Metsolan Metsäkoulu 88, Mökkisahurin 5 riskikohtaa

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 31 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 73

  • @MikaLatokartano
    @MikaLatokartano 2 ปีที่แล้ว +6

    Tämä Metsäkoulusarja on erinomaisen selkeä ja hyödyllinen. Poikkeuksellisen laadukasta, selkeästi kuvattua ja opastettua materiaalia.

  • @SManninen
    @SManninen 5 ปีที่แล้ว +3

    Asenne on ehdottomasti kohta 1. Mutta ite olen huomannut muiden toimia sivusta katsoneena, että seuraava vaaran paikka tulee heti sahaa käynnistäessä: Pidetään vasemmalla kädellä päällykahvasta, roikotetaan sahaa, nykäistään narusta oikealla kädellä ja samalla "humppautetaan" sahaa alaspäin. Saha ei ole siinä mitenkään kontrollissa ja se heiluu nykäysten tahtiin helposti myös sivuttain. Kylmäkäynnistin päällä kun nykästään, niin saha ottaa heti käynnistyessään kierroksia ja jos siinä vaiheessa laippa heilahtaa sääreen kiinni, eikä ole turvahousuja, niin orvaskesi on löysässä...
    Parempi on käynnistää niin että saha on maassa ja saappaan kärki takakahvan sisään/päälle, tai mitä itse tykkään käyttää, että tuetaan takakahva haarojen väliin, vasemmalla pidetään etukahvasta ja saha hieman kallellaan oikealle niin, että oikealla kädellä kun vedetään narusta, niin veto suuntautuu suoraan.

  • @petrirantamaki9038
    @petrirantamaki9038 5 ปีที่แล้ว +4

    Olen törmännyt samaan asiaan vähätellään työn vaarallisuutta. Itsellä ollut tärkeä, että on varusteet koulu ajoista asti. Se vain itseä ärsyttää kuinka joku voisi antaa sahan jollekin jolla ei välttämättä ole minkäänlaista kokemusta sahasta/sen käytöstä. Vielä ilman varusteita. Itsellä on menossa 7 housut. Ainoastaan ensimmäisiin tuli kokeiltua kuinka se saha pysää muut on pysyny ehjinä mut pitää niitä vaihtaa. Mielestäni on silti halpa henki vakuutus. Olin 15v metsäkoneenkulhettajana siinä samalla kaatelin sahalla ongelmapuita mitä ei pystyny pelkästään koneella tekemään. Omalla metsätilalla tehnyt hankinta hakkuita. Kaato hommassa huomasin aluksi ongelmaksi sen missä kulmassa laippa on suhteessa kaato koloon. Silloin huomasin aina jäi ohut pitopuu. Nykyään sitä ei enää tule pätee myös muuhunkin sahauksee. Hyviä juttuja sulla ollut aina näistä asioista.

  • @apom338
    @apom338 5 ปีที่แล้ว +6

    Hyviä neuvoja, kun vaan monet oivaltaisivat, tuohon pitopuun eli saranan poikki tai liian ohueksi sahaamiseen kantsii tarkasti panostaa- itse aina tukinpaksuisesta puusta viistän kaatokolon sivuilta kaarnan pois, näkee kunnolla ettei tule piilosahausta, tämän olen oppinu elämäni aikana jo sen takia että metsätilani halki menee sähkölinja yli kilometrin matkan.

  • @pt3842
    @pt3842 5 ปีที่แล้ว +1

    Käytän usein traktorin tukkivinssiä kaadon suuntaajana ja joskus tulee laitettua vetoa vaijeriin vähän reippaammin, ettei tarvii käydä välillä säätämässä. Vinssissä on se huono puoli, että sillä saa aikaan liian kovan vedon ja puu kaatuu "etuajassa". Kerran vedätin n. 30 cm kuusta, joka halkesi kaatuessaan ainakin kolmen metrin korkeuteen saakka ja tyvi tuli sälön varassa otsaa kohti kuin ohjus. Sitä lähtien on vetovoimat pienentyneet.

  • @ArxArttuSa
    @ArxArttuSa 5 ปีที่แล้ว +13

    Sahataan Harkiten Ja Turvallisesti .Ps Selvin päin...👍

  • @mattitulppo4530
    @mattitulppo4530 5 ปีที่แล้ว +3

    Useasti on tullu vastaan saha jossa ketju ei pysähdy, koska tyhjäkäynti on liian isolla tai kytkin heikolla hapella. Siihen vielä kokematon sahuri niin ompahan ihme jos ei tule vahinkoa. Joskus olis hyvä huollattaa ne harvakseltaan käytettävätkin sahat.

  • @mikapinomaki7159
    @mikapinomaki7159 5 ปีที่แล้ว +4

    Hyvää ja tärkeää asiaa, itsekkin tälläinen sunnuntaisahailija niin hyvin näkee virheensä kun pääsee "ulkopuolelta" eli esim videokuvasta tekemistää katsomaan.

  •  5 ปีที่แล้ว +8

    Tosi hyvät pointit.
    Tämmöinen satunnaissahuri kun sitten yrittää päivän aikana tehdä vuoden työt, niin pitäisi tajuta lopettaa ennen simahtamista. Väsyneenä virheiden määrä alkaa kasvamaan ekspontiaalisesti.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  5 ปีที่แล้ว +2

      Niin se tekee väsymys ammattilaisellakin, vaikka rutiini suojeleekin. Pihapuuhommissa pitää usein iltapäivällä hokea itselle, että rauhotu, ota varmasti, malttia...!

  • @landespedes88
    @landespedes88 5 ปีที่แล้ว +4

    Itse vielä lisäisin vielä mitä sivusta nähneenä niin teräketjun teroitus, eli yleensä ne mökkisahojen ketjut menee vain polttamalla joka aiheuttaa hirveän näköisiä työsuorituksia ja erittäin vaarallisia tilanteita.

    • @hannu3911
      @hannu3911 5 ปีที่แล้ว +1

      Niin on tylsällä ketjulla ei kyllä onnistu tarkka kaato sitten millään, kiertää sahaus miten sattuu. Rasittuu turhaan sahuri ja saha. Kun ei olevinaan malteta ja tai osata viilata ketjua.

    • @nukkumatti9587
      @nukkumatti9587 5 ปีที่แล้ว +2

      Kerran tultiin kysymään että mikä mahtaisi olla vikana kun sahaus kaartaa eikä mene suoraan. Sanoin että taitaa olla ketjun teroituksessa vika. Kuulemma ei, se on teroitettu oikein hyvin. Myöhemmin näin kyseisen sahan, ongelma sama kuin monella muulla: ketju tietenkin teroitettu toispuoleisesti, hampaat erikokoisia, ketju roikkuu kuin kaulakoru ja laippa on poltettu voitatin muotoiseksi.
      Tiedon puute on iso ongelma. Unohtuminen ja huomion herpaantumimen ei ole läheskään niin vaarallista kuin jos giljotiinin alla luulee ja uskoo tekevänsä kaiken oikein

    • @RedPetrol76
      @RedPetrol76 4 ปีที่แล้ว

      Taitaa oikeastaan yhtä yleinen virhe olla se, että terät osataan kyllä viilata, mutta puruhammas unohtuu monelta. Toisin sanoen, ei osata lentävästä lastun karkeudesta katsoa, milloin olisi aika tasoittaa puruhammasta.

  • @urho1234
    @urho1234 5 ปีที่แล้ว +3

    Tommonen muutaman metrin pituinen riuku on hyvä työntö apuna kuitukokosessa puussa,jos sattuu istumaan laipalle.Kannattaa vaan karsia se valmiiksi hyvissä ajoin.

  • @brianmurray667
    @brianmurray667 5 ปีที่แล้ว +7

    Your videos on chainsaw ergonomics, work and safety are fantastic and unique. No other channel covers this information in such a detailed and comprehensive way. My only complaint is that you don’t have an English version. How far would your exposure and audience grow I wonder? Thanks!

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  5 ปีที่แล้ว +7

      We have been thinking also english versions, time and money is the problem, so lack of them, maybe some day...

  • @Tessulandia
    @Tessulandia 4 ปีที่แล้ว +1

    Hyviä vinkkejä oli,myöskään satunnaisen kaatajan ei kannata mennä kaatelemaan puita sähkölinjojen lähistöiltä eikä rakennusten,jos metsässä kaatelee ja kaatuu väärään suuntaan harvoin onnettomuus käy mutta muualla vaanii suuret riskit!

  • @maurijoentakanen7157
    @maurijoentakanen7157 5 ปีที่แล้ว

    Fiskarsin vamhemman malliset sakset oli hyvät. Itellä nykyään huski sakset ja rauta vain n. 3 mm ku fiskars oli silloisen ketjun levynen. Ei päässy puu kallistuun yhtään "väärään" suuntaan.

  • @jkvirtanen
    @jkvirtanen 5 ปีที่แล้ว

    Itsekin käytän paljon kiiloja puun kaadossa. Mutta siinäkin kannattaa huomioida se kun sitä sitten hakkaa kaatosahauksen sisälle niin ne iskut tuntuvat myös puun latvassa. Että jos on kuivia/irtonaisia/kuolleita oksia niin voivat tulla huomaamatta niskaan. Eli pitää kiilaa nuijiessa samalla oksistoa silmällä..

  • @veli-mattijutila1267
    @veli-mattijutila1267 5 ปีที่แล้ว +1

    Hyvä ja tärkeä video! Moni mökkisahaaja joutuu varmasti tiluksillaan siivoamaan joskus isojakin tuulenkaatamia. Ison kuusen tyven päällä kun istuu kolmessa metrissä ja sahailee alaoksia poikki kuusen heilahdellessa ja saha on jumissa joka toisen oksan kohdalla, kun ei niistä jännityksistä ota aina erkkikään selvää... siinä hommassa on vahingon vaara ihan olemassa! Kannattaisi varmaan suosiolla jättää ammattilaisille.
    Liittyikö tuohon pitopuuhun isojen ja kenties lahojen puiden kanssa sellainen juttu, että liian paksulla pitopuulla runko kallistuessaan voi napsahtaa poikki ylempää ja tulla päälle?
    Viime kesänä totesin tavallisen 2tn hallitunkin kivaksi kaveriksi n. 50cm paksun koivun katkomisessa. Tunkilla runkoa vähän ylös maasta, jolloin ei tarvitse miettiä sahan jumiutumista tai kiveen sahaamista. Vähemmän kyykkimistä myös. 🙂

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  5 ปีที่แล้ว +1

      Ei se liian paksusta pitopuusta johdu, jos runko katkee tai pikemminkin sälöytyy, se johtuu puussa olevasta jännityksestä, joka halkaisee puun pitkittäissuunnassa kahtia.

  • @taxihuttunen
    @taxihuttunen 5 ปีที่แล้ว +5

    Tärkeetä oppia !

  • @uniflo2609
    @uniflo2609 5 ปีที่แล้ว +5

    Erittäin hyvä video! Omalla kohdalla olen huomannut tuon väsymyksen tuomat läheltäpiti tilanteet. Ei vaan jaksa metsässä touhuta kuten ennen. Mieli haluaa tehdä, mutta kroppa ei jaksa.

    • @reimakiuru
      @reimakiuru 5 ปีที่แล้ว

      Loppupäivän väsyminen ja ehkä jo nälkä ja jano ovat minunkin kokemuksen mukaan erittäin vaarallinen yhdistelmä. Verensokerin laskiessa tuntuu, että työvauhti alkaa herkästi nousta ja silloin ollaan todella vaarallisessa tilanteessa. Joku läheltäpiti-tilanne on ollut ja nykyään tiedostamalla lopetan sahaamisen jos pientäkään merkkiä olkaa tällaisesta näkyä.

  • @munoma8672
    @munoma8672 4 ปีที่แล้ว

    Niin, Jounilta ainakin saa sitä osaamista. Oon mä itse hakannut omia metsiä silloin about - 80 luvulla; sieltä mun osaaminen on peräisin. Ja virheitäkin tuli tehtyä; ei onnex kuitenkaan niitä viimeisiä!

  • @erkkakangas3777
    @erkkakangas3777 4 ปีที่แล้ว +1

    Olis hyvä näin nuorena (20v) miehenä tietää enemmän sahauksen vaarojen välttymisestä, kun mehtää tullu hommattua ja sen hoito kiinnostaa.

  • @janijani5185
    @janijani5185 ปีที่แล้ว

    Ton pitopuun jättämisen monesti unohtanut. 2 kertaa kaatunut väärään suuntaan. Kerran naapurin pellolle ja kerran meinas tulla niskaan. Kiilojen käytöstä käytöstä olis kiva saada opetusvideo. 2vko ja pääsee taas mökille seuraaviin pakkasiin asti. Äijä tekee mahtavia videoita.

  • @KansojenIsa
    @KansojenIsa ปีที่แล้ว

    Mitä mieltä olet sellaisesta virityksestä, kun on moottorisaha akseloitu sahapukkiin ja siitä sitten voi yhtä kättä käyttämällä liikutella sahaa? Paksuudeltaanhan sillä saa sahattua paljon paksumpaa rankaa kuin esim. noin puolimetrisellä sirkkelinterällä.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  ปีที่แล้ว

      Mikäpä siinä, kunhan turvallisuus ja ergonomia on kunnossa.

  • @tarotarotaro5745
    @tarotarotaro5745 5 ปีที่แล้ว +1

    Rantteelta se lähti omalta kohdalta kiitos isäukolle siitä

  • @ollirautio8798
    @ollirautio8798 5 ปีที่แล้ว +1

    Täytyy ottaa huomioon tuulen suunta ennen kun alkaa sahaamaan kaatokoloa

  • @pekkaseppala2885
    @pekkaseppala2885 5 ปีที่แล้ว +1

    Lisäisin listaan omasta kokemuksesta konkelot ja lahopuut.

  • @mikavirtanen4149
    @mikavirtanen4149 5 ปีที่แล้ว +3

    Hyvä video!

  • @mikkovasara9307
    @mikkovasara9307 4 ปีที่แล้ว

    Pitää olla muuten kova mökkisahuri joka pitäää sitä sahaa koko päivän vaan käsissä.. että ei ota tukipintoja.. no laippa ei yleensä istu jos pistää..

  • @juvaatai2
    @juvaatai2 5 ปีที่แล้ว +1

    Videotoiveena minulla olisi noiden kiilojen käytöstä video kun itse en ole niitä oikein käyttänyt.

    • @juvaatai2
      @juvaatai2 5 ปีที่แล้ว

      Vänkäri on toki tuttu mutta kiiloilla varmaan saa tehtyä monipuolisesti asioita!

    • @janijani5185
      @janijani5185 ปีที่แล้ว

      Tämä.

  • @PetriApell
    @PetriApell 5 ปีที่แล้ว +1

    Huippu video taas kiitos

  • @tarotarotaro5745
    @tarotarotaro5745 5 ปีที่แล้ว

    Eiks se moottorisahakorttikaan lyöny läpi ihteään

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  4 ปีที่แล้ว +2

      Eihän se ny Suomalainen sellasta tartte.

    • @tarotarotaro5745
      @tarotarotaro5745 4 ปีที่แล้ว +2

      @@kiuruvedenmetsola3978nii tais ollakki ruottalaisten idea lähtösin 😂

  • @jouman450
    @jouman450 4 ปีที่แล้ว

    No niin!

  • @ruskeereika
    @ruskeereika 5 ปีที่แล้ว +2

    On kyllä pirun makiat työvaatteet miehellä! 5/5

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  5 ปีที่แล้ว +3

      Tilhin x-treemit housuna ja Huskin technical extreme takkina!

  • @jouman450
    @jouman450 5 ปีที่แล้ว +1

    nro 6. Kalja.

  • @Arkistoo
    @Arkistoo 5 ปีที่แล้ว

    En tajua et miks stihl llä ei ole elää 1970 luvun osia ku tiellä on toi 028av joka on ammatti saha yritän sitä kunnostaa mut ei löydy osia ja ku siinä on kytkimesssä semmoinen hiton juttu et jouduin rälläköimään ihan sen pois ja nyt se ottaa hyllyllä koristeena

  • @petteripunakuono6674
    @petteripunakuono6674 2 ปีที่แล้ว

    😂😂

  • @virpimu
    @virpimu 5 ปีที่แล้ว

    Olisikohan aiheellista Jounin laittaa pystyyn satunnaisille sahureille pikakurssitus sahan käytöstä.Korvausta vastaan saisi käydä oppimassa paika päällä turvallista sahan käyttöä.

    • @kiuruvedenmetsola3978
      @kiuruvedenmetsola3978  5 ปีที่แล้ว +1

      Näitä joskus tehtiin heille, jotka oli ostanut sahan meiltä. Ei niistä paraatimarssia Uralille tullut. Laiskuuttaan luovuttiin sit niistäkin vähistä. Suurta yleisöö vaikee saaha liikkeelle.

    • @nukkumatti9587
      @nukkumatti9587 5 ปีที่แล้ว +1

      Niitä yritetään silloin tällöin pitää vähän joka paikassa yhtiöiden ja mhy:n kautta, mutta kuulemma ei tartte ku "kyllähän minä ny sahaa osaan käyttää, olin sillon -65 lapissa savotoilla. Nämä nykyset on ihan leluja, on kaikki jarrut ja vilkkuvalot ja vaatteetki niinku joulupukilla"
      Jos järjestäisi sahankäyttökilpailut ja siinä yhteydessä "kyselee vinkkejä" yhdeltä sun toiselta ammattimetsurilta. Väkeä vios tulla enemmän, kaikkihan on jo omasta mielestään parhaita. Pitää kertoa kaikki ammattilaisten kauhutarinat, varsinkin turvaliipasimen teippaamisesta. Kisa omilla sahoilla ja seppä raakkaa portilla kelvottomat pois, saatte huoltopalvelua myytyä

    • @haninen
      @haninen 4 ปีที่แล้ว

      Jos joskus satut vielä innostumaan jonkinlaisen kurssin pitämiseen niin olisin kiinnostunut. Voisit vaikka kehittää jonkinlaisen paketin jossa saisi esim. turvavarustepaketin ja lyhyen kurssin turvalliseen puunkaatoon pakettihintaan.