Kehitys Suomen maaseudulla on ollut hidasta. Muistan hyvin, kun meidän kylälle Keski-Suomessa 1950-luvun puolivälissä. Koltiaisena seurailin tuota ihmettä. Linjaa ei laitettu tien varteen, vaan metsään n. 50 metriä tiestä. Ensin hakatiin puut metsästä ja noin 50 metrin välein jätettiin suora runko, joka kuorittiin ja tervattiin tyvestä. Oli kuuma kesäpäivä ja neljä äijää veti baareilla pyörivästä kelasta johtoa. Äijät hikoili ja kiroili risukossa kantaessaan kelaa. Minua viisasivat, että tää on poika yhtä rankkaa hommaa, kun Kannaksella raahattiin raatoja rintamalta. Jäljessä tuli sitten lapiomies, joka kaivoi runkojen tyvien kohdalle kuopat. Sitten tuli varsinainen sähkömies ja pystytti tolpan. Hän laittoi tolpan yläpäähän vetokelan ja siihen yhen johdon, joka tuli edellisestä pylväästä ja alkoi kelata siten, että tyvi sukelsi kuoppaan ja pylväs alkoi nousta ja sitä mukaa kun tolppa nousi, kolmioristikolla se tuettiin ettei keikkunut. Kun pylväs oli pystyssä se vaakitettiin ja kivikiiloilla tampattiin paikoilleen. Eristenupit oli jo maassa kierretty paikoilleen. Vetokela oli sellainen, että johdot kulkivat sen läpi ja sitä mukaa, kun johdot nostettiin ylös, ne kiristettin ja kiinnitetiin eristeisiin. Sitten vaan seuraavalle tolpalle jne. Samaan tyyliin muuntajalta linjat taloille ja sama sähkömies teki sisäasennukset pinta-asennuksena alumiinin näköisiin putkiin ja ulkoasennukset kaapelilla, joka oli jotain kylästettyä kudosta. Ei siinä kovin kummoista porukkaa ollut kuin tavan oloisia karvaranteita ja maalaistalon sähkösuunnitelmat oli ukon pääkopassa valmiina.
Iso kiitos tarinasi jakamisesta. Se on ollut kovaa ja käytännönläheistä hommaa. On vaadittu todellisia tekijöitä. Varmasti on ollut myös jännää seurattavaa.
Isäni sanoi pariin kertaan että meillä oli Pappilan jälkeen seuraavaksi ensimmäiset sähköt koko pitäjässä, tämä oli kaksikymmentälukua. Sähkö tuli Korvensuun vesivoimalaitokselta Mynämäestä. Korvensuun Ruukinisäntä oli edistyksellinen teollisuusmies, Suomen ensimmäinen auto Korvensuu rakennettiin hänen toimestaan. Punaiset tappoivat, kateus on poikaa.
Tänne Kyröskoskelle tuli Hammarenin (silloin) paperitehtaalle höyrykäyttöinen dynamo ja sähkövalot 1889. Sitten tuli 1913 vesivoima generaattorit ja 1914 katuvalot, sekä sähköjuna.
Tämä kanava on laajalti erikoisen hyvän tiedon kanava. Sen laajuus ja laatu maalaisjärkeä noudattaen on ehkä yksin mallissaan. Siitä kimpoaa kysymys. Vosiko saada teksti ohjelmalla, Lisää sana tarkuutta vaikka puhe onkin selvää. Helpottaisi ymmärryksen ympyröitä kuulossa ja luettuna, TH-cam kääntää ohjelmana muille kielille. Se käännös tulkaus on kylläkin vielä vaillinainen. Teille kuuluisi antaa yleinen tunnustus tärkeän oppimisen opettajana.
Kiitoksia näistä sanoista. Todella mukava kuulla, että pidät kanavaamme arvossa. Ollaan mietitty noita tekstijuttuja. Pitää perehtyä hieman tarkemmin niihin ja siihen mitä se käytännössä vaatii.
Mielenkiintoinen jakso, ja olipa hämmentävää tajuta, että itsekin olen jo ollut olemassa ennen kuin viimeinen nurkka Suomessa on liitetty osaksi valtakunnallista sähköverkkoa :D
@@TheyTalkSuomi Sähköverkko ja tieverkko ovat levinneet rinnatusten ja kilpaillen yhä pienempiin ja harvaväkisempiin kolkkiin. Hämmästyin, kun kuulin, että maantie on saapunut kotikylille (mökille) vasta kun äitini on ollut jo lähtenyt yliopistoon, eli 1960-luvun loppupuolella. On siis ihan olosuhteiden pakosta hiihdetty ja veneilty kouluun, lääkäriin ja naapuriin.
Niin, no jokaista kolkkaa ei ole vieläkään sähköistetty, kun ei ole nähty järkeväksi vetää kymmeniä kilometrejä kaapelia jonnekin korpeen yhden talon tai mökin takia, siksi on noita sähköttömiä ja omalla aggrekaatilla pyöriviä mökkejä edelleenkin, Harvempi tosin on vakituiseen asuttu enää.
Tämä jakso oli kyllä hyvä jälleen kerran. 👍🏻 On kyllä omituista ettei sähköä olla otettu käyttöön jo aiemmin kun siitä on ollut tietoa mitkä varastoi sähköä itseensä ja mitkä eivät? Mun mielestä sähkö on niin yleinen asia että ei mene kauaa kun ihminen ei enää pärjää ilman sitä. Nykyään on vielä meitä jotka eivät ole ollut sähkön kanssa tekemisissä ja pärjätään jos sähkö loppuisi kokonaan vaikka aurinkopurkauden vuoksi. Maapallolla on käymässä jotain omituista magneettisten napojen liikkeessä ja se voi tehdä tuhoa laajalti. Jos magneetti kenttä ei ole niin voimakas kuin mitä se on nyt niin auringonpurkaus voi pyyhkäistä osan hapesta avaruuteen ja se olisi ihmisten ja muiden eläinten välitön kuolema. Vaikka sähkö on vasta vähän yli 100 vuotta ollut ihmisten hallinnassa niin tuona aikana on tapahtunut suuria muutoksia elämässä. Liika valo on saanut esimerkiksi kilpikonnat munimaan täysin väärään paikkaan johon ne ovat ennen kuunvalossa suunnistaneet. Niinpä kyllä sähkö on todella huono keksintö kun kaupungit loistaa kirkkaana öisin ja nyt kun magneetti navat on siirtyneet niin eläimet eivät osaa suunnistaa magneettisten napojen mukaisesti. Luulen että ihminen on saanut aikaiseksi tämän pohjoisen magneettisen navan liikkeen koska on tehnyt suuria voimaloita jotka muuttaa maapallon pyörimisnopeutta niin maapallon oma magneettikenttä on alkanut hakemaan uutta paikkaa ja se tulee vaikuttamaan paljon erilaisiin asioihin liittyen elämään maapallolla.
Olemme menneet aikaa sitten sen rajan yli, jotta selviytyisimme ilman sähköä. Koko yhteiskunta rakentuu nykyisin sähköverkkojen olemassaolon varaan. Yksilön selviytymistaidoilla ei ole isossa kuvassa merkitystä.
Ja on tullut sähköautot sähköautojen latausasemat on tullut ja sähköautoja ja kaikki on muuttunut täyssähkö ja ladattavaksi on tullut tuulivoimaa me saamme vielä tuulisähköä puhdasta sähköä sitten on tullut aurinkopaneelit jotka ottaa auringosta sen puhtaan sähkön
Edisonin keksimä hehkulamppu ollut yhtäjaksosesti valoa tuomassa usa:n paloasemalla, jossakin kaupungeissa yli 120 vuotta...varsinainen kestolamppu,tosin valoteho 4 w luokaa...
Vielä lapsuudessani oli koulun lukukirjassa tarina Kun isä lampun osti!Öljylamppu oli silloin suuri ihme,päreen valossa jouduttiin olemaan,kynttilöitähän oli vain varakkailla,sähköstä ei tiedetty mitään. Nyt sitä on lähes mahdoton kuvitella koska kaikkialla on valoa.Vain syksyisen lumettoman metsän pimeys maasudulla on aitoa,oikeaa pimeyttä! Silti pimeässäkin näkee,silmä tottuu kyllä,kokemus on kaupunkilaiselle hieno,hämärtyvän syysillan lumo on aivan taianomaista,kannattaa kokeilla,pimeydessä saattaa olla vaikka mitä...
Olemme jos ei täysin riippuvaisia sähköstä niin ainakin sen vaikutus jokapäiväisessä elämässä on suuri.esimerkinä sähkötön kesämökki teki sen että lapsen lapset vieroksuvat sitä kun laitteita ei voi ladata siis keksittävä jotain muuta tekemistä!!!???
Siltä se tosiaan vaikuttaa. Sähkö ja sen tuomat laitteet ja "mukavuudet" ovat isossa, ehkäpä jopa pääroolissa monen arjessa. Se vaikuttaa kaikkeen ajanvietteestä selviytymiseen. Laajan säkökatkon tai jakeluongelmien sattuessa miten pärjäämme (henkisesti ja fyysisesti)?
Olisi mielenkiintoista kuulla samankaltainen jakso ruudin ja ruutiaseiden tulosta Suomeen. Milloin, kenen toimesta, millä tavoin yleistyi ja missä yms.
Sähköautojen ympäristöystävällistä puolta voi kritisoida. Yksi sähköauto vastaa kahtakymmentä dieselautoa ympäristön kuormittajana. Auttaahan ne suurkaupunkien ilmastoa, kun taas kaivosalueilta saaste pilaa elinympäristöt lähes täydellisesti. Tuulivoima on erittäin lyhytikäinen ja ympäristöä pilaava, eikä anna kovin paljon investointiin verrattuna. Vesivoiman turmelevat jokiuomat korjaa vasta seuraava jääkausi, eikä sekään ole järin ympäristöystävällinen voimanlähde. Sähkönkulutus kasvaa. Mistä ratkaisu?
Ei kannata uskoa kaikkea mitä varsinkin eräs p-kirjaimella alkava puolue suomessa suoltaa. Sähköautojen ja noiden tuulivoimaloidenkin ympäristövaikutuksista on melko paljon tutkimusta ja niistä on julkaistu uutisiakin suomalaisissa medioissa. Kannattaa tutustua, asia ei ole ollenkaan noin miten esitit.
Ajatelkaapa maaseutua ennen,mitään valoa ei ollut,pimeys oli täydellistä,sitä on nykyajan ihmisen vaikea edes kuvitella!Aitoa oikeaa pimeyttä kokee vain syksyllä synkässä metsässä kun ei ole vielä lunta,voisi olla jännittävä kokemus meille jotka olemme jatkuvasti valojen saavutettavissa,siksikö moni pelkää pimeää?
@@TheyTalkSuomi joo ainakin kriittiset, eli hella jääkaappi, lämmitys ja valaistus. Ilman niitä ei nykyään oikeen pärjää.. olis vaiks sillai et olis vaan noi kytketty siihen ja kolmeksi päiväksi riittää joka asuntoon
Maapallon tuho alkoi sähkön keksimisestä ja siitä ei ole kuin rapiat satavuotta. Sitä ennen hevosella pääsi ja naiselta sai, no saa sitä nytkin 🙂 Nopea kehitys on johtanut tarpeettomien tuotteiden tarpeeseen ja sitä kautta roskaantumisen lisääntymiseen 🙁
🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇨🇭🇨🇭🇨🇭"sähkö"jääkiekko on ystävällistä=täytyy hyväksyä kaikki rauhanomaiset valtiot kumpi on "maailmanmestari ja olympiavoittaja? tottakai "shared gold" eli jaettu kulta
Sähköautot ei tosin ole ympäristöystävällisiä. Niiden raaka-aineet louhitaan syvältä maasta, maissa jossa työturvallisuus, ihmisoikeudet ja luonnonsuojelu on listan alimpana. En nuista kuinka paljon pitää ajaa et on "maksanut" itsesä takaisin, mut paljon se oli
USA:n yhteiskuntaan åerustuvien laskelmien mukaan sähköauto on ympäristöystavällisempi 90tkm ajetun kilometrin jälkeen. Meillä täällä Suomessa jo aikaisemmin kun meillä sähköä tuotetaan vähemmän fossiilisilla menetelmillä. Sähköautojen laskelmissa painaa vielä se, että mm akkujen raaka-aineet lasketaan louhittavan, mikä ei enää kohta pidä täysin paikkaansa sillä materiaalia aletaan saamaan myös kierrätyksen kautta.
Tuossa kirjoitettiinkin jo vastaus, eli Suomessa sähköauto on paljon ns perinteistä ympäristöystävällisempi. Käytännössä pitää olla monta sähköautoa, että niiden ympäristökuormitus vastaisi yhtä ainoaa ns perinteistä autoa. Tässä hyvä syy suosia sähköautoja ja toivottavasti siirrytään niiden käyttöön mahdollisimman nopeasti
Minä en huomaa kirjoituksessa faktoja, avaisitko, mitä tarkoitat? Ja jos viittaat työoloihin, tms niin siinä on hyvä syy kannattaa kaivostoimintaa vaikkapa Suomessa tai Ruotsissa.
Sähköautojen käyttöönotto vähntänyt ympäristön saastumista? Dieselauto ei saastuta yhtään mutta sähköauton valmistus saastuttaa. Niin mietis kerran vielä.
USA:n yhteiskuntaan åerustuvien laskelmien mukaan sähköauto on ympäristöystavällisempi 90tkm ajetun kilometrin jälkeen. Meillä täällä Suomessa jo aikaisemmin kun meillä sähköä tuotetaan vähemmän fossiilisilla menetelmillä. Sähköautojen laskelmissa painaa vielä se, että mm akkujen raaka-aineet lasketaan louhittavan, mikä ei enää kohta pidä täysin paikkaansa sillä materiaalia aletaan saamaan myös kierrätyksen kautta.
Dieselin saastuttamisen takia sen käyttö on muuten kielletty tai sitä on rajoitettu aika monessa Eurooppalaisessa kaupungissa. Siksi niitä Euroopasta on halvalla saanutkin, kun eivät juuri kelpaa enää keskieuroopaan.
USA:n yhteiskuntaan åerustuvien laskelmien mukaan sähköauto on ympäristöystavällisempi 90tkm ajetun kilometrin jälkeen. Meillä täällä Suomessa jo aikaisemmin kun meillä sähköä tuotetaan vähemmän fossiilisilla menetelmillä. Sähköautojen laskelmissa painaa vielä se, että mm akkujen raaka-aineet lasketaan louhittavan, mikä ei enää kohta pidä täysin paikkaansa sillä materiaalia aletaan saamaan myös kierrätyksen kautta.
Tuollainen "tieto" taitaa olla samasta p-alkuisesta puolueesta ja samaa tasoa, kuin että lepakot räjähtelevät tuulivoimaloiden takia. Ei kannata uskoa kaikkea huuhaata. Voit tarkastaa asian vaikka ihan suomalaisista lehdistä, ne ovat viimeaikoina kirjoitelleet aika monta kertaa, että sähköauto on ekoteko ns bensa-autoon verrattuna.
Terveisiä itäsuomesta. Meidän kylään sähköt saatiin 1971. Noin puolet taloista jäi silloinkin ilman sähköjä ja osa on sitä edelleen.
Ovatko talot jotka ovat ilman sähköjä asumiskäytössä ?
Osa on hylättyjä ja jo melko huonokuntoisia osa on mökki käytössä kesäisin.
Kehitys Suomen maaseudulla on ollut hidasta. Muistan hyvin, kun meidän kylälle Keski-Suomessa 1950-luvun puolivälissä. Koltiaisena seurailin tuota ihmettä. Linjaa ei laitettu tien varteen, vaan metsään n. 50 metriä tiestä. Ensin hakatiin puut metsästä ja noin 50 metrin välein jätettiin suora runko, joka kuorittiin ja tervattiin tyvestä. Oli kuuma kesäpäivä ja neljä äijää veti baareilla pyörivästä kelasta johtoa. Äijät hikoili ja kiroili risukossa kantaessaan kelaa. Minua viisasivat, että tää on poika yhtä rankkaa hommaa, kun Kannaksella raahattiin raatoja rintamalta. Jäljessä tuli sitten lapiomies, joka kaivoi runkojen tyvien kohdalle kuopat. Sitten tuli varsinainen sähkömies ja pystytti tolpan. Hän laittoi tolpan yläpäähän vetokelan ja siihen yhen johdon, joka tuli edellisestä pylväästä ja alkoi kelata siten, että tyvi sukelsi kuoppaan ja pylväs alkoi nousta ja sitä mukaa kun tolppa nousi, kolmioristikolla se tuettiin ettei keikkunut. Kun pylväs oli pystyssä se vaakitettiin ja kivikiiloilla tampattiin paikoilleen. Eristenupit oli jo maassa kierretty paikoilleen. Vetokela oli sellainen, että johdot kulkivat sen läpi ja sitä mukaa, kun johdot nostettiin ylös, ne kiristettin ja kiinnitetiin eristeisiin. Sitten vaan seuraavalle tolpalle jne. Samaan tyyliin muuntajalta linjat taloille ja sama sähkömies teki sisäasennukset pinta-asennuksena alumiinin näköisiin putkiin ja ulkoasennukset kaapelilla, joka oli jotain kylästettyä kudosta. Ei siinä kovin kummoista porukkaa ollut kuin tavan oloisia karvaranteita ja maalaistalon sähkösuunnitelmat oli ukon pääkopassa valmiina.
Iso kiitos tarinasi jakamisesta. Se on ollut kovaa ja käytännönläheistä hommaa. On vaadittu todellisia tekijöitä. Varmasti on ollut myös jännää seurattavaa.
Isäni sanoi pariin kertaan että meillä oli Pappilan jälkeen seuraavaksi ensimmäiset sähköt koko pitäjässä, tämä oli kaksikymmentälukua. Sähkö tuli Korvensuun vesivoimalaitokselta Mynämäestä. Korvensuun Ruukinisäntä oli edistyksellinen teollisuusmies, Suomen ensimmäinen auto Korvensuu rakennettiin hänen toimestaan. Punaiset tappoivat, kateus on poikaa.
Jonain päivänä tää kanava saa sen arvostuksen mitä tää ansaitsee. Selkeetä ja mielenkiintosta settiä 👌🏻
tämä on kyllä sitä laatua, jota ikävä kyllä kaikilla kanavilla ei ole!
Iso kiitos. Hiljaiseksi vetää tällainen palaute.
Taas yksi kiinnostava ja valaiseva video. Kiitos hyvistä jutuista.
Oikein mukava kuulla! Kiitoksia paljon.
Tänne Kyröskoskelle tuli Hammarenin (silloin) paperitehtaalle höyrykäyttöinen dynamo ja sähkövalot 1889. Sitten tuli 1913 vesivoima generaattorit ja 1914 katuvalot, sekä sähköjuna.
Mielenkiintoinen tieto. Nuo ovat aikoinaan tullessaan olleet melkoisia uudistuksia.
Hyvä kun joku tuo esille sitä, että suurin osa tämänkin maan kehityksestä tapahtuu sotien välillä tai niistä huolimatta :)!
Kiitos videosta, mielenkiintoinen pläjäys.
Hyvää vuotta 2024 kaikille.
Kiitoksia. Mukava kuulla, että tykkäsit. Hyvää Uutta vuotta sullekin!
Tämä kanava on laajalti erikoisen hyvän tiedon kanava. Sen laajuus ja laatu maalaisjärkeä noudattaen on ehkä yksin mallissaan. Siitä kimpoaa kysymys. Vosiko saada teksti ohjelmalla, Lisää sana tarkuutta vaikka puhe onkin selvää. Helpottaisi ymmärryksen ympyröitä kuulossa ja luettuna, TH-cam kääntää ohjelmana muille kielille. Se käännös tulkaus on kylläkin vielä vaillinainen. Teille kuuluisi antaa yleinen tunnustus tärkeän oppimisen opettajana.
Kiitoksia näistä sanoista. Todella mukava kuulla, että pidät kanavaamme arvossa. Ollaan mietitty noita tekstijuttuja. Pitää perehtyä hieman tarkemmin niihin ja siihen mitä se käytännössä vaatii.
Hyvä tieto, miten myöhään tuli sähköistys koko Suomen 😮
Aika yllättävää kyllä. Pitkään otti ennenkuin joka kolkka oli sähköverkon piirissä.
Mielenkiintoinen jakso, ja olipa hämmentävää tajuta, että itsekin olen jo ollut olemassa ennen kuin viimeinen nurkka Suomessa on liitetty osaksi valtakunnallista sähköverkkoa :D
Samaa ajattelin jaksoa tehdessä. Lopulta sähkö tai esimerkiksi puhelin ja muut mukavuudet eivät ole kovinkaan vanhoja.
Valmistuin Sähköteknikoksi seuraavan vuoden keväällä, kun viimeinekin Suomen kolkka pääsi sähköverkon piiriin.🤨 Kevät oli siis 1988.
@@TheyTalkSuomi Sähköverkko ja tieverkko ovat levinneet rinnatusten ja kilpaillen yhä pienempiin ja harvaväkisempiin kolkkiin. Hämmästyin, kun kuulin, että maantie on saapunut kotikylille (mökille) vasta kun äitini on ollut jo lähtenyt yliopistoon, eli 1960-luvun loppupuolella. On siis ihan olosuhteiden pakosta hiihdetty ja veneilty kouluun, lääkäriin ja naapuriin.
Niin, no jokaista kolkkaa ei ole vieläkään sähköistetty, kun ei ole nähty järkeväksi vetää kymmeniä kilometrejä kaapelia jonnekin korpeen yhden talon tai mökin takia, siksi on noita sähköttömiä ja omalla aggrekaatilla pyöriviä mökkejä edelleenkin, Harvempi tosin on vakituiseen asuttu enää.
Lasisähkö ja lakkasähkö 🤔 ❤ Termit joita tekoäly ei tunnistanut 👍
Ei sekään siis kaikkea tiedä... (vielä) =)
Nää teknologian kehitykseen liittyvät videot on mielenkiintoisia!
Kiva kuulla. Meinattiin ensin, että tokkopa nämä ketään kiinnostaa.
Tämä jakso oli kyllä hyvä jälleen kerran. 👍🏻
On kyllä omituista ettei sähköä olla otettu käyttöön jo aiemmin kun siitä on ollut tietoa mitkä varastoi sähköä itseensä ja mitkä eivät?
Mun mielestä sähkö on niin yleinen asia että ei mene kauaa kun ihminen ei enää pärjää ilman sitä. Nykyään on vielä meitä jotka eivät ole ollut sähkön kanssa tekemisissä ja pärjätään jos sähkö loppuisi kokonaan vaikka aurinkopurkauden vuoksi.
Maapallolla on käymässä jotain omituista magneettisten napojen liikkeessä ja se voi tehdä tuhoa laajalti. Jos magneetti kenttä ei ole niin voimakas kuin mitä se on nyt niin auringonpurkaus voi pyyhkäistä osan hapesta avaruuteen ja se olisi ihmisten ja muiden eläinten välitön kuolema.
Vaikka sähkö on vasta vähän yli 100 vuotta ollut ihmisten hallinnassa niin tuona aikana on tapahtunut suuria muutoksia elämässä.
Liika valo on saanut esimerkiksi kilpikonnat munimaan täysin väärään paikkaan johon ne ovat ennen kuunvalossa suunnistaneet. Niinpä kyllä sähkö on todella huono keksintö kun kaupungit loistaa kirkkaana öisin ja nyt kun magneetti navat on siirtyneet niin eläimet eivät osaa suunnistaa magneettisten napojen mukaisesti.
Luulen että ihminen on saanut aikaiseksi tämän pohjoisen magneettisen navan liikkeen koska on tehnyt suuria voimaloita jotka muuttaa maapallon pyörimisnopeutta niin maapallon oma magneettikenttä on alkanut hakemaan uutta paikkaa ja se tulee vaikuttamaan paljon erilaisiin asioihin liittyen elämään maapallolla.
Olemme menneet aikaa sitten sen rajan yli, jotta selviytyisimme ilman sähköä. Koko yhteiskunta rakentuu nykyisin sähköverkkojen olemassaolon varaan. Yksilön selviytymistaidoilla ei ole isossa kuvassa merkitystä.
Maapallon navat ovat vaihtaneet paikkaa jo useamman kerran eikä elämä täältä ole hävinnyt. Tietysti se voi tuoda suuria mullistuksia.
Ja on tullut sähköautot sähköautojen latausasemat on tullut ja sähköautoja ja kaikki on muuttunut täyssähkö ja ladattavaksi on tullut tuulivoimaa me saamme vielä tuulisähköä puhdasta sähköä sitten on tullut aurinkopaneelit jotka ottaa auringosta sen puhtaan sähkön
Hyvä video!
Kiitos ja kumarrus.
Edisonin keksimä hehkulamppu ollut yhtäjaksosesti valoa tuomassa usa:n paloasemalla, jossakin kaupungeissa yli 120 vuotta...varsinainen kestolamppu,tosin valoteho 4 w luokaa...
Muistan kun Tampereella oli sähköbussit 1970- luvulla.Nyt sit sähköbussit ovat tuleet taas,tehneet paluun.
Oliko tosiaan 70-luvulla sähköbusseja?
@@TheyTalkSuomi kyllä niitä oli googleta
Vielä lapsuudessani oli koulun lukukirjassa tarina Kun isä lampun osti!Öljylamppu oli silloin suuri ihme,päreen valossa jouduttiin olemaan,kynttilöitähän oli vain varakkailla,sähköstä ei tiedetty mitään. Nyt sitä on lähes mahdoton kuvitella koska kaikkialla on valoa.Vain syksyisen lumettoman metsän pimeys maasudulla on aitoa,oikeaa pimeyttä! Silti pimeässäkin näkee,silmä tottuu kyllä,kokemus on kaupunkilaiselle hieno,hämärtyvän syysillan lumo on aivan taianomaista,kannattaa kokeilla,pimeydessä saattaa olla vaikka mitä...
Olemme jos ei täysin riippuvaisia sähköstä niin ainakin sen vaikutus jokapäiväisessä elämässä on suuri.esimerkinä sähkötön kesämökki teki sen että lapsen lapset vieroksuvat sitä kun laitteita ei voi ladata siis keksittävä jotain muuta tekemistä!!!???
Siltä se tosiaan vaikuttaa. Sähkö ja sen tuomat laitteet ja "mukavuudet" ovat isossa, ehkäpä jopa pääroolissa monen arjessa. Se vaikuttaa kaikkeen ajanvietteestä selviytymiseen. Laajan säkökatkon tai jakeluongelmien sattuessa miten pärjäämme (henkisesti ja fyysisesti)?
Itse olen rakentamassa käsin Omaan Mikrovaltioon sähkö generaattoria. Hirvee homma😅
😎👌😎
Sähkö väärinköttö johtaa ongelmiin. Aurinkopaneeli on mahdollistanut sähkön kulutuksen käyttäjäkohtaisesti. Ahenus ja kateus saa liikaa valtaa.
Millaisia väärinkäytöksiä tarkoitat ?
Olisi mielenkiintoista kuulla samankaltainen jakso ruudin ja ruutiaseiden tulosta Suomeen. Milloin, kenen toimesta, millä tavoin yleistyi ja missä yms.
Mielenkiintoinen idea. Pitääkin hieman tutkia.
Ei oo ollu tässä talossa ikinä sähköä missä asun ja hyvin oon pärjännä ilimannii😂
ja silti pystyt hyvin katsomaan youtube videoita. 😅
@@VmKobudo noo sähköä on ollut viimeiset 25 vuotta mutta en maksa siitä sähköyhtiöille mitään.
Päivän tai kaksi voi olla ilman ruokaa mutta ilman sähköä tosi vaikeaa.
Tosiaan taidamme olla siinä pisteessä, että ajatus toiminnasta ilman sähköä vaikuttaa jo ylitsepääsemättömältä.
Sähköautojen ympäristöystävällistä puolta voi kritisoida. Yksi sähköauto vastaa kahtakymmentä dieselautoa ympäristön kuormittajana. Auttaahan ne suurkaupunkien ilmastoa, kun taas kaivosalueilta saaste pilaa elinympäristöt lähes täydellisesti.
Tuulivoima on erittäin lyhytikäinen ja ympäristöä pilaava, eikä anna kovin paljon investointiin verrattuna. Vesivoiman turmelevat jokiuomat korjaa vasta seuraava jääkausi, eikä sekään ole järin ympäristöystävällinen voimanlähde.
Sähkönkulutus kasvaa. Mistä ratkaisu?
Juu, jostain kumman syystä Teslan keksinnöt salattiin piilotettiin suurelta osin. Ja kuolemansyykin oli vähän hämärää
Nikola Tesla onkin varsin mielenkiintoinen henkilö.
Ei kannata uskoa kaikkea mitä varsinkin eräs p-kirjaimella alkava puolue suomessa suoltaa. Sähköautojen ja noiden tuulivoimaloidenkin ympäristövaikutuksista on melko paljon tutkimusta ja niistä on julkaistu uutisiakin suomalaisissa medioissa. Kannattaa tutustua, asia ei ole ollenkaan noin miten esitit.
@@jetsulleenpa no enpä tiedä semmosista p-puolueista. Tietoni on kyllä akateemista.
Ajatelkaapa maaseutua ennen,mitään valoa ei ollut,pimeys oli täydellistä,sitä on nykyajan ihmisen vaikea edes kuvitella!Aitoa oikeaa pimeyttä kokee vain syksyllä synkässä metsässä kun ei ole vielä lunta,voisi olla jännittävä kokemus meille jotka olemme jatkuvasti valojen saavutettavissa,siksikö moni pelkää pimeää?
Mutta kuinkas meille käy näinkin viileällä jos sähkö jää saamatta ?
Huonosti taitaa käydä mikäli ei kyetä tarvittaessa tulemaan toimeen ilman sähköä.
Jokaisessa taloyhtiössa pitäisi olla oma hätä generaattori joka pitää vaikka 3päivän ajan lämmityksen, valaostuksen ja jääkaapit toiminnassa
Ei ollenkaan huono idea. Tätä kannattaisi ehkä lainsäädännöllisellä tasollakin harkita.
@@TheyTalkSuomi joo ainakin kriittiset, eli hella jääkaappi, lämmitys ja valaistus. Ilman niitä ei nykyään oikeen pärjää.. olis vaiks sillai et olis vaan noi kytketty siihen ja kolmeksi päiväksi riittää joka asuntoon
Minun on vaikea kuvitella sähkötöntä yhteiskuntaa, jolla ei olisi omia pahempia ongelmia. '
Taidamme olla jo niin integroituneita sähkön käyttämiseen, että ilman sitä yhteiskunnan toiminta olisi lähes mahdotonta.
Historiaa:elämää Suomessa tai Euroopassa 1500 - 1800 luvulla/ kartano tai muun väestön elämä!!
Maapallon tuho alkoi sähkön keksimisestä ja siitä ei ole kuin rapiat satavuotta. Sitä ennen hevosella pääsi ja naiselta sai, no saa sitä nytkin 🙂
Nopea kehitys on johtanut tarpeettomien tuotteiden tarpeeseen ja sitä kautta roskaantumisen lisääntymiseen 🙁
Kerettiläisiä ovat
🇭🇺🇭🇺🇭🇺🇨🇭🇨🇭🇨🇭"sähkö"jääkiekko on ystävällistä=täytyy hyväksyä kaikki rauhanomaiset valtiot kumpi on "maailmanmestari ja olympiavoittaja? tottakai "shared gold" eli jaettu kulta
Sähköautot ei tosin ole ympäristöystävällisiä. Niiden raaka-aineet louhitaan syvältä maasta, maissa jossa työturvallisuus, ihmisoikeudet ja luonnonsuojelu on listan alimpana. En nuista kuinka paljon pitää ajaa et on "maksanut" itsesä takaisin, mut paljon se oli
USA:n yhteiskuntaan åerustuvien laskelmien mukaan sähköauto on ympäristöystavällisempi 90tkm ajetun kilometrin jälkeen. Meillä täällä Suomessa jo aikaisemmin kun meillä sähköä tuotetaan vähemmän fossiilisilla menetelmillä.
Sähköautojen laskelmissa painaa vielä se, että mm akkujen raaka-aineet lasketaan louhittavan, mikä ei enää kohta pidä täysin paikkaansa sillä materiaalia aletaan saamaan myös kierrätyksen kautta.
@@SakariRiihijarvi nii juu😂
Tuossa kirjoitettiinkin jo vastaus, eli Suomessa sähköauto on paljon ns perinteistä ympäristöystävällisempi. Käytännössä pitää olla monta sähköautoa, että niiden ympäristökuormitus vastaisi yhtä ainoaa ns perinteistä autoa. Tässä hyvä syy suosia sähköautoja ja toivottavasti siirrytään niiden käyttöön mahdollisimman nopeasti
@@jetsulleenpa vaikka kaikki olisi sähköautoja se ei poista faktaa jonka mainitsin
Minä en huomaa kirjoituksessa faktoja, avaisitko, mitä tarkoitat?
Ja jos viittaat työoloihin, tms niin siinä on hyvä syy kannattaa kaivostoimintaa vaikkapa Suomessa tai Ruotsissa.
Sähköautojen käyttöönotto vähntänyt ympäristön saastumista? Dieselauto ei saastuta yhtään mutta sähköauton valmistus saastuttaa. Niin mietis kerran vielä.
USA:n yhteiskuntaan åerustuvien laskelmien mukaan sähköauto on ympäristöystavällisempi 90tkm ajetun kilometrin jälkeen. Meillä täällä Suomessa jo aikaisemmin kun meillä sähköä tuotetaan vähemmän fossiilisilla menetelmillä.
Sähköautojen laskelmissa painaa vielä se, että mm akkujen raaka-aineet lasketaan louhittavan, mikä ei enää kohta pidä täysin paikkaansa sillä materiaalia aletaan saamaan myös kierrätyksen kautta.
Just kerrottiin että Teslan akut on louhittu lapsityövoimalla @@SakariRiihijarvi
Dieselin saastuttamisen takia sen käyttö on muuten kielletty tai sitä on rajoitettu aika monessa Eurooppalaisessa kaupungissa. Siksi niitä Euroopasta on halvalla saanutkin, kun eivät juuri kelpaa enää keskieuroopaan.
Vanhojen käyttöä on rajoitettu ei uusien kun niistä mitän päästöjä edes tule. @@jetsulleenpa
Sähköautot on viellä niin nuoria et tuskin ovat juurikaan saasteita vähentäneet. Lähinnä vaan siirtäneet. Minun näkemys
sähköautot saastuttaa enemmän ku bensa.
USA:n yhteiskuntaan åerustuvien laskelmien mukaan sähköauto on ympäristöystavällisempi 90tkm ajetun kilometrin jälkeen. Meillä täällä Suomessa jo aikaisemmin kun meillä sähköä tuotetaan vähemmän fossiilisilla menetelmillä.
Sähköautojen laskelmissa painaa vielä se, että mm akkujen raaka-aineet lasketaan louhittavan, mikä ei enää kohta pidä täysin paikkaansa sillä materiaalia aletaan saamaan myös kierrätyksen kautta.
Tuollainen "tieto" taitaa olla samasta p-alkuisesta puolueesta ja samaa tasoa, kuin että lepakot räjähtelevät tuulivoimaloiden takia. Ei kannata uskoa kaikkea huuhaata. Voit tarkastaa asian vaikka ihan suomalaisista lehdistä, ne ovat viimeaikoina kirjoitelleet aika monta kertaa, että sähköauto on ekoteko ns bensa-autoon verrattuna.