İngiltere de çok güçlü kurumlar var. Kraliçenin atadığı vali Avusturalya'da parlamentoyu feshedebiliyor. Tenkit var. Kimse kimsenin üstünde hakimiyet kuramıyor öyle.
bazı fikirlerini beğenmesemde cumhurbaşkanı(eski) yapmasını isterdim tarafsız olabilecek bi insan olurdu tokeride yap başbakan sonra MAKE TURKEY GREAT FOR ONCE
malın teki bu adam bu videoda da cehalet kusuyo zaten hadi anlamadın bilmiyosun fransız devrimini falan git celal şengörle 32.gündeki konuşmasına bak mal bu adam
@@turgaykurtbeyoglu ya hocam son 30 yıldaki atatürk çizgisindeki bi cumhurbaşkanı saysana atatürk bu milletin başına gelmiş bi kurtarıcı elbette ama bazı insanlarında tenkit etmesini bu kadar sert cevap vermek yanlış geliyo bana şu adamın kişisel haklara verdigi önemi veren bu kafada başka bi siyasetçi var mi
Türkiye ve Müslüman olmuş Bizans Ahalisi torunları olarak şunu demeliyim ki ; Türkiye için Meşruti Krallık şart galiba. Türkiye'de yetkiyi alan ortalığın içinden geçiyor ama denetleyici Kral Sultan veya Emir olsa böyle şeyler azalabilir.
@@sderalla Kazım Karabekir Saltanatçı veya Hilâfetçi değildi ki. Kazım Karabekir yapılan Devrimlere karşı da değildi , Kazım Karabekir Paşa'nın şikâyet ettiği husus bunların radikal bir şekilde aniden yapılması ve Mustafa Kemal Paşa'nın tek parti rejimi kurması idi Yoksa Kazım Karabekir Paşa , Dindar, Saltanatçı veya Halifeci değildir. Kaldı ki artık Halife unvanını kullanmamak lazımdı bizim için ama Sultan olarak kalsa acaba bu durumlardan sakınır mıydık diye düşünüyorum..
Hemfikiriz ya. Hanedanı Âli Osman geçti artık. Kırım Hanedanı da geçti. Konya Çelebisi olur ama. Konya Çelebi si dediğimiz de Hz. Mevlana'nın ailesi. Onlar gelsin geçsin başa.
Ben bu kişiyi göremeden tanımadan önce düşünüdüm bunları. Neden seçim olsun neden halkın bir çoğunluğu diğer kısmın istemediği adamı başa getirsin ki. Yap bi sistem gitsin kendi kendine. Tek bir adam ne yapabilir ki temsilden başka
%50+1 ile rejim değişti hocam bu ülkede. Bana kalırsa en saçma seçim sistemi (en azından türkiyedeki)referandum sistemidir. Sırf bir fazla oy alındı diye büyük kararlar alınıyor. Ya arkadaş belki o evet oyu verenlerin fikri değişti? Belki tekrar seçim olsa hayır basacaklar? nereden biliyorsun? Saçma sapan işler.
Parlementer sistemde de cb kral, padişah gibi bi rolde zaten aynı şey bi değişiklik yok parlementer sistem yerine onlar sembolik bi şekli tercih ediyorlar o kadar.
@@kzgnyazar9696 arkadaşım ben sembolik derken hiçbir yetkisi yok demiyorum parlementer sistemdeki cbnin de bir sürü yetkisi var ancak aktif siyaset yapmadığı için sembolik kalıyor daha çok hakem rolünde yani. Ülkenin başkanı o oluyor fakat bir kenarda oturuyor. İşler karışmadıkça müdahale etmiyor.
@@onebyone9014 dostum anladığım kadarıyla seninle ayrıştığımız tek nokta sadece bakış açılarımızla alakalı. Bana göre bu yetkiye sahip olan biri sembolik değildir ama sana öyle gelebilir ve bu ikimizi de haksız yapmaz. Önemli olan yetkileri konusunda hemfikir olmamız zaten. O yüzden sıfır sıkıntı.
Kendime soruyorum ; Sabah sabah bir dünya isim varken ben bu videoyu niye sonuna kadar izledim amk zaman bu deli dediklerimizi haklı çıkarıyor kim ne derse desin .!
Interregnum 1649-1660 arası sürmüştür. 30 Değil 11 senedir; Chamberlain'in Lord Protector ünvanı 1659-58 arasıdır. 4:54 genç adamınızı kral olarak yollayın dediği de Kraliçe Anne'in tek Protestan akrabası 1.George olup ilk Stuart yani I. James'in soyundan gelmesidir. 5:24 yanlış bilgi gene, bakınız "wikipediea English Dynasties." Yani daha da var ama yazarak zaman kaybetmek istemedim. Arkadaşlar insanları dinleyip fikir sahibi olmayın. Lütfen öncelikle kendiniz okuyun.
@@florentinhonorius613 adamın anlatmak istediği mantığı alsanız bence daha mâkul olur 75 yaşında adam yılları karıştırabilir sonuçta bilgisayar değil ya :/
ingiltere krallık hollanda krallık danimarka krallık almanya kısmen krallık suriye cumhuriyet ırak cumhuriyet libya cumhuriyet mısır cumhuriyet. sizce hangisi ?
Bence gerçekçi değil osmanlı zaten sıfırı tüketmişti o dönüşümü yapabilse zaten tarih farklı olurdu osmanlı hic bir alanda o büyük gelişime ayak uyduramadi
Besim bey bana pek seküler gelmiyor. Kendisini severim, eğlenceli bir karakter hatta bu ülkede en az bir dönem başbakanlık yapmasını isterdim fakat bazı konularda yanılıyor. Mesela demokrasi konusunda örnek vereceksek İngiltere güzel bir örnek ancak İngiltere örneği bize demokrasiyi talep eden tabanın hikayesini sunuyor, bizde de cumhuriyetçiler demokrasiyi talep eden tabanı oluşturmuş şimdi bunu alıp neo-osmanlıcılar demokrasi talepkarıdır demek abes olur ki kendisi de tam olarak bunu ifade etmiyor. Anlattıklarının yorumlarda karşılık bulamadığını görüyorum ki bu üzücü.
@@blackguyinwhiteskin7294 @black guy in white skin Cumhuriyetçilerin(kemalist) 2015'e kadar Demokrasi talebi olmadı. Böyle bir ihtiyacı olmadı çünkü. Neo-osmanlıcıların demokrasi talebi ise gücü ele geçirene kadarmış. Devletin bu kadar güçlü olduğu ve tek el de toplanma eğilimi olduğu müddetçe demokrasi her kesimin mazlum zamanında dillerde kalır. Parlementer monarşi olsaydık, bu kesimler toplumda hiç bir zaman turn edemeyecek sivrilemeyecekti. Bence Tibuk haklı.
Avrupa ingiltere danimarka holanda v.b krallıklar sembolik zaten palementer demokratik ve kuvvetler ayrılığı ve gerçekten sekuler bir yapı var bu dönüşümü büyük bir reform ve aydınlanmaya borçlular ve kendi içlerinde bu dönüşümü başarmışlar ama bu osmanlıda olamadı zaten bu dönüşümü gerçekleşseydi tarih farklı olurdu bunun sebebide toplumsal yapı ve bulunduğu coğrafyadır
@ertuğrul güney Osmanlıya bok atmıyoruz tarihi gerçeği vurguluyoruz tarih ortada zaten reform almanyada başladı incili latinceden almancaya çevirerek avrupada da ırkçılık oldu olmadi denmedi ki ikinci dünya savaşında ari ırk deyip yahudileri zencileri ve özürlü insanlara neler yapıldığını biliyoruz
Sebebi coğrafyadır kısmına katılmıyorum. Osmanlı çok geç uyanmış uyandığında ise bunu uygulayacak bir ekip bile kuramamistir. 2.Mahmut uyandığında Avrupa çoktan Dünya nin evrenin merkezi olmadığını anlamış fizik kimya biyoloji de çığır açmışlardı bile. Eeee bizde daha bunları anlatacak hocayı geç anlayacak hoca yoktu. Termodinamik yasasi bile Osmanlı ya ilk 41 yıl sonra gelmiş. Coğrafya kader olsaydı Atatürk eğitimde boyle basarili bir devrim yapamazdı. Ayni coğrafya termodinamik i öğrenemezken cumhuriyet döneminde Einstein in Görelilik teorilerini anlamışlardir. Donemin büyük matematikçisi Rıza hatiralarinda bunu yazar çok net şekilde. Coğrafya kader değildir pek :) yöneticiler daha önemlidir. Daron Acemoğlu - Ulusların Düşüşü kitabında bu çok net anlatılır. Tavsiye ederim sizin hoşunuza gidecektir.
@@dnzsrgzl4925 Kitabı şu an okuyorum ancak bunlar hep görüş. Coğrafi koşullara bağlı olduğunu gösteren onlarca koşul da var, olmadığı kanıtlayan onlarca koşul da. Sanırım söylenebilecek en doğru yargı şu olurdu: Coğrafya çok büyük etkilere sahiptir ancak tüm sebebini coğrafyaya bağlamak yanlıştır. Ulusların düşüşü kitabında bence çok fazla inkar etmişler bu faktörlerin sonucunu.
@ekmll切り捨て。 Öyle falan olmazdı. İngiliz halkı kendisi istediği için yetkilerini kısıtladı kralın, bizim halkımız hala teba olmaktan, kul olmaktan memnundu. Hala bile padişahı, halifeyi geri isteyen var nasıl görmezden gelebiliyorsunuz?
Tibuk başkanlık sistemi deyip duruyordu. Buyurun efendim işte başkanlık sistemi. Koy adaylığını lütfen. Ama başkanlık seçiminde Perinçek'le ancak yüzde 0.5'i geçme yarışı yapabilir. O yarışta favorim tabii ki Tibuk.
@@tunakoseoglu650 Önce aday olsun kazansın. Sonrasında düzeltsin işte. Ama kendine bu yarışta güvenebileceğini sanmam. ABD başkanından bile daha çok yetkisi olacak. O istiyordu bir göz Allah verdi iki göz. Ama oynamak istemeyen "yerim dar" dermiş.
Bize gelen sistem,başkanlık sistemi değil kardeşim, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, eğer başkanlık sistemini araştırırsan bizdeki sistemle bir ilgisinin olmadığını görürsün,en basit bir örnek vereyim,başkanlık sisteminde seçimden önce halk adayların yardımcısını ,göreve hangi bakanları getireceğini bilir,biz bilmiyoruz,ayrıca başkanlık sisteminde başkan bütçe yapamaz,biz de yapılıyor....falan falan.
@@oguzhanbakc9347 Ben bu konuları iyi biliyorum. Senin anlattığın ABD tipi başkanlık sistemi. Dünyada başkanlık sistemi yalnızca ABD'de yok. Afrika'da ve Latin Amerika'da da çeşit çeşit başkanlık sistemi var. Bana başkanlık sistemi diye ABD'de olanları yazma. Ben onu iyi biliyorum. ABD tipi güçler ayrılığına dayanır. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" diye literatürde ayrı teoriye sahip bir sistem yok. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" başkanlık sisteminin Türkiye'de uygulanana verilen özel adlandırma. Tibuk'a daha uygun işte. Ne güzel tek adam olacak. ABD tipi olsa bir sürü güçle uğraşmak zorunda kalacaktı. Parlamenter sisteme niye karşı çıkıp başkanlık sistemini savunuyordu. Daha fazla demokrasi için değil herhalde. "Parlamenter sistem. İcraatlara engel oluyor. Hantal' diyordu. Temel argümanı buydu. Bizim şimdiki sistem tam Tibuk'un şirketlerdeki patron kafasına uygun.
@@ismetk5179 Biliyorum. Tibuk kuvvetler ayrılığına dayanan başkanlık sistemini istemez ki. Adam patron. Hep o dedği olsun ister. O yüzden şu anki sistem onun "yalnız ben bilirim" kafasına tam uygun. Patron rejimin, tek adam rejimini o herkesten çok sever.
Besim Tibuk Hazretleri tamamen yanlış anlatmış :) Cromwell 30 sene değil 6 sene sürdü İngilizler Almanya'ya gidip bize bir Alman Prens ver demedi. Veliaht sırasındaki ilk protestan kişi olan Hanover Prensi Birinci George olarak kral oldu. Kraliyetin Almanlara geçeceği 15 sene öncesinden Kral 3. William zamanında belli olmuştu zaten.
4:00 dakikadan itibaren tamamen yanlış bilgiler veriyor. Ortada kuruyan bir soy yok. II. Charles ölünce yerine kardeşi York Dükü II. James kral oluyor, ancak İngiltere'yi tekrar Katolikliğe çevirme çabalarından dolayı tahttan uzaklaştırılıyor ve yerine kızı II.Mary Kraliçe ve kocası Hollanda kralı Guilaume d’Orange da III. William olarak Kral olur. 1688 yılında olan bu olaya Şanlı Devrim (Glorius Revolution) denir.
Monarşistlere göre ana 3 temel özellikleri var: 1) Adalet konusunda daha tarafsız olmaları. 2) Halk için birleştirici bir unsur olması. 3) Tarihsel bir sembol olmaları. Tabii dezavantajları da yok değil: 1) Tarafsız olsalar da politik görüşlere sahip olmaları. 2) Lüks hayatları 3) Başta olan kralın/kraliçenin düzgün olmama olasılığı.
Diktatoryada iyi olabilir halkını düşünen adaletli olan geliri eşit dağıtan bir diktatorün nesi kötü? Ülkemiz ekonomik olarak kötü durumda ama bakıyorsun yöetici tayfasında bu hiç görünmüyor oysa ekonomi kötü ise yöneticiler halka kemer sıktırdıkları gibi kendileride kemer sıkabilir mesela makam araçlarının modelini düşürür masşının yarısını alır gibi gibi o zaman halkta gayrete gelir vs vs rejim fasa fisodur adaletli ve ortalama bir eşitlik sağlanmalı tabiiki çok zengin olamaz herkes asgari düzeyde iyi yaşamalı
şu bardağıda son dakikada araya sıkıştırdı :D
Hahahahahhhhhahhaa
shahahahahahauu adamsın
ahaahhaaha ilahi..
Şimdi bu bardak burda duruyor 😂😂😂😂
İngiltere de çok güçlü kurumlar var. Kraliçenin atadığı vali Avusturalya'da parlamentoyu feshedebiliyor. Tenkit var. Kimse kimsenin üstünde hakimiyet kuramıyor öyle.
Kafasını kesiyorlar abi törenle meydanda kesiyorlar... Anlatım tarzı süper ya 😂😂😂
Sonunda yine bardak ile bir örnek vermeyi ihmal etmemiş kral
bazı fikirlerini beğenmesemde cumhurbaşkanı(eski) yapmasını isterdim tarafsız olabilecek bi insan olurdu tokeride yap başbakan sonra
MAKE TURKEY GREAT FOR ONCE
malın teki bu adam bu videoda da cehalet kusuyo zaten hadi anlamadın bilmiyosun fransız devrimini falan git celal şengörle 32.gündeki konuşmasına bak mal bu adam
@@yusuf8652 yanıldığını kabul etti zaten o videoda
Atatürk ve Atatürk döneminin düşmanı, Menderesçi Besim Tibuk. Bazen öyle zırvalıyorsun ki! Hayret ediyorum bu kafaya!
@@turgaykurtbeyoglu ya hocam son 30 yıldaki atatürk çizgisindeki bi cumhurbaşkanı saysana atatürk bu milletin başına gelmiş bi kurtarıcı elbette ama bazı insanlarında tenkit etmesini bu kadar sert cevap vermek yanlış geliyo bana şu adamın kişisel haklara verdigi önemi veren bu kafada başka bi siyasetçi var mi
@@a.r.s.6301 Katıldığım çok görüşü var ama bazen zırvalıyor. Ben bunu diyorum. Bir kişinin de Menderesçi olmasını anlamıyorum.
besim tibuk iki saat konuşsa dinlerim
Sergen Durgut var programı dinleyebilirsin
8 saat dinlerim
@@temelkahraman9888 ben 12 saat dinlerim
Ben 16 saat
ömür boyu dinlerim
Orta Çağ'da İngilizler: 3:29
Türkiye ve Müslüman olmuş Bizans Ahalisi torunları olarak şunu demeliyim ki ; Türkiye için Meşruti Krallık şart galiba. Türkiye'de yetkiyi alan ortalığın içinden geçiyor ama denetleyici Kral Sultan veya Emir olsa böyle şeyler azalabilir.
Kazım Karabekir haklıydı. Yıllar sonra görmüş olduk.
@@sderalla Kazım Karabekir Saltanatçı veya Hilâfetçi değildi ki. Kazım Karabekir yapılan Devrimlere karşı da değildi , Kazım Karabekir Paşa'nın şikâyet ettiği husus bunların radikal bir şekilde aniden yapılması ve Mustafa Kemal Paşa'nın tek parti rejimi kurması idi
Yoksa Kazım Karabekir Paşa , Dindar, Saltanatçı veya Halifeci değildir. Kaldı ki artık Halife unvanını kullanmamak lazımdı bizim için ama Sultan olarak kalsa acaba bu durumlardan sakınır mıydık diye düşünüyorum..
Osmanlı gibi padişahlık sistemi olması lazım. Ama kemalistler bunu kabul etmez
Hemfikiriz ya. Hanedanı Âli Osman geçti artık. Kırım Hanedanı da geçti. Konya Çelebisi olur ama. Konya Çelebi si dediğimiz de Hz. Mevlana'nın ailesi. Onlar gelsin geçsin başa.
Bu halka yetki vermeyin yeter
Türkiyenin ilerlemesi için bu lazım
Ben bu kişiyi göremeden tanımadan önce düşünüdüm bunları. Neden seçim olsun neden halkın bir çoğunluğu diğer kısmın istemediği adamı başa getirsin ki. Yap bi sistem gitsin kendi kendine. Tek bir adam ne yapabilir ki temsilden başka
%50+1 ile rejim değişti hocam bu ülkede.
Bana kalırsa en saçma seçim sistemi (en azından türkiyedeki)referandum sistemidir.
Sırf bir fazla oy alındı diye büyük kararlar alınıyor. Ya arkadaş belki o evet oyu verenlerin fikri değişti? Belki tekrar seçim olsa hayır basacaklar? nereden biliyorsun?
Saçma sapan işler.
Ve sonra yaşadığı ülkenin Türkiye olduğunu hatırlar burada mantık fizik kurallarına ters işler doğru ne varsa tam tersi
Havari ilk defa tebrik edilesi iş yapmış
Parlementer sistemde de cb kral, padişah gibi bi rolde zaten aynı şey bi değişiklik yok parlementer sistem yerine onlar sembolik bi şekli tercih ediyorlar o kadar.
Tam sembolik değil aslında kraliçe diplomasi konusunda önemli rol sahibi İngiltere'den kopan devletlerle ilişkilerde çok faydası var
Kraliçe sembolik mi? Kraliçe, Boris Johnson’un isteği üzerine parlamentoyu askıya aldı. Kısmeni de geçin etkisi ve nüfuzu bayağı kuvvetli arkadaşlar.
@@kzgnyazar9696 arkadaşım ben sembolik derken hiçbir yetkisi yok demiyorum parlementer sistemdeki cbnin de bir sürü yetkisi var ancak aktif siyaset yapmadığı için sembolik kalıyor daha çok hakem rolünde yani. Ülkenin başkanı o oluyor fakat bir kenarda oturuyor. İşler karışmadıkça müdahale etmiyor.
@@onebyone9014 dostum anladığım kadarıyla seninle ayrıştığımız tek nokta sadece bakış açılarımızla alakalı. Bana göre bu yetkiye sahip olan biri sembolik değildir ama sana öyle gelebilir ve bu ikimizi de haksız yapmaz. Önemli olan yetkileri konusunda hemfikir olmamız zaten. O yüzden sıfır sıkıntı.
Şuan halife olsa sadece cuma selamlığına çıksa emin ol bunun gücünü tahmin edemezsin
Cromwell = Atatürk
Hedefi 12'den vurdun.
Yine cok haklisin Hz. Besim.
Kendime soruyorum ; Sabah sabah bir dünya isim varken ben bu videoyu niye sonuna kadar izledim amk zaman bu deli dediklerimizi haklı çıkarıyor kim ne derse desin .!
Abdülhamid'in torunu Lara Adra Osmanoğlu
Interregnum 1649-1660 arası sürmüştür. 30 Değil 11 senedir; Chamberlain'in Lord Protector ünvanı 1659-58 arasıdır. 4:54 genç adamınızı kral olarak yollayın dediği de Kraliçe Anne'in tek Protestan akrabası 1.George olup ilk Stuart yani I. James'in soyundan gelmesidir. 5:24 yanlış bilgi gene, bakınız "wikipediea English Dynasties." Yani daha da var ama yazarak zaman kaybetmek istemedim. Arkadaşlar insanları dinleyip fikir sahibi olmayın. Lütfen öncelikle kendiniz okuyun.
Çok doğru. Kanaat önderleri kendileri öyle olmasa da o hale getiriliyorlar. Celal Sengor de aynı şekilde maddi hata sıçan birisine dönüştü.
@@florentinhonorius613 Yaşlarından ötürü karıştırıyorlar ama kronoloji hataları bence anlatmak istediklerini değersiz kılmıyor.
@@scepticsquirrel Sadece kronolojik hata yok ve kronolojik hatalar bile başlı başına aktarmak istediği şeyin yanlış olduğunu gösteriyor.
@@florentinhonorius613 adamın anlatmak istediği mantığı alsanız bence daha mâkul olur 75 yaşında adam yılları karıştırabilir sonuçta bilgisayar değil ya :/
@@abdullahemirocak1614 ve ayrıca 11 yıl sürmesi daha vahim oluyor bence
O zaman dolar 5,5 tabi.
Bu kardesinize yetkiyi verin
@@tier1turks ver yetkiyi gör etkiyi diyosoooooon
@@t.eagleowl8387 babacimmmm ayakkabi kutulari
Cromwell 30 yıl hüküm sürmedi.
Şaşırdı.
@@cinarsener3 büyük ihtimalle dostum.
dolar 5,50 daha 1 sene once :(((
Gel dolara şimdi bak.
14,53
17,58
23tl amk
27
ingilterede kraliyet etkisiz diyorsanız sembol diyosanız hiç bir şey anlamamışsınız demektir
3:05 birini hatırlattı bu
ingiltere krallık hollanda krallık danimarka krallık almanya kısmen krallık suriye cumhuriyet ırak cumhuriyet libya cumhuriyet mısır cumhuriyet. sizce hangisi ?
Temsili krallık o.
@@tibrahim1016 temsili olsa bile bi rolleri var
Reiz şimdi öyelsine bir padişah olsa şu anki durumdan pek farklı olmazdı çünkü temsilen.
@@cazzycandy2631 cidden boş yapmışsın
@@tibrahim1016 temsili de olsa krallık var.cumhuriyet hiç yok.zerresi yok.gül gibi taşıyorlar.yani cumhuriyet olsa ne olur olmasa ne olur.
Kardeşim ben Cumhuriyeti seviyorum. Kardeşim ben demokrasiyi seviyorum.
Seküler olmasına rağmen parlamenter monarşiyi tek müdafaa eden nadir ve güzel insan Besim Tibuk..
Bence gerçekçi değil osmanlı zaten sıfırı tüketmişti o dönüşümü yapabilse zaten tarih farklı olurdu osmanlı hic bir alanda o büyük gelişime ayak uyduramadi
Besim bey bana pek seküler gelmiyor. Kendisini severim, eğlenceli bir karakter hatta bu ülkede en az bir dönem başbakanlık yapmasını isterdim fakat bazı konularda yanılıyor. Mesela demokrasi konusunda örnek vereceksek İngiltere güzel bir örnek ancak İngiltere örneği bize demokrasiyi talep eden tabanın hikayesini sunuyor, bizde de cumhuriyetçiler demokrasiyi talep eden tabanı oluşturmuş şimdi bunu alıp neo-osmanlıcılar demokrasi talepkarıdır demek abes olur ki kendisi de tam olarak bunu ifade etmiyor. Anlattıklarının yorumlarda karşılık bulamadığını görüyorum ki bu üzücü.
@@blackguyinwhiteskin7294 @black guy in white skin Cumhuriyetçilerin(kemalist) 2015'e kadar Demokrasi talebi olmadı. Böyle bir ihtiyacı olmadı çünkü.
Neo-osmanlıcıların demokrasi talebi ise gücü ele geçirene kadarmış. Devletin bu kadar güçlü olduğu ve tek el de toplanma eğilimi olduğu müddetçe demokrasi her kesimin mazlum zamanında dillerde kalır. Parlementer monarşi olsaydık, bu kesimler toplumda hiç bir zaman turn edemeyecek sivrilemeyecekti. Bence Tibuk haklı.
@@blackguyinwhiteskin7294 net seküler, dincileri sevmiyor, hukukun üstünlüğüne inanıyor, bilimsel olmayan şeyleri sallamıyor ve %99 ateist
@@canyegane2406götünden uydurma, kendisi Müslüman, nerden çıkardın ateist olduğnu?! Kendisinin videoları var
Oliverin dönemi 30 sene degil 6 yildir hz tibuk o ölünce oglu 1 sene kaliyor sonra tekrar monarsi yani İngilterede Cumhuriyet toplam 7 yıl sürüyor
Her ülkenin kendi iç dinamikleri farklı. Bizde cumhuriyet mecburiyetti.
Pırıl pırıl maşallah
Dolar 5,50
Teşekkürler......Hızı 1,5 alın.....İngiliz kralı Alman 1700 de...🙄
Avrupa ingiltere danimarka holanda v.b krallıklar sembolik zaten palementer demokratik ve kuvvetler ayrılığı ve gerçekten sekuler bir yapı var bu dönüşümü büyük bir reform ve aydınlanmaya borçlular ve kendi içlerinde bu dönüşümü başarmışlar ama bu osmanlıda olamadı zaten bu dönüşümü gerçekleşseydi tarih farklı olurdu bunun sebebide toplumsal yapı ve bulunduğu coğrafyadır
@ertuğrul güney Osmanlıya bok atmıyoruz tarihi gerçeği vurguluyoruz tarih ortada zaten reform almanyada başladı incili latinceden almancaya çevirerek avrupada da ırkçılık oldu olmadi denmedi ki ikinci dünya savaşında ari ırk deyip yahudileri zencileri ve özürlü insanlara neler yapıldığını biliyoruz
Sebebi coğrafyadır kısmına katılmıyorum. Osmanlı çok geç uyanmış uyandığında ise bunu uygulayacak bir ekip bile kuramamistir. 2.Mahmut uyandığında Avrupa çoktan Dünya nin evrenin merkezi olmadığını anlamış fizik kimya biyoloji de çığır açmışlardı bile. Eeee bizde daha bunları anlatacak hocayı geç anlayacak hoca yoktu. Termodinamik yasasi bile Osmanlı ya ilk 41 yıl sonra gelmiş. Coğrafya kader olsaydı Atatürk eğitimde boyle basarili bir devrim yapamazdı. Ayni coğrafya termodinamik i öğrenemezken cumhuriyet döneminde Einstein in Görelilik teorilerini anlamışlardir. Donemin büyük matematikçisi Rıza hatiralarinda bunu yazar çok net şekilde. Coğrafya kader değildir pek :) yöneticiler daha önemlidir. Daron Acemoğlu - Ulusların Düşüşü kitabında bu çok net anlatılır. Tavsiye ederim sizin hoşunuza gidecektir.
@@dnzsrgzl4925 Kitabı şu an okuyorum ancak bunlar hep görüş. Coğrafi koşullara bağlı olduğunu gösteren onlarca koşul da var, olmadığı kanıtlayan onlarca koşul da. Sanırım söylenebilecek en doğru yargı şu olurdu: Coğrafya çok büyük etkilere sahiptir ancak tüm sebebini coğrafyaya bağlamak yanlıştır. Ulusların düşüşü kitabında bence çok fazla inkar etmişler bu faktörlerin sonucunu.
@ekmll切り捨て。 Öyle falan olmazdı. İngiliz halkı kendisi istediği için yetkilerini kısıtladı kralın, bizim halkımız hala teba olmaktan, kul olmaktan memnundu. Hala bile padişahı, halifeyi geri isteyen var nasıl görmezden gelebiliyorsunuz?
@@ottovonbismarck2913 yorumunuzun çok daha ideal çok daha sagduyulu olduğu aşikar tabi bir şey diyemem.
Tibuk başkanlık sistemi deyip duruyordu. Buyurun efendim işte başkanlık sistemi. Koy adaylığını lütfen. Ama başkanlık seçiminde Perinçek'le ancak yüzde 0.5'i geçme yarışı yapabilir. O yarışta favorim tabii ki Tibuk.
@@tunakoseoglu650 Önce aday olsun kazansın. Sonrasında düzeltsin işte. Ama kendine bu yarışta güvenebileceğini sanmam. ABD başkanından bile daha çok yetkisi olacak. O istiyordu bir göz Allah verdi iki göz. Ama oynamak istemeyen "yerim dar" dermiş.
Bize gelen sistem,başkanlık sistemi değil kardeşim, cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, eğer başkanlık sistemini araştırırsan bizdeki sistemle bir ilgisinin olmadığını görürsün,en basit bir örnek vereyim,başkanlık sisteminde seçimden önce halk adayların yardımcısını ,göreve hangi bakanları getireceğini bilir,biz bilmiyoruz,ayrıca başkanlık sisteminde başkan bütçe yapamaz,biz de yapılıyor....falan falan.
@@oguzhanbakc9347 Ben bu konuları iyi biliyorum. Senin anlattığın ABD tipi başkanlık sistemi. Dünyada başkanlık sistemi yalnızca ABD'de yok. Afrika'da ve Latin Amerika'da da çeşit çeşit başkanlık sistemi var. Bana başkanlık sistemi diye ABD'de olanları yazma. Ben onu iyi biliyorum. ABD tipi güçler ayrılığına dayanır. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" diye literatürde ayrı teoriye sahip bir sistem yok. "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi" başkanlık sisteminin Türkiye'de uygulanana verilen özel adlandırma. Tibuk'a daha uygun işte. Ne güzel tek adam olacak. ABD tipi olsa bir sürü güçle uğraşmak zorunda kalacaktı. Parlamenter sisteme niye karşı çıkıp başkanlık sistemini savunuyordu. Daha fazla demokrasi için değil herhalde. "Parlamenter sistem. İcraatlara engel oluyor. Hantal' diyordu. Temel argümanı buydu. Bizim şimdiki sistem tam Tibuk'un şirketlerdeki patron kafasına uygun.
başkanlık sisteminin makul örneği birleşik devletler'de ve temeli kuvvetler ayrılığına dayanıyor
@@ismetk5179 Biliyorum. Tibuk kuvvetler ayrılığına dayanan başkanlık sistemini istemez ki. Adam patron. Hep o dedği olsun ister. O yüzden şu anki sistem onun "yalnız ben bilirim" kafasına tam uygun. Patron rejimin, tek adam rejimini o herkesten çok sever.
sol altta pound 6.65 şuan 11.5
Şuan 41.55
@@yetkili1abi tek sebebi erdoğan
hazreti besim beyin, beynini nasıl muhafaza edebiliriz. hangi milletten bahsetse yüzlerce yıl önceki kişileri isimleriyle söylüyor.
Windsor hanedanligi 4.52
İngiliz anglo sakson orjinli germem halkıdır eski imgiliz dili günmüz almancasına benzer
Fars ca > türk ce
Alman > ingiliz ce
Bu gün14 Temmuz
Liberal monarşist parti mi oldunuz abi?
Monarsilerin cogu demokratik ve cumhuriyetin cogu diktatörlük
kuzey korede cumhuriyet :)
Çin Halk Cumhuriyeti :)
Besim Tibuk Hazretleri tamamen yanlış anlatmış :)
Cromwell 30 sene değil 6 sene sürdü
İngilizler Almanya'ya gidip bize bir Alman Prens ver demedi. Veliaht sırasındaki ilk protestan kişi olan Hanover Prensi Birinci George olarak kral oldu. Kraliyetin Almanlara geçeceği 15 sene öncesinden Kral 3. William zamanında belli olmuştu zaten.
1653 de başa geçiyor, 58 de ölüyor zaten.
Besim Tibuk arada sallıyo
4:00 dakikadan itibaren tamamen yanlış bilgiler veriyor. Ortada kuruyan bir soy yok. II. Charles ölünce yerine kardeşi York Dükü II. James kral oluyor, ancak İngiltere'yi tekrar Katolikliğe çevirme çabalarından dolayı tahttan uzaklaştırılıyor ve yerine kızı II.Mary Kraliçe ve kocası Hollanda kralı Guilaume d’Orange da III. William olarak Kral olur. 1688 yılında olan bu olaya Şanlı Devrim (Glorius Revolution) denir.
adam copy paste yapmıyo orda kafasından hatırladığı kadarıyla anlatıyo. bu kadar dolu olan kafada bilgilerin karışması çok doğal.
@@Gangreline hahaahahah o zaman emin olmadığı konular hakkında lütfen bu kadar kesin konuşmasın
sen adamın seviyesine gelince bizzat iletirsin.
@@Gangreline aferim aslan seviyeni bil sonra tartışırız
Ali Can Malta ulan king james onun kardesi degil kuzeniydi
Merit crystal krali baba besim tibuk
Yalnız bu temsili hükümdarların önemi var mı ki? Tüm hükümeti demokratiklef kuruyor imzayı hükümdar atıyor? Besim niye anlattı bu kadar anlamadım
Monarşistlere göre ana 3 temel özellikleri var:
1) Adalet konusunda daha tarafsız olmaları.
2) Halk için birleştirici bir unsur olması.
3) Tarihsel bir sembol olmaları.
Tabii dezavantajları da yok değil:
1) Tarafsız olsalar da politik görüşlere sahip olmaları.
2) Lüks hayatları
3) Başta olan kralın/kraliçenin düzgün olmama olasılığı.
cumhurbaşkanı seçmekle niye uğraşıyoruz diyor işte.
Sunucu çok başarısız. Yerli yersiz zayıf bir şekilde lafa giriyor,
Tutarsızlıklarla dolu bir konuşma. Cumhuriyet ile diktatoryayı karıştırmışsın ya da karıştırır gibi yapmışsın.
İranda cumhuriyet kongoda g. Korede daha da sayabilirim. rejimin ismine takılmayacaksın niteliği önemli
Diktatoryada iyi olabilir halkını düşünen adaletli olan geliri eşit dağıtan bir diktatorün nesi kötü? Ülkemiz ekonomik olarak kötü durumda ama bakıyorsun yöetici tayfasında bu hiç görünmüyor oysa ekonomi kötü ise yöneticiler halka kemer sıktırdıkları gibi kendileride kemer sıkabilir mesela makam araçlarının modelini düşürür masşının yarısını alır gibi gibi o zaman halkta gayrete gelir vs vs rejim fasa fisodur adaletli ve ortalama bir eşitlik sağlanmalı tabiiki çok zengin olamaz herkes asgari düzeyde iyi yaşamalı
Besimin tarih bilgisi sinderella masalı gibi
Bak bak bak orak👉 çekiç👌 orak👉 çekiç👌
İnsanlık yine de ingilterede değildi bizdeydi.
Bizde de Meşrutiyet olsa fena olmaz :D Ama bizde de iç savaş çıkar muhtemelen :/
Sorma. Rumları Ermenileri Musevileri Süryanileri kesip biçmekte üstümüze yok. 1900'den sonra kesip biçmedigimiz Halk kalmadı be.
Abicim sen olayı çok yanlış anlamışsın
Cromwell adamdır.
Kafa pırıl pırıl pırlanta..
Saçmalamışsın besim