ناگفته های 20 سال از پشت پرده سقوط جمهوریت در افغانستان، جمهوریت را کی سقوط داد؟
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 27 พ.ย. 2024
- ساعت 9 شب به وقت افغانستان است و بمب افکن های سنگین (B 52) آمریکا مواضع طالبان و القاعده را در افغانستان بمباران میکند، نیروی دریایی ایالات متحده از کشتی های جنگی خود در دریای عمان و خلیج فارس، موشک های کروز را به سمت مواضع کلیدی طالبان، به ویژه پایتخت کابل و قندهار، پرتاب کردند. آمریکا با این حملات، روز قیامت را در این دنیا برای طالبان نشان داد، طالبان خود را میان بمب های آمریکایی دیدند، گویا که روز محشر فرا رسیده است. طالبان حتا فرصت نداشتد که ریش خود را بتراشند، عمامه های خود را دور بیندازد و با پاهای برهنه از یک مغاره به مغاره دیگر و از یک شهر به شهر دیگر در فرار بودند تا خود را به پاکستان برسانند.
خبر شکست نظام طالبان برای هر فرد افغانستانی خوشحال کننده بود، مردم این روز را جشن گرفتند، سلمانی ها پر از افراد بودند که برای تراشیدن ریش های خود آمده بودند،
اکثریت مهاجران افغانستانی از ایران و پاکستان دوباره به کشور برگشتند، دروازه های مکتب به روی دختران باز شد و کار برای ساخت افغانستان خسته از جنگ آغاز شد، حکومت جدید شکل گرفت. اولین قانون اساسی افغانستان در 22 قوس 1382 به تصویب رسید که یکی از بهترین قوانین اساسی افغانستان و منطقه به شمار میرفت. این قانون در 12 فصل و 162 ماده به تصویب رسید.
در 18 میزان 1383، اولین انتخابات ریاست جمهوری افغانستان با مشارکت گسترده مردم برگزار شد. در این انتخابات حامد کرزی، رئیس جمهور انتقالی، با اکثریت آرا برای پنج سال دیگر رئیس جمهور افغانستان شد. و در 27 سنبله 1384، انتخابات پارلمانی و شورای ولایتی برگزار شد.
ارتش ملی کشور در سال 2002 در چوکات یک گُردان ایجاد شد و بعدها به 200 هزار نیروی مجهز، آموزش دیده و ماهر رسید. در دو دهه گذشته، فضای آزاد برای فعالیت رسانه های جمعی فراهم شد، طبق آمار وزارت اطلاعات و فرهنگ در حدود 2 هزار و 123 رسانه در افغانستان جواز فعالیت گرفتند. در سال 1397، در سراسر افغانستان 96 شبکه تلویزیونی، 190 شبکه رادیویی، 14 خبرگزاری و 183 رسانه چاپی فعالیت داشتند.
با روی کارآمد نظام جمهوریت، فرصت برای دانشگاه های خصوصی ایجاد شد و در سال 1400 خورشیدی، 129 دانشگاه و موسسه عالی خصوصی در افغانستان فعالیت داشتند.
مطابق گزارش اداره یونیسف، در سال 2011 حدود 14 هزار مکتب در سراسر افغانستان فعال بود که 8 میلیون و یکصد هزار دانش آموز در آن درس میخواند و از این میان، 38 درصد شان را دختران تشکیل میدادند.
در بیست سال گذشته، هزاران جاده، پل، شفاخانه و مکتب ساخته شد، بیش از این فقط در چند شهر بزرگ جاده های شکسته و ریخته وجود داشت، اما در این زمان نزدیک به 7 هزار کیلومتر جاده آسفلت شد. آگاهان این 20 سال را فرصت طلایی برای افغانستان میدانند، در این سال های در بخش های مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و نظامی کارهای زیادی به همکاری پ جامعه جهانی انجام شد. اما در این زمان مشکلات هم وجود داشت، فساد مالی و اداری گسترده، تعصبات قومی و زبانی، موجب شد که بخش بزرگی از کمک های جامعه جهانی حیف و میل شود.
مشکل جمهوریت از زمان کنفرانس بن آغاز شد، در کنفرانس بن طالبان و حزب اسلامی شرکت نداشت و خشت اول جمهوریت را از اول کج گذاشتند. در کنفرانس بن، زلمی خلیل زاد نماینده ویژه آمریکا برای افغانستان مهره اصلی تعیین کننده قدرت بود. در کنفرانس بن ستار سیرت بیشترین آرا را برای بدست گرفتن قدرت بدست آورد، اما خلیل زاد مخالفت کرد و به جای او حامد کرزی را معرفی کرد، آگاهان به این باور هستند که زلمی خلیل زاد اولین جرقه تعصبات قومی را از همین جا کلید زد و اجازه نداد که یک تاجیک در سطح رهبری دولت افغانستان قرار بگیرد.
در این کنفرانس 16 کرسی برای ائتلاف شمال، 8 کرسی برای تاجیکها، 9 کرسی برای پشتونها، 5 کرسی برای هزارهها، 3 کرسی برای ازبیکها و 2 کرسی برای سایر اقوام در نظر گرفته شد و به این اساس قدرت را در افغانستان قومی ساختند.
زلمی خلیل زاد به سران مجاهدین هرگز اعتماد نداشت و به همین دلیل 50 محافظ آمریکایی را برای محافظت حامد کرزی استخدام کرد که سبب شد مشروعیت دولت افغانستان زیر سوال برود.
زلمی خلیل زاد مخالف قدرتگیری مجاهدین بود و به گفته خودش او کمر جنگ سالارها را شکست، اسماعیل خان که از فرماندهان برجسته مجاهدین و والی هرات بود از سمت والی هرات برکنار شد و به کابل آورده شد. جنرال عطا محمدنور و جنرال دوستم تا اندازهی خلع سلاح گردید.
تحلیلگران افغانستانی باورمند بودند که خلیل زاد همیشه کوشش میکرد که رابطه ائتلاف شمال با آمریکا هرگز خوب نشود. استراتژی آمریکا این بود که اگر مجاهدین قدرت بگیرد، کنترول اوضاع داخل افغانستان از دست آمریکا خواهد رفت و به این اساس در تلاش بود که قدرت مجاهدین را محدود بسازد.
زمانی که جنرال دوستم مخالف خواست آمریکا، اجازه ورود نیروهای آمریکا به سمت شمال افغانستان را نداد، خلیل زاد با هواپیمای بی 1 بالای خانه جنرال دوستم حمله کرد.
کانال ون میدیا پلس روی گزارش های تحقیقی و تاریخی کار میکند، این کانال توسط چندین خبرنگار و مستندساز حرفهای و با تجربه مدیریت میشود.
منابع هر گزارش این کانال در آرشیف ون میدیا پلس در قسمت ویبلاگ ون میدیا پلس اضافه میشود و بینندگان میتواند منابع را در آرشیف جستجو کند. هدف ما از نشرگزارش های تحقیقی و تاریخی، شفاف سازی حقیقت و افزایش اطلاعات بیننده های این کانال میباشد.
با احترام:
مدیریت کانال ون میدیا پلس
آدرس ما:
TH-cam:
/ @onemediaplus
Weblog:
Website: onemediareport...
E-mail:
samim.journal@gmail.com
#Onemediaplus
#One_media_plus
بعد از سال ۲۰۰۱ افغانستان و جمهوریت مال امریکا بود. در این ۲۰ سال هر چیز که خواست با این دو مال خود کرد، در اخیر با طالب معامله کرد و قدرت را تسلیم کردند. برای امریکا طالبان بهترین گزینه است. فعلا امریکا افغانستان را ۱۰۰٪ در کنترول خود دارند.
هی هی افغانستان در بر در شد همه آروز های خورده دفن کردم 😢😢
حق پیروز باد و حق جویان پیروز باد الله متعال حق است حق را حمایت می کند آن شاءالله شرمنده باد خائنان وطن و بشریت آن شاءالله
عالی
باسلام عرض خسته نباشید خدمت گروه پرقدرت وان مدیا پلاس
یک پیشنهاد کاری خیلی خوب داشتم ممنون میشم شماره یا آی دی ارتباطیتون رو برام بزارین🙏💗
دقیق
افغانستان همیش معامله شده . افسوس به حال مردم مظلوم وطن مه
سیاسیون همیش سیروت مند شدن وه میشن چی طالب یا غیرطالب همش دوشمن وطن مظلوم من هستند
این ویدیو تان کاملآ پر از تعصب است
تعصب است چون خیانت و وطنفروشی اواغین را افشا میکند بلی .
❤❤❤❤❤❤❤
تماما دور از😮 واقعیت بود
امارت جمهوری اسلامی افغانستان بگذارند و پرچم همان سه رنگ باشد از زمان ظاهر شاه همان سه رنگ است
😢
چق چق بیچاره شوی پشتووووووووووون 💪💪💪💪💪 😂😂😂😂😂😂
😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢😢
افغانستانی ❌️
افغان ✅️
افغان جمع واژه فغان هست به معنای ناله و فریاد میشود ، یک نام بی معنا هویت ما شده نمیتانه
اوغان ❌
اوغانستانی ❌
خراسانی ✅
کامل بوده من متوجه نشدم
باز خوانی پرونده حزب وحدت و کارنامه و عملکردهای آیت الله سید ابولحسن فاضل در این حزب، قسمت اول (۱)
th-cam.com/video/uVQBC41S1RQ/w-d-xo.htmlsi=HBD-sQPSTq6jif0c
در صدد از بین بر دن دزدا ن با ید میشد
این ویدیو پر از تعصب، دروغ گویی، پروپگند و یکطرفه نبود. اینه مه بازی خوردیم، خوش...؟؟
فهمیدم که فهمیدی که فهمیدم 😅
کجایش یک طرفه بود ؟ کل گپ به دست امریکا و خلیل زاد بود دگه هرچی بود بازیچه بود
زنده باد امارات اسلامی افغانستان🏳🏳🏳
خوار توره یکسو بگایم از امارت ته دگو بیناموس بی دین ، خوارج
بالایش کن سر ننیت اوغان اشپشی
مرگ حکومت دیکتاتوری و تروریست طالب و امارت اسلامی
پدرش .