Darlık Virajlarında Takip - Aprilia RS 660 vs KTM 1290 Super Duke R

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ก.ย. 2024
  • Darlık'a doğru geliyoruz. Kamera RS 660 üzerinde bende, arkamda ise KTM 1290 Super Duke R'ıyla ‪@Gaorkem‬
    Sürelim güzelleşelim konseptli günden kısa bir kesit.
    Insta360'ın mikrofonlarına birer tüylü şapka takmak şart, sesteki çatırtı patırtı ve kısıklık için de kusura bakmayın :)

ความคิดเห็น • 24

  • @ramoyildirim2366
    @ramoyildirim2366 ปีที่แล้ว +1

    🔥🔥🔥

  • @labrador3473
    @labrador3473 ปีที่แล้ว +1

    300 filan mı gidiyorsunuz yoksa x2 mi player

    • @bisuruyorum
      @bisuruyorum  ปีที่แล้ว

      Yok abi ne 300’ü, centilmen sürüşü 260-280 😁

  • @prosec2
    @prosec2 ปีที่แล้ว +1

    Rüzgar sesini engelleyebilirsen mükemmel olacak video. Açı süper, mikrofon konumu süper. Zaten açıklamaya da yazmışsın.

    • @bisuruyorum
      @bisuruyorum  ปีที่แล้ว +1

      Çok teşekkürler. Mikrofon Insta360'ın kendi mikrofonu, kulak gibi süngerler takıyorlar sanırım, o biraz azaltacaktır.

  • @sevketkaya
    @sevketkaya ปีที่แล้ว +1

    Güzel açı gerçekten de şu ses için sana zoom h1n almamız lazım.

    • @bisuruyorum
      @bisuruyorum  ปีที่แล้ว +1

      İşiniz gücünüz para harcatmak be

  • @Gaorkem
    @Gaorkem ปีที่แล้ว +2

    Çift kaplan +4 beygir ekliyor 😂

    • @bisuruyorum
      @bisuruyorum  ปีที่แล้ว +1

      Bana 4 beygir eklediği gibi arkadakinden de 20-30 beygir eksilttiği söyleniyor 😂

    • @Gaorkem
      @Gaorkem ปีที่แล้ว

      @@bisuruyorum hahhahah 😂😂😂😂

  • @cancakr962
    @cancakr962 ปีที่แล้ว

    Usta selamın aleyküm rs660 hakkında sorularım var burdan mı sorayım başka bir yerden mi?

    • @bisuruyorum
      @bisuruyorum  ปีที่แล้ว

      Selamlar. Nasıl rahat edersen, ama buradan sorarsan aklında benzer sorular olan kişilere de faydası olur belki :)

    • @cancakr962
      @cancakr962 ปีที่แล้ว

      @@bisuruyorum Benim tam olarak ne sormak istediğimi size açıklayabilmem için lütfen yazdıklarımı dikkatli ve sabırla okuyunuz. Çoğu şeyi bildiğinizi biliyorum ama konular arası bağlantılar için yazacağım. Ayrıca bilmeyen arkadaşlar da bilgilenmiş olurlar.
      Ben makine mühendisiyim ve motorsikletlerdeki bizleri kazalardan koruyan elektronik desteklere aşırı önem veriyor, nasıl çalıştıklarını detaylı bir şekilde bilmek istiyorum. Heleki virajlarda beni kaymaktan koruyan sistemlere aşırı önem veriyorum çünkü ben virajlarda ‘’acaba kayacakmıyım, düşermiyim’’ diye düşünmek istemiyorum. Tabiki en kaliteli motorlar bile lastik ve yol tutuşunun %100’üne ulaştıktan sonra kayıp düşecektir ama amaç zaten %100’üne kadar motorun beni yolda tuttuğunun bilincinde olarak virajlara girmek .
      Öncelikle bir motor düşünün ve virajda sizin gibi 49,2 derecelik açıda dönüyor olsun. Bu motorun lastik ve asfalt kalitesi harika olsa bile yani hala tutuş için yeterli sürtünme olsa bile kaydıracak 3 faktör vardır. Birincisi fren yapmak, ikincisi gaz açmak ve üçüncüsü gazı kapatıp motor frenine bindirmek. Bu üç durumda tekerlekler arası dönme hızının değişmesi durumunda lastik ve yol iyi olmasına rağmen bile kayma oluşacak ve yere doğru düşeceğiz. Biliyoruz ki virajlarda ani fren de yapılmaz ani gaz da açılmaz sabit bir hızda gaz açışında dönülür ancak her zaman böyle olmuyor, viraj çıkışında bir araç u dönüşü atıyor yada durmuş kaza yapmış olabilir. Bu yüzden fren yapmamız gerekecektir. Bu fren gazı kapatarak yaptığımız motor freni de olabilir. Yada viraj dönerken yol kenarında olan köpekler üzerinize doğru koşup size saldırmak isteyebilir. Bu durumda da gaz açıp kaçmak isteyeceksiniz. Bahsettiğim durumlarda kayma yaşanamaması için bizi kazalardan koruyan elektronik güvenlik desteklerine ihtiyacımız vardır.
      1. Fren: Öncelikle ABS fren sisteminin nasıl çalıştığını düşünelim. Frenleme esnasında iki teker arasından birinin hızının azalması durumunda fren kendini salar ve tekeri kendi haline bırakır, hızlar eşitlenince fren yapmaya devam eder. Ancak bazı ABS fren sistemleri çok hassas çalışıp iki teker arasında en ufak hız farkında freni salar bazıları ise biraz daha sert çalışı yani iki teker arası hız farkı oluşmasına izin verir ve kendini salar. Virajlarda ikinci bahsettiğim yani sert ABS fren sistemine sahip motorun anlık kayması hassas çalışan motora göre fazla olacağı için düşme olasılığı daha fazla olacaktır çünkü abs devreye girene kadar çok zaman geçmiştir ve kayma çoktan oluşmuştur. Bu gibi durumlardan kurtulmak için viraj abs sistemi geliştirilmiştir. Motor dikey konumda daha sert frene sahip olsa bile viraja yattıkça 6 noktalı IMU sayesinde yatış açımız ölçülüyor ve o kadar frenlerimiz hassaslaşıyor. Böylece maksimum tutuş yaşanıyor.
      2. Gaz açmak: Frenlemenin tam tersi olarak gaz açtığımız durumlarda yine yol ve lastik arası tutuş olmasına rağmen anlık bir patinaj yüzünden kayıp düşebiliriz. Bu yüzden TCS (Traction Control System) çekiş kontrol sistemi geliştirilmiştir. Ancak tahmin edebileceğiniz gibi bu da yeterli değil :D. Frenlemede bahsettiğim durum burada da geçerli. Çekiş kontrol hassasiyeti viraja duyarlı olmalıdır. Yani motor dik konumdayken çok devreye girmeyen çekiş kontrol sistemi viraj açıma göre daha çok hassaslaşmalı ve anlık kaymada gazı kesmelidir ki arka teker hızı ön teker ile sürekli aynı kalsın ve maksimum tutuş sağlansın.
      3. Motor freni: Benim kafamın karıştığı, en az bilgi aldığım kısım burasıdır. Sadece KTM’lerde açıklanan, diğer markalarda neredeyse hiç bahsedilmeyen bir durum. Virajlarda motor freni de diğer bahsettiğim durumlar kadar önemlidir ki şu anda Dominar 400 UG motorumla bile viraja girmeden fren düşürüp motor frenine girdiğinde arka tekerimin yan yan kaydığını hissediyorum. Tabi kuru zeminde toparlamak kolay ama bunu ıslak bir zeminde moto gp pilotları gibi 2-3 vites bir anda düşürdüğünüzü düşündüğünüzde diğer iki durumda yaşandığı gibi arkadan doğru kaymaya başlayacaksınız. KTM bu durumun önüne geçmiş ve MSR (Motor Slipper Regulation) teknolojisini yapmış. Yani siz ne kadar kötü bir motor freni de yapsanız arka tekerin yavaşladığını hissettiği anda motor ateşleme yapıp hızı ön teker hızına getirecektir. TCS ve ABS karışımı bir şey.
      Şimdi usta benim soruma gelecek olursak Aprilla RS 660’da Moto GP’den gelen ful yarış teknolojisi olduğundan bahsediliyor ama ben hiç detaylara ulaşamıyorum. Viraj ABS’si var tamam anladık ama peki viraja duyarlı TCS var mı? Yoksa TCS sabit hassasiyette mi çalışıyor. Çünkü bu motora rakip olabilecek düzeyde olan KTM 790, KTM 890, MT 09 SP’de viraja duyarlı çekiş kontrol olduğu internet sitelerinde bas bas bağırarak belirtiyorlar ama Aprilia’nın internet sitesine girdiğimde bir A4 sayfasına standart bilgiler eklendiğini görüyorum. Teknolojinin detayından bahsedilmemiş.
      İkincisi, RS 660’da motor freni kontrol edebiliyoruz. Acaba diyorum KTM’deki sistem de var mı ama yazmamışlar mı? Yoksa motor freni kontrolü herhangi güvenlik donanımı olmayan, iki teker hızını okumayan yani güvenlik sağlamayan bir sistem mi?
      Üçüncüsü ‘’Yummy’’ diye bir youtube kanalı var. İki videosunda RS660 için Slide Control (SCS) (kayma kontrolü) olduğundan bahsetmiş. Ama bunu sadece kendisinin ağzından duydum. Yani bir veri yok elimde. Kayma kontrolünün nasıl çalıştığını araştırdığımda. Arka teker kaymadan dolayı sola veya sağa geldiğinde yani açı oluştuğunda 6 noktalı IMU bunu algılayıp ‘’motor devrini düzenliyor’’ diye okudum ama tam olarak napıyor anlayamıyorum. Yani kayma olduğunda motor ya gaz keser (TCS) ya da gaz açar (MSR). MT 09 Sp ve R1’lerde MSR yok ama bu kayma kontrolü sistemi var ve bunun ayarını kademeli olarak yaptırıyorlar. Demekki işe yarayan bir sistem. KTM’nin ise SCS’si yok ama MSR’ı var. Yani KTM’nin bu konuda farklı bir teknolojisi var Yamaha’nın başka bir teknolojisi var. İkisi de Moto GP’de toz döktürüyor. Demek ki işe yarayan bir sistem olduğunu düşünüyorum her ne kadar MSR’ın SCS’den daha iyi bir güvenlik teknolojisi olduğunu düşünsem de. Çok kaysın veya az kaysın gibi heralde. Ama düşünüyorum da kayma varsa ya tcs devreye girer gaz kapatır ya da KTM’deki sistem olan MSR olmalı ki gaz açsın ve iki teker hızını eşitlesin. Her neyse soruma gelecek olursak
      1. Aprilia RS660’da viraja duyarlı çekiş kontrol sistemi var mı?
      2. Aprilia RS660’da MSR gibi iki teker arası hız farkını hesaplayıp motor freninden kaynaklanan kaymaları önleyen bir sistem var mı?
      3. Aprilia RS660’da Slide Control System (SCS) (Kayma Kontrolü Sistemi) ver mı?

    • @cancakr962
      @cancakr962 ปีที่แล้ว

      @@bisuruyorum usta ilgi ve alaka ile cevaplarsanız yada konuya hakim birine yönlendirieseniz sevinirim. Rs 660 almak istiyorum ama güvenlik açısından tereddütlerim var.

    • @bisuruyorum
      @bisuruyorum  ปีที่แล้ว

      Güvenlik tereddütü nedir anlamadım?

    • @cancakr962
      @cancakr962 ปีที่แล้ว

      @@bisuruyorum yazımın en son kısmında 3 soru sordum, tereddütte kastım onlar