Ali Septi - Türbeler TV

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 ก.ย. 2024
  • Kanala Abone Olmayı Unutma - bit.ly/turbeler...
    ALİ SEPTİ
    Şeyh Ali Septi hazretleri Anadolu evliyâsındandır. Aslen Diyarbakırlı olup seyyiddir. Ali Septi hazretleri 1777 senesinde, o dönemde Diyarbakır’a bağlı ancak günümüzde Mardin’in Savur ilçesine bağlı olan merkez köylerinden şimdiki ismi Kırkdirek olan Çilsütun’da dünyaya geldi. Rivayete göre, Çilsütun köyünden kırk tane veli yetişmiştir. Bunlardan kırkıncısı ise Ali Septi Hazretleri’dir. Bu köye Kırkdirek adı, Şeyh Ali Septi’nin, Mevlana Halidi Bağdadi’nin kırkıncı halifesi olduğu için verilmiştir.
    “Sebti” kelimesi Şeyh Ali Septi’ye hocası Mevlana Halid-i Bağdadi tarafından tasavvufi bir mahlas olarak verilmiştir. Bu kelime torun manasında olup, Arap bilginleri tarafından evlad-ı Resul olanlara iltifat mahiyetinde söylenirmiş.
    Mevlana Halid-i Bağdadi, hilafet ve irşad izni alarak Hindistan’dan görevli olarak dönerken, Diyarbakır‘a uğradı ve Şeyh Ali Septi’ye misafir oldu. Mevlana Halid-i Bağdadi onu manevi hallerde üstün seviyeye çıkardı.
    Mevlana Halid Bağdadi vefatından kısa bir zaman evvel Şeyh Ali Septi’ye “Vefatımdan sonra Palu’ya gidin, orada irşad ile meşgul olun” diye emir ve vasiyet ettiklerinden, hicri 1242 senesinde Mevlana Halid’in vefatı üzerine emir buyurdukları gibi Palu’ya teşrif etti. Ali Septî hazretleri, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî hazretlerinin vefatından sonra onun kardeşi Muhammed Sahib’in sohbetlerine devam etti.
    Ali Septi Hazretleri, Mevlâna Hâlid-i Bağdadî Hazretleri'nin sağlığında icazetnameyi bu alimden aldı. Cân-ı gönülden bu büyüklerin hizmetinde bulunarak onların sevgi ve takdirlerini kazandı. Muhammed Sahib Hazretleri'nin hazırladığı icazetnamesini Mevlâna Hâlid-i Bağdadî Hazretleri tasdik etti. İcazetnamesini talebelerinden Abdullah-ı Mekkî Hazretleri Palu'ya getirdi. Orada kendisine teslim etti. Ali Septi Hazretleri, insanlara Allahü Teala Hazretleri'nin emir ve yasak­larını hatırlatır, Ehl-i Sünnet vel Cemaat itikadının üstünlüğünü ve buna bağlı olmayı anlatırdı. Namaz için titrer, fırsat buldukça kaza namazı kılmayı öğüt­ler: "Namazlarınızı terk etmeyiniz. Aksi halde iyiliği terk etmiş olursunuz'' derdi.
    Ali Septî hazretleri 1873 senesinde Elazığ’ın Palu ilçesinde vefat etti. Kabri Palu’da, Murat Suyu kenarında bir tepe üzerindedir. Vefatına yakın günlerde buyurdu ki:
    “Allahü teâlâyı tevhîd edersen, husûsî ihsâna kavuşursun. Eğer doğru yolda olursan, seçilmişlerden olursun. Eğer doğruyla yanlışı karıştırırsan cefâ çekersin!..”

ความคิดเห็น • 6

  • @zulfuiscioglu7075
    @zulfuiscioglu7075 3 ปีที่แล้ว +4

    Allah razı olsun şefaatlerine nail eylesin bizleri

  •  4 ปีที่แล้ว +3

    Allah şefaatlerinden istifade etmeyi nasip etsin.

  • @ramazandalmizrak2513
    @ramazandalmizrak2513 2 ปีที่แล้ว +1

    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah amin ⭐ amin ⭐ amin ⭐🌹🌔🕋🌖👍

  • @ahmetpek7135
    @ahmetpek7135 2 ปีที่แล้ว +2

    Tarihte Şeyh Said diye ihanet etmiş gibi gösterilen zatın Öz Dedesisidir Mekanları cennet olsun

  • @mehmetbulut3847
    @mehmetbulut3847 3 ปีที่แล้ว +1

    Mekanı cennet olsun Rabbim şefaatlerine nail etsin inşallah

  • @yldrm3514
    @yldrm3514 3 ปีที่แล้ว +2

    Buyuk zatlar(k.s)