Misdiagnose als verdienmodel: Hoe trauma tot ziekte wordt gelabeld - Marcus Krielen | WijsDom

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 390

  • @wijsdom
    @wijsdom  14 วันที่ผ่านมา +13

    ☆☆STEUN WIJSDOM☆☆
    Waardeer je wat ik maak & bespreek? Help me zodat ik videos kan blijven maken. Steun via:
    www.sanaeorchi.com/doneren
    Tips? Suggesties voor gasten? Handje helpen als vrijwilliger?
    Alle vormen van hulp wordt met open armen ontvangen!

    • @Anja1111
      @Anja1111 11 วันที่ผ่านมา +2

      @@denicechloé Het lijden wat je hebt en de hinder die je ondervindt, wordt toch niet ontkend? Marcus heeft gewoon moeite met het universele label en de nogal standaard aanpak vanuit de GGZ. Volgens mij ontkent hij dus niet wat je allemaal ondervindt in je dagelijkse leven. Hij heeft hier gewoon een andere visie op en behandelt het anders. Kennelijk met succes. Ik vond het boeiend om naar hem te luisteren. Jouw situatie wordt niet ontkend.

    • @denicechloé
      @denicechloé 11 วันที่ผ่านมา

      @@Anja1111 Er wordt letterlijk gezegd autisme bestaat niet. Als auti-moeder maakt mij dit heel boos, er is al weinig begrip vanuit de buitenwereld. En alle onwetende en de mensen die in ontkenning leven roepen hier lekker mee. Trauma en autisme hebben inderdaad overeenkomende symptomen maar is zeker niet hetzelfde! Er zijn zat kinderen met trauma's die geen autisme hebben en andersom, deze redenering is niet goed onderbouwd. Het is wetenschappelijk bewezen dat autisme erfelijk is en aangeboren dus niet op latere leeftijd vanuit trauma ontstaat. En geen label plakken op iemand? We moeten het beestje bij de naam noemen alleen dan kan er gerichte hulp en rekening worden gehouden met dit ziektebeeld. Autisme en andere verwante stoornissen zijn niets iets om je voor te schamen, het heeft namelijk ook zn mooie kanten. Ik hoop dat dit taboe ooit wordt doorbroken!!

    • @denicechloé
      @denicechloé 11 วันที่ผ่านมา

      @@Anja1111Er wordt letterlijk gezegd autisme bestaat niet. Als auti-moeder maakt mij dit heel boos, er is al weinig begrip vanuit de buitenwereld. En alle onwetende en de mensen die in ontkenning leven roepen hier lekker mee. Trauma en autisme hebben inderdaad overeenkomende symptomen maar is zeker niet hetzelfde! Er zijn zat kinderen met trauma's die geen autisme hebben en andersom, deze redenering is niet goed onderbouwd. Het is wetenschappelijk bewezen dat autisme erfelijk is en aangeboren dus niet op latere leeftijd vanuit trauma ontstaat. En geen label plakken op iemand? We moeten het beestje bij de naam noemen alleen dan kan er gerichte hulp en rekening worden gehouden met dit ziektebeeld. Autisme en andere verwante stoornissen zijn niets iets om je voor te schamen, het heeft namelijk ook zn mooie kanten. Ik hoop dat dit taboe ooit wordt doorbroken!!

    • @denicechloé
      @denicechloé 11 วันที่ผ่านมา +3

      @@wijsdom na deze video steun ik niet meer. Ik vind het een hele heftige uitspraak dat er wordt gezegd dat autisme niet bestaat. Dit is enorm kwetsend voor mensen die hier dagelijks mee te maken hebben.

    • @denicechloé
      @denicechloé 11 วันที่ผ่านมา

      @@Anja1111 het lijden niet maar autisme wel en daar heb ik het over!! Trauma en autisme hebben inderdaad overeenkomende kenmerken maar is zeker niet hetzelfde! Er zijn zat kinderen met trauma's die geen autisme hebben en andersom, deze redenering is niet goed onderbouwd. Het is wetenschappelijk bewezen dat autisme erfelijk is en aangeboren dus niet op latere leeftijd vanuit trauma ontstaat. Dan zou EMDR therapie wel helpen! En geen label plakken op iemand? We moeten het beestje bij de naam noemen alleen dan kan er gerichte hulp en rekening worden gehouden met dit ziektebeeld. Autisme en andere verwante stoornissen zijn niets iets om je voor te schamen, het heeft namelijk ook zn mooie kanten. Ik hoop dat dit taboe ooit wordt doorbroken!!

  • @VerbondenLerenLeven
    @VerbondenLerenLeven 11 วันที่ผ่านมา +19

    Wat blij ben ik met deze aflevering!!! 100% eens. Ik kreeg in 2005 het sticker autisme. Ik werd vastgezet. Nooit werd uitgelegd dat ik traumadelen had. Ik kreeg risperdal en sertraline. Ik raakte in 2010 burnout en in 2018 kreeg ik cvs, ik kon vrijwel niks meer bijna vijf jaar lang. Tot ik de alternatieve geneeskunde ontdekte en ik na twee behandelingen bioenergietherapie weer mijn energie terugkreeg. Toen ik o.a. Jan Bommerez ontdekte begreep ik zoveel meer. Hij verwoorde wat ik had. Mijn vrouw had 'een hersenbeschadiging en was chronisch beperkt', tot ik begreep dat het voornamelijk geboortetrauma was wat zij heeft. Nu maken we samen een innerlijke reis om onze traumadelen te helen, en het is zo veel beter, er komt verbetering en steeds meer vrijheid, en ook meer energie. Hoe meer oudzeer we ontladen, opruimen, hoe meer vrijheid. Dit is de echte geneeskunde.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +1

      Autisme is geen sticker

    • @sandtx4913
      @sandtx4913 9 วันที่ผ่านมา +1

      Wat mooi om te lezen. Zou je wat meer kunnen vertellen over bioenenergie therapie? Wat voor soort en waar/bij wie en wat het exact voor je deed? Ik zit al ruim 7 jaar in een burn-out (met hersentrauma), daarnaast trauma's aan het verwerken en te maken met vocht en schimmel in mijn woning. Vraag me af of bioenergie therapie evt ook kan helpen bij zware burn-out en schimmeltoxiciteit.

    • @saskiakarels4184
      @saskiakarels4184 3 วันที่ผ่านมา

      ❤🎉❤

    • @saskiakarels4184
      @saskiakarels4184 3 วันที่ผ่านมา

      ​dat hangt er van af

  • @bramenstruikje.
    @bramenstruikje. 14 วันที่ผ่านมา +60

    Wij hebben allemaal een stempeltje. Hele gezin. We hebben jaren hulp gehad. Vanaf het moment dat we de stempeltje hebben losgelaten en gestopt zijn met de hulp) en daarmee zelf aan de gang zijn gegaan met onszelf gaat t nu super goed.
    Ik denk dat er bijna altijd trauma onder zit.
    En de hulpverlening die het goed bedoeld geeft bv bij autisme aan dat de hele dag ingevuld moet zijn hoe de dag eruit gaat zien. En dat alles voorspelbaar moet zijn . We zijn daaruit gestapt en juist onze eigen weg hierin gegaan. We zaten met de hulpverlening eigenlijk ook in de controle. Je word hulpeloos gemaakt ( slachtoffer)
    Trauma.s verwerken dat is het beste wat je kan doen. Want we zaten op het randje van de afgrond. Ovnverwerkte trauma.s
    Die je zelf niet meer weet hebben we aangepakt met neurofeedback.
    Er werd tegen ons gezegt dat de kinderen nooit zelfstandig zouden worden. Nou dat is super goed gekomen. We zijn zelf wakker geworden
    En nu gaat t zo goed samen. Ik ben zo blij met deze uitzending . Dit is echt hoe het is.
    Lieve mensen werk aan jezelf er is echt een weg. Er zijn zoveel alternatieve mogelijkheden. Zoek wat bij jouzelf aansluit
    ❤❤❤❤❤ dankbaar voor deze uitzending ben er emo van🎉🎉🎉🎉🎉🎉

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +1

      Je bent gewoon wie je bent.
      Stop met het woord stempel!

    • @bramenstruikje.
      @bramenstruikje. 11 วันที่ผ่านมา

      @AmberV1978 ja klopt er had zogenaamd stempeltje moeten staan

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      ​@@bramenstruikje.Het is een diagnose. Geen stempel en geen label. Je bent een mens, geen kledingstuk.

    • @lucievantongeren4776
      @lucievantongeren4776 10 วันที่ผ่านมา +2

      Mooi en goed 'gezegd',Bramenstruikje met een hoofdletter. ❤
      Zo heb ik het ook ervaren.❤
      Nu 72,veel 'stekels' ondervonden..maar door de jaaren heen,steeds meer 'mij' gevonden.❤
      Niet regulier.
      Dank voor het boeiende onderwerp , jouw reactie en veel goeds voor je, ' Bramenstruikje'!❤

    • @bramenstruikje.
      @bramenstruikje. 10 วันที่ผ่านมา +1

      @@lucievantongeren4776 wat fijn dat je nu ook jezelf hebt terug gevonden. En zo komen we steeds een stapje verder in de goede richting. Bedankt voor je reactie!!

  • @nicoenlindadejong2370
    @nicoenlindadejong2370 14 วันที่ผ่านมา +21

    Wat een herkenbaar verhaal. Ik herken het vanuit mijn eigen situatie met onze oudste dochter. Altijd gelukkig naar mijn gevoel geluisterd en haar geen medicatie gegeven. Zelf innerlijk werk gaan doen en haar echt zien voor wie zij is. Zij zou autistisch zijn, ik heb er altijd in geloofd dat zij leerbaar was. Nu is ze 28 jaar en heeft een eigen bedrijf waarbij zij mensen helpt met het verwerken van trauma. En ze is ervaringsdeskundig door alles wat we samen hebben meegemaakt.Deze ervaringen hebben mij geholpen mijn werk als thuisbegeleider, mijn geleerde inzichten kunnen delen met de gezinnen die ik begeleidde. Helaas mag ik dit nu niet meer, omdat ik geen SKJ registratie heb. Dus na jaren van ervaring met gezinnen nu werkzaam in het verpleeghuis.

    • @theraheemskerk9498
      @theraheemskerk9498 13 วันที่ผ่านมา +3

      Uw dochter mag zich gelukkig prijzen!

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Een diagnose "autisme" betekent niet dat je iets moet gaan slikken. Je autisme gaat daar niet van over.
      Je kunt wel vervelende symptomen onderdrukken, waardoor een deel van de patiënten beter gaat functioneren.

  • @organicchemistry6357
    @organicchemistry6357 3 วันที่ผ่านมา +1

    We hebben meer mensen als Marcus Krielen nodig! Het zou het waard zijn voor hem om voorlichting te geven!
    Het zou ookmooi zijn als je de volgende keer iemand als dr. Paul Frijters of Tjeerd Andringa uitnodigt, want zij hebben goed onderbouwde krituek op reguliere universiteiten.

  • @joostvanderpeet3787
    @joostvanderpeet3787 13 วันที่ผ่านมา +16

    Sanae Orchi & Marcus Krielen , GOUD !!! ...in één woord... want dit onderwerp frustreert mij al jaren ! Het gemak waarmee mensen , kinderen doorgaans een "stempel" krijgen, verschrikkelijk.. !... laat kinderen, kind zijn ! En natuurlijk zijn er mensen met een eigenschap, maar dat hoeft niet zo groot gemaakt te worden !

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Wat een bullshit joh!
      Een diagnose krijg je niet zomaar. Daar gaat gedegen onderzoek aan vooraf. Heel veel vragen.. over je hele leven. En natuurlijk zullen er soms verkeerde diagnoses worden gesteld. En natuurlijk zullen er mensen zijn die zich niet kunnen vinden in een diagnose. Maar doe niet alsof álle diagnoses verkeerd zijn of niet mogen bestaan. Het kan je ook rust geven en helpen. Handvatten geven. Het is niet alleen maar negatief.
      Deze Markus creëert zijn eigen waarheid.
      Dat is net als met de bijbel; is dat de waarheid? De enige? Wie zegt dat?
      Het is maar net wat je wil geloven!

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      En wat bedoel je met je laatste zin?

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Een diagnose is noodzakelijk om een beroep te kunnen doen op de WMO. Als je goede diagnostiek afwijst, doe je jezelf tekort.

  • @Amber4
    @Amber4 13 วันที่ผ่านมา +10

    Exact! Ik zie zoveel mensen om me heen die duidelijk een trauma hebben meegemaakt. Ook zie ik dat ze veel koolhydraten eten. Dat doet iets met je brein.

    • @dipperdiedap
      @dipperdiedap 11 วันที่ผ่านมา

      Zeker waar. Komt door het hoge suiker gehalte wat we innemen. Zelf verschil ook gemerkt met het volgen van een keto plan

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 10 วันที่ผ่านมา

      Je lult maar een eind weg, net als Marcel Krielen.

  • @LEVENINVRIJHEID
    @LEVENINVRIJHEID 14 วันที่ผ่านมา +11

    Ik heb in 2007 op mijn 44e verjaardag de diagnose Asperger gekregen, na een traject van wat tests en een moeizaam verloop in mijn leven en loopbaan in de jaren daarvoor. Daarna na enige tijd de psycho-educatie gehad. Man wat was dat een teleurstelling: ik kwam tot de conclusie dat je als het er op aan komt op jezelf bent aangewezen. Uiteindelijk zelf verder geleefd en gewerkt met de wetenschap wat ik (zou )heb(ben), na gelukkig het aanbod van een WaJong uitkering (voor evt. support in werkgerelateerde situaties )te hebben afgeslagen.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Psycho educatie zorgt er toch alleen maar voor dat je jezelf en je brein beter begrijpt?
      Je zegt; daarna bleek dat ik toch op mezelf was aangewezen. Wat had je dan verwacht?

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Ik snap de link niet..

  • @alidavanderhoek4402
    @alidavanderhoek4402 14 วันที่ผ่านมา +37

    Dank jullie wel! Zelf werk ik in de hulpverlening en heb nog nooit iets met de diagnoses gekund. Zo blij dat er meer mensen er zo over denken. Heel herkenbaar ❤️🙏🏻

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +1

      Dus.. begrijp je de mensen ook niet lijkt mij??
      Als ik merk dat een hulpverlener niks kan met mijn diagnoses ben ik er snel klaar mee. Ik ga me niet meer verdedigen of alles uitleggen, voor de 1000e keer. Diegene mist dan gewoon kennis.
      Zou eens met iemand praten die autisme heeft. Dan begrijp je het misschien beter!

    • @tinekedoorten2372
      @tinekedoorten2372 10 วันที่ผ่านมา

      😂

  • @jitskekroon
    @jitskekroon 13 วันที่ผ่านมา +9

    Wauw wat mooi om nu eindelijk eens een heel gesprek met Marcus te zien en horen, volg hem al langer en wordt echt zo blij van deze man... Dit heeft Nederland zo nodig!! ✨💖🍀

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 13 วันที่ผ่านมา

      Dankjewel Jitske! ♥

  • @breg9741
    @breg9741 14 วันที่ผ่านมา +16

    Hele fijne spreker! Kijk al vaak naar zijn podcasts. Super dat hij zich hier zo voor inzet. Meer kennis en bekendheid over dit onderwerp ADHD, ADD, AUTISME ben ik helemaal voor! Ik zie ook veel om me heen met diagnoses van kinderen, maar weet dat de ouders ook veel trauma's en issues hebben. Ik was tijdens mijn scheiding ook nog niet bewust en heb helaas mijn dochter(8 jr toen) ook niet zo goed ondersteunt als ik nu zou hebben gedaan. Ik was zo met mezelf en de situatie bezig dat ik haar niet echt zag. Ik weet zeker dat ze dat erg gemist heeft en dat ze het vertrek van papa als groot trauma heeft ervaren en de bijkomende co-ouderschap. Ze werd heel opstandig in die eerste jaren na de scheiding! Ik schrok soms van haar maar liet t haar wel uiten en ging daarna met haar praten. Ik hoop dat ik er later meer met haar over kan praten...want het spijt me zo...❤maar opgroeien met bijna altijd ruziënde ouders wil je ook niet..en een ongelukkige mama...nu is het zo ZEN thuis❤

    • @MielaMaze
      @MielaMaze 14 วันที่ผ่านมา +2

    • @sandtx4913
      @sandtx4913 14 วันที่ผ่านมา

      Is je dochter oud genoeg om met haar erover te praten, al is het maar in kindertaal op haar niveau. Want hoe eerder zij kan begrijpen wat er speelde en eventueel dat kan verwerken wanneer zij er klaar voor is, hoe minder stress in haar systeem (zenuwstelsel) opgeslagen zit en hoe kleiner de kans dat dit later de rest van haar leven gaat beïnvloeden. Mijn ouders gingen uit elkaar toen ik klein was en dat was ook één van de dingen die mij later erg heeft beïnvloed. Ik ben nu een paar jaar bezig om alle stukken te verwerken/los te laten en dat is niet makkelijk omdat het mijn identiteit heeft gecreëerd. Een persoon (een masker) die ik niet ben, een persoon die reageert op situaties vanuit haar oude pijnstukken.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +1

      En nu heeft ze ook een niet passende diagnose dan?
      Je zegt het goed; het is belangrijk dat er meer kennis komt over adhd en autisme. Gelukkig is er al heel veel kennis over!
      Vroeger was je gewoon druk of vervelend, nu weet men beter.

  • @inawijnberger1435
    @inawijnberger1435 13 วันที่ผ่านมา +12

    Zo herkenbaar!
    Voorouderhealing zo belangrijk om je Trauma op te ruimen!
    Ik heb het gedaan op mijn 72ste er gaan deuren open!

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 12 วันที่ผ่านมา +2

      Geweldig!

    • @poesiemauw9122
      @poesiemauw9122 9 วันที่ผ่านมา

      Waar kan men dat doen?

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 7 วันที่ผ่านมา

      Het is onmogelijk om met traumatherapie of welke therapie dan ook autisme te genezen. En dat is precies wat Marcus Krielen beweert te kunnen doen. Dat is kwakzalverij!

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Als je geen trauma hebt, hoef je het ook niet op te ruimen. Autisme is een aangeboren, erfelijke, ongeneeslijke aandoening. Het idee dat je die zou kunnen genezen is volkomen absurd.
      Je wordt besodemieterd.

  • @jeanievanderveen4711
    @jeanievanderveen4711 14 วันที่ผ่านมา +11

    Fijn dat Marcus Bij jouw in de podcast is, zijn kritische blik naar diagnoses resoneert bij mij heel sterk.

  • @laurao.4788
    @laurao.4788 14 วันที่ผ่านมา +9

    Wat intersante podcast. Duidelijk, onderbouwd en rustig. Een mooie kijk op diagnose/plakkers wat zoveel meer ruimte en mogelijkheden biedt. Hier zullen vele mensen iets mee kunnen.Herkenbaar van jeugdzorg. Trauma zit niet alleen in misbruik of ernstige zaken. De opgedane ervaringen in de babytijd en jeugdperiode zijn indrukwekkend bepalend. Ook de ervaringen tijdens de prenatale periode, ook mega intersant.
    Bedankt voor dit fijne gesprek!

  • @AndreaV2013
    @AndreaV2013 10 วันที่ผ่านมา +2

    Ook de laatste 5 minuten zijn zo herkenbaar. Kinderen van gescheiden ouders, in soms 2 compleet verschillende gezinnen (2 compleet verschillende werelden) opgroeiend.....ook ik voel dat daar ook nog zoveel te doen is (vanuit professie én moeder én bonusmoeder). Ga er maar aan staan. Wij complimenteren onze 4 pubers regelmatig over hun aanpassingsvermogen, hun veerkracht en benoemen dat het niet altiid gemakkelijk is én dat dat ook uitgesproken mag worden.
    Tot ziens Marcus!

  • @ingmarbeldman
    @ingmarbeldman 14 วันที่ผ่านมา +8

    Wat een integer, verbindend en inspirerend gesprek.
    Ik heb het alle kanten uit gedeeld❤

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 7 วันที่ผ่านมา

      Het is allesbehalve integer. Dit is reclame voor een kwakzalver die eerst het bestaan van autisme ontkent, en vervolgens traumatherapie aanbiedt, omdat autisme ongeneeslijk is. Misselijkmakend is het.

  • @JVJF7
    @JVJF7 14 วันที่ผ่านมา +29

    Ik ben zelf gestopt met het werken in de sector, doordat alles draaide om zoveel mogelijk diagnoses op mensen te plakken, zodat ze zoveel mogelijk opleverden. Ondertussen waren er situaties van mensen die van het dak waren gesprongen (en overleden) en daar werd lacherig over gedaan. Het systeem is ziek.

    • @eliezer1060
      @eliezer1060 14 วันที่ผ่านมา +6

      Dat is pas ziek!

    • @Ppietie
      @Ppietie 13 วันที่ผ่านมา +3

      Dit is bij alle instanties zo eigenlijk ook politie.

    • @AZ6780810809
      @AZ6780810809 11 วันที่ผ่านมา

      alleen al jeugdzorg blijft een grote kolere zooi, paar uitgezonderd, als je als kind in jeugdzorg terechtkomt kom je er niet 1 2 3 meer uit, voor je 18e, iid tot zelfmoord aan toe, vreselijk, kijk docu Taken op Odysee, je mond valt open
      Laat staan als je in sat misbruik kinderen in de top v d wereld, das helemaal te ziek voor woorden, er verdwijnen zoveel kinderen, die belanden in gare clubjes, gaat al eeuwen zo, helaas, t systeem is zo zwart en duister, je kunt t je niet voorstellen, totdat je je in allerlei zaken verdiept, wat je nooit hoort op je flatscreen, zie corona, de meesten volgen al die zooi, en scholen lieper er in mee, bedrijven, de meeste mensen geloven gewoon blind wat er op tv gezegd wordt, t nieuwe normaal, sprekers dr Rutte en dr WA, ja daaaag

    • @lucievantongeren4776
      @lucievantongeren4776 10 วันที่ผ่านมา +1

      Jazeker ziek,@eliezer

    • @nicoletheunissen4639
      @nicoletheunissen4639 4 วันที่ผ่านมา +1

      Ik ook

  • @praktijkvoorreflexzonether5840
    @praktijkvoorreflexzonether5840 14 วันที่ผ่านมา +10

    Goed interview. Ik zie dit ook dagelijks terug in de praktijk . De onderstroom en verbinding, maar de puzzel leggen daar ga en sta ik voor . Mooi interview om door te geven ook 😊

  • @JeroenHega
    @JeroenHega 14 วันที่ผ่านมา +9

    Hele treffende en leerzame video.
    Mijn dank hiervoor.
    Er is bij mij in het verleden ondermeer ASS, autisme, gediagnosticeerd..
    Om eerlijk te zijn is het sindsdien niet bepaald makkelijker gegaan, ondanks dat er duidelijkheid was mbt de problemen waar ik tegenaan liep.
    En nog steeds loop ik tegen veel lastige situaties aan, vooral op communicatief en psycho-sociaal vlak.
    Omgang met mensen kan voor mij enorm complex zijn.
    Oa qua weerstand en het kunnen hebben van aansluiting.
    Heb ook veel nare situaties ervaren, zoals met hulpverleners, op de werkvloer etc.
    En nog steeds voel ik me vaak niet echt voor 'vol' aangezien en zelfs soms een speelbal.
    Daarin voel ik me ook erg kwetsbaar en soms zelfs verloren.
    Ben ook erg hooggevoelig en kan erg veel hinder ondervinden van externe situaties, zoals toxische invloeden.
    Met laatstgenoemde bedoel ik vooral vervelend gedrag en/of nare opmerkingen.
    Daar kun je erg aan blootgesteld worden in deze samenleving.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +2

      Er is in het verleden autisme bij je gediagnosticeerd.
      De problemen die je omschrijft lijken daar allemaal mee te maken te hebben? Heb je dan geen goede hulp?
      Ik heb een wmo aanvraag ingediend en toegewezen gekregen. Krijg nu hopelijk eindelijk de juiste hulp. Hulp die bij mij past.
      Je bericht, wat je schrijft, zegt niets over waar Markus over praat.. Dat diagnoses fout zijn, niet kloppen en niet bestaan. Jij zegt daar zelf ook niets over?

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      @@AmberV1978 Inderdaad: eerste een diagnose door een bevoegde psycholoog, dan een indicatie voor de WMO en adequate begeleiding die jou leert omgaan met hoe jouw brein werkt.

  • @mamamira75
    @mamamira75 12 วันที่ผ่านมา +3

    Je slaat de spijker op zijn kop met deze podcast, onderwerp en gast. Wat resoneer ik hier op. Heb een dochter (hb en hs) en nu ' diagnose ass waarvan ik zie dat ze in het Pda profiel past. Ik snap volledig dat ze hierin is beland, voelde altijd al dat zij zo is' gevormd' zeg maar door haar trauma en ervaringen.... Nu maken we gebruik van deze diagnose, temeer om haar in de rust te laten en niks te 'moeten' zodat zij zich zichzelf enigszins kan terugvinden en ontwikkelingen. Ik heb nooit de woorden kunnen vinden, maar alles wat gezegd is in deze podcast : kaboem! Dat is het het ❤️💪

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Pda profiel?

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Ik snap echt niks van je bericht 🤷‍♀️

  • @corinnaguth2529
    @corinnaguth2529 14 วันที่ผ่านมา +8

    Heel interessant om te horen dat wat deze jonge man probeert duidelijk te maken mij mijn kop in de ggz heeft gekost. Deze manier van werken is in kleine zelfstandige ondernemingen al tientallen jaren aan de gang. Echter zijn ze allemaal kapot gemaakt door ons maatschappelijk systeem. Spreek uit ervaring als systeem therapeut 😊

    • @m.darghal1984
      @m.darghal1984 14 วันที่ผ่านมา

      Zo werkt ook het wereldsysteem iedereen die waagt om het tegen te spreken wordt een dictator genoemd en vervolgens verwijderd en of vermoord. En aangezien NL stichter vd wereldmacht Amerika kun je ook niets anders verwachten. Er worden inderdaad vieze spelletjes gespeeld.

    • @m.darghal1984
      @m.darghal1984 14 วันที่ผ่านมา

      Zo werkt ook het wereldsysteem iedereen die waagt om het tegen te spreken wordt een dictator genoemd en vervolgens verwijderd en of vermoord. En aangezien NL stichter vd wereldmacht Amerika kun je ook niets anders verwachten. Er worden inderdaad vieze spelletjes gespeeld.

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Met systeemtherapie of welke andere therapie kun je autisme niet genezen: het is aangeboren en ongeneeslijk.

  • @anitaw9377
    @anitaw9377 14 วันที่ผ่านมา +5

    Fantastisch ! Dank jewel🙏
    Bewustzijn ontwikkelen is
    proces, maatschappelijk bewustzijn dus ook, kijken naar gezin of familiesysteem.
    Voel inderdaad dat trauma helder krijgen dus verantwoordelijkheid nemen, daar begint de heling . ❤

  • @ronvandael6976
    @ronvandael6976 12 วันที่ผ่านมา +7

    Je slaat precies de spijker op zijn kop Marcus.
    Een van de grootste problemen zijn de protocollen.
    Ik ben ook een zeer ervaren zorgverlener en ben ook holistisch gaan denken en handelen. Mijn devies is: Weg met die protocollen met als reden, men wordt hierin opgeleid en het zorgt ervoor dat een zorgverlener niet meer zelf gaat denken. Protocollen en richtlijnen zijn, helaas, leidend.
    Ik ben er vanaf gestapt en ervaar door gewoon logisch na te denken, dat je eigen oplossend vermogen verder wordt ontwikkeld. Alles wordt voorgekauwd.
    Mijn andere devies wat ik altijd tegen een patiënt aangeef. Een diagnose (klachtenbeeld) is geen diagnose ( klachtenbeeld) alleen, er zit een persoon achter die diagnose ( het klachtenbeeld) en die is voor mij het belangrijkste.
    Ik ben na 25 jaar gestopt met het begeleiden van opleidingsplaatsen. Het gebrek aan eigen inzicht, oplossend vermogen en ga zo maar door is evenals de huidige kennis dramatisch slecht.
    Zonder medicatie en met de zienswijze van Marcus is ook met mijn ervaring zeer veel te bereiken. Ik ben dolblij dat ik de ommekeer als behandelaar gemaakt heb. Mijn beroep is weer leuk geworden en geeft voldoening. Nu zie ik pas hoe ziek de huidige gezondheidzorg zelf kan zijn.

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 11 วันที่ผ่านมา

      🙌🙌👍👍👌👌

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Je gebruikt het woord holistisch verkeerd. Holistisch heeft niets te maken met het afwijzen van gedegen diagnostiek en adequate medicatie tegen symptomen waarmee zwaar te leven is, zoals bijvoorbeeld voortdurende onrust in je hoofd.
      Marcus Krielen is niet bevoegd om welke diagnose dan ook te stellen.

  • @constancehintjes8571
    @constancehintjes8571 11 วันที่ผ่านมา +3

    Zo mee eens, goed dat dit steeds duidelijker aan het worden is. Kinderen komen op deze wereld met onverwerkte emoties van voorouders, die in hun leven verwerkt gaan worden wanneer ze er tegenaan lopen...hoor Mathê en eigen ervaringen. Ervaar familieopstellingen Goede podcast Sanae. Dank Marcus.❤

    • @AZ6780810809
      @AZ6780810809 11 วันที่ผ่านมา

      helemaal waar, heel veel problemen bij mensen is gewoon pijn, verdriet en ze kunnen en of doen er niets mee, ik zeg altijd, de koppijn komt naar je toe, que relaties wat niet goed begint, eerst jezelf helemaal kennen door en door, jezelf kunnen vermaken, fouten zijn lessen, doe wat je leuk vindt, zo niet verander, qua familie, vrienden, hobby´s en werk en doe wat met je pijnen, zoek de liefde nooit op, wordt zwz niks.
      Alleen jezelf kan je veranderen, maar als je verdriet hebt, moet t eruit, praat met iemand die t snapt en empathisch is, meelevend, werkelijk altijd tijd voor je hebt, dan kun je weer verder, je hebt een beetje geheeld waar je mee zat, t zijn allemaal processen, schrijven helpt ook enorm, want dan dwing je jezelf om naar je gevoel en hart te luisteren, waar zit je mee.

  • @ilsefleurtje
    @ilsefleurtje 14 วันที่ผ่านมา +7

    Ik ben altijd al tegen “labels” geweest. Marcus’ legt het ook goed uit. En dat DSM 5 boekje… Ieder mens is anders toch? En ik geloof zeker dat trauma invloed kan hebben op je ontwikkeling. We worden idd “schoon” geboren en op een gegeven moment verander je van leven naar overleven. Hoe erg is dit. Niemand uitgezonderd. Zal dit de bedoeling zijn van de ziel… àlles ervaren? Was weer een waardevolle uitzending 🙏

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      De symptomen bij bijvoorbeeld autisme komen, ondanks dat iedereen met autisme toch weer anders is, zoals inderdaad ieder mens anders is, ook wel weer grotendeels overeen. Maar kijk je mensen wel aan, zoals ik, wil het niet zeggen dat je dan geen autisme hebt.
      Er zijn onderzoekers die zijn zó star, die zeggen; je kijkt me aan, dus je hebt geen autisme. Dat is natuurlijk onzin!
      Het gaat om het gehele plaatje. Er kunnen een heleboel aspecten zijn. En autisme is in beginsel een informatieverwerkings"stoornis". Iets wat veel mensen niet eens weten!
      Je verwerkt informatie anders. Langzamer/moeilijker.
      Mijn hoofd is een soort puzzel. Het duurt vaak lang voordat alle informatie 1 geheel is geworden. Dat is heel lastig. Autisme is vrij complex! Pas als je hier zelf mee te maken hebt kun je je er echt iets bij voorstellen. Denk je niet?

  • @yvonnehofma7661
    @yvonnehofma7661 13 วันที่ผ่านมา +3

    Ik ben het hier helemaal mee eens! Marcus vind ik heel inspirerend en volg hem al wat langer. Mensen mogen verder gaan kijken dan deze labels, er wordt nog te vaak veel te oppervlakkig gekeken. Als ik hier vroeger in mee was gegaan hadden mijn kinderen nu ook van deze labels. Heel belangrijk dat hier over gesproken wordt en er meer bewustzijn gecreëerd wordt mbt dit onderwerp! Dank voor jullie fijne, verhelderende gesprek! 🙏💛✨

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +1

      Maar als je het wel écht hebt, kun je ook heel blij zijn met een diagnose. Bij mij geeft het rust. Ik mag en kan nu zeggen; ik heb autisme. Alsnog ben ik gewoon wie ik ben maar ik weet wel waarom ik me zo voel en waarom ik zo worstel. Dat doe ik al mijn hele leven, is niet uit de lucht komen vallen. Komt ook niet door voedsel of door een vaccinatie. Ik ben ermee geboren en dat is prima. Ik leef er al 46 jaar mee en het komt vast goed. Met ups en downs. Gelukkig mag iedereen geloven wat hij of zij wil maar hou je mond als je niet weet waar je over praat. Dat jouw kinderen vroeger misschien een periode erg druk waren of onhandelbaar wil niet zeggen dat ze meteen de diagnose adhd hadden gekregen. Die krijg je echt niet zomaar. Dan moet je aan heel veel criteria voldoen. Plus; er zijn heel veel aspecten van adhd en autisme die helemaal niet bekend zijn. Waar men geen weet van heeft. Dat weet je pas als je het zelf hebt. Ik weet hoe mijn brein werkt.
      Het doet zeer als iemand zegt; wat jij hebt bestaat niet! Het is pure onwetendheid!
      Denk je dat Marcus jarenlange studies en onderzoeken heeft verricht naar de werking van het brein?

    • @yvonnehofma7661
      @yvonnehofma7661 11 วันที่ผ่านมา

      @AmberV1978 Helemaal prima als jij je daar goed bij voelt toch? 😊 Ik kijk altijd wat verder en dieper naar de dingen, alles heeft een oorzaak namelijk. Een baby /lichaam is normaal gesproken puur maar door voedsel, vaccinaties, familie systemen (dna, overtuigingen, karma, familie patronen ect ect) en uiteraard trauma (ook uit de familie lijn) veranderd dat. Er speelt veel meer op de achtergrond mee, dan waar naar wordt gekeken en waar de meeste mensen zich bewust van zijn wil ik maar zeggen. Ik kan hier nu wel een heel verhaal gaan schrijven maar niet iedereen verdiept zich in bepaalde zaken of voelt zich geroepen om dat te doen. En dat is allemaal prima. Het is altijd goed om verder te kijken en niet alles zomaar aan te nemen. Mijn oudste zoon is wel degelijk onderzocht maar ik heb ervoor gekozen om het "stempel" niet te laten geven. Omdat het niet goed voelde en nu jaren later ben ik blij toe. Je gaat je toch identificeren met zo'n "label". Ik ken persoonlijk genoeg mensen/kinderen die ook autisme /adhd "hebben". Maar ik zie ook hele andere dingen bij deze personen op de achtergrond meespelen en dan kom je weer bij het verhaal van Marcus uit 😊
      Het maakt niet uit, iedereen beloopt z'n eigen pad hierin en heeft een eigen perceptie.
      Als je het er niet mee eens bent is dat natuurlijk helemaal prima. Dan zou ik het loslaten en het je verder niet persoonlijk aantrekken 💛

  • @Just_uky
    @Just_uky 12 วันที่ผ่านมา +3

    Echt heel goed om dit aandacht te geven! Persoonlijke ben ik ook slachtoffer van de diagnose cultuur en vertrouwen naar de deskundige.
    Het is echt herkenbaar dat de omgeving van kinderen en volwassenen anders gaan behandelen vooral vanuit het labeltje en niet alles persoon.
    Er wordt niet gekeken naar de oorzaak alleen naar het gedrag.
    Persoonlijk vindt ik dat persoonlijk en menselijk behandeld en plan onbreekt

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 12 วันที่ผ่านมา

      Dank voor het delen!

  • @esmakaabouche7379
    @esmakaabouche7379 14 วันที่ผ่านมา +3

    Wederom een hele mooie podcast, er zijn inderdaad veel mensen met een 'label', uit mezelf deed ik al heel normaal tegen ze, ik ga ze niet speciaal behandelen of extra rekening met ze houden. Nu begrijp ik ook waarom dat dus beter is.🙏

  • @ronnydriessen
    @ronnydriessen 14 วันที่ผ่านมา +5

    Heel interessante uitzending. Met een top gast. Dankjewel Sanae. Zullen vast veel mensen iets aan hebben.

  • @nicolenas9225
    @nicolenas9225 10 วันที่ผ่านมา +1

    Dank je wel! Dit is mijn verhaal. Ik heb direct een intakegesprek aangevraagde met Marcus. Wat ongelooflijk herkenbaar allemaal en ik ben momenteel al erg bezig met mezelf, maar loop ook zeker tegen GGZ aan. De juiste hulp is zo belangrijk!❤❤❤

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Als je geen trauma hebt, dan ben je bij Marcus aan het verkeerde adres.

  • @isiswiegerinck1595
    @isiswiegerinck1595 12 วันที่ผ่านมา +1

    Geweldig! Dankjewel! Dit gesprek maakt me heel erg blij en hoopvol! Ik denk ook dat veel ouders vaak het onderliggende probleem is en samen met je kind in therapie is niet makkelijk maar ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het uiteindelijk veel zoete appels op gaat leveren.. Bewust zijn van jezelf is belangrijk.. Het is inderdaad tijd dat er op andere manieren gekeken wordt en meer op een menselijke manier gewerkt gaat worden want dat geeft uiteindelijk op de langere termijn meer winst en minder "zieke" of ziekgemaakte mensen. Bedankt Marcus en Sanae, ❤

  • @geertruilagae293
    @geertruilagae293 14 วันที่ผ่านมา +5

    Dankjewel voor dit prachtige gesprek! Bijzonder herkenbaar! ❤ Mijn zoon is uit het leven gestapt in '23. Een geschiedenis van het label ADHD en worsteling hiermee. ONZE LABELCULTUUR IS DE ZIEKTE! Dit mag bespreekbaar gemaakt worden. Het boek Donut Psychiatrie van Hilgo Bruining heeft me ook bijzonder goed geholpen in mijn rouwverwerking. Dankjewel voor dit deugddoende gesprek vol met ERKENNING ❤😢😊

    • @daniellevandenbrink9310
      @daniellevandenbrink9310 13 วันที่ผ่านมา +2

      Mensen liken je reactie: ik wil je sterkte wensen. Wat een verdriet moet u hebben❤❤❤

    • @franciscalove2778
      @franciscalove2778 13 วันที่ผ่านมา +2

      Ik wens u heel veel sterkte en liefde en kracht.

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 12 วันที่ผ่านมา +1

      Dank voor het delen & wederom (helaas) een bevestiging dat de labelcultuur moet gaan veranderen. Hoe tragisch ook, helpt uw persoonlijke verhaal om dit zichtbaar te maken. Heel veel sterkte toegewenst met uw verlies.

    • @geertruilagae293
      @geertruilagae293 12 วันที่ผ่านมา +1

      Dankjewel voor jullie warme reacties ❤. Bijzonder! Het verdriet was wel opnieuw aan zet, maar ook "kracht" om hier toch iets mee te doen. Merci! 😊

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Dus hij had adhd?
      Had hier last van? Worstelingen.
      Maar omdat het een zogenaamd label is, is zijn zelfdoding de schuld van de labelcultuur? Ik snap er niks van...

  • @MarcelEling
    @MarcelEling 14 วันที่ผ่านมา +4

    Helden, goed dat dit aan de orde komt.
    Loop hier al jaren tegenaan als begeleider.
    Wanneer ik op intiutie/ gevoel afga dan gaat het goed.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Helden?

    • @MarcelEling
      @MarcelEling 11 วันที่ผ่านมา

      @AmberV1978 yep

  • @marieke784
    @marieke784 12 วันที่ผ่านมา +1

    Bedankt voor dit mooie en herkenbare interview❤️🫶🏼🍀.
    Ik wens jullie en iedereen het beste toe❤️🫶🏼🍀❤️💪🏻🍀

  • @Gothikah
    @Gothikah 13 วันที่ผ่านมา +9

    Ik héb ADD én een Angststoornis. Hersenen van iemand met ADHD werken wel degelijk anders dan iemand zonder. Zo ziet men op scans bijvoorbeeld dat de frontale kwab (verantwoordelijk is voor planning, beslissingen, impulscontrole en aandacht) minder actief is. Verder nog Verbindingen tussen hersengebieden: Bij ADHD werken de verbindingen tussen verschillende hersengebieden, zoals tussen de prefrontale cortex en het default mode network (DMN), anders. Het DMN is een netwerk dat actief is wanneer de geest rust, bijvoorbeeld bij dagdromen. Bij mensen zonder ADHD wordt het DMN onderdrukt zodra ze zich ergens op focussen, maar bij ADHD blijft dit netwerk actief, waardoor afleiding en moeilijkheden met langdurige concentratie ontstaan. Mensen met ADHD hebben vaak een lager dopaminegehalte wat bijdraagt aan het zoeken naar prikkels en impulsgedrag. Ook is er op EEG aangetoond dat mensen met ADHD vaak meer langzame hersengolven hebben (zoals theta-golven) en minder snelle hersengolven (zoals beta-golven). Dit verschil in golfpatronen kan de traagheid in mentale verwerking en moeite met aandacht en alertheid verklaren. Deze neurologische EN chemische verschillen maken ADHD dus een conditionering die gepaard gaat met een unieke werking van het brein. Dat bevestigt ook waarom ADHD niet simpelweg "gebrek aan discipline" is, maar echt het gevolg van andere hersenactiviteit en verbindingen. Voeding, Beweging en routine KAN!!!! Helpen. Bij mij hielpen medicijnen ook heel goed ook al was ik daar altijd op tegen. Ik denk ook niet dat je zulke medicatie jarenlang moet slikken. MAAR dit heeft mij wel geholpen met het onderdrukken van impulsgedrag, het nemen van betere beslissingen, het creëren van routines, het reguleren van emoties en begrijpen hoe ik daarmee om kan gaan en het hebben van meer energie (omdat ik minder moe raakte door prikkels ) om ook daadwerkelijk aan mijzelf te kunnen werken.
    Verder zijn ADD. ADHD, en sommige andere autisme aanverwante stoornissen erfelijk. Als één of beide ouders ADHD hebben, is de kans groter dat het kind dit ook heeft, doordat bepaalde genen die betrokken zijn bij hersenontwikkeling en neurotransmitterwerking worden doorgegeven.
    Je kan ermee leren omgaan, maar het gaat nooit 'weg'
    Tenzei het echt voort komt uit omgevingsfactoren en je wellicht een misdiagnose hebt.

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 12 วันที่ผ่านมา +6

      Dankjewel voor deze technische uiteenzetting Gothikah. Toch even enkele nuances en aanvullingen. Jouw verhaal klopt inderdaad als je vanuit oude kennis, en het oude paradigma kijkt. Mijn kennis is echter gebaseerd op nieuwe inzichten en ontwikkelingen: het nieuwe paradigma. Inmiddels al geruime tijd bekend, maar het duurt nog even voordat het tot het grote publiek doordringt. Deze podcast helpt daarbij. Zoals in de podcast uitgelegd is trauma de paraplu waaronder diagnoses vallen (dus ook ADHD). Trauma heeft ingrijpende invloed op het brein. ADHD (trauma dus) is inderdaad zichtbaar op hersenscans. Trauma verandert het brein waardoor emotie regulatie moeilijker wordt, het brein kan 'krimpen', geheugenproblemen kunnen optreden, leer problemen, gedragsproblemen, grotere kans op mentale- en chronische ziektes etc. Ook de executieve functies (plannen, organiseren, emotieregulatie en meer ) kunnen aantoonbaar worden beïnvloed door trauma.
      In plaats van te spreken over een 'ADHD-brein'...of een 'Autistisch brein', is het beter de term trauma brein te gebruiken.
      Het verhaal rondom erfelijkheid is al lange tijd bekend dat dat niet het geval is. Dit is kennis die lange tijd verspreid is, maar inmiddels al lang achterhaald. Wetenschappelijk feit: minder dan 1% van de genen is van invloed op ziekte. Kijk daarvoor ook eens naar Bruce Lipton (The Biology Of Belief). Juist de epigenetische factoren ('boven' de genen) hebben grote invloed op de genenexpressie. Lifestyle, perceptie, overtuigingen, het gezin waarin we opgroeien, hoeveelheid stress, trauma zijn allemaal van invloed op onze genen expressie. En weet je wat het mooie is? We hebben controle over onze genen. Hoe geweldig is dat?
      En vergeet daarbij zeker ook niet neuroplasticiteit, waarbij we weten dat ons brein continu verandert, en dus ook 'kneedbaar' is. Niets is dus blijvend. Norman Doidge heeft daar baanbrekend onderzoek naar gedaan.
      Ik begrijp uiteraard volledig waar je vanuit komt, maar er zijn (gelukkig) vele nieuwe inzichten. Fijn om te lezen dat je in ieder geval op jouw manier je weg hebt gevonden. Hartelijk dank voor jouw input, wordt zeer gewaardeerd!

    • @Roel922
      @Roel922 11 วันที่ผ่านมา

      Troll

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +5

      ​@@MarcusKrielenje weet nooit zeker wat adhd is en wat trauma is. Dat kun je helemaal niet weten.... punt.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +2

      Goed uitgelegd Gothikah!!

    • @klorft
      @klorft 10 วันที่ผ่านมา +5

      Laat je niets wijsmaken over dat " nieuwe paradigma" dat is andere taal voor " wetenschappelijk niet bewezen en niet erkend" kwakzalver taal is dat.

  • @JsusCrises
    @JsusCrises 11 วันที่ผ่านมา

    Deze man weet waar hij het over heeft! Echt nice, ik ben een persoon die is gelabeled, en ik ben er inderdaad al me hele leven lang mee bezig.. nu zie ik dat de hele familie overlevings mechanismes heeft ontwikkeld om met hun traumas om te gaan.

  • @Snelle-o9h
    @Snelle-o9h 14 วันที่ผ่านมา +48

    Ik heb een zoon mijn oudste is nu inmiddels 28 en vorige week getrouwd elhamdoulah volgen die gekke moest hij concerta slikken 2 potjes per maand 164 euro ging mijn niet om het geld maar ook de troep die er in die pillen zit!!! Jaartje maar hem in Marokko gezeten en intensief met hem geweest is helemaal goed gekomen elhamdoulah! Fijne avond

    • @psylocibin9359
      @psylocibin9359 14 วันที่ผ่านมา +1

      🙏

    • @m.darghal1984
      @m.darghal1984 14 วันที่ผ่านมา +1

      Wat heb je voor en of met hem gedaan als ik vragen mag?

    • @bramenstruikje.
      @bramenstruikje. 14 วันที่ผ่านมา

      ❤❤

    • @paolojoosten6353
      @paolojoosten6353 14 วันที่ผ่านมา

      In Engeland of in het VK krijgen ouders een tegemoetkoming van circa 600 eu per kind dat aan ADHD lijdt , gediagnostiseerd is.
      Hoe groot is de verleiding als ouder(s) om een kind te laten diagnosticeren om die 600 eu binnen te halen?
      Hun kind te laten drogeren door de farma?
      Geneeskundestudenten kregen voor de jaren 90 van vorige eeuw niet of nauwelijks lesmateriaal over Autisme omdat het heel zeldzaam was.
      Nu wordt circa 3 procent volgens het RIVM met ASS/Autistisch Spectrum Stoornis geboren.
      Het beweert dus dat ASS aangeboren is.
      2 Britten hebben aangetoond dat het aantal prikken dat men baby's/kinderen tegenwoordig inspuit , in een bepaald land , evenredig veel ASS krijgt.
      In het Westen is de 'kindersterfte het grootst in de VS , op 2 komt het VK.
      Resp. 23 en 22 prikken , soms in cocktailvorm , boosters inbegrepen.
      Meer en meer hooggeschoolde ouders getuigen over hun kind dat voorop was , relatief kort na een prik , een soort van epilepsieaanval kreeg en mentaal verdween , voor altijd.
      Een kerngezonde baby/peuter die na een prik voor de rest van zijn/haar leven nooit zelfstandig zal kunnen leven.

    • @jacobavalkenburg9308
      @jacobavalkenburg9308 13 วันที่ผ่านมา

      Schrijf even begrijpende zinnen.

  • @SilentPenguinCreations
    @SilentPenguinCreations 11 วันที่ผ่านมา

    mooie podcast, zelf gedesorganiseerd gehecht & vroeger hebben ze me op adhd willen testen altijd tegengehouden door mijn ouders (yeey). nu wetende indd wat meneer zegt hoog in arrousal te zitten door een overactief sympatisch zenuwstelsel en een chronisch tekort aan serotonine suppleer ik dat bij en is mijn arrousal weg. Was fijn geweest als ik deze meneer tegen was gekomen 20 jaar geleden. Al ben ik blij er nu vanaf te zijn. Man naar mijn hart ga zo door.
    het is zo verschikkelijk eenvouwdig PRECIES wat je zegt. Als je het eenmaal ziet kun je het niet meer niet zien.

  • @jacynthaschrijver2881
    @jacynthaschrijver2881 4 วันที่ผ่านมา

    Bedankt voor dit waardevolle gesprek!🤗
    Zelf ben ik (af en aan) zo’n 15 jaar behandeld voor verwaarloosde PTSS, chronische depressie en burn-out klachten. Allerlei traumatherapieën gehad, maar helaas heeft eigenlijk niets mij geholpen. Uiteindelijk maar gestopt. Nu zit ik in een rolstoel ivm multiple sclerose (MS). En nu denk ik wel dat mijn centrale zenuwstelsel langdurig heel veel stress e.d te verduren heeft (gehad). MS is een ziekte aan je centrale zenuwstelsel, dus.. Momenteel krijg ik al een jaar of 5-6 geen (trauma)therapie meer. En merk ik dat ik meer heb aan de spirituele wereld. Nogmaals bedankt!🙋🏻‍♀️💞

  • @anjawinthagen9688
    @anjawinthagen9688 6 วันที่ผ่านมา

    Fantastische vent met heel veel ervaring en weet heel goed waar hij over spreekt! Hij spreekt mijn taal!!!

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Laat me raden: Nederlands?

  • @elisabethsira
    @elisabethsira 14 วันที่ผ่านมา +6

    Bijzonder dit, ik heb nog maar 13 minuten geluisterd. Ik wil al reactie geven als je het niet erg vind. Ik geloof sinds dit jaar niet meer in Psychologie. Dit is echt heel eng om te zeggen, als een vloek hè. Dit is de eerste keer dat ik het openbaar zeg.
    Ik luister maar 13 minuten en vind het bizar wat ik hoor. Ik vind het heel bijzonder.

    • @sterremonstar
      @sterremonstar 13 วันที่ผ่านมา +2

      Wat tof dat je dit zegt. Ik geloof er ook niet meer in. Dank je wel dat je dit getypt hebt.

    • @elisabethsira
      @elisabethsira 13 วันที่ผ่านมา

      @sterremonstar Dankje voor je reactie 😘

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +2

      Je geloofd niet in psychologie? Wat houdt dat in?

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 7 วันที่ผ่านมา

      @@AmberV1978 Goeie vraag! Geloven doe je in de kerk...

  • @bobklijnveld1408
    @bobklijnveld1408 11 วันที่ผ่านมา +2

    Een mooie en verhelderende aflevering.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Nou.... noem het mooi.

  • @sissietje
    @sissietje 14 วันที่ผ่านมา +4

    Deze man is echt goed

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 7 วันที่ผ่านมา

      Welnee. Dit is reclame voor een kwakzalver die eerst het bestaan van autisme ontkent, en vervolgens traumatherapie aanbiedt, omdat autisme ongeneeslijk is. Misselijkmakend is het.

  • @harmalantink7675
    @harmalantink7675 13 วันที่ผ่านมา +3

    Waardevol gesprek en eerlijk verteld

  • @WimvandeVrie
    @WimvandeVrie 14 วันที่ผ่านมา +18

    Begin met processed food aan de kant te zetten dan los je reeds 90% op

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 12 วันที่ผ่านมา +4

      Zeker zeer belangrijk Wim. Eruit met al dat bewerkte eten! Wel ook hier weer belangrijk: als de darmen niet goed functioneren (wat vaak gepaard gaat met vroegkinderlijk trauma) kan een mens heel gezond eten, maar dan nog steeds worden de voedingsstoffen niet goed opgenomen. Dus ook veel mensen zoals Richard de Leth, Joep Rovers etc benoemen naast voeding ook het grote belang van traumawerk. Holistische aanpak dus :) Dank voor je input!

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Jij en Marcus lossen op geen enkele wijze autisme op. Een aangeboren erfelijke ongeneeslijke aandoening kan namelijk niet opgelost worden.
      Het advies om gezond te eten is net zo veel waard als: kam je haren, poets je tanden , was je handen... en andere opvoedkundige dooddoeners.
      Het zijn geen genezende therapieën tegen ongeneeslijke aandoeningen.
      Die moet je gewoon accepteren en je leven erop aanpassen.

  • @Japan-k3d
    @Japan-k3d 14 วันที่ผ่านมา +8

    Spiritualiteit is ook een soort van foute diagnose waar een super verdienmodel aan zit. 😊😊😊. Deze podcast ook.🤪
    Wil deze man echt graag ontmoeten, van mijn verhaal krijg je echt de kriebels.👺
    Wat jij rond 26.00 min zegt gaat ook over jou, leuke dame.

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 7 วันที่ผ่านมา

      Inderdaad, dit is reclame voor een kwakzalver die eerst het bestaan van autisme ontkent, en vervolgens traumatherapie aanbiedt, omdat autisme ongeneeslijk is. Misselijkmakend is het.

    • @DICARLOSxBE
      @DICARLOSxBE 17 นาทีที่ผ่านมา

      Ook dit is inderdaad een stempel..

  • @gulb1520
    @gulb1520 14 วันที่ผ่านมา +5

    Super bedankt. bewustmakend en heel leerzaam. 🫶🏼

    • @paolojoosten6353
      @paolojoosten6353 14 วันที่ผ่านมา

      Wat bedoel jij met 'bewustmakend'?

    • @gulb1520
      @gulb1520 13 วันที่ผ่านมา +1

      Onder andere voor mij dat ik niet naar mijn gevoel geluisterd en gehandeld heb, maar mij heb laten leiden bv door een leerkracht/directie van school in hun kennis & kunde vertrouwde wat voor mij achteraf een flinke leer is geweest, maar wel ten kosten van het vertrouwen en teleurstelling v m’n kind.

  • @suzywijers9372
    @suzywijers9372 14 วันที่ผ่านมา +13

    Dit weet en roep ik al jaren. Ik ga over o.a. dit onderwerp ook een boek schrijven, er in ieder geval een hoofdstuk aan wijden. Top gozer je gast!

    • @Boris124_
      @Boris124_ 14 วันที่ผ่านมา

      Met alle respect maar als je echt denkt of gelooft dat autisme niet bestaat ben je echt niet helemaal goed. Deze kerel denkt dat er op speciale zorginstellingen niet gekeken wordt naar wat er achter zit of wat er thuis speelt terwijl de meeste organisaties vaak een uitgebreid dossier hebben over de geschiedenis van een cliënt. Het is inderdaad waar dat er in Nederland duizenden mensen rondlopen met een onzin diagnose als gevolg van een bepaald trauma of gebeurtenis. Maar dat neemt niet weg dat er daadwerkelijk mensen zijn die bepaalde symptomen of mentale problemen hebben die wel passen binnen de diagnose.

    • @Ilhame_al
      @Ilhame_al 14 วันที่ผ่านมา

      Moet je zeker doen, dan kan je ook erbij zetten dat Autisme en Add nooit heeft bestaan, dat het één verzonnen stempel is om geld ermee te verdienen

    • @m.darghal1984
      @m.darghal1984 14 วันที่ผ่านมา

      Ben je momenteel een psychiater of anders?

    • @sammertkoeli8281
      @sammertkoeli8281 14 วันที่ผ่านมา +1

      wat goed zeg! succes:)

  • @ARAMUSMERLEYNA
    @ARAMUSMERLEYNA 13 วันที่ผ่านมา +4

    Scholen die pushen tot een label heeft mijn kind ècht beschadigd... ik bleef volhouden dat het niet nodig was maar het komt met zo'n enorme druk. Dwanggedachten kunnen dan ontstaan ja. Heel erg vind ik het. Heel goed dit, bedankt.

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 7 วันที่ผ่านมา

      Ontkennen van de ASS van je kind is een grote fout die ouders kunnen maken. Je onthoudt je kind goede begeleiding.

    • @ARAMUSMERLEYNA
      @ARAMUSMERLEYNA 7 วันที่ผ่านมา

      bepaalde geloofsovertuigingen bepalen de rest van je leven. Bevrijd uwzelve 🪽

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      @@ARAMUSMERLEYNA U bedoelt waarschijnlijk: "Bevrijd uzelf".

    • @ARAMUSMERLEYNA
      @ARAMUSMERLEYNA 5 วันที่ผ่านมา

      @gingerbeer914 🪽ja en dat vraagt om wat toewijding 🪷

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      @@ARAMUSMERLEYNA Als je achter een charlatan aanloopt die niet eens bevoegd is, een diagnose te stellen, bevrijd je jezelf niet. Dan knecht je je zelf, en ben je opnieuw aan het "geloven", maar in een valse profeet.

  • @Balistraat104
    @Balistraat104 14 วันที่ผ่านมา +4

    Mooie top wijsdom 10000 % dank je sokran whollah dit had ik nodig.

    • @m.darghal1984
      @m.darghal1984 14 วันที่ผ่านมา

      Hoezo heb je een diagnose of ben je hulpverlener?

  • @masterkey14
    @masterkey14 12 วันที่ผ่านมา +2

    Echt een zeer goed interessant gesprek, goede informatie.

  • @marijvandelouw3168
    @marijvandelouw3168 14 วันที่ผ่านมา +4

    Wat erg en verdrietig ❤

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Wat is erg en verdrietig?

  • @danielledevos4643
    @danielledevos4643 8 วันที่ผ่านมา +1

    Een verademing om dit te zien! Ik kijk er precies hetzelfde naar.

  • @selhakim474
    @selhakim474 14 วันที่ผ่านมา +5

    Zoo fijn om iemand te horen spreken die in lijn staat met mijn overtuigingen als het gaat om de medische wereld en diagnoses die mensen vasthouden in een kooi van minderheden

  • @dipperdiedap
    @dipperdiedap 10 วันที่ผ่านมา

    Mega dank voor dit interview. Blij te horen dat waar ik als moeder al lang voor strijd (15 jaar) dat mijn zoon geen diagnose krijgt. Maar wel hulp als dat nodig is. Dit is een moeilijke strijd. Zelf ben ik gaan werken als autisme coach.. nou nou met de overtuiging die ik heb over diagnoses is dat niet altijd makkelijk. Maar met deze kennis uit dit interview weet ik wel dat ik het goed zie het is trauma en hechting waar onze collectieve problemen vandaan komen. Niet het label zal ze helpen maar echt gezien worden en emotioneel begrepen worden. Mij wordt wel eens gevraagd is dit wat ik doe autisme, dan is mijn antwoord moeilijk te bepalen het is niet uit elkaar te houden je trauma is en wat dan precies het label zou zijn

  • @jansmaal5920
    @jansmaal5920 14 วันที่ผ่านมา +4

    Heel herkenbaar!

  • @sophiestok4342
    @sophiestok4342 14 วันที่ผ่านมา +3

    Het 37e levensjaar is voor heel veel mensen het kantelpunt 🙏🏻

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      En met 47 moeten ze aan een bril.

  • @marionkranendonk9716
    @marionkranendonk9716 14 วันที่ผ่านมา +12

    Marcus zegt dat we allemaal heel worden geboren, dat is tegenstrijdig met wat hij eerder zegt. Want trauma wordt al in de zwangerschap doorgegeven, familiedrama, trauma van de moeder...dus nogmaals heel tegenstrijdig, 🧚🙏

    • @SthealthRaider
      @SthealthRaider 14 วันที่ผ่านมา +5

      Precies, als de moeder stress of doodsangst ervaart met het kind in de baarmoeder dan wordt dat doorgegeven

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 14 วันที่ผ่านมา +12

      Ik bedoel hier uiteraard dat we als mens in de kern 'heel' zijn. En dat door trauma verstoringen optreden.

    • @Sabanno
      @Sabanno 14 วันที่ผ่านมา +5

      Je kan ook Familie trauma's in je DNA mee krijgen bij de geboorte. Dus "heel" is ook maar relatief.

    • @kimberleykooijman5848
      @kimberleykooijman5848 14 วันที่ผ่านมา

      Klopt, er is ook nog generationeel trauma. Wat dit betreft is de informatie van Maarten Oversier veel interessanter.
      Buiten dat is wat Marcus beweerd, die zelf overkomt als een Autist (ik ben er zelf 1 en heb een auti-radar); dat borderline en ADHD en autisme op 1 grote hoop horen, de hoop van hechtingsproblematiek, terwijl ADHD en Autisme neurologische stoornissen zijn.
      Ik zit al heel lang op het pad van heling. Maar mijn ADD en autisme heb ik echt niet kunnen genezen door er anders over te denken, helaas.
      En dit soort informatie kan heel schadelijk zijn.
      Ik ben zeker van mening dat op jongere leeftijd stempeltjes niet helpend zijn.
      Maar het is een uitputtingsslag om te denken of te hopen dat je normaal bent of in staat bent om een normaal (naar de maatschappelijke verwachtingen) leven te leiden terwijl dat NIET mogelijk is, omdat je neurodivers bent

    • @paolojoosten6353
      @paolojoosten6353 14 วันที่ผ่านมา

      Holisme komt van het Griekse 'Holos'.
      Het betekent volledig/geheel.
      Trauma betekent verwonding.
      Dit kan om een lichamelijk , geestelijk of emotioneel verwonding gaan.
      Geboren worden is op zich al traumatisch.
      Al dat gelul over 'meegekregen van de moeder' is een vage beschrijving van trauma.
      Iedereen wordt geboren met een genetische aanleg.
      Dit zou verantwoordelijk zijn voor 40 procent.
      De andere 60 procent wordt bepaald door 'ervaring' , van het verwondingen die men in het leven oploopt.
      Een hologram is een technisch beeld van een beeld/foto.
      1 pixel van de technische foto bezit 100 procent technische info van de volledige/gehele foto.
      Een voorbeeld.. .
      Een 2D hologram mag men tot in het oneindige halveren , als men het op een bepaalde manier met een bepaald licht belicht , zien we in 3D altijd het geheel , maar kleiner.
      Als het hologram verwond wordt , als 1 deeltje beschadigt raakt , wordt het geheel ook verwond.

  • @daniellevandenbrink9310
    @daniellevandenbrink9310 13 วันที่ผ่านมา +3

    Mooie uitzending weer Sanae❤

  • @playmatee1
    @playmatee1 7 วันที่ผ่านมา

    fijn eindelijk goede echte gesprekken die de wereld gaan verbeteren !

  • @essiedereal1910
    @essiedereal1910 14 วันที่ผ่านมา +3

    Super deze video heb hem gelijk gedeeld ook, dank jullie wel 💖

  • @VeerleVanCleemput
    @VeerleVanCleemput 8 วันที่ผ่านมา

    Wat resoneert dit met me ❤
    Dank lieve mensen 🎉

  • @ellenvanmerode7610
    @ellenvanmerode7610 14 วันที่ผ่านมา +3

    Dankjewel voor de wijsheid wauw

  • @kevinkaptein6579
    @kevinkaptein6579 14 วันที่ผ่านมา +3

    Top gozer! Goeie weer van je Senae❤

  • @xtessa1
    @xtessa1 8 วันที่ผ่านมา

    Dit raakt me personelijk heel erg want toen ik nog op de basisschool zat was het grote mysterie in mij als kind waarom ze mij niet geleerd kregen om assertiever te zijn zoals voor mezelf op te komen. Zonder dat ze keken naar thuis en wat daar speelt. Want ik werdt vaak emotioneel en fysiek mishandeld thuis. Als 29 jarige volwassen vrouw is dit mij geen mysterie meer.

  • @doortjedartel04
    @doortjedartel04 13 วันที่ผ่านมา +3

    Super goeie uitzending 👌❤️

  • @Dahlia_sunset
    @Dahlia_sunset 14 วันที่ผ่านมา +17

    De bedoeling van een diagnose is dat je snapt wat er aan de hand is, waarom dingen niet lukken, waarom je vast loopt. Het klopt dat omgevingsfactoren vaak te weinig aandacht krijgen maar als je in therapie gaat voor hechtingsproblematiek zoals schematherapie wordt dat zeker wel erkend. Ik heb altijd een beetje moeite met uitspraken als dat bepaalde diagnoses niet bestaan. Het is een diagnose, je HEBT het maar BENT het niet. Je werkt mi hiermee zelfs mee aan het stigmatiseren van mensen die eindelijk de moed hebben verzameld om te vertellen wat hun diagnose is. Hoe vaak ik mezelf wel niet moet verdedigen als ik bijvoorbeeld zeg: "het kan zijn dat ik soms moeite heb mijn aandacht erbij te houden omdat ik ADD heb". Ik zit dan echt te wachten op iemand die tegen me zegt "add bestaat niet, je bent goed zoals je bent bla bla". Ik kan overigens naast mijn diagnose prima aan mezelf werken. Het helpt me zelfs milder naar mezelf te zijn en te kijken. Ik ervaar meer juist meer zelfacceptatie omdat ik nu juist door mijn diagnose weet dat het nooit aan mij heeft gelegen. Al die keren dat ik lui werd genoemd of dwars had wat gedaan met mijn eigenwaarde. "Ze kan het wel maar ze doet het niet" was het verwijt. Nu kan ik zeggen "ik wil het wel maar het lukt niet maar ik ga manieren verzinnen waarop het wel lukt omdat mijn brein blijkbaar anders in elkaar zit". Ik hoop nu dat de maatschappij en mensen zoals Marcus Krielen dit ook een keer serieus gaan nemen.

    • @Jada-r9f
      @Jada-r9f 14 วันที่ผ่านมา +4

      Kan je deels volgen, maar je zegt eigenlijk: ik heb moeite om mijn aandacht erbij te houden, omdat ik moeite heb mijn aandacht erbij te houden.ADD is geen verklaring, het is een naam voor o.a. dat symptoom.In de dsm heb je een x aantal symptomen en dat noem je add.Het is een classificatie en geen diagnose.Je kan add symptomen hebben door allerlei factoren; trauma, onveilige hechting, een overprikkeld zenuwstelsel, stress, overvraging, etc.Er is nog geen enkel bewijs voor dat het in het brein zit.Helaas doen psychiaters alsof dat wel zo is, een hersenziekte waar je pillen voor nodig hebt.Lees de stukken van Laura Batstra maar eens.

    • @Dahlia_sunset
      @Dahlia_sunset 14 วันที่ผ่านมา +7

      @Jada-r9f maakt niet uit wat de oorzaak is. Ik hoef me er nogmaals namelijk niet mee te identificeren. Feit is dat je nooit zomaar een diagnose krijgt. Dan moet je aan behoorlijk wat criteria voldoen en dus vind ik dat het wel serieus genomen mag worden als je het benoemd en ik zit niet te wachten op oordelen hierover. Ik worstel al genoeg met de symptomen.

    • @Jada-r9f
      @Jada-r9f 14 วันที่ผ่านมา +4

      Dat lijkt me ook heel vervelend en hopelijk krijg je daar de juiste hulp bij.Ik wil alleen benoemen dat add geen verklaring is voor de symptomen die je beschrijft.Een veel voorkomende uitspraak die bijvoorbeeld ook onjuist is, is; ik ben druk door mijn adhd.Het is jammer dat er blijkbaar een naam aan bepaald gedrag gegeven moet worden om erkenning en begrip te krijgen.Iedereen heeft bepaalde eigenschappen en goede en minder goed ontwikkelde vaardigheden en met sommige eigenschappen is het in deze snelle en prikkelrijke maatschappij moeilijker meekomen.Denk dat we dat met zijn allen veel meer mogen erkennen.

    • @annaoppenhuizen4789
      @annaoppenhuizen4789 14 วันที่ผ่านมา

      ADD kan het gevolg zijn van trauma en vraagt een holistische benadering. Dat is de boodschap die ik er uit filter.De diagnose zie ik als een richting om doormiddel van therapie en zelfonderzoek bij te sturen en acceptatie. Ik ben zelf behept met ADD en idd onderliggend trauma en hechting issues en de struggle die dat met zich meebrengt. Ik geloof wel dat het een met het ander te maken heeft vind dat de medische wereld, onderwijs meer moet leren over dit soort inzichten. Complementaire hulpverlening meer betrokken moet worden in behandeling want alleen praten en pillen is in veel gevallen pappen en nathouden.

    • @Dahlia_sunset
      @Dahlia_sunset 14 วันที่ผ่านมา +5

      @@Jada-r9f ieder beestje heeft een naam. Jij hebt blijkbaar veel moeite met de naam die het beestje heeft. Mijn diagnose mag gewoon benoemd en geaccepteerd worden. Leef en laat leven, we leven in een vrij land (althans zo zou het moeten zijn). Dit is het laatste wat ik er nog over zeg.

  • @dyalapostma6974
    @dyalapostma6974 10 วันที่ผ่านมา +4

    Ergens heb ik mij immens aan deze aflevering geërgerd. Het ligt vooral aan hoe de mens met een ander persoon met een diagnose omgaat. Velen vergeten dat de persoon niet de diagnose is, maar juist een persoon is met een ‘rugzak’.
    Een persoon is niet de diagnose die hij/zij heeft gekregen. Psychische problematiek ontstaat met name door je biologische aanleg (hoe gevoelig een persoon is) én hoe het kind opgroeit.
    Door meerdere trauma’s heb ik borderline persoonlijkheidsstoornis ontwikkeld. Is dit perse een ‘label’? Nee, dit geeft aan dat ik bepaalde coping heb gevonden die op dat moment werkten om mijzelf overeind te houden in de maatschappij. Deze coping is nu niet meer helpend en gezond voor mijzelf.
    Momenteel volg ik binnen de GGZ een DGT-traject. Waar juist de nadruk ligt op wat voel ik, zowel mentaal als lichamelijk. Hier is het vooral het krijgen van handvaten én hiermee te gaan oefenen. Daarbij staat ook het lichaam centraal.
    Ergens mis ik veel qua wetenschappelijke onderbouwing. O.a. dat trauma wél te zien is en ook dat de amygdala bij borderline persoonlijkheidsstoornis minder actief is.
    ADHD is wél aangetoond op scans ed. Waar is de ontkrachting van deze wetenschappelijke onderbouwingen?
    Daarnaast, medicatie verhelpt het probleem zeker niet. Het is enkel (soms) een hulpmiddel voor mensen. Dit om andere vaardigheden te kunnen leren en eventuele (generatie) trauma te kunnen verwerken.
    Er is op dit moment een enorm kantelpunt bezig in het stukje GGZ én onderwijs.
    Heel eerlijk… ergens een goed gesprek, maar mis nog enorm veel hierin.

  • @Rsvs-gs1vi
    @Rsvs-gs1vi 14 วันที่ผ่านมา +3

    Wauw, wat ontzettend interessant! Ik heb zelf een kind met diagnoses en voel heel veel voor deze benadering. Er is zeker sprake van trauma in het gezin die van invloed is op de ontwikkeling van mijn kinderen. Wat raad je me concreet aan om te te doen? Welke stappen kan ik nu zetten voor mijzelf en mijn kinderen?

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Je moet de diagnoses volgen van bevoegde professionals volgen, en niet de projecties van Marcus Krielen die niet bevoegd is om welke diagnose dan ook te stellen.

  • @connectedonline1060
    @connectedonline1060 14 วันที่ผ่านมา +7

    70% van van de koppels die ik ken zitten in een toxic relatie. Zijn bang om alleen te zijn en blijven liever in hun negatieve bubbel. Zeer triest voor de kinderen die opgroeien in zulke gezinnen.😢

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 10 วันที่ผ่านมา

      Dat heeft geen flikker met autismespectrumstoornissen te maken!

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      Dit heeft geen flikker met autisme te maken.

  • @truusfitten1102
    @truusfitten1102 13 วันที่ผ่านมา +2

    Heel goed onderbouwd gesprek 🫶

  • @Marian.L67
    @Marian.L67 14 วันที่ผ่านมา +8

    Zeer herkenbaar, het is heel vaak dat ouders (gescheiden) de oorzaak zijn van het probleem.

    • @alydabuik8625
      @alydabuik8625 13 วันที่ผ่านมา

      Ouders zijn niet het probleem. Copings strategieën die ze hebben ontwikkeld n.a.v. hun eigen trauma wel

  • @sonjabijsterveld4457
    @sonjabijsterveld4457 14 วันที่ผ่านมา +9

    Herkenbare podcast. Ook bij onze oudste zoon gelijk een label add opgeplakt. T is zonder hulp goed gekomen. Heeft zijn eigen meubelmakerij nu en is zeer creatief. Mocht op school niet dromerig zijn. Kinderen zouden zich moeten kunnen ontwikkelen wat goed is voor hen op hun eigen manier. T schoolsysteem moet nodig op de schop.. Dank je voor deze podcast💪👍

    • @hexxan007
      @hexxan007 14 วันที่ผ่านมา +3

      "Mocht op school niet dromerig zijn"... Ik voel nog je boosheid daarover - en terecht. Maar ik voel ook je trots over hoe het nu met hem gaat - en terecht! Creativiteit en dromerigheid gaan hand in hand. Ik word er blij van als ik bedenk, hoeveel plezier hij in zijn werk heeft en wat voor mooie dingen hij maakt. Ik ga op zoek naar meubelmakerij Bijsterveld!
      Edit: gevonden! Geweldig!!!!!!!! 😀

    • @sonjabijsterveld4457
      @sonjabijsterveld4457 14 วันที่ผ่านมา

      Ja hij maakt echt prachtige dingen. We zijn heel trots op hem🥰​@@hexxan007

    • @demoraatz
      @demoraatz 13 วันที่ผ่านมา

      ​@@hexxan007 wat een leuke reactie!!

  • @saskiakarels4184
    @saskiakarels4184 3 วันที่ผ่านมา

    46.00 we worden 'in principe' heel geboren.... buiten de 'aangeboren' zichtbare aandoeningen zijn er onnoemelijk veel mensen (mijn moeder is de enige niet en ikzelf al helemaal niet) met in de baarmoeder meegesnoept trauma... maar het kan dat ik vooruit loop en je dit zodirect gaat noemen...
    Ik vind het al met al een feest der herkenning, verkondig dit al jaren en naarmate ik mijn (familie)trauma meer 'aankijk', doorvoel/leef en liefdevol kan omarmen kan ik er warm dichtbij erop wijze afstand meer over openbaren... inzichten delen is magic, als je er klaar voor bent is dat een zegen (of hoe je het noemen wilt). ❤🎉 Bliss....

  • @Senna888
    @Senna888 14 วันที่ผ่านมา +3

    Heel mooi gesprek en ik volg Markus al langer. Hij weet zo super veel een kan het goed uitleggen. Maar een punt wat voor mij niet rijmt is dat hij eerst zegt dat er al prenataal trauma kan zijn en daarna vertelt hij dat we 'heel' geboren worden. En hoe denkt hij over transgenerationeel trauma? En collectief trauma? Liefs, Senna

    • @MarcusKrielen
      @MarcusKrielen 14 วันที่ผ่านมา +5

      Goede vraag Senna. Ik bedoel hier uiteraard dat we als mens in de kern 'heel' zijn. En dat door trauma verstoringen optreden. Intergenerationeel trauma/transgenerationeel trauma speelt uiteraard ook een rol. Als traumatische ervaringen niet verwerkt worden, kunnen deze worden doorgegeven aan de volgende generatie.

    • @AndreaV2013
      @AndreaV2013 10 วันที่ผ่านมา

      ​@@MarcusKrielen en dan inderdaad de imprints niet vergeten die voor en tijdens conceptie zijn ontstaan, als ook in de periode in de baarmoeder. De eicel waaruit wij geboren zijn was al actief in onze moeder toen zij in onze grootmoeders baarmoeder groeide. Prachtige uitzending, ik overweeg een training bij je te gaan volgen als aansluiting op mijn systemische opleidingen.

  • @casperasthebest
    @casperasthebest 13 วันที่ผ่านมา +9

    Onterechte diagnoses bestaan zeker, maar deze aandoeningen ook. Zou graag in discussie gaan met deze man, onder andere over het systeem wat zeker niet deugd. Maar zeg niet dat het niet bestaat

    • @RandomAccessMemoryloss
      @RandomAccessMemoryloss 13 วันที่ผ่านมา

      Eens

    • @denicechloé
      @denicechloé 12 วันที่ผ่านมา

      @@casperasthebest helemaal mee eens!!

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +1

      Nou. Laten we vooral ons verstand gebruiken. Ik word er echt boos om. Tenenkrommend!

    • @Reflectionmaterial
      @Reflectionmaterial 7 วันที่ผ่านมา

      Hoe bestaan die aandoeningen dan??
      Het meeste klinkt als een dom labeltje wat vervolgens een nocebo effect creëert?

  • @Anja1111
    @Anja1111 11 วันที่ผ่านมา

    Supermooi gesprek, Sanae, wow! Het enige wat ik miste, was de vraag wat Marcus dan heeft gedaan voor zijn reis naar binnen, en of hij daar tips voor heeft. Misschien leuk om hem daar nog eens over te spreken? Want het is waar dat we dat allemaal moeten doen vroeg of laat. En veel mensen hebben geen idee waar ze moeten beginnen.

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 5 วันที่ผ่านมา

      @Anja1111 Gewoon instappen op perron 9¾.

  • @Troelala63
    @Troelala63 11 วันที่ผ่านมา +2

    Heel herkenbaar .. alles

  • @madeleinevanhaaster8866
    @madeleinevanhaaster8866 11 วันที่ผ่านมา +1

    Een super interessante uitzending!

  • @5262pavught
    @5262pavught 14 วันที่ผ่านมา +5

    Wat een yopener, super zeg, dankjewel❤❤

  • @sammertkoeli8281
    @sammertkoeli8281 14 วันที่ผ่านมา +4

    het systeem is echt ziek, maar dat is waaars.. de bedoeling ook, een vrije geest is ook niet gewenst van "de kliek" die mensen worden gelijk gedrogeerd door het systeem..het is wat allemaal😢

  • @raschapati6206
    @raschapati6206 11 วันที่ผ่านมา +5

    Bij autisme denk ik ook aan vaccinatieschade, daar is voldoende bewijs voor maar de invalshoek van Marcus opent wel nieuwe perspectieven dus sowieso om ook bij het therapieplan te betrekken (; Boeiende uitzending! Dankjewel Sanae voor jouw selectie en gepassioneerd interviewen !!

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 7 วันที่ผ่านมา

      Newton en Mozart waren zeer zeker niet gevaccineerd!

    • @Reflectionmaterial
      @Reflectionmaterial 7 วันที่ผ่านมา

      Is geen bewijs voor

  • @thenlpiratekingpirateking6256
    @thenlpiratekingpirateking6256 11 วันที่ผ่านมา +3

    Hij heeft de opleiding gedaan is gezakt omdat hij van mening is dat het niet bestaat
    En komt dan terug met de bewering dat het niet bestaat
    Oftewel hij denkt iets te weten en weet niet wat hij zegt
    Als hij zo wil denken stel ik voor dat hij in Iran gaat wonen ofzo waar het niet erkent word
    Ik heb zware adhd en ik draag zorg voor een Autist Catagorie zwaar
    Wat is het nou eigenlijk een aandoening als adhd of autisme .
    We denken anders en zien de wereld anders
    Uiteraard zien we heel goed wat er veel mis is maar een hoop is iets wat wij niet begrijpen kunnen
    En dan vinden we dat het verkeerd is terwijl het goed is
    Ik heb na ruim 30 jaar een diagnose gekregen
    En ben daarna ruim 12 jaar bezig geweest om in te zien waar ik dingen geheel verkeerd zie
    Wat we vast kunnen stellen is dat Marcus Krielen iets aan het uitkramen is waarbij het heel duidelijk laat merken dat hij niks en dan ook helemaal niks van autisme of ADHD afweet .
    En dus met deze show zichzelf vertoont als grotendeels een kwakzalver

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Precies 👍👍👍

  • @margaret9619
    @margaret9619 13 วันที่ผ่านมา +5

    Labelen niet goed.
    Maar ontkennen ook niet goed. Elk individu is anders .
    Sommige gevallen zijn gewoon complex en dat valt niet altijd aan de buitenkant te zien.
    Maar het komt doorgaans naar voren in het leven.
    Ik heb hier geen moeite mee, maar het is deze maatschappij die overal zelf overal moeite mee heeft.
    En die van perfectie uit gaat .
    Wij zoeken altijd een zondebok..maar kunnen niet gewoon accepteren dat iemand anders functioneert..Dat moet altijd wel aan iets of iemand liggen volgens de buitenwereld. Daar begint het. Je kunt niet zijn wat je bent als kind of als gezin.
    Het wordt bekritiseerd omdat het er anders aantoe gaat...autisme is echt bewezen dat de hersenen anders werken
    De beste stuurlui staan aan wal

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา +2

      Ik zie het überhaupt niet als een label.
      Een label hangt aan een broek. Niet aan een mens.
      Ik ben niet mijn autisme en adhd. Ik heb het alleen.
      Mijn brein werkt anders.
      Dat merk ik iedere dag, al mijn hele leven.

  • @denicechloé
    @denicechloé 13 วันที่ผ่านมา +19

    Als auti-moeder maakt mij dit heel boos, er is al weinig begrip vanuit de buitenwereld. En alle onwetende en de mensen die in ontkenning leven roepen hier lekker mee. Trauma en autisme hebben inderdaad overeenkomende symptomen maar is zeker niet hetzelfde! Er zijn zat kinderen met trauma's die geen autisme hebben en andersom, deze redenering is niet goed onderbouwd. Het is wetenschappelijk bewezen dat autisme erfelijk is en aangeboren dus niet op latere leeftijd vanuit trauma ontstaat. En geen label plakken op iemand? We moeten het beestje bij de naam noemen alleen dan kan er gerichte hulp en rekening worden gehouden met dit ziektebeeld. Autisme en andere verwante stoornissen zijn niets iets om je voor te schamen, het heeft namelijk ook zn mooie kanten. Ik hoop dat dit taboe ooit wordt doorbroken!!

    • @paperbirdsfly5860
      @paperbirdsfly5860 13 วันที่ผ่านมา

      Marcus geeft nergens aan dat autisme op latere leeftijd ontstaan net als trauma. Hechting, wat hij duidelijk benoemt is ook iets vanaf de geboorte of zelfs ervoor. Je kunt dan geen onderscheidt maken tussen een verstoorde hechting of erfelijkheid. Vandaar dat je op latere leeftijd geen onderscheidt kunt maken tussen trauma en een andere diagnose en er veel overlap is. Door nu labels te plakken op alles en iedereen komt het beestje bij de naam uiteindelijk ook in het geding. Nu lijkt het fijn, maar wat als straks 1 op de 2 mensen de diagnose autisme heeft door deze manier van werken. Dan valt jou zoon of dochter in het niet en valt alle begrip weg, ik denk dat je daarvoor moet waken.

    • @Loes-222
      @Loes-222 11 วันที่ผ่านมา +3

      Volledig met u eens!

    • @VerbondenLerenLeven
      @VerbondenLerenLeven 11 วันที่ผ่านมา

      Het kan ook zijn dat je nog niet goed begrijpt wat vroegkinderlijk trauma is. Jan Bommerez, Gabor Maté e.d. zijn niet zomaar te begrijpen. Het vraagt echt geduld. En het spreekt elkaar niet tegen. Er is niks op tegen om de oude visie vast te houden als het je helpt. Ik zie dat deze podcast een trigger voor je is. En juist dat zijn dus traumadelen. Dat waar we op getriggerd worden. En innerlijk werk, verbinden met ons lijf, mind-body connectie, brengt balans terug. Onze hele samenleving leeft in het hoofd en we begrijpen niet meer wat het is om naar binnen te gaan, onze trauma's te helen. Dus geef ruimte aan andere inzichten. Wees niet te snel in kritiek.

    • @klorft
      @klorft 10 วันที่ผ่านมา +1

      Hoe hij ook rond 30 minuten aan komt kakken met die oude theorie van de koelkast moeder! Echt ! Alle wetenschap tot nu toe verzameld over autisme noemt hij " tunnelvisie" en maar hij zelf ( hoe handig toch..) weet wél alles hoor! Iedereen ziet maar een stukje maar hij kan wel holistisch kijken...tuurljjk... heel het huidige systeem wordt zo plat als een dubbeltje gepresenteerd ( ze weten niets, ze kijken niet verder dan de neus, ..etc..etc) en hij wordt neergezet als degene die het wél allemaal ziet, het grote geheel, de achterliggende oorzaken, het eigenlijke verhaal. Je moet inderdaad wel een land der blinden creëren om als één-oog koning te kunnen zijn.

    • @gingerbeer914
      @gingerbeer914 10 วันที่ผ่านมา +2

      Ik ben het roerend met jou eens!

  • @m.darghal1984
    @m.darghal1984 14 วันที่ผ่านมา +2

    Sanae, kan je aub Oldekamp aansluitend hierop uit nodigen? Hij gaat iets verder in het systeem duiken waardoor het nog duidelijker wordt hoe het systeem tot stand is gekomen.

  • @Jeanne-S
    @Jeanne-S 14 วันที่ผ่านมา +3

    Dit is logisch maar zelf nadenken is voor veel mensen moeilijk. Zij geloven alles wat ze wordt voorgehouden door de media en de maatschappij. Ook hier geldt weer- niets is wat het lijkt. Zelf kijken en invoelen! Alles begint met bewustwording!

  • @paulheerlen8608
    @paulheerlen8608 11 วันที่ผ่านมา

    Wat ik me afvraag is waarom binnen een gezin de een druk is en de ander zich terug trekt.ieder gaat anders om met wat men meemaakt.ik vind het als hulpverlener belangrijk om iemand te helpen zichzelf te helpen, om dat te kunnen doen is objectief luisteren belangrijk en tevens het moeilijkste wat er is.dat houdt namelijk in dat je wat de ander zegt niet vanuit je eigen denkkader inkleurt maar weet te vertalen in hoe de ander het bedielt en beleefd.

  • @nvdb___
    @nvdb___ 14 วันที่ผ่านมา +4

    Erg interessant👍🏻 Zou zelf een vorm van autisme en ADD "moeten" hebben

    • @Ilhame_al
      @Ilhame_al 14 วันที่ผ่านมา

      Dat is niet het geval, want het bestaat niet, je moet gewoon trauma’s die je hebt mee gemaakt verwerken

  • @brendavandenbor7971
    @brendavandenbor7971 11 วันที่ผ่านมา

    Door ervaringen, cultuur, normen en waarden en de manier waarop de maatschappij is ingericht, kun je heel 'makkelijk' tot de conclusie komen dat je niet voldoet aan het beeld dat jou voorgespiegeld wordt en de verwachten die daarmee gepaard gaan.
    Uit ervaring kan ik spreken, dat juist dingen waarover je onzeker bent, die in de (bedachte) praktijk afwijken van de 'norm', jou sieren en jou waardevol maken in deze wereld.

    • @brendavandenbor7971
      @brendavandenbor7971 11 วันที่ผ่านมา

      Durf anders te zijn en zie daar je grootste kwaliteiten in.

  • @nataschazegikniet478
    @nataschazegikniet478 11 วันที่ผ่านมา

    Eindelijk!! Mijn dochter heeft ook allerlei stempels, mijn gevoel zei altijd nee ik geloof dit niet, en na dit filmpje zei ik JA !!! Dit is het, maar nu mijn vraag, hoe vind ik iemand zoals deze man die ons kan helpen ? Ik sta er helemaal open voor om het voor me dochter op te lossen en me eigen tekortkomingen aan te gaan, maar hoe vinden we die ? Iemand goede tips ? Ik gun het me dochter zo erg

  • @lydiablondt
    @lydiablondt 14 วันที่ผ่านมา +8

    Ben anders heel blij met mijn diagnose adhd en ppd-nos. Voor mijn diagnose kwam ik totaal niet mee met de maatschappij liep continu vast. Nu weet ik dus ook waarom adhd en ppd-nos.
    Dus het bestaat zeker wel maar wordt te vaak gezegd dat mensen het hebben als ze een beetje druk zijn.

    • @rondjelimburgzuid
      @rondjelimburgzuid 14 วันที่ผ่านมา +2

      Maar waarom bestaat "het" en wat is 'het', en waar komt het vandaan...

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 10 วันที่ผ่านมา

      ​​@@rondjelimburgzuidtja dat kun je toch ook omdraaien? Waarom zouden deze diagnoses niet bestaan? Omdat Marcus het zegt?

    • @rondjelimburgzuid
      @rondjelimburgzuid 10 วันที่ผ่านมา

      @@AmberV1978 het gaat er om dat het ergens vandaan komt. of er een diagnose aan geplakt moet worden desgewenst (door big-pharma) met medicatie, dat is de vraag. Of je nu een diagnose hebt of niet,. het gedrag waar het individu en /of de samenleving "last" van heeft is er toch.

  • @thenonexistinghero
    @thenonexistinghero 13 วันที่ผ่านมา +1

    Met een aantal dingen ben ik het wel eens, maar er is ook heel veel waar ik wat op aan te merken heb. Ben het er sowieso mee eens dat er veel te veel misdiagnoses zijn en dat medicijnen zelden gebruikt moeten worden. Zou niet zover gaan om te zeggen dat deze condities niet bestaan, want ze hebben wel degelijk issues die voorkomen dat ze goed in de maatschappij kunnen functioneren (zelfs als de maatschappij gewoon effed up is). Ook zijn er veek externe factoren die de ontwikkelingen niet tegoedkomen.
    En in mijn studie heb ik toch altijd geleerd dat het aantikken van de diagnoseboxen niet automatisch betekent dat dat iemand iets heeft. Voor een goede diagnose moet veel uitgebreider getest worden en uiteindelijk geeft dan iemand met goed verstand een diagnose (of niet). Ja, ik weet dat het in de praktijk meer neerkomt op checkboxes aanvinken, maar heb het wel op de goede manier geleerd.
    Het systeem is wel gewoon kt. Het gaat in zoveel aspecten tegen de menselijke natuur in en in net zoveel andere aspecten moedigt het gedrag, ervaringen en voedsel aan die voor een goede balans niet te veel gedaan/gegeten moeten worden.

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 10 วันที่ผ่านมา

      Als jouw medicijn een stofje in je hersens aanvult wat je zelf weinig of niet hebt, is dat toch alleen maar goed?
      Het kan je zo helpen!
      Het enige wat ik persoonlijk een heel groot nadeel vind is dat een medicijn zoveel bijwerkingen heeft. Ik zoek het liever in natuurlijke middelen.

    • @thenonexistinghero
      @thenonexistinghero 10 วันที่ผ่านมา +1

      @@AmberV1978 Er is zeer veel bewijs dat dat vaak juist niet goed is (tenminste de door mensen gemaakte medicijnen).

  • @sjuultjefromthelake4264
    @sjuultjefromthelake4264 13 วันที่ผ่านมา +6

    Dankjewel, ik mis ook het vitamine/mineralen verhaal, met tekorten komt je lichaam ook in soort van spaarstand terecht! Heb me hier al jaren in verdiept!

    • @AmberV1978
      @AmberV1978 11 วันที่ผ่านมา

      Dit heeft geen ene moer met autisme of adhd te maken

    • @antiaxanita
      @antiaxanita 8 วันที่ผ่านมา

      ​@@AmberV1978 ik ben met veel comments die ik tegenkom van jou eens. Maar deze niet, voeding heeft heel veel te maken met de ernst van het gedrag. Een orthomoleculair therapeut zou hier heel veel inzicht in kunnen geven. Veel adhders zijn bijvoorbeeld hyperglutemaat. Het zegt niet of je wel of niet adhd of autisme hebt, maar het kan heel veel helpen. Misschien eens het overwegen waard advies in te winnen bij een orthomoleculair therapeut? Nogmaals, ben het met heel veel wat je schrijft eens, maar voeding is niet iets wat je zou moeten elimineren in dit je zoektocht naar handvaten.

  • @allsinner
    @allsinner 10 วันที่ผ่านมา

    Super interessant! Dank!

  • @roastingdodos11
    @roastingdodos11 9 วันที่ผ่านมา +1

    Vroeger hadden we specialisten nu acteurs die de rol spellen.

  • @rondjelimburgzuid
    @rondjelimburgzuid 14 วันที่ผ่านมา +4

    Gewoon dit!! >> dit is alles wat 'niet gepaste' gedragingen tot uiting laat komen. >> Hoe vaak zit er een diepgeworteld trauma achter gedrag dat simpelweg als ‘afwijkend’ wordt bestempeld? En waarom wordt er zo weinig aandacht besteed aan familiesystemen en de impact van trauma’s van ouders?
    er is namelijk geen enkel kind met een 'diagnose' waar niets in de thuissituatie 'aan de hand is'.(o ja en vergeet de 'vuccens' niet)
    (Bijna 25 jaar ervaring in het speciaal onderwijs.)
    Bedankt voor de bevestiging. probleem is wel, hoe stel je dit in het familie systeem aan de kaak, want je mag niets meer zeggen tegenwoordig he,. dan is 'men' beledigd.

  • @Joridazable
    @Joridazable 13 วันที่ผ่านมา

    Ja, heel goed. Iemand met een instinct voor de (onacceptabele) waarheid! 👌

  • @CarolineDenijs
    @CarolineDenijs 14 วันที่ผ่านมา +3

    Dat is mijn inzicht ook! Traumareacties.

  • @landbouwengameNL
    @landbouwengameNL 3 วันที่ผ่านมา +1

    Heb ik ook pdd nos mijn broertje heeft hdhd krijgt ook medicatie. Ik zelf niet.