Bu kanalın mükemmel olduğunu düşünmeye başladım, bu konular Türkiyede çok az konuşuluyor. Aptal bir teknoloji kanalı değil gerçekten, çok seviniyorum bu konuların ele alınmasını. Teşekkürler!
CasaOS gerçekten güzel bir çözümmüş, üzerine uygulama kurulabiliyor olması çok büyük artı. Bu tür sistemleri kurmak dediğiniz gibi maliyetli olabilir, ben evimde keenetic modem kullanıyorum ve bu modemin birçok özelliği var, modem girişine bağlayacağınız ssd veya USB belleği bulut depolama olarak da kullanabiliyorsunuz, modem direkt size kendi alan adından bir yönlendirilmiş domain veriyor, tek yapmanız gereken modemden port açmak ve doğrudan domain üzerinden istediğiniz yerden erişebiliyor oluyorsunuz. Bu çözüm de bence bulut depolama alanında çok profesyonel olmasa da güzel bir çözüm olabilir.
Ben de Raspberry Pi 5'ime uzun zamandır Open Media Vault 7 kurmak için TH-cam'da rehber ararken şans eseri, ona alternatif olan CasaOS'i kefşettim. Sonra uygulama mağazasındaki NextCloud, Jellyfin gibi uygulamalardan haberdar oldum ve bir aydınlanma geldi, "bunun videosunu yapmalıyım" dedim.
@@evrimagaci2Abi video mükemmel olmuş ama bir şey soracağım. Raspberry Pi 5 M2 Hati nerede buldunuz ve takılıyken gpio pinlerini kullanabiliyor muyuz?
Gerçekten bazen bunu çok düşünüyorum. Ancak telefonumda ya da disklerimde çok aşırı kritik bilgiler barındırmadığım için google drive servisini kullanmak işime geliyor şimdilik. Ayrıca, sizin de söylediğiniz gibi, Türkiye şartları maalesef çok masraflı bir yer bu süreç için, o yüzden tercihe kalmış. Maalesef google'ın herşeyini kullandığım için ve bütün bu araçları birbiriyle iletişim halinde olduğu için çok alıştım. Bir keresinde drive'a attığım bir korsan yazılım dosyasını tespit edip bana güvenlik gerekçesiyle uyarı mail'ı atmıştı google drive. Bu da dosyalarımın ne denli izlendiği konusunda beni epey düşündürmüştü. Ancak gün sonunda kar zarar bağlamında şimdilik vazgeçemiyorum. Yine de bilmediğim yönleri ve uygulama örnekleriyle fikir verdiğiniz için çok teşekkürler. Videolarınızı severek izliyorum ve devamını diliyorum. Elinize kolunuza sağlık.
Böyle bir homelab kurma planlarım vardı. Docker'lar, portlar, otomasyon, konfigurasyon dosyaları havada uçuşuyor. Çoğu merkezsizleştirme uygulamalarının bulunduğu bir "merkez" oluşturması ironisi çok hoş olmuş :D Hiç bilmeyen birisi için bu videodakileri kesinlikle öneririm. Akrabalarıma tanıdıklarıma bundan kurarım büyük ihtimalle. Ama kendi evimde old school devam :)
Rasperry pi videonuzda jellyfin, nextcloud yorumu yapmıştım güzel olmuş ek olarak portainer da lazım bence :) Ahh jellyfin üzümlü kekim syncplay bile yapıyor. Intel Nuc pahalı gelirse Orange pi 5 plus öneririm kesinlikle
Bazı düzeltmeler ve eklemeler yapmak isterim, intel artık nuc üretmiyor Asus a devretti o kısmı ama Asus en kaliteli firmalardan biri. Raspberry pi serisi Türkiye içerisinde gereginden fazla pahalı. ve bahsettiğniiz gibi yavaşlar, ayrıca kozmetik olarak da peş şık durmuyor. Bu tip kurulumlarda ekle ayarla devreye al vs derken kafalar çokça karışacaktır. Birden fazla disk ile kurmak en önemli nokta burada gitti fotograflarım diye dövünen yada yüzlerce dolar ödeyen tanıdıklarım var. Gelelim öneriye, 2. el bir 4 diskli nas alabilirsiniz bu konuda Qnap ve Synology nin dısına bence cıkmayın. 4 adet harddiski sıfır oalrak almanız yararınıza olacaktır ama tercihen 2 el de alabilirsiniz çeşitli testler ile. Kurulumu 3 diskli Raid 5 yapacaksınız ve son diski spare yani yedek bırakacaksınız. 1. disk veri bloklarının ilk yarısını 2. disk veri bloklarının ikinci yarısını 3. disk 1 ve 2 üstündeki verilerin paritesini tutacak. 4. disk ise ilk 3 ten birinin arızası durumunda otomatik devreye girmek için hazırda bekleyecek. Bu durumda 4 adet 1TB lık disk kullandıgınızı varsayarsak toplam 2 tb kullanılır alanınız olur. Aslında 1860 GB civarı ediyor ama nas sistemi kendi dosyaları için de yer ihtiyacı duyacagı için düz hesap 1800 diyebilirsiniz, bunun neden böyle olduğu başka bir yorumun konusu =) Tercihen bu sisteme harici bir disk bağlayıp sistemin de yedeğini aldırabilirsiniz tüm nas sistemi ve içindeki disklarin aynı anda yanması gibi bir olasılık için ama pek olası değil bu. Ayrıca nas kutusu arızalanırsa diskleri aynı marka bir nas sistemine takarak sisteminizi aynı sekilde sürdürebilirsiniz. Tüm sistem ayarları şifrler veri setleri tamamı diskler üzerinde tutuluyor. Yukarıdaki örneğe istinaden kullanılabilir alan 2tb oldugundan minimum 2tb ve üstü bir disk eklemelisiniz.
Gerçekten süper bir video olmuş siber güvenlik sektöründen biri olarak verilerinizi ne kadar korursanız koruyun gelen ufak bir güncelleme veya ufak bir açık ile bir gecede verileriniz gidebilir. Bu kanalın içeriklerini çok ama çok mantıklı umarım daha iyi yerlere gelir.
@@halilxtan yazılım ile birçok şey mümkün fakat şuan için kimse bunu kanıtlayacak bir kaynak söyleyemez (deneyimleri saymıyorum). Şirketler sözleşmelerinde açıklamasa, mesajlarımızın ve seçimlerimizin incelendiğini de tahmin edebilirdik ama kanıtlayamazdık, sonuçta çoğu şirketin kullandığımız uygulamaları açık kaynak kodlu değiller ve böyle bir şey yapıp yapmadığını bilemiyoruz fakat kamera, mikrofon gibi erişimler istendiğinde aklımıza "bu yolla da incelenebileceğimiz" geliyor. Bu bir ihtimal ve tecrübelerimize bakacak olursak gayet güçlü bir ihtimal bence.
@@ParaIyzer hayat öyle garip ki her geçen gün yeni yeni eksi iq’lu insanlar çıkartıyor karşıma
9 หลายเดือนก่อน +4
@@halilxtan boş boş konuşmayın be. sürekli telefonu kayıt eden bir hayat mı yaşıyoruz. defalarca, telefona yazmadığım, sesli asistan veya klavye kullanmadığım, yani sadece yanımdakiyle sohbet ettiğim konuyla ilgili reklamlar gördüm.
Fotoğraf depolamak için gerçekten çok iyi, maddiyat sorunumu çözersem bi 5tb SSD alarak eski laptopumu sunucu niyetine kullnacağım. Teşekkürler video için.
Saygı Değer Administer Cagan Bey Şahsen Tekno Bilim Alakalı Yapımlarınızı Severek Takip Etmeye Başladık ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Akademik İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Söyledikleriniz iyi, güzel fakat bu tip bir sunucu kurulduğunda bu verilerin kaybolmasını da önemli. Sabit diskler kolayca bozulabilir cihazlardan. Bu tip veri kayıplarının önüne geçmek için Raid yapılandırmasına gidilmelidir. Aksi taktirde veri kayıpları artacaktır.
Haribo jelibon gibi şeyler yemeyin :) domuz jelatininden yapılıyor üzerinde her ne kadar sığır jelatini yazsa da. 2011 veya 2012 yılında Haribo bunu kendisi beyan etti.
Samsung'un Mobil Cihazımı Bul uygulaması hakkında bir video yapın. Hiçbir şekilde müdahale edemediğimiz, acaba nasıl devredışı bırakırız diye sorduğumuzda Samsung dışında hiçbir websitesini arama motorlarında bulamadığımız güzide bir uygulamadır. İznimiz dahi olmadan kendini silinemez yapmıştır.
daha basit bir şey söylemek istiyorum. flash belleğinizi modeminize takıp modem ayarlarından onu aktif edebilirsiniz. modeme wi fi ile bağlı olmadan flash belleği kullanmayı destekliyor diye biliyorum
Modem derken yönlendirici (router)'ı kastettiğinizi düşünüyorum. Sıkıntı şu ki kullanıcıların büyük çoğunluğu servis sağlayıcıların verdiği çok basit özelliklere sahip yönlendiriciler kullanmak zorunda kalıyor. Bu yönlendiricilere app kuramıyorsunuz ve videoda bahsettiğim hiçbir şeyi yapamıyorsunuz. Olayı yönlendirici içinde çözmek için en güzeli OpenWRT işletim sistemi yüklü gelen bir yönlendirici kullanmak ve onun USB yuvalarına depolama bağlamak.
@@evrimagaci2 İçerik için çok teşekkürler. Ben de kendi bulut sunucumu yapmak istiyorum ama şu anda kullandığım cihaz Xiaomi 4A Gigabit Edition'da maalesef USB yok. Openwrt yükledim ve çok memnunum fakat USB olmaması sebebiyle harici harddiskimi bağlayamıyorum. En ucuz şekilde çözmek için tavsiyeniz varsa alabilirim.
Transcode işleri için Minimum intel 7. nesil i3 7700 + nvme disk çok iyi iş yapar. Önerdiğim işlemci paralel 3 adet transcode u aynı anda yapabiliyor. Jellyfin + Radarr + Sonarr + Bazarr + Ombi + müzikleriniz için navidrome.+ telefonlarınızdaki resimler için ise syncthing Yusuf'un bahsettikleri malesef sadece web browser kullanan kullanıcılara hitap etmeyecektir. Ancak üzülmeyin bu araçların kurulum ve konfigürasyonları ile ilgili yeterli döküman var. Ben yaklaşık 5 yıldır kendi bu şekilde yaşıyorum. İleride canlı yayınlarla kurulumlar olursa bizlerde katılıp yardımcı oluruz. Sevgiler.
Bahsettigi programlari yuklediginizde kullanici kaydi yapiyorsunuz. Ordaki kullanici kimliginiz 2 cihaz arasi baglantiyi kendi kuruyor. Bu sekilde olmali… bir ara buna benzer birsey kullanmistim.
Dinamik ip kullananlar için en ideal ve bedava çözüm openvpn. 3 cihaza kadar ücretsiz sonrasında cihaz başına belli ücret karşılığı gayet hızlı bağlantı sunuyorlar.
DDNS denilen bir sistem ile çözülüyor bu olay. İp adresi her değiştiğinde yenisi başka bir sunucuya bildiriliyor siz de o sunucu aracılığıyla tekrar bağlanabiliyorsunuz. Yani şöyle örnek verebiliriz siz her adres değiştirdiğinizde postaneye gidip benim yeni adresim burası postalar buraya gelsin demek gibi. Arada yönlendiren ufak bir aracı var sadece. Tabii statik ip olsa daha güzel olur.
@@tenses.9592 ddns de ayrıca uğraşılması gereken bir şey. Videoya konu olan uygulamaya dahil mi? hangi hostname bağlanılacak? Ddns servisi ücretsiz mi? Parola koruması?
Saygı Değer Administer Cagan Bey Şahsen Basda Yüz Bin Abone Bandını Geçmenize Tebrikler Ederim Ayriyeten Sunucu Yarışında İçün Teknik Yönden Kuvvetli İşlemcili Sisteme Gereksinimiz Bulunuyor ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Teknobilim Alakalı Bilgilendirici Ve Özgün İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Hocam Apple bile sitesinde; "Aygıtın "Hey Siri" dendiğini algılaması için, sesin "Hey Siri" kalıbıyla eşleşip eşleşmediğini belirlemek üzere çeşitli analiz aşamaları kullanıyoruz, ama bu ses analizini doğrudan aygıtınızda yapıyoruz. Sesiniz, yalnızca aygıt "Hey Siri" kalıbını algıladığında sunucuya gönderiliyor." diyerek telefonun açık olduğu süre boyunca dinleme yaptığını kabul etmiş, kendini açıklamaya çalışmış. İnternete bağlı olduğun sürece bunu reklam için kullanmadıklarını düşünmek bence aşırı iyi niyet.
Nedendir hiç anlayamıyorum ama videoların hepsinde çok ufak rahatsız etmiyen ama benim fark ettiğim bir ses kayması varmış gibi geliyor.(hatta ilk kez bu kanlı izlerken bunun evrim ağacının başlattığı bir yapay zeka projesi olduğunu sanmıştım. Ses ve görüntü senkronizasyonu çok daha bozuk geliyordu.) bu konudu böyle hisseden başkaları varmı yoksa benim kullandığım aygıt ekipman v.b. sebebiyle mi böyle hissediyorum?
5 sene önce harici harddisk almak için araştırma yapmıştım. O zamanlar West Digital'in ethernet girişli modellerinin olduğunu görmüştüm. Gerekli görmediğim için tercih etmemiştim. Ne kadar etkilidir bilgimde yok. Sadece bu iş için ilave raspberry pi almanıza gerek olmayabilir demek istedim.
merak edip hyper-v üzerinden bir sanal makineye ubuntu kurdum. sonrasında da casaos çalıştırdım. Sanal makineyi çalıştırdığım pc üzerinden ve sanal makineden casaos'e erişebilirken, dışarıdaki hiçbir cihazdan erişemiyorum. bunun sebebi hyper-v'nin bir engeli midir yoksa casaos üzerinde yapmam gereken bir a yar mı var?
Gizlilik ve mahremiyet için birşey diyemem ama reklamlardan kurtulmak için ücretli reklam engelleyiciler kullanıyorum (ücretsizler bir yere kadar yetiyor). Rahatım ve artık sinirlenmiyorum. Uçsuz bucaksız reklam çılgınlığı insanları ister istemez önlem almaya itiyor çünkü. Reklam engelleyici kullanmaya başladıktan sonra istatistiklere bakıyorum aman Allahım 10 binlerce reklam engellenmiş. günün sonunda reklam izlemeden adım atamaz hale gelmişiz.
Videoda Netflix neden bahsedildi anlamadım. Neticede video clouddan ziyade film kiralama sitesi diyebiliyoruz. Netflix dizilerinin telif hakkına veya dosyalarına sahip olmadığımız için Netflix aboneliğini iptal edip bu sisteme dönme mantıksız geldi.
Orası biraz fazla teknik kalıyor malesef bu kanal için. Yarım saatlik ekran görüntüsü üzerinde konuştuğum bir video takdir edersiniz ki pek izlenmez. Ama eminim internette çok net kaynaklar bulunabilir.
Ülkede istihbaratçılar bile bu kadar verilerine düşkün değil yani biraz paronayaklık gibi kullanmayı verir geçersin Instagram senin verin zaten depoluyor kendi sosyal medyanı mı açacaksın Next cloud güzel bir çözüm ben de kullandım eski bilgisayarınız varsa onu Server gibi kullanıp verilerinizi yedekleyebilirsiniz ne gerek var diyebilirsiniz bir tane hard disk alırım içine atarım ve bu kadar
Ben de son günlerde bu konuda araştırma yapıyordum. Öğrenci olduğum için muhtemelen eski bir kasalı bilgisayar alıp ona kuracağım. VM ile önden sistemin çalışırlık durumunu sanal makine oluşturup denedim canavar gibi çalışıyor. Bu veri muhabbeti beni de çok sıktı gerçekten. Tamamen kopmasam da şirketlerde ve hatta videolardaki sayı değil canlı bir insan olduğumu hatırlıyor ve hatırlatıyorum bu şekilde. Henüz keşfedemedim bu hareketin bir topluluğu var mı yok mu bilenler varsa bilgilendirebilir mi? Eğer yoksa biz kuralım :)
Iyi guzelde dış agdan ev agina nasil baglanacagiz? Port yonlendirme yapmaniz gerekli degilmi? Port yonlendirme ipv4 iplerin tukenmesinden oturu operatorlerin cgnat yapısına dönmesine ve ev agini dis dunyaya acmanin onune geçiyor. Bunun icin statik ip hizmeti alip aylik 100tlde operatore ucret odemek zorunda kalacagiz, bence bu konuyada deginmelisiniz.
Tabiki port yönlendirme yapmak gerekiyor ama statik IP'ye gerek olduğunu sanmıyorum. IP numaranız değiştikçe kullandığınız uygulamalarda bunları güncellemek mümkün. Zaten telefondaki Jellyfin gibi uygulamaların login ekranında ip ve şifre soruluyor. Bu dahil daha basetmediğim pek çok detay var. Videonun süresini kısaltmak için bazı detayları atlamak gerekiyor.
Statik ip kullanmayacaksak o zaman serverı aldığımız firmanın sunucusunu kullanmak durumunda kalacağız. O zaman da google a güvenmeyip ayaktakimi şirketine mi güveneceğiz. Bence videonun kendisi konusuyla beraber saçmalık. Kendi server kuracaksın statik ip alacaksın ve hiçbir dış yazılım kullanmadan dosyalara ulaşacaksınız. Yoksa iş döner başa merkezi bir program kullanacaksak google gibi güvenilir site varken neden terkedeyimm
@@drsait hahahaha haklısınız yerel şirketler google'a güvenilirliğe kıyasla neredeyse bir hiç ama yinede video için saçmalık demeyelim hocam emek var ve ayrıca özgün içerik üreten nadir kanallardan bir tanesi.
"4.04" konuşulanların reklam olarak karşımıza çıkması komplo teorisi değil. ben bir reklamcıyım ve bu odakta reklam alımları yapılıyor. kullandığınız uygulamalarım mikrofon erişim izinlerini kontrol edin :)
Siber güvenlik uzmanı değilim, bu yüzden evde sunucu kurmaktansa Google ve Apple’ın bulut servislerine güvenmeyi tercih ediyorum. Verilerimi şirketlerden saklamaya çalışırken, kötü niyetli kişilere açık hale getirmek mantıklı gelmiyor.
@@onat_mys Onlar tanrı. Onlar için sen veya ben basit birer veri kümesiyiz, bir kaç bitlik datadan ibaretiz, verilerimiz onlar için bir şey ifade etmiyor. Evdeki bulut sistemim Google’ın sunucuları kadar güvenli olamaz, üstelik daha açık bir hedef ve sabit adresi var. Hiç gerek yok. Verilerim kıymetli ve bunun için Apple, Google gibi bulutları tercih ederim.
Ben 2 yildir kullaniyorum diskim direk modeme bagli ve modemin islemcisi kartı bu isi destekliyor tek sıkıntı uzakta ilken upload in yetmemesi 20 Upload ucu ucuna yetiyor ki cogunlukla da yavas kaliyor onun haricinde bir sıkıntısı yok telefona da otomatik yedek aticak apk kurdum cektigim foto gun sonunda telefon wifi gördüğü an evimdeki diske otomatik gonderiyor.
Hocam şunu sormak istiyorum ben bir python scriptini flutterda kullanmak istiyorum.Python scriptini bir apiye dönüştürdüm bunu bir şekilde sürekli çalıştırmam gerekiyor tavsiyen nedir bulut sunucuları pahalı geliyor ne önerirsin acaba
Çağan bey merhabalar, uzun zamandır film, dizi, kitap vb için bir nas sunucu alasım var, sizce kendi işletim sistemi olan bir nas sunucu almak mı yoksa böyle intel nuc gibi bir mini pc alıp bunlar ilemi nas sunucu yapmak, küçük bir yerde yaşıyorum bir wifi dağıtma anteni alıp apartmana dikmeyi düşünüyorum , tüm ilçeye kendi ağımı vereyim istediğiim yerden takılayım diye, wps ile bağlantı açarım güvenlikte sorunum olmazda, yaşadığım ilçe göçük Lüleburgazda yaşıyorum ve ilçenin tam göçük yerinde oturuyorum anten merakımı her yerden kendime ağ hizmetimi batıracak gibi duruyor.
Qnap nas cihazı kullanıyorum. Dediğiniz her şeyi kendi eko sisteminde yapıyor. Fakat yine de sözleşmede görsellerimin kendi sunucuları üzerinden geçtiği yazıyor. Yani yazılım hariç her şeyi ben ödüyorum fakat yinede başka sunucular bilgilerime ulaşıyor.
İşte o yüzden QNAP'in akıllı özelliklerini kullanmayıp USB üzerinden Intel NUC'a bağlamak ve bulut depolamayı/yedeklemeyi CasaOS & Nextcloud ile yapmak gerek. NextCloud açık kaynak kodlu ve verilerinizi paylaşmıyorsunuz.
Yanlışınız var, mesela ben format sonrası yazılımlarımın tamamını hemen evimin hizasında bulunan bulutun içinde saklıyorum, tabi haftada 1 aynı hizaya denk gelen yeni bir buluta transfer ediliyor ve transfer sonunda bulut imha ediliyor.
Yani sadece arkadaşlar arasında süt sağma makinesi hakkında konuşurken internette gezinirken sitelerde süt sağma makinesi çıkması nasıl bir komplo teorisi oluyor onu anlamadım
Merkezsizleşmeye alternatif değil ancak mahremiyet konusunda Apple iCloud'un diğerlerinin aksine neredeyse tüm verilerde uçtan uca şifreleme sağladığını da not düşmek lazımdı bence. Eğer cihazlarınız Apple ise uçtan uca şifrelemenin aktifleştirildiği bir iCloud hesabı kullanmak çok daha pratik bir çözüm olabilir.
Videoda zaten bu sorundan bahsediliyor. Serverlar için olan bir sabit disk alırsanız bu sorun bir nebze ortadan kalkacaktır. 24 saat çalışmak ve büyük verileri 24 saat bir yerden başka bir yere transfer etmek için yapılmış bu diskler sorununuzu çözer. Buda yetmezse Bozulması zor olan sabit disklerden 2 3 tane alıp yedekli şekilde kullanmanıza olanak sağlayan sistemler kullanabilirsiniz. Dünya üstünde bu sorunu düşünen tek kişi siz değilsiniz merak etmeyin. Bulutta saklanan verilerde aynı şekilde saklanıyor hayal ettiğiniz gibi üst düzey bir teknoloji yok. Bulut hizmeti verenlerin yaptığı tek şey bunu kolayca ve telefonunuza entegre şekilde yapması bu yüzden diğer çözümleri düşünmek aklınıza bile gelmiyor.
aslında insanlaı Merkezsizleşme Hareketine katacak bir şirket kurulabilir insenlara güzel bir şekilde anlatılırsa bi çok kişi bu sistemin kendi evine kurulması için para ödeyecektir.
Nas sistemlerini kısa geçmişsin ev kullanıcıları için daha kullanışlı ve daha az teknolojik okur yazarlık gerektiren en mantiklı ve uyğun sistem bu bence tabi birincil amacın sponsor reklamı yapmak deilse 😂
Arada kullandığınız uygulamaların verilerimizi izinsiz bir şekilde kullanmayacağına nasıl güvenebiliyoruz. Ücretsiz sunulan uygulamalar nasıl oluyor da kendilerini yeteri kadar koruyor veya çalışmalarını nasıl finanse ediyor? Video başındaki istismar ihtimali aslında işin ne kadar doğru olduğunu göstermiyor mu? Suçsuz oluğunuz ispatlanabiliyor ama suçlu olan biri olsaydı bir çocuğun hayatını kurtarmış olmayacak mıydı? Bu tarz videoların insanları komplo teorilerine ittiğini düşünüyorum. Basit bir hatadan dolayı verileniz uygunsuz olarak kullanılabilir diyorsunuz ama evdeki uzaktan erişilebilir sunucu aslında çok riskli fazla güvenip önemli bilgilerinizi tutarsanız tamamen sizi yakabilir. Eğer güvenilirlik istiyorsanız taşınabilir bellekler daha mantıklı onlarda bile risk var ama her zaman elinizin altında hele ki şu sıra 256gb hızlı bir microsd kartı bile 800-900 liraya alabiliyorken sunucu kurmak artık biraz saçma sanki Bu arada ben şahsi bir sunucu kurmak istiyorum benim için faydalı oldu. Basit uzaktan erişebileceğim şeylere için istiyordum güvenlik benim için çok sorun değil. Bunu başlığa yazsanız aslında benim gibi bu işlemi basit bir şekilde halletmek isteyenlere faydası olacaktır. Eski bir bilgisayarı bunun için kullanmayı deniycam
Teorik olarak bir şekilde internete erişimi olan bir cihazdaki hiçbir veri güvenli halde denilemez, burada bahsettiğiniz üçüncü taraf uygualamalar olan eklentiler açık kaynak değilse (aslında öyle olsa da kesin olarak bilemezsiniz) arka planda verilerinizi işleyip işlemediğini bilemezsiniz. Yani %100 veri güvenliği için verilerinizi "Offline" olarak saklamaktan başka çareniz yok.
@@omerkurtdev geçenlerde bir açık çıktı , büyük ihtimalle bir istihbarat örgütü gönüllü olarak açık kaynak projelere düzgün katkılar yaparak güven kazanıp sonrasında da backdoor yerleştiriyorlar ve çok dağınık şekilde koda gömüyorlar. Usta yazılımcılar bile anlamakta zorlanıyor :) Bu nedenle açık kaynak / kapalı kaynak farketmeksizin hepsi kendince risk barindiriyor , bence bunu söylemek istemiş arkadaş.
@@meteailesi Evet xz paketinden bahsediyorsunuz. Bu açığı bulan siber güvenlik uzmanı değil sadece gönüllü bir kullanıcı bu açık kaynağın yine ne kadar kapalı kaynaklara nazaran üstün olduğunu gösterir. Kapalı kaynak olsa bunun farkına bile varılamayacaktı. Hadi varılsa bile bu kadar hızlı bir önlem alınamayacaktı. Binlerce gözün baktığı bir kod mu daha güvenli olur yoksa sadece o şirket çalışanlarının bakabildiği kod mu? Bu açık zaten beta distrolarda bulundu yani stabil hiçbir distrolarda yoktu. Hiç mi problemi yok tabi var o yüzden daha çok açık kaynak yazılımlara yönelterek insanları bir çift göz daha eklemek. Offline kısmına kesinlikle sözüm yok tabi ki offline daha güvenli ama ona bulut denemez taşınabilir diskten hiçbir farkı olmadığı için. Ona bakılırsa intranet daha güvenli o zaman 😂
@@meteailesi Offline tabi ki daha güvenli ama ona bulut/home server denemez. Taşınabilir disk taşımak daha mantıklı o zaman hatta bir tık daha ileri gideyim, intranet kullanmalı o zaman.
Bu kanalın mükemmel olduğunu düşünmeye başladım, bu konular Türkiyede çok az konuşuluyor. Aptal bir teknoloji kanalı değil gerçekten, çok seviniyorum bu konuların ele alınmasını. Teşekkürler!
Son zamanlarda bu konuyu araştırıyordum üzerine iyi denk geldi. İyi ki yapmışsınız bu videoyu.
Bende aynı şekilde, tam üstüne geldi.
Liseye giderken eski bilgisayarıma ISS Server kurarak evimden Web sitesi publish etmeye çalışıyordum , duygulandım gerçekten çok güzel bir video olmuş
IIS tir o, ISS olsa duramazdin :)
@@Polatpeker1919 😂
CasaOS gerçekten güzel bir çözümmüş, üzerine uygulama kurulabiliyor olması çok büyük artı. Bu tür sistemleri kurmak dediğiniz gibi maliyetli olabilir, ben evimde keenetic modem kullanıyorum ve bu modemin birçok özelliği var, modem girişine bağlayacağınız ssd veya USB belleği bulut depolama olarak da kullanabiliyorsunuz, modem direkt size kendi alan adından bir yönlendirilmiş domain veriyor, tek yapmanız gereken modemden port açmak ve doğrudan domain üzerinden istediğiniz yerden erişebiliyor oluyorsunuz. Bu çözüm de bence bulut depolama alanında çok profesyonel olmasa da güzel bir çözüm olabilir.
Bu yöntem işlevselmiş teşekkürler
Evet daha düşük maliyette yine iş görecektir, güzel tavsiye.
bu yöntemde ,internet servis sağlayıcımız modeme bağladığımız usb veya ssd deki verilere erişebilir mi?
Teşekkürler.
Bilinçli teknoloji tüketiciliğiyle alakalı Türkçe içerik üreten birini daha görmek beni çok sevindiriyor :) Diğeri ise Yusuf İpek, kendisine selamlar.
yks çalış kardeşim 🫠
@@Edip2 tmm edip abi✋😳🤚
@@Multowz hadi ♥️
anlatıcının diksiyonu ve metin çok hoşuma gitti seviliyorsunuz daha çok duyulmanızı ve büyük bir kanal olmanızı dilerim
Teşekkür ederiz TH-cam Türkiye'de teknoloji alanında güzel video çekenlerden birisiniz
Yusuf ipeğin ilerdeki içeriği olması biraz tesadüf olmuş :)) (Anketten bu çıkmıştı)
Ben de Raspberry Pi 5'ime uzun zamandır Open Media Vault 7 kurmak için TH-cam'da rehber ararken şans eseri, ona alternatif olan CasaOS'i kefşettim. Sonra uygulama mağazasındaki NextCloud, Jellyfin gibi uygulamalardan haberdar oldum ve bir aydınlanma geldi, "bunun videosunu yapmalıyım" dedim.
@@evrimagaci2Abi video mükemmel olmuş ama bir şey soracağım. Raspberry Pi 5 M2 Hati nerede buldunuz ve takılıyken gpio pinlerini kullanabiliyor muyuz?
Tesadüf mü bilemedim ama kaliteli içerik.
Pi-hole mu çıkmış? Valla onu kim seçtiyse çok boş adammış.
@@KaptanUfukne anlamda?
Video konuları süper. Emeğinize sağlık
Gerçekten bazen bunu çok düşünüyorum. Ancak telefonumda ya da disklerimde çok aşırı kritik bilgiler barındırmadığım için google drive servisini kullanmak işime geliyor şimdilik. Ayrıca, sizin de söylediğiniz gibi, Türkiye şartları maalesef çok masraflı bir yer bu süreç için, o yüzden tercihe kalmış. Maalesef google'ın herşeyini kullandığım için ve bütün bu araçları birbiriyle iletişim halinde olduğu için çok alıştım. Bir keresinde drive'a attığım bir korsan yazılım dosyasını tespit edip bana güvenlik gerekçesiyle uyarı mail'ı atmıştı google drive. Bu da dosyalarımın ne denli izlendiği konusunda beni epey düşündürmüştü. Ancak gün sonunda kar zarar bağlamında şimdilik vazgeçemiyorum. Yine de bilmediğim yönleri ve uygulama örnekleriyle fikir verdiğiniz için çok teşekkürler. Videolarınızı severek izliyorum ve devamını diliyorum. Elinize kolunuza sağlık.
Süper. Çok bilgilendirici bir video🤘
Böyle bir homelab kurma planlarım vardı. Docker'lar, portlar, otomasyon, konfigurasyon dosyaları havada uçuşuyor. Çoğu merkezsizleştirme uygulamalarının bulunduğu bir "merkez" oluşturması ironisi çok hoş olmuş :D Hiç bilmeyen birisi için bu videodakileri kesinlikle öneririm. Akrabalarıma tanıdıklarıma bundan kurarım büyük ihtimalle. Ama kendi evimde old school devam :)
Faydalı bilgileri böyle anlaşılır şekilde paylaştığınız için teşekkürler.
Konudan bağımsız anlatım tarzınız çok iyi tebrikler
Sonunda "gerçekten" önemli konulara değinen bir teknoloji kanalı. Bir siz bir de Yusuf İpek'i seyrediyorum Türkçe içeriik olarak, diğerleri fıs.
İngilizce terimleri Türkçe'ye çevirmen çok güzel. Dilimizi korumak için çok çok önemli.
Rasperry pi videonuzda jellyfin, nextcloud yorumu yapmıştım güzel olmuş ek olarak portainer da lazım bence :)
Ahh jellyfin üzümlü kekim syncplay bile yapıyor. Intel Nuc pahalı gelirse Orange pi 5 plus öneririm kesinlikle
ZimaBlade inceleyin derim
Evrim agaci 2 deki vidyolar silinince ilk üzülmüştüm fakat senin değindigin konular da çok güzel
Selam, silinmediler aslında. Hepsi burada: www.youtube.com/@evrimagacipod/videos
4:00 komplo teorisi dediğini gün aşırı yaşıyoruz dostum
CasaOS iyi bir seçim olmuş. Ayrıca çok yararlı bir video olmuş elinize sağlık.
Bazı düzeltmeler ve eklemeler yapmak isterim, intel artık nuc üretmiyor Asus a devretti o kısmı ama Asus en kaliteli firmalardan biri.
Raspberry pi serisi Türkiye içerisinde gereginden fazla pahalı. ve bahsettiğniiz gibi yavaşlar, ayrıca kozmetik olarak da peş şık durmuyor.
Bu tip kurulumlarda ekle ayarla devreye al vs derken kafalar çokça karışacaktır.
Birden fazla disk ile kurmak en önemli nokta burada gitti fotograflarım diye dövünen yada yüzlerce dolar ödeyen tanıdıklarım var.
Gelelim öneriye, 2. el bir 4 diskli nas alabilirsiniz bu konuda Qnap ve Synology nin dısına bence cıkmayın.
4 adet harddiski sıfır oalrak almanız yararınıza olacaktır ama tercihen 2 el de alabilirsiniz çeşitli testler ile.
Kurulumu 3 diskli Raid 5 yapacaksınız ve son diski spare yani yedek bırakacaksınız.
1. disk veri bloklarının ilk yarısını
2. disk veri bloklarının ikinci yarısını
3. disk 1 ve 2 üstündeki verilerin paritesini tutacak.
4. disk ise ilk 3 ten birinin arızası durumunda otomatik devreye girmek için hazırda bekleyecek.
Bu durumda 4 adet 1TB lık disk kullandıgınızı varsayarsak toplam 2 tb kullanılır alanınız olur.
Aslında 1860 GB civarı ediyor ama nas sistemi kendi dosyaları için de yer ihtiyacı duyacagı için düz hesap 1800 diyebilirsiniz, bunun neden böyle olduğu başka bir yorumun konusu =)
Tercihen bu sisteme harici bir disk bağlayıp sistemin de yedeğini aldırabilirsiniz tüm nas sistemi ve içindeki disklarin aynı anda yanması gibi bir olasılık için ama pek olası değil bu.
Ayrıca nas kutusu arızalanırsa diskleri aynı marka bir nas sistemine takarak sisteminizi aynı sekilde sürdürebilirsiniz. Tüm sistem ayarları şifrler veri setleri tamamı diskler üzerinde tutuluyor.
Yukarıdaki örneğe istinaden kullanılabilir alan 2tb oldugundan minimum 2tb ve üstü bir disk eklemelisiniz.
Teşekkürler bunlar da çok önemli bilgiler
Gerçekten süper bir video olmuş siber güvenlik sektöründen biri olarak verilerinizi ne kadar korursanız koruyun gelen ufak bir güncelleme veya ufak bir açık ile bir gecede verileriniz gidebilir. Bu kanalın içeriklerini çok ama çok mantıklı umarım daha iyi yerlere gelir.
Komplo teorisi degil mikrofon erişimi verdiğiniz uygulamalar sizi dinliyor reklam algoritmasi oluşturuyor.
kaynak göstersene ama böyle iki lobunu da iyice ayırarak
@@halilxtan anana sor o iyi bilir ama baya uzun bişey söyler sana
@@halilxtan yazılım ile birçok şey mümkün fakat şuan için kimse bunu kanıtlayacak bir kaynak söyleyemez (deneyimleri saymıyorum). Şirketler sözleşmelerinde açıklamasa, mesajlarımızın ve seçimlerimizin incelendiğini de tahmin edebilirdik ama kanıtlayamazdık, sonuçta çoğu şirketin kullandığımız uygulamaları açık kaynak kodlu değiller ve böyle bir şey yapıp yapmadığını bilemiyoruz fakat kamera, mikrofon gibi erişimler istendiğinde aklımıza "bu yolla da incelenebileceğimiz" geliyor. Bu bir ihtimal ve tecrübelerimize bakacak olursak gayet güçlü bir ihtimal bence.
@@ParaIyzer hayat öyle garip ki her geçen gün yeni yeni eksi iq’lu insanlar çıkartıyor karşıma
@@halilxtan boş boş konuşmayın be. sürekli telefonu kayıt eden bir hayat mı yaşıyoruz. defalarca, telefona yazmadığım, sesli asistan veya klavye kullanmadığım, yani sadece yanımdakiyle sohbet ettiğim konuyla ilgili reklamlar gördüm.
Çok güzel bir alternatif, özellikle fiber internete sahip bir eve yerleştiğim zaman kesinlikle kullanacağım bir düzen.
Fotoğraf depolamak için gerçekten çok iyi, maddiyat sorunumu çözersem bi 5tb SSD alarak eski laptopumu sunucu niyetine kullnacağım. Teşekkürler video için.
Saygı Değer Administer Cagan Bey Şahsen Tekno Bilim Alakalı Yapımlarınızı Severek Takip Etmeye Başladık ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Bilgilendirici Ve Akademik İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Algoritma için kötü bir zamanda paylaşılmış bir video
ne zaman paylaşılması lazımdı
@@TheCriticalWave6 gibi
Burda önemli olan izlenme sayısından çok izlenme süresi
Aligrotma nasıl oluyor
kes
Güzel video olmuş teşekkürler
Söyledikleriniz iyi, güzel fakat bu tip bir sunucu kurulduğunda bu verilerin kaybolmasını da önemli. Sabit diskler kolayca bozulabilir cihazlardan. Bu tip veri kayıplarının önüne geçmek için Raid yapılandırmasına gidilmelidir. Aksi taktirde veri kayıpları artacaktır.
Haribo jelibon gibi şeyler yemeyin :) domuz jelatininden yapılıyor üzerinde her ne kadar sığır jelatini yazsa da. 2011 veya 2012 yılında Haribo bunu kendisi beyan etti.
Samsung'un Mobil Cihazımı Bul uygulaması hakkında bir video yapın. Hiçbir şekilde müdahale edemediğimiz, acaba nasıl devredışı bırakırız diye sorduğumuzda Samsung dışında hiçbir websitesini arama motorlarında bulamadığımız güzide bir uygulamadır. İznimiz dahi olmadan kendini silinemez yapmıştır.
bu home server işinin türkiyede yaygınlaşması çok iyi olur.
Homelab deniyor bu çözümlere , bence azımsanmayacak bir kitle var fakat bir topluluk yok. Belki bi site ya da reddit açılabilir TR olarak.
daha basit bir şey söylemek istiyorum. flash belleğinizi modeminize takıp modem ayarlarından onu aktif edebilirsiniz. modeme wi fi ile bağlı olmadan flash belleği kullanmayı destekliyor diye biliyorum
Modem derken yönlendirici (router)'ı kastettiğinizi düşünüyorum. Sıkıntı şu ki kullanıcıların büyük çoğunluğu servis sağlayıcıların verdiği çok basit özelliklere sahip yönlendiriciler kullanmak zorunda kalıyor. Bu yönlendiricilere app kuramıyorsunuz ve videoda bahsettiğim hiçbir şeyi yapamıyorsunuz. Olayı yönlendirici içinde çözmek için en güzeli OpenWRT işletim sistemi yüklü gelen bir yönlendirici kullanmak ve onun USB yuvalarına depolama bağlamak.
@@evrimagaci2 İçerik için çok teşekkürler. Ben de kendi bulut sunucumu yapmak istiyorum ama şu anda kullandığım cihaz Xiaomi 4A Gigabit Edition'da maalesef USB yok. Openwrt yükledim ve çok memnunum fakat USB olmaması sebebiyle harici harddiskimi bağlayamıyorum. En ucuz şekilde çözmek için tavsiyeniz varsa alabilirim.
Transcode işleri için Minimum intel 7. nesil i3 7700 + nvme disk çok iyi iş yapar. Önerdiğim işlemci paralel 3 adet transcode u aynı anda yapabiliyor.
Jellyfin + Radarr + Sonarr + Bazarr + Ombi + müzikleriniz için navidrome.+ telefonlarınızdaki resimler için ise syncthing
Yusuf'un bahsettikleri malesef sadece web browser kullanan kullanıcılara hitap etmeyecektir. Ancak üzülmeyin bu araçların kurulum ve konfigürasyonları ile ilgili yeterli döküman var.
Ben yaklaşık 5 yıldır kendi bu şekilde yaşıyorum. İleride canlı yayınlarla kurulumlar olursa bizlerde katılıp yardımcı oluruz.
Sevgiler.
Başarılar…
Çok açık ve anlaşılır konuşmalar.
Teşekkürler ^^
İnanılmazzz iyi bir video tam bu konuyu araştırıyordum süpersin çağan umarım ilerde seninle tanışabilirim
Statik ip kullanmayanlar (neredeyse herkes) için uzaktan erişim nasıl olacak? O konuda bir şey göremedim veya kaçırdım mı?
Bahsettigi programlari yuklediginizde kullanici kaydi yapiyorsunuz. Ordaki kullanici kimliginiz 2 cihaz arasi baglantiyi kendi kuruyor. Bu sekilde olmali… bir ara buna benzer birsey kullanmistim.
Cloudflare tunnel kullanabilirsin ne kadar sevmesem de en iyi alternatif bu yada zero-tier bir bak derim
Dinamik ip kullananlar için en ideal ve bedava çözüm openvpn. 3 cihaza kadar ücretsiz sonrasında cihaz başına belli ücret karşılığı gayet hızlı bağlantı sunuyorlar.
DDNS denilen bir sistem ile çözülüyor bu olay. İp adresi her değiştiğinde yenisi başka bir sunucuya bildiriliyor siz de o sunucu aracılığıyla tekrar bağlanabiliyorsunuz.
Yani şöyle örnek verebiliriz siz her adres değiştirdiğinizde postaneye gidip benim yeni adresim burası postalar buraya gelsin demek gibi. Arada yönlendiren ufak bir aracı var sadece. Tabii statik ip olsa daha güzel olur.
@@tenses.9592 ddns de ayrıca uğraşılması gereken bir şey. Videoya konu olan uygulamaya dahil mi? hangi hostname bağlanılacak? Ddns servisi ücretsiz mi? Parola koruması?
Saygı Değer Administer Cagan Bey Şahsen Basda Yüz Bin Abone Bandını Geçmenize Tebrikler Ederim Ayriyeten Sunucu Yarışında İçün Teknik Yönden Kuvvetli İşlemcili Sisteme Gereksinimiz Bulunuyor ... Şimdiden Emeklerinize Sağlık Her Daim Teknobilim Alakalı Bilgilendirici Ve Özgün İçerikli Yayınların Devamını Dört Gözle Bekliyoruz ...
Bunu keenetic modemler için (usb den hdd ile) olanı da anlatabilirmisin?
Hocam Apple bile sitesinde;
"Aygıtın "Hey Siri" dendiğini algılaması için, sesin "Hey Siri" kalıbıyla eşleşip eşleşmediğini belirlemek üzere çeşitli analiz aşamaları kullanıyoruz, ama bu ses analizini doğrudan aygıtınızda yapıyoruz. Sesiniz, yalnızca aygıt "Hey Siri" kalıbını algıladığında sunucuya gönderiliyor."
diyerek telefonun açık olduğu süre boyunca dinleme yaptığını kabul etmiş, kendini açıklamaya çalışmış.
İnternete bağlı olduğun sürece bunu reklam için kullanmadıklarını düşünmek bence aşırı iyi niyet.
Nedendir hiç anlayamıyorum ama videoların hepsinde çok ufak rahatsız etmiyen ama benim fark ettiğim bir ses kayması varmış gibi geliyor.(hatta ilk kez bu kanlı izlerken bunun evrim ağacının başlattığı bir yapay zeka projesi olduğunu sanmıştım. Ses ve görüntü senkronizasyonu çok daha bozuk geliyordu.) bu konudu böyle hisseden başkaları varmı yoksa benim kullandığım aygıt ekipman v.b. sebebiyle mi böyle hissediyorum?
Çok teşekkürler
5 sene önce harici harddisk almak için araştırma yapmıştım. O zamanlar West Digital'in ethernet girişli modellerinin olduğunu görmüştüm. Gerekli görmediğim için tercih etmemiştim. Ne kadar etkilidir bilgimde yok. Sadece bu iş için ilave raspberry pi almanıza gerek olmayabilir demek istedim.
Hosting hizmetleri ile ev içerisindeki ağa kurmak yerine 7/24 açık ve güçlü bilgisayarlarda bu işleri yapabiliriz.
merak edip hyper-v üzerinden bir sanal makineye ubuntu kurdum. sonrasında da casaos çalıştırdım. Sanal makineyi çalıştırdığım pc üzerinden ve sanal makineden casaos'e erişebilirken, dışarıdaki hiçbir cihazdan erişemiyorum. bunun sebebi hyper-v'nin bir engeli midir yoksa casaos üzerinde yapmam gereken bir a yar mı var?
Port yönlendirme yapmanız gerekiyor, yönlendiricinizin kontrol panelinden.
Teşekkürler
Google 2013'te vücut titreşimi ile reklam algoritması testini yapmıştı. Şu an telefonlarda bunun çalıştığını tespit ettim.
AYNEN BİZİM GİBİ DEMOKRATİK ÜLKELERDE HİÇ BÖYLE ŞEYTLER OLMAZ CANIM
Gizlilik ve mahremiyet için birşey diyemem ama reklamlardan kurtulmak için ücretli reklam engelleyiciler kullanıyorum (ücretsizler bir yere kadar yetiyor). Rahatım ve artık sinirlenmiyorum. Uçsuz bucaksız reklam çılgınlığı insanları ister istemez önlem almaya itiyor çünkü. Reklam engelleyici kullanmaya başladıktan sonra istatistiklere bakıyorum aman Allahım 10 binlerce reklam engellenmiş. günün sonunda reklam izlemeden adım atamaz hale gelmişiz.
Videoda Netflix neden bahsedildi anlamadım. Neticede video clouddan ziyade film kiralama sitesi diyebiliyoruz. Netflix dizilerinin telif hakkına veya dosyalarına sahip olmadığımız için Netflix aboneliğini iptal edip bu sisteme dönme mantıksız geldi.
Ben Synology NAS kullanıyorum. Çok memnunum
hocam kurulumlar ile ilgili bilgide verecek misiniz?
Orası biraz fazla teknik kalıyor malesef bu kanal için. Yarım saatlik ekran görüntüsü üzerinde konuştuğum bir video takdir edersiniz ki pek izlenmez. Ama eminim internette çok net kaynaklar bulunabilir.
Iizlemeye başlamadan beğendim benim alan
Hep yapmak istediğim bir şeydi. Videoyu izledikten sonra her ay para ödediğim vps'i eve taşımalı mıyım onun kararını vereceğim
Ülkede istihbaratçılar bile bu kadar verilerine düşkün değil yani biraz paronayaklık gibi kullanmayı verir geçersin Instagram senin verin zaten depoluyor kendi sosyal medyanı mı açacaksın Next cloud güzel bir çözüm ben de kullandım eski bilgisayarınız varsa onu Server gibi kullanıp verilerinizi yedekleyebilirsiniz ne gerek var diyebilirsiniz bir tane hard disk alırım içine atarım ve bu kadar
SÖYLEDİĞİM ŞEYLER ÖNÜME REKLAM OLARAK ÇIKIYOR BİLİYORUM ÇOK İNANILMAZ GİBİ DURUYOR AMA GERÇEK !
Kaliteli bir içerik olmuş fakat hırsızlık, yangın, donanım arızası vb durumlarda tüm verileri kaybetmek üzücü olabilir.
Intel NUC’un birçok model kombinasyonu var, minimum hangisini önerirsiniz?
ramsız satılanlar var onlardan uzak durmanı tavsiye ederim. min 12 nesil i5 8gb ramli işini görür. ram 16 olursa dadından yenmez.
Ben de son günlerde bu konuda araştırma yapıyordum. Öğrenci olduğum için muhtemelen eski bir kasalı bilgisayar alıp ona kuracağım. VM ile önden sistemin çalışırlık durumunu sanal makine oluşturup denedim canavar gibi çalışıyor. Bu veri muhabbeti beni de çok sıktı gerçekten. Tamamen kopmasam da şirketlerde ve hatta videolardaki sayı değil canlı bir insan olduğumu hatırlıyor ve hatırlatıyorum bu şekilde. Henüz keşfedemedim bu hareketin bir topluluğu var mı yok mu bilenler varsa bilgilendirebilir mi?
Eğer yoksa biz kuralım :)
Özgür yazılım, de-google, homelab kavramlarını araştırabilirsin. Bunlar ile alakalı topluluklar çok sayıda mevcut.
@@Multowz teşekkür ederim hemen başlıyorum bunları incelemeye
Iyi guzelde dış agdan ev agina nasil baglanacagiz? Port yonlendirme yapmaniz gerekli degilmi? Port yonlendirme ipv4 iplerin tukenmesinden oturu operatorlerin cgnat yapısına dönmesine ve ev agini dis dunyaya acmanin onune geçiyor. Bunun icin statik ip hizmeti alip aylik 100tlde operatore ucret odemek zorunda kalacagiz, bence bu konuyada deginmelisiniz.
Tabiki port yönlendirme yapmak gerekiyor ama statik IP'ye gerek olduğunu sanmıyorum. IP numaranız değiştikçe kullandığınız uygulamalarda bunları güncellemek mümkün. Zaten telefondaki Jellyfin gibi uygulamaların login ekranında ip ve şifre soruluyor. Bu dahil daha basetmediğim pek çok detay var. Videonun süresini kısaltmak için bazı detayları atlamak gerekiyor.
Statik ip kullanmayacaksak o zaman serverı aldığımız firmanın sunucusunu kullanmak durumunda kalacağız. O zaman da google a güvenmeyip ayaktakimi şirketine mi güveneceğiz. Bence videonun kendisi konusuyla beraber saçmalık. Kendi server kuracaksın statik ip alacaksın ve hiçbir dış yazılım kullanmadan dosyalara ulaşacaksınız. Yoksa iş döner başa merkezi bir program kullanacaksak google gibi güvenilir site varken neden terkedeyimm
@@drsait hahahaha haklısınız yerel şirketler google'a güvenilirliğe kıyasla neredeyse bir hiç ama yinede video için saçmalık demeyelim hocam emek var ve ayrıca özgün içerik üreten nadir kanallardan bir tanesi.
"4.04" konuşulanların reklam olarak karşımıza çıkması komplo teorisi değil. ben bir reklamcıyım ve bu odakta reklam alımları yapılıyor. kullandığınız uygulamalarım mikrofon erişim izinlerini kontrol edin :)
Siber güvenlik uzmanı değilim, bu yüzden evde sunucu kurmaktansa Google ve Apple’ın bulut servislerine güvenmeyi tercih ediyorum. Verilerimi şirketlerden saklamaya çalışırken, kötü niyetli kişilere açık hale getirmek mantıklı gelmiyor.
google ve apple gibi şirketlere güvenebileceğin ne mağlum ?
@@onat_mys Onlar tanrı. Onlar için sen veya ben basit birer veri kümesiyiz, bir kaç bitlik datadan ibaretiz, verilerimiz onlar için bir şey ifade etmiyor. Evdeki bulut sistemim Google’ın sunucuları kadar güvenli olamaz, üstelik daha açık bir hedef ve sabit adresi var. Hiç gerek yok. Verilerim kıymetli ve bunun için Apple, Google gibi bulutları tercih ederim.
Oyun videosu vardı devamı gelecek mi ?
bu kanalı beğeniyorum. normalde like atma alışkanlığım hiç yoktur ama bu videolara özellikle dikkat ediyorum elinzie sağlık
Uzaktan erişim için statik ip veya ddns gerekli değil mi? Bunu sağlıyor mu?
Abi o basliktaki kelim nedir ya. 5 denemede ancak okudum. Neymis? Merkezisilesmemek. Cok mu aradin 😊
İngilizcesi de masum sayılmaz: Decentlization.
@@evrimagaci2 Daha karmalığı ademi merkeziyetçilik :)
Ben 2 yildir kullaniyorum diskim direk modeme bagli ve modemin islemcisi kartı bu isi destekliyor tek sıkıntı uzakta ilken upload in yetmemesi 20 Upload ucu ucuna yetiyor ki cogunlukla da yavas kaliyor onun haricinde bir sıkıntısı yok telefona da otomatik yedek aticak apk kurdum cektigim foto gun sonunda telefon wifi gördüğü an evimdeki diske otomatik gonderiyor.
uyg. nedir söyler misiniz
Hocam şunu sormak istiyorum ben bir python scriptini flutterda kullanmak istiyorum.Python scriptini bir apiye dönüştürdüm bunu bir şekilde sürekli çalıştırmam gerekiyor tavsiyen nedir bulut sunucuları pahalı geliyor ne önerirsin acaba
Çağan bey merhabalar, uzun zamandır film, dizi, kitap vb için bir nas sunucu alasım var, sizce kendi işletim sistemi olan bir nas sunucu almak mı yoksa böyle intel nuc gibi bir mini pc alıp bunlar ilemi nas sunucu yapmak, küçük bir yerde yaşıyorum bir wifi dağıtma anteni alıp apartmana dikmeyi düşünüyorum , tüm ilçeye kendi ağımı vereyim istediğiim yerden takılayım diye, wps ile bağlantı açarım güvenlikte sorunum olmazda, yaşadığım ilçe göçük Lüleburgazda yaşıyorum ve ilçenin tam göçük yerinde oturuyorum anten merakımı her yerden kendime ağ hizmetimi batıracak gibi duruyor.
Qnap nas cihazı kullanıyorum. Dediğiniz her şeyi kendi eko sisteminde yapıyor. Fakat yine de sözleşmede görsellerimin kendi sunucuları üzerinden geçtiği yazıyor. Yani yazılım hariç her şeyi ben ödüyorum fakat yinede başka sunucular bilgilerime ulaşıyor.
İşte o yüzden QNAP'in akıllı özelliklerini kullanmayıp USB üzerinden Intel NUC'a bağlamak ve bulut depolamayı/yedeklemeyi CasaOS & Nextcloud ile yapmak gerek. NextCloud açık kaynak kodlu ve verilerinizi paylaşmıyorsunuz.
qnap içinde nextcloud var sanırım
Yanlışınız var, mesela ben format sonrası yazılımlarımın tamamını hemen evimin hizasında bulunan bulutun içinde saklıyorum, tabi haftada 1 aynı hizaya denk gelen yeni bir buluta transfer ediliyor ve transfer sonunda bulut imha ediliyor.
sonuçta router bi internete bağlı, kullandığımız uygulamalar verilerimize erişemez mi?,
abi alnın kırışık kalacak yüzünü öyle yapma sürekli :D
Telefon ve Kablosuz Kulaklık sinyalleri kanseri tetikliyormu bununla iligili video gelsin🙏
casaos'e ne kadar güvenebiliriz, buradaki uygulamalarda verilerimiz güvende mi?
Kaynak kodları açık. Github'da her bir özelliğin hangi kod ile yapıldığı açık seçik ortada.
Blockchain aklıma geldi
Yani sadece arkadaşlar arasında süt sağma makinesi hakkında konuşurken internette gezinirken sitelerde süt sağma makinesi çıkması nasıl bir komplo teorisi oluyor onu anlamadım
10:01 abi ip adresini sansürlemeyi unutmuşsun
bi sorun teşkil etmiyor zaten
Hiç bi halta yaramadığı içindir
Oradaki yerel IP adresi. Yani sadece benim yönlendiricime bağlı kişiler ona erişebilir.
Şu sunıcuyu hep kurmak istiyordum ama hiç fırsat bulamıyordum
Telefon yanımızdayken konuştuklarımızın reklam olarak karşımıza çıkmasının komplo teorisi sınırlarını zorladığını mı düşünüyorsunuz gerçekten? :D
yeni cikacak işlemciler hakkında bilgi verirmisin
Ben evde aynı şekilde debian üzerine nextcloud sunucusunu kurdum. Tavsiye ederim
hocam ne gibi uygulamalar var sunucunuzda ....
sen şimdi diyorsun ki konuştuğun konular üzerine internette reklam çıkması komplo teorisi he? :D
5:50 umarım Google'a dava açmıştır
"Türkiye gibi demokratik rejimlerde" :D
İktidarın hala seçimlerde kaybedebilmesi bence bir ülkeye demokrasi diyebilmek için asgari gereksinim.
Static IP gerekmiyor mu bunun için?
hayır, onu casaos kendi uygulaması üzerinden yapıyor. benim güvenmediğim casaos un kendisi mesela. neyse yine de iyi bir çözüm
Devam abim
Hadi Arkadaşlar lütfen Abimizi 1 milyon yapalım ❤❤❤
👇
abi türkiyede yaşadıgına karşı şüpelerim var saat 12 de video atmak nedir
:D
Merkezsizleşmeye alternatif değil ancak mahremiyet konusunda Apple iCloud'un diğerlerinin aksine neredeyse tüm verilerde uçtan uca şifreleme sağladığını da not düşmek lazımdı bence. Eğer cihazlarınız Apple ise uçtan uca şifrelemenin aktifleştirildiği bir iCloud hesabı kullanmak çok daha pratik bir çözüm olabilir.
Keşke disk arızaya girince verilerin uçacağını da söyleselerdi.
Videoda zaten bu sorundan bahsediliyor. Serverlar için olan bir sabit disk alırsanız bu sorun bir nebze ortadan kalkacaktır. 24 saat çalışmak ve büyük verileri 24 saat bir yerden başka bir yere transfer etmek için yapılmış bu diskler sorununuzu çözer. Buda yetmezse Bozulması zor olan sabit disklerden 2 3 tane alıp yedekli şekilde kullanmanıza olanak sağlayan sistemler kullanabilirsiniz. Dünya üstünde bu sorunu düşünen tek kişi siz değilsiniz merak etmeyin. Bulutta saklanan verilerde aynı şekilde saklanıyor hayal ettiğiniz gibi üst düzey bir teknoloji yok. Bulut hizmeti verenlerin yaptığı tek şey bunu kolayca ve telefonunuza entegre şekilde yapması bu yüzden diğer çözümleri düşünmek aklınıza bile gelmiyor.
@@iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii2306 sağol ya müthiş bir bilgi paylaştın benimle bilmiyordum iyi oldu!
Tamda elimde bi raspberry pi5 ve hdd varken bunu gördüm acaba dinleniyormuyum?🤣🤣🤣🤣
Usb hdd alıp devrimdışı saklamak en iyisi
aslında insanlaı Merkezsizleşme Hareketine katacak bir şirket kurulabilir insenlara güzel bir şekilde anlatılırsa bi çok kişi bu sistemin kendi evine kurulması için para ödeyecektir.
Nas sistemlerini kısa geçmişsin ev kullanıcıları için daha kullanışlı ve daha az teknolojik okur yazarlık gerektiren en mantiklı ve uyğun sistem bu bence tabi birincil amacın sponsor reklamı yapmak deilse 😂
04:33 Alanya 🌴🌞
Arada kullandığınız uygulamaların verilerimizi izinsiz bir şekilde kullanmayacağına nasıl güvenebiliyoruz. Ücretsiz sunulan uygulamalar nasıl oluyor da kendilerini yeteri kadar koruyor veya çalışmalarını nasıl finanse ediyor?
Video başındaki istismar ihtimali aslında işin ne kadar doğru olduğunu göstermiyor mu? Suçsuz oluğunuz ispatlanabiliyor ama suçlu olan biri olsaydı bir çocuğun hayatını kurtarmış olmayacak mıydı?
Bu tarz videoların insanları komplo teorilerine ittiğini düşünüyorum. Basit bir hatadan dolayı verileniz uygunsuz olarak kullanılabilir diyorsunuz ama evdeki uzaktan erişilebilir sunucu aslında çok riskli fazla güvenip önemli bilgilerinizi tutarsanız tamamen sizi yakabilir. Eğer güvenilirlik istiyorsanız taşınabilir bellekler daha mantıklı onlarda bile risk var ama her zaman elinizin altında hele ki şu sıra 256gb hızlı bir microsd kartı bile 800-900 liraya alabiliyorken sunucu kurmak artık biraz saçma sanki
Bu arada ben şahsi bir sunucu kurmak istiyorum benim için faydalı oldu. Basit uzaktan erişebileceğim şeylere için istiyordum güvenlik benim için çok sorun değil. Bunu başlığa yazsanız aslında benim gibi bu işlemi basit bir şekilde halletmek isteyenlere faydası olacaktır. Eski bir bilgisayarı bunun için kullanmayı deniycam
Teorik olarak bir şekilde internete erişimi olan bir cihazdaki hiçbir veri güvenli halde denilemez, burada bahsettiğiniz üçüncü taraf uygualamalar olan eklentiler açık kaynak değilse (aslında öyle olsa da kesin olarak bilemezsiniz) arka planda verilerinizi işleyip işlemediğini bilemezsiniz. Yani %100 veri güvenliği için verilerinizi "Offline" olarak saklamaktan başka çareniz yok.
Öyle tabi ama kötünün iyisi diye bir tabir vardır, bilirsiniz. Bu arada CasaOS, NextCloud ve JellyFin açık kaynak kodlu uygulamalar.
Açık kaynak olarak nasıl kesin bilemeyiz acaba github linki de mi kesmiyor?
@@omerkurtdev geçenlerde bir açık çıktı , büyük ihtimalle bir istihbarat örgütü gönüllü olarak açık kaynak projelere düzgün katkılar yaparak güven kazanıp sonrasında da backdoor yerleştiriyorlar ve çok dağınık şekilde koda gömüyorlar. Usta yazılımcılar bile anlamakta zorlanıyor :) Bu nedenle açık kaynak / kapalı kaynak farketmeksizin hepsi kendince risk barindiriyor , bence bunu söylemek istemiş arkadaş.
@@meteailesi Evet xz paketinden bahsediyorsunuz. Bu açığı bulan siber güvenlik uzmanı değil sadece gönüllü bir kullanıcı bu açık kaynağın yine ne kadar kapalı kaynaklara nazaran üstün olduğunu gösterir. Kapalı kaynak olsa bunun farkına bile varılamayacaktı. Hadi varılsa bile bu kadar hızlı bir önlem alınamayacaktı. Binlerce gözün baktığı bir kod mu daha güvenli olur yoksa sadece o şirket çalışanlarının bakabildiği kod mu? Bu açık zaten beta distrolarda bulundu yani stabil hiçbir distrolarda yoktu. Hiç mi problemi yok tabi var o yüzden daha çok açık kaynak yazılımlara yönelterek insanları bir çift göz daha eklemek. Offline kısmına kesinlikle sözüm yok tabi ki offline daha güvenli ama ona bulut denemez taşınabilir diskten hiçbir farkı olmadığı için. Ona bakılırsa intranet daha güvenli o zaman 😂
@@meteailesi Offline tabi ki daha güvenli ama ona bulut/home server denemez. Taşınabilir disk taşımak daha mantıklı o zaman hatta bir tık daha ileri gideyim, intranet kullanmalı o zaman.
teknoloji ağacı da olabilir aslinda kanal adı