Nihayet depremle ilgili olarak jeologları değil de mühendisleri çıkarmışsınız... Alper hocamı burada görmek de değişik oldu. Sanki dersi TH-cam'dan açmışım gibi hissettim. Elbette genel anlamda giriş seviyesi bilgiler verdiler ama halkı bilgilendirmek için yapılan bir programda bu detay seviyesi gayet normal. Not: Jeologları küçümsüyor falan değilim. Depremin nasıl olduğu ve olacağını açıklamak için onlar kadar yetkin insanlar yok. Ama depremin sadece nasıl olacağını bilmek, ona karşı hazır olmak için bir şey ifade etmez.
"Biz bu çalışmaları belediyeye sunduk. Durumun vahametinden korkup devamını istemediler. Anadolu yakasına geçemeden çalışma bitti." "Çalışmanın sonuçlarını belediyeye sunduk. 'Bu bizim altına girebileceğimiz bir problem değil.' diye düşündüler herhalde ve çalışma durdu." Hepsi anayasal suç. Vatandaşın can ve mal güvenliğini, tehlikenin en açık ve net bildirildiği durumda bile zerre kadar önemsememekle aynı yere çıkan bir tavır içinde olmak. Bilimi önemsememek. Teori: "Herkes istediği şeye inanabilir. Özgür bir ülkedeyiz. Ama senin inandıkların bilimle çelişiyorsa ve sana politik güç veriliyorsa bu, bir ülke için en büyük felaket reçetesidir." Neil deGrasse Tyson Pratik: Türkiye
Hastaneler .... İstanbul'un her semtinde en az 1 sismik izolasyonlu (yani deprem sonrası işlevselliğini koruyacak) hastane olması gerekiyor. Ayrıca çoğumuzun gidemediği ama deprem sonrası çok önemli olacak milyarlarca liranın döndüğü özel hastanelerin hiç birinde sismik izolasyon yok diye bir bilgi okudum, umarım doğru değildir.
Yine son derece faydalı bir program oldu.Bilmediğin pek çok şeyi öğrendim.Üstelik uygun fiyatlara çok kolay önlemler alınabileceğinide gördük.Gerekli derslerin çıkarılıp uygulanması gerekli.
Bu program bir nebzede olsa içimi rahatlattı. Özet şu: 1- Deprem yönetmeliği, teknolojisi ve veri toplamada dünyadan geride değiliz. Hatta depreme dayanıklılkk konusunda dereceye girmiş binalarımızda var. 2- Deprem yönetimi konusunda denetlemede ve uygulamada yetersiziz.
Akademik olarak elbette geride değiliz. İnşaat mühendisliği bölümü olarak İTÜ ve ODTÜ dünyanın ilk 100-150 üniversitesindendir ve bu sıralama bütün bölümler içerisinde en yüksek olanlardandır (deprem, yapı, mekanik, yapı malzemesi, geoteknik ve yapı işletmesi dalları inşaat mühendisliğinin alt program dallarıdır. Farklı kürsüleridir). Boğaziçi'nin de kadrosunun çoğunluğu zaten yine bu iki üniversiteden gelmektedir (prof.'ların çoğu oralardan gelmedir). Yani genel sıralamada ilk 500'de bile yokuz maalesef ama bu her bölüm için geçerli değil. Ancak sorun zaten yetişmiş insanın olmamasından değil, dediğinin yapılmamasında. Taze bir deprem mühendisi olarak Türkiye'de değil Japonya'da ve Florida'da iş buldum. İşte siz düşünün liyakati.
@@ulasmertcansahin5173 yurtdışına gitmeyi siz mi istiyorsunuz yoksa Türkiye'de kalmak isteyip emcburen mi gidiyorsunuz? ben de sönümleyicilerle ilgili tez hazırlıyorum,durum o kadar mı ümitsiz?
@@andromeda45 kardeşim durum çok kötü, sektör bitik durumda. Torpili olmayan benim gibi arkadaşlarım ya argör oldu ya da kötü şartlar altında çalışmaya başladı. Elbette şansı daha iyi olup güzel koşullarda ve ücrette çalışan da vardır kayırma olmadan. Ama oran o kadar düşük ki bir anlamı yok. Florida'da olan bir hocamın tavsiyesiyle gelen bir iş oldu (yani bir nevi kayırma diyebiliriz maalesef...). Japonya'daki çok şaşırtıcı oldu. Ben üniversitede şöyle böyle öğrenmeye çalışmıştım ama başlangıç seviyesindeyim yani Japoncada. Hiç ümidim olmadan yazdım ve onların dilinde yazıp başvurmak çok hoşlarına gitmiş. Yetiştirmek üzere deprem mühendisi olarak kabul ettiler ama önce dil okuluna gidicem vs vs. Bir yandan bunlar olurken Türkiye'de de mühendislik dışında bir fırsat geldi ama şartları çok iyi. Arada kalmış durumdayım anlayacağın, mezun olduğum andan beri ilk kez seçecek pozisyona geldim. Ancak lisans biteli 2 sene oldu ve bu süreci neredeyse tamamı karanlıktı. Doğruya doğru, asgari ücretle haftada 6 gün çalışmamı teklif eden görüşmeler yaşadım ve maalesef bunlardan kötüleri de vardı. Yine de yaşadıklarımın devamını da anlattım ki umutlarını tamamen yok etme.
@@ulasmertcansahin5173 biliyorum benim menzun olduğum 10 sene oldu, doktoram bitmek üzere, piyasada sadece 2,5 sene çalışıp doktoraya kaçarcasına atladım. ar gör olmak ta zor artık benim için ,ama benim emrak ettiğim bir deprem mühendisi nasıl Türkiyede iş bulamaz ? mesela damptech firması ,hiç duydu nmu sönümleyici üretiyor danimarka firması ve türkiyede iş yapıyor.
@@ulasmertcansahin5173 amacım , bi kaç senedir piyasada yokum,eğer akademisyen olamassam şu bilgilerim piyasada işe yarar mı, onu anlamak ..yani iş yok derken, mesela 2012de istanbulda bi kamu binası sönümleyiciyle güçlendirildi, normal mühendisler yapamayacağı için akdemisyenlerin de çinde bulunduğu bi grup yaptı, artık öyle işlere şirketler ehvesli değil mi manasında soruyurum..belki o zaman piyasa daha iyidi,bilemiyorum, bi kaç senedir piyasada yokum da
İlk 10 dk da, İzmir için deprem den bahsedildi, kamu binaları ile ilgili konuşuldu. Şimdi salgın hastalık gibi deniyor (11. dakika). Bu gün (1 yıl sonra), İzmir'de deprem yaşandı, İstanbul için bekleniyor, korona virüsü pandemi boyutunda 😅
Şunu gördüm, Fatih Altayli soruyor. İşçiler, kafalar, ustaların durumu. Hocalar gecuştirdiler. Kendilerine pazar oluşturma peşindeler. Almanyada Usta olarak yetkili olabilmek için en az beş yıllık bir eğitim süreci gerekiyor.
C30 beton, C35 beton gibi tabirlerdeki sayilarin ifade ettigi sey beton dayanikliligidir ve birimi, 24:25 civarinda MPa ile gosterilen beton dayaniklilik birimi megapascal'in ta kendisidir. Bu baglamda C35 beton, grafigin en sagina koyulabilecek bir beton cinsidir.
En alt katın kolonlarını komple demirden yapsak olmaz mı blok demirden aslında bütün kolonları bütün demir yapsak daha iyi olmaz mı diğer kısımlar beton ama kolonlar sadece demirden olsa olmaz mı nasıl olur ?
Ben inşaat mühendisiyim 6 yıldır çalışıyorum evet 2000 öncesini at çöpe. ama şuan yapılanları kendimiz kendimize zarar yapıyoruz. denetleme yok çalışan usta( bence değil çırak bile değil) yaptığı işin önemini hiç bilmiyor. okumuş cahiller var bide belediyelerde çalışan ya bilmiyor yada yukarıdan gelen baskıyla göz göre göre yanlışa teşvik ediyorlar.bunlar tamamen sistemsel olarak çözülmesi lazım belediyeler ruhsat vermemeli. anadolu şehrinde ki ilçe belediyelerinin denetlemesi yok parayı veren düdüğü çalar. tüm bunları geçtim vatandaş araba alırken bir sürü araştırma yapıyor expere sokuyor ama ev alırken ver parayı al evi sonra yıkıldı etti ocağıma ateş düştü. onuda geç evi olan aile dostlarımıza verdiğimiz fikirleri bile para yok deyip önemsemiyorlar. Tüm ithamlarımdan duyarlı çalışan emek veren araştıran kişi ve kurumları hariç tutuyorum bunlarda yüzde 5 i geçmez. evrak üzerinde çok iyiyiz ama uygulama sınıfta kalır. tüm bunlar neden yapılamıyor çünkü çeşmenin başındakiler çok güçlü. birde siyasi otorite kim olursa olsun iş kapsamında mühendise müdahale etmeyecek siyasi otorite belge vermeyecek ancak böyle çözeriz. genede canım memleketim her yeri ve olayı ayrı bir güzel.
Bilim insanına soracaksın, Felsefeciye soracaksın, Sanatçıya soracaksın, Sosyoloğa soracaksın ve Edebiyatçıya soracaksın aklı başında bir iş yapmak istiyorsan.
Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık'ta Soil-Structure Relation Principles of Earthquake Resistant Design derslerini alıyoruz ama mühendislerin deprem dersi almadan mezun oldukları bir düzende neler yapabiliriz bilemiyorum.
Esra Korkmaz o tyle değil, ben de menzun olurken soil structure interaction almadım, deprem mühendisliği almadım. Ama herkese zorunlu verilen betoanrme proje dersinin içerisindeki hesaplamalarda bu kavramlar geçiyor. Yani kişi en azından eşdeğer deprem yükü yöntemiyle (yönetmelikteki yöntemlerin en eskisi ve pratik olanı) elle proje yaparak menzun oluyor. ama katılıyorum, yetersiz yaklaşımdır, lisansüstünde yapı dinamiği, soil structure interaction, deprem mühendisliği öğreniyoruz.bunun çözümü bana göre inşaat mnühendisliği eğitiminin 5 seneye çıkarılmasıdır. ya da kritik yapılara lisansüstü eğitim almış kişinin imza atmasıdır.
deprem dersini alman birşey ifade etmiyor uygulama da yapılması lazım. zaten şuan programlar deprem hesaplarını yapabiliyor. elle kimse hesap yapmıyor sıkıntı olan uygulama ve denetleme
@@illusionist47 ne munasebet ama sizde anlayis kitligi var gibi. Bu programda illada olsun demedik ,olsa iyi olurdu arzumuz kisa zamanda kendisini gormek.Sizi rahatsiz eden ne?
Fatih altayli sonunda insaatcilari cikartabilmissin. Depremin olscagi artik belli dolayisi ile artik jeolog gormek istemiyoruz. Ulkemizdekaliteli insaat ve deprem muhendislerini bu programda gormek istiyoruz.
Yil 2019 ve hala depreme nasıl dayanıklı inşaat yapılır değil Neden hala depreme dayanıklı inşaatlar yapılmadı konuşulmalı. Zaman kaybı. Ayrıca halk evini inşaa etmiyor ekleriyle. Kimi aydınlatıyorsunuz ? Mimarları mı ? Mühendisleri mi ?O halde bu programı üniversite öğrencilerine yapın halka değil. Ya da isterseniz banka kredileri ile orta gelirli bir aile nasıl yeni inşaata girişim yapabilir . Fazla gereksiz bilim anlatıyorsun sanki Tv den bilim adamı yetiştirecek gibi. Belgeselcilik başka , habercilik başka.
Sen dinleme zaten. İnşaat mühendisiyim hepsini biliyorum ama senin gibi demiyorum. Halk dediğin kişleşr Bi dünya inş. Mühendisi ve öyle fazlaca detaya falan da girilmiyor. Zaten program belgesel niteliğinde olmus ki bakış açın göre değişir. Adamlar programı değiştireceğini sen ya bakış acını değiştir ya da izleme. Keşke her kanalda bu türden programlar yapılsa aptal aptal programı yerine
Ra Ba ondan herkes bahsedebilir haberler ne güne duruyor? bu program başka..eskiden Fatih altaylıya ben de kzardım ama kendini affettirdi. Ayrıca Türkiye'nin gerçek gündemi depremdir. bir beka sorunudur. lütfen portekiz imparatorluğunun lisbon depremiyle nasıl yıkıldığını araştırın. İstanbul depremle yıkılırsa işgal bile edilebiliriz. işte Asıl beka sorunu budur.
Nihayet depremle ilgili olarak jeologları değil de mühendisleri çıkarmışsınız...
Alper hocamı burada görmek de değişik oldu. Sanki dersi TH-cam'dan açmışım gibi hissettim. Elbette genel anlamda giriş seviyesi bilgiler verdiler ama halkı bilgilendirmek için yapılan bir programda bu detay seviyesi gayet normal.
Not: Jeologları küçümsüyor falan değilim. Depremin nasıl olduğu ve olacağını açıklamak için onlar kadar yetkin insanlar yok. Ama depremin sadece nasıl olacağını bilmek, ona karşı hazır olmak için bir şey ifade etmez.
Deprem mühendislerinin konuştuğu, aydınlatıcı ve çok faydalı bir program olmuş.
06.02.2023. saaat 5.34 disarda arabadan izliyom
Fatih Beyi böyle kaliteli programlar yapmasından ötürü tebrik ediyorum...
"Biz bu çalışmaları belediyeye sunduk. Durumun vahametinden korkup devamını istemediler. Anadolu yakasına geçemeden çalışma bitti."
"Çalışmanın sonuçlarını belediyeye sunduk. 'Bu bizim altına girebileceğimiz bir problem değil.' diye düşündüler herhalde ve çalışma durdu."
Hepsi anayasal suç. Vatandaşın can ve mal güvenliğini, tehlikenin en açık ve net bildirildiği durumda bile zerre kadar önemsememekle aynı yere çıkan bir tavır içinde olmak. Bilimi önemsememek.
Teori: "Herkes istediği şeye inanabilir. Özgür bir ülkedeyiz. Ama senin inandıkların bilimle çelişiyorsa ve sana politik güç veriliyorsa bu, bir ülke için en büyük felaket reçetesidir." Neil deGrasse Tyson
Pratik: Türkiye
inanılmaz bir program olmuş, inşaat mühendisliği öğrencileri dikkatle dinlemeli
Hastaneler .... İstanbul'un her semtinde en az 1 sismik izolasyonlu (yani deprem sonrası işlevselliğini koruyacak) hastane olması gerekiyor. Ayrıca çoğumuzun gidemediği ama deprem sonrası çok önemli olacak milyarlarca liranın döndüğü özel hastanelerin hiç birinde sismik izolasyon yok diye bir bilgi okudum, umarım doğru değildir.
Her şey için teşekkürler.
Fatih abi senin şu memlekete yaptığın hizmet anlatmakla bitmez genç nesil bilimle tanıştı sayende saol var ol
İzmir depremi 1 ay önce oldu ve yine unutuldu. Canımız bu kadar kıymetsiz.
Kediler Allah tarafından insanlara yardımcı olmak için yaratılmıştır. Bir deprem öncesinde hissederek sahiplerini uyarırlar
Yine son derece faydalı bir program oldu.Bilmediğin pek çok şeyi öğrendim.Üstelik uygun fiyatlara çok kolay önlemler alınabileceğinide gördük.Gerekli derslerin çıkarılıp uygulanması gerekli.
Bilimi ciddiye almayan bir toplumuz, bu yüzden başımıza ne gelse haktır diye düşünüyorum.
ben de öyle düşünüyorum anaksimandros.
ok boomer
Müthiş bir program olmuş gerçekten. Fatih bey 4 yıl aradan sonra ekibi tekrar toplar mı acaba?
Bu program bir nebzede olsa içimi rahatlattı. Özet şu:
1- Deprem yönetmeliği, teknolojisi ve veri toplamada dünyadan geride değiliz. Hatta depreme dayanıklılkk konusunda dereceye girmiş binalarımızda var.
2- Deprem yönetimi konusunda denetlemede ve uygulamada yetersiziz.
Akademik olarak elbette geride değiliz. İnşaat mühendisliği bölümü olarak İTÜ ve ODTÜ dünyanın ilk 100-150 üniversitesindendir ve bu sıralama bütün bölümler içerisinde en yüksek olanlardandır (deprem, yapı, mekanik, yapı malzemesi, geoteknik ve yapı işletmesi dalları inşaat mühendisliğinin alt program dallarıdır. Farklı kürsüleridir). Boğaziçi'nin de kadrosunun çoğunluğu zaten yine bu iki üniversiteden gelmektedir (prof.'ların çoğu oralardan gelmedir). Yani genel sıralamada ilk 500'de bile yokuz maalesef ama bu her bölüm için geçerli değil.
Ancak sorun zaten yetişmiş insanın olmamasından değil, dediğinin yapılmamasında. Taze bir deprem mühendisi olarak Türkiye'de değil Japonya'da ve Florida'da iş buldum. İşte siz düşünün liyakati.
@@ulasmertcansahin5173 yurtdışına gitmeyi siz mi istiyorsunuz yoksa Türkiye'de kalmak isteyip emcburen mi gidiyorsunuz? ben de sönümleyicilerle ilgili tez hazırlıyorum,durum o kadar mı ümitsiz?
@@andromeda45 kardeşim durum çok kötü, sektör bitik durumda. Torpili olmayan benim gibi arkadaşlarım ya argör oldu ya da kötü şartlar altında çalışmaya başladı. Elbette şansı daha iyi olup güzel koşullarda ve ücrette çalışan da vardır kayırma olmadan. Ama oran o kadar düşük ki bir anlamı yok.
Florida'da olan bir hocamın tavsiyesiyle gelen bir iş oldu (yani bir nevi kayırma diyebiliriz maalesef...). Japonya'daki çok şaşırtıcı oldu. Ben üniversitede şöyle böyle öğrenmeye çalışmıştım ama başlangıç seviyesindeyim yani Japoncada. Hiç ümidim olmadan yazdım ve onların dilinde yazıp başvurmak çok hoşlarına gitmiş. Yetiştirmek üzere deprem mühendisi olarak kabul ettiler ama önce dil okuluna gidicem vs vs. Bir yandan bunlar olurken Türkiye'de de mühendislik dışında bir fırsat geldi ama şartları çok iyi. Arada kalmış durumdayım anlayacağın, mezun olduğum andan beri ilk kez seçecek pozisyona geldim.
Ancak lisans biteli 2 sene oldu ve bu süreci neredeyse tamamı karanlıktı. Doğruya doğru, asgari ücretle haftada 6 gün çalışmamı teklif eden görüşmeler yaşadım ve maalesef bunlardan kötüleri de vardı. Yine de yaşadıklarımın devamını da anlattım ki umutlarını tamamen yok etme.
@@ulasmertcansahin5173 biliyorum benim menzun olduğum 10 sene oldu, doktoram bitmek üzere, piyasada sadece 2,5 sene çalışıp doktoraya kaçarcasına atladım. ar gör olmak ta zor artık benim için ,ama benim emrak ettiğim bir deprem mühendisi nasıl Türkiyede iş bulamaz ? mesela damptech firması ,hiç duydu nmu sönümleyici üretiyor danimarka firması ve türkiyede iş yapıyor.
@@ulasmertcansahin5173 amacım , bi kaç senedir piyasada yokum,eğer akademisyen olamassam şu bilgilerim piyasada işe yarar mı, onu anlamak ..yani iş yok derken, mesela 2012de istanbulda bi kamu binası sönümleyiciyle güçlendirildi, normal mühendisler yapamayacağı için akdemisyenlerin de çinde bulunduğu bi grup yaptı, artık öyle işlere şirketler ehvesli değil mi manasında soruyurum..belki o zaman piyasa daha iyidi,bilemiyorum, bi kaç senedir piyasada yokum da
çok iyi programdı.. teşekkürler..
Deprem olduktan sonra jeolog, bina yıkıldıktan sonra mühendis oluyoruz güzel ülkemde...
İlk 10 dk da, İzmir için deprem den bahsedildi, kamu binaları ile ilgili konuşuldu. Şimdi salgın hastalık gibi deniyor (11. dakika). Bu gün (1 yıl sonra), İzmir'de deprem yaşandı, İstanbul için bekleniyor, korona virüsü pandemi boyutunda 😅
Hisset misler sanki
çok teşekkürler, çok bilgi verici bir program oldu...
Şunu gördüm, Fatih Altayli soruyor.
İşçiler, kafalar, ustaların durumu.
Hocalar gecuştirdiler.
Kendilerine pazar oluşturma peşindeler.
Almanyada Usta olarak yetkili olabilmek için en az beş yıllık bir eğitim süreci gerekiyor.
C30 beton, C35 beton gibi tabirlerdeki sayilarin ifade ettigi sey beton dayanikliligidir ve birimi, 24:25 civarinda MPa ile gosterilen beton dayaniklilik birimi megapascal'in ta kendisidir. Bu baglamda C35 beton, grafigin en sagina koyulabilecek bir beton cinsidir.
c20 sağlam mı
@@donmichealcorleone916 Deprem yönetmeliği min. 25Mpa kullanılmasını söylüyor.
@@mehmetbaglars 25mpa c25 oluyor dimi
@@donmichealcorleone916 Evet C25 oluyor.
@@mehmetbaglars Hocam peki c25 4 katkı bir bina için sağlammidir
Turkiyede deprem sigortasi %60 japonya da %10 muş.Bunu da övünerek söylüyor.Bu bence bizim kendi binamiza olan guvensizligi gosterir.
evet depremi inşaat mühendisleri konuşacak. Çünkü deprem değil bina öldürüyor.
Turkiyenin tamaminin yikilip yeniden yapilmasi lazim
En alt katın kolonlarını komple demirden yapsak olmaz mı blok demirden aslında bütün kolonları bütün demir yapsak daha iyi olmaz mı diğer kısımlar beton ama kolonlar sadece demirden olsa olmaz mı nasıl olur ?
Ben inşaat mühendisiyim 6 yıldır çalışıyorum evet 2000 öncesini at çöpe. ama şuan yapılanları kendimiz kendimize zarar yapıyoruz. denetleme yok çalışan usta( bence değil çırak bile değil) yaptığı işin önemini hiç bilmiyor. okumuş cahiller var bide belediyelerde çalışan ya bilmiyor yada yukarıdan gelen baskıyla göz göre göre yanlışa teşvik ediyorlar.bunlar tamamen sistemsel olarak çözülmesi lazım belediyeler ruhsat vermemeli. anadolu şehrinde ki ilçe belediyelerinin denetlemesi yok parayı veren düdüğü çalar. tüm bunları geçtim vatandaş araba alırken bir sürü araştırma yapıyor expere sokuyor ama ev alırken ver parayı al evi sonra yıkıldı etti ocağıma ateş düştü. onuda geç evi olan aile dostlarımıza verdiğimiz fikirleri bile para yok deyip önemsemiyorlar. Tüm ithamlarımdan duyarlı çalışan emek veren araştıran kişi ve kurumları hariç tutuyorum bunlarda yüzde 5 i geçmez. evrak üzerinde çok iyiyiz ama uygulama sınıfta kalır. tüm bunlar neden yapılamıyor çünkü çeşmenin başındakiler çok güçlü. birde siyasi otorite kim olursa olsun iş kapsamında mühendise müdahale etmeyecek siyasi otorite belge vermeyecek ancak böyle çözeriz. genede canım memleketim her yeri ve olayı ayrı bir güzel.
Bilim insanına soracaksın, Felsefeciye soracaksın, Sanatçıya soracaksın, Sosyoloğa soracaksın ve Edebiyatçıya soracaksın aklı başında bir iş yapmak istiyorsan.
İnsanlığın tek seçeneği, medeniyet için Anaksimandros'un fikirlerinin izinden gitmesidir.
Şu programın izlenmesine bak ne kadar başıboş bir halk olduk
Yığma yapılar
Hazir beton
Ahşab binalar ve yangub tehlikesi
Dask yapalim bina çokerse biz ölelim finansörü hazir sigorta sirketleri devlete yukumuz yok hayat devam etsin
Şili de nasıl yapılıyorsa öyle. 8,2 de sadece camlar kırılıyor.
Dünyanın hiçbir yerinde 8.2de sadece camlar yıkılmaz eğer büyüklüğü kastediyorsanız
8.2'de yer yerinden oynar kardeşim. Yok öyle sadece camlar kırılıyor falan
@@ulasmertcansahin5173 Japonya da 9.0 büyüklüğünde hiçbir bina yıkılmadı niye mümkün değil?
16:46 cm/s olacak
Gebze Teknik Üniversitesi Mimarlık'ta
Soil-Structure Relation
Principles of Earthquake Resistant Design
derslerini alıyoruz ama mühendislerin deprem dersi almadan mezun oldukları bir düzende neler yapabiliriz bilemiyorum.
Şansınız varki Yasin Fahjan Mimarlıkta
@@spaceframesyss evet Yasin hocadan alıyoruz :)
Esra Korkmaz o tyle değil, ben de menzun olurken soil structure interaction almadım, deprem mühendisliği almadım. Ama herkese zorunlu verilen betoanrme proje dersinin içerisindeki hesaplamalarda bu kavramlar geçiyor. Yani kişi en azından eşdeğer deprem yükü yöntemiyle (yönetmelikteki yöntemlerin en eskisi ve pratik olanı) elle proje yaparak menzun oluyor. ama katılıyorum, yetersiz yaklaşımdır, lisansüstünde yapı dinamiği, soil structure interaction, deprem mühendisliği öğreniyoruz.bunun çözümü bana göre inşaat mnühendisliği eğitiminin 5 seneye çıkarılmasıdır. ya da kritik yapılara lisansüstü eğitim almış kişinin imza atmasıdır.
deprem dersini alman birşey ifade etmiyor uygulama da yapılması lazım. zaten şuan programlar deprem hesaplarını yapabiliyor. elle kimse hesap yapmıyor sıkıntı olan uygulama ve denetleme
haklisin hocam, yeni jenerasyonda sorun ust yapida degil zeminde.. ama gel gor ki kim biliyor bunlari..
bana ssi dersini parayla anlatirmisin
tsk
CELAL HOCAYI İSTİYORUZ
Ensen İocy sebep? Cahil cahil konusma Celal hoca jeolog binadan ne anlar insaat muhendisi olmali. Deprem zaten olacak deprem oldurmez bina oldurur. Insaat muhendisleri cikmali bu tarz programlara.
Ben de ayni seyi dusundum.Celal hoca gelmeli hem de en kisa zamanda.
Lot 4656 sen de mi cahildin pardon?
@@illusionist47 ne munasebet ama sizde anlayis kitligi var gibi. Bu programda illada olsun demedik ,olsa iyi olurdu arzumuz kisa zamanda kendisini gormek.Sizi rahatsiz eden ne?
Lot 4656 ustad jeologlarin bos konusmasi deprem acisindan bi fayda saglamiyor deprem oldurmez bina oldurur insaatcilarin cikmasi lazim yoksa celal hoca ciksin baska seyleri konussun o ayri daha nasil anlatayin
Yalıtımlı binalar
Muhtemel 50 bin insan depremden ölecek deniyo bu program bu kadar mı izleniyor ülke adına kaygı verici
Allah tan tek dilegim istanbul depremi sonrasinda nato gelmesin bogazimiza..
Fatih altayli sonunda insaatcilari cikartabilmissin. Depremin olscagi artik belli dolayisi ile artik jeolog gormek istemiyoruz. Ulkemizdekaliteli insaat ve deprem muhendislerini bu programda gormek istiyoruz.
Absorbe
karboncular deneye sponsor olmuş heralde :)
o önemli diil, csm elyaf ta olur önemli olan fikir..elbet biri sponsor olacak
28
1.11
Yil 2019 ve hala depreme nasıl dayanıklı inşaat yapılır değil Neden hala depreme dayanıklı inşaatlar yapılmadı konuşulmalı. Zaman kaybı. Ayrıca halk evini inşaa etmiyor ekleriyle. Kimi aydınlatıyorsunuz ? Mimarları mı ? Mühendisleri mi ?O halde bu programı üniversite öğrencilerine yapın halka değil. Ya da isterseniz banka kredileri ile orta gelirli bir aile nasıl yeni inşaata girişim yapabilir . Fazla gereksiz bilim anlatıyorsun sanki Tv den bilim adamı yetiştirecek gibi. Belgeselcilik başka , habercilik başka.
Sen dinleme zaten. İnşaat mühendisiyim hepsini biliyorum ama senin gibi demiyorum. Halk dediğin kişleşr Bi dünya inş. Mühendisi ve öyle fazlaca detaya falan da girilmiyor. Zaten program belgesel niteliğinde olmus ki bakış açın göre değişir. Adamlar programı değiştireceğini sen ya bakış acını değiştir ya da izleme. Keşke her kanalda bu türden programlar yapılsa aptal aptal programı yerine
Omurgasiz. Ekonemiden. Bahset. ABD. Mektubu dan. Bahset
Ra Ba ondan herkes bahsedebilir haberler ne güne duruyor? bu program başka..eskiden Fatih altaylıya ben de kzardım ama kendini affettirdi. Ayrıca Türkiye'nin gerçek gündemi depremdir. bir beka sorunudur. lütfen portekiz imparatorluğunun lisbon depremiyle nasıl yıkıldığını araştırın. İstanbul depremle yıkılırsa işgal bile edilebiliriz. işte Asıl beka sorunu budur.
Sus.Gerizekalı mısın?Deprem.Olursa.Görürsün.Mektubu.