BÖLÜM - 4 | Özel Sektörde Mimar Maaş Ortalamaları | Mimarlık Bölümleri Kapatılmalı Mı ?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 ก.พ. 2025

ความคิดเห็น •

  • @murataydin4366
    @murataydin4366 4 ปีที่แล้ว +2

    Bence mimarlık bölümleri her ilde açılabilir. Başka şehirlerde okuma imkanı olmayan öğrenciler kendi şehirlerinde mimarlık okuyabilir. Ben buna karşı değilim. Ben sadece kontenjan sayılarının fazla olmasına karşıyım. Çünkü üniversite olarak, mimarların akademik çalışmalar yapmalarına imkan verilebilir. Eminim ki üniversite ve mimarlık fakültesi o şehrin refah düzeyini de katkı sağlayacaktır. Benim her zaman ki önerim olan üniversite ve piyasa iş birliğinin beraber yürütülmesidir. Buna en güzel örnek Teknokent verilebilir. Umarım böyle de olacaktır.

  • @Esra_61994
    @Esra_61994 4 ปีที่แล้ว +8

    Off 4bin maaş nedir ya hem de 5 yıllık tecrübeli bir mimar için. Ağlamak istiyorum gerçekten. Tek yol tıp mı bu ülkede. Aşırı moralim bozuk ya :(
    Keşke itü / odtü / ytü / msgsü dışında tüm mimarlık bölümleri kapatılsa. Meslek iyice rezil oldu. Seneye üniversite sınavına giricem. Çoğu bölümü araştırdım ve en uygun mimarlıktı. Ama artık tek çare tıp, diş ya da bilgisayar Müh gibi bölümler :( Umarım benim için hayırlısı neyse o olur. Video için teşekkürler

    • @EnderOkanDemir
      @EnderOkanDemir  4 ปีที่แล้ว +1

      Selam Esra. Mesleğin durumu çok kritik şu son 5 yıldır ve uzun bir süre daha böyle gidecek.Bahsettiğin bölümlere yönelmen senin için daha iyi olacaktır. Başarılar diliyorum sana.

    • @aysehumeyrayel7654
      @aysehumeyrayel7654 4 ปีที่แล้ว +1

      @@EnderOkanDemir Merhaba.Son 5 yıldır kritik demişsiniz.Ancak ben bu kritik durumu pandemi başladığından beri görebildim.Daha önceki yıllarda göremedim(öğrenci olduğumdan)Bundan önceki yıllarda durumunun kritik olmasının sebebi nedir?

    • @hatice5151
      @hatice5151 3 ปีที่แล้ว +1

      Esra instagramin var mi sana ulasmam lazim cunku bu yorumu ben yazmisim sanki

    • @Esra_61994
      @Esra_61994 3 ปีที่แล้ว +1

      @@hatice5151 instagramim yok maalesef :( buradan konuşabiliriz. Bu arada ben bu sene sayisaldan sınava girdim. İstediğim sıralama gelmedi. Bu sene tekrar sınava hazırlanıyorum ama eşit ağırlıktan. Maalesef eşite geçtiğim için mimarlığa kesin bir veda etmiş oldum. Benim tek hayalimdi. Çok zor oldu ama ülkenin hali ortada. Mimarlık okumak akıl kârı değil. Şimdi hedefim bilişim sistemleri okuyup bilişim alanında bir şeyler yapmak. Hiçbir zaman beni tatmin etmeyecek mimarlık hep içimde kalacak ama yapacak bir şey yok. Sen ne durumdasın kaçıncı sinifsin.

  • @aytac219
    @aytac219 4 ปีที่แล้ว +1

    Çok net bir şekilde analiz etmişsin Ender bey :)

    • @EnderOkanDemir
      @EnderOkanDemir  4 ปีที่แล้ว

      Teşekkürler :) istatistikler, sayılar sözlerden daha etkili oluyor🖐

  • @zeyylara
    @zeyylara 4 ปีที่แล้ว +3

    24 bindeyim her şeye rağmen mimarlık yazacağım çünkü 9.sınıftan belli çok istiyorum. Odtü ve ytü ingilizce tercih edeceğim inşallah yerleşirim. Bir kişinin kendi geliştirdiği ve işini severek yaptığı sürece kimsenin işsiz kalacağını düşünmüyorum .

    • @yemrekaya
      @yemrekaya 4 ปีที่แล้ว +2

      İtü yü neden tercih etmiceksin. O civarda itü de var?

    • @zeyylara
      @zeyylara 4 ปีที่แล้ว +2

      @@yemrekaya İtü geçen yıl 16 binle kapatmış ama ben 24bindeyim tabii ki ilk sıraya İtü yazacağım ama geleceğini zannetmiyorum

    • @EnderOkanDemir
      @EnderOkanDemir  4 ปีที่แล้ว +4

      Tercih senin tabi ki. Sana önerim şu, sıralaman gayet iyi. Birkaç mesleği ve mimarlığı bir kağıda yaz yan yana. Sonra bunların mesai saatleri, tatilleri, başlangıç maaşları ve maaş artışları, kamu - özel sektör güncel iş bulma oranları, mesleği yapanların olumlu ve olumsuz tecrübelerini vs. her mesleğin altına yaz. Ayrıca birebir bu mesleği yapanlardan her biriyle otur ve sohbet et. ''Bir kişinin kendi geliştirdiği ve işini severek yaptığı sürece kimsenin işsiz kalacağını düşünmüyorum.'' cümlesi çok ezber ve gerçeklerden çok uzak bir cümle. Videolarımın hepsini izlediysen, işsizliğin sebeplerinin kendini geliştirmemek veya işini sevmemek olmadığını göreceksin. Kaldı ki tek sorun iş bulmak da değil, 7/24 çalışman gerekecek. Herkesten daha çok çalışıp, herkesten daha az para kazanıp daha az dinlenme zamanların olacak. Ha bunların hepsini yıllar içinde aşabilirsen ki en az 5 - 6 seneni alacak şanslıysan, o zaman mesleği sevmeyi konuşabiliriz.

    • @yemrekaya
      @yemrekaya 4 ปีที่แล้ว +2

      @@zeyylara 27 binle itü'nün türkçesi de var o yüzden söylemiştim ama anladığım kadarıyla sen ingilizce istiyosun. Hayırlısı olsun

    • @kevserasc5901
      @kevserasc5901 4 ปีที่แล้ว

      @@zeyylara obp kaçtı acaba

  • @aysehumeyrayel7654
    @aysehumeyrayel7654 3 ปีที่แล้ว +1

    Piyasadaki çoğu projenin fason proje olduğunu ve bunların programlarla büyütülüp küçültülüp arazilere uygulandıklarını ve mimarın sadece imzası kullanılıp projenin geçirildiğini,etrraftaki binaların bu nedenle bu derece çirkin olması,grafik tasarımcıların da üç boyutlu modelleme işini yaptıklarını ve kendilerini mimari tasarımcı olarak tanıtmaları gibi durumları söyleyenler oldu.Bu durumlar doğru mudur?

  • @samederkamsen3898
    @samederkamsen3898 4 ปีที่แล้ว +1

    Ender Bey öncelikle uzun süredir sizi takip ediyorum, çok değerli içerikler üretiyorsunuz, bunun için teşekkür ediyorum. Konuyla ilgili ise bir mimarlık öğrencisi olarak stajda,fakültede sürekli bu sıkıntılardan yakınıldığına şahit oluyorum. Bu biz öğrencilerin zorlu eğitimleri sırasında motivasyonunu düşürdüğü gibi tahmin ediyorum ki çalışan büyüklerimizin de moralini bozuyor. Bunun yanında hocalarımız da bu konudan memnun değil gibi duruyor. Sistemin içindeki herkes bu durumdan şikayetçiyken neden kimse bu soruna bir çözüm üretemiyor? Çözümün sadece YÖK'e bağlanması ( fazlaca açılan mimarlık bölümlerinin birçoğunun kapatılması önerisi) bize bir sonuç vermiyor belli ki. Sizce YÖK'ten başka gelecekte daha da büyük sıkıntılara yol açacak bu sorun için bir şey yapabilecek, çözüm önerisi getirebilecek unsurlar yok mu? Çalışan mimar büyüklerimiz, hocalarımız, mimarlar odası ve hatta öğrenciler olarak biz çözümün parçası olamaz mıyız?

    • @EnderOkanDemir
      @EnderOkanDemir  4 ปีที่แล้ว +2

      @Samed Erkam Şen kardeşim tabi ki çözümün bir parçası olabiliriz, sağlam ve yere basan önerilerle ancak bunu çevre şehircilik bakanlığının da istemesi, yasal düzenlemelerin oluşturulması ve meslek sınırlarının ihlalinin engellenmesi, yaptırımların olması gerek.

  • @rafetkucuk2414
    @rafetkucuk2414 4 ปีที่แล้ว +1

    Merhaba, içeriğe katkı sağlayabilmek adına yazmak istedim. Belirtilen verilere göre meslek tercih etmek kısmi doğru olsa da, meslek odalarına kayıt yaptıran mezun sayısının oranları mesleğimiz mimarlarda çok yüksek olmak durumunda. (genel anlamda büro sahibi mimar fazlalığı bunun sebebi olabilir).

    • @EnderOkanDemir
      @EnderOkanDemir  4 ปีที่แล้ว

      Merhaba teşekkürler, evet böyle bir durum var mimar ve inşaat mühendisleri mimari/statik ofisleri için veya belli oranlardaki ihalelere katılabilmek için oda kaydına ihtiyaç duyuyor.

  • @mynameisgood2855
    @mynameisgood2855 4 ปีที่แล้ว +3

    Çok abartiyosun herkes ağlıyor yorumda benim kuzenim üni 4.sinifta iç mimarlik ve çevre tasarımı okuyor çok iş yaptı 1 çizime 1 ay uğraşıp 8k ila 6k arası aliyor

    • @hatice5151
      @hatice5151 3 ปีที่แล้ว +1

      Çizim derken nasil cizimler cahilligime verin esyalarin konumu gibi seyleri mi ciziyor

    • @hatice5151
      @hatice5151 3 ปีที่แล้ว +1

      @@melikedailys yok benim sormak istedigim iç mimarlar nasıl çizimlerle uğraşıyorlar?İc mekan tasarımları mı?Cevapladiginiz icin de tesekkur ederim

  • @bkmsadam3956
    @bkmsadam3956 4 ปีที่แล้ว +1

    Ölmüşüz aglayanımız yok :D

  • @yunusay1082
    @yunusay1082 3 ปีที่แล้ว

    ne kadar iyi atıyorsun