bir mekatronik mühendisi olarak zevkle izledin :) şimdi size siyah beyaz karenin neden renkli olamayacağını açıklıyorum :D şimdi bizim görsellerimiz bir matris. matlab da açar bakarsan renki bir görselin 3 boyutlu matris olduğunu görürsün. çünkü 3 ana renk var ve ekranlarımız bu üç ana rengin alt piksellerinden oluşuyor. sen bu üç boyutlu matrisi siyah beyaz yapmak istersen basit bir filtreyle tek boyutlu bir matris elde ede bilirsin. ama o vakitden sonra diğer iki boyutu silmiş gibi birşey yapılmış olunur. artık o veriler kayboldu yani. geri gelmez renkli bir resim hiçbir şekilde.
Vallahi anlaşılan İ.Ü. İletişim Fakültesi, serinize ciddi bir ilgi gösteriyor. Yorum yapan, paylaşan, fakülte bahçesinde dedikodunuzu yapan çok var hocam.
Color konusu ülkenin kanayan yaralarından biridir herhalde. Bir kere bir yemek programının color'ına girmiştim yönetmen asistanı olarak. (18 saatlik çekimin ardından harddisk'i alıp color'a yetiştirip birde 8 saat orda başında durmuştum colorist'in, hey gidi...) Programı çekerken yabancı uyruklu yapımcı örnek projenin Jamie Oliver'ın bir programı olduğunu söylemişti fakat ne dekor dizaynı, ne renk paleti, ne de kamera kullanımı benziyordu, bunun üstüne yönetmen "renkleri mavi istiyorum" dedikten sonra WTF! tepkisini vermiştim içime doğru. Açıp Oliver programı da izlememişler belli. Bildiğiniz Kuzey Amerika'da Crime filmi çekiyoruz gibi renkler... Sonradan yapımcı devreye girip yeniden color yaptırmıştı. Ben, benim konum olmamasına rağmen, öğrenmek için Blackmagic Pocket alıp RAW çekip DaVinci Resolve'da color öğrenmeye kastım, hala kasıyorum... Colorist'i pre-production aşamasında kostüm/sanat toplantıları yaparken devreye sokmak cidden en güzel fikir. Color bilgisi vermek de zor değil bence şayet artık Hollywood'un renk kodları oldukça açık. Wild West çekeceklerse contrast'ı yüksek, sıcak renkler, Berlin'de polisiye ise yeşile kaçan renkler. İngiltere'de beyaz gökyüzünün oluşturduğu difüzyon'dan kaynaklanan renkler falan filan. Bi' istanbulun yok rengi... bulamadım. Belki gri ve tozdan kaynaklanan düşük contrast... :)
Hocam harikasınız. Sayenizde izlediğim filmlerden daha çok zevk alıyorum.. Kötü filmlerde de bir o kadar tiksiniyorum. Filmlerden aldığım haz arttı, ama haz aldığım film sayısı azaldı. Düşündüm de eskiden filmlerden daha mutlu ayrılıyordum.. Cehalet gerçekten mutlulukmuş.. :)
7:24 Grafik programlamaya oldukça ilgili biri olarak ben de bir bilgi vermek istiyorum. Temel grafik kartlarında renk RGB (ve ek olarak A ) olarak kodlanır. her bir değer için 0 - 1 arasında bir değer girilir. Örneğin full kırmızı : 1,0,0 Magenta : 1, 0, 1 Renkliden siyahbeyaz (grayscale) dönüşüm için en adi algoritma olan a = (R + G + B ) / (1 / 3) ile RGB değerleri a,a,a şeklinde verilir. Yani kırmızı (1,0,0) için gri değeri (0.333333333 , 0.333333333, 0.333333333) şeklinde bir değer çıkar. Full yeşil yada mavi için de aynı değerleri alırsınız. Bunun için geri dönüş yoktur. Videolar çok güzel, çok bilgilendirici. Hepinize teşekkürler.
Aslında aşağı yukarı her rengin Türkçe karşılığı var ama mesleki terimlerin, yurt dışı kökenli teknolojiler kullandığımız için yabancı dildeki karşılıkları kullanılıyor daha çok. Cyan yerine "cam göbeği", magenta yerine "çingene pembesi" kullanılabilir aslında. Kısaltma olarak CMYK olarak kullanılmasına karşı değilim; çünkü bir standarttır bu kısaltma ama renkten bahsederken rengin isminin Türkçe karşılığının kullanılması taraftarıyım. Bu sadece bir örnek ve her mesleki terim için genişletilebilir; yalnız yabancı dildeki terimin Türkçe'de karşılığı olması kaydıyla.
Hocam yanlışım varsa düzeltin ama bildiğim kadarıyla çekilen siyah beyaz görüntüyü renklendirmek mümkün. Daha renkli filmlerin çıkmadığını söyleyebileceğimiz tarihlerde siyah beyaz çekilen filmlerin bazı önemli kısımları elle boyanıyordu, tabi ki opsiyonel olarak. Günümüzde yine filmleri elle boyamak veya dijital siyah beyaz görüntüyü elektronik ortamda renklendirmek mümkün. Ama gayet zahmetli bir iş.
2006'da evlenmeye kalktım, yeni vesikalık fotoğraf cektirmem gerekti, apar topar bir stüdyoya girdim, derdimi anlattım, "sorun değil, hallederiz" dediler. "Ee, peki, gömlek, kravat?" Cevap aynı "...hallederiz", "sakal tıraşı olmadım ama?" "...sorun yoook, hallederiz". Bisiklet yaka kazak ve nispeten belirmiş sakallarla kamera karşısına geçtim. Bir gün sonra elime tutuşturulan fotoğraflarda ceketli, gömlekli, kravatlı, sakalları geçtim, yüzündeki benleri bile kaybolmuş bir benle karşılaştım. Rengimi de açmışlar. "Bu ne yaa?" dedim, "...bu ben değilim" Ama resmi kurumun tam beklediği gibi yapmışlardı beni. Renkcilerin, filmcilerin yaptığı da bu değil mi? Genel estetik beğeni neyse materyali alıp sadece bekleneni göstermek, farklıysa dönüştürmek. Yani düpedüz sahtekarlık, "göz boyama".
Ortalama kullandığınız hiç bir terimi anlamıyorum ama yine de görüntü yönetmeni olmak istiyorum. Belki özentidir diyebilirsiniz ama bunca anlamadığım şeye rağmen hala seviyorum. Hocam hasta mıyım?
Sizinle tanışmak çok istiyorum çünkü hemen hemen tüm videoları izledim çok açık anlaşılır ve güzel anlatmanıza rağmen biraz agresif ve negatif düşüncede olduğunuzu düşünüyorum söylediğiniz olgular doğru olabilir ancak daha olumlu konuşmanız bunları yalanlamıcak ve olduğundan masum göstermeyecektir bu konuda endişeniz olmasın aksine insanlarda daha farklı düşüncelere sebep olucaktır yani sizi dinleyenler olaylara evet doğru bundan bir şey olmaz bu böyle hep zaten yada bu ezelden beri yanlış adamların kafası basmıyor demiyecekler bunun yerine evet yapmışlar ama daha iyi olabilir bundan sonra bizimde sinemada sözümüz olabilir diyebilirler yani en azından ben bu düşüncedeyim ben sizin kadar bilgili ve uzman değilim bu görüşümü fikrimi mazur görün umarım yanlış anlaşılmam videolarınızın devamını canı gönülden diliyorum.
Tam anlamıyla colorist olayına denk gelmese de bir kullanıcı deneyimi eğitimim için Renk Teori kitabı arıyordum. Fakat ülkemizde renk teorileri üzerine ne bir kitap yazılmış ne de bir çeviriye sahip kitap var. Dolarla da yurt dışından İngilizce şekilde getirmek de bir öğrenci cebine pahalı geliyor.
yoo... ben google'da arattığımda bile 5-6 tane türkçe kitap çıktı. 1. "Resimde Renk ve Uygulanışı"- Jose M. Parramon çev: Erol Erduran 2. "Grafik Tasarımda Renk" Yazar: Paul Harris, Gavin Ambrose 3. "Sinemada Renk (Sembolik Anlamlar)" Yazar: Mustafa Sözen 4. "Renk ve Duyu Psikolojisi" yazar: Akın Kanat. 5. "RENK VE ARMONİ KURALLARI" yazar: saadettin çağlarca 6. "Renklerin armoni sistemleri" yazar: ercümend kalmık (sanırım senin aradığı 5-6 gibi kitaplar... Bunun dışında yayımlanmamış tezler vardır onlara da bakman lazım. sanırım iyi aramadın. iyi geceler...
Çok teşekkür ederim çok detaylı araştırmamıştım yada arama motorlarında karşıma çıkmadılar. Tezler konusunda çok okumuyorum çoğu şey kopyala yapıştırdan ve kalitesiz açıklamalardan ibaret, yararlı olan bir çok tez vardır illaki.
Colorist hakkında verdiğiniz bilgilerden sonra, renk konusunda hiç bir şey bilmediğimi anladım. Kendi videolarımı düzenlemek için renk düzeltme konusunda kaynak önerebilir misiniz?
Black magic eğitimlerine katılabilirsin ama türkiye de yok tabiki ingilizce bilmen gerek londra da los angeles gidip eğitimlere katılabilirsin binlerce dolar harcadın bitti mi hayir bm da vinci resolve mini panel 4000 $ ya da advanced panel 36.000 $ alman lazim ee hangi monitör de izleyeceksin ona da en az 5 - 15.0000 $ vermen lazim bu yüzden saati 700 $ :)
işte size bir soru arkadaşlar.. Okulda resim dersinde öğrendiğimiz ana renkler sarı kızmızı mavi. Dijital de bu neden kırmızı yeşil mavi ye dönüyor?? Bununla ilgili bilginiz var mı?? Teşekkürler..
tamamen sesli düşünüyorum: resim dersinde kullanılan boyalar kimyasal yöntemlerle oluşturuldukları için karıştıklarında farklı sonuçlar oluşuyor. mesela bu soruyu şöyle de sorabiliriz: ışıktaki ana renkleri bir araya getirdiğimizde beyaz rengi elde ederiz ama boyadaki ana renkleri karıştırdığımızda koyu kahverengi-siyah gibi bişey elde ederiz. yani biri kimyasal biri fiziksel olduğundan bu fark ortaya çıkıyor.
Resim dersinde renkleri birbirine sadece EKLEYEBİLİYORSUN. Maviye sarı ekleyince yeşil çıkıyor. Film yapımında renkler birbirinden ÇIKARILIYOR. Yeşilden maviyi çıkarıp sarı elde ediyorsun. Bunu da İlker Hoca'dan öğrendim. Videolardan birinde anlatıyor.
cisimin (yani boya malzemesi de bir cisim olarak kabul edilebilir veya madde vb gibi) cisimlerin rengi aslında ilgili cisim üzerine gelen beyaz ışıktan sadece yansıyan ışığın rengidir. Yani kırmızı renkte görünüyorsa o cisimden yansıyan kırmızı ışığı görüyoruz, aynı şekilde boya kırmızı ise kırmızı ışığı yansıtır. Başka bir deyişle boya kırmızı ise kırmızı dışında diğer tüm ışık demetlerini soğuruyor yani yutuyor demektir. Bu nedenle boyaların hepsini karıştırdığımızda aslında ışığın her demetini soğuran yani yutan bir madde elde etmiş oluyoruz, böylece ortaya çıkan karışım siyah ve/veya siyaha yakın görünür çünkü yansıma olmaz ışık soğurulmuştur.
siyah beyaz cekilmis film renklendirilemior dedidiniz; kameralar hep siyah beyaz ceker dediniz; 1920'lerde cekilmis goruntuler nasil renklendiriliyor? Orada bi aciklama eksikligi olmus vidyoda.
Profesyonel colorist Lut atar osiris film ,kinoluts ,kodak,Fuji lutlari var ama Lut atmakla olmuyor tabi ışık set beyaz ayarı pozlama bunlara etken Lut 3d renk bilgisi ile işleri cok kolaylastiriyor ve Hollywood filmleri %90 Lut kullanıyor.
Neden saati 700 $ ? Black magic eğitimlerine katılmanız gerek sertifika almak icin de ayni zaman da ama türkiye de yok distbiritor media cast konferanslar duzenliyor ancak (sanirim black magic turkiyeye sertifika eğitimi açmıyor o yüzden) bu egitimlere katilabilmek icin tabiki ingilizce bilmen gerek londra da los angeles gibi belli başlı yerlere gidip eğitimlere katılmak gerek. binlerce dolar harcadın bitti mi hayir black magic da vinci resolve mini panel 4000 $ ya da advanced panel 36.000 $ alman lazim ee hangi monitörler de izleyeceksin ona da en az 5 - 15.000 $ vermen lazim bu yüzden saati 700 $ :) sonuc bu ulkeden colorist cikmiyor cikamiyor zaten millette o kadar para olsa colorist olur mu oda ayrı mesele
Hocam noolur beni de diskoya götürün, hormonlu bir Davinci amatörü olarak şahane bayarım! “Oraya ful qualifier, ama buraya luminance qualifier, şuna da az blur; pikselasyonu şeyetmek babında” falan derken, söz veriyorum, 700 dolara, hızla yaşlanarak can vermesini sağlarım odadaki herkesin!👹😂🙏🏻🖖🏻
Film sektorune yonelik birseyler yapmak istiyorsan motion graphics ve 3d ogrenerek baslayabilirsin. Bunlari cok ilerletirsen ozel efekt ve openin title gibi konukarda film sektorunde yer alabilirsin. Ayrica film afisi tasarlama ya da film de kullanilacak grafik icerikli props hazirlama gibi seylerde grafik tasarim bilgisi yardimci olur. Onun disinda grafik tasarimin film ile dogrudan bir baglantisi yok. Genel teknik konukarda biraz altyapi olusturmayi saglar. Mesela RGB nedir ogrenirsin ama bir colorist olmana yardimci olmaz.
merhaba hocam ben bu işlerle epey uğraşır oldum ACES diye bi renk uzayı cıktı akademik renk kodlama spektromu mlv raw cekiyorum Asimilate scrackt kullanarak direk olarak mlv raw ı işleyebiliyorum burada ACES desteğide mevcut değişik bir renk oluyoşuyor bu konu hakkaında video yaparsanız memnun olurum teşekkürler
aynen dediğiniz gibi hocam 709 olarak cıktı alıyoruz olmaz öyle sacma şey serisini severek takip ediyorum hocam ayrıca ilk defa dslr alırken mlv yi ilk siizn sayfanızdan görmüştüm çok iyi bi deneyim oldu uygun makina olarak 7d kullanıyorum saniyede 80 mb 1066 x kart ile
4:28 Davinci Resolve 299$'a dustu diyor ya ben bu videoyu 2020 yilinda bedava indirmis oldugum davinci resolve programinda color ogrenirken fikir katsin diye izliyordum. Suan sok oldum o parayi versem oturur aglardim suan
Haddim olmayarak katılıyorum ama Işığın ana renklerinden bahsettiği için bunlar kırmızı, yeşil ve mavi. Verilen Isaac Newton referansı da gayet doğru. cdn.britannica.com/668x448/77/91577-004-7887B522.jpg karşınıza çıkacak olan resim britannica ansiklopedisi referanslıdır.
Sevgili İlker Canikligil, öncelikle konu ile ilgili bilgi vermek isterim. Türkiye'de pek çok iyi "colorist" var. Ferhat Gökkaya, Özgür Çakır, Cezmi Kardaş ve Tolga Girici benim bildiklerim. Televizyonda bir çok dizide renk düzenleme yapılmakta. Ayrıca, sinema filmlerinde de bu işi yapan pek çok Türk arkadaş var. Bu açıdan videodaki bilgilerin eksik ve yanlış yönlendirici olduğunu düşünüyorum. Videoları ele alırken sosyal medya ortamına uygun olarak eğlendirici bir dil kullanabilirsiniz. Ancak çok fazla genelleme yaptığınızı düşünüyorum. Yaptığınız işleri merak ettim ancak kısa filmleriniz dışında rastlayamadım. Keşke yaptığınız uzman işleriniz üzerinden videolar yapsanızda bizler de aydınlanabilsek...
showreel.ilkercanikligil.com/ adresinden ilker canikligil in profesyonel islerini izleyebilirsiniz. Turkiye ve coloristler konusunda th-cam.com/video/XfUU4Yjy6PY/w-d-xo.html&lc=z13kujeq4yqxi34x104cjpyhrwzejz2htwg0k videomuzdaki aciklamamizi izlemenizi oneririz.
bir mekatronik mühendisi olarak zevkle izledin :) şimdi size siyah beyaz karenin neden renkli olamayacağını açıklıyorum :D şimdi bizim görsellerimiz bir matris. matlab da açar bakarsan renki bir görselin 3 boyutlu matris olduğunu görürsün. çünkü 3 ana renk var ve ekranlarımız bu üç ana rengin alt piksellerinden oluşuyor. sen bu üç boyutlu matrisi siyah beyaz yapmak istersen basit bir filtreyle tek boyutlu bir matris elde ede bilirsin. ama o vakitden sonra diğer iki boyutu silmiş gibi birşey yapılmış olunur. artık o veriler kayboldu yani. geri gelmez renkli bir resim hiçbir şekilde.
Vallahi anlaşılan İ.Ü. İletişim Fakültesi, serinize ciddi bir ilgi gösteriyor. Yorum yapan, paylaşan, fakülte bahçesinde dedikodunuzu yapan çok var hocam.
Böyle eğlenerek eğitilmek çok hoşuma gidiyor. En güzel tarafı da ifa'daki eğitimler gibi 15Bin değil de ücretsiz olması. Artarak devam etmeli.
Color konusu ülkenin kanayan yaralarından biridir herhalde. Bir kere bir yemek programının color'ına girmiştim yönetmen asistanı olarak. (18 saatlik çekimin ardından harddisk'i alıp color'a yetiştirip birde 8 saat orda başında durmuştum colorist'in, hey gidi...) Programı çekerken yabancı uyruklu yapımcı örnek projenin Jamie Oliver'ın bir programı olduğunu söylemişti fakat ne dekor dizaynı, ne renk paleti, ne de kamera kullanımı benziyordu, bunun üstüne yönetmen "renkleri mavi istiyorum" dedikten sonra WTF! tepkisini vermiştim içime doğru. Açıp Oliver programı da izlememişler belli. Bildiğiniz Kuzey Amerika'da Crime filmi çekiyoruz gibi renkler... Sonradan yapımcı devreye girip yeniden color yaptırmıştı.
Ben, benim konum olmamasına rağmen, öğrenmek için Blackmagic Pocket alıp RAW çekip DaVinci Resolve'da color öğrenmeye kastım, hala kasıyorum...
Colorist'i pre-production aşamasında kostüm/sanat toplantıları yaparken devreye sokmak cidden en güzel fikir.
Color bilgisi vermek de zor değil bence şayet artık Hollywood'un renk kodları oldukça açık. Wild West çekeceklerse contrast'ı yüksek, sıcak renkler, Berlin'de polisiye ise yeşile kaçan renkler. İngiltere'de beyaz gökyüzünün oluşturduğu difüzyon'dan kaynaklanan renkler falan filan.
Bi' istanbulun yok rengi... bulamadım. Belki gri ve tozdan kaynaklanan düşük contrast... :)
" black magic alıp " söylemesi nekadan kolay askdjpfd
Black magic pocket ile ilgili bir sorum olacaktı. USB 3.0 dahili hard disk ile raw çekim yapabiliyor muyuz?
@@novalyapim4016 jnnkdejkwrkr
"Ne güzel, karanlık bir odada oturuyorsun, toplar var."
İnsan gözündeki receptorler kırmızı, mavi ve yeşile duyarlı olduğu için bütün renkleri bunların karışımı sayesinde görüyoruz.
Acık depresyona giriyodum kurtardiniz valla mutlu oluyorum izledikce
- Peki Hocam Türkiye'den neden colorist çıkmıyor?
+ Türkiye'den ne çıkıyor sen bana onu söyle bi.
Benim bu işle alakam yok, baya mühendisim yalnız fena sardım hocam, tuhaf konulat hakkında farkındalıklar.. tebrikler İlker hocam ve Veysi
"Slog, Log C, Canon Log, LUT, RAW… İmdat!".. bu terimleri de açıklayan bir video daha gelir mi?
özledik sizi yeni programlar gelsin artık.
Söktör klişelerini alnından vuran bir video daha 😅😆😄
2:52'de istemeden de olsa illüzyon oluşmuş, ana renkler sağdan kayarken kısa süreliğine beyaz oluşmasını görebiliyorsunuz.
Hocam harikasınız. Sayenizde izlediğim filmlerden daha çok zevk alıyorum.. Kötü filmlerde de bir o kadar tiksiniyorum. Filmlerden aldığım haz arttı, ama haz aldığım film sayısı azaldı. Düşündüm de eskiden filmlerden daha mutlu ayrılıyordum.. Cehalet gerçekten mutlulukmuş.. :)
bence her video yarım saat olmalı. bi çırpıda bitiyor yahu.
Özledim , İlker Hoca'nın bu videoda olduğu gibi bilgi olup yağdığı , OÖSŞ'in OÖSŞ olduğu günleri özledim.
İlk denememde en belirgin çuvalladığım şey renkti. Işığın önemine dair çıkarımlarım oldu, teşekkürler.
Bu videoların devamı neden gelmedi ya. Bayılarak izliyoruz
Uzun bir aradan sonra böyle güzel bir TH-cam kanalı keşfettiğim için çok mutluyum ☺️☺️☺️🎉🎉👏🏻
Başka hangi kanalları izliyorsun
Kısa Kafası var mesela ( Sinema üzerine olanları sayarsak)
Çok iyi olmuş çok iyi olmuş durma sen deval et bize bakma
7:24 Grafik programlamaya oldukça ilgili biri olarak ben de bir bilgi vermek istiyorum.
Temel grafik kartlarında renk RGB (ve ek olarak A ) olarak kodlanır. her bir değer için 0 - 1 arasında bir değer girilir.
Örneğin full kırmızı : 1,0,0 Magenta : 1, 0, 1
Renkliden siyahbeyaz (grayscale) dönüşüm için en adi algoritma olan a = (R + G + B ) / (1 / 3) ile
RGB değerleri a,a,a şeklinde verilir.
Yani kırmızı (1,0,0) için gri değeri (0.333333333 , 0.333333333, 0.333333333) şeklinde bir değer çıkar. Full yeşil yada mavi için de aynı değerleri alırsınız. Bunun için geri dönüş yoktur.
Videolar çok güzel, çok bilgilendirici. Hepinize teşekkürler.
İlker hocam Görsel efektlere de bir el atarsanız seviniriz. :)
Çok özledim lan keşke dağılmasaydınız :'(
Aslında aşağı yukarı her rengin Türkçe karşılığı var ama mesleki terimlerin, yurt dışı kökenli teknolojiler kullandığımız için yabancı dildeki karşılıkları kullanılıyor daha çok. Cyan yerine "cam göbeği", magenta yerine "çingene pembesi" kullanılabilir aslında. Kısaltma olarak CMYK olarak kullanılmasına karşı değilim; çünkü bir standarttır bu kısaltma ama renkten bahsederken rengin isminin Türkçe karşılığının kullanılması taraftarıyım. Bu sadece bir örnek ve her mesleki terim için genişletilebilir; yalnız yabancı dildeki terimin Türkçe'de karşılığı olması kaydıyla.
9:01 :)
Hocam yanlışım varsa düzeltin ama bildiğim kadarıyla çekilen siyah beyaz görüntüyü renklendirmek mümkün. Daha renkli filmlerin çıkmadığını söyleyebileceğimiz tarihlerde siyah beyaz çekilen filmlerin bazı önemli kısımları elle boyanıyordu, tabi ki opsiyonel olarak. Günümüzde yine filmleri elle boyamak veya dijital siyah beyaz görüntüyü elektronik ortamda renklendirmek mümkün. Ama gayet zahmetli bir iş.
09:00 Evet Türkiye den Çok İyi Döner Ustaları Yetişti :-D
Ülke olarak Yetiştire bildiğimiz bu !
2006'da evlenmeye kalktım, yeni vesikalık fotoğraf cektirmem gerekti, apar topar bir stüdyoya girdim, derdimi anlattım, "sorun değil, hallederiz" dediler. "Ee, peki, gömlek, kravat?" Cevap aynı "...hallederiz", "sakal tıraşı olmadım ama?" "...sorun yoook, hallederiz".
Bisiklet yaka kazak ve nispeten belirmiş sakallarla kamera karşısına geçtim. Bir gün sonra elime tutuşturulan fotoğraflarda ceketli, gömlekli, kravatlı, sakalları geçtim, yüzündeki benleri bile kaybolmuş bir benle karşılaştım. Rengimi de açmışlar. "Bu ne yaa?" dedim, "...bu ben değilim" Ama resmi kurumun tam beklediği gibi yapmışlardı beni.
Renkcilerin, filmcilerin yaptığı da bu değil mi? Genel estetik beğeni neyse materyali alıp sadece bekleneni göstermek, farklıysa dönüştürmek. Yani düpedüz sahtekarlık, "göz boyama".
İlker abi:Fazla tatlı olmasın dikkat et.
Ben: Baklava gibi mi :)
Vur İlker hocam vur! Çok sevdim ben bu adamı☺
Merhaba. Yeni keşfettim harikasınız :) LOG çekim RAW çekim konularına da video çekecek misiniz? Teşekkürler.
Ortalama kullandığınız hiç bir terimi anlamıyorum ama yine de görüntü yönetmeni olmak istiyorum. Belki özentidir diyebilirsiniz ama bunca anlamadığım şeye rağmen hala seviyorum. Hocam hasta mıyım?
programı yeni keşfettim, konu benim için sürpriz oldu, flame'ciler hakkında da fikirlerinizi merak ediyorum
Bir renk körü olarak başım döndü.
Sizinle tanışmak çok istiyorum çünkü hemen hemen tüm videoları izledim çok açık anlaşılır ve güzel anlatmanıza rağmen biraz agresif ve negatif düşüncede olduğunuzu düşünüyorum söylediğiniz olgular doğru olabilir ancak daha olumlu konuşmanız bunları yalanlamıcak ve olduğundan masum göstermeyecektir bu konuda endişeniz olmasın aksine insanlarda daha farklı düşüncelere sebep olucaktır yani sizi dinleyenler olaylara evet doğru bundan bir şey olmaz bu böyle hep zaten yada bu ezelden beri yanlış adamların kafası basmıyor demiyecekler bunun yerine evet yapmışlar ama daha iyi olabilir bundan sonra bizimde sinemada sözümüz olabilir diyebilirler yani en azından ben bu düşüncedeyim ben sizin kadar bilgili ve uzman değilim bu görüşümü fikrimi mazur görün umarım yanlış anlaşılmam videolarınızın devamını canı gönülden diliyorum.
Hocam bal ve çikolata adlı kısa metraj filim çektim beni sizler yarattınız
Tam anlamıyla colorist olayına denk gelmese de bir kullanıcı deneyimi eğitimim için Renk Teori kitabı arıyordum. Fakat ülkemizde renk teorileri üzerine ne bir kitap yazılmış ne de bir çeviriye sahip kitap var. Dolarla da yurt dışından İngilizce şekilde getirmek de bir öğrenci cebine pahalı geliyor.
yoo... ben google'da arattığımda bile 5-6 tane türkçe kitap çıktı. 1. "Resimde Renk ve Uygulanışı"- Jose M. Parramon çev: Erol Erduran 2. "Grafik Tasarımda Renk" Yazar: Paul Harris, Gavin Ambrose 3. "Sinemada Renk (Sembolik Anlamlar)" Yazar: Mustafa Sözen 4. "Renk ve Duyu Psikolojisi" yazar: Akın Kanat. 5. "RENK VE ARMONİ KURALLARI" yazar: saadettin çağlarca 6. "Renklerin armoni sistemleri" yazar: ercümend kalmık (sanırım senin aradığı 5-6 gibi kitaplar... Bunun dışında yayımlanmamış tezler vardır onlara da bakman lazım. sanırım iyi aramadın. iyi geceler...
Çok teşekkür ederim çok detaylı araştırmamıştım yada arama motorlarında karşıma çıkmadılar. Tezler konusunda çok okumuyorum çoğu şey kopyala yapıştırdan ve kalitesiz açıklamalardan ibaret, yararlı olan bir çok tez vardır illaki.
Pandora'nun kutusu açılında kötülük yayılır. Bu deyimle dijitale olumsuz bir atıfta bulunulmakta farkında olmadan.
Colorist hakkında verdiğiniz bilgilerden sonra, renk konusunda hiç bir şey bilmediğimi anladım. Kendi videolarımı düzenlemek için renk düzeltme konusunda kaynak önerebilir misiniz?
Black magic eğitimlerine katılabilirsin ama türkiye de yok tabiki ingilizce bilmen gerek londra da los angeles gidip eğitimlere katılabilirsin binlerce dolar harcadın bitti mi hayir bm da vinci resolve mini panel 4000 $ ya da advanced panel 36.000 $ alman lazim ee hangi monitör de izleyeceksin ona da en az 5 - 15.0000 $ vermen lazim bu yüzden saati 700 $ :)
işte size bir soru arkadaşlar.. Okulda resim dersinde öğrendiğimiz ana renkler sarı kızmızı mavi. Dijital de bu neden kırmızı yeşil mavi ye dönüyor?? Bununla ilgili bilginiz var mı?? Teşekkürler..
tamamen sesli düşünüyorum: resim dersinde kullanılan boyalar kimyasal yöntemlerle oluşturuldukları için karıştıklarında farklı sonuçlar oluşuyor. mesela bu soruyu şöyle de sorabiliriz: ışıktaki ana renkleri bir araya getirdiğimizde beyaz rengi elde ederiz ama boyadaki ana renkleri karıştırdığımızda koyu kahverengi-siyah gibi bişey elde ederiz. yani biri kimyasal biri fiziksel olduğundan bu fark ortaya çıkıyor.
kfmbdny rgb Işık'tan elde edilir fakat biz baskıda ışığı kullanamayız bu yüzden cmyk kullanılır.
Resim dersinde renkleri birbirine sadece EKLEYEBİLİYORSUN. Maviye sarı ekleyince yeşil çıkıyor. Film yapımında renkler birbirinden ÇIKARILIYOR. Yeşilden maviyi çıkarıp sarı elde ediyorsun. Bunu da İlker Hoca'dan öğrendim. Videolardan birinde anlatıyor.
cisimin (yani boya malzemesi de bir cisim olarak kabul edilebilir veya madde vb gibi) cisimlerin rengi aslında ilgili cisim üzerine gelen beyaz ışıktan sadece yansıyan ışığın rengidir. Yani kırmızı renkte görünüyorsa o cisimden yansıyan kırmızı ışığı görüyoruz, aynı şekilde boya kırmızı ise kırmızı ışığı yansıtır. Başka bir deyişle boya kırmızı ise kırmızı dışında diğer tüm ışık demetlerini soğuruyor yani yutuyor demektir. Bu nedenle boyaların hepsini karıştırdığımızda aslında ışığın her demetini soğuran yani yutan bir madde elde etmiş oluyoruz, böylece ortaya çıkan karışım siyah ve/veya siyaha yakın görünür çünkü yansıma olmaz ışık soğurulmuştur.
adam çözüyor hocam.
09:01 İLKER HOCA'dan nağmeler
hocam tshirt çok iyiymiş
siyah beyaz cekilmis film renklendirilemior dedidiniz; kameralar hep siyah beyaz ceker dediniz; 1920'lerde cekilmis goruntuler nasil renklendiriliyor? Orada bi aciklama eksikligi olmus vidyoda.
onlar yapay zekayla baştan boyanıyo olması lazım gerçek renkleri değil yani
Hoca'nın tişörtlerine hastayım. Veysi sorsana nerden alıyormuş o tişörtleri ?
Sis makinesi almak istiyorum?
Ne önerirsiniz ?
Bütçe 200 lira
Profesyonel colorist Lut atar osiris film ,kinoluts ,kodak,Fuji lutlari var ama Lut atmakla olmuyor tabi ışık set beyaz ayarı pozlama bunlara etken Lut 3d renk bilgisi ile işleri cok kolaylastiriyor ve Hollywood filmleri %90 Lut kullanıyor.
Titanic LUT u atmaz diyor.
Harika.
Hocam hazır renk paleti indirip yapıştırıyorum ben direk :)
Renk körleri olarak sizi kınıyoruz :D
turkiyeden ne cikiyo?
ucr films e bakmanı öneririm abi Türk ve güzel işler yapıyor bence
Az video var
Neden saati 700 $ ? Black magic eğitimlerine katılmanız gerek sertifika almak icin de ayni zaman da ama türkiye de yok distbiritor media cast konferanslar duzenliyor ancak (sanirim black magic turkiyeye sertifika eğitimi açmıyor o yüzden) bu egitimlere katilabilmek icin tabiki ingilizce bilmen gerek londra da los angeles gibi belli başlı yerlere gidip eğitimlere katılmak gerek. binlerce dolar harcadın bitti mi hayir black magic da vinci resolve mini panel 4000 $ ya da advanced panel 36.000 $ alman lazim ee hangi monitörler de izleyeceksin ona da en az 5 - 15.000 $ vermen lazim bu yüzden saati 700 $ :) sonuc bu ulkeden colorist cikmiyor cikamiyor zaten millette o kadar para olsa colorist olur mu oda ayrı mesele
Hocam noolur beni de diskoya götürün, hormonlu bir Davinci amatörü olarak şahane bayarım! “Oraya ful qualifier, ama buraya luminance qualifier, şuna da az blur; pikselasyonu şeyetmek babında” falan derken, söz veriyorum, 700 dolara, hızla yaşlanarak can vermesini sağlarım odadaki herkesin!👹😂🙏🏻🖖🏻
Renkler tartışılmaz
hoca şaka maka kilo vermş ya ilk programlara bakınca :D
Abi kırmızıyı aldım iyi oldu mu? Kısmına koptum süper bir karakomedi çıkar ordan ya ahahah
2 Yıllık grafik tasarım bölümüne gitmeyi düşünüyorum Film sektörüne Neler yapabilirim iletişime geçebilirmiyiz ?
Selam. Hayır, geçemeyiz.
Cenk Erdik arkadaşın verdiği soruya saygın olsun yaş sınırı getirmek şart bence
dostum boyle saçma şeyler yazarak neyi amaçlıyorsun?
hakkaten siz ne saçmalıyosuz?
Film sektorune yonelik birseyler yapmak istiyorsan motion graphics ve 3d ogrenerek baslayabilirsin. Bunlari cok ilerletirsen ozel efekt ve openin title gibi konukarda film sektorunde yer alabilirsin. Ayrica film afisi tasarlama ya da film de kullanilacak grafik icerikli props hazirlama gibi seylerde grafik tasarim bilgisi yardimci olur.
Onun disinda grafik tasarimin film ile dogrudan bir baglantisi yok. Genel teknik konukarda biraz altyapi olusturmayi saglar. Mesela RGB nedir ogrenirsin ama bir colorist olmana yardimci olmaz.
merhaba hocam ben bu işlerle epey uğraşır oldum ACES diye bi renk uzayı cıktı akademik renk kodlama spektromu mlv raw cekiyorum Asimilate scrackt kullanarak direk olarak mlv raw ı işleyebiliyorum burada ACES desteğide mevcut değişik bir renk oluyoşuyor bu konu hakkaında video yaparsanız memnun olurum teşekkürler
aynen dediğiniz gibi hocam 709 olarak cıktı alıyoruz olmaz öyle sacma şey serisini severek takip ediyorum hocam ayrıca ilk defa dslr alırken mlv yi ilk siizn sayfanızdan görmüştüm çok iyi bi deneyim oldu uygun makina olarak 7d kullanıyorum saniyede 80 mb 1066 x kart ile
Pastel derken Wes Anderson pastelliği demişler herhalde...
İyi oldu değil mi :D
6:41 deki filmin adı nedir ?
Mission Impossible Ghost Protocol
"Color" yazılır "kalır" diye okunur :))
Britanyalılarda belli olmaz. Kolağ gibi bir şey olarak okuyorlar.
4:28 Davinci Resolve 299$'a dustu diyor ya ben bu videoyu 2020 yilinda bedava indirmis oldugum davinci resolve programinda color ogrenirken fikir katsin diye izliyordum. Suan sok oldum o parayi versem oturur aglardim suan
01:28 :D
Ya hocanın bilginin olması ve bunu aktarması çok kıymetli..ama aradaki muhabbet çok sıkıyor ;))
2:55 Temel renkler kırmızı/mavi/sarı olmasın?
Yasin Turhan degil.
İstanbul Film Akademi Bakabilirsiniz. Ekranda gösterdiğiniz RGB renkleri.
maalesef yasin kardeşimize katılıyorum öyle ama hatasız kul olmaz değilmi
Haddim olmayarak katılıyorum ama Işığın ana renklerinden bahsettiği için bunlar kırmızı, yeşil ve mavi. Verilen Isaac Newton referansı da gayet doğru. cdn.britannica.com/668x448/77/91577-004-7887B522.jpg karşınıza çıkacak olan resim britannica ansiklopedisi referanslıdır.
Buradaki temel renkler kavramı bir meslek terimi olarak kullanılmış. Elektronik renkler RGB yani red green blue / kırmızı yeşil mavidir.
İlker hocam geçen videodanki cern deneyine insanlar diyorki cern deneyi bi işe yaramadı köprü işe yarıyo devletimizi kötülüyor diyolar :):):)):
Allah allah ana rekler kırmızı sarı mavi değil mi?
:D:D:D
Sevgili İlker Canikligil, öncelikle konu ile ilgili bilgi vermek isterim. Türkiye'de pek çok iyi "colorist" var. Ferhat Gökkaya, Özgür Çakır, Cezmi Kardaş ve Tolga Girici benim bildiklerim. Televizyonda bir çok dizide renk düzenleme yapılmakta. Ayrıca, sinema filmlerinde de bu işi yapan pek çok Türk arkadaş var. Bu açıdan videodaki bilgilerin eksik ve yanlış yönlendirici olduğunu düşünüyorum. Videoları ele alırken sosyal medya ortamına uygun olarak eğlendirici bir dil kullanabilirsiniz. Ancak çok fazla genelleme yaptığınızı düşünüyorum. Yaptığınız işleri merak ettim ancak kısa filmleriniz dışında rastlayamadım. Keşke yaptığınız uzman işleriniz üzerinden videolar yapsanızda bizler de aydınlanabilsek...
showreel.ilkercanikligil.com/ adresinden ilker canikligil in profesyonel islerini izleyebilirsiniz. Turkiye ve coloristler konusunda th-cam.com/video/XfUU4Yjy6PY/w-d-xo.html&lc=z13kujeq4yqxi34x104cjpyhrwzejz2htwg0k videomuzdaki aciklamamizi izlemenizi oneririz.
Uğur ıçbak ?