiuri de zmeura?
Stimate domn nu stiu cum se cheamă soiul meu l am primit de la un om!Acum sint încă verzi dar nu le-am tăiat!am cîteva fire care au rodit dar celelalte le-am pus mai trziu!MULȚUMESC frumos!Si la cîtă înălțime!In ce luna pot sa l tai?
Minunat
Mulțumesc!
Ce foarfecă aveți?
Mulțumesc!
Una simplă, o chinezărie ieftină, dar cu care îmi fac treaba.
Bună ziua as dori să cumpăr 20 butasi zmeura Glen ample mă puteți ajuta? Pentru nepoți am înțeles că nu au spini .mulțumesc
Eu am luat de la pepiniera banat, a fost material de calitate
Vă rog, spuneţi- mi cum şi cînd se plantează zmeura ? Mulțumesc anticipat.
Urmariti acest clip, va rog:
th-cam.com/video/4-5cJs82fbg/w-d-xo.html
De asemenea, abonati-va la acest canal de TH-cam intrucat vor urma clipuri foarte interesante.
Toate cele bune!
Mulțumesc mult
Și eu mulțumesc.
Cati drajoni se lasa pe 1m liniar ,sau cati lasati in cuib
Voi publica un clip cu tairile la zmeura din acest an, cel mai probabil pe la sfarsitul lunii Ianuarie, asta daca vremea imi permite sa fac taierile.
Salutare, am cultivat Polka în urma cu câteva luni și nu știu de unde sa îl tai,,,, nu are decât un lastar la vreo 50 de cm față de sol, spune-mi te rog cum sa procedez?
Daca l-ati plantat in acest an, atunci va recomand sa-l taiati DE JOS, de la nivelul solului.
Toate cele bune!
@@cristiannegoita80, mulțumesc frumos.
@@cristiannegoita80, mai am o întrebare :betele tăiate de jos le-am băgat în pământ cam 15 cm,,,,,,, vor avea șanse sa facă rădăcini?
@@ionutvasilescu2084, nu știu exact dacă vor face rădăcină drajonii tăoați, însă vă pot spune că am tăiat niște drajoni acum 2 ani și i-am băgat la compost, iar în timp au făcut (o bună parte dintre ei) rădăcini.
Vă întreb și eu la munte cine o taie și an de an e plină de fructe
Nu o taie nimeni, dar asta înseamnă că se răspândește pe unde vrea ea, fructele sunt mici, iar planta nu este foarte productivă. Ori în curte, zmeura trebuie ținută sub control și îngrijită.
Buna, vreau sa intreb, de ce trebuie taiate intre 1.5 m., nu pot sa las pana 2 metri?
le poti lasa, dar fructele vor fi mai mici si mai multe
Multumesc frumos
🙂
Le puteți lăsa, însă veți avra o plantă plină de fructe multe și mici.
Știți vorba aia "cu des umpli fesul, cu rar umpli carul".
Am in curte plante de zmeur plantate de tatal meu. Cum pot afla daca sunt soiuri remontante sau nu?
Daca fructifica in varful unui lastar crescut in acel an, atunci este remontant. Daca nu fructifica pe lastarul de anul 1, inseamna ca este zmeura neremontanta (unifera) si rodeste doar pe lemnul de anul doi.
@@cristiannegoita80 multumesc!
Citi lăstari din pămînt putem lăsa restul ptr mine a. fost înțeles ___ mulțumesc -
Eu îi las pe toți să crească până în vară, să-mi dau seama care vor fi mai viguroși, iar dacă sunt prea mulți, păstrez doar 3 lăstari / rădăcină, ca să nu afecteze calitatea fructelor.
Toate cele bune!
🥰🥰🥰🌈🌈🌈🌞🌞🌞
👍
Buna ziua ,imi puteti scrie cum prindeti lastarii?
Va urma un clip cu legarea zmeurei când voi pune spalierii.
@@cristiannegoita80 Multumesc mult.
Cei de la Fundulea spun că lăstarii tineri NU se scurtează, EU totuși am urmat varianta ta. Care este corectă? Poate ambele întreb.
Buna. Am văzut clipul tau. Am si eu 5 ra duri de zmeură ca si cea din clip. Dar a apărut o problemă în ultimele zile au început să se usuce partea de sus a plantelor, cam ultimi 20-30 De cntrimetri. Care ar putea fi motivul? Si ce as putea sa fac sa nu se extinda ?
In partea de sus (varf) au fost fructe anul trecut?
@@cristiannegoita80 da. Dar am tăiat partea unde au fost fructele. Din cate am vazut sunt afectate doar plantele din ani trecuți. Plantele tinere din primavara nu au nimic.
@@cristisburlea9225, nu am mai intalnit o astfel de situatie. Faceti cateva poze si trimiteti pepinierei de la care ati cumparat materialul saditor, sa va ofere niste sfaturi.
pentru plantarea de zmeură se folosesc butași ca la vița de vie?
Nu am plantat pana acum vita de vie, astfel ca ma abtin sa-mi dau cu parerea! :)
Nu cred, nu am auzit până acuma,părerea mea, doar prin rădăcină 👋
@@jenomarosan3134, cred eu ca merge si direct din coarda, dar nu stiu exact, tocmai din acest motiv m-am abtinut sa-mi dau cu parerea.
Cum să tai şi cînd se taie zmeura Red Giant?Mulțumesc
Red Giant? Ați cumpărat materialul săditor de la gradinamax, corect? Că doar ei inventează denumiri la diferite plante pe care le vând. Mi-e teamă că nu veți ști niciodată ce soi de zmeură aveți dacă ați cumpărat de la ei, deci nu am cum să vă spun cum se fac tăierile.
Soiul herittage este un soi remontant cel puțin din cate am găsit eu deci in concluzie se taie ca și polka ?? Pentru că nu am găsit nici un filmuleț despre soiul herittage sau ce am găsit nu vorbea despre taiere.
Dacă este remontant, se taie la fel ca și Polka. Însă, repet, tăierea trebuie făcută în funcție de regiune.
La zona de deal/munte, Polka nu rodește a doua oară pe lăstarul de 1 an. Cel puțin așa este la mine. Prima fructificare pe drajonul ieșit din pământ primăvara este la sfârșitul lui August, deci nu mai are timp să fructifice și a doua oară.
În schimb, în zonele de câmpie, unde este mult mai cald pe toată perioada anului, Polka rodește prima dată în Iulie, iar a doua oară în Septembrie.
Iar eu, ca să am totuși două producții pe an, nu tai drajonul de la pământ ci îl tai exact cum am menționat în clip.
Și am prima producție în Iulie, pe lemnul de anul 2 m, iar a doua producție pe lemnul de anul 1.
@@cristiannegoita80 Mulțumesc frumos pentru răspuns. La pepiniera de unde am luat soiul spune că este remontant am sa fac tăieturile exact cum ați făcut dumneavoastră deoarece din punctul meu de vedere mi se pare logic și de bun simt cum ați explicat.
@@raulbogdan4595, mă bucur tare mult să știu că am fost de ajutor și că am reușit, atât cât am putut, să explic cum văd eu logica tăierii la zmeura remontantă astfel încât să mă bucur de două producții pe an, în perioade optime.
@@raulbogdan4595, vineri voi publica un clip cu metoda mea de plantare la zmeură, în caz că veți fi interesat s-o vedeți.
@@cristiannegoita80 Orice video care îmi îmbogățește cunoștințele este bine venit. Având în vedere că doar de anul trecut m-am mutat de la bloc la casa orice lucru ce tine de grădinărit este bine venit pentru mine.
Eu am plantat undeva la 900 de butasi de zmeura
Polka,radiova ,glen ample,laszka si tulamen
La polka am scurtat la 3 muguri de sol
La celelalte am procedat la fel iar la unele am lăsat lastarul inalt ca sa rodească si anul acesta
Am procedat bine ?
Care sunt "celelalte" soiuri și care sunt "unele" soiuri?
La Polka este ok, că este remontant (primocane), și așa trebuiesc tăiate toate soiurile remontante după plantare...iar la cele neremontante (floricane) trebuie lasat drajonul la 25-30 cm în primul an.
Da cum sa deosebesc zmeura pe care am cumparato
Din pacate, daca nu stiti ce soi de zmeura ati cumparat, in primul an de la plantare trebuie sa urmariti daca lastarul tanar face sau nu fructe. Daca face fructe pe lastarul de anul intai, atunci este ZMEURA REMONTANTA.
@@cristiannegoita80 mulțumesc
Bună dimineața, am și eu o întrebare. Am un singur mur , este înghesuit în gard , între zmeură, anul trecut a rodit puține fructe și mici . E al treilea an. Îl pot scoate să -l mut în alt loc? Și care este distanța între rânduri și între pomișori?
Pt dezinfectarea foarfecilor se poate împinge pur și simplu în pământ de 2-3 ori,,, asta am învățat în Italya.
Nu stiam de metoda asta. Multumesc pentru sfat! :)
Ajuta.ma și pe mine te rog mult de tot...ce pot face cu murele că pur și simplu tulpina se face maronie și se usucă de tot.. îmi pare atât de râu de ele..sunt pline de flori...și frunzele se usucă...
Petele de pe lastarii de anul doi (cei care vor fructifica anul acesta) sunt rosiatice spre negru?
Daca da, atunci este PATAREA BRUN VIOLACEE, o boala destul de urata care usuca frunzele si tulpinile. Urgent mers la un magazin de fitosanitare si cerut un sfat. Taiati o tulpina cu tot cu frunze ca sa aratati acolo. Este posibil sa fie altceva, deci nu va luati dupa ce sciu eu aici.
Daca este PATAREA BRUN VIOLACEE, stropit urgent cu Topsin sau Score.
Buna ziua! Am inteles cum funcționează acum zmeura. Mulțumesc pentru explicatii. Anul trecut in toamna am plantat zmeura, intrebarea mea este daca acum in primavara, trebuie sa ii fac vreo taiere sau el va creste singur! Pot sa imi dau seama in perioada asta daca s-au prins sau nu?
Toamna trecuta, dupa ce ati plantat drajonii de zmeura, ati taiat lastarul la 15-20 cm de la nivelul solului?
@@cristiannegoita80 nu am facut nici o taiere încă. Doar i-am plantat. Cei de la pepiniera au spus ca nu e nevoie...
@@andreeadulgheru2185, inseamna ca lastarii sunt scurti, deci este ok, nu mai trebuie sa le faceti nimic.
@@cristiannegoita80 mulțumesc pentru răspuns!
Poate sant intre cei ce va urmaresc oameni care va sant relativ aproape .Oare nu credeti ca ar fi mai bine sa puneti un anunt ptr ei inainte sa taiati lastarii sa ii dati celor ce vor sa ii salveze ? (Chiar si taiati,se pot pune in pamant si dau radacina)
Nu imi doresc sa fac acest lucru, intrucat eu recomand tuturor sa achizitioneze material saditor de la pepiniere autorizate.
Buna informatie, polka are tepi?
Are, dar foarte puțini.
Eu am tufe tufe de zmeur cum voi proceda să tai corect în așa fel să răresc tufele ce voi tăia
Nu inteleg exact intrebarea.
@@cristiannegoita80 Da mulțumesc ptr răspuns deja le am tăiat am vrut sa spun că sunt prea stufoase vara și nu știam cum să le tai de jos sau sa mai scot din pământ să le mai mut dar procedeul acesta nu știu când toamna sau primăvară?
Explicații frumoase și folositoare. Fără să supăr pe cineva, întreb: De ce folosiți în exces și nepotrivit cuvântul drajon? Drajonul este un lăstar de rădăcină al plantei, nu planta matură!
Dvs. aveți mare dreptate, însă am folosit termenul de drajon de la cap la coadă ca să nu creez vreo confuzie. Am avut câteva postări, iar unele persoane au fost confuze când am folosit termenii drajoni și lăstari.