Ναός του Ηφαίστου Αρχαία Αγορά Greek narration English subtitles Temple of Hephaestus Ancient Agora
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Στα δυτική άκρη της αρχαίας αγοράς , στον Αγοραίο Κολωνό δηλαδή σε μετάφραση, στον λόφο δίπλα στην αγορά, βρίσκεται ένας από τους καλύτερα σωζόμενους δωρικούς ναούς της αρχαιότητας, ο ναός του Ηφαίστου ή αλλιώς, το Θησείο.
Ο ναός ήταν αφιερωμένος στον θεό Ήφαιστο αλλά και στην Αθήνα Εργάνη δηλαδή την θεά που ήταν προστάτιδα των επαγγελματιών και τεχνητών της εποχής, όπως οι αγγειοπλάστες, λιθοξόοι ξυλογλύπτες, μεταλλοτεχνίτες, υφαντουργοί κλπ. κάτι που επιβεβαιώνεται και από τα δεκάδες εργαστήρια που βρέθηκαν στους πρόποδες του λόφου στις ανασκαφές.
Ονομάζεται και Θησείο γιατί αρχικά πιστεύονταν ότι ήταν αφιερωμένος στον Θησέα, που απεικονίζεται σε μετόπες και στην ζωφόρο του ναού, ενώ υπήρχαν και κάποιες θεωρίες που υποστήριζαν ότι ήταν αφιερωμένος στον Ηρακλή, που επίσης απεικονίζεται στον γλυπτό διάκοσμο.
Ο ναός κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 460 και το 420 π.Χ , την χρυσή εποχή του μεγαλεπήβολου σχεδίου ανοικοδόμησης της ακρόπολης από τον Περικλή, με πιθανό αρχιτέκτονα τον Ικτίνο.
Έχει πολλά κοινά στοιχεία με τον Παρθενώνα, όπως ότι είναι ολομάρμαρος με πρόναο και οπισθόδομο, με διπλή κιονοστοιχία στις στενές πλευρές και ζωφόρο στον σηκό του αλλά και με αρκετές διαφορές.
Η κιονοστοιχία που τρέχει περιμετρικά τον ναό, έχει έξι κίονες στις στενές πλευρές και 13 στις μακρές, ενώ και εσωτερικά στον Σηκό είχε κιονοστοιχία σε σχήμα Π με βάθρα στο βάθος του ιερού, όπου υπήρχαν τα αγάλματα του Ηφαίστου και της Αθηνάς φιλοτεχνημένα από τον Αλκαμένη.
Ο ναός έφερε πλούσιο γλυπτό διάκοσμο και στις εξωτερικές μετόπες αλλά και στην εσωτερική ζωφόρο.
Οι μετόπες της ανατολικής πλευράς αποτυπώνουν εννέα άθλους του Ηρακλή, ενώ στις στενές πλευρές βόρεια και νότια αποτυπώνονται από τέσσερις άθλους του μυθικού ήρωα Θησέα.
Η ζωφόρος δεν ήταν ολοκληρωμένη περιμετρικά του σηκού αλλά μόνο στις στενές πλευρές σε σχήμα Π, στον πρόναο και τον οπισθόδομο.
Στον πρόναο αποτυπώνονται σκηνές από τις διαμάχες του Θησέα με τους πενήντα γιους του Πάλλαντα, που διεκδικούσαν τον θρόνο, παρουσία Ολυμπίων θεών, ενώ στον οπισθόδομο σκηνές από την κενταυρομαχία.
Ο ναός του Ηφαίστου διέθετε επίσης και περίτεχνα αετώματα, με το δυτικό να έχει σκηνές από την κενταυρομαχία, ενώ το ανατολικό, την υποδοχή του Ηρακλή σαν ισόθεο στον Όλυμπο ή κατά μια άλλη θεωρία, την γέννηση της Αθηνάς.
Στην δυτική ζωφόρο που φιλοτεχνήθηκε το 435, βλέπουμε σκηνές τις κενταυρομαχίας , της μάχης δηλαδή δύο φύλων της ορεινής Θεσσαλίας, των Λαπιθών και των Κενταύρων που ξεκίνησε από την προσπάθεια αρπαγής της Ιπποδαμειας από τον κένταυρο Ευρυτίωνα, με λεπτομέρεια την προσπάθεια δύο Κενταύρων να θάψουν με βράχο στην γη τον Λαπίθη Καινέα.
Όταν επισκεφθείτε τον λόφο όπου βρίσκεται ο ναός του Ηφαίστου θα δείτε περιμετρικά αρκετή βλάστηση και θάμνους που η ύπαρξη τους δεν είναι τυχαία.
Είναι μια τιμητική αναφορά στους ελληνιστικούς χρόνους οπότε και φυτεύτηκαν γύρω από τον ναό, δεντρίλια, θάμνοι και μικρότερα φυτά σε πήλινες γλάστρες που τοποθετήθηκαν σε παράλληλες σειρές διακοσμητικά γύρω από τον ναό του Ηφαίστου.
Ένας λόγος που ο ναός διατηρήθηκε σε καλή κατάσταση είναι η χρήση του από τους χριστιανούς σαν τόπος λατρείας, ιδίως από τον 7ο αιώνα μ.Χ και μετά μέχρι την ελληνική επανάσταση, που ονομάστηκε ναός του Αγίου Γεωργίου, ενώ το 1834 εδώ πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής του βασιλιά Όθωνα.
Από τα αγαπημένα μου βίντεο του καναλιού σας. Κατανοητό, εύκολα ακούγεται παράλληλα με κάποια άλλη δουλειά.