Νεμέα: Η Αρχαιολογική Ανακάλυψη που με «Άγγιξε» | ΜΥΘΙΚΑΛ Podcast #4

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 29 ก.ย. 2024
  • Σήμερα στο «ΜΥΘΙΚΑΛ» η εμπειρία μου από την επίσκεψη στην Αρχαία Νεμέα και μια αρχαιολογική ανακάλυψη που με συγκλόνισε!
    Για Όλα Υπάρχει Ένας Μύθος!
    Ταξίδεψε μαζί μου στην Ελληνική Μυθολογία εδώ:
    www.kaktos.gr/...
    ❗ - Αν θέλεις να στηρίξεις το ΜΥΘΙΚΑΛ Podcast και το κανάλι The Mythologist μπορείς:
    🟠- / themythologist
    🔵 - PayPal: www.paypal.com...
    * Business inquiries, Χορηγίες, Συνεργασίες: t.mythologist@gmail.com *
    ❕ - Μπορείς επίσης να με ακολουθήσεις και στα social media:
    🔴- Instagram: / the_mythologist_
    ⚫ - TikTok: / the_mythologist_
    🔵- Facebook: / thamythologist
    📚 - Οι πηγές του σημερινού βίντεο:
    Είμαι ο Κωνσταντίνος ή αλλιώς The Mythologist και μέσα από τις σπουδές μου στην αρχαιολογία έμαθα να αγαπάω τη Μυθολογία!
    Αποφάσισα να μοιραστώ μύθους για θεούς, ήρωες και τέρατα αλλά και άλλες περίεργες ιστορίες εδώ στο TH-cam!

ความคิดเห็น • 73

  • @elenfrnosvsunlisda
    @elenfrnosvsunlisda ปีที่แล้ว +2

    Αν ξανάρθεις προς Κορινθία, σου προτείνω να πας στην αρχαία Σικυώνα. Το μουσείο είναι φοβερά συντηρημένο και πλούσιο, αναλογικά με το πόσο γνωστό είναι!

  • @wesleyoverton1145
    @wesleyoverton1145 ปีที่แล้ว +28

    Ως ένας ξένος, βρίσκω τα ελληνικά σου πολυ εύκολα για να καταλαβαίνω. Προσπαθώ να παρακολουθήσω ολόκληρο το επικό Πόντκαστ σου, και το απολαμβάνω. Καλή συνέχεια!

  • @raniavartholomatou3772
    @raniavartholomatou3772 ปีที่แล้ว +2

    ❤φοβερη ιστορια, η ζωη.......

  • @antonisg3995
    @antonisg3995 ปีที่แล้ว +6

    Ίσως να έλεγε ότι η ζωή είναι αέρας? Πολύ εντυπωσιακό πάντως. Ευχαριστούμε πολύ

  • @AgeofDoom
    @AgeofDoom ปีที่แล้ว +5

    Μακάρι κάποια στιγμή να κάνεις ένα βίντεο αφιερωμένο για το όχι και τόσο γνωστό Ελληνικό βασίλειο της Βακτριανής.

  • @sokratisdoumas
    @sokratisdoumas ปีที่แล้ว

    Πολύ χαιρομαι που εντυπωσιαστηκες με το αρχαίο Graffiti!!!
    Graffiti από το λατινικό graffiatto, graffiare που σημαίνει χαρασω, δηλαδή γράφω. Δεδομένου πως η γραφή ήταν συνιφασμενη με το χαραγμα κέρινη η πυλινης επιφάνειας!
    Θεωρώ πως η έκφραση μέσω του graffiti ειναι πηγαία, αληθινή και αυθεντική. Επομένως καθίσταται και σημαντική πηγή πληροφοριών για εσας τους αρχαιολογους.
    Άραγε ποιος θα είναι ο ρόλος των σημερινών Graffiti στις ανακαλύψεις των μελλοντικων αρχαιολόγων??
    Προτείνω να γίνει ένα επεισόδιο με ιστορίες απλών ανθρώπων που εκφράστηκαν χαρασοντας κάποια πέτρα. Υπάρχει αυθονο υλικό στο διαδίκτυο.
    Να τονιστεί ότι το σημερινό Graffiti αποτελεί συνέχεια των αρχαίων προχειρων επιγραφών . Πιθανώς δεν είναι κατανοητό στο κοινό.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +1

    Όσον αφορά το όνομα της πόλης, η επικρατέστερη άποψη θεωρεί το όνομα ως κατάλοιπο της πελασγικής γλώσσας, αυτής δηλαδή του λαού που ιστορικά εγκαταστάθηκε πρώτα στην περιοχή του Άργους, στην οποία σήμαινε «κάμπος». Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, το όνομα συνδέεται με τον Άργο, τον τρίτο βασιλιά της πόλης, ο οποίος τη μετονόμασε βάσει του ονόματός του, αντικαθιστώντας έτσι την προηγούμενή της ονομασία Φορωνικόν Άστυ. Τέλος, σύμφωνα με τον Στράβωνα, η περιοχή συνδέεται με τη λέξη «αγρός», με αντιμετάθεση δηλαδή των συμφώνων.
    Μυθολογία
    Πρώτος βασιλιάς του Άργους θεωρείται ο Ίναχος, γιος του Ωκεανού και της Τηθύος, που έδωσε το όνομά του και στον ποταμό της περιοχής. Μετά τον κατακλυσμό του Δευκαλίωνα, ίδρυσε το Άργος. Δίδαξε στους υπηκόους του την καλλιέργεια της γης, την κατασκευή ενδυμάτων, την επεξεργασία του υάλου και πολυτίμων λίθων. Το Άργος ήταν τόσο μεγάλης σπουδαιότητας, ώστε ο Όμηρος συχνά ονόμαζε Αργείους όλους τους Έλληνες. Τέλος σε πολλές αρχαίες τραγωδίες γίνεται αναφορά στο Άργος.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +16

    Στα Νέμεα διεξάγονταν αγώνες γυμνικοί και ιππικοί. Αργότερα προστέθηκαν και μουσικοί. Τα αγωνίσματα ήταν τα εξής :
    Γυμνικοί Αγώνες
    Στάδιο (178 μέτρα)
    Δίαυλος (355 μέτρα)
    Ίππιο (710 μέτρα)
    Δόλιχος (3.600 μέτρα)
    Οπλίτης δρόμος (3.600 μέτρα)
    Παγκράτιο
    Πυγμή
    Πάλη
    Πένταθλο
    Ιππικοί αγώνες
    Τέθριππο (πάνω από 8.400 μέτρα)
    Ξυνορίδα (5.600 μέτρα)
    Κέλητας (4.200 μέτρα)

  • @Maggie_Kamitsi
    @Maggie_Kamitsi ปีที่แล้ว +13

    Πήγαμε οικογενειακός στον αρχαιολογικό χώρο και προσπάθησα πολύ να ξεναγήσω τα παιδιά μου αλλά δεν .... οπότε σήμερα τους έδειξα το βίντεο και μια χαρά!!!!😂🎉❤

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +5

    Μπράβο για την εξαιρετική δουλειά και συγχαρητήρια που τα λες Κωνσταντίνε καλά.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +3

    Η Νεμέα είναι μια αρχαία τοποθεσία στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου, στην Ελλάδα. Παλαιότερα μέρος της επικράτειας των Κλεωνών στην αρχαία Αργολίδα, σήμερα βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας

  • @Sidirene
    @Sidirene ปีที่แล้ว +4

    Ήθελα απλά να πω πως διαβάζω το βιβλίο σου με τη φωνή σου. Συγχαρητήρια για αυτό που είσαι και για αυτό που κανείς.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +2

    Τα Νέμεα καθιερώθηκαν το 573 π.Χ. σε μια εποχή που η πόλη της Νεμέας αποτελούσε τμήμα της πόλης-κράτους των Κλεωνών (σημερινός οικισμός βλέπε Αρχαίες Κλεωνές). Αργότερα η Νεμέα και οι αγώνες πέρασαν στην κατοχή του Άργους και από το 270 π.Χ. διεξάγονταν εκεί.
    Στη Νεμέα υπήρχε το ιερό του Δία, ένα από τα σημαντικότερα ιερά των Ελλήνων και οι αθλητικοί αγώνες διοργανώνονταν ως μέρος του κύκλου των εορτών προς τιμήν του Δία. Τα Νέμεα, μαζί με τα Ολύμπια, τα Ίσθμια και τα Πύθια, ήταν οι σπουδαιότεροι αθλητικοί αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Στη διάρκειά τους μια ιερή εκεχειρία σταματούσε κάθε εχθροπραξία ανάμεσα στις ελληνικές πόλεις.
    Η Νεμέα δεν ήταν πόλη ούτε καν οικισμός. Διέμεναν εκεί μόνο λίγοι ιερείς ενώ συνέρρεε πλήθος προσκυνητών. Το έπαθλο των αγώνων ήταν ένα στεφάνι από άγριο σέλινο. Η διάρκεια των αγώνων εικάζεται ότι ήταν πέντε μέρες και την ευθύνη της διεξαγωγής τους είχαν οι Ελλανοδίκες. Διεξάγονταν κάθε δύο έτη. Ήταν ταφικοί αγώνες προς τιμήν των Επτά επί Θήβας αλλά και προς τιμήν του οφέλτη Δία Για αυτόν το λόγο οι ελλανοδίκες φορούσαν πένθιμο ένδυμα.
    Το στάδιο της Νεμέας κατασκευάστηκε στα τέλη του 4ου αιώνα π.Χ. Είχε χωρητικότητα 40.000 θεατών και ο στίβος είχε μήκος 178 μέτρα.

  • @apostolia2124
    @apostolia2124 ปีที่แล้ว +3

    Πολύ ωραίος τόπος από κάθε άποψη, κ ωραιότατα κρασιά !! καλορίζικος ο ανεμιστήρας, δεν ακούγεται τίποτα.👍😊❤✌

  • @atrefre
    @atrefre ปีที่แล้ว +3

    Όντως η ανακάλυψη των οστών και της επιγραφής είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Μία στιγμή στον χρόνο που μας δίνει την εικόνα της καθημερινής ζωής, πέρα από την λόγια και θρησκευτική.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +1

    Το Άργος έγινε το μήλον της έριδας ανάμεσα στη Βενετία και την Οθωμανική Αυτοκρατορία στην Πελοπόννησο με την έκρηξη του πρώτου βενετοτουρκικού πολέμου. Έτσι, στις 3 Απριλίου 1463, Κυριακή των Βαΐων, το Άργος κατελήφθη από τους Τούρκους. Σχεδόν όλοι οι Αργείοι, αν και παρεδόθησαν αμαχητί, μετεφέρθησαν στην Κωνσταντινούπολη. Την Ενετική κυριαρχία διαδέχθη η Τουρκική. Το 1479 υπογράφηκε η συνθήκη ειρήνης κατά την οποία η Βενετία απώλεσε οριστικά το Άργος. Η Β Ενετική κυριαρχία διαρκεί από το 1686 έως τον Ιούνιο του 1715, οπότε η πόλη πέφτει ξανά στα χέρια των Τούρκων.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +2

    Το 1974 άρχισε η ανασκαφή του αρχαίου σταδίου της Αρχαίας Νεμέας από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Steven G. Miller ήταν εκείνος που με την επιμονή του ανέδειξε το αρχαίο στάδιο. Η ανασκαφή ολοκληρώθηκε το 1991 και στη συνέχεια οργανώθηκε η αναβίωση των Νέμεων, με τους πρώτους αγώνες που έγιναν το 1996.

    • @promithefs
      @promithefs ปีที่แล้ว

      Μερικοι ανθρωποι εχουν γραμμενο στ'αστρα να ξεθαβουν θησαυρους του παρελθοντος 🤟⭐

  • @xristosganas1600
    @xristosganas1600 ปีที่แล้ว +1

    Τεγέα Αρκαδία να έρθετε. Στο ναο της αλεας Αθηνάς

  • @georgios342
    @georgios342 ปีที่แล้ว +7

    Ειμαι απο Νεμεα και ειμαι πολυ υπερήφανος για τον τόπο μου!!!❤ Τέλειο podcast❤

  • @mariabikou8956
    @mariabikou8956 ปีที่แล้ว +4

    Εξαιρετικά μας τα λες Κωνσταντίνε
    Ευχαριστώ ❤

  • @katerina1303
    @katerina1303 ปีที่แล้ว +2

    Συγχαρητήρια Κωνσταντίνε για την εξαιρετική δουλειά!!! Ευχαριστώ πολύ!!!!

  • @PetrosMatalas
    @PetrosMatalas ปีที่แล้ว +2

    Κωνσταντίνε συγχαρητήρια! Συνέχισε την καλή δουλειά! Πρόταση για επόμενο podcast, o μύθος πίσω από τις μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 Φοίβου και Αθηνάς.

  • @sokratisdoumas
    @sokratisdoumas ปีที่แล้ว +2

    Ποια είναι η γνώμη σας για τον κλάδο της ΓΕΩ-ΜΥΘΟΛΟΓΙΑΣ!!!!

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +1

    Τα Νέμεα ή Νέμεια ήταν αθλητικοί αγώνες που διεξάγονταν στην Νεμέα κατά την αρχαιότητα. Οι αγώνες αυτοί καθιερώθηκαν σε άγνωστο μυθικό χρόνο από τον Ηρακλή μετά τον πρώτο του άθλο[1] προς τιμήν του Δία, ιερό του οποίου υπήρχε στη Νεμέα και λάμβαναν μέρος στο στάδιο μήκους 178 μέτρων και χωρητικότητας 40.000 θεατών. Η πρώτη καταγραφή των αγώνων είναι το 573 π.κ.χ.. Ο Πίνδαρος στον 3ο του Νεμεόνικο, αναφέρει οτι οι αγώνες τελούνταν "εν ιερομηνία Νεμεάδι" δηλ. "στον ιερό μήνα της Νεμέας", κάπου στον Αύγουστο λένε οι μελετητές.

  • @ΠαναγιώτηςΛορέντζος-μ2π
    @ΠαναγιώτηςΛορέντζος-μ2π ปีที่แล้ว +1

    Τι ωραία βίντεο ρε φίλε!!!Πάντα μου άρεσε η μυθολογία και μαζί σου τόσα χρόνια μαθαίνω νέα πράγματα και τα απολαμβάνω και περισσότερο από ότι θα τα διάβαζα!!!αλήθεια το βιβλίο σου υπάρχει σε πλατφόρμα να το ακούσω αντί να το διαβάσω??????????????????

  • @INIOXOSIOLKOS
    @INIOXOSIOLKOS 2 หลายเดือนก่อน

    Επειδή έτυχε να γνωρίσω τον Στέφανο, να σας πω δυο πράγματα για την Νεμέα. Νεμέα ετυμολογικως βγαίνει από το ρήμα Νεμω και Νεμομαι. Δηλαδή είχαν την νομη κάτοικοι των Μυκηνών για την βόσκηση των ζωντανών. Ήταν μέρος μάλλον βάλτος με πολύ νερό και χορτάρι, ιδανικο για την βόσκηση των ζωντανών των Μυκηνών. Ο Αργολικος κάμπος δεν ενδυκνειται για την βόσκηση ζωντανών. Άρα η Νεμέα ήταν ζωτικός χώρος για τις Μυκήνες. Οταν εμφανίστηκε το λιοντάρι να τρώει τα ζωντανά, το πρόβλημα ήταν μεγάλο για τις Μυκήνες. Ο βασιλιάς των Μυκηνών Ευρυσθεας γύρω από το 1240 π. Χ έπρεπε να βρει μια λύση για το πρόβλημα. Μιλαμε χρονολογικως πολύ πριν τον Τροικο πόλεμο και τον Αγαμεμνονα. Τότε δεν υπήρχε ναός, στάδιο, αγώνες... Στην Νεμέα δεν υπήρχε ποτέ πόλη. Ναός και στάδιο έγιναν την Ελληνιστική εποχή... Δηλαδή από τους Μακεδόνες... Ανδρόνικος και Μίλερ ήταν σε συνεργασία για να καταλάβουν τι γίνεται... Ειδικά η στοά για το στάδιο ήταν ένα επίτευγμα των Μακεδόνων. Μέχρι τότε πίστευαν ότι μόνο οι Ρωμαίοι μπορούσαν να κάνουν τέτοια στοά...

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια το Αργος παραμένει μια δυναμική και δραστήρια πόλη ενώ κατασκευάστηκαν ποικίλα δημόσια έργα και μνημεία που σώζονται μέχρι σήμερα. Πιθανότατα, το Χριστιανισμό κύρηξε ο Απόστολος Ανδρέας. Μετά την επικράτηση της νέας θρησκείας το Αργος απέκτησε Επίσκοπο. Χτίζονται εκκλησίες σε όλη την ευρύτερη περιοχή, συχνά στην θέση αρχαίων λατρευτικών κέντρων. Στα τέλη του 9ου αιώνα επίσκοπος αναγορεύεται ο Αγιος Πέτρος, πολιούχος σήμερα του Αργους.

  • @Varethikatisbaroufes
    @Varethikatisbaroufes 3 หลายเดือนก่อน

    Πραγματικά είναι από τα πιό συγκλονιστικά εκθέματα που έχω δει σε μουσείο!

  • @CaterinaSkiniotouakaCat
    @CaterinaSkiniotouakaCat ปีที่แล้ว +1

    Δεν ακούγεται ο ανεμιστήρας. Μπορείς να συνεχίσεις.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +1

    Το Βυζαντινό Άργος πολιορκήθηκαν από τους Φράγκους σταυροφόρους λίγο μετά το 1204. Η τελευταία Φράγκισσα επικυρίαρχος της Αργολίδας, η Μαρία ντ’ Ενγκιέν παρέδωσε την Αργολίδα μαζί με τις δύο κυριότερες πόλεις της, το Ναύπλιο και το Άργο , στους Βενετούς το 1388. Ένας αγώνας μεταξύ Βενετίας και των αντιπάλων της για το Άργος ξεκινά με τελική νικήτρια ήταν η Βενετία. Το Άργος πέρασε στα χέρια της Γαληνοτάτης στις 27 Μαίου 1394. Έκτοτε ξεκινάει ουσιαστικά και η Βενετική περίοδος του Άργους. Το Άργος απετέλεσε αρχικά την έδρα του Λατίνου Επισκόπου της Αργολίδας και διέθετε δικό του Βενετό διοικητή. Ο πληθυσμός της πόλης, ελληνικός, φραγκικός και βενετικός, οργανώθηκε σε κοινωνικές τάξεις σύμφωνα με το βενετικό πρότυπο. Αυτή η κατάσταση διατηρήθηκε για 75 χρόνια.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +1

    Ο άσπρος ο ταύρος έλεγαν ότι ήταν ο ταύρος του Δία νομίζω

  • @ΣωτήρηςΚατσελης-π7χ
    @ΣωτήρηςΚατσελης-π7χ ปีที่แล้ว

    Εχαν sports οι αρχαίοι Έλληνες; ποια ήταν αυτά;

  • @ΝίκοςΞυνος-μ2φ
    @ΝίκοςΞυνος-μ2φ ปีที่แล้ว

    Eimai apo thn Lhmno alla den thumamai na exw akosh gia to eglima sthn Lhmno tha mporouses na to anaferhs sto podcast?

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    Πότε θα κάνεις το Μυθικαλ podcast?

  • @NIKOLINAKAREFYLAKI
    @NIKOLINAKAREFYLAKI ปีที่แล้ว

    δεν ακουγεται, dont worry

  • @klairiantonopoulou282
    @klairiantonopoulou282 ปีที่แล้ว +1

    Όταν είχα πάει εγώ δεν υπήρχε το εύρημα που αναφέρεις αλλά είχα δει κάτι πλάκες με γραμμένες κατάρες που κάποιες από αυτές ήταν πολύ αστείες. Ο αρχαιολογικός χώρος πολύ ενδιαφέρον & την ευρύτερη περιοχή θα την ονόμαζα "Ο δρόμος του κρασιού "

    • @promithefs
      @promithefs ปีที่แล้ว

      Πολυ ωραιο σχολιο 🤟⭐

  • @TagmaBroadcast
    @TagmaBroadcast ปีที่แล้ว

    Φαν φακτ, για όποιον ξέρει ποιος είμαι, η "Βαγγελιτσα είναι μια φίλη που είχα στο δημοτικό" είναι, φαντάζομαι, πλέον οικοδέσποινα του κτήματος, μιας και είναι η κόρη του κου Παλυβου.

  • @GiwtaRoumelioti
    @GiwtaRoumelioti ปีที่แล้ว

    ⭐⭐⭐⭐⭐

  • @Ifikratis100
    @Ifikratis100 ปีที่แล้ว +1

    Πότε θα φτιάξουμε νέα αρχαία συνταγή?

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    sharing buttonsms sharing but
    Θυμάμαι, χρόνια πριν, είχα ακούσει ένα γνώστη της αστρολογίας να υποστηρίζει πως όταν γνωρίζουμε μυθολογία, τότε μπορούμε να μάθουμε κι αστρολογία. Κι είχε απόλυτα δίκιο. Οι σημαντικοί αστρολόγοι ανά τον κόσμο, ασχολούνται και βασίζουν την μελέτη τους, στα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, για να προχωρήσουν σε κάθε έρευνα.
    Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν, να τοποθετήσουμε τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, μέσα στα δώδεκα ζώδια; Ποια θα ήταν η καλύτερη αντιστοιχία τους; Οι απόψεις δεν συμπίπτουν πάντα, αλλά θα παραθέσω την προσωπική μου, με τις επεξηγήσεις που ταιριάζουν περισσότερο ως προς τη συσχέτιση των Ολύμπιων θεών και του ζωδιακού κύκλου.
    ΚΡΙΟΣ
    Στο ζώδιο του Κριού, εκείνη που τοποθετείται είναι η Παλλάδα Αθηνά. Η θεά με την πανοπλία και το ακόντιο, ετοιμοπόλεμη και ισχυρή, αυτόνομη κι αυτοκέφαλη, στοιχεία έντονα του ζωδίου του Κριού. Η γέννηση της Αθηνάς είναι περίεργη. Λέγεται, πως ο Δίας, πριν την Ήρα είχε παντρευτεί τη θεά Μήτυ, που ήταν γεμάτη σοφία και γνώση. Όταν εκείνη έμεινε έγκυος στην Αθηνά, την ξεγέλασε κι έριξε μέσα στη κοιλιά του την Αθηνά. Η Αθηνά μεγάλωσε μέσα στον πατέρα της. Όταν ήταν η ώρα να γεννηθεί, ο Δίας είχε πονοκεφάλους και ζήτησε από τον Ήφαιστο να τον βοηθήσει. Εκείνος με ένα τσεκούρι, άνοιξε το κεφάλι του Δία και ξεπήδησε πάνοπλη η Αθηνά.
    Το κεφάλι, είναι σε αντιστοιχία με το ζώδιο αυτό. Η έλλειψη της παρέμβασης μίας μητέρας, της προσδίδει περιορισμένα θηλυκά χαρακτηριστικά. Είναι γνωστό πως η Αθηνά ήταν ένα άτομο με ιδιαίτερες νοητικές ικανότητες, στρατηγικό μυαλό και δυναμισμό. Δεν φοβόταν να υπερασπιστεί τους πολεμιστές, τους ανδρείους και τους πολυμήχανους. Θεωρείτο θεά του πολέμου. Στα αρχαία κείμενα, μαθαίνουμε πως βοήθησε τον Διομήδη, τον Οδυσσέα, τον Τηλέμαχο, τον Ορέστη, τον Θησέα, τον Ηρακλή κι άλλους ήρωες. Θαύμαζε τους γενναίους. Λέγεται πως εκείνη ίδρυσε τον ’ρειο Πάγο κάτω από την Ακρόπολη (Άρης - κυβερνήτης του Κριού) κι έθεσε τις βάσεις για το ανθρώπινο δίκαιο (απέναντι ζώδιο - Ζυγός).
    ΤΑΥΡΟΣ
    Στον Ταύρο, τοποθετείται η θεά Αφροδίτη, όπως είναι φυσικό, καθώς είναι κυβερνήτης του. Θεά της ομορφιάς, γεννήθηκε μετά από την αποτρόπαιη πράξη του Κρόνου προς τον Ουρανό, μέσα από τους αφρούς της θάλασσας. Λέγεται πως όταν πάτησε τα χώματα της Κύπρου, η «Αναδυομένη» Αφροδίτη, ξεφύτρωσαν κάτω από τα λυγερά της πόδια, χλόη και λουλούδια. Ο Ταύρος, ζώδιο της φύσης και της καλλιέργειας, βρήκε την γονιμότητα με την παρουσία της Αφροδίτης. Θεωρείτο η θεά της ανοιξιάτικης βλάστησης, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, κατά τους οποίους έχουμε το ζώδιο του Ταύρου. Τότε βλέπουμε τους καρπούς των δέντρων, τους ανθούς στους αγρούς και στους κήπους. Συχνά, παριστάνεται από καλλιτέχνες στεφανωμένη με τριαντάφυλλα.
    Η Αφροδίτη ήταν πανέμορφη. Ο Ταύρος είναι το ζώδιο της αισθητικής και της ομορφιάς. Είναι το ζώδιο του καθαρού ουρανού, των κελαηδημάτων των πουλιών, του έρωτα, της αγάπης. Η φύση ζευγαρώνει, ερωτοτροπεί, κατά την περίοδο του Ταύρου. Οι χυμοί των φυτών, οι ορμόνες όλων (στοιχείο κι αυτό της Αφροδίτης) είναι σε άνθιση και συχνά, αυτή τη περίοδο οι μαθητές, είναι αφηρημένοι, ακόμη και μικρά παιδιά, συμπεριφέρονται σαν να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα. Μην ξεχνάμε, πως παιδί της είναι ο Έρωτας. Νωχελική, καθώς δεν επιδιώκει την δράση παρά μόνο μέσω της αγάπης ή της αισθητικής περιποίησης, ταιριάζει με το βαρύ και δυσκίνητο στοιχείο του Ταύρου. Δεν χρειάζεται ταχύτητα και παρορμητισμό, δεν χρειάζεται ευελιξία. Ξέρει πως αρέσει και αυτό της αρκεί. Στέκεται να τη θαυμάσουν. Και στέκεται στο ζώδιο του Ταύρου, απέναντι από το ζώδιο του Σκορπιού, της ερωτικής πράξης όπου κυβερνά ο ’ρης. Τη συνόδευαν οι Τρεις Χάριτες, καθώς η ίδια αντιπροσώπευε την χάρη και την ομορφιά. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε το ζώδιο του Ταύρου, ένα ζώδιο στο οποίο οι απολαύσεις έχουν προτεραιότητα.

  • @billy84000
    @billy84000 ปีที่แล้ว

    Πως μπορούμε να γνωρίζουμε ποιός και πότε χάραξε τη συγκεκριμένη λέξη?

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    Το Άργος είναι πόλη της Πελοποννήσου που ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας. Είναι η μεγαλύτερη πόλη του νομού με πληθυσμό 22.209 κατοίκους. Είναι μια από τις παλαιότερες συνεχώς κατοικούμενες πόλεις στο κόσμο. Αποτελεί κέντρο των εμπορικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων του νομού

  • @basileioscharalampidis6326
    @basileioscharalampidis6326 ปีที่แล้ว

    Παρά πολύ συγκλονιστική ιστορία και δεν γνώριζα για επιδρομές από σλαβικά φίλα εντυπωσιακό!
    Έχω μια απορία μυθολογικής φύσεως ανάμεσα στα τέρατα της μυθολογίας εκτός από τον Μινώταυρο υπάρχουν και άλλα που να είχα την κεφάλι κάποιου ζώου γιατί όσα μου έρχονται ήταν αντίστροφα είχαν σώμα ζώου και κεφάλι ανθρώπου ο Αστέριος είναι ο μόνος που μου έρχεται και εάν η επιστήμη της αρχαιολογίας έχει να πει κάτι γιατί γίνονταν αυτό μια με κεφάλι ανθρώπου και σώμα ζώου και μια με κεφάλι ζώου και σώμα ανθρώπου;
    Όπως και να έχει όμως ευχαριστούμε για τα υπέροχα βίντεο!

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    ΖΥΓΟΣ
    Στο ζώδιο του Ζυγού και του γάμου ταιριάζει η θεά που παρουσιάζεται πάντα ως σύζυγος, η Ήρα. Αν και κάποιοι θεωρούν πως εδώ πρέπει να τοποθετηθεί ο Ήφαιστος, δεν είμαι σύμφωνη, όπως ήδη έχω αναφερθεί στο άρθρο μου για τον πλανητοειδή Ήρα. Η Ήρα είναι η σύζυγος του πανθέου των Ελλήνων. Μεγάλη θεά, είχε σαν σύμβολο το παγώνι, ένα πτηνό με όμορφα φτερά που όλοι θαυμάζουν. Το ζώδιο του Ζυγού, είναι ένα ζώδιο υψηλής αισθητικής κι αρμονίας. Λέγεται πως έλαμπε από ομορφιά. Ήταν μεγαλοπρεπής, με φωτεινό πρόσωπο, αμυγδαλωτά μάτια και πλούσια ξανθά μαλλιά. Σεμνή, προστάτιδα του γάμου, δεν θα μπορούσε παρά να έχει τη θέση της στον Ζυγό.
    Αν και υπέφερε από τις απιστίες του Δία, δεν τον χώρισε και δεν αποχωρίστηκε τον θρόνο της μέσα στη συζυγική εστία. Είχε τις ζήλιες και τις εκρήξεις της, αλλά αυτό ταιριάζει και στο ζώδιο του Ζυγού, καθώς είναι το ζώδιο των αντιπαραθέσεων και των νομικών διεκδικήσεων. Το μαχητικό ζώδιο του ’ρη (Κριός) είναι απέναντί της, όπου μπορούμε να δούμε εκεί, μέσα από την ’ρια ενέργεια, τον ερωτισμό του συντρόφου της, την ανάγκη του για κατακτήσεις. Η κομψότητα κι η ομορφιά της θεάς (χωρίς να περιέχει τον αισθησιασμό της Αφροδίτης) ήταν γνωστά στοιχεία της και στη Λέσβο, διοργάνωναν κάθε χρόνο καλλιστεία προς τιμή της Ήρας. Το ζώδιο του Ζυγού, λοιπόν, κι εδώ προσφέρεται για να ενώσει την σοβαρότητα, τη σεμνότητα με την αισθητική αντίληψη. Να φέρει ισορροπία και αρμονία.
    ΣΚΟΡΠΙΟΣ
    Ο Σκορπιός έχει σαν σύμβολο και παραδοσιακό κυβερνήτη τον Άρη. Ο θεός του πολέμου και της μάχης, τοποθετείται εδώ. Ο Άρης, παρουσιάζεται αρρενωπός, με ωραίο ανδρικό παράστημα, ζωηρό βλέμμα και διεισδυτικό, δυνατό σώμα. Συχνά η φύση του είναι σκληρή και πολεμοχαρής, φέρνει διαμάχες, έριδες, θάνατο ή καταστροφή. Στις πολεμικές συρράξεις ήταν πάντα παρών, στα ατυχήματα, στις εντάσεις. Ο Σκορπιός, είναι ένα ζώδιο που φέρνει τον θάνατο, έστω κι αν μετά επέρχεται η αναγέννηση. Είναι το ζώδιο της σεξουαλικότητας, κάτι που επίσης ταιριάζει στον ’ρη, επειδή αντιπροσωπεύει την ανδρική ορμή και την ερωτική πράξη. Είναι απέναντι από την Αφροδίτη και τον Ταύρο, την θηλυκή αρχή. Είναι το ζώδιο της σύλληψης, επομένως, ο ’ρης και η σπερματική αρχή εκδηλώνονται εδώ.
    Ο Σκορπιός, έχει την τάση να ψάχνει σε βάθος, να θέλει να φθάσει στη ρίζα των θεμάτων. Ο Σκορπιός, λοιπόν, παρέχει στον ’ρη τη δυνατότητα να μάχεται όλο και βαθύτερο και περισσότερο για να πετύχει τους στόχους του. Κάνει την δυναμική του διάθεση παραγωγική, γόνιμη, ωφέλιμη. Τον ¨’ρη τον φοβόντουσαν οι άνθρωποι. Ο Σκορπιός, είναι ένα παρεξηγημένο ζώδιο, που συχνά όσοι δεν γνωρίζουν καλά αστρολογία το θεωρούν επιφορτισμένο με πολλά δεινά. Ξεχνούν πως ο θάνατος φέρνει την αναγέννηση. Και ο σπόρος σαπίζει (στοιχείο Σκορπιού) για να βλαστήσει το νέο φυτό. Ο ’ρης εδώ γίνεται δημιουργικός, η ορμή του γεννά. Η μυθολογία αναφέρει πως κάποτε ο πατέρας του Δίας, τον αποκάλεσε «αγύριστο κεφάλι», κάτι που αρμόζει περισσότερο στο σταθερό ζώδιο του Σκορπιού, από το ζώδιο του Κριού, όπου έχουμε ζωδιακά τον Άρη κυρίαρχο. Ανάμεσα στους ακόλουθούς του, ήταν ο Φόβος, ο Δείμος, η Τρομάρα, η Έριδα. Στοιχεία που επίσης ταιριάζουν περισσότερο στο ζώδιο του Σκορπιού, στην αρνητική του έκφραση.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    Η γεωμυθολογία είναι η μελέτη των προφορικών και γραπτών παραδόσεων που δημιουργούνται

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Κρήτη είναι γνωστή η «επώνυμη ηρωίδα» της νήσου Κρήτης (δηλαδή το πρόσωπο που έδωσε το όνομά του στο νησί). Η Κρήτη ήταν είτε κόρη μιας από τις Εσπερίδες, είτε η ίδια Εσπερίδα, είτε κόρη του Αστερίου και σύζυγος του Μίνωα.

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว

    Τα Νέμεα με γυμνικούς και ιππικούς αγώνες ήταν από τις πιο σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις της αρχαίας Ελλάδας μετά τα Πύθια, τα Ολύμπια και τα Ίσθμια. Με την ίδια ονομασία διεξάγονται από το 1996 στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας διεθνείς αθλητικοί αγώνες.

  • @ΠαύλοςΣωτηρακόπουλος
    @ΠαύλοςΣωτηρακόπουλος ปีที่แล้ว

    Είναι αλήθεια ότι το Άργος ήταν η πρώτη πόλη στην αρχαία Ελλάδα που φτιάχτηκε?

  • @dimitrisbambalis
    @dimitrisbambalis ปีที่แล้ว +1

    ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

  • @soc1sak2man3
    @soc1sak2man3 ปีที่แล้ว

    👏👏👏👏👏👏💯💯💯😇 Μονο χειροκροτημα !!! Τα λογια ειναι Περιτα !!!!!!!!....🥰🥰😇😇👍

  • @laurunia20
    @laurunia20 ปีที่แล้ว

    Χίλια ευχαριστώ για τη δόση γνώσεων!

  • @katranasdimitrios
    @katranasdimitrios ปีที่แล้ว +1

    Θυμάμαι, χρόνια πριν, είχα ακούσει ένα γνώστη της αστρολογίας να υποστηρίζει πως όταν γνωρίζουμε μυθολογία, τότε μπορούμε να μάθουμε κι αστρολογία. Κι είχε απόλυτα δίκιο. Οι σημαντικοί αστρολόγοι ανά τον κόσμο, ασχολούνται και βασίζουν την μελέτη τους, στα στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας, για να προχωρήσουν σε κάθε έρευνα.
    Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν, να τοποθετήσουμε τους δώδεκα θεούς του Ολύμπου, μέσα στα δώδεκα

  • @GiannisGifas
    @GiannisGifas ปีที่แล้ว

    μην μου λες τέτοια κάτι τέτοιες ώρες εύχομαι να έρθει ξανά η εποχή των παγετόνων

    • @promithefs
      @promithefs ปีที่แล้ว

      Καιρος γαρ εστί 😂😂😂😂

    • @GiannisGifas
      @GiannisGifas ปีที่แล้ว

      @@promithefs Μηδεια δαγκωτό μισώ τον Κλέωνα