Munții Măcin - Grădina Botanică a Europei (Episodul 3)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ม.ค. 2024
  • De ce să vizitezi niște munți pitici din județul Tulcea, care abia depășesc cu puțin înălțimea unor dealuri mai acătării? O întrebare legitimă, pe care unii o depășesc doar prin ce am învățat cu toții la școala generală și anume că Măcin sunt „cei mai bătrâni munți ai țării și printre cei mai bătrâni din Europa”.
    Asta să fie tot? Nici pe departe, pentru că o incursiune în Munții Măcin este ca o călătorie miraculoasă în trecutul geologic și biologic al Planetei.
    Specialiștii spun că aici s-au păstrat ca nicăieri altundeva numeroase etape de evoluție în dezvoltarea speciilor, ca și cum Munții Măcin ar fi un laborator miraculos unde Natura a efectuat diverse experimente.
    Am vorbit despre acești munți vechi cu Viorel Roșca, directorul Parcului Național Munții Măcinului, un expert în tot ceea ce înseamnă aceste locuri și un admirator necondiționat al Dobrogei. Acesta ne-a spus că foarte multe specii de aici sunt endemice (trăiesc numai pe un anumit teritoriu), astfel că Munții Măcin pot fi considerați cea mai valoroasă Grădină Botanică a Europei.
    Sugerăm vizitatorilor care doresc să exploreze Munții Măcin să treacă mai întâi pe la Centrul de Vizitare, pentru a se familiariza cu ceea ce pot descoperi în natură și a putea să își aleagă traseul preferat, în cunoștință de cauză. Aici, vizitatorii pot intra în contact și cu diversitatea multiculturală a acestui colț de Dobrogea, prin intermediul exponatelor din muzeu.

ความคิดเห็น • 1