In naam van Oranje 26 november 2013 "Stadhouder Willem V"

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 พ.ย. 2013
  • De vijfde aflevering op 26 november gaat over prins Willem V en zijn ballingschap in Nijmegen.

ความคิดเห็น • 5

  • @mr_stealyourbae_1039
    @mr_stealyourbae_1039 2 ปีที่แล้ว +2

    My great great great granddad Dirk Gerrit Hoogenraad brought Willem V and his son Koning Willem 1 to England in 1795 when the French attacked us.
    Thats why my name means V :)
    He has a street named after him.
    Dirk Hoogenraadstraat.

  • @fransdebruijn3216
    @fransdebruijn3216 5 ปีที่แล้ว +6

    Wat hoorde ik daar zeggen: ...de eerste èchte koning? En Louis Bonaparte dan? Hij heeft echt bestaan, ook reine Hortense. Echt? Wat is echt/onecht? Uit Den Haag gingen zij bij zijn broer Napoléon sméken om een koning!!! Je kunt er zo een fabricéren.

    • @selmadursun6748
      @selmadursun6748 5 ปีที่แล้ว +1

      Waarheid loodewijk bonaparte is eerste Nederlands e koning geweest hij was zo goed bij naam gekrijgen Lodewijk bonaparte de gooi

  • @erickberg5446
    @erickberg5446 5 ปีที่แล้ว +2

    5 jaar heb ik in het Noord Brabants Museum de eer gehad als museum acteur rondleidingen te verzorgen voor de bovenbouw van het basisonderwijs. Als Hertog Ernst Lodewijk van Brunswijk Wolfenbuttel vervulde ik de rol als eerste gouverneur van de stad s Hertogenbosch. En voogd van de de laatste stadhouder Willem V. Schitterend om de feiten weer eens terug te mogen zien. Deze Hertog....ook wel bespot als De dikke Hertog...of Dikke Louis is 1 van de oorzaken geweest dat Willem V zijn macht meer en meer verloor. Toen Willem V in 1866 op 18 jarige leeftijd stadhouder werd. Wist de hertog zijn macht te behouden dankzij een akte waar hij als na zijn voogdij verloor zijn macht op de achtergrond wist te behouden. Als familie en goede vriend van Willem IV en Anna van Hannover werdt hij na het overlijden beide als voogd aangesteld van Willem V. Die destijds als jongetje van 9 jaar beide ouders verloor. De akte die Hertog van Brunswijk Wolfenbuttel met Willem V in 1866 ondertekende. Ging de geschiedenis in als de Akte van consulentschap. Waarbij de hertog op de achtergrond bleef bij belangrijke beslissingen. Toen na de derde Engelse zeeoorlog het geheim van deze akte van consulentschap uitkwam. Is de grote verdeeldheid ontstaan. De hertog werdt verbannen naar Duitsland. En uiteindelijk vertrok Willem V met zijn vrouw Wilhelmina van Pruisen in vrijwillige ballingschap naar Engeland.

  • @len6871
    @len6871 9 หลายเดือนก่อน

    Zo met de vingers aan de spotprenten uit 16 honderd of het goud op de biezen van de pilaren op t Loo is niet raadzaam. Dan kan het over een jaar de prullebak in..😊