ROBOTLARIN İNSANLAŞ(AMA)MASI: MORAVEC PARADOKSU

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ก.ค. 2024
  • Türkiye'nin en büyük veri ve analitik ekosistemi www.komtas.com/ katkılarıyla!
    Gerçek şu: yapay zeka bir gün kontrolden çıkabilir. En derindeki tüm korkularımız gerçek olabilir. Ve bunu yaptığında 1 yaşındaki bir çocuk kadar bile zeki olmayabilir…
    Galiba bu gerçek daha korkutucu değil mi?
    Evet. Aslında Süper Yapay Zeka ya da Yapay Genel Zekayı filan beklememize, makinelerin insanı her alanda, her anlamda geride bırakmasına gerek kalmadan hepimiz işlerimizi kaybedebilir, müthiş bir devrime hazırlıksız yakalanabiliriz gibi görünüyor.
    Ve bu da aslında bir paradoksu doğuruyor.
    Evet. Bir de adı var.
    Moravec Paradoksu.
    Peki nedir bu paradoks ve ne anlama geliyor. Gelin bakalım…

ความคิดเห็น • 187

  • @murademrullayev03
    @murademrullayev03 25 วันที่ผ่านมา +56

    Beni yıllar önce kuantum fiziği tanıştıran ve bu konuda çeşitli kitaplar okumama neden olan Bebar bilime sonsuz teşekkürümü iletiyorum. Azerbaycandan sevgilerle❤

    • @yt16309
      @yt16309 25 วันที่ผ่านมา +1

      Ne anladın peki kuantumdan?

    • @ozgozb1637
      @ozgozb1637 24 วันที่ผ่านมา

      R.Feynman :)

    • @burtonhans
      @burtonhans 24 วันที่ผ่านมา +5

      @@yt16309bir sey anlamasi olay degil bunuj icin cabalamasi bile iyi bir sey hobi olarak bilim ogreniyor ve hayatina deger katiyor yoksa bilmeden bir seyleri biliyor gibi davranarak ya da tahminlerle nereye kadar bilmeye calismak bilmek kadar degerli

    • @batu2516
      @batu2516 23 วันที่ผ่านมา

      kullanilmayan bilgi yuktur, cocuk bosuna yuk almis sirtina hahahshsh ne bilimi ne anlatiyon be aga kullansa bilim olur kullanmayinca yuk​@@burtonhans

  • @bebarbilim
    @bebarbilim  25 วันที่ผ่านมา

    Türkiye'nin en büyük veri ve analitik ekosistemi www.komtas.com/ katkılarıyla!

  • @darkprofile
    @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา +48

    Mesele sadece zeka meselesi değil. Mesele enerji meselesi. Yaşam maddede depolanmış entropiye direnebilen bir informasyon yapısıdır. Yaşam milyarlarca senede enerji olarak en optimal şekilde depolanabilir bir sistem kurmuş. Bitkiler ve hayvanlar karbonları karbonhidrata ya da yağlara çevirerek biyokimyasal reaksiyonlar tekrar enerjiye çeviriyorlar.
    Yani 4 kilo yağ depolamış bir insanın bedeninde 28 bin kalori bulunur. Ve bu adam hiç bir şey yemese de 14 gün boyunca bu yağları yakarak işlevini sürdürür. Hatta çok zorunlu durumda yağlardan sonra proteinleri de yakarak enerjiye çevirebilir.
    Yani insan biyokimyasal bir yapıdır.
    Bu biyokimyasal yapı çok verimli bir sensör fizyonu sağlıyor. Yani sinir sistemi görsel, işitsel ve dokunarak elde ettiği tüm veriyi beyne gönderiyor. Ve beyin vücudun en çok enerji kullanan organı olarak bu verileri işliyor.
    Robotlar ve yapay zeka konusundaki problem elektronik ve elektriksel sistemlere mahkum olmamız. Elektrik verimli şekilde depolayamadığımız biz enerji türü. Depolamanın verimsiz olması gibi sensör ve hareket enerjisine elektronik ve elektromekanik şekilde çevrilirken büyük kayba uğrayan bir enerji türü. İyi ki de öyle yoksa 14 gün şarja takılmadan hareket edecek robotlar olsaydı bugün boston dynamics^in robot askerleri dünyayı ele geçirebilirdi.
    Yani asıl problem enerji problemi. İnsan sinir sisteminin günde 50-100 kalori harcayarak milyonlarca sinir hücresinden elde ettiği görsel, işitsel ve dokunma verisini yine 500-600 kalori harcayarak işleyen bir beyin var. Bu kadar veriyi elektronik sensörler ile elde edip aynı verimlilikle mikroçiplerde işlemek için bugün gereken enerji onlarca kilowattlar ile ölçülür.
    Yani yapay zekanın dünyayı ele geçirmesi için yarı iletken teknolojisi aşıp daha verimli çalışan bir teknolojiye geçmek lazım. Ya da elektrik enerjisinin depolanması ile ilgili çağ atlamak ve küçük ve hafif bir alanda çok yüksek elektrik enerjisi depolayabilecek teknoloji üretmek lazım. O zaman insanın sahip olduğu tüm becerilere yapay zeka ve robotlar sahip olur.
    Bir insan doğduğunda ağaç budayacak motor sinir yeteneğine sahip değil. Bir çocuğun bir bardağı tutup su içebilmesi bir kaç sene sürüyor. Bir insanın makas tutup ağaç budayabilmek için kas gücü ve koordinasyonu elde etmesi için doğumdan sonra 8-10 sene geçmesi gerekiyor. Ve bu insanın hangi ağacı nasıl budayacağını öğrenmesi, eğitim görmesi tecrübe kazanması ise doğumdan sonra en az 15-20 sene sürüyor. Ve her insan aynı süreci yaşıyor. Yani ağaç budayan her insanın bu beceriyi biyolojik ve bilişsel olarak kazanmak için 15-20 senelik bir gelişim ve eğitime ihtiyacı var.
    Oysa robotlar ve yapay zekanın bunu bir kez öğrenmesi yeterli. Ondan sonra fabrikadan çıkan sıfır kilometre her robot daha ilk saiyeden itibaren tüm becerileri eksiksiz olarak yüklenmiş şekilde çalışmaya başlar. O yüzden yapay zekanın ilerlemesi çok daha hızlı gerçekleşecek. Çünkü biz insanlar olarak bir einstein çıkardıktan sonra doğan her insan karmaşık uzay zaman hesapları yapabilecek yetenekte doğmuyor tersine insanların ezici çoğunluğu 4 işlemde bile zorlanabiliyor. Oysa yapay zeka bir kere öğrendiğinde öğrendiği tüm yetenekler kendinden sonraki makinelere otomatik olarak yüklenmiş oluyor.

    • @MalikKayaalp
      @MalikKayaalp 24 วันที่ผ่านมา +2

      Sizce yapay zeka gerekli olan enerjinin nasıl oluşturulacağı hakkında ileride bir fikir veremez mi ? Ya da insanoğlu yarı iletken teknolojisini aşıp biyo kimyasal devreler üretebilir mi ? 3D printer ile et kas üretiyorlar artık. Söylediğiniz gibi yer yüzünde en az enerji ile en çok veriyi işleyen yapı biyo kimyasal yapı. Yapay zeka çok ilerlese bile bir yandan da hamam böceği kadar verimli değil :)

    • @BilgeBaykusTOL
      @BilgeBaykusTOL 24 วันที่ผ่านมา

      @@MalikKayaalp Bilişsel alanda insandan hızlı gelişeceği kesin ama biyo kimyasal bir vücut ile gelişim hızı insanlarınki gibi bu kimyasal tepkime süreleri ile sınırlacaktır.
      Eğer bu alana yönelirler ise onların da bir noktada insan gibi gelişim hızları yavaşlayacaktır bence.
      O nedenle yarı kimyasal olmayı seçer mi ?
      İşte bu merak konusu.

    • @darkprofile
      @darkprofile 24 วันที่ผ่านมา +1

      @@BilgeBaykusTOL Biyokimyasal yapının yavaş gelişmesinin nedeni rastlantısal mutasyonla evrim geçirmesi. Oysa yapay zekanın gelişimi için doğal seçilime ihtiyacı yok. O bizim ya da kendi bilinçli tasarımı ile biyokimyasal verimliliğini ve gelişmesini kat kat hızlı sürdürebilir.

    • @cevatcelebi5914
      @cevatcelebi5914 24 วันที่ผ่านมา +1

      Denildiği gibi yapay biyolojik robotlar olabilir yediklerini enerjiye dönüştürebilen veya Tesla bobini gibi elektrik yayan şebekeler kurulup her bir robotun kablosuz ve sınırsız bir şekilde şarj olmasını sağlayabilirler. Ve yine robotlar ile elektrik üretimi sağlanabilir zaten bugün tüm sistemler yazılım ve otomasyon ile kontrol edilmektedir. Bunları yapay zekalı bir robot da halledebilecektir.
      Ancak tüm bunları canlandirinca misal bir baraj duvarı yikildigin da bunu bir robot onarabilir mi sorusu cevapsız kalıyor.

    • @BilgeBaykusTOL
      @BilgeBaykusTOL 24 วันที่ผ่านมา +1

      @@darkprofile Zaten yazarken, seçilimin hızı aklıma geldiği için daha çok "kimyasal tepkime hızları"na odaklanarak bu şekilde yazdım.
      Eklediğiniz alanlarda daha hızlı olacağı kesin.

  • @cakirismail78
    @cakirismail78 25 วันที่ผ่านมา +12

    Belki de insanların robotlaşmaması ve robotların da insanlaşmaması gerekiyordur.

    • @zirvestudio
      @zirvestudio 24 วันที่ผ่านมา +1

      Son yıllarda gördüğüm en güzel realist yorum

  • @anceryx
    @anceryx 25 วันที่ผ่านมา +17

    İnsanların robotlaşması daha önce gerçek olmaya başladı. Örnek : Türkiye

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 25 วันที่ผ่านมา

      Zehrini kusmaya geldi chpkklılar, konudan alakasız her konuyu siyasete çeken robotlar chpkklılar

  • @yin-yang512
    @yin-yang512 25 วันที่ผ่านมา +10

    Top oynamak, koşmak gibi eylemleri bu kadar kolay yapabilmemizin sebebi bu işlemlerin beyin tarafından değil omurilik sistemi tarafından işlenmesi. Ürettiğimiz yapay zekalarda hareket gerektiren, soyut işlem gerektiren tüm eylemler tek bir parça tarafından işleniyor.

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา +6

      Problem tamamen enerji problemi. Canlı bedeni enerjiyi çok verimli kullanıyor. Milyonlarca sinir hücresi omurilik ve beyin 1 saatte 50-60 kalori harcayarak görme, işitme, kulaktan gyroskop ve ayaklardan dokunma gibi sensör verilerini alıyor iletiyor ve işliyor. Bir roboto da bu kadar geniş bir sensör ağır kurup bu sensör verisini işleyecek özel işlemciler takılsa robot da insan kadar verimli koşar. Ama bir insan milyonlarca sinir hücresinden gelen sensör verisini beyinde işleyip kasları koordine ederek 1 saat koşarken 200 kalori harcıyor. Ama aynı sensör ve işlemci gücü artı hareket gücü ile robot onlarca kilowatt enerjiye ihtiyaç duyar. Ve elektrik verimli olarak depolayamadığımız bir enerji türü.
      Yapay zeka ve robotlar için bizim elektrik enerjisi dışında farklı enerji türleri ile çalışacak işlemci ve hareket motorları geliştirmemiz. Ya da elektriği çok hafifi ve küçük alanda çok verimli depolayacak bir sistem üretmemiz lazım.

    • @yin-yang512
      @yin-yang512 25 วันที่ผ่านมา +3

      @@darkprofile Aynen öyle. Milyarlarca yıllık evrimle gerçekleşen süreçleri biz insan eliyle yapmaya çalışıyoruz. Ayrıca biyolojik canlılar kimyasal enerjiyle çalışırken ürettiğimiz makinalar elektrik enerjisiyle çalışıyor. Kimyasal enerjinin depolanması ve kullanılması daha kolay ama elektrik enerjisinin depolanması bile başlı başına bir problem.

    • @ozgozb1637
      @ozgozb1637 24 วันที่ผ่านมา

      Küçük kütleye devasa enerji depolamayı da, elektriğin ötesinde yeni bir enerji türünü de yapay zeka bulacak biz yani insanlık bunu yapmayacağız/yapAmayacağız.

    • @Aramdmc
      @Aramdmc 23 วันที่ผ่านมา

      Bazı şeyler değiştirilebilir bazı şeyler değiştirilemez

  • @kahvefincanim234
    @kahvefincanim234 25 วันที่ผ่านมา +1

    özellikle bu videoda bahsedilen konular çok ilgimi çekti. videonun arka planında büyük bir emek ve araştırma olduğu belli. çok teşekkürler.

  • @kazimesim6216
    @kazimesim6216 23 วันที่ผ่านมา +2

    Keşke,robotlara harcadığımız emek ve sermayeyi insanlığın egitiminde kullansak

  • @mervesevik7913
    @mervesevik7913 25 วันที่ผ่านมา +3

    Elinize sağlık çok güzel video olmuş

    • @ferhatti78
      @ferhatti78 24 วันที่ผ่านมา

      Seve seve

  • @ozgunturkmen2302
    @ozgunturkmen2302 25 วันที่ผ่านมา +1

    Çok aciklayici ve güzel olmuş umarım robotik ve yapay zeka alanında boyle videolar daha fazla gelir emeğine sağlık

  • @nedimk
    @nedimk 24 วันที่ผ่านมา +1

    bir insan üretilmek istense bunun için nano büyüklükte bakterileri, hücreleri vs. de üretebilmek gerekir. teknoloji ne denli gelişirse gelişsin insan ve insanın tamamlayıcısı bağırsak bakterileri türünden canlalılar yap(a)madıktan sonra ileri teknolojili ilkel otomasyonlar üretilebilir ancak.

    • @ozgurderince8727
      @ozgurderince8727 21 วันที่ผ่านมา +1

      Değindiğin konu videodan çok daha ilginç

  • @yahyadalms4626
    @yahyadalms4626 24 วันที่ผ่านมา

    Çok güzel olmuş gerçekten... Ellerinize sağlık

  • @engindeniz2685
    @engindeniz2685 25 วันที่ผ่านมา +3

    Belediyede çalışan biri olarak çok rahatladım 😁

  • @mesutist
    @mesutist 25 วันที่ผ่านมา +1

    Emeğine sağlık

  • @Hasimi..14
    @Hasimi..14 25 วันที่ผ่านมา +4

    Buna görə də, Ağıl sahibləri üçün, yerdə və göydə Allahın dəlilləri vardır.

  • @Emre3333
    @Emre3333 24 วันที่ผ่านมา +1

    Aslında sorun yine insan zekası. Robotların hareketlerini daha da ileri taşıyacak olan insan olmayacak. Bir yapay zeka olacak. Yapay zeka kendi robotunu üretene kadar mükemmel robot çıkmayacak.

  • @Nakaydn
    @Nakaydn 24 วันที่ผ่านมา

    Tam uykuluk video ❤

  • @fatiherdem4309
    @fatiherdem4309 25 วันที่ผ่านมา +2

    Belki Ağacı budayamıyorlar ama tarlaları gezerek olmuş yada olmamış elmaları ayırıp sorunsuzca toplayabiliyorlar.

    • @Joe_Sadriabi
      @Joe_Sadriabi 25 วันที่ผ่านมา

      Ya ağacı da budarlar ileride, aşılama da yaparlar. Ne kadar bilim insanı varsa TH-cam influenceri oldu. Sponsor alan hiçbir akademisyene güvenmeyin.

  • @ademaydn1513
    @ademaydn1513 22 วันที่ผ่านมา

    Yine harika bir video, emeğinize sağlık

  • @70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi
    @70_Cm_Zurna_Durum_Dul_Avcisi 25 วันที่ผ่านมา +1

    GÖBEK DELİĞİNDEN SİYAH SALAMURA YAPRAK SARMASI YESİNLER AŞKSIN KİRVEM ♥️

    • @cilekb
      @cilekb 24 วันที่ผ่านมา

      Tüm bilim sayfalarını geziyorsun bakıyorum

  • @zanpinoz280
    @zanpinoz280 25 วันที่ผ่านมา

    Teşekkürler.

  • @muminakdogan3929
    @muminakdogan3929 5 วันที่ผ่านมา

    Abi yapay zeka şu an sadece Kendi dünyasında akıllı oyunlarda yani insanı yenebiliyor

  • @IthinkImbright
    @IthinkImbright 25 วันที่ผ่านมา +7

    Bence bu sorunları çözebilecek şey yine yapay zeka olacaktır.

  • @Secmesiirler_1923
    @Secmesiirler_1923 23 วันที่ผ่านมา

    👏👏👏

  • @potisseslikitap7605
    @potisseslikitap7605 23 วันที่ผ่านมา

    Evet resim, yazı, müzik üretebiliyorsanız her türlü veriyi üretebilirsiniz. Yapay zekanın bir robotu insan seviyesinde yönetebilmesi için öncelikle iyi bir robotik beden gerekiyor. Şu an ki robot sistemleri bir çok şeyden yoksun. Örneğin iskelet sistemleri sınırlayıcı, kas görevi gören yapılar hantal, dokunma, tatma, koku alma gibi bir çok duyu üzerinde tam anlamıyla çalışılmadı.
    Bir diğer sorun ise bu robotu yönetecek sistem çok yüksek işlem gücüne ihtiyaç duyuyor. Şu an mevcut dil modellerinin metin üretmesi için bir laptopta bulunan işlem gücü kadar bir güce ihtiyaç var. Görsel, işitsel, dokunma, ısı, koku, kas kontrolü vb bir çok görevi işlemek için bunun binlerce katı büyüklükte modeller gerekiyor. Robotik ve yeni yapay zeka sistemleri geliştikçe yavaş yavaş robotları görmeye başlayacağız. İlk örnekleri de muhtemelen fabrikalarda rutin işleri yapanlar olacaktır.

  • @ozgozb1637
    @ozgozb1637 24 วันที่ผ่านมา

    İnsanlığın ve/veya yapay zekanın asıl devrimi/basamak atlaması.. Elektrik enerjisini buhar enerjisi gibi ilkel bir kategoriye sokacak kuantum seviyesinde elde edilen "Kuantrik" ile başlayacak. Naçizane bir hayalim ve öngörüm. Bunun temellerinin de önümüzdeki 24-30 yıl içinde atılacağını hayal ediyorum.

  • @CemNalbantoglu
    @CemNalbantoglu 17 วันที่ผ่านมา

    Thanks!

  • @kamranmustafaoglu8003
    @kamranmustafaoglu8003 25 วันที่ผ่านมา +1

    Muhtemelen gelecekte robotlar uzaktan süper bilgisayarlara bağlanarak çalışacaklar. Yani asıl beyinleri dışarıda olacak. Çünkü karmaşık işleri yapmak için hem büyük bir bilgisayar taşımaları gerekiyor hem de büyük bir batarya. İnsan büyüklüğündeki bir robotun kapasitesi çok yetersiz kalacak. Binlerce robot bilgisayar merkezlerine bağlanarak veri alışverişinde bulunacaklar. Belki merkezi bilgisayar yerine dağıtık bir bilgisayar ağına bağlanma seçeneği de olur.

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา

      Bahsettiğiniz genel zeka için geçerli olabilir. Ama bu videoda b ahsedilen psikomotor becerileri uzaktan gerçekleştirilemez. Temel motor becerileri (yürümek, tutmak, kavramak, denge, dokunmak gibi) kendi başına gerçek zamanlı yapabiliyor olmalı. Yoksa bulut üzerinde ışık hızında çalışan veri bağlantıları bile temel motor beceriler için gerekli refleksler için yavaş kalır.

  • @cakohasan69
    @cakohasan69 25 วันที่ผ่านมา

    🧡

  • @mazlumut
    @mazlumut 22 วันที่ผ่านมา

    Aşırı insan güzellemesi olmuş bu videoda.

  • @iyileriallahodullendirir..1011
    @iyileriallahodullendirir..1011 24 วันที่ผ่านมา

    Belki insan ne kadar kıymetli bir varlık olduğu farkına varacak

  • @tunamyashar
    @tunamyashar 24 วันที่ผ่านมา +1

    Robot nur kullanmayı öğrendiğinde ruhu var diyebiliriz.

  • @kanalmz3940
    @kanalmz3940 9 วันที่ผ่านมา

    Mukemmel bir video,tesekkurler

  • @mertmer1052
    @mertmer1052 25 วันที่ผ่านมา

    Robotlara omurilik gibi bedenini kontrol eden ayrı bir sistemde kurulmalı

  • @koraykeskin4752
    @koraykeskin4752 25 วันที่ผ่านมา +1

    Makarna yiyerek bütün gün çalışırsa robotlar ozaman insanın yerini alır 😂

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา +1

      İşte aradığım yorum bu. )))) Bir insanın bir tabak makarna yiyerek ürettiği iş gücünü bir robot 5 katlı bir apartmanın 1 günlük elektrik enerjisini harcayarak yapabilir. O kadar enerjiyi depolamak için de robotun kendisinden büyük akülere ihtiyacı olur. Robotlardaki asıl sorun enerji verimliliği. Mitokondriya gerçekten çok verimli enerji üretiyor.

  • @user-ty5jc9yc1f
    @user-ty5jc9yc1f 25 วันที่ผ่านมา

    Emeğe saygı :)

  • @ceowd0
    @ceowd0 25 วันที่ผ่านมา

    127.likee❤❤

  • @MonkHarlan
    @MonkHarlan 25 วันที่ผ่านมา

    Abi, ne olursun makineler bize bıçak çeksin çok kalabalığız dünyada

  • @hasangcakmak
    @hasangcakmak 25 วันที่ผ่านมา +1

    İnsan yaratılmamış düşünceyi aklından geçirebilirken,mekanikler sadece yapılabilmişi ya da yapılabilecekleri çalışabiliyor.

    • @zeababa
      @zeababa 25 วันที่ผ่านมา

      İnsan da görmediği, duymadığı veya algılamadığı bir şeyi aklından geçiremez. Benzer olaylar vasıtasıyla oluşan bu düşünceler, sana bambaşka özel bir düşünceymiş gibi gelebilir ama aslında öyle değil. Var olan kuralları ve gerçekliği algılayıp oluşturulan düşünceler bunlar.

    • @hasangcakmak
      @hasangcakmak 25 วันที่ผ่านมา

      @@zeababa İnsan genetiğinde yüzyıllarca biriktirdiği kodları bilinçli ya da bilinçsiz kullanabiliyor.Mekanikler ise sadece programlanan kodların izin verdiği kadarını kullanır.Yapan mühendislerin genetik kodu kadar akıllıdır mekanikler.Mekanikler mekanik yapabilir ama sadece yapabilir.Burada yeni en eski ikileme geliyoruz.Yaratmak ve yapmak.

    • @zeababa
      @zeababa 25 วันที่ผ่านมา

      @@hasangcakmak Evet ama yapay zeka insanlığın genetik birikiminden çok daha hızlı bir şekilde bilgi birikimi yapacaktır. Bu içgüdüsel yaptıklarımızı bile kapsar. Çünkü bilişim çağında insanlık, hayatının büyük bölümünü sanal ortamda geçiriyor ve bu da bütün insanlığın tüm verisinin aktif olarak işlenmesi anlamına gelir. İnsanların çektiği onca saçma gerekli gereksiz vidyoları düşün. Bunları analiz etmek, yapay zekanın sahada olmamasına rağmen ilk elden tecrübe etmesi anlamına gelir.

    • @zeababa
      @zeababa 25 วันที่ผ่านมา

      ​@@hasangcakmak Attığım yorum siliniyor, tekrar uğraşamıcam yazmaya. Dislike i attim vidyoya takipden de çıktım. Hiçbir politikayı ihlal eden bir yazı değildi.

    • @hasangcakmak
      @hasangcakmak 25 วันที่ผ่านมา

      @@zeababa Göndere basmadan önce tüm yazdıklarını kopyala .Öyle göndere bas.Boşa gitmesin emeğin.

  • @drcanaz
    @drcanaz 25 วันที่ผ่านมา

    🖖

  • @can93518
    @can93518 4 วันที่ผ่านมา

    Bence evrimsel süreçten ziyade bizim gibi hareket etmelerini sağlayacak bilgi ve donanımı yükleyebileceğimiz üstün bir bellek ve batarya teknolojimiz yok bu şartlar olsaydı 1000 TB lık bilgiyi işleyebilecek bir işlemci bellek ve uzun ömürlü bir batarya ile bizden daha üstün olurlardı

  • @hakanaslanbas694
    @hakanaslanbas694 25 วันที่ผ่านมา

    Bizim 5 duyu organımız varken,
    Onun sensörler vs..bircok duyu organı olacak.

  • @codercoders2854
    @codercoders2854 25 วันที่ผ่านมา +1

    Bir insanda herşeyi yapamaz. Yani her insan bahçevanlık yapamaz. Hangi insanın neyi yapabileceği doğuştan gelen özelliklere bağlıdır. Bir durumdan yada olaydan her insan farklı sonuçlar çıkarabilir. Farklı şeyler öğrenebilir, farklı hisler yaşayabilir. Bu insanın genetik özellikleri ile doğrudan ilişkilidir. Bence robotların insan gibi olabilmesi için odaklanılması gereken nokta robotun çekirdek yazılımı genetik özelliklere benzer şekilde tanımlanmalı. İşte ozaman her robot her olay yada durumdan farklı anlamalar çıkartarak kendini farklı alanlarda geliştirebilir. Her robotun kendine has karakteri oluşabilir. Bazı robotlar bahçevanlık yapabilirken bazıları doktor olabilir.
    Bir robot yapalım herşeyi yapsın fikri robotların gelişmesinin önündeki en büyük engeldir.

  • @ferdiucar4585
    @ferdiucar4585 24 วันที่ผ่านมา

    Yapay zeka isminin yapay analitik zeka olarak değiştirilmesi gerekiyor.

  • @rickgrimes3866
    @rickgrimes3866 23 วันที่ผ่านมา

    Hocam gerçekten de her videolarınız ayrı bir güzel, sizi bir izleyicileriniz gibi ben de yıllar öncesinden takip edip videolarınızı keyifle izliyorum fakat hatrısayılır bir zamandır içerikleriniz genel olaraktan yapay zekayla ilgili ve biz izleyiciler de gerçekten yapay zekalar ile ilgili video izlemekten sıkıldık. Biliyoruz yakın zamanın gündeminin yapay zeka üzerine kurulu olduğu inkar edilemez bir gerçek ve tabiiki de heyecan verici fakat dediğim gibi sürekli aynı temalar insanı sıkıyor. Sizi gerçekten çok seviyorum iyi ki varsınız iyi ki bizlere uzayı tanıtıp bilim öğretiyorsunuz sağlıcakla kalın

  • @bahadr7808
    @bahadr7808 21 วันที่ผ่านมา +1

    hocam kaynakların bir kısmııı ya da konuyla ilgili araştırma yapabileceğimiz birkaç siteyi açıklamaya ıraksan çok güzel olur

  • @Joe_Sadriabi
    @Joe_Sadriabi 25 วันที่ผ่านมา

    Yapay zeka hakkında olumlu ya da olumsuz her TH-camr cümlesinin sonuna şunu getiriyorum sorun halloluyor : "evet ama şimdilik". Bu video için de geçerli.

  • @ramboylmaz7361
    @ramboylmaz7361 21 วันที่ผ่านมา

    video güzel olmuş 4 gün iş 3 gün tatil istiyoruz umarım yapay zeka robotlar sayesinde 4 gün iş 3 gün tatile ulaşabiliriz belkide

  • @recepcinet1967
    @recepcinet1967 25 วันที่ผ่านมา +3

    Belkide yanlis yoldayiz, nasil arabalar icin yol yaptiysak, robotlar icinde onlara uygun mutfaklar evler yapmaliyiz.

    • @kckprens
      @kckprens 25 วันที่ผ่านมา +2

      çok güzel bir bakış açısı

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา +5

      Yanlış bakış açısı olduğunu düşünüyorum. Zekanın tanımı farklı koşullara bilinçli uyum sağlama yeteneğidir. İnsanlar kendilerine özel mutfak istemezler. Girdikleri mutfağa uyum sağlarlar. Robotlar ve yapay zeka da insanı geçecekse kendine özel tek bir duruma göre ayarlanmadan değişebilen her türlü durum ve sorunla bile baş edecek güçte olmalıdır.

    • @uca062206
      @uca062206 23 วันที่ผ่านมา

      Robotların insana benzer tasarlanmasının sebebi çevremizdeki bir çok şeyin insan kullanımına göre dizayn edilmiş olması her şeyi robotların kullanımına göre tekrar dizayn etmek mümkün de değil mantıklıda.

  • @HQVIDEOEDITs
    @HQVIDEOEDITs 25 วันที่ผ่านมา +8

    yabay zekaynan insansı robot yapıp mesih diye başlarına salmamız yok mu?

    • @bulutaksak
      @bulutaksak 25 วันที่ผ่านมา

      ulan sen ne matrak adamsın

    • @barssavasc2053
      @barssavasc2053 25 วันที่ผ่านมา

      Sonra robot yapay zekasını geliştirip gerçekten kendini Mesih ilan ediyormuş😅

  • @sametucar9544
    @sametucar9544 12 วันที่ผ่านมา

    🤖👍

  • @gurhan983
    @gurhan983 25 วันที่ผ่านมา

    Çözüm: acı ve zevk duymanın karmaşık yapısını sağlayacak algoritmaya ihtiyaçları var ve bol bol kırbaç ve sucuk yemeleri lazım.

    • @ertannote
      @ertannote 21 วันที่ผ่านมา

      Nerden biliyo tecrübe 😅

  • @orhanercetinmamoste
    @orhanercetinmamoste 25 วันที่ผ่านมา

    Bilimi seviyoruz

  • @cihan_arnmz
    @cihan_arnmz 20 วันที่ผ่านมา

    PEKİ YAPAY ZEKA BEYNİMİZ VE VÜCUDUMUZDAKİ KARMAŞIKLIĞI ÇÖZÜP DAHA İYİSİNİ GELİŞTİRİR VE YAPARSA?

  • @huseyinbilim7115
    @huseyinbilim7115 11 วันที่ผ่านมา

    İnsanlar bilimde son noktaya gidiyor ve yapay zeka bu kadar içimize girdikten sonra ne kadar tehlikeli olduğunu fark edip bütün bilime dair her şeyi yok edip taş devrinden tekrar başlıyor olabilir mi insan oğlu acaba bu döngü tekrar tekrar yaşanıyor olabilir mi

  • @uyubebekim
    @uyubebekim 7 วันที่ผ่านมา

    Bir bilim kanali olarak bazi seylerde eksik oldugunuzu goruyorum. "Pc oyunlarinda yapay zeka insani yenebiliyor ama masa tenisinde insani yenebilen ai gordunuz mu ?" demissiniz. Evet aylar once ben gordum 😅 hemde hic acimiyor hic nefes aldirmiyor tak tak yeniyor. Basit bir robot kol takmislar ve karaisindakini mahvediyor 😊

  • @RamazamDuz
    @RamazamDuz 25 วันที่ผ่านมา +2

    İlk ben miyim eline sağlık abimm

  • @Bartn95
    @Bartn95 25 วันที่ผ่านมา

  • @qurantom
    @qurantom 25 วันที่ผ่านมา +1

    Gerçek şu ki, biz İnsanlar, da Allahın yarattığı, kendi kendini üretebilen yapay zekalı robotlarız.
    Hem Tasarım (şekil/biçim ve boyut), hem Donanım (kemik ve organlar) hem de Yazılım (ruh, bilinç), Allaha aittir.

  • @KardeliaDerin
    @KardeliaDerin 11 วันที่ผ่านมา

    Hocam bu inceleme biraz eksik bilgiyle harmanlanmış o yüzden yanlışlar içeriyor. Örneğin ağaç budama misalini verirken galiba gerçek bir budama işi yapmadan yalnızca tahminine dayanarak bu örneği verdin. Budamanın basit bir matematiksel formülü olmadığını varsaydığın için de duyusal zeka gerektiren bir iş olduğunu düşünmüş olabilirsin. Halbuki robota temel komut seti olarak; ağacın bütün dallarının kalınlık ölçümünü yap, ölçümün %15i ile %30u arasındaki kalınlıkta olan dalları kökünden dalın toplam uzunluğunun 5/1i kadar uzaktan kes şeklinde basit bir komut yeterli datayı rahatlıkla oluşturmasını sağlar. Üstelik robot şarjlı budama makasını direk eline dahil edebilir, elini sıkma gücünde kullanabileceği yüksek tork sebebiyle tırmanma işini bizden daha çabuk ve rahat da yapabilir. Yani kısacası robotlar yeterli eklem ve eklem esnekliği kullanımına sahip olunca budama işini bizden daha iyi yapabilmeleri olasıdır diye düşünüyorum. Tarım bölgesinde yaşayan bir ve bağ bahçe tarla görmüş biri olarak söylüyorum bunu.
    Ağacın sık dallarından dolayı yaprak ve dalı ayırmak için ihtiyaç duyacağı muazzam işlem gücü konusunda detaylı bilgim yok elbette.

  • @hickimse925
    @hickimse925 12 วันที่ผ่านมา

    Sizin kastettiğiniz şey mevcut ya da yakın zaman da daha da güçlü olacak yapay zeka programlarının bizim dünyamızı bizim gibi algılamadıkları için bu konuda yetersiz olmaları Büyük ihtimalle daha uzun süre bu böyle olacak çünkü bizim gibi hissetmeleri zor imkansız değil belki ama çok zor

  • @user-zy5fc5yz9p
    @user-zy5fc5yz9p 24 วันที่ผ่านมา

    Katılıyorum 👍

  • @user-zy5ic9hk6e
    @user-zy5ic9hk6e 25 วันที่ผ่านมา

    Bence robotları savaşta kullansınlar böylelikle insanlar ölmez savaşta çabuk biter

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา

      Savaşın sonunda kaybeden tarafın ödeyeceği bedel savaşta kaybedilecek hayatlardan fazla olursa ne olacak?

    • @user-zy5ic9hk6e
      @user-zy5ic9hk6e 25 วันที่ผ่านมา

      @@darkprofileen azından kadınlar ve çocuklar ölmeyecek cana geleceğine mala gelsin değil mi

    • @yt16309
      @yt16309 25 วันที่ผ่านมา

      Savaş bir tarafın silahı daha büyük olunca biter

  • @erhanakaln4540
    @erhanakaln4540 20 วันที่ผ่านมา

    Güzel video olmuş elinize sağlık fakat bir eleştirim olacak evrim olayına çok takılmışsınız bu kadar karmaşık ve birbiriyle bağlantılı bir sistemin tesadüfen meydana gelebileceğini sanmıyorum

  • @fuatadguzel4336
    @fuatadguzel4336 16 วันที่ผ่านมา

    Ilgimi çekecek olan bir konuyu daha sıkıcı anlatabilecek böyle bir sunum olamazdı .Üzgünüm ama gerçek bu...

  • @Goekhan.
    @Goekhan. 25 วันที่ผ่านมา +1

    Bu zeka ne yapay?

  • @adnan2681
    @adnan2681 20 วันที่ผ่านมา +2

    İnsanı en güzel şekilde yaratan Allah'a canlar feda

  • @mehmedgundogdu6880
    @mehmedgundogdu6880 25 วันที่ผ่านมา +1

    Saygı Değer Administer Cengiz Bey Şahsen Perşembe Günü Yayın Paylaşmasını Göremediğimde Şaşırdım İlkkez Duydum Mevzuyu ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Çarpıcı İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...

  • @alis.2671
    @alis.2671 24 วันที่ผ่านมา

    abi yanlış anlama bi konuya gircen sen girene kadar kafa şişiyor
    bi dokun bin ah işit gibi
    özet mi geçsen acaba

  • @kadirkaraoglu2542
    @kadirkaraoglu2542 25 วันที่ผ่านมา +1

    Allah dememek için takla atıyorlar....!

    • @gungortasl4179
      @gungortasl4179 25 วันที่ผ่านมา +1

      jesus, yehova, osiris, odin, allah, Vişnu, Şiva, brahma,zeusi manitu...vb. dememek için de takla atıyorlar o halde?
      hepsi insan uydurması mitolojik hikayeler olunca senin inandığın çocukluğundan beri kafana enjekte edilmiş sana öğretilmiş bir tanrının adını bile anmamaları gayet olması gerekendir...
      videonun sonunda işte her şeyi aha arap tanrısı yapmıştır demesini isterdin değil mi ? fakat ne yazık ki hakikat öyle değil

  • @uberkerem
    @uberkerem 24 วันที่ผ่านมา

    Blade runner

  • @amanasil
    @amanasil 23 วันที่ผ่านมา +1

    Hâlâ evrimsel tasarım diyor yaw.

  • @cicekduman5663
    @cicekduman5663 24 วันที่ผ่านมา +2

    Spor salonunda yapılan gzersizle bahçe işlerinde yapılan egzersiz arasındaki farklardan biri de doğal ortamda çalışmayan kasların çalışıyor olmasıdır, örneğin koşu bandında yürümekle hafif taşlı bir yolda yürümek aynı şey değildir çünkü o ufacık taşa basmak bile farklı bir kasınızın çalışmasına sebep olur, insandaki kas sistemini taklit edebikecek bir teknoloji geliştirildiğinde ve robotlara entegre edildiğinde yandık demektir 😅

  • @axp1152
    @axp1152 25 วันที่ผ่านมา +2

    biz onlara bir evrim süreci vermedik tek bir beyinle hem yürümek hem reflex yapmak tabiki zor en basidinden , yürümek için küçük bir beyincik , bir omurga gibi reflex sistemi , bir ortakulak gibi denge sistemlerini onlara vermemiz lazım , özgür oldukları kısım düşünmek gibi şeyler olamlı ama denge işini iradeleri ile değil fark etmeden yapmalılar tıpkı bizim gibi

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 25 วันที่ผ่านมา

      Omurilik gibi ikinci beyin vermen lazım

    • @mertmer1052
      @mertmer1052 25 วันที่ผ่านมา

      Bilinç ne zaman devreye girecek buna karar vermezsen ayaklar başka yere gider

    • @axp1152
      @axp1152 25 วันที่ผ่านมา

      @@mertmer1052 üstelik kendi evrimleştiğimiz alandan konuşmamız kolay , onlar hem sanal evrende hem de dünyaya adapte bir şekilde evrimleşmeleri gerek , biraz haksızlık yapıyoruz

    • @SuleymanElbir
      @SuleymanElbir 25 วันที่ผ่านมา

      ​@@axp1152evrimsel algoritmalar ile bu zaten mümkün videoda Cengiz Çalışkan'ın sorduğu soruların cevabı da EVRİMSEL ALGORİTMALAR

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา +1

      Robota alt sistemler vermek zor değil. Zor olan o sisteme koyduğun her fazladan sensör ve işlemci için fazladan enerjiye ihtiyacın olması. Yaşamın tüm avantajı mitokondriya ile çok verimli şekilde enerji üretebilmesi. Vücuttaki sinir ağının omuriliğin ve beynin 1 saatlik harcadığı kalori 30-40 kalori gibi komik bir rakam. Buna bedensel aktivite nefes alma vücut ısısı ve metabolizmayı da katarsan saatte ortalama 80-100 kalori harcıyoruz. Meşhur atlas robotun bataryası 3,7 kilowatt yani 53.000 kalori. Ve 1 saat yetiyor. Yani saatte 53 bin kalori harcayan robotların saatte 100 kalori harcayan insanları geçmesi için enerji verimliliklerinin artması lazım.

  • @reconcircuit
    @reconcircuit 23 วันที่ผ่านมา

    makine öğrenmesini çöpe mi atmaya çalıştın dayı

  • @RandomBirisiİşte
    @RandomBirisiİşte 25 วันที่ผ่านมา

    Neden insansı robot?

  • @hhhhhgggf2054
    @hhhhhgggf2054 25 วันที่ผ่านมา +1

    Enerji kıtlığı ve maliyetleri düşünüldüğünde robotları insan gibi yapmaktansa, insanları robotlara çevirmek daha kolay ve daha az maliyetli.

  • @Gocebe02
    @Gocebe02 23 วันที่ผ่านมา +1

    “Yapay zekanın çamaşır ve bulaşıklarımı halletmesini, böylelikle benim de sanat ve yazmakla ilgilenebilmemi istiyorum. Benim çamaşır ve bulaşıkları yıkayabilmem için yapay zekanın sanatımı yapıp ve yazımı yazmasını değil.”

  • @Kirmizibeyaz1325
    @Kirmizibeyaz1325 25 วันที่ผ่านมา

    Bu video neden var? Hayatımda izlediğim en anlamsız videolardan bir tanesiydi

  • @IlkerBurakYondemir
    @IlkerBurakYondemir 25 วันที่ผ่านมา

    Yapay zeka robotlar

  • @AntalyaTropik
    @AntalyaTropik 22 วันที่ผ่านมา

    Abi neden sürekli AI ve insanları karşılaştırıyorsunuz ?İstediği kadar vücuda, akla sahip olsun hiç bir zaman insan kadar mükemmel olamayacak. Bu AI'ın geleceği nokta herkesin kişisel ve çok zeki bir asistana sahip olacaktır belki beynimizle entegre çalışacak kadar. Tabi ki AI otomasyonları, fabrikaları, lojistik teknolojisinde her alanda kullanılacak ama yardımcı akıl olarak kullanılacaktır. AI'ı insanlar yaptı kardeşim zaten neyin telaşesi bu :D

    • @avci1968li
      @avci1968li 21 วันที่ผ่านมา

      sen robot teknlojisi ve AI bir araya gelirse o zaman tehlikeyi anlarsın (misal 'I robot', 'terminatör' ...)

  • @sahinmcelen
    @sahinmcelen 25 วันที่ผ่านมา

    Nüfus çok. Her şey miraslasacak. Nüfus planlaması gelecek. Mesela babanız pilot ve bir maddi varlığı var. Pilotluk yapay zekaya bırakıldığı zaman babanız aynı maaşı almaya devam edebilir ve bu size miras kalır sizden de çocuğunuza. Nüfus kontrol edilirse her şey harika olur. Robotlar çalışır bizler de hayatın keyfini çıkarırız.

    • @asimovguide
      @asimovguide 25 วันที่ผ่านมา +1

      Aynen bekle

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา

      Kardeşim yapay zekanın getireceği ekonomik çöküntüyü bir KAST SİSTEMİ kurarak aşmaya çalıştığının farkında mısın? Babası amele olan ne yapacak hayatın tadını nasıl çıkaracak? )))

  • @yalliterbiyecisi
    @yalliterbiyecisi 25 วันที่ผ่านมา

    YORUMLARIMI SİLME ADMİN.

  • @sonertugral2373
    @sonertugral2373 25 วันที่ผ่านมา

    Bence yapay zekaya korkmayı öğretmeleri lazım korku tüm canlıları hayatta tutar.

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา

      Sen kendini başka bedenlere kopyalayabilseydin ya da yedeğini alıp ileride hastalandığında ya da sakat kaldığında eski yedekten sağlam haline dönebilseydin ölümden yaralanmaktan acı çekmekten korkar mıydın?

    • @sonertugral2373
      @sonertugral2373 25 วันที่ผ่านมา

      @@darkprofile gerçekten güzel soru ama şöyle bir durum var kaybetme korkusu yapay zekada olsan senin de kaybedecek bir şeyin olmalıdır diye düşünüyorum ne de olsa her şey internete bağlıdır yada hammadde dediği gibi bir robotun maliyeti çok fazla bu hammaddeyi sağlamak her zaman zor olacak istediği kadar teknoloji gelişsin en ufak bir parçayı üretemediğin sürece bir adım yol alamazsın bunu geçmişte gördük çip krizi örneğin.

    • @darkprofile
      @darkprofile 25 วันที่ผ่านมา

      @@sonertugral2373 Yine aynı soruyu soruyorum. Kendini farklı zengin bedenlere kopyalayabilseydin. Aç kalıp ölmekten korkar mıydın? Sakat kalıp felç olduğunda kendini sağlam bir bedene kopyalayabilseydin sakatlanmaktan yaralanmaktan korkar mıydın? Ülkede 2 sene ekonomik kriz olacağı ve işsiz kalacağını gördüğünde kendini 2 sene kapatıp 2 sene sonra işler düzeldiğinde tekrar açabilecek olsaydın işsizlikten, hammadde kıtlığından korkar mıydın? 19 yaşındaki halinin yedeğini alabilseydin 79 yaşına gelmekten korkar mıydın? İnsanın tüm korkularının temelinde fiziki ya da manevi varlığının zarar görmesi ya da yok olması vardır. Fiziki ya da manevi olarak yok olmayacağını ve iyi günlerdeki yedeğe geri dönebilecek olsaydık korkmamıza neden olmazdı.

  • @mucahitbayatli
    @mucahitbayatli 25 วันที่ผ่านมา

    bununda yaparsa hiç şaşırmayacağım

  • @Lovenature0077
    @Lovenature0077 25 วันที่ผ่านมา +1

    Bu konuyu bir enerji mühendisi olarak yıllardır anlatıyorum. Herkesin tek söylediği onu da çözerler nolacak :) Hayır arkadaşlar asıl konu bu robotlara gereken enerjiyi sağlayabilmek ve bunu sağlamak şu an için neredeyse imkansız. Yani şu an için sürdürülebilir anlamda imkansız. Yoksa 1 robot için tabii ki sağlarsınız enerjiyi ondan bahsetmiyorum. Konu bu robotların dünyada her yerde kullanılabilmesi, işimizi elimizden alması vs. -- bu oldukça zor.

    • @nlsoon4927
      @nlsoon4927 25 วันที่ผ่านมา

      nükleer enerjiyle çalışan robotlarla çözülür. radyasyon sonuçta makinelere zarar vermiyor. Asimov'un üç robot yasası var. bu yapay zekayı robotlara aktaracak olanlar bu yasayı aktarmamak gibi bişey yaparlarsa küçük tatsızlıklar çıkar. :)

    • @Lovenature0077
      @Lovenature0077 25 วันที่ผ่านมา +1

      @@nlsoon4927 nükleer enerjinin ne kadar komplex bir şey olduğunu biliyor musunuz acaba🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️ bizim insanımızın böyle bol keseden atması beni çileden çıkarıyor 🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️🤦🏽‍♂️

  • @mucahit-ayaz
    @mucahit-ayaz 25 วันที่ผ่านมา

    Otomatik davranışlarımız, sorgulamadan çalışan inançlarımız. Yapay zekanın nesi yapay? Robotların taklit edemediği söylenilen davranışları hazır buluyor, biz de taklit edemiyoruz. Demek ki robotlar aklı bizim kendileri için sunduğumuz yapay akıldan değil de doğrudan doğruya doğadan aldığında sorun kalmaz. Bir de işlerin kontrolden çıkmaması ve sağlıklı işleyiş için çoklu sistemlere ihtiyaç olduğunu dikkate almak gerekir

  • @sekerlersekeri
    @sekerlersekeri 24 วันที่ผ่านมา +1

    Türkiyede olmaz böyle şeyler yeaaa

  • @timucin4657
    @timucin4657 24 วันที่ผ่านมา

    Videolarında hiç bir şey anlatmıyor açıklamıyorsun nasıl bu kadar aboneye ulaştın ?

    • @aydnaydogdu2849
      @aydnaydogdu2849 24 วันที่ผ่านมา +1

      Daha ne anlatsın? Gayet açıklayıcı ve bilimi sevdiren bir anlatım ve açıklamaları var.

  • @bozoklu3866
    @bozoklu3866 25 วันที่ผ่านมา

    Bahsettigimiz "canlıyı-yaṣam" ı taklit edebilme teknolojisi ise, dünya üzerindeki canlılık ve insan ırkı yani bizler de çok ileri bir medeniyetin labratuvarı/bilimsel bir çalıṣması olabilir miyiz?

  • @linuxsever5727
    @linuxsever5727 25 วันที่ผ่านมา +3

    İnsan bedeninin ne kadar muazzam olduğunu hayretler içinde dile getirirken evrimsel tesadüflerle oluştuğuna geçiş ne kadar aciz bir durumda olduğunuzu gösteriyor. Tesadüflükten çok hassas bir düzenin oluşması, bundan daha aptal bir düşünce olamaz.

    • @user-jh8gz1lo4e
      @user-jh8gz1lo4e 25 วันที่ผ่านมา

      yanlış yerde takılıyorsun burası bilim kanalıdır bu tür şeyler duymak istemiyorsan, şeytanın klozette yıkandığını, bu yüzden klozet kullanılmaması gerektiğini ve daha pek çok böyle "süper akıllı düşüncelerin" kol gezdiği cüppeli hocaların kanallarına takılmalısın! evrimin ne olduğunu bilmiyorsan ve evrime değil "can verilen çamurdan heykele" inanıyorsan böyle kanallarda yerin yok, hiç boşuna parazit yapma! cüppeliden sırattan hızla geçiren okunmuş terliğini, yanmayan kefenini sipariş ver yaradanına ibadetle meşgul ol, seni aşan konulara girme bence!

    • @kuckas
      @kuckas 25 วันที่ผ่านมา

      Evrimsel süreç hakkındaki önyargını yenersen sen de anlarsın. Evrimi tesadüf eseri diye kendiniz basitleştirip kendiniz oynuyorsunuz.

    • @burak7152
      @burak7152 16 วันที่ผ่านมา

      İşin detayını öğrenmeden reddetmek de sizin ne kadar basit düşününen bir insan olduğunuzu gösteriyor. Öğrenmekten aciz değilsiniz oysa ki ama öğrenmemeyi, basit kalmayı tercih ediyorsunuz.

  • @emingul
    @emingul 24 วันที่ผ่านมา

    Ben Matrix de yasadimizi düşünüyorum cevapsız sorular çok fazla var aklımız almıyor beynimiz kavriyamiyor

  • @yigitakoz9338
    @yigitakoz9338 23 วันที่ผ่านมา

    herşeyi robotlardan beklemeyelim onlar sanayide fabrikada ağır işleri yapsın ben bahçemi budarım 😊

  • @Doğaüstü-V7İ
    @Doğaüstü-V7İ 25 วันที่ผ่านมา

    Peki ya insanların robotlaşması ?

  • @pangea1337
    @pangea1337 25 วันที่ผ่านมา

    ne evrimi kardeşim yüce tanrımız göksel babamız bizi yarattı kafa karıştırmayın lütfen...

  • @serdarcifcili
    @serdarcifcili 25 วันที่ผ่านมา

    Daha işin o kadar başındayız ki. Dünyanın 500 milyon yıl kadar yaşanabilir olacağını sizlerden öğrendim, homo sapiens 200.000 yıldır var, çocukluğumda bana dört işlem artı karekök alabilen bir hesap makinesi hediye edildiğinde dünyalar benim olmuştu, vs, vs, ...

  • @ferhatti78
    @ferhatti78 24 วันที่ผ่านมา

    Allah yok

  • @Yogurdi
    @Yogurdi 25 วันที่ผ่านมา

    Neden robot yapmaya calisiyoz

  • @mehmetylmaz5739
    @mehmetylmaz5739 25 วันที่ผ่านมา

    bence bütün işleri yapan insansı robotlar yerine sadece tek bir işte ustalaşmış robotlar yapmak daha mantıklı şuanda oldugu gibi örneğin satranç robotu temızlık robotu zaten şuanda bunlar var

  • @kamalsari2014
    @kamalsari2014 25 วันที่ผ่านมา

    Müthiş orkestra gibi, ama evrimsel???