HÜZÜN VEREN OSMANLI SARAYI (YILDIZ SARAYI-PARKI)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 25 ม.ค. 2025
- Yıldız Sarayı, ilk kez Sultan III. Selim'in (1789-1807) annesi Mihrişah Sultan için yaptırılmış,[1] özellikle Osmanlı padişahı II. Abdülhamit (1876-1909) süresinde Osmanlı Devletinin ana sarayı olarak kullanılmış olan saray. Günümüzde Beşiktaş İlçesi’nde yer alır. Dolmabahçe Sarayı gibi tek bir yapı halinde değil, Marmara denizi sahilinden başlayarak kuzeybatıya doğru yükselip sırt çizgisine kadar tüm yamacı kaplayan bir bahçe ve koruluk içine yerleşmiş saraylar, köşkler, yönetim, koruma, servis yapıları ve parklar bütünüdür.
Bu bölge Kanuni döneminden (1520-1566) başlayarak padişahlar için bir avlanma yeri olmuştur. Saray arazisi ile ne oranda örtüştüğü kesin olarak bilinmese de "Civan Kapucıbaşı Bahçesi", "Kazancıoğlu Bahçesi" adını taşıyan bahçe ve koruluklar büyük olasılıkla Yıldız Sarayı arazisini de içermekteydi. Bu bahçeler I. Ahmed döneminde (1603-1617) padişah bahçeleri arasına katıldı.
Bundan sonra bölgeye değişik zamanlarda, gereksinim oldukça birçok yapı eklenmiştir. Devrinin en özenle yapılmış yapıları arasında sayılabilecek olan bu yerler, burayı yapı bakımından bir yaşam alanı haline getirmiştir.
II. Abdülhamit'in 1876'da iki devrime sahne olan Dolmabahçe Sarayı'nı duygusal nedenlerle terkederek daha korunaklı olan Yıldız'a çekildiği anlatılır. Bu dönemde Yıldız siyasi yönetimin ana odağı haline gelmiş, hükûmet biriminin bulunduğu ve Tanzimat döneminde siyasi yaşamın asıl eksenini oluşturan Bab-ı Ali'yi gölgede bırakmıştır. 1882'de Mithat Paşa ve Mahmud Celaleddin Paşa'nın idamını buyruk eden saray mahkemesi Yıldız Sarayında gerçekleşmiş ve bu nedenle Yıldız Mahkemesi adını kazanmıştır. Bu tarihten sonra Yıldız Sarayı, II. Abdülhamit'in yönetimine istinaden bir korku ve dalavere merkezi olarak ünlenmiş, ve bir dönem "yıldız" sözcüğünün Osmanlı basınında kullanımı, siyasi çağrışımları olabileceği gerekçesiyle, II. Abdülhamit'in sansür idaresi tarafından engellenmiştir. Sultan Abdülhamit'in 1909 yılında 31 Mart Vakası'ndan sonra tahttan indirilmesi üzerine saray bir halk kalabalığı tarafından yağmalanmış ve kısmen yakılmıştır. Bu yağmalama eylemi sırasında, Abdülhamit'e bildiri vermiş veya polis ajanı olarak çalışmış olan kişilerin kendilerine ait belgeleri arayarak yok etmeye çalıştıkları anlatılır.
Yıldız Parkı (Yıldız Korusu olarak da bilinir), İstanbul'un, Beşiktaş İlçesinde yer alan tarihi park. Balmumcu'dan Ortaköy'e uzanan Palanga Caddesi kuzey ve doğu sınırını, Ortaköy'den Beşiktaş'a uzanan Çırağan Caddesi güney sınırını oluşturur. Biri Palanga Caddesi, diğeri de Çırağan Caddesi üzerinde olmak üzere iki ayrı kapısı olan Yıldız Parkı'nın içinde Malta köşkü ve Çadır Köşkü adı altında iki tane köşk vardır.
Osmanlı döneminde, özellikle 1600'lerin başlarında ön plana çıkmaya başladı. O zamanlar Kazancıoğlu Bahçesi adını taşıyan ve bu ailenin mülkü olan topraklar padişah IV. Murat tarafından satın alınarak kızı Kaya Sultan'a hediye edildi.Lale Devri döneminde süsleme zevkine dayalı düzenlenen çırağan alemleri sırasında çeşitli eğlencelere mekân olmuştur. Önce Çırağan Sarayı'nın arka bahçesi, sonra da 1877'den itibaren genişletilmesine geçilen Yıldız Sarayı'nın dış koruluğu olan yeşillik, 1940'tan sonra Yıldız Parkı olarak adlandırıldı.
1925'te bir İtalyan işletmeciye verilen ve bir casino olarak kullanılan Şale Köşkü, Atatürk’ün müdahalesiyle bu işletmeciden alınmıştır. 1930'larda üçe bölünerek; duvarın deniz tarafındaki koruluk ve içindeki Çadır ve Malta Köşkleri İstanbul Belediyesi'ne, tepe kısmındaki yapılar Harp Akademisi'ne (1978'de Kültür Bakanlığı'na bırakıldı), yine duvarın arkasında kuzey yönünde yer alan Şale Köşkü TBMM'ye bırakıldı.
1979'da Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TTOK) ile İstanbul Belediyesi arasında imzalanan bir sözleşmeyle Malta ve Çadır köşklerinin onarımıyla beraber Yıldız Parkı'nın bütün bakımı 15 yıllığına bu kuruluşa bırakıldı. 1994 yılında anlaşmanın yenilenmemesi üzerine kullanım hakkı tekrar İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne geçti.
Videolarımı izlemek ve Kanalıma Abone olmak için bir alt satıra tıklayabilirsiniz
►🎬ABONE OL:
/ @gezenadammediterranean
İnstagram adresim:
www.instagram....
Türkiye Gezi Rehberim:
• BALAT'I 15 TL'YE GEZDİ...
Dünya Gezi Rehberim:
• Tayland Gezi Tüyolarım...
4:43 Abdulhamid in amcası değil küçük kardeşi
Videolarını yeni gördüm ve izlemeye başladım müthiş güzel zevkle izliyorum
Çok teşekkür ederim🙏
4:42 Abdülhamidin amcası değil kardeşi
Çok bilgilendirici olmuş tesekkuederim
Teşekkürler🙏
Merhaba! Is it free to visit for tourists? I mean park and castle. Tesekkurler
Not free. Maybe u can take the museum card . All of museum free
Koca reis canını dişine takmiş getirilen hal bu
Yine cok guzel bir anlatim son derece doyurucu bilgiler .ama sale kosku ve yildiz sarayi muzesi onarim nedeniyle kapali. Buyuk mabeyn kosku cumhurbaskanimiza tahsis edildigi icin gezmek mumkun degil.Bu imkansizliklara ragmen cok ilginc bir belgesel olmus .yuregine saglik.GEZEN ADAM.
Çok teşekkü ederim🙏🤗
👏👏👏👏👌
Teşekkür ederim
Canım bir imparator lugu yıkıp yerine kumarhane çeviren acaba mahşerde nasıl hesap verecek