AF Tercih Sohbetleri - Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
  • Merhaba,
    Argüman Fabrikası olarak farklı üniversite ve bölümlerden birçok üniversite öğrencisi ile aklınıza takılan soruları konuşuyoruz!
    Bu videodaki konuğumuz Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Ayşe Afife Karaaslan, hepinize iyi seyirler dileriz :)
    Bize ulaşın:
    argumanfabrikasi
    argumanfabrika
    iletisim@argumanfabrikasi.com

ความคิดเห็น • 20

  • @d3usxmachina
    @d3usxmachina 4 ปีที่แล้ว

    Afife ablaya bir sorum var, hazırlıktan önce ingilizce biliyor muydu? Benim İngilizcem iyi bir seviyede değil, yani ilk öğrendiğim yabancı dilim bu olacak, Fransızca hususunda endişeliyim, öğrenmek için kesinlikle çaba sarf ederim, yine de 0'dan bunu yapma fikri korkutuyor beni. Pandeminin de etkisiyle dersler online olursa daha da zor olacak sanırım). Kendisinin yorumu nedir bu konuda?

    • @afifeler
      @afifeler 4 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba Ömer Faruk. İngilizcenin iyi olması tabi ki dil öğrenmeyi daha önce tecrübe etmiş olmanla alakalı olarak fransızca öğrenme tecrübeni de etkileyecektir. Fakat hazırlıkta İngilizcesi iyi olup da hazırlıkta başarılı olamayan ya da İngilizcesi iyi olmayıp hazırlıkta oldukça başarılı olan arkadaşlarımız vardı. Karar verme aşamasında hevesin ve isteğinin gerçekten olup olmadığına ve bu işi yapmak için her gün düzenli vakit ayırabileceğinden emin olman gerekiyor bence. Öyle İngilizce bilmeyen öğrenemez gibi bir durum yok kesinlikle. Hocalar zaten fransızcayı tamamen fransızca anlatarak öğretiyor ve sınıftaki herkes de ilk defa öğreniyor oluyor genelde. Benim İngilizcem de çok iyi değildi ama hazırlığı iki sene okuma sebebim biraz ilk yıldaki temelliğimden ve düzenli çalışmamdan kaynaklı. İki sene hazırlığı da zaman kaybı olarak görmüyorum aslında ama bu kişiden kişiye değişir.
      Online dil öğretim süreci konusunu ise bu sene bizim okulda pandemiden ötürü hazırlığı bu şekilde tamamlayan arkadaşlar ile konuştuğumuzda onlar "Kendi kendimize çalışma olanağımız daha fazlaydı çünkü daha fazla vaktimiz vardı ve devamsızlıktan kalma ihtimalimiz çok düşüktü." diyerek avantajlarını "Okula gitmediğimiz için motivasyonda sıkıntı yaşadık." ve "Bağlantı probleminden ya da
      kişisel şartlardan (evdeki kişi sayısı, odanı paylaşıp paylaşmadığın, ailenle ilişkin vs.) ötürü dersi takip edemeyenler oldu." dediler ama yine de bunların hepsi bir kenara bırakıldığında online eğitimin yeterince verimli geçtiğini düşündüklerini söylediler. Bu biraz da bizim okulun hocalarının öğrencinin peşini bırakmaması ile de alakalı.
      Son tahlilde karar senin ama bence gsü'de sosyal bilimlerden bir bölüme gelirken öğrencinin karar vermesi gereken temel şey Fransızca öğrenip öğrenemeyeceği değil. Bir şekilde öğreniliyor. Hazırlıkta olmazsa lisansta öğrenirsin zaten. Karar verilmesi gereken şey akademik eğitimini Fransızca alıp almak istemediğin. Bunun senin için bir öncelik olup olmadığı daha çok.

    • @d3usxmachina
      @d3usxmachina 4 ปีที่แล้ว

      @@afifeler anladım, uzun ve ayrıntılı yanıtınız için çok teşekkür ediyorum, mutlu ettiniz. Birkaç sorum daha var, açıkçası normalde psikoloji ve pdr odaklı bir hedefe sahiptim ancak sıralamam Boğaziçi pdr için yeterli değil (13,5k), sosyolojinin sanıldığının aksine psikolojiyle çok benzer olmadığını biliyorum, burada aklıma takılan soru şu, sosyolojiyi seçtiğimde mutlu olup olamayacağımı nereden anlayabilirim? Aklınıza gelen, tavsiye edebileceğiniz bir yöntem var mı? Makale okumayı denedim, benim için sıkıcı değildi ama pişman olmamak için daha etkili bir yöntem bulmam gerekiyor diye düşünüyorum, bir soru daha soracak olursam, sosyoloji için akademik eğitimi Fransızca olarak almanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

    • @afifeler
      @afifeler 4 ปีที่แล้ว +2

      @@d3usxmachina Ne demek, estağfurullah. İnşallah her şey gönlünce olur ve süreci olabildiğince kolay atlatırsın.
      Sosyoloji bölümlerinin ders programlarına bakabilirsin üniversitelerin internet sitelerinden. Psikoloji ve Pdr bölümleri için de bakıp karşılaştırabilirsin. Hangileri ilgini daha çok çekiyor anlayabilirsin. İlerde (5-10 yıl sonra) kendini nerede görüyorsun ve dolayısıyla sosyoloji okuduğunda hayal ettiğin bu konuma ulaşabilecek misin, diye düşünebilirsin. Henüz bunu bilebilmek için erken diyebilirsin ama kafanda 5 6 seçenek bile olsa oranlama yaparak tahminde bulunmaya çalış bence eğer pdr ve psikolojiye yakın hissedersen o yönde bir tercih yaparsın. Sosyal bilimlerde genelde üniversite seçmek daha iyidir derler. Bu kişiden kişiye çok değişiklik gösterebilir tabi ama bir yandan aklında bulunsun mutlaka.
      Sosyal bilimler de İngilizce bilmeden olmaz ama zaten Gsü'de de Fransızca kredini tamamladıktan sonra İngilizce dil eğitimi almak zorundasın. Nasıl oluyor bu? Hazırlığı B1+ gibi bir seviyeyle bitiriyorsun. Lisans 1'de B2 dersi almak zorunlu sonrasında iki dönem o dersleri de geçince ikinci yabancı dil almak zorunlu. önce İngilizce. İngilizceyi geçersen almanca, ispanyolca gibi seçenekler var. Demek istediğim aslında fr + ing dilleriyle mezun ediyor öğrencisini ama dersler Fransızca tabi. Yanılmıyorsam 3 4 de İngilizce dersler de var tek tük. Okul hangi dilde eğitim alıyorsan o dilde sana akademik yetkinlik veriyor tabi ama alanda derinleşmek için sen mutlaka Türkçe, İngilizce okumalarla kendini desteklemelisin. Bu kesin bir şey. Akademi düşünüyorsan bunu bilerek gelmen lazım. Fransızca başlarda engel olabiliyor çünkü doğal olarak öyle bir sene hazırlıkla hemen akademik yetkinliğe ulaşılamıyor tabi ve bölümde derinleşmek hemen mümkün değil ekstra okumalarla desteklemedikçe bu bir dezavantaj sayılabilir. Dili başka türlü dışardn öğrenmek daha zor olduğu için de zaten öğrenciler zahmetli olan bu yolu seçiyor genelde ama mezun olduktan sonra avantaja çevirmen de mümkün fransızcayı.

    • @d3usxmachina
      @d3usxmachina 4 ปีที่แล้ว

      @@afifeler gelecekte yönelmek istediğim alan aslında endüstriyel ve örgütsel psikoloji alanıydı, uluslararası bir şirkette iyi bir konumda yer almak istiyordum, aynısını sosyoloji bölümüyle de yapabileceğimi düşünüyorum bundan dolayı sosyoloji de benim için geçerli bir seçenek, en azından bu açıdan. Derslerine de bakacağım en yakın zamanda, teşekkür ederim.
      Evet, ikinci dili öğrendiğimizi araştırdığımda görmüştüm ve çok gerekli gerçekten, yani buradaki dezavantaj, İngilizceyi öğrenene kadar, bölüm ile ilişkin İngilizce dilinde yazılmış makalelere biraz uzak kalmak, doğru mudur? Bunun dışında sanırım herhangi bir dezavantajı yok, değil mi?

    • @d3usxmachina
      @d3usxmachina 4 ปีที่แล้ว

      @@afifeler söylediğiniz sebeple paralel olarak Galatasaray sosyoloji gönlümde yer tutuyor, sosyal bilimlerde üniversite kalitesinin önemi, bu yönden Galatasaray üniversitesi bana diğerlerinden daha çok güven veriyor. Bulunduğum sıralama garip bir sıralama olduğu için devletlerden tercih yapmaya kalktığımda çok seçenek yok karşımda (İst dışına da çıkmak istemiyorum), mesela İÜ psikoloji denemeye çalışsam, hazırlık eğitimleri yok, yazılmaması gereken bir bölüm. Bu gibi sebeplerden dolayı ve özel okullar yerine gsu'nun daha mantıklı bir tercih olabileceğini düşündüğüm için istiyorum biraz da.