Mooie video weer van het vakwerk in de polder. Mooie machine de amazone. Nog net wat middel nodig. Het aanstippen van de aardappelopslag maakt dat je met de kleinst mogelijke hh toe kan, (1 ltr. op 50 ha). Geen idee of er ook een ander middel voor beschikbaar zou zijn. Belangrijk natuurlijk om aardappelcysteaaltje (moeheid?) te voorkomen. Heel duidelijk geschetst zo welke dilemma's je soms hebt en keuzen die je moet maken bij de gewasbescherming. Wel zo mooi als het lukt om er brood van te kunnen bakken, scheelt vast ook fors in het saldo, baktarwe vs voedertarwe. Mooi brood Wikje. Nette opbrengst 10,5 ton wintertarwe / ha.
@@jillesboer Kleine nabrander nog en vraag: Ja inderdaad Jilles, hoe men in het buitenland werkt daar hebben we minder zicht op. Weliswaar zijn ook daar natuurlijk steeds meer mooie video’s van de landbouw die mooi inkijkjes geven, zoals jullie doen. TOP! We weten natuurlijk wel dat in landen in Amerika’s, VS, Canada, landen in Zuid Amerika, volop gewassen worden geteeld die via genetische manipulatie resistent zijn gemaakt tegen bijvoorbeeld Roundup (Glyfosaat). Het gaat dan bv om Soja, Mais, Luzerne, Koolzaad/Raapzaad, Suikerbieten, Luzerne en katoen. Dat is praktijk, sinds zo’n 25 jaar inmiddels. Daar wordt Roundup in heel andere hoeveelheden toegepast per ha (of zeg per acre). Men werkt daar natuurlijk volop volgens het zogenaamde no-till principe, het niet bewerken van de bodem. Dat betekent dat bij het begin van het volgende (groei-)seizoen het volggewas in de stoppel wordt gezaaid van het voorgaande gewas of zeg in het restant zoals is achtergelaten. Ze doen dan eenmaal of zelfs tweekeer een zogenaamde complete brede ‘burnof’ en gaan dan met grote zaaimachines het land op. Benieuwd hoe het bodemleven er dan uit ziet. Het gebruik van zaden / uitgangsmateriaal / gewassen die op deze wijze zijn gemodificeerd is in Nederland en in Europa niet toegestaan, zover ik weet. Daar is destijds een uitgebreid maatschappelijk debat over gevoerd en daartegen zeiden we toen en zeggen we hier in Europe nog steeds nee. Daarom is hier grondbewerking en een slimme gewasrotatie ook belangrijker voor bijvoorbeeld de onkruidbestrijding en om nog wel een aantal redenen. Maar daar weten jullie alles van. Door schade en misschien soms ‘schande’ leer je ieder seizoen iets bij en krijg je steeds meer kennis van je grond en teelt en wordt je denk ik heel erg wijs! Ik ben benieuwd hoj jij daar tegen aan kijkt dat het in Europa nog steeds verboden is om gewassen resistent te maken tegen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen zoals Roundup, waardoor je het breed spectrum en uitgebreid kan toepassen? Ik begrijp dat wel. Daardoor is natuurlijk ook het zodanig gewassen genetisch engineeren dat je bijvoorbeeld resistentie tegen ziektes kan inbouwen, daardoor ook niet toegestaan, dat kan juist meer gebruik van chemisch gewasbeschermingsmiddel vereisen. Dat is dan misschien een gemiste kans. Overigens weet ik niet in weke mate het gelukt is in de VS en Canada etcetera om ziekteresistentie in te bouwen, zijn daar grote successen te melden. In Europa doen we het zo voorzichtig aan. Via klassieke veredeling en selectie worden gewassen natuurlijk ook constant verbeterd, waardoor bijvoorbeeld diverse aardappelrassen tegenwoordig ook beter bestand zijn tegen ziekten zoals phytophthora. Al was het alleen al omdat je in de geheel biologische teelt weinig andere keuze hebt dan de meest resistent variëteit te kiezen.
Goedemiddag, wij hebben voor school een opdracht om een agrarische ondernemer te interviewen over het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Nu waren wij aan het bedenken wie we daarvoor moesten vragen, en dachten aan dit filmpje. Als u tijd en zin heeft om over dit onderwerp door ons te worden geïnterviewd? Groet Tobias Bos
Al bijna 1000 abonnees! Ga zo door Jilles! Leerzaam en leuk!
Hier word met vakkennis gewerkt is aan alles te zien. Ga zo door
Hele mooie video en heel intressant om te zien.
Hoi Jilles en Wikje is er nog wat te doen tegen het uitvliegen spuiten bv
dank je wel wat een kennis hebben jullie en ik ben er mee eens zonder de behandeling geen brood kanjers
Dankjewel voor je reactie.
Weer een interessante video!
Mooie video weer van het vakwerk in de polder. Mooie machine de amazone. Nog net wat middel nodig.
Het aanstippen van de aardappelopslag maakt dat je met de kleinst mogelijke hh toe kan, (1 ltr. op 50 ha). Geen idee of er ook een ander middel voor beschikbaar zou zijn. Belangrijk natuurlijk om aardappelcysteaaltje (moeheid?) te voorkomen.
Heel duidelijk geschetst zo welke dilemma's je soms hebt en keuzen die je moet maken bij de gewasbescherming.
Wel zo mooi als het lukt om er brood van te kunnen bakken, scheelt vast ook fors in het saldo, baktarwe vs voedertarwe. Mooi brood Wikje. Nette opbrengst 10,5 ton wintertarwe / ha.
Van Nederlandse produkten weten we hoe ze geteeld worden. Produkten uit het buitenland hebben we geen zicht op.
@@jillesboer Kleine nabrander nog en vraag:
Ja inderdaad Jilles, hoe men in het buitenland werkt daar hebben we minder zicht op.
Weliswaar zijn ook daar natuurlijk steeds meer mooie video’s van de landbouw die mooi inkijkjes geven, zoals jullie doen. TOP!
We weten natuurlijk wel dat in landen in Amerika’s, VS, Canada, landen in Zuid Amerika, volop gewassen worden geteeld die via genetische manipulatie resistent zijn gemaakt tegen bijvoorbeeld Roundup (Glyfosaat).
Het gaat dan bv om Soja, Mais, Luzerne, Koolzaad/Raapzaad, Suikerbieten, Luzerne en katoen. Dat is praktijk, sinds zo’n 25 jaar inmiddels.
Daar wordt Roundup in heel andere hoeveelheden toegepast per ha (of zeg per acre). Men werkt daar natuurlijk volop volgens het zogenaamde no-till principe, het niet bewerken van de bodem. Dat betekent dat bij het begin van het volgende (groei-)seizoen het volggewas in de stoppel wordt gezaaid van het voorgaande gewas of zeg in het restant zoals is achtergelaten. Ze doen dan eenmaal of zelfs tweekeer een zogenaamde complete brede ‘burnof’ en gaan dan met grote zaaimachines het land op. Benieuwd hoe het bodemleven er dan uit ziet.
Het gebruik van zaden / uitgangsmateriaal / gewassen die op deze wijze zijn gemodificeerd is in Nederland en in Europa niet toegestaan, zover ik weet. Daar is destijds een uitgebreid maatschappelijk debat over gevoerd en daartegen zeiden we toen en zeggen we hier in Europe nog steeds nee. Daarom is hier grondbewerking en een slimme gewasrotatie ook belangrijker voor bijvoorbeeld de onkruidbestrijding en om nog wel een aantal redenen. Maar daar weten jullie alles van. Door schade en misschien soms ‘schande’ leer je ieder seizoen iets bij en krijg je steeds meer kennis van je grond en teelt en wordt je denk ik heel erg wijs!
Ik ben benieuwd hoj jij daar tegen aan kijkt dat het in Europa nog steeds verboden is om gewassen resistent te maken tegen bepaalde gewasbeschermingsmiddelen zoals Roundup, waardoor je het breed spectrum en uitgebreid kan toepassen? Ik begrijp dat wel. Daardoor is natuurlijk ook het zodanig gewassen genetisch engineeren dat je bijvoorbeeld resistentie tegen ziektes kan inbouwen, daardoor ook niet toegestaan, dat kan juist meer gebruik van chemisch gewasbeschermingsmiddel vereisen. Dat is dan misschien een gemiste kans. Overigens weet ik niet in weke mate het gelukt is in de VS en Canada etcetera om ziekteresistentie in te bouwen, zijn daar grote successen te melden. In Europa doen we het zo voorzichtig aan.
Via klassieke veredeling en selectie worden gewassen natuurlijk ook constant verbeterd, waardoor bijvoorbeeld diverse aardappelrassen tegenwoordig ook beter bestand zijn tegen ziekten zoals phytophthora. Al was het alleen al omdat je in de geheel biologische teelt weinig andere keuze hebt dan de meest resistent variëteit te kiezen.
gewassen staan er mooi op Jilles!
Ook mooie video trouwens
Als ik het goed begrijp zit er dus voor 10 eurocent boerenprijs tarwe in een brood.
Leuke vlog
Goedemiddag, wij hebben voor school een opdracht om een agrarische ondernemer te interviewen over het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen. Nu waren wij aan het bedenken wie we daarvoor moesten vragen, en dachten aan dit filmpje. Als u tijd en zin heeft om over dit onderwerp door ons te worden geïnterviewd?
Groet Tobias Bos
Kom maar langs Tobias
al die apparatuur kost een godsvermogen Jilles , hoe jii de kop boven water houd met die prijzen
Door goede producten af te leveren kun je ook een goede prijs bedingen.
na 42 jaar boeren !
Jilles weet jij toevallig wat voor gif er op lelies wordt gespoten?
Ik weet niet welke gewasbeschermingsmiddelen de lelietelers gebruiken.
@@jillesboer oh jammer
Wij hebben lelies en spuit heel veel goltix en zumadin
Sryy bedoel goltix en asulam
@@haumann8633 geen round up?
Hier bij ons in Vlaanderen België tot nu toe geen druppel water we wachten af en leven op hoop
Hoop dat het snel gaat regenen, wil je mijn youtube kanaal ook delen met je kennissen, vrienden.
Neem de volgende keer een vliegenmepper mee,voor de uienvlieg.
als ik elke vlieg op elke ui dood moet slaan hou ik ook geen uien over :-)
Maak een keer een video van alle trekkers.
Gijs ga ik over nadenken.
@@jillesboer wij hebben een7618 een 6485,6470,7485,6245
Dat midel wat jij gebruik vor de adplen kan dat niet in de spuit
liever niet, dan spuit je alles dood.
Heb je nog mensen nodig voor de heftruck
Als ik een heftruck chauffeur nodig stuur ik je een bericht.
Ik woon in Lemmer waar woont u als ik vragen mag
@@piteroanenl9342 Heftruck rijden gebeurt met name in Bant.
Kan ik een keee langs komen
Je bent welkom!
Mooie Mf!
wij doen met een groep van 10 man aardappels handmatig plukken tussen lelies en sigorij
Goed bezig, aardappel groeit wel door, en vermeerderd wel eventuele aanwezige aardappel cysten/aaltjes.
Leuk voor het oog goed bezig👍