💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz): 📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2 📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci 📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci 📌 TH-cam Katıl (₺): th-cam.com/users/evrimagacijoin 📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤
dr stone animesini izleyip yorumlarını paylaşırmısın güzel bi bilim animesi gerçeklere dayanıyor antibiyotik yapımından tank yapımına kadar konusu dünyadaki tüm insanlar taşlaşıyor ana karakter senku is 3700 yıl boyunca sayı sayarak bilincini açık tutan bir bilim hastası 0 dan bilimi kan dökmemeyecek şekilde yeniden inşa etmek istiyor benim bilim aşkımı sağladı belki beğenirsin
Web geliştiricisi olarak bundan 1 hafta önce bir sayfa hazırlamam gerekiyordu. Burada belirli bir veri seti kullanıcıya gösterilecekti. Genellikle kodu yaz sonra optimize et kafasıyla ilerlerim. Testleri yaptığımda yaklaşık 250mb memory harcıyordu sunucu. Optimize ettim ve 50mb'a kadar düşürdüm, üstüne yaklaşık 20sn hızlandırdım. Sonra Apollo 11 görevinde yalnızca 4kb ram'e sahip bilgisayar kullanıldığı aklıma gelince imkansızı başardıklarını tekrar tekrar hatırladım ve yaptığım şeyin neredeyse bir hiç olduğunu kendi yüzüme vurdum. Gerçekten en başta dediğiniz doğru. Tarihte yaşanmış önemli bir olay olarak akıllarımızda kalsada detaylı düşünüldüğünde o günkü donanımla yapılması neredeyse imkansız bir şeyi gerçekleştirmişler. İnanılması çok güç gerçekten. Mühendisliğin doruk noktası. Her şeyi geçtim, o gün eldeki donanımlarla böyle bir görevi dile getirmek bile büyük bir cesaret.
Kesinlikle öyle! Bu arada kendinizi çok da hırpalamayın tabii, Assembly ile yazılmış bir kodla kapışmak biraz zor hafıza verimliliği konusunda. Videoda oralara da girecektik ama çok fazla teknik olacak diye kısa kestik. :* Çalışmalarınızda başarılar!
@@evrimagaci Çok teşekkürler! Kesinlikle haklısınız, Python ile yazılmış bir yazılım Assembly ile kapışamaz. Meraklılar için kısa kestiğiniz bu kısmı ben doldurayım elimden geldiğince o halde: Assembly ile yazılmış bir kodla kapışmanın hafıza verimliliği açısından zor olmasının sebebi, bu ve bunun gibi low level dillerin makineye ve makine diline çok yakın olmasından kaynaklı. Sizin yazdığınız kodların makine için (işlemci) hiç bir anlamı yoktur, anlayamaz. Tek anlayacağı dil 0 ve 1 'lerdir. Assembly gibi low-level diller direkt olarak 0 ve 1'e derlenir. Dolayısıyla bu onları çok hızlı kılar. Onları hızlı kılan şeylerden bir diğeri, donanım üzerinde tam kontrol sağlamasıdır. RAM'in kullanımı, verimliliği tamamen sizin ellerinizdedir. Tüm bu avantajlar karşısında dezavantajları, son derece zor dillerdir. Anlaması, öğrenmesi, bakımı... her anlamda zordur. Ama bu bedel karşısında sizi Ay'a gönderebilirler :) Günümüzde bu diller uçak yazılımlarından tutun trafik lambalarına kadar verimliliğin ve istikrarın kritik olduğu her alanda kullanılırlar. Python'dan bahsetmiştim. Kendisi high level bir dildir. Önce yorumlanır (C'ye) sonra derlenirler (makine diline, 0 ve 1'lere). Memory/RAM üzerindeki kontrolünüz çok kısıtlıdır. High level dillerin hepsi hafıza yönetimini kendisi yapar. Dolayısıyla low level dillere nazaran çok daha yavaş olup son derece de verimsizdirler. Bu dezavantajları karşısındaki son derece anlaşılır, bakımı kolay dillerdir. Verimsizliğin asla kabul edilemeyeceği her alanda kullanılırlar. Bu dillerle kısa sürede hızlı ürün çıkartabilirsiniz. Kısa sürede birçok sorununuzu çözebilirsiniz. Çünkü geliştirme aşaması low level dillere nazaran daha hızlıdır. Bu zamana kadar geliştirilmiş bütün dillerin kendine has güçlü oldukları yanları vardır. Python ile oyun yapamazsınız çünkü grafiği işlemek yüksek hafıza ister, bunun da verimli olması gerekir. Uçağı kontrol eden yazılımları Python ile yazamazsınız ama o uçağın simülasyonlarını, analizlerini yapacak olan yazılımı Python ile yazabilirsiniz çünkü low levellere göre daha kolay ve daha anlaşılır olacaktır ve bilimsel çalışmalar için harika paketleri vardır. Kara deliğin gerçek görüntüsünü (ya da en azından gerçeğe yakın) elde etmek için Python kullanabilirsiniz ama kara deliğe gidecek olan uzay gemisinin yazılımını Python ile yazamazsınız :) Daha fazla detay, teknik bilgi edinmek istiyorsanız "high & low level programming" kelimelerini Google'layarak başlayabilirsiniz.
Ethem bey ben farklı şeylerle ilgilenmeyi çok seven biriyim ancak hayatta ekonomik bir olgu. Hayatımda kendi hobi zamanlarımda sıfırdan hangi programlama dilinden başlayarak ve neler yaparak hangi alanlara yoğunlaşarak akşamlarımıda boş geçireçeğime birşeyler üretip yazılım konusunda part time tester yahut diğer başka gelistiri vs gibi belirli yeteneklere sahip olan aranan insan olabilirim. Musait zamanınız olursa geniş şekilde hem sorularıma cevap verip hemde sizin eklemek istediğiniz tecrübelerinizi yazabilirmisiniz ? Şimdiden teşekkür ederim.
Bunu istedikleri için değil zorunda hissettikleri için yaptılar. Çünkü o dönem Soğuk Savaş adında bir güç rekabeti var. Bu savaş Batının Kartalı(Nato, diğer adı ile Amerika Birleşik Devletleri) ile Doğunun Ayısı(Sovyetler Birliği) arasında geçiyor. Doğunun Ayısı o dönemlerde her attığını 12'den vuruyor(Uzaya ilk uyduyu yerleştirme, ilk hayvanı yollama, ilk insanı yollama...). Yürüttüğü başarılı propaganda sayesinde de insanlar gözünde Kartal'dan daha fazla yükseliyor ve insanların Kartal'a güveni azalıyor. Yani bu Ay'a ilk insan yollama işi ölüm kalım meselesiydi. Yani savaş ekonomisi adlı durum içinde olmuş birşey. Savaşta en iyisini bulan kazanır ve iki taraf her şeyini bunun için seferber eder. Ama tabi ki yine de o zorlukta o işi yapabilmiş bütün emektarlara saygımız sonsuz. Sonuçta Savaş Ekonomisi bile olsa bilime büyük katkı sağladılar.
Son sözler çok güzel olmuş. Özellikle "Dünya vatandaşı" ibaresi muhteşem ve çok değerli. İnsanlık olarak tek bir ırk olduğumuzun bilincinde, topyekün uzaya açılmak ve neslimizin devamını teminat altına almak için uzayda yaşam alanları inşa etmeliyiz. Yaşadığımız yerküre er yada geç insanlığa dar gelecektir ve şimdiden bunun sinyallerini vermektedir. Her birimizin istikbali şüphesiz göklerdedir...
Çok büyük bir ilgiyle seyrettim videoyu. 1969 yılı Temmuz ayında ben 14 yaşındaydım ve radyodan aya inişi dinlemiştim. O yaşımdayken bunun ne muhteşem bir olay olduğunun idrak edebiliyordum. 2017 yılında Amerika ziyaretimde Seattle şehrinde Apollo projesinde görev yapmış emekli bir Makine mühendisiyle sohbet etme imkanım oldu. Bu sohbet zamanında sanırım adam 80 yaşından fazlaydı. Bu emekli mühendis bana projenin kapsadığı her aşamanın muazzam riskler içerdiğinin farkında olduklarını ve bunların üstesinden gelmek için büyük stress altında çalıştıklarını duygusal bir üslupla anlatmıştı. Ayrıca Seattle'daki havacılık müzesini de bir fırsatını bulup gezdim. Müzede aya inişi gerçeklendiren Kartal modülünün bir kopyası da bulunduğu için 1969 yılında yaşadığım duygular içimde depreşmişti.
İzlerken, baştan sona kadar emin ol nefesim kesildi.Apollo 11 ile yaşanan kahramanlık hikayesi ancak bu kadar güzel anlatılabilir. Tarafımdan kucaklanıp öpüldüğünü belki de hissetmişsindir.Sağol varol güzel insan.
Üyesi olmaktan mutluluk duyduğum bu değerli platformdan yine oldukça öğretici bir paylaşım. Margaret Hamilton ise başlı başına bir videoyu hak edecek kadar değerli bir isim. Elinize sağlık.
Türkiye halkının bilimsel tarihine katkıda bulunan en büyük kuruluş/kişi/kişiler olduğunuzu düşünüyorum. Türkiye'nin üzerinde ki feodal ve kapitalist -gerici baskılara rağmen bu kadar profesyonel çalışma yapmanız gururlandırıyor ve takdire şayandır. Siz dahil tüm bilim insanlarına saygılar, sevgiler ve bol kazanımlar diliyorum..
@@borutegin_ ayrıca yukarıda bahsettiğim Türkiye üzerinde ki kapitalist ülkelerin baskılarının ABD nin uzaya çıkma konusunda ki kapitalistligi ile ne alaka kurdun?
@@borutegin_ Sömürgeci ya da emperyalist anlamında değil. Elbette kapitalist, en azından sosyalist ekonomik sistemine tamamıyla oturmamış olduğundan kapitalist niteliği vardır. Sert bir şekilde Ab ve ABD ülkeleri gibi kapitalist denemez. Her kelimemi böyle irdeleyeceksek konu başka yerlere gider. Sen de aynı gericiler gibi bir kelimeyi amaç dışı kullanmak ve konuyu çarpıtmak için cımbızlama yapıyorsun. Ayrı konularda; politik,siyasi ekonomik konularda tartışmak istiyorsan amenna, buyur tartışalım ama benim ilk yorumumda ki konuyla Çin 'in bir alakası yok ve konunun buralara kadar suruklenmesini istemem. Ayrıca Çin in ekonomik ve siyasi karakterini öğrenmek istiyorsan sana bilgileri siralayabirim...
Evet, aynen öyle. Ki çok sık unutulan ölümlü Apollo 1 görevi de unutulmamalı. Gus Grissom, Ed White ve Roger B. Chaffee de insanın Ay'a açılma çabaları için canını vermiş kahramanlar. Onları da saygıyla anıyoruz (bu fotoğraf, test sırasında feci şekilde yanarak ölmelerinden sadece 10 gün önce çekildi): commons.wikimedia.org/wiki/File:Apollo1-Crew_01.jpg#/media/File:Apollo1-Crew_01.jpg
Rusya sürekli alcak yörüngeye (160km ile 2000 km arası) çıkmaya çalıştı, köpek gönderdi ve yukarida yandı, sonra kadın pilot gönderdi oda yandı, en son baya geliştirirdi ve yuri gagarini belli bir mesafeye çıkardı, 160 km den daha yukarı 2000 km den asaği bir mesafeye, yuri gagarin roketle cikti ve kapsulle duserek indi o kadar, abd de uyanıklık yaptı, studyo cekimi ile ay sahneleri ilr bir film çekerek biz aya çıktık dedi, o günden bugüne sürekli bir yalanlar zInciri izledik, insanlık yuri gagarinin ciktigi mesafeye dahil hiç bir zaman çıkamadı, aryemis ike yuri gagarinin ciktigi mesafelerin bira daha yukarısıni manken ile denemek istediler, ama riskleri oldugu icin iptal oldu, çünkü bu gerçek bir denemeydi, ufacik hata idi sonuclara yol açılabilirdu, nu güne kadar bir dunya roket gönderdiler onlarda neden boyle sorunlar olmadi demeyin, çünkü o roketler 30 40 km yikari kadar cikip okyanusa düştüler, bu gune kadar sadece rol yaptılar, gercekte bu güne kadar ne aya gidilebildi nede herhangi bir sey gonderilemedi, insanlik alcak yörünge olan 2000 km yı bile asamadı, belkide 300-500 km falan cikabildiler...
2 sene sonra izlediğim bu video beni nedense çok derinden etkiledi heyecanla izlediğim videonun sonunda hiç bilmediğim tanımadığım insanlar için gözyaşı döktüm ışıklar içinde uyusunlar😢
Dünya vatandaşlığı konseptinin bilincine ulaşabilen kişilerin, her zaman düşünsel olgunlukta üst seviyelerde olduğunu düşünmüşümdür. Kısıtlı ve değerli olan zamanımı sizinle harcadığımda, bu zamanın boşa gitmediğini ve karşılığını aldığını hissediyorum. Bana bu duyguyu yaşattığınız için teşekkürler…
Ben de bu şekilde düşünüyorum, dünya vatandaşlığı ve bütün dünyanın tek ülke olması insanlığın eninde sonunda varacağı noktadır. Bu şuanda ütopik gelse de muhtemelen bu yüzyılın sonunda bütün dünya tek ülke olacaktır.
@@nickmarco9259 internetin icadından sonra bu sürecin bayağı hızlandığını düşünüyorum. İnsanlık aptal kavgalarına bir gün son verecek ama buna daha çok var gibi.
videonun sonundaki columbia faciasını görünce çocukluğuma gittim bir an. 8 yaşındayken evimize ilk defa internet geldikten sonra tesadüfen uzay araştırması yaparken denk geldim ve tüm detaylarını bilirim. mükemmel bir video olmuş, emekleriniz için teşekkürler
Sevgili Çağrı, Yaptığın her video ayrı bir olay, her anlattığın hikaye gayet anlaşılabilir detaylarıyla aklımıza işliyor. Bazı videolarını izlerken senin gibi büyük bir değere sahip olduğumuz için gerçekten gurur duyuyorum. İyi ki varsın, tüm emeklerin için çocuklarım ve torunlarım adına sana sonsuz teşekkürler. Minik ve güzel evladının da senin gibi tüm insanlığa faydalı olması temennisiyle, İstanbul'dan ailecek kucak dolusu selam, sevgi ve saygılarımızla.
yazılım sadece kod yazmaktan ibaret değil bilgisayarların ve işlemcilerin nasıl çalıştığını bilmek ilk kodlama dilleri olan assembly dillerini bilmek ayrı bir zevk veriyor insana.
Biz o yıllardaki teknolojinin nekadar kısıtlı olduğunu gülümseyerek anlatırken, belkide bundan 100 yıl sonra insanlar bizim şuanki teknolojimizide "nekadar kısıtlıymış" diyerek gülümseyerek anlatacaklar. Malesef 100 yıl sonraki teknolojiyi de biz göremeyeceğiz. Eline, emeğine sağlık. Yine müthiş bir video olmuş.👏
Vay be inanılmaz. Apollo görevlerinde bir kadının başarısı sayesinde Aya iniş yapılabilmiş. Son sözleriniz ve çevreniz gayet iyi.Ay'da ilk insan filminden sahne vs bekledim ama gelmedi. İnanılmaz etkileyici bir filmdir izleyin mutlaka.
Tüm bunlara rağmen Ay’a gidilmediğini savunmaya çalışanlar ve yetmezmiş gibi bunu ispatlamaya çalışan insanlar var. 😑 Evrim Ağacı sayesinde Ay’a gidip gelmiş kadar olduk 🫶 Bu güzel gezi için teşekkürler Evrim Ağacı ❤️
Bende belli bir süre gidilmediğine inandım ama o zaman insan hayatı ve güvenlik önlemleri sırf uzay yarışında önde olmak için gözardı edilebildiği için gidilebildiğine ikna oldu. Ozamanlar ; şimdiki gibi küçücük bir rüzgar yönü değişimi veya en ufak atmosferik olaylarda bile uçuşlar ertelenip iptal edilebiliyor olsaydı ki diğer binlerce değişkeni saymıyorum bile; aya gitmek belki bir 10 20 yıl daha ertelenebilirdi
Apollo 11 başarısız olsaydı bile insanoğlu bu merakından vazgeçmeyecekti. Aklıyla gidebileceğine ikna olmuş, hala bile bunun proje aşaması nasıl yapıldı, mucize gibi duruyor. O yıllarda bunun başarılmış olması mükemmel. Sizin de elinize sağlık.
Video kalitene o kadar alıştım ki; Her zaman ki gibi yine mükemmel bir video deyip geçiyorum. Bir videonun kalitesi bu kadar mı şaşırtmaz. İyi ki varsın Çağrı Mert Bakırcı
Çoook teşekkürler, sizler de iyi ki varsınız. Benim de çok içime sinen bir video oldu bu. Ayrıca bu efsanevi videografiyi kardeşim Çınar Ege Bakırcı'ya borçluyuz, onu da vurgulamadan geçemeyeceğim. :) -ÇMB
@@evrimagaci Sadece Evrim Ağacı değil, bilimin popülerleşmesi adına gayret gösteren herkesin ellerine, emeklerine sağlık. Umarım sizin gibi insanlar artar, seviliyorsunuz.
Bu video aklıma geldikçe açıp izliyorum. Neden bilmiyorum ama bilgisayarın sıfırlandığı andan sonrasını dinlemek benim için yaşanmış en büyük kahramanlıklardan birisi. Savaş kahramanlıkları yerine bilimsel kahramanlıklar her zaman beni daha çok etkiliyor. Bazen o kısımdan sonrasını dinlemek ağlatıyor. Bir de Marie Cruie nin Nobel alma anı hayatta beni en etkileyen anlardan birisi.
2 ปีที่แล้ว +7
Videoyu izlerken tüyleri ürperip, gözleri yaşarmayan insanları anlayamıyorum. O anlara şahit olmayı çok isterdim, tıpkı Halley'e şahit olmak istediğim gibi. Az çok makine programlamasından anlayan biri olarak Hamilton'un ne kadar büyük bir iş yaptığını anlayabiliyor/algılayabiliyorum.. Teşekkür ederiz Pioneer'ler. Sizler insanlığı bir adım ileri götürmek için canlarınızı verdiniz, hayatlarınızı buna adadınız. Tüm insanlar olmasa da, insanlık size minnettar..
Öğretmenlikte 3.haftam ve okula gidip gelirken çok vakit harcıyorum sizi zaten izliyordum ama bu hafta gidiş ve geliş olmak üzere iki videonuzu bitiriyorum her gün ve öğrenmeye aydınlanmaya devam ediyorum teşekkürler evrim ağacı
Barış Özcan apollo ilgi video yaptığında çok heyecanlanmıştım çünkü zamanın bilgisayarı buna imkan vermiyordu mühendisliğin dip noktasına kadar çalışıp ay görevini yerine getirdiler gerçekten çok büyük bir başarı imkansızı başarmak
Geceleri tek başıma kafamı yukarı kaldırıp gökyüzüne o sonsuz zifiri karanlığa bakıyorum kendimi armstrong un yerine katıyorum ve o kadar korkuyorum ki, gerçekten çok stresli ve büyük bir cesaret işi. Sonsuz bir karanlıkta insanoğlunun ayak basmadığı çok uzak bir diyara doğru hareket etmek hemde neyle karşılaşacağınızı ne gibi sonuçlar doğuracağını bilmeden.. Etkilenmemek elde değil.
o kadar videonuzu izledim ama bu videoyu neredeyse 1 yıl sonra izledim. ve videonun sonunda bilimin insanlığın kaderi olduğunu anlattığınız kısım. Düşününce Pisagordan başlayıp El Harzmi, Gauss, Ohm, Darwin, Newton, Einstein, Bohr gibi sayısın bilim emekçisinin sayesinde çektiğiniz videoyu izleyip bu yazıları yazıyoruz. Hayatta En Hakiki Mürşit fendir. İlimdir diyen bir dünya liderine sahip olduğumuz için mutlu ve ülkemin bugün içinde bulunduğu durumdan dolayı bir o kadar üzüntülüyüm. Umarım ülkemde bilime öncelik verecek bir anlayış hakim olur.
Bilgisayar mühendisliği bölümünde bazı basit işlemler için Assembly kodu yazmamız gerektiğinde, ve Embedded dersinde yaptığımız her işte, bana işkence gibi geliyordu ancak zamanında mühendislerin bir bilgisayarı kodlamak için tek yolu buydu. Bugün soyutlama kavramı sağ olsun arkada dönen low level işleri bilmemize gerek yok ama o zamanlar mühendislerin her bir RAM ve ROM bölmesine hakim olması, hatta bazen clock'ları bile takip etmesi gerekiyordu. Gerçekten bugün geldiğimiz yer inanılmaz
çok güzel bir video olmuş... özellikle websitesi önerine bayıldım videoyu durdurup 20-30 dk orayı dinledim. Umarım ilerleyen süreçte uzayla ilgili daha çok içerik görürüz :)
O site gerçekten efsanevi güzellikte olmuş, biz de video için araştırma yaparken keşfettik. Tekrardan, merak edenler için buraya bırakalım (tam da 1202 hatasının olduğu yerden itibaren): apolloinrealtime.org/11/?t=102%3A38%3A29&ch=14
Harika bir video olmuş. Özellikle Buzz Aldrin'in itirafı ve Lauren'in Apollo bilgisayarını çökertmesi hikayesi çok iyiydi. Ayrıca Margaret Hamilton'ın hata ayıklama çalışmaları çok güzel anlatılmış. Teşekkürler
Yine harika ve emek dolu bir anlatı olmuş, son bolumdeki o hüznünüz öyle bir gecti ki , gercekten bilim anlatılıcılığında Türkler olmali dedim. Öyle olsun ki Türklerin samimiyet ve duygusallığı fark yaratsın..
Kendi hayatınızdan ve gördüklerinizden de bir şeyler katarak anlatmanız videoyu daha ayrı bir güzel ve samimi yapmış. Kuru kuruya bir bilim videosu olmamıs :) agzınıza saglık :)
İnsanın iyi eğitimle, sevgi ve emekle ulaşabileceği bu neredeyse sınırsız potansiyeline tanık olmak ve bir yandan cehaletle nasıl bir canavara dönüşebileceğini aynı anda görmek dehşet verici.Çok acayip bir türüz.Yıldızlararası yolculuk yapabilen ve çekiç ile komşusunu öldüren iki canlı nasıl aynı tür olabilir anlamakta zorluk çekiyorum.Neyse.Ekibe ve sana çok teşekkürler Çağrı Mert Bakırcı.Muazzam bir işçilik var ortada.Kalitenize hayranım.Kolay gelsin.
Gerçekten muhteşem ötesi bir video olmuş. İnsanı dinlerken bile heyecanlandırıyor. Bu heyecanı tatma imkanı verdiğiniz için teşekkür ederim Evrim Ağacı.
Sen gerçekten Türkiye'nin ve Türk halkının bilime olan merakını ve tutkusunu arttırıyorsun senin ve ekibinin sayesinde birçok gerçek ve gerek tarihsel gerek biyolojik gerek genetik şeyler öğrendim sen ve senin gibiler olduğunca YT Türkiye'nin refahı ve bilgisi artmaya devam edecek. Bana ve benim gibi bilim meraklılarına bunca güzel bilgiyi kattığın için sana ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kanalın ve senin için başarılar dilerim. Kendinize iyi bakın.
6:49 bu kadar kısıtlı imkan ve teknolojiye rağmen, bu kadar umutsuz insana ve yanan o kırmızı ışığa rağmen bu iniş başarılı oldu ve insanlık uzay serüvenine bir adım daha attı. Bu yaptıkları gurur duyulacak bir şey ve şimdi gurur duyulma sırası bizde. O imkanlardan sonra bu imkanlarla bakalım marsa çıkıp gurur duyulabilecek miyiz. Ve ya kim bilir belki venüsün iklimini bir şekilde düzeltip en azından uçan şehirlerle oraya medeniyetimizi taşıyabiliriz.
Evrim ağacının verdiği bilgilere bayılıyorum aynı zamanda anlattıkları da mantığa değer ve oldukça açıklayıcı konuşuyorlar seni seviyorum Evrim ağacı❤😂
Ben bilgisayar mühendisliği okudum ama terimleri bu kadar akıcı ve açıklayıcı anlatamazdım . Gerçek öğretmek ve bilgiyi doğru anlatmakta çok iyisiniz :D
@@leventaknc9344 Merhaba, yorum olarak paylaşmıştım ama galiba filtreye takıldığı için yayınlanmamış. Yanıt olarak attım ve o da keza bu şekilde yayınlanmadı. Videodaki hata işlemci hızı ile ilgili söyledikleri. Işlemci frekans değerinin RAM ile arasındaki bağlantı hızını belirttiğini söylemiş fakat bu yanlış. Işlemci frekans değeri CPU içindeki baz frekansın belirli sayılarla çarpılması sonucu çıkan final değeridir ve kabaca finalde 3.4GHz frekansta çalışan işlemci saniyede 3.4 milyar kez içinde bir saati döndürür ve her dönüşte bir işlem yapılır. Olay bu. Quartz saatlerde de bu işlemin tam tersi yapılır. Kristalin yaydığı frekansın belirli sayılara bölünmesi finalde kristal saniyede 60 kez titriyormuş gibi sonuç verir ve her titremede saniye kolu bir adım daha atlar. Anlamanız için bu da iyi bir örnek. Umarım bu yayınlanır.
Çok etkileyici bir o kadar da sürükleyici bir video olmuş. Emekleriniz için teşekkürler. insanlara ufuk açıcı içeriklerle, çok önemli bilgileri ulaştırıyor olmanız gerçek manada kutsal bir durum sayılabilir. Yürüdüğünüz yolda sizi ve sizin gibi bilimi sevenleri desteklemek adına Bilim ve Sanat içerikleri sunacak olan bir kardeş kanal daha hazırlanıyor gelecek için. Güzel ve aydınlık günlere..
Bozulmayan nadir kanallardan birisiniz. Bilim ile içli dışlı olmanın verdiği bir nitelik herhalde . Her videonuz harika ama bu en iyisi.... Şimdiye dek
3:35 Çağrı Hocam aslından o üzüldüğünüz astronot, diğer iki astronotun bile elde edemeyeceği bir Dünya Rekoru sahibi! Dünyadan en uzak noktada bir başına kalan gelmiş-geçmiş tek insanoğlu Michael Collins'tir. Diğer iki astronot hiç ayrılmadılar ama Collins hem de tam yaklaşık 22 saat uzayda ay yörüngesinde tek başına kaldı. (iyimserlik zorlaması yapıyorum)
Geleceğin Evrim Ağacı olma yolunda ilerliyoruz desteklerinizi bekliyoruz :) Yine muhteşem bir içerik. Ve yine Çağrı Mert Bakırcı'nın muhteşem anlatımı 😊
Türk yazılımcı Arsev Eraslan’ın Apollo 11 bilgisayarının programlanmasındaki katkısına yer vermemişsiniz.Apollo 11 ekibi Dünyaya geri döndüklerinde Anıtkabir’i ziyaret ederek Atamıza teşekkür etmiştir.
Mükemmel bir video öyle güzel açıklayıp öyle güzel noktalara değiniyorsunuz ki anlatamam sonunda tüylerin diken diken olmasıda cabası çok teşekkürler Çağrı hocam
Margaret Hamilton gibi bir kahramanı öğrendiğimde ilk defa gözyaşlarıma hakim olamadım, kendisi bu görevin belki de en önemli parçasıydı. Gurur duyuyorum!
Şu ülkede bilime önem veren birilerinin olması gerçekten harika bişey sayenizde evrene olan ilgimi ve merağımı biraz olsun giderebiliyorum iyiki varsınız emeği geçen herkese çok teşekkür ederim
Her ne kadar belirleyici olmadığını düşünsem de, I.Q. sonucunuzun 160 veya üzeri olduğuna rahatlıkla inanabilirim.. Son derece değerli bir teknik üniversiteden mezun ve Dr. ünvanlı bir akademisyen olmanız, derin tevâzu ve insanî duyarlılığınızla taçlanıyor.. Ana dili Türkçe olan bir meslektaşımla gurur duymam için yeter de artar bile.. Darısı, ülkelerinden umudunu yitirmiş zekî ve ahlâklı gençlerimize..
konuları o kadar güzel anlatıyorsun ki senin yüzünden merak konum çok açıldı artık sırf sen anlatıyorsun diye herşeyi büyük bir merak ile izler oldum sen ne yaptın bana.
Çağrı Bey sizden çok ciddi bir istirhamım olacak. Acaba Nikolay İvanoviç Vavilov ve tabi ki çok değerli botanikçi ekibi ile ilgili bir video gelebilir mi? Bu insanlar özellikle dönemin sovyetler birliğini ve dünyayı açlıktan kurtaracak çalışmalar yaparken açlıktan ölüme mahkum edildiler. Bilimin kahramanlarını saygıyla minnetle özlemle anıyorum.
Diğer içerikleriniz gibi bu paylaşımınızda muhteşem, çok teşekkürler. Ayrıca yazılımcılara, test ve operasyon ekiplerine de örnek olacak çalışmalar içeriyor. Tanıdığım; uygulama geliştiren, test yapan ve operasyonundan sorumlu olan arkadaşlarım ile hemen paylaşacağım. Yeni videonuzu da heyecanla bekliyorum.
Apollo 11 görevinde çalışmış ve önemli bir görev yapmış olan Arsev Eraslan’ın bir açıklamasını okumuştum. Ay’dan geri dönme ile ilgili açıklamalar yaparken, geri dönme esnasında bir sorun olduğunu be NASA’daki herkesin telaş içinde olduğunu söyledi. Herkes telaşlıyken kendisi yetkililere ‘ merak etmeyin birşey olmaz, ben bu sorun esnasında Neill’a yapması gerekenleri öğrettim ‘ diye seslenmiş 😂 ve Neill Armstrong da kendisinin öğrettiği şekilde Ay’dan dönüşü sağlamış. Olaya bakar mısınız, adam koca Neill Armstrong’a aydan kalkış ve dünyaya dönüş dersi vermiş 😊😊
Bunun gibi bir şey izlemek isterseniz national geographic in mars belgeselini izleyebilirsiniz bazıları dizide diyebilir bu yapıma dizide insan oğlunun marsa gitmesi su ve kaynak araması gerçekçi bir şekilde anlatılıyor elon musk ve birçok astronot konuk olmuş ve alanında uzman birçok kişi daha
Çağrı bey harika bir hikaye anlatıcısısınız! 'Bilim hikayeleri' gibisinden bir kitap yazmanız muhteşem olurdu :) Not: Şüphecinin El Kitabı'nı dün gece itibarıyla bitirdim, bilhassa safsatalar ve sahtebilim konusunda muhteşem bir kaynak olmuş...
Her aksam uyurken ninni gibi geliyor kardesim sesin ve videoların gercekten bu işin hakkını veriyorsun anlatımlarınla İyiki evrim ağacı var senin sayende bilgi ögreniyorum.
Oldukça güzel bir video. Bu arada First Man filmini tavsiye ederim herkese, araçlar içindeki olayları (özellikle X-15 ve Gemini 8) görüntüyü çok sarsarak biraz fazla dramatize etse de güzel bir film. Bir de 2019'da çıkan Apollo 11 belgeseli var, 70mm film kamera ile çekildiği için inanılmaz güzel ve detaylı bir belgesel.
*Apollo 11 hakkında konuşulurken insanların bu görevi neden bu kadar kolay anlatdığını ve basit bir şey gibi anlatıldığını idrak edemiyordum,Apollo 11 belgeseli de böyle çekilmişti,sanki her şey çok kolaymış gibi,ama bir şeylerin bize doğru anlatılmadığını hep sezmişimdir*
Ankaradan Apollo projelerini seyretmek için kullandığımız siyah beyaz tv alıcıları bile TRANZİSTÖR yerine lambalı cihazlarla çalışıyordu.Hegdot,pentod triyot heredot cevdet😊.Alış verişyaparken FACİT mekanik hesap makinesi kullanıyorduk.Tranzistör çok yeniydi.Her cihazda yoktu
Sevgilime videolarınızı izletip beyin fırtınası yapalım dedim uzun tartışmalar sonucu ya evrim ağacı ya ben dedi ben de sizi seçtim umarım yararlı bir seçim yapmışımdır artık bekarım 🧐
Adamlar bugünün parasıyla milyar dolarlar harcamışlar, 11. Araç aya inmeyi başarmış. Dönem için süper bilgisayar sayılabilecek bir bilgisayar bulunmuş. Görüntülerin Hollywood yapımı olduğuna inanmak ta ne bileyim? Herşeyi geçtim sscb uzay yarışında abdnin en büyük rakibi sscb de bir çok modülü aya indiriyor. O dönem geçerli olan birinci olamıyorsan ikinci olma kuralı gereği belki aya inen Sovyet kozmonotlarını bilmiyoruz. Eğer bütün bunlar düzmece olsaydı sovyetler bunu çok rahat tespit eder abdyi rezil eder maymun eder oynatırdı.
"Ya bilimi adam gibi öğreneceksin, ya da bilimden gelen insanlara saygı göstereceksin." kusura bakmayın ama dünyanın yarısından çoğu bu grubun dışında kalırken, bilime öcü gibi bakan onlarca insan varken hepimizi tek bir ırk olarak görüp de birlikte bilim yapsak keşke hayallerine kapılamıyorum.
💪 DESTEKÇİLERİMİZE KATILIN: Evrim Ağacı'nın Türkiye'deki bilim anlatıcılığı çalışmaları, yalnızca okurları ve izleyenleri tarafından maddi olarak desteklenmektedir. Bu destekler olmaksızın çalışmalarımızı sürdürmemiz mümkün değildir. Eğer yaptıklarımızı faydalı buluyorsanız ve daha fazlasını yapmamıza katkı sağlamak isterseniz, destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz (önem/fayda sırasına göre dizilmiştir; ancak size en kolay/faydalı gelenle destek olabilirsiniz):
📌 Kreosus ($): kreosus.com/evrimagaci2
📌 Patreon ($): www.patreon.com/evrimagaci
📌 Kreosus (₺): kreosus.com/evrimagaci
📌 TH-cam Katıl (₺): th-cam.com/users/evrimagacijoin
📌 Kriptopara, Diğer Yöntemler (IBAN) ve "Neden Destek İstiyoruz" Metnimiz: evrimagaci.org/destekol
Yanımızda duran harika insanlar arasına katılmayı seçtiğiniz için çok teşekkürler! ❤
dr stone animesini izleyip yorumlarını paylaşırmısın güzel bi bilim animesi gerçeklere dayanıyor antibiyotik yapımından tank yapımına kadar konusu dünyadaki tüm insanlar taşlaşıyor ana karakter senku is 3700 yıl boyunca sayı sayarak bilincini açık tutan bir bilim hastası 0 dan bilimi kan dökmemeyecek şekilde yeniden inşa etmek istiyor benim bilim aşkımı sağladı belki beğenirsin
Akdomuz lar anlamaz bunlari
16:14 Özür dileyerek birşey söylemek istiyorum 12 tane deyipte 7+6 hesapladınız ama sonra düzeltdiniz. Teşekkürler✊🏻
@@13Kazmovichsen git mac falan izle
Web geliştiricisi olarak bundan 1 hafta önce bir sayfa hazırlamam gerekiyordu. Burada belirli bir veri seti kullanıcıya gösterilecekti. Genellikle kodu yaz sonra optimize et kafasıyla ilerlerim. Testleri yaptığımda yaklaşık 250mb memory harcıyordu sunucu. Optimize ettim ve 50mb'a kadar düşürdüm, üstüne yaklaşık 20sn hızlandırdım. Sonra Apollo 11 görevinde yalnızca 4kb ram'e sahip bilgisayar kullanıldığı aklıma gelince imkansızı başardıklarını tekrar tekrar hatırladım ve yaptığım şeyin neredeyse bir hiç olduğunu kendi yüzüme vurdum. Gerçekten en başta dediğiniz doğru. Tarihte yaşanmış önemli bir olay olarak akıllarımızda kalsada detaylı düşünüldüğünde o günkü donanımla yapılması neredeyse imkansız bir şeyi gerçekleştirmişler. İnanılması çok güç gerçekten. Mühendisliğin doruk noktası. Her şeyi geçtim, o gün eldeki donanımlarla böyle bir görevi dile getirmek bile büyük bir cesaret.
Kesinlikle öyle! Bu arada kendinizi çok da hırpalamayın tabii, Assembly ile yazılmış bir kodla kapışmak biraz zor hafıza verimliliği konusunda. Videoda oralara da girecektik ama çok fazla teknik olacak diye kısa kestik. :* Çalışmalarınızda başarılar!
@@evrimagaci Çok teşekkürler! Kesinlikle haklısınız, Python ile yazılmış bir yazılım Assembly ile kapışamaz.
Meraklılar için kısa kestiğiniz bu kısmı ben doldurayım elimden geldiğince o halde:
Assembly ile yazılmış bir kodla kapışmanın hafıza verimliliği açısından zor olmasının sebebi, bu ve bunun gibi low level dillerin makineye ve makine diline çok yakın olmasından kaynaklı. Sizin yazdığınız kodların makine için (işlemci) hiç bir anlamı yoktur, anlayamaz. Tek anlayacağı dil 0 ve 1 'lerdir. Assembly gibi low-level diller direkt olarak 0 ve 1'e derlenir. Dolayısıyla bu onları çok hızlı kılar. Onları hızlı kılan şeylerden bir diğeri, donanım üzerinde tam kontrol sağlamasıdır. RAM'in kullanımı, verimliliği tamamen sizin ellerinizdedir. Tüm bu avantajlar karşısında dezavantajları, son derece zor dillerdir. Anlaması, öğrenmesi, bakımı... her anlamda zordur. Ama bu bedel karşısında sizi Ay'a gönderebilirler :) Günümüzde bu diller uçak yazılımlarından tutun trafik lambalarına kadar verimliliğin ve istikrarın kritik olduğu her alanda kullanılırlar.
Python'dan bahsetmiştim. Kendisi high level bir dildir. Önce yorumlanır (C'ye) sonra derlenirler (makine diline, 0 ve 1'lere). Memory/RAM üzerindeki kontrolünüz çok kısıtlıdır. High level dillerin hepsi hafıza yönetimini kendisi yapar. Dolayısıyla low level dillere nazaran çok daha yavaş olup son derece de verimsizdirler. Bu dezavantajları karşısındaki son derece anlaşılır, bakımı kolay dillerdir. Verimsizliğin asla kabul edilemeyeceği her alanda kullanılırlar. Bu dillerle kısa sürede hızlı ürün çıkartabilirsiniz. Kısa sürede birçok sorununuzu çözebilirsiniz. Çünkü geliştirme aşaması low level dillere nazaran daha hızlıdır. Bu zamana kadar geliştirilmiş bütün dillerin kendine has güçlü oldukları yanları vardır. Python ile oyun yapamazsınız çünkü grafiği işlemek yüksek hafıza ister, bunun da verimli olması gerekir. Uçağı kontrol eden yazılımları Python ile yazamazsınız ama o uçağın simülasyonlarını, analizlerini yapacak olan yazılımı Python ile yazabilirsiniz çünkü low levellere göre daha kolay ve daha anlaşılır olacaktır ve bilimsel çalışmalar için harika paketleri vardır. Kara deliğin gerçek görüntüsünü (ya da en azından gerçeğe yakın) elde etmek için Python kullanabilirsiniz ama kara deliğe gidecek olan uzay gemisinin yazılımını Python ile yazamazsınız :)
Daha fazla detay, teknik bilgi edinmek istiyorsanız "high & low level programming" kelimelerini Google'layarak başlayabilirsiniz.
@@eguenerx431 bende tam onu açıklayacaktım. Açıklamanız için çok teşekkürler 😄
Ethem bey ben farklı şeylerle ilgilenmeyi çok seven biriyim ancak hayatta ekonomik bir olgu. Hayatımda kendi hobi zamanlarımda sıfırdan hangi programlama dilinden başlayarak ve neler yaparak hangi alanlara yoğunlaşarak akşamlarımıda boş geçireçeğime birşeyler üretip yazılım konusunda part time tester yahut diğer başka gelistiri vs gibi belirli yeteneklere sahip olan aranan insan olabilirim. Musait zamanınız olursa geniş şekilde hem sorularıma cevap verip hemde sizin eklemek istediğiniz tecrübelerinizi yazabilirmisiniz ? Şimdiden teşekkür ederim.
Bunu istedikleri için değil zorunda hissettikleri için yaptılar. Çünkü o dönem Soğuk Savaş adında bir güç rekabeti var. Bu savaş Batının Kartalı(Nato, diğer adı ile Amerika Birleşik Devletleri) ile Doğunun Ayısı(Sovyetler Birliği) arasında geçiyor. Doğunun Ayısı o dönemlerde her attığını 12'den vuruyor(Uzaya ilk uyduyu yerleştirme, ilk hayvanı yollama, ilk insanı yollama...). Yürüttüğü başarılı propaganda sayesinde de insanlar gözünde Kartal'dan daha fazla yükseliyor ve insanların Kartal'a güveni azalıyor. Yani bu Ay'a ilk insan yollama işi ölüm kalım meselesiydi. Yani savaş ekonomisi adlı durum içinde olmuş birşey. Savaşta en iyisini bulan kazanır ve iki taraf her şeyini bunun için seferber eder.
Ama tabi ki yine de o zorlukta o işi yapabilmiş bütün emektarlara saygımız sonsuz. Sonuçta Savaş Ekonomisi bile olsa bilime büyük katkı sağladılar.
Prodüksiyon kalitesi gittikçe artıyor. Bu değişimi ve gelişimi gözlemleyebilmek çok keyifli.
Çok teşekkürler! ♥
Prodüksiyon mu 😏
@@FIRTINA963 biz seninle nerede karşılaştık daha önce?
Ben hala seni 5 yıl önce sen ne diyon yorumlarindan hatırlıyorum
@@yunusgokbulut3428 Hangisinden acaba? ben de merak ettim şimdi
Son sözler çok güzel olmuş. Özellikle "Dünya vatandaşı" ibaresi muhteşem ve çok değerli. İnsanlık olarak tek bir ırk olduğumuzun bilincinde, topyekün uzaya açılmak ve neslimizin devamını teminat altına almak için uzayda yaşam alanları inşa etmeliyiz. Yaşadığımız yerküre er yada geç insanlığa dar gelecektir ve şimdiden bunun sinyallerini vermektedir. Her birimizin istikbali şüphesiz göklerdedir...
Kesinlikle öyle, aynı duyguları paylaşıyoruz.
20 saniyede izlemeden nası sonunu gördün
araplar başka ırk
Bence bunun yerine medeniyeti yok edip ilkelliğe geçmek daha cazip
@@steyredits7137 Kanala üyeler. Kanala üye olan kişiler videolara erken erişim sağlayabiliyor.
Çok büyük bir ilgiyle seyrettim videoyu. 1969 yılı Temmuz ayında ben 14 yaşındaydım ve radyodan aya inişi dinlemiştim. O yaşımdayken bunun ne muhteşem bir olay olduğunun idrak edebiliyordum.
2017 yılında Amerika ziyaretimde Seattle şehrinde Apollo projesinde görev yapmış emekli bir Makine mühendisiyle sohbet etme imkanım oldu. Bu sohbet zamanında sanırım adam 80 yaşından fazlaydı. Bu emekli mühendis bana projenin kapsadığı her aşamanın muazzam riskler içerdiğinin farkında olduklarını ve bunların üstesinden gelmek için büyük stress altında çalıştıklarını duygusal bir üslupla anlatmıştı.
Ayrıca Seattle'daki havacılık müzesini de bir fırsatını bulup gezdim. Müzede aya inişi gerçeklendiren Kartal modülünün bir kopyası da bulunduğu için 1969 yılında yaşadığım duygular içimde depreşmişti.
İzlerken, baştan sona kadar emin ol nefesim kesildi.Apollo 11 ile yaşanan kahramanlık hikayesi ancak bu kadar güzel anlatılabilir. Tarafımdan kucaklanıp öpüldüğünü belki de hissetmişsindir.Sağol varol güzel insan.
Üyesi olmaktan mutluluk duyduğum bu değerli platformdan yine oldukça öğretici bir paylaşım. Margaret Hamilton ise başlı başına bir videoyu hak edecek kadar değerli bir isim. Elinize sağlık.
Hayatımda gördüğüm en güzel. en anlaşılabilir. en muhteşem detaysın. Ne kadar övsem azdır. seni çok seviyoruz evrim ağacı. İyi ki varsın
Siz de öyle, çok teşekkürler! ♥
Türkiye halkının bilimsel tarihine katkıda bulunan en büyük kuruluş/kişi/kişiler olduğunuzu düşünüyorum. Türkiye'nin üzerinde ki feodal ve kapitalist -gerici baskılara rağmen bu kadar profesyonel çalışma yapmanız gururlandırıyor ve takdire şayandır. Siz dahil tüm bilim insanlarına saygılar, sevgiler ve bol kazanımlar diliyorum..
kapitalizm olmasa amerika uzaya çıkamazdı?
@@borutegin_ uzaya çıkmasında etkendir ama neden değildir. Sovyetler Birliği kapitalist değildi onlar da uzaya insan gönderdiler
@@borutegin_ ayrıca yukarıda bahsettiğim Türkiye üzerinde ki kapitalist ülkelerin baskılarının ABD nin uzaya çıkma konusunda ki kapitalistligi ile ne alaka kurdun?
@@denizerol2212 çin mi kapitalist değil ? :D
@@borutegin_ Sömürgeci ya da emperyalist anlamında değil. Elbette kapitalist, en azından sosyalist ekonomik sistemine tamamıyla oturmamış olduğundan kapitalist niteliği vardır. Sert bir şekilde Ab ve ABD ülkeleri gibi kapitalist denemez. Her kelimemi böyle irdeleyeceksek konu başka yerlere gider. Sen de aynı gericiler gibi bir kelimeyi amaç dışı kullanmak ve konuyu çarpıtmak için cımbızlama yapıyorsun. Ayrı konularda; politik,siyasi ekonomik konularda tartışmak istiyorsan amenna, buyur tartışalım ama benim ilk yorumumda ki konuyla Çin 'in bir alakası yok ve konunun buralara kadar suruklenmesini istemem. Ayrıca Çin in ekonomik ve siyasi karakterini öğrenmek istiyorsan sana bilgileri siralayabirim...
Türkiye'deki bilimin gelişmesi için fazlasıyla çabalayan "Evrim Ağacı"na teşekkürler.
Bu seyahatlerin her biri intihar görevi gibi. Böyle bir motivasyona ulaşmak için hem ekibe hem de ekipmana mutlak güvenebilmelisiniz.
Evet, aynen öyle. Ki çok sık unutulan ölümlü Apollo 1 görevi de unutulmamalı. Gus Grissom, Ed White ve Roger B. Chaffee de insanın Ay'a açılma çabaları için canını vermiş kahramanlar. Onları da saygıyla anıyoruz (bu fotoğraf, test sırasında feci şekilde yanarak ölmelerinden sadece 10 gün önce çekildi): commons.wikimedia.org/wiki/File:Apollo1-Crew_01.jpg#/media/File:Apollo1-Crew_01.jpg
@@evrimagaci Sizce diş macunundaki florür zekayı azaltır mı ve tembelleştirir mi?
Rusya sürekli alcak yörüngeye (160km ile 2000 km arası) çıkmaya çalıştı, köpek gönderdi ve yukarida yandı, sonra kadın pilot gönderdi oda yandı, en son baya geliştirirdi ve yuri gagarini belli bir mesafeye çıkardı, 160 km den daha yukarı 2000 km den asaği bir mesafeye, yuri gagarin roketle cikti ve kapsulle duserek indi o kadar, abd de uyanıklık yaptı, studyo cekimi ile ay sahneleri ilr bir film çekerek biz aya çıktık dedi, o günden bugüne sürekli bir yalanlar zInciri izledik, insanlık yuri gagarinin ciktigi mesafeye dahil hiç bir zaman çıkamadı, aryemis ike yuri gagarinin ciktigi mesafelerin bira daha yukarısıni manken ile denemek istediler, ama riskleri oldugu icin iptal oldu, çünkü bu gerçek bir denemeydi, ufacik hata idi sonuclara yol açılabilirdu, nu güne kadar bir dunya roket gönderdiler onlarda neden boyle sorunlar olmadi demeyin, çünkü o roketler 30 40 km yikari kadar cikip okyanusa düştüler, bu gune kadar sadece rol yaptılar, gercekte bu güne kadar ne aya gidilebildi nede herhangi bir sey gonderilemedi, insanlik alcak yörünge olan 2000 km yı bile asamadı, belkide 300-500 km falan cikabildiler...
Çağrı abim, anlatımın çok dikkat çekici ellerine sağlık.
Çoook teşekkürler!
2 sene sonra izlediğim bu video beni nedense çok derinden etkiledi heyecanla izlediğim videonun sonunda hiç bilmediğim tanımadığım insanlar için gözyaşı döktüm ışıklar içinde uyusunlar😢
Dünya vatandaşlığı konseptinin bilincine ulaşabilen kişilerin, her zaman düşünsel olgunlukta üst seviyelerde olduğunu düşünmüşümdür. Kısıtlı ve değerli olan zamanımı sizinle harcadığımda, bu zamanın boşa gitmediğini ve karşılığını aldığını hissediyorum. Bana bu duyguyu yaşattığınız için teşekkürler…
Ben de bu şekilde düşünüyorum, dünya vatandaşlığı ve bütün dünyanın tek ülke olması insanlığın eninde sonunda varacağı noktadır. Bu şuanda ütopik gelse de muhtemelen bu yüzyılın sonunda bütün dünya tek ülke olacaktır.
@@nickmarco9259 internetin icadından sonra bu sürecin bayağı hızlandığını düşünüyorum. İnsanlık aptal kavgalarına bir gün son verecek ama buna daha çok var gibi.
videonun sonundaki columbia faciasını görünce çocukluğuma gittim bir an. 8 yaşındayken evimize ilk defa internet geldikten sonra tesadüfen uzay araştırması yaparken denk geldim ve tüm detaylarını bilirim. mükemmel bir video olmuş, emekleriniz için teşekkürler
Sevgili Çağrı,
Yaptığın her video ayrı bir olay, her anlattığın hikaye gayet anlaşılabilir detaylarıyla aklımıza işliyor.
Bazı videolarını izlerken senin gibi büyük bir değere sahip olduğumuz için gerçekten gurur duyuyorum.
İyi ki varsın, tüm emeklerin için çocuklarım ve torunlarım adına sana sonsuz teşekkürler.
Minik ve güzel evladının da senin gibi tüm insanlığa faydalı olması temennisiyle, İstanbul'dan ailecek kucak dolusu selam, sevgi ve saygılarımızla.
yazılım sadece kod yazmaktan ibaret değil bilgisayarların ve işlemcilerin nasıl çalıştığını bilmek ilk kodlama dilleri olan assembly dillerini bilmek ayrı bir zevk veriyor insana.
Biz o yıllardaki teknolojinin nekadar kısıtlı olduğunu gülümseyerek anlatırken, belkide bundan 100 yıl sonra insanlar bizim şuanki teknolojimizide "nekadar kısıtlıymış" diyerek gülümseyerek anlatacaklar. Malesef 100 yıl sonraki teknolojiyi de biz göremeyeceğiz. Eline, emeğine sağlık. Yine müthiş bir video olmuş.👏
Vay be inanılmaz. Apollo görevlerinde bir kadının başarısı sayesinde Aya iniş yapılabilmiş. Son sözleriniz ve çevreniz gayet iyi.Ay'da ilk insan filminden sahne vs bekledim ama gelmedi. İnanılmaz etkileyici bir filmdir izleyin mutlaka.
Tüm bunlara rağmen Ay’a gidilmediğini savunmaya çalışanlar ve yetmezmiş gibi bunu ispatlamaya çalışan insanlar var. 😑
Evrim Ağacı sayesinde Ay’a gidip gelmiş kadar olduk 🫶 Bu güzel gezi için teşekkürler Evrim Ağacı ❤️
Gidildiğine dair somut veri yok
@@_Hypatia_ dostum apollo 11 de ay'a ayna bıraktılar ve hala kullanılabilir olduğu için ay'a lazer yollayıp tam mesafeyi ölçebiliyorlar
@@_Hypatia_ hindistan ve japonyadan yollanan uydularla gidildiği fotoğraflandı
Bende belli bir süre gidilmediğine inandım ama o zaman insan hayatı ve güvenlik önlemleri sırf uzay yarışında önde olmak için gözardı edilebildiği için gidilebildiğine ikna oldu. Ozamanlar ; şimdiki gibi küçücük bir rüzgar yönü değişimi veya en ufak atmosferik olaylarda bile uçuşlar ertelenip iptal edilebiliyor olsaydı ki diğer binlerce değişkeni saymıyorum bile; aya gitmek belki bir 10 20 yıl daha ertelenebilirdi
Bol bol hikaye dinliyoruz ekstradan heyecan macera falan ki keloğlanın saçları uzasın (Nasanın mangırları kesilmesin)!!!!
Apollo 11 başarısız olsaydı bile insanoğlu bu merakından vazgeçmeyecekti. Aklıyla gidebileceğine ikna olmuş, hala bile bunun proje aşaması nasıl yapıldı, mucize gibi duruyor. O yıllarda bunun başarılmış olması mükemmel. Sizin de elinize sağlık.
Salak aya hiç gidilmedi ki
Video kalitene o kadar alıştım ki; Her zaman ki gibi yine mükemmel bir video deyip geçiyorum. Bir videonun kalitesi bu kadar mı şaşırtmaz.
İyi ki varsın Çağrı Mert Bakırcı
Çoook teşekkürler, sizler de iyi ki varsınız. Benim de çok içime sinen bir video oldu bu. Ayrıca bu efsanevi videografiyi kardeşim Çınar Ege Bakırcı'ya borçluyuz, onu da vurgulamadan geçemeyeceğim. :)
-ÇMB
@@evrimagaci Sadece Evrim Ağacı değil, bilimin popülerleşmesi adına gayret gösteren herkesin ellerine, emeklerine sağlık. Umarım sizin gibi insanlar artar, seviliyorsunuz.
@@evrimagaci Çağrı başkaaan oley çağrı başkan oleeeyy
@@evrimagaci Yalnız çağrı abi hatayı nasıl çözdüklerini anlatmadın sanırım.
@@evrimagaci bu aralar çok tutarlısın.
Harika bir mini belgesel olmuş. Özellikle Artemis görevleri öncesinde Apollo görevlerinden bahsetmek çok yerinde. Teşekkürler!
Bu video aklıma geldikçe açıp izliyorum. Neden bilmiyorum ama bilgisayarın sıfırlandığı andan sonrasını dinlemek benim için yaşanmış en büyük kahramanlıklardan birisi. Savaş kahramanlıkları yerine bilimsel kahramanlıklar her zaman beni daha çok etkiliyor. Bazen o kısımdan sonrasını dinlemek ağlatıyor. Bir de Marie Cruie nin Nobel alma anı hayatta beni en etkileyen anlardan birisi.
Videoyu izlerken tüyleri ürperip, gözleri yaşarmayan insanları anlayamıyorum. O anlara şahit olmayı çok isterdim, tıpkı Halley'e şahit olmak istediğim gibi. Az çok makine programlamasından anlayan biri olarak Hamilton'un ne kadar büyük bir iş yaptığını anlayabiliyor/algılayabiliyorum.. Teşekkür ederiz Pioneer'ler. Sizler insanlığı bir adım ileri götürmek için canlarınızı verdiniz, hayatlarınızı buna adadınız. Tüm insanlar olmasa da, insanlık size minnettar..
Öğretmenlikte 3.haftam ve okula gidip gelirken çok vakit harcıyorum sizi zaten izliyordum ama bu hafta gidiş ve geliş olmak üzere iki videonuzu bitiriyorum her gün ve öğrenmeye aydınlanmaya devam ediyorum teşekkürler evrim ağacı
Barış Özcan apollo ilgi video yaptığında çok heyecanlanmıştım çünkü zamanın bilgisayarı buna imkan vermiyordu mühendisliğin dip noktasına kadar çalışıp ay görevini yerine getirdiler gerçekten çok büyük bir başarı imkansızı başarmak
Bayıldım !!! Süper bir anlatım ve ona eşlik eden görsel.... Tek kelime ile; muhteşem.
Geceleri tek başıma kafamı yukarı kaldırıp gökyüzüne o sonsuz zifiri karanlığa bakıyorum kendimi armstrong un yerine katıyorum ve o kadar korkuyorum ki, gerçekten çok stresli ve büyük bir cesaret işi. Sonsuz bir karanlıkta insanoğlunun ayak basmadığı çok uzak bir diyara doğru hareket etmek hemde neyle karşılaşacağınızı ne gibi sonuçlar doğuracağını bilmeden.. Etkilenmemek elde değil.
o kadar videonuzu izledim ama bu videoyu neredeyse 1 yıl sonra izledim. ve videonun sonunda bilimin insanlığın kaderi olduğunu anlattığınız kısım. Düşününce Pisagordan başlayıp El Harzmi, Gauss, Ohm, Darwin, Newton, Einstein, Bohr gibi sayısın bilim emekçisinin sayesinde çektiğiniz videoyu izleyip bu yazıları yazıyoruz. Hayatta En Hakiki Mürşit fendir. İlimdir diyen bir dünya liderine sahip olduğumuz için mutlu ve ülkemin bugün içinde bulunduğu durumdan dolayı bir o kadar üzüntülüyüm. Umarım ülkemde bilime öncelik verecek bir anlayış hakim olur.
Çok güzel . Hiç sıkılmadan saatlerce videolerınızı izleyebilirim :)
Cansınız da ondan, çok teşekkürler!
Bir film gibi izlediğim videonuzun bana göre en büyük eksiği kısa oluşu,keşke 1 gün sürseydi.Çok keyifli olurdu.Çok teşekkürler
Videolarınızın her biri altın değerinde. Ne kadar teşekkür etsem az❤️
Bilgisayar mühendisliği bölümünde bazı basit işlemler için Assembly kodu yazmamız gerektiğinde, ve Embedded dersinde yaptığımız her işte, bana işkence gibi geliyordu ancak zamanında mühendislerin bir bilgisayarı kodlamak için tek yolu buydu. Bugün soyutlama kavramı sağ olsun arkada dönen low level işleri bilmemize gerek yok ama o zamanlar mühendislerin her bir RAM ve ROM bölmesine hakim olması, hatta bazen clock'ları bile takip etmesi gerekiyordu. Gerçekten bugün geldiğimiz yer inanılmaz
çok güzel bir video olmuş... özellikle websitesi önerine bayıldım videoyu durdurup 20-30 dk orayı dinledim. Umarım ilerleyen süreçte uzayla ilgili daha çok içerik görürüz :)
O site gerçekten efsanevi güzellikte olmuş, biz de video için araştırma yaparken keşfettik. Tekrardan, merak edenler için buraya bırakalım (tam da 1202 hatasının olduğu yerden itibaren): apolloinrealtime.org/11/?t=102%3A38%3A29&ch=14
Ne güzel anlatıyor hoca dinledikce dinliyorum terapi gibi hoca iyiki varsın
Harika bir video olmuş. Özellikle Buzz Aldrin'in itirafı ve Lauren'in Apollo bilgisayarını çökertmesi hikayesi çok iyiydi. Ayrıca Margaret Hamilton'ın hata ayıklama çalışmaları çok güzel anlatılmış. Teşekkürler
Yine harika ve emek dolu bir anlatı olmuş, son bolumdeki o hüznünüz öyle bir gecti ki , gercekten bilim anlatılıcılığında Türkler olmali dedim. Öyle olsun ki Türklerin samimiyet ve duygusallığı fark yaratsın..
Kendi hayatınızdan ve gördüklerinizden de bir şeyler katarak anlatmanız videoyu daha ayrı bir güzel ve samimi yapmış. Kuru kuruya bir bilim videosu olmamıs :) agzınıza saglık :)
Yaşadığın anlatım heyecanına katılmamak mümkün değil ,,,saygılar
İnsanın iyi eğitimle, sevgi ve emekle ulaşabileceği bu neredeyse sınırsız potansiyeline tanık olmak ve bir yandan cehaletle nasıl bir canavara dönüşebileceğini aynı anda görmek dehşet verici.Çok acayip bir türüz.Yıldızlararası yolculuk yapabilen ve çekiç ile komşusunu öldüren iki canlı nasıl aynı tür olabilir anlamakta zorluk çekiyorum.Neyse.Ekibe ve sana çok teşekkürler Çağrı Mert Bakırcı.Muazzam bir işçilik var ortada.Kalitenize hayranım.Kolay gelsin.
Sizi izlemek çok ilham ve Umut verici.. Teşekkürler..
Gerçekten harika bir video. Her geçen gün kaliteniz artıyor. Ellerinize sağlık
anlatiminiz muhtesem. zamanimin verimli gectigini hisstmemi sagladiginiz icin tesekkurler
Gerçekten muhteşem ötesi bir video olmuş. İnsanı dinlerken bile heyecanlandırıyor. Bu heyecanı tatma imkanı verdiğiniz için teşekkür ederim Evrim Ağacı.
Son zamanlarda izlediğim en güzel videolardan. Özellikle Margaret Hamilton'lu kısımdan itibaren tüylerim ürperdi. Bravo❤
Bilimi araştırmak sizin sayenizde güzel Evrim Ağacı, böylesine muhteşem videolar için çok teşekkürler!
Sen gerçekten Türkiye'nin ve Türk halkının bilime olan merakını ve tutkusunu arttırıyorsun senin ve ekibinin sayesinde birçok gerçek ve gerek tarihsel gerek biyolojik gerek genetik şeyler öğrendim sen ve senin gibiler olduğunca YT Türkiye'nin refahı ve bilgisi artmaya devam edecek. Bana ve benim gibi bilim meraklılarına bunca güzel bilgiyi kattığın için sana ve ekibine çok teşekkür ediyorum. Kanalın ve senin için başarılar dilerim. Kendinize iyi bakın.
Yine çok akıcı ve güzel bir video olmuş. Elinize emeğinize sağlık
Çok teşekkürler güzel sözleriniz için!
Seni çok seviyor ve takdir ediyorum, senin gibi akıllı bir adamın aya gidilmediğini ve stüdyo çekimi olduğunu bilmemesi beni çok şaşırttı 😟
6:49 bu kadar kısıtlı imkan ve teknolojiye rağmen, bu kadar umutsuz insana ve yanan o kırmızı ışığa rağmen bu iniş başarılı oldu ve insanlık uzay serüvenine bir adım daha attı. Bu yaptıkları gurur duyulacak bir şey ve şimdi gurur duyulma sırası bizde. O imkanlardan sonra bu imkanlarla bakalım marsa çıkıp gurur duyulabilecek miyiz. Ve ya kim bilir belki venüsün iklimini bir şekilde düzeltip en azından uçan şehirlerle oraya medeniyetimizi taşıyabiliriz.
Evrim ağacının verdiği bilgilere bayılıyorum aynı zamanda anlattıkları da mantığa değer ve oldukça açıklayıcı konuşuyorlar seni seviyorum Evrim ağacı❤😂
Harika,
Her bölümde bir üstüne koyarak geliyorsunuz,
Tebrikler.. Evrim Ağacı..
Bir elektronik ve bilgisayar mühendisi olarak yazıyorum. Interrupt konusunu ben anlatsam max 5 cümle kurarım . Çağrı çok güzel anlatmış
Şöyle astronomi videoları çok güzel oluyor yapıyorsunuz bu işii ❤️
sonluqda bitiris siozleri muhtesem idi... bundan daha gozeli olamazdi.... Bravo....!!!
Ben bilgisayar mühendisliği okudum ama terimleri bu kadar akıcı ve açıklayıcı anlatamazdım . Gerçek öğretmek ve bilgiyi doğru anlatmakta çok iyisiniz :D
Biz eğitimcilik, hitabet, diksiyon gibi dersler almadık.
Videoda teknik anlamda büyük bir hata var. Bunu fark edemediysen sen bırak bu işi kanka.
@@hayaletisligi tabii efenim
@@hayaletisligi hata nedir?
@@leventaknc9344 Merhaba, yorum olarak paylaşmıştım ama galiba filtreye takıldığı için yayınlanmamış. Yanıt olarak attım ve o da keza bu şekilde yayınlanmadı. Videodaki hata işlemci hızı ile ilgili söyledikleri. Işlemci frekans değerinin RAM ile arasındaki bağlantı hızını belirttiğini söylemiş fakat bu yanlış. Işlemci frekans değeri CPU içindeki baz frekansın belirli sayılarla çarpılması sonucu çıkan final değeridir ve kabaca finalde 3.4GHz frekansta çalışan işlemci saniyede 3.4 milyar kez içinde bir saati döndürür ve her dönüşte bir işlem yapılır. Olay bu. Quartz saatlerde de bu işlemin tam tersi yapılır. Kristalin yaydığı frekansın belirli sayılara bölünmesi finalde kristal saniyede 60 kez titriyormuş gibi sonuç verir ve her titremede saniye kolu bir adım daha atlar. Anlamanız için bu da iyi bir örnek. Umarım bu yayınlanır.
23 yaşındayım ilk kez bi videoya kitlenip çıkamadım öyle şahane olmuş 👍
Çok etkileyici bir o kadar da sürükleyici bir video olmuş. Emekleriniz için teşekkürler. insanlara ufuk açıcı içeriklerle, çok önemli bilgileri ulaştırıyor olmanız gerçek manada kutsal bir durum sayılabilir. Yürüdüğünüz yolda sizi ve sizin gibi bilimi sevenleri desteklemek adına Bilim ve Sanat içerikleri sunacak olan bir kardeş kanal daha hazırlanıyor gelecek için. Güzel ve aydınlık günlere..
Bozulmayan nadir kanallardan birisiniz. Bilim ile içli dışlı olmanın verdiği bir nitelik herhalde . Her videonuz harika ama bu en iyisi.... Şimdiye dek
3:35 Çağrı Hocam aslından o üzüldüğünüz astronot, diğer iki astronotun bile elde edemeyeceği bir Dünya Rekoru sahibi! Dünyadan en uzak noktada bir başına kalan gelmiş-geçmiş tek insanoğlu Michael Collins'tir. Diğer iki astronot hiç ayrılmadılar ama Collins hem de tam yaklaşık 22 saat uzayda ay yörüngesinde tek başına kaldı. (iyimserlik zorlaması yapıyorum)
Bahsettiği şey muhtemelen popülerlik bugün dünyada Neil Armstrong u kaç kişi biliyor, Michael Collins i kaç kişi biliyor bence bundan bahsediyor
Şu ana kadar Mars'ın yüzeyinden izlediğim en kaliteli video olmuş.Tebrikler.
Geleceğin Evrim Ağacı olma yolunda ilerliyoruz desteklerinizi bekliyoruz :)
Yine muhteşem bir içerik. Ve yine Çağrı Mert Bakırcı'nın muhteşem anlatımı 😊
Hocam, konuyu masaya yatırmanız ve bunu da benim gibi zincirin en zayıf halkasını esas alarak yapmanız son derece başarılı. Kutlarım.😀👏
Mükemmel bir video olmuş hazırlayan herkesin eline emeğine sağlık 👏👏
Hocam ne güzel anlatıp yorumluyorsun kendimi uzaya gidiyor gibi hissediyorum iyiki varsın
Bu bölüm Apollo görevi kadar mükemmel olmuş 😊
Cansınız, çok teşekkürler! ♥
Türk yazılımcı Arsev Eraslan’ın Apollo 11 bilgisayarının programlanmasındaki katkısına yer vermemişsiniz.Apollo 11 ekibi Dünyaya geri döndüklerinde Anıtkabir’i ziyaret ederek Atamıza teşekkür etmiştir.
Aynennnn
Mükemmel bir video öyle güzel açıklayıp öyle güzel noktalara değiniyorsunuz ki anlatamam sonunda tüylerin diken diken olmasıda cabası çok teşekkürler Çağrı hocam
Margaret Hamilton gibi bir kahramanı öğrendiğimde ilk defa gözyaşlarıma hakim olamadım, kendisi bu görevin belki de en önemli parçasıydı. Gurur duyuyorum!
Ekibinin'de önemi var herşeyi bir kişiye bağlayıp onu yüceltmeyin artık....
Şu ülkede bilime önem veren birilerinin olması gerçekten harika bişey sayenizde evrene olan ilgimi ve merağımı biraz olsun giderebiliyorum iyiki varsınız emeği geçen herkese çok teşekkür ederim
Her ne kadar belirleyici olmadığını düşünsem de, I.Q. sonucunuzun 160 veya üzeri olduğuna rahatlıkla inanabilirim.. Son derece değerli bir teknik üniversiteden mezun ve Dr. ünvanlı bir akademisyen olmanız, derin tevâzu ve insanî duyarlılığınızla taçlanıyor.. Ana dili Türkçe olan bir meslektaşımla gurur duymam için yeter de artar bile.. Darısı, ülkelerinden umudunu yitirmiş zekî ve ahlâklı gençlerimize..
Ülkeden değil de daha çok milletten...
@KINDLY HELP ME REACH TO 99K SUB işte burada da İQ seviyesi 13.5 lerde olan bir vatantadaşımızı görüyoruz
160 mı :)
prompter denilen aletten haberiniz yok galiba :D
120 maks
konuları o kadar güzel anlatıyorsun ki senin yüzünden merak konum çok açıldı artık sırf sen anlatıyorsun diye herşeyi büyük bir merak ile izler oldum sen ne yaptın bana.
Çağrı Bey sizden çok ciddi bir istirhamım olacak. Acaba Nikolay İvanoviç Vavilov ve tabi ki çok değerli botanikçi ekibi ile ilgili bir video gelebilir mi? Bu insanlar özellikle dönemin sovyetler birliğini ve dünyayı açlıktan kurtaracak çalışmalar yaparken açlıktan ölüme mahkum edildiler. Bilimin kahramanlarını saygıyla minnetle özlemle anıyorum.
Vay be, hikayenin asıl baş kahramanı yazılım mühendisi bir kadınmış. Müthiş
Teşekkürler.
Güzel desteğiniz için asıl biz teşekkür ederiz! ♥
Çok mükemmel. Anlatımından her bir detayına kadar çok mükemmel. Azərbaycandan Selamlar.
Yine inanılmaz bi video
Çoook teşekkürler!
şu herif saçma sapan bir şeyi anlatsa bile oturur saatlerde dinlerim, anlatımı cidden çok kaliteli
Diğer içerikleriniz gibi bu paylaşımınızda muhteşem, çok teşekkürler. Ayrıca yazılımcılara, test ve operasyon ekiplerine de örnek olacak çalışmalar içeriyor. Tanıdığım; uygulama geliştiren, test yapan ve operasyonundan sorumlu olan arkadaşlarım ile hemen paylaşacağım. Yeni videonuzu da heyecanla bekliyorum.
14:41 de mouse işaretcisini sinek sandım
😂
Apollo 11 görevinde çalışmış ve önemli bir görev yapmış olan Arsev Eraslan’ın bir açıklamasını okumuştum. Ay’dan geri dönme ile ilgili açıklamalar yaparken, geri dönme esnasında bir sorun olduğunu be NASA’daki herkesin telaş içinde olduğunu söyledi. Herkes telaşlıyken kendisi yetkililere ‘ merak etmeyin birşey olmaz, ben bu sorun esnasında Neill’a yapması gerekenleri öğrettim ‘ diye seslenmiş 😂 ve Neill Armstrong da kendisinin öğrettiği şekilde Ay’dan dönüşü sağlamış.
Olaya bakar mısınız, adam koca Neill Armstrong’a aydan kalkış ve dünyaya dönüş dersi vermiş 😊😊
Yine mükemmel bir video
Eline emeğine sağlık
Çok teşekkürler güzel sözleriniz ve desteğiniz için!
Videoyu tüylerin diken diken ve hevesle izlemek mi?
Bunun gibi bir şey izlemek isterseniz national geographic in mars belgeselini izleyebilirsiniz bazıları dizide diyebilir bu yapıma dizide insan oğlunun marsa gitmesi su ve kaynak araması gerçekçi bir şekilde anlatılıyor elon musk ve birçok astronot konuk olmuş ve alanında uzman birçok kişi daha
Evet, konu hakkında MUHTEŞEM belgeseller var, çok teşekkürler öneriler için!
Her zamanki gibi harika bir anlatım :-) kapsayıcı sorgulayıcı merak uyandiran ve her daim bilimi temel alan... Süpersiniz👏 teşekkürler
Çağrı bey harika bir hikaye anlatıcısısınız! 'Bilim hikayeleri' gibisinden bir kitap yazmanız muhteşem olurdu :)
Not: Şüphecinin El Kitabı'nı dün gece itibarıyla bitirdim, bilhassa safsatalar ve sahtebilim konusunda muhteşem bir kaynak olmuş...
Her aksam uyurken ninni gibi geliyor kardesim sesin ve videoların gercekten bu işin hakkını veriyorsun anlatımlarınla İyiki evrim ağacı var senin sayende bilgi ögreniyorum.
Hocam ağzına sağlık uzayla ilgili daha çok video yaparsan mutlu oluruz :)
Yolda, geliyor. 😍
Oldukça güzel bir video. Bu arada First Man filmini tavsiye ederim herkese, araçlar içindeki olayları (özellikle X-15 ve Gemini 8) görüntüyü çok sarsarak biraz fazla dramatize etse de güzel bir film. Bir de 2019'da çıkan Apollo 11 belgeseli var, 70mm film kamera ile çekildiği için inanılmaz güzel ve detaylı bir belgesel.
*Apollo 11 hakkında konuşulurken insanların bu görevi neden bu kadar kolay anlatdığını ve basit bir şey gibi anlatıldığını idrak edemiyordum,Apollo 11 belgeseli de böyle çekilmişti,sanki her şey çok kolaymış gibi,ama bir şeylerin bize doğru anlatılmadığını hep sezmişimdir*
Ankaradan Apollo projelerini seyretmek için kullandığımız siyah beyaz tv alıcıları bile TRANZİSTÖR yerine lambalı cihazlarla çalışıyordu.Hegdot,pentod
triyot heredot cevdet😊.Alış verişyaparken FACİT mekanik hesap makinesi kullanıyorduk.Tranzistör çok yeniydi.Her cihazda yoktu
"AYA TEKRAR NEDEN GİDİLMİYOR" BU SORUYA KARŞILIK GELECEK BİR VİDEO BEKLİYORUZ
Aydakiler misafir kabul etmiyor..
Robotlar zaten gidiyor boşuna neden insan gonderip riske girrsinler
Amatör bilgi bilim ve teknoloji takintili birisi olarak sana cok teşekkür ediyorum 😊👍
Sevgilime videolarınızı izletip beyin fırtınası yapalım dedim uzun tartışmalar sonucu ya evrim ağacı ya ben dedi ben de sizi seçtim umarım yararlı bir seçim yapmışımdır artık bekarım 🧐
Hahaha bilimden güzel yar olmaz. 😝
Film, Gizli Sayılar, tv'de çıktıktan bir gün sonra video gelmesi hoş olmuş.
Bunca şeyden sonra biri çıkıp aya gitmediler yaağğ yalan söylüyolaağğrr demiyor mu gırtlağına yapışasım geliyor.
Hayır, biz öyle diye diye adamlar birkaç aya tekrar gidecekler Ay'a, biz hala aynı yerdeyiz. :D
@@evrimagaci aynen öyle 🤣🤣
Aya kadar gidildi, hem de defalarca.. Sadece insanlı olarak yapılmadı.
@@evrimagacikardeş biz ancak haca giderizzz
Adamlar bugünün parasıyla milyar dolarlar harcamışlar, 11. Araç aya inmeyi başarmış. Dönem için süper bilgisayar sayılabilecek bir bilgisayar bulunmuş. Görüntülerin Hollywood yapımı olduğuna inanmak ta ne bileyim?
Herşeyi geçtim sscb uzay yarışında abdnin en büyük rakibi sscb de bir çok modülü aya indiriyor. O dönem geçerli olan birinci olamıyorsan ikinci olma kuralı gereği belki aya inen Sovyet kozmonotlarını bilmiyoruz. Eğer bütün bunlar düzmece olsaydı sovyetler bunu çok rahat tespit eder abdyi rezil eder maymun eder oynatırdı.
soluksuz izlenecek tempoda bir video olmuş. teşekkürler başarılar
"Ya bilimi adam gibi öğreneceksin, ya da bilimden gelen insanlara saygı göstereceksin." kusura bakmayın ama dünyanın yarısından çoğu bu grubun dışında kalırken, bilime öcü gibi bakan onlarca insan varken hepimizi tek bir ırk olarak görüp de birlikte bilim yapsak keşke hayallerine kapılamıyorum.
Gerekte yok zaten. bence azınlık olmamız benim daha çok hoşuma gidiyor bir şey ne kadar az ise o kadar değerlidir.
Teşekkürler videoda ismi geçen herkese ve bu videoyu hazırlayan herkese de teşekkürler... Size ve bilime minnettarız. Saygı ve sevgiler herkese...