Η Φιλοσοφία της Τέχνης και η Τέχνη της Φιλοσοφίας. Κωνσταντίνος Γ. Νιάρχος

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025
  • Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ, σε συνεργασία με το Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ", παρουσιάζουν τα: ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΦΙΛΟΣΟΦΊΑΣ ΠΑΡΑ ΤΩι ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩι ΑΘΗΝΩΝ 2024-2025
    . ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ
    Ομιλιτής: Κωνσταντίνος Γ. Νιάρχος
    καθηγητής φιλοσοφίας
    της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών
    Θέμα: «Η Φιλοσοφία της Τέχνης και η Τέχνη της Φιλοσοφίας»
    Το σεμινάριο έλαβε χώρα στον Φιλολογικό Σύλλογο "Παρνασσός" (πλατεία Αγ. Γεωργίου Καρύτση 8, Αθήνα).
    ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ "Διεθνής Επιστημονική Εταιρεία Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας" (Δ.Ε.Ε.Α.Ε.Φ.)
    Σωματείον "ΔΙΟΝΥΣΟΣ"
    Φιλολογικός Σύλλογος "ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ"
    Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ήταν παρούσες ως χορηγός επικοινωνίας και οπτικοακουστικής τεκμηρίωσης.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΘΕΜΑΤΟΣ
    Η αισθητική είναι η επιστήμη του καλού και αναφέρεται στην εκτενή ανάλυση της εννοίας του «ωραίου», με αναφορά στη μεταφυσική δομή της.
    Αρχίζει με την ανάλυση της εννοίας του «ωραίου» και προχωρεί στη θεώρηση της φυσικής ομορφιάς μαζί με την ωραιότητα της τέχνης.
    Η ωραιότητα της τέχνης αποτελεί το κύριο αντικείμενο της αισθητικής ερεύνης.
    Η έννοια του ωραίου ερμηνεύεται από την αίσθηση.
    Το ωραίον καθεαυτό έχει δική του ύπαρξη με μεταφυσικές προεκτάσεις.
    Από οντολογική άποψη, έργο της φιλοσοφικής αισθητικής είναι η μελέτη της ουσίας του ωραίου και της συνειδησιακής του υποστάσεως.
    Οι σχέσεις μεταξύ τέχνης και ηθικότητος απαντώνται κυρίως στα λογοτεχνικά κείμενα, όπου το έργο τέχνης δημιουργεί προβλήματα μεταφυσικού περιεχομένου, δηλαδή κατά πόσον είναι ένα «καθόλου» ή ένα παράδειγμα (αρχέτυπον), ή και ένα μερικόν αντικείμενον.
    Είναι άραγε ορθόν να θεωρηθεί το έργο τέχνης μοναδικόν ή υπάρχει η δυνατότης να δημιουργηθεί ταυτοχρόνως το ίδιο ακριβώς από πολλούς καλλιτέχνες; Υπό την έποψην αυτήν πώς επιτυγχάνεται η λειτουργικότης του μοναδικού έργου τέχνης;
    Η τέχνη της φιλοσοφίας είναι αποκλειστική ιδιότης του νου, υποστηριζομένου υπό της ορθώς λειτουργούσης συνειδησιακής προθετικότητος του φιλοσόφου νου συνεχώς ορθοτομούντος τον λόγο της φιλοσοφικής αληθείας.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
    Ο καθηγητής κος Κωνσταντίνος Νιάρχος
    Εισήχθη στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.
    Σπούδασε Ευρωπαϊκή και Πατρώα Βυζαντινή Μουσική στο Ωδείο Αθηνών.
    Πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές σπουδές στη Βυζαντινή Φιλοσοφία και τον Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (King’s College, London) και αργότερα έλαβε με άριστα το διδακτορικό του στην Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Υπηρέτησε ως λέκτορας Φιλοσοφίας και Κλασικής Φιλολογίας στο St. Peter’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και στο St. Clare’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Προσκεκλημένος Καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
    Πρόεδρος και Καθηγητής των Πανεπιστημιακών Σεμιναρίων Φιλοσοφίας του Δήμου Αθηναίων. Είναι Πρόεδρος της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας και Διευθυντής της Ετήσιας Φιλοσοφικής Επιθεώρησης Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας «Σωκράτης».
    Επίσης, είναι πρόεδρος των Διεθνών Φιλοσοφικών Συνεδρίων, τα οποία πραγματοποιούνται στην Αθήνα και αλλού υπό της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρείας Αρχαίας Ελληνικής Φιλοσοφίας καθώς και του Διεθνούς Κέντρου Φιλοσοφίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού.
    Έχει δημοσιεύσει βιβλία και μονογραφίες, καθώς και άρθρα φιλοσοφικού ερευνητικού περιεχομένου σε διεθνή και ελληνικά φιλοσοφικά περιοδικά.
    Ενδεικτικό συγγραφικό έργο: "Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν περίοδον", Συμμετρία, 2009.
    "Αρχαία ελληνική φιλοσοφία", Συμμετρία, 2008. "Εισαγωγή στην ευρωπαϊκή φιλοσοφία", Συμμετρία, 2004. "Φιλοσοφείν: εισαγωγική προσέγγιση", Συμμετρία, 2003. "Η ελληνική φιλοσοφία κατά την βυζαντινήν της περίοδον", Καρδαμίτσα, 1996. "Φιλοσοφείν", Ιδιωτική Έκδοση, 1996. "Πλάτωνος Θεαίτητος", Καρδαμίτσα, 1991.
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Οι ΦΡΥΚΤΩΡΙΕΣ ευχαριστούν θερμά τον καθηγητή Κωνσταντίνο Γ. Νιάρχο καθώς και την πρόεδρο του Σωματείου "ΔΙΟΝΥΣΟΣ" και υπεύθυνη οργανώσεως κα Μαργαρίτα Βέργου Καραμάνου για την αγαστή τους συνεργασία.
    Θερμές ευχαριστίες στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός και στον Πρόεδρο αυτού κο Βασίλειο Κωνσταντινόπουλο καθώς και σε όλο το προσωπικό για την τεχνική διευκόλυνση.
    ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Για οποιαδήποτε πληροφορία ή καταγγελία, παρακαλούμε, ενημερώστε μας στην κεντρική ιστοσελίδα: www.fryktories.net
    -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ความคิดเห็น • 4

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  17 วันที่ผ่านมา +7

    Περιμένουμε όλα τα σχόλια σας με τεκμηρίωση ήθος και σεβασμό.

  • @manolismartsoukakis8310
    @manolismartsoukakis8310 16 วันที่ผ่านมา +2

    Φιλοκαλούμεν τε γάρ μετ'ευτελείας και φιλοσοφούμεν άνευ μαλθακίας...Αγαπάμε το ωραίο με καλαισθησία και απλότητα και φιλοσοφούμε χωρίς μαλθακότητα

  • @stamatisdolianitis9600
    @stamatisdolianitis9600 16 วันที่ผ่านมา

    Ευχαριστώ πολύ.