Taierea vitei de vie anul 4 - Guyot bilateral din cepi pe tulpina semi-inalta

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 2 มี.ค. 2023
  • Cum se efectueaza taierea la vita de vie de anul 4 cu conducere Guyot bilateral pornind de la o vita de vie slab devoltata in anul 3 si la care s-au lasat doar 2 cepi de 2 ochi?
    La taierea vitei de vie de anul 4 pentru conducere semi-inalta de tip Guyot se lasa: 2 cepi a cate 2 ochi cu pozitie exterioara-inferioara si 2 coarde de rod de aproximativ 10 ochi in pozitie superioara. Coardele sunt conduse arcuite orizontal pe sarma.
    Cei 2 cepi vor forma puntile de rod bilaterale pentru anul urmator iar corzile sunt lasate pentru productia de acest an.
    Cum se face taierea vitei de vie cu conducere Guyot bilateral de 3 ani:
    • Taierea vitei de vie a...
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Despre pomi fructiferi si arbusti: • Pomi fructiferi si arb...
    Doneaza pentru copiii nevoiasi: worldvision.ro/implica-te/per...
    Disclaimer: Unele linkuri sunt de afiliere - prin ele castig un mic comision daca cumparati ceva (fara un cost aditional pentru voi).
    #taiere #vitadevie #Guyot #anul4
  • แนวปฏิบัติและการใช้ชีวิต

ความคิดเห็น • 44

  • @florysela2547
    @florysela2547 ปีที่แล้ว +1

    Buna! Multumesc mult pentru informatii! Imi vor fi utile incepand cu primavara viitoare, cand voi avea vita de vie de anul 4! Succes si sanatate!

  • @otiliacimpeanu8254
    @otiliacimpeanu8254 ปีที่แล้ว +1

    FB. Exact așa tăiem și noi vița de masă, prin ochiul imediat superior la nr. de ochi care dorim să-i lăsăm pe coarda de un an și este fb, verificat, plânge mai puțin. O sugestie: țărușul pe care e legată vița nu ar fi mai bine să-l fixați cu o legătură fermă pe prima sârmă de spalier?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +2

      Nu leg sarma de el ci o las libera ca sa pot sa o intind folosind intinzatorul din capat de rand.

  • @ccghioca
    @ccghioca ปีที่แล้ว +2

    Pentru Guyot ce distanta recomanzi sa ai intre vite?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +1

      Depinde si de soiurile de vita de vie... Soiurile noi sunt ceva mai viguroase. In general pentru o optimizare a spatiului se poate la 1,2 m daca se folosesc sarme duble pe primul nivel cu o conducere paralela a coardelor de la butucii invecinati. Sau daca se foloseste o singura sarma pe primul nivel o distanta de cel putin 1,5 m, ideal spre 2 m. Insa avand in vedere ca la Guyot lastarii sunt destul de rari e mai eficienta prima metoda cu sarme duble pe primul nivel (metoda pe care o sa o folosesc si eu prin dublarea sarmei existente).

  • @aureliaiacob4051
    @aureliaiacob4051 ปีที่แล้ว

    Bună ziua Doresc și eu un sfat locuiesc în Bărăgan și mama la țară are vie în câmp și anul ăsta aș vrea să mă încumet eu să o tai este vie care nu se pune pe pe sârmă butucii sunt liberi ce criterii ar trebui să țin cont sau un mod de tăiere mai simplu mai pe înțelesul începătorilor

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Pai trebuie sa formati punti de rod (adica perechi de cep si coarda). Efectuati taierile pe cat posibil pe aceeasi parte astfel incat seva sa circule fara intrerupere pe partea cealalta fara taieturi.

  • @gheryfcf
    @gheryfcf ปีที่แล้ว +1

    De ce nu folosesti cleste de legat? dezavantajeaza in vreun fel?

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +1

      E foarte bun un cleste de legat si ajuta mult. Eu pur si simplu nu am ajuns sa simt nevoia sa investesc bani intr-un astfel de cleste... Probabil ca o voi face cand vor intra toate vitele pe productie si munca va fi prea mare.

  • @gabrielmatache4787
    @gabrielmatache4787 ปีที่แล้ว

    La ce distanta se pune butucu de vie unu de altu

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Depinde de soi. Pt struguri de masa minim 1,2 m. Recomandat 1,5-2 m.

  • @opelilea7829
    @opelilea7829 ปีที่แล้ว +1

    Băi fratele meu,cu tot respectul in felul in care lucrezi nu vei avea niciodată beneficii.!Eu lucrez 22 de hectare singur și nici pe departe nu se lucrează așa.!Am spus,cu tot respectul.!

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +1

      Niciodata? 🤔 Dar cum se lucreaza?

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 5 หลายเดือนก่อน

      ​​​​@@taran.de.weekendLumea nu se poate adapta la noile principii de taiere care exista in prezent. Mie mi se pare ca ai facut corect ce ne-ai aratat in video 👍acum daca tai SINGUR 22 ha, ceea ce ma cam indoiesc, nu inseamna neaparat ca tai mai bine decat taie altii. Metoda Simonit&Sirch pentru Guyot si cordon speronat mi se pare cea mai logica si completa pentru o buna dezvoltare a vitelor in timp, acum fiecare taie cum doreste, dar nu trebuie criticati cei care taie dupa noile principii, care sunt si cele mai bune, dupa parerea mea ! Peste tot pe unde am fost si am urmarit pentru ca eram interesat sa invat, pe taietorii cu experienta de vie, cei care nu accepta sfaturi de la altii tocmai pe ideea ca " eu tai mult si demult ", am observat ca inca se mai practica taietura oblica inclusiv pe lemn vechi, ca inca se taie din carne lemnul vechi, ca inca se taie si de o parte si de alta, in loc sa se faca taieturi de aceeasi parte si multe alte lucruri care se considera inacceptabile in prezent, deoarece afecteaza butucul pe termen lung. In loc sa incercam sa intelegem de ce unii mai tineri taie asa, ca poate au un motiv, poate au studiat, aruncam o aroganta de genul celei de mai sus.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  5 หลายเดือนก่อน

      @@alexmilan55 Alex, pana la urma daca ai pamant fertil si ii mai dai si ingrasaminte in sol si foliar, creste indiferent cum o tai. Insa daca vrei struguri cu mai putine chimicale trebuie putina grija la taiere ca sa o ajutam. Eu eram doar curios de parerea domnului 🙂

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 5 หลายเดือนก่อน

      @@taran.de.weekend creste indiferent cum o tai pana intr-un punct in care incepe sa aiba cresteri anemice sau sa se usuce dupa 10-15 ani, chiar daca ai pamant fertil. Conteaza acele taieri in lemn mai vechi de 2 ani foarte mult, depinde cum le faci. Si eu eram curios ce anume nu ai facut corect, ce nu e bine in ce ai facut

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  5 หลายเดือนก่อน

      @@alexmilan55 Aaa pai nu se ajunge la asta caci dupa 10-15 ani de taieri de productie o sa faca taieri de regenerare. Reteaza bratele sau chiar tulpina si refac circuitul asa ca iar o sa mearga bine 10-15 ani si tot asa. Pierd si ei productia 2 ani pana se reface butucul dar merge treaba repede. De asta spun ca la suprafata mare nu isi bat capul prea mult cu taierile. Se taie rapid cep, cep, coarda, coarda si gata iar cand nu mai merge se trece la intinerire. Eu ii inteleg pe de o parte si merge si asa... Fiecare alege cum vrea 🙂

  • @lcddiscovery4758
    @lcddiscovery4758 ปีที่แล้ว +1

    De la anul 3 incolo e acelasi lucru. Nu exista taieri de anul 4, 5 6

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +1

      Da, cu o mica exceptie: in anul 3 se lasa o singura coarda de rod iar in anul 4 se formeaza si puntile de rod. Anul 4 e ultimul an cu taieri de formare. De acolo inainte taierea se face la fel si consta in taieri de rod.

    • @lcddiscovery4758
      @lcddiscovery4758 ปีที่แล้ว +1

      @@taran.de.weekend Nu am stiut.

    • @alexmilan55
      @alexmilan55 5 หลายเดือนก่อน

      Cu conditia sa formezi tulpina inca din anul 2, daca in anul doi o tai din nou la doi ochi, intra pe rod din anul 4, dar nu trebuie incarcata prea mult

  • @dragomiriclodean9088
    @dragomiriclodean9088 ปีที่แล้ว

    NU mai înțeleg nimic alti specialiști am văzut că taie invers coarda de doi ani o taie și lasă coarda de un an la doi ochi.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +5

      Pai asa se face cum ati vazut si la altii. Doar ca in acest caz particular eu nu am avut coarda de productie anul trecut (ci doar 2 cepi) asa ca in acest an nu a fost nicio coarda de 2 ani. Peste cateva zile voi posta un alt tip de taiere unde voi avea si coarda de 2 ani pe care o voi elimina.

    • @danflorea62
      @danflorea62 ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend 9

  • @FlorinDonald
    @FlorinDonald ปีที่แล้ว +2

    Ei tai vie de 30 de ani. Cum ai tăiat acum o să-ți facă în vârf pe coarda de producție. Și pe cep. Și o să-ți slăbească vița pentru la anul. Te rog să-l mai filmezi la vară. Sunt super curious. Eu dacă mi-o tai așa nu fac nimic. Spor. 🍷🍷

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +2

      Pai de ce sa faca doar in varf? 🙂Tocmai de-asta se conduce pe orizontala ca sa fie combatut fenomenul de polaritate la vita de vie si sa porneasca lastarii pe toata lungimea corzii. Pentru polaritatea la vita de vie vedeti th-cam.com/video/sGNXAPpdOuA/w-d-xo.html Iar zilele urmatoare o sa postez o taiere Guyot incrucisat la o vita de vie tot de anul 4, care in anul 3 a fost condusa ca aceasta vita dar a avut o singura coarda de productie in loc de 2. Am avut struguri pe toata lungimea ei. Si de ce sa slabeasca vita? De curiozitate: cum ziceti ca ar fi trebuit taiata?

    • @FlorinDonald
      @FlorinDonald ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend mulțumesc. Poate aveți și alt pământ. La mine dacă o tai așa nu fac nimic. Face numai în vârf și la anul se usucă. Cheers 🥂🥂

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว +1

      @@FlorinDonald E potrivit de fertil. Mai plivesc din lastari daca e nevoie... Mai adaug compost... Pai si dvs cum o taiati?

    • @Al-gk2jk
      @Al-gk2jk ปีที่แล้ว

      @@FlorinDonald chiar asa, de ce nu ne spuneti cum ati taia-o Dv? in caz de pamant sarac

    • @FlorinDonald
      @FlorinDonald ปีที่แล้ว +2

      @@Al-gk2jkVița are 10 ani. Anul trecut am tăiat Guyot. Anul acesta când am început să o tai am observat că aproape tot ce am tăiat Guyot anul trecut , coarda lungă foarte slabă și nu a făcut rod decât în vârf pe ultimii doi ochii iar vița s-a slăbit. Am tăiat-o combinat, ce am putut am tăiat Guyot dar cu o coardă scurtă de maxim 4 ochiuri (2 sus care vor face coardă de rod și două jos care vor fi orbite) și un cep de un ochi, restul ce era cazenave am lăsat tot așa iar care am putut conduce cazenave am condus. Pentru că am observat că așa îi merge cel mai bine, cazenave cu maxim 6 cepi - 3 stânga, 3 dreapta . Mai am mai mult de jumătate de tăiat. O să încerc să fac o filmare. Cheers 🥂🥂