ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

Μονή Προυσού - Παναγία

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 พ.ย. 2021
  • Η Μονή Προυσού είναι μοναστήρι του Νομού Ευρυτανίας. Βρίσκεται 31 χιλιόμετρα νότια του Καρπενησίου και 53 βορειοανατολικά του Αγρινίου, 2 χιλιόμετρα από το ομώνυμο χωριό και αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Είναι χτισμένη σε απόκρημνη, βραχώδη περιοχή μεταξύ των βουνών Χελιδώνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού, η οποία είναι κατάφυτη με έλατα.
    Η Ιερά Μονή Προυσού είναι αφιερωμένη στην Παναγία και εορτάζει στις 23 Αυγούστου (στην Απόδοση της Κοίμησης).
    Τον 10ο αιώνα εντάθηκαν οι προσπάθειες της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας για εκχριστιανισμό και αφομοίωση των βαρβαρικών λαών της αυτοκρατορίας. Δύο ριψοκίνδυνοι μοναχοί ο Διονύσιος και ο Τιμόθεος, ακολουθώντας τις εντολές του αυτοκράτορα και του πατριαρχείου, έφτασαν στον άγριο αυτό τόπο με τους σκόρπιους ποιμενικούς πληθυσμούς, ενθουσιώδεις και με σκοπό της ζωής τους να κάνουν τους κατοίκους χριστιανούς. Για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή η νέα θρησκεία, έστησαν προσκυνητάρι και εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, όπου υπήρχε για πολλούς αιώνες, το ανύπαρκτο πια Μαντείο του Οδυσσέα. Όντας εκεί άναψαν μόνιμα έναν πυρσό.
    Εξαιτίας του πυρσού αυτού το μοναστήρι που χτίστηκε εκεί τον 12ο αιώνα πήρε το όνομα «Μονή Πυρσού» ("Ορθόδοξος Συναξαριστής": Σύναξη της Παναγίας η «ἐν τῷ Πυρσῷ τῆς Εὐρυτανίας» στις 22-23 Αυγούστου). Το 1587 το καθολικό καταστράφηκε από πυρκαγιά. Αμέσως μετά ξαναχτίστηκε και διακοσμήθηκε με τοιχογραφίες. Τότε, περί το 1600, φιλοτεχνήθηκε και η εικόνα της Παναγίας.
    Επειδή με τους αιώνες το όνομα έγινε από «Πυρσού», «Μπουρσού» που ακούγονταν κακόηχο, το 1845 επίσημα πλέον το μοναστήρι και το χωριό μετονομάστηκαν σε Μονή Προυσού και Προυσός αντίστοιχα (ΦΕΚ, Νόμος ΚΕ’ της 5ης Δεκεμβρίου 1845).
    Η Μονή παρέμεινε ενεργή όλα τα χρόνια που ακολούθησαν, αν και η φήμη της δεν ήταν πολύ μεγάλη, λόγω και του δύσβατου της περιοχής. Το 1748 η Μονή έγινε Σταυροπηγιακή
    Επανάσταση του 1821
    Λίγα χρόνια πριν την εθνεγερσία του 1821 στάλθηκε στο μοναστήρι ως ηγούμενος, ο αγιορείτης πνευματικός Κύριλλος Καστανοφύλλης. Ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρίας και η πρόφαση ήταν να διορθώσει τη δήθεν πνευματική και ηθική παρακμή του. Αμέσως και βάση σχεδίου οργάνωσε και λειτούργησε τη «Σχολή Ελληνικών Γραμμάτων» (1818-1828).
    Η Μονή αποτέλεσε κέντρο πολιτικής καθοδήγησης του απελευθερωτικού αγώνα (υπάρχουν επιστολές του Μαυροκορδάτου κ.α). Έπαιξε δε κρίσιμο ρόλο στην όλη διαχείριση της πολιορκίας του Μεσολογγίου αλλά και στη σωτηρία πολλών μετά την καταστροφή της «Εξόδου». Λειτούργησε δε καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα σαν θεραπευτήριο και αναρρωτήριο τραυματιών.
    Ο Καραϊσκάκης είχε το στρατηγείο του στη μονή. Μάλιστα ο στρατηγός Καραϊσκάκης δώρισε το ασημένιο κάλυμμα της εικόνας σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη θέρμη, η οποία τον ταλαιπωρούσε και από την οποία γιατρεύτηκε κατά την παραμονή του στη Μονή. Το Σκευοφυλάκιο της Μονής διαθέτει σήμερα τα όπλα του Καραϊσκάκη. Κατά την Επανάσταση το 1824 ο Γεώργιος Καραϊσκάκης, εκείνος βρήκε καταφύγιο στη Μονή της Παναγίας στον Προυσό Ευρυτανίας και μάλιστα ως ανταπόδοση έντυσε την εικόνα με χρυσάφι κι ασήμι όπως είναι σήμερα.[2]
    Μεγάλο μέρος της Μονής κάηκε από τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου του 1944, γιατί αυτή αποτελούσε κέντρο στήριξης των ανταρτών της Αντίστασης. Καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά όχι η πολύτιμη εικόνα της Παναγίας, η οποία είχε τοποθετηθεί σε κρύπτη.
    Μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο ξεκίνησε εκ νέου η ανοικοδόμηση της Μονής από τον ηγούμενο Γερμανό, η οποία συνεχίστηκε και στη δεκαετία του 1970 από τον τότε ηγούμενο της μονής και μετέπειτα ηγούμενο της Ιεράς Μονής Δοχειαρίου του Αγίου Όρους Γρηγόριο.
    el.wikipedia.o...

ความคิดเห็น • 4

  • @stavroulamakridou1979
    @stavroulamakridou1979 3 หลายเดือนก่อน

    Παναγια μου βοηθησε ολον τον κοσμο και εμας

  • @vasilis_polychronis_5pli
    @vasilis_polychronis_5pli 2 ปีที่แล้ว +1

    Δικιά μου υποσημείωση: το ιστορικό της μονής που έχετε στην περιγραφή δεν συμβαδίζει με τον κώδικα της μονής και είναι παρμένο αν δεν κάνω λάθος από την ιστοσελίδα της μηχανής του χρόνου που πολλές φορές δημιουργεί και δική της ιστορία στα γεγονότα. Ο 10ος αιώνας για την ίδρυση της μονής δεν είναι σωστή χρονολόγηση γιατί το παρεκκλήσι έχει χρονολογηθει το 850 περίπου μ. Χ. και η ίδια η εικόνα είναι πολύ παλιότερη.

    • @vasilis_polychronis_5pli
      @vasilis_polychronis_5pli 2 ปีที่แล้ว

      Επίσης σύμφωνα με το αρχείο της μονής και τις άλλες ιστορικές πηγές από παλληκάρια του Καραϊσκάκη, ο ίδιος έβαλε το πουκάμισο όπως λέγεται στην εικόνα γιατί θεραπεύτηκε από υψηλό πυρετό, κατ'αλλους φυματίωση, όχι γιατί απλά αισθανόταν ευγνωμοσύνη

    • @AndreasMichalopoulos13
      @AndreasMichalopoulos13  2 ปีที่แล้ว

      Παρά πολύ ενδιαφέροντα όσα παραθεσατε, η πηγή είναι από την παγκόσμια ανοιχτή εγκυκλοπεδια Wikipedia, μπορείτε να προβείτε σε διόρθωση των στοιχείων αν αυτά είναι αναληθές στην ίδια την εγκυκλοπεδια (αναγραφω και το λινκ στο τελος της περιγραφής) κ με τη σειρά μου κ εγώ να διορθώσω το κείμενο. Εκτός αν έχετε κάποια άλλη πηγή να μου παραθέσετε πιο ορθή.