In Germania , Harald Haarmann este foarte cunoscut si apreciat. Au existat si aici materiale stiintifice si documentare despre tablitele de la Tartaria. In Romania de ce nu se vorbeste despre aceasta fabuloasa descoperire??
Absolut ! St profesoara decspaniola / engleza si pot sa atest acest lucru ! Mai mult pot pronunta atat de bine , incat greu st identificati de nativi din ce tara provin si , de multe ori , st confundati cu nativii vorbitori ai limbii respective
Dupa mine e clar, pimul scris din lume e cel de la tartaria e posibil ca sa se gaseasca in lume unul mai vechi dar momentan asta e cel mai vechi. Si nu numai, dar si in judetele Iasi, Botosani si Buzau au fost descoperite inscriptii similare in piatra cu cele de la Tartaria.
inscripțiile menționate de Dvs - la Iași, Dotoșani și Buzău - trebuiesc sau date publicității largi în lumea mare, sau ascunse, ca nu cumva să le dăuneze, sau chiar să le distrugă ăștia răuvoitori, care fac totul ca să treacă sub tăcere istoria reală a neamului, inclusiv și artefactele de rigoare
Cautati canalul HungariaHistory si o sa vedeti un video unde spune ca tablietele Tartaria sunt ale lor si ca istoria lor este de 7.000 ani. :))) Ce ciuda au mongolii in ei. Nu merge sa lasi comentarii la acel video.
Trei dintre literele alfabetului runic maghiar antic sunt identice. Alte două sunt foarte asemănătoare. Colțul din stânga sus oferă un cuvânt maghiar. Românii nu au folosit niciodată aceste litere. O statuie de lut din Epoca de Piatră reprezentând o femeie are cuvântul zeu înscris pe burtă cu aceste litere. Ce simbolizează această statuie și inscripția ei?
Pe multe farfurii o sa vedeti o ramura de brad. Aceasta era o forma de scriere ca la egipteni, adica insemna sa fii verde mereu adica tanar. Apoi un cerc sau cerc in cerc care insemna sa fii insorit si luminos ca soarele. dacul dd Si pe tablitele de lut sunt aceste semne. Asa a aparut scrierea .
S-ar putea găsi mai multe surse legate de acestă scriere din Bazinul Dunării? Domnule Roxin, ați putea face o emisiune despre Tăblitele de la Vadul Rău, invitându-l pe domnul Ioniță sau eventual făcând vreu demers pentru a le analiza mai bine, pentru a fi cunoscute mai bine și de publicul larg? Sau este vreo ceva sau vreo cineva care împiedică cercetarea lor, ori eventual chiar le-ar fi făcut dispărute? Ori nu sunt tocmai ce se spune că ar fi? Domnul Ioniță are cumva fotografii cu mai multe dintre aceste tăblițe? Sau o fi fost redus și dumnealui la tăcere în vreun mod?
How come that are many cientist that affirm that other cuneiform tablets are being dated millions of years old, and you stated that this are the oldest ones and you say this are just a few thausand years old,,,
e scris runic.exista si la slavi .are 70%asemanare cu sanscritul.au tablite asemanatoare in tibet,unde scrie ca a venit o civilizatie din nord.posibil si in balcani
scrierea runică la slavi apare atât de târziu, cum își cheamă ei să le fie conte, conducător, domnitor pe Rjurik, nobil scandinav, prin evidențe din Jutlandia, adică Danemarca de azi, despre care se știe că și în perioada medievală tot încă se denumea Dacia, în mod oficial, moment fixat în scrierile timpului (Daniel Roxin a menționat-o în câteva rânduri); atsfel, trimiterea la ceea că, cică, ”și slavii avuseră scriere runică” nu este corectă, deoarece slavii deveniceră popoare cu scriere mai târziu poate decât altele, în Europa
Vă rog faceți subtitre în rusă, să poți da la por scuze la ruși să vadă. Despre tăblițele de la Sinaia tot cu subtitre în rusă, să le-o poți pune în bo .. față.
Definiția scrierii: transmiterea mesajelor dintr-o limbă cu ajutorul semnelor.Deci ca să avem scriere Danubiană dl.Haarman trebuie să arate un singur artefact care se încadrează în această definiție.Apoi faza mai timpurie premergătoare scrierii se numește proto-scriere.Presupune transmiterea unor mesaje la modul general în formă brută folosind semne dar fără ajutorul unei limbi.Nici pentru aceasta Dl.Haarman sau altcineva nu poate prezenta dovada în aria Danubiană.Mesajul este transmis pictografic sau ideografic prin ideograme, un semn reprezentând un lucru sau idee.Mai există o fază încă și mai primară în care se folosesc semne pentru a aminti ceva sau legate de chestiuni disparate diverse necunoscute.Aceste semne din urmă sunt multe și diverse putând crea impresia de scris.De fapt este o colecție de semne elementare concrete și disparate formând o "scriptură".Civilizația Danubiană a produs doar o scriptură, "Danubian Script".Cu aceste explicații realizați că există o diferență și distanță temporală între scriptură și scriere.Es unanim acceptat că primele forme de scriere au apărut în Egipt si Sumer în perioade extrem de apropiate în timp, în jurul a 3.500 ÎEN.Chiar și acestea la 3.500 ÎEN nu au fost decât proto-scriere.După sumerologii Adam Falkenstein/Ger. și Aisec Abramovici Vaiman/Rus. au constata prezența unor semne sumeriene proto-cuneiforme și au avansat câte o interpretare.Au mai afirmat că acel care a inscripționat semnele a fost iliterat, (nu știa să scrie, pe românește: era analfabet).
@@fizzaroli3 Eu cred ca mai trebuie sa asteptam ca un academician sa faca legatura intre cele doua tartarii. Strainii stiu de imperiul Tartaria, romanii stiu de tablitele de la tartaria, mai trebuie doar sa asteptam sa ajunga informatia la cei care pot sa faca ceva cu ea.
Chiat credeți că denumirea destul de recentă de Tartaria, dată de europeni pe urmele informațiilor provenite de la ruși, care numeau tătari/tărtari tot, ce le era străin și venea dinspre Est și Sud-Est; și ărecum istoria rușilor are o ”vechime” de mai puțin de o mie de ani - de la fondarea Moscovei (că istoria ceva mai veche a Kievului nu-i priveștet deloc, având ei chiar altă proveniență genetică), poate oare denumirea asta, chiar și menționață în denumirea tot actuală a unui sat românesc - Tărtăria (mă rog, hoardele lor dădeau busna și pela noi, de făceau ravagii mari, iar în sec.XIX rușii mai să-și însumeze nu doar Basarabia, ci chiar întreaga Moldovă - când contele rus Potiomkin, fostul favorit al țarinei Ekaterina II, practic era stăpânul plaiului, avându-și și ”capitala” la Iași... Astfel, putem oare considera influiențele destul de târzii, chiar și în cazul când avură loc în perioada medievală - sec.XII-XVI (tătarii de Cremeea făceau incursiuni de jaf și mai târziu, în sec.XVII-XVIII, cân se adânceau tare în teritoriul comitatelor dunărene) drept unele destuil de antice(chiar neolitice), ca să credem că putem afirma, precum că pe timpurile, când cineva confectionase aceste tăblițe, denumite convențional ”de Tărtăria” (precum e primit să se facă în mediul arheologic, dânduse numele localităților actuale - precum, de-o pildă, Cucuteni-Tripolie), acum 7,5-8 mii de ani, localitatea tot Tărtăria se numea, ba încă și acel presupus imperiu Tartariatot exista? Ba chiat și sos iute Tartar, popular în Occident, consumau (necătând că se confecționează pe bază de roșii, aduse în Europa de către Cristobal Colon abia în secolul XV)!?...
@@iulianmunteanu9392 Am văzut la un moment dat pe Wikipedia, așa mi-a fost dat să vad atunci, numele de Tartaria al satului e de 2400 de ani. Românii au găsit acum câțiva ani cea mai veche scriere în satul Tartaria, străinii caută imperiul Tartaria. Indiferent dacă dovezile sunt inventate sau reale, ele pot să devină istorie reală.
@@trackingcalin1988 ăi tre să mai fi sigur că de-a lungul a 2400 de ani tot Tărtăria se numea ”acum câțiva ani” - păi da, dacă de la 1961 încoace, când fuseseră găsite tăblițele, sunt ”câțiva” ani (că doar nu câteva secole)
Pere Adam, ia mai aventureaza-te intr-o navigare pe net si tasteaza de data asta Harald Haarmann (nu Hermann), sa vezi ce repede gasesti "asa unu". Ai uitat de la mana pana la gura cum il cheama si te iriti aici ca visam cu ochii deschisi. Dar poate ai si tu dreptatea ta, asa patesti daca nu ai rabdare sa vezi decat primele 3 minute din emisiune in care nu i s-a aratat numele pe ecran decat de nenumarate ori.. Ma intreb la ce alt filmulet ai recurs apoi pentru te asigura ca nu te forteaza sa gandesti un pic..
Faptul că spuneți că sunt ignorate de unii, cei mai aprigi contestatari ai României, sunt români, nu străini. Nici nu iau în considerare dovezi istorice măcar, ci spun doar că tot ce este românesc, nu e bun, doar ce e străin e bun. Dacă tu ești împotriva României că așa îti place ție, n-ai decât, doar că te faci de râs și în România și față de străini. Tot ce e românesc nu e bun și nu contează, serios ? Înseamnă că nici tu contezi. Din istoria României sunt multe de învățat, și din istoria recentă și din cea veche, din preistorie, a spune că nimic nu e de învățat din istoria României, înseamnă că ești tare prost. Eu consider că din trecutul României, sunt multe de învățat. Dacă tu că român, nu te interesează propria ta istoriei, atunci te interesează ce ? Nu sunt strâini împotriva României, cum sunt unii români. E aiurea. N-ai decât să contești istoria României și contestă-te și pe tine, doar că fă-o direct, contestă-te doar pe tine.
Nu e nimic bizar. E totul premeditat ca exista niste catelusi ca sa conteste c c este autentic si se cam stie cine si de ce. Pt ca iau bani multi si fara munca.
Trei dintre literele alfabetului runic maghiar antic sunt identice. Alte două sunt foarte asemănătoare. Colțul din stânga sus oferă un cuvânt maghiar. Românii nu au folosit niciodată aceste litere. O statuie de lut din Epoca de Piatră reprezentând o femeie are cuvântul zeu înscris pe burtă cu aceste litere. Ce simbolizează această statuie și inscripția ei?
Un preistoric de demult, de pe când lumea de-abia se năștea, de urmau să mai treacă oareșce milenii până la Adam și Eva, ședea pe viitoarele plaiuri carpatine cu nește pietre de lut în mână. Era de 1 aprilie da' el nu știa că nu se inventase calendaru', nici macar cel dacic, al' de-i mai precis și decât al' maiaș, de îl folosește, cică, și NASA... Și nu știa nici că peste vreo 25.000 de ani, locul se va numi "TĂRTĂRIA", da' ce-i păsa lui?? Și cum ședea el așa, și pierdea vremea, se gândi la o șotie. Luă o piatră mai ascuțită și mai aprigă, și începu a scrijeli aiurea pe pietrele de lut ce le avea în mână, tot felu' de semne și figuri de-i treceau prin scăfârlie. Și cum făcea el chestia asta, se răsturna pe spate de râs și medita: "Mă tată, mă, ce-și vor screme mintea urmașii mei peste 25.000 de ani să afle ce-am „scris” eu acilea!! Te pomenești că o vor considera prima scriere din lume!!" Termină el vreo 10 pietre (s-au găsit doar trei...) și se tolăni în iarbă la umbra unui palmier (pe atunci erau și pe la noi, pardon, pe la ei...), fără să bea o țuica, deși îi poftea inima, că nu se inventase încă (țuica, nu inima...)... Adormi liniștit îngăimând, doar pentru sine, un cânticel despre ceva ce se va întâmpla "la umbra nucului bătrân", și adurmi îndelung că, pe atunci, era multă liniște!! Nici măcar munca nu se inventase!!
....dacă ar fi (scrijelat) așa, pe turta de lut cu dialect oltenesc precum te exprimi in text, nu s-ar mai fi (chinuit) oamenii vremurilor noastre să le descifreze....! Ar fi fost (evident) din prima....NU ?
Să fii sănătos..! Îmi plac foarte mult ardelenii. Textul este plin de haz și este scris litetar , dar m-a derutat cuvântul " acilea"..! De ce nu scriți o carte, aveți talent...! PAROL. !
@@tincutaboza2859 Draga Tincuta, pana una-alta, nu s-a dovedit ca acele scrijelaturi ar fi o scriere!! Nu sunt nici in masura sa neg asta, dar sunt satul de tot felu' de frectii cum ca de pe aceste meleaguri au plecat toate, ca noi suntem "buricul" planetei, ca dacii cunosteau teleportarea si calatoria in timp!! Ba mai mult, ei au descoperit America inainte de Columb (de fapt au fost vikingii care nu prea erau daci...). Mai apar alte aberatzii cum ca fara Romania nu exista civilizatzia umana (Petrache Poearu cu "stiloiul" lui far' de care omenirea uita sa scrie si Nadina cu zece la barna...). Poate ai inteles pozitia mea!!! Te pup!!!
Is this the daco archaic language ??? You can find alll over the world > Samos , Karpathos , Kos islands , Bab-ilo , Arpad , Arad , Uru-Solyma , Bihar , Bator , Tokai ++ 1000,s more .... or sorry they magyar ??? shame !!
SO ?? Serbians went around the world to name the places I wrote before ?? or UFO,s ?? like //York - New York // --REAL PEOPLE naming places and not Ad-Hoc but with reason !!! But my comment including ONLY MAGYAR namers !!!
+Huszar 63 lol bro, you can't stand the fact thay these ancient tablets are dacic? they got nothing to do with you since you were here for 1000 years only
Fight !! over who is older Dacians or Serbians !! -If you have energy left go to SORBONNE university 1977 study for ancient ethimons (ROOTS ) #1 MAGYAR , 68 % ,Turkish 26 % rest ??greek ,latin, hebrew even SANSKRIT around 10% ..Write Sorbonne with the question what language on the tablets ??? Dacian , serbian not even on the list !!!!
Cinste celor informati, curajoși si doritori să scoată adevărul la iveală!
In Germania , Harald Haarmann este foarte cunoscut si apreciat. Au existat si aici materiale stiintifice si documentare despre tablitele de la Tartaria. In Romania de ce nu se vorbeste despre aceasta fabuloasa descoperire??
Se vorbeste... dar nu chiar in mod OFICIAL!
Acest fapt ar explica de ce românul are aceasta uşurinţa la invãţatul altor limbi, o uşurinţã net superioara altor popoare
Absolut ! St profesoara decspaniola / engleza si pot sa atest acest lucru ! Mai mult pot pronunta atat de bine , incat greu st identificati de nativi din ce tara provin si , de multe ori , st confundati cu nativii vorbitori ai limbii respective
Dupa mine e clar, pimul scris din lume e cel de la tartaria e posibil ca sa se gaseasca in lume unul mai vechi dar momentan asta e cel mai vechi. Si nu numai, dar si in judetele Iasi, Botosani si Buzau au fost descoperite inscriptii similare in piatra cu cele de la Tartaria.
inscripțiile menționate de Dvs - la Iași, Dotoșani și Buzău - trebuiesc sau date publicității largi în lumea mare, sau ascunse, ca nu cumva să le dăuneze, sau chiar să le distrugă ăștia răuvoitori, care fac totul ca să treacă sub tăcere istoria reală a neamului, inclusiv și artefactele de rigoare
Sunteti cei mai tari❤
Please subtitles english or russia or czech or slovakia.
Or romania at least.
Thanks...
Ce contributie a avut paul Tonciulescu la studiul tablitelor?
Cautati canalul HungariaHistory si o sa vedeti un video unde spune ca tablietele Tartaria sunt ale lor si ca istoria lor este de 7.000 ani. :))) Ce ciuda au mongolii in ei. Nu merge sa lasi comentarii la acel video.
Nu m-aș mira . Luna teritoriu unguresc . Este al lor dinainte de a exista .
Trei dintre literele alfabetului runic maghiar antic sunt identice. Alte două sunt foarte asemănătoare. Colțul din stânga sus oferă un cuvânt maghiar. Românii nu au folosit niciodată aceste litere. O statuie de lut din Epoca de Piatră reprezentând o femeie are cuvântul zeu înscris pe burtă cu aceste litere. Ce simbolizează această statuie și inscripția ei?
Pe multe farfurii o sa vedeti o ramura de brad.
Aceasta era o forma de scriere ca la egipteni, adica insemna sa fii verde mereu adica tanar.
Apoi un cerc sau cerc in cerc care insemna sa fii insorit si luminos ca soarele.
dacul dd
Si pe tablitele de lut sunt aceste semne.
Asa a aparut scrierea .
S-ar putea găsi mai multe surse legate de acestă scriere din Bazinul Dunării?
Domnule Roxin, ați putea face o emisiune despre Tăblitele de la Vadul Rău, invitându-l pe domnul Ioniță sau eventual făcând vreu demers pentru a le analiza mai bine, pentru a fi cunoscute mai bine și de publicul larg? Sau este vreo ceva sau vreo cineva care împiedică cercetarea lor, ori eventual chiar le-ar fi făcut dispărute? Ori nu sunt tocmai ce se spune că ar fi?
Domnul Ioniță are cumva fotografii cu mai multe dintre aceste tăblițe? Sau o fi fost redus și dumnealui la tăcere în vreun mod?
acest tip spune ca una din tablite este un calendar th-cam.com/video/kgBfTx8I2dM/w-d-xo.html si ne explica cum sa il folosim.... ce zici daniel?
Dar acum mai exista artefactele la Cluj? Oare nu le fac dispărute în 2023
Inima de latex❤️
Tot ce e descoperit si e de o importanta exceptionala e fals. Ciudat, nu?
How come that are many cientist that affirm that other cuneiform tablets are being dated millions of years old, and you stated that this are the oldest ones and you say this are just a few thausand years old,,,
Oldest writing, not oldest human artistic shapes. Don't get them mixed
e scris runic.exista si la slavi .are 70%asemanare cu sanscritul.au tablite asemanatoare in tibet,unde scrie ca a venit o civilizatie din nord.posibil si in balcani
scrierea runică la slavi apare atât de târziu, cum își cheamă ei să le fie conte, conducător, domnitor pe Rjurik, nobil scandinav, prin evidențe din Jutlandia, adică Danemarca de azi, despre care se știe că și în perioada medievală tot încă se denumea Dacia, în mod oficial, moment fixat în scrierile timpului (Daniel Roxin a menționat-o în câteva rânduri); atsfel, trimiterea la ceea că, cică, ”și slavii avuseră scriere runică” nu este corectă, deoarece slavii deveniceră popoare cu scriere mai târziu poate decât altele, în Europa
Este vorba de imperiul Tartaria !Care a venit din nord si s-au asezat in China unii in gurile Dunarii !
Vă rog faceți subtitre în rusă, să poți da la por scuze la ruși să vadă. Despre tăblițele de la Sinaia tot cu subtitre în rusă, să le-o poți pune în bo .. față.
Definiția scrierii: transmiterea mesajelor dintr-o limbă cu ajutorul semnelor.Deci ca să avem scriere Danubiană dl.Haarman trebuie să arate un singur artefact care se încadrează în această definiție.Apoi faza mai timpurie premergătoare scrierii se numește proto-scriere.Presupune transmiterea unor mesaje la modul general în formă brută folosind semne dar fără ajutorul unei limbi.Nici pentru aceasta Dl.Haarman sau altcineva nu poate prezenta dovada în aria Danubiană.Mesajul este transmis pictografic sau ideografic prin ideograme, un semn reprezentând un lucru sau idee.Mai există o fază încă și mai primară în care se folosesc semne pentru a aminti ceva sau legate de chestiuni disparate diverse necunoscute.Aceste semne din urmă sunt multe și diverse putând crea impresia de scris.De fapt este o colecție de semne elementare concrete și disparate formând o "scriptură".Civilizația Danubiană a produs doar o scriptură, "Danubian Script".Cu aceste explicații realizați că există o diferență și distanță temporală între scriptură și scriere.Es unanim acceptat că primele forme de scriere au apărut în Egipt si Sumer în perioade extrem de apropiate în timp, în jurul a 3.500 ÎEN.Chiar și acestea la 3.500 ÎEN nu au fost decât proto-scriere.După sumerologii Adam Falkenstein/Ger. și Aisec Abramovici Vaiman/Rus. au constata prezența unor semne sumeriene proto-cuneiforme și au avansat câte o interpretare.Au mai afirmat că acel care a inscripționat semnele a fost iliterat, (nu știa să scrie, pe românește: era analfabet).
Oare are vreo legatura cu Imperiul Tartaria?
Da,dar ne ascund adevarul!
@@fizzaroli3 Eu cred ca mai trebuie sa asteptam ca un academician sa faca legatura intre cele doua tartarii. Strainii stiu de imperiul Tartaria, romanii stiu de tablitele de la tartaria, mai trebuie doar sa asteptam sa ajunga informatia la cei care pot sa faca ceva cu ea.
Chiat credeți că denumirea destul de recentă de Tartaria, dată de europeni pe urmele informațiilor provenite de la ruși, care numeau tătari/tărtari tot, ce le era străin și venea dinspre Est și Sud-Est; și ărecum istoria rușilor are o ”vechime” de mai puțin de o mie de ani - de la fondarea Moscovei (că istoria ceva mai veche a Kievului nu-i priveștet deloc, având ei chiar altă proveniență genetică), poate oare denumirea asta, chiar și menționață în denumirea tot actuală a unui sat românesc - Tărtăria (mă rog, hoardele lor dădeau busna și pela noi, de făceau ravagii mari, iar în sec.XIX rușii mai să-și însumeze nu doar Basarabia, ci chiar întreaga Moldovă - când contele rus Potiomkin, fostul favorit al țarinei Ekaterina II, practic era stăpânul plaiului, avându-și și ”capitala” la Iași... Astfel, putem oare considera influiențele destul de târzii, chiar și în cazul când avură loc în perioada medievală - sec.XII-XVI (tătarii de Cremeea făceau incursiuni de jaf și mai târziu, în sec.XVII-XVIII, cân se adânceau tare în teritoriul comitatelor dunărene) drept unele destuil de antice(chiar neolitice), ca să credem că putem afirma, precum că pe timpurile, când cineva confectionase aceste tăblițe, denumite convențional ”de Tărtăria” (precum e primit să se facă în mediul arheologic, dânduse numele localităților actuale - precum, de-o pildă, Cucuteni-Tripolie), acum 7,5-8 mii de ani, localitatea tot Tărtăria se numea, ba încă și acel presupus imperiu Tartariatot exista?
Ba chiat și sos iute Tartar, popular în Occident, consumau (necătând că se confecționează pe bază de roșii, aduse în Europa de către Cristobal Colon abia în secolul XV)!?...
@@iulianmunteanu9392 Am văzut la un moment dat pe Wikipedia, așa mi-a fost dat să vad atunci, numele de Tartaria al satului e de 2400 de ani. Românii au găsit acum câțiva ani cea mai veche scriere în satul Tartaria, străinii caută imperiul Tartaria. Indiferent dacă dovezile sunt inventate sau reale, ele pot să devină istorie reală.
@@trackingcalin1988 ăi tre să mai fi sigur că de-a lungul a 2400 de ani tot Tărtăria se numea
”acum câțiva ani” - păi da, dacă de la 1961 încoace, când fuseseră găsite tăblițele, sunt ”câțiva” ani (că doar nu câteva secole)
Pere Adam, ia mai aventureaza-te intr-o navigare pe net si tasteaza de data asta Harald Haarmann (nu Hermann), sa vezi ce repede gasesti "asa unu". Ai uitat de la mana pana la gura cum il cheama si te iriti aici ca visam cu ochii deschisi. Dar poate ai si tu dreptatea ta, asa patesti daca nu ai rabdare sa vezi decat primele 3 minute din emisiune in care nu i s-a aratat numele pe ecran decat de nenumarate ori.. Ma intreb la ce alt filmulet ai recurs apoi pentru te asigura ca nu te forteaza sa gandesti un pic..
Faptul că spuneți că sunt ignorate de unii, cei mai aprigi contestatari ai României, sunt români, nu străini. Nici nu iau în considerare dovezi istorice măcar, ci spun doar că tot ce este românesc, nu e bun, doar ce e străin e bun. Dacă tu ești împotriva României că așa îti place ție, n-ai decât, doar că te faci de râs și în România și față de străini. Tot ce e românesc nu e bun și nu contează, serios ? Înseamnă că nici tu contezi. Din istoria României sunt multe de învățat, și din istoria recentă și din cea veche, din preistorie, a spune că nimic nu e de învățat din istoria României, înseamnă că ești tare prost. Eu consider că din trecutul României, sunt multe de învățat. Dacă tu că român, nu te interesează propria ta istoriei, atunci te interesează ce ? Nu sunt strâini împotriva României, cum sunt unii români. E aiurea. N-ai decât să contești istoria României și contestă-te și pe tine, doar că fă-o direct, contestă-te doar pe tine.
Nu e nimic bizar. E totul premeditat ca exista niste catelusi ca sa conteste c c este autentic si se cam stie cine si de ce. Pt ca iau bani multi si fara munca.
Trei dintre literele alfabetului runic maghiar antic sunt identice. Alte două sunt foarte asemănătoare. Colțul din stânga sus oferă un cuvânt maghiar. Românii nu au folosit niciodată aceste litere. O statuie de lut din Epoca de Piatră reprezentând o femeie are cuvântul zeu înscris pe burtă cu aceste litere. Ce simbolizează această statuie și inscripția ei?
Un preistoric de demult, de pe când lumea
de-abia se năștea, de urmau să mai treacă oareșce milenii până la Adam și Eva,
ședea pe viitoarele plaiuri carpatine cu nește pietre de lut în mână. Era de 1
aprilie da' el nu știa că nu se inventase calendaru', nici macar cel dacic, al'
de-i mai precis și decât al' maiaș, de îl folosește, cică, și NASA... Și nu
știa nici că peste vreo 25.000 de ani, locul se va numi "TĂRTĂRIA",
da' ce-i păsa lui?? Și cum ședea el așa, și pierdea vremea, se gândi la o
șotie. Luă o piatră mai ascuțită și mai aprigă, și începu a scrijeli aiurea pe
pietrele de lut ce le avea în mână, tot felu' de semne și figuri de-i treceau
prin scăfârlie. Și cum făcea el chestia asta, se răsturna pe spate de râs și
medita: "Mă tată, mă, ce-și vor screme mintea urmașii mei peste 25.000 de
ani să afle ce-am „scris” eu acilea!! Te pomenești că o vor considera prima scriere
din lume!!" Termină el vreo 10 pietre (s-au găsit doar trei...) și se tolăni
în iarbă la umbra unui palmier (pe atunci erau și pe la noi, pardon, pe la
ei...), fără să bea o țuica, deși îi poftea inima, că nu se inventase încă (țuica,
nu inima...)... Adormi liniștit îngăimând, doar pentru sine, un cânticel despre
ceva ce se va întâmpla "la umbra nucului bătrân", și adurmi îndelung
că, pe atunci, era multă liniște!! Nici măcar munca nu se inventase!!
....dacă ar fi (scrijelat) așa, pe turta de lut cu dialect oltenesc precum te exprimi in text, nu s-ar mai fi (chinuit) oamenii vremurilor noastre să le descifreze....! Ar fi fost (evident) din prima....NU ?
@@tincutaboza2859 Sunt ardelean!!
Să fii sănătos..! Îmi plac foarte mult ardelenii. Textul este plin de haz și este scris litetar , dar m-a derutat cuvântul " acilea"..! De ce nu scriți o carte, aveți talent...! PAROL. !
@@tincutaboza2859 Draga Tincuta, pana una-alta, nu s-a dovedit ca acele scrijelaturi ar fi o scriere!! Nu sunt nici in masura sa neg asta, dar sunt satul de tot felu' de frectii cum ca de pe aceste meleaguri au plecat toate, ca noi suntem "buricul" planetei, ca dacii cunosteau teleportarea si calatoria in timp!! Ba mai mult, ei au descoperit America inainte de Columb (de fapt au fost vikingii care nu prea erau daci...). Mai apar alte aberatzii cum ca fara Romania nu exista civilizatzia umana (Petrache Poearu cu "stiloiul" lui far' de care omenirea uita sa scrie si Nadina cu zece la barna...). Poate ai inteles pozitia mea!!! Te pup!!!
Is this the daco archaic language ??? You can find alll over the world > Samos , Karpathos , Kos islands , Bab-ilo , Arpad , Arad , Uru-Solyma , Bihar , Bator , Tokai ++ 1000,s more .... or sorry they magyar ??? shame !!
+Huszar 63 Daco archaic is the Serbian language!
SO ?? Serbians went around the world to name the places I wrote before ?? or UFO,s ?? like //York - New York // --REAL PEOPLE naming places and not Ad-Hoc but with reason !!! But my comment including ONLY MAGYAR namers !!!
+Huszar 63 lol bro, you can't stand the fact thay these ancient tablets are dacic? they got nothing to do with you since you were here for 1000 years only
+GTO Add
Dacans are Serbs they spoke Serbian language and wrote Serbians Scriptt..
This tablets prove it...
Serbs are here 7524 years...
Fight !! over who is older Dacians or Serbians !! -If you have energy left go to SORBONNE university 1977 study for ancient ethimons (ROOTS ) #1 MAGYAR , 68 % ,Turkish 26 % rest ??greek ,latin, hebrew even SANSKRIT around 10% ..Write Sorbonne with the question what language on the tablets ??? Dacian , serbian not even on the list !!!!