Plagiarism - İntihal - Aşırma nasıl önlenir?
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- Makalelerden aldığımız bilgileri intihal olmadan nasıl yazabiliriz? Bu konu hakkında durduk.
Lütfen video altına yorum yazın. Gelen sorulara göre bu videoyu daha güzel yapabilirim.
#metinaytekin #makale #tablo #şekil #tez #table #figure #office #word #kayma #akademik #akademisyenlik #proje #doktora #akademisyen #yükseklisans #araştırma
Metin Aytekin Kanalına / metinaytekin tıklayarak abone olabilirsiniz.
Beni İnstagram adresimden takip edebilir;
/ voiceofstem. .
Aynı Zamanda Twitter’dan takip edebilir;
/ drmetinaytekin
Ve Facebook’dan takip edebilirsiniz;
/ drmetinaytekin
Hocam bilgilendirme için teşekkürler. Ağzınıza sağlık.
Benim bu konuda kafamı karıştıran bir durum var. Müsaadenizle onu paylaşmak istiyorum sizinle.
Okuduğumuz kaynaktan aldığımız kısımları kendi cümlemiz ile yazarken bazen iki cümle şeklinde özetleyebiliyoruz ve çoğunlukla bu cümleler peş peşe oluyor. Bu durumda en sağlıklı atıf verme biçimi nedir? Araya başka cümle girmediği için iki kez peş peşe aynı esere mi atıf vermeliyiz? Yoksa ikinci cümlenin sonunda tek atıf şekilde mi yapmalıyız?
İkinci cümlenin sonuna tek atıf yeterli olacaktır. yeterki aynı paragrafta olsunlar. farklı paragraf olursa o zaman ayrı ayrı ikisine de aynı atıfı vermelisiniz.
@@metinaytekin Bir makale çalışmamın kavramsal çerçeve kısmında ben de dediğiniz gibi yapmıştım. Ama hakem bu durumu eleştirmişti. "İlk cümleden sonra nokta var ama atıfı yok, lütfen gerekli atıfı yapın" gibisinden bir açıklama yazmıştı. Ben de şaşırmıştım açıkçası.
@@fatihcelik7537 Dergi ismi verebilir misin?
@@metinaytekin Twitter DM'den yazdım hocam dergi ismini.
Hocam degerli bilgileriniz icin çok teşekkür ederim. Kendi tezimizden yayın yaparken de mi tablo ve resimlerimizi kullanamayiz?
Soruyu anlayamadım🤔
@metinaytekin tezimizdeki kendi tablo ve resimlerimizi yayın yaparken kullanabilir miyiz demek istedim, teşekkür ederim 🥰
@@HuzurluYaşam-n4g Tabiili kullanacaksınız. İşin mantığı ve olması gereken zaten bu. Fakat Kendi ürettiğiniz BULGULAR kısmındaki tablo ve şekilleri kullanacaksınız. Giriş kısmında konuyu anlatırken bir çok makale ve kitaptan aldığın şekilleri DEĞİL!!!!
@metinaytekin hocam etrafımızdaki sözde bilim insanlarının yanına egolarından yaklaşamazken, hiç tanımadığımız birinin bizlere el uzatması ne kadar güzel bir şey, bir kez daha hepimiz adına teşekkür ederim size👏👏👏👏
@ 🤗🤗🤗
Metin Hocam emeklerinize sağlık.
Hocam, bize ait makaleye yapılan bir atıfta veya referans gösteriminde bunun doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığını kontrol edebilmemizin bir yolu var mıdır? Ve eğer mümkünse, doğru şekilde yapılmamış bir atıfta nasıl yol izlenmelidir?
@@seymapekdemir maalesef bir makale yayınlandıktan sonra yanlış yapılan atıf düzeltilmiyor. Sorumluluk yazara ait oluyor. Fakat online ise dergi editörüne yazıp durumu bildirebilirsiniz 👍
Hocam merhaba. Makalede albert yetiskin egitimi konusunda dönüştürücü kuramin önemine dikkat çekmiştir vb. Bir cümle kullandık. Kaynakçada albert kesinlikle bulunacak değil mi. Yani aktaran durumu hariç adını geçirdiğimiz her kişi kaynakçada bulunmalı değil mi? Teşekkürler
Bu konuya özel sadece bu konuyu detaylı anlattığım video var atıf diye bakarsanız o video işinize yarayacak 👍👍👍
Merhaba hocam, 1:40'dan itibaren verdiğiniz örneği tam anlayamadım. Tezimizde bir tanımı ya da bir açıklamayı doğrudan ya da dolaylı anlatım şekli ile atıf yaparak kullanacağız diyelim. Akabinde kuralına göre atıfımızı yaptık. İş burada bitmiyor mu? Bir de üstüne tekrar kendi cümlelerimizle o atıfı özetlememiz mi gerekiyor? Eğer öyle ise atıftan sonra kaç cümle ya da paragraf daha yazmamız gerekiyor ki intihale girmesin? Bunun bir ölçüsü var mıdır?
Bi nokta daha var kafama takılan: Kendi cümlelerimiz ile bilgiyi tekrar yazma kısmı. Dediğiniz gibi bilgiyi aldık, sentez ettik, kendi cümlelerimizle tekrar yazdık. Bunun sonuna tekrar atıf yapıyoruz değil mi, kaynağı belirtiyoruz?
Özlem Merhaba, Aslında düz bir mantık birinci sorun için. Kesinlikle KOPYALA - YAPIŞTIR yapmaman gerekiyor. DOĞRUDAN almayın (özel durumlar hariç). Kendi cümleleriniz ile açıkladıktan sonra atıf yaparsanız iş burada biter sorun olmaz. 2. sorun ise cevabım EVET KESİNLİKLE kendi cümlelerimizle yazsak dahi bilgiyi oradan aldığımız için atıf şart!
@@metinaytekin Tamamdır hocam çok sağ olun :)
@@ozlemdemirekin3888 🤗🤗🤗
Hocam kurumların verilerini belirtirken atıf yapılması gerekir mi? Mesela ''DSÖ verilerine göre ....'' gibi cümleler kullanabilir miyiz?
Tabiiki kullanabilirsin ama atıf vermen gerekli
@@metinaytekin Teşekkür ederim, kıymetli bilgiler verdiğiniz için.
Hocam merhabalar. Teyit etmek için soruyorum. Kitabı okuyup analiz, sentez yaptıktan sonra yine metin içi kaynak göstermek zorunda mıyız?
Sentez yaptıktan sonra değil yaparken kaynak göstermek zorundasın 👍
Hocam kafamı karıştıran bir soru var diyelim ki bir tezde birisi Ahmet'ten alıntı yapmış ve paragrafın konusu da okuma ve kelimeler. Sonra Ahmet'in kaynağına gidip okuma ve kelimeler konusunu kendi cümlelerimiz ile değiştirdik hatta yetmedi kelimeler ile ilgili farklı kaynakları da atıf gösterdik. Bu alıntı olur mu? Çünkü bağlam Türkçe dersi içinde hep kullanılan bir bağlam. Başkası bu bağlamda yazdı diye bizim aynı bağlamı farklı kaynaklardan göstermemiz risk teşkil eder mi? Sevgilerle
Anlattığım şekilde yaparsan hiç sorun olmaz. Yeterki kopyala yapıştır yapma 🤗🤗🤗👍👍👍
Bide hocam kitaptan alınca da aynisimi yazacaz değiştirecekmiyiz
Hayır yazamazsınız:)
Hocam değiştirmemiz gerekiyormu yani
Kesinlikle gerekiyor