Osmanlı Türkçesi ve Alfabesi öğrenmek gayet basit , ben 4/5 ayda tamamen metin okumayı , gramer kurallarını öğrendim. Ayrıca işin iyi yanı Kur'an okumayı da öğrendim, 1 taşta 2 kuş tabiri caizse. Keşke herkes öğrense Osmanlı Türkçesini, hem Kur'an öğrenir hem kendi dilini daha iyi konuşup yazar.
@@mehmetmilaym4126 Hiç zor değil abim , çok kolay ve çok keyifli. Hatta Latin alfabesi öğrenmekten bile daha kolay , ayrıca Türkçe Arapçadan çok kelime aldığı için Osmanlı Türkçesi öğrenen bir kişi kelimeleri de doğru telaffuz eder . Allah'a çok şükür ki öğrendim, faydalarını saymakla bitiremem.
Hocam sizi severek dinlerim kolay kolayda buraya yazmam ,ama aciz kırık dökük cümlelerimizle insanlara anlatmaya çalıştığımız ne varsa akıcı bir üslupla fevkalade anlattığınız için teşekkür ederiz. Maalesef bu zamanda bile kırk iki yaşımdayım hala anlam veremediğim en sinir olduğum inkilap Harf inkilapıdır. Diğerlerini millet bir şekilde içinde eritir geriye döner özümser ki öyle de oldu..Ama Harf inkilabı kara bir leke olarak kaldı. Arabın harfi diye dalga geçenler Resurullahın ruhunu üzdüğünün farkında bile değil.Bir diğer inkilapta Medeni Kanun’un Kabulü ki sanki Mecelle İslam Hukuku Medeni değil di !!!
Hocam Türk Dil Kurumu Başkanlarından biri büyük bir iftiharla söylemek isterim ki Türkçemizi 24 bin kelimeye kadar düşürdük. 100 bin üzerinde kelimeyi attık diyordu.
Demek ki.Osmanlıca Türkçe değilmiş %80 ni Arapça farsça olan şey Türkçe değildir Türk değil, yerine Türkçe karşılıklar bulunması için TDK kuruldu işte ne güzel
@@turkishkhagann geri adım atmamıştır. dilde sadeleştirme ile arılaşma farklı şeylerdir. dilde sadeleştirme tanzimat ile başlamıştır. atatürk'ün yaptığı ise arılaşmadır.
Ben 19 yaşındayım. Bu yaşıma kadar hep Latin alfabesiyle yazıp okuduğum için bu sene Osmanlıca öğrenmeye başladım ve maalesef zorlanıyorum, Arap ve Fars alfabesinin Türkçe'ye uyumlu olup olmadığını ise bilmiyorum buna Dilciler karar versin. İnşaAllah öğrenmeye çalışıyorum.
Ekrem Buğra Hocam, Allah sizden razı olsun. Yüreğinize sağlık olsun efendim. Prof.Dr.Şaban Teoman Duralı Hoca da harf inkılâbı için "Kültür Soykırımıdır." demişti.
Ekrem Hocam Muhteşemsiniz. Sizi hep takip ederim. Genelde olayların oluşunu nedenlerini anlatır gerisini dinleyiciye ve okuyucuya bırakırsınız. Ama bu programda kendi yorumunuzu da katmışsınız. Allah ilminizi ilmimizi arttırsın.
Hocam o kadar çok yanlışınız var ki düzeltmek için baya bir uzun yazmam lazım. O yüzden bir kaç tanesini söyleyeyim gerisini siz Pleografi (Alfabe bilim- Yazı bilim) , Epigrafi ( Eski yazıt bilimi) , Etimoloji (Köken bilim) uzmanlarına sorun onlar size anlatsınlar... Şimdi öncelikle 2:35 '' Müslümanlıkla ilk tanışan Türkler bu alfabeyi bilmiyorlar ... '' Kullanılmaması ayrı bir şey bilinmemesi ayrı. Bilenler elbette var, siz neye dayanarak söylüyorsunuz bilmiyorlar diye ? Ömrünü Orta Asya'da geçirmiş Tarihçiler sizin kadar emin konuşamıyorlar. Ayrıca okuma yazma oranı sadece Türklerde değil o dönemin bütün halklarında düşük seviyededir. 3:44 Çocukluğumdan beri Arap alfabesini bilirim zira Latin alfabesini öğrenmeden önce Kuran-ı Kerim eğitimi aldım. Lakin Kuran okuyabilmeme rağmen Osmanlı Türkçesindeki yazıları hala okuyamıyorum çünkü sadece Arap alfabesi ile değil Fars alfabesi ile Arap Alfabesinin karışımı şeklinde bir alfabe kullanılır. Üstelik harekeler, şeddeler vesaire yoktur. Yani siz okurken kelimelerin telaffuzunu bir nevi tahmin etmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden de daha zordur. 7:34 Ya hocam Allah'tan (C.C.) korkun. ''P'' sesi bile yok ya Arapçada.. Ne karşılaması hocam yani yapmayın... 7:47 Türkçe'de sağır Nun dediğiniz ses , Türkçe'nin genelini kapsayan yani her çeşit Türkçe'de kullanılan bir ses değildir. Belli şivelerde , ağızlarda kullanılır. Bir sürü Türk Boyu var Asya'da yaşamış hepsinin dilini incelediniz mi ? Ayrıca ''n'' ve ''g'' harfleri yan yana getirilerek ''TeNGri'' şeklinde telaffuz edilebilir. ''HanımıNGa'' kelimesinde kullanılan sağır Nun da aynı şekilde n ve g harfleri kullanılarak yakın bir şekilde telaffuz edilebilir. Zira dünya üzerinde bütün sesleri karşılayan bir alfabe yok zaten. Kim diyor size var diye ? İngilizcede de ''Ç'' için harf yok hadi ne olacak şimdi ? Adamlar ''C'' ve ''H'' harflerini yanyana getirerek ''Ç'' sesini çıkarıyorlar... Zaten dünya üzerinde kullanılan bütün sesleri yani bütün telaffuz şekillerini karşılayan bir alfabe henüz yok ! İnsanlık daha böyle bir alfabeye ulaşamadı yani. Harflerin altına üstüne işaretler konularak bu seviyeye ulaşılmaya çalışılıyor. Atatürk'ün ''Ç'' , ''Ğ'' ve ''Ş'' harflerini alfabeye koyarak yapmaya çalıştığı şey bu işte. 8:36 Külliyen yanlış , külliyen yalan ! Kim demiş ? ''Dünyadaki bütün milletlerde, konuştukları her sesin alfabelerinde bir işaret karşılığı vardır.. '' Kim diyor bunu hocam ya Allah (C.C.) aşkına. Ben hayatım boyunca Dil-Bilim ile ilgilendim daha böyle atmasyon bir şey duymadım. Daha önce de yazdım yukarıda Dünya'da böyle bir alfabe yok ! Henüz yapılamadı , tarihte de zaten bulunamadı. Git hocam İskoçyanın dağlarına git bakalım oradaki İskoçların konuşurken çıkardığı seslerin alfabelerinde bir karşılığı var mı bir bak bakalım. Ya da herhangi bir İskoç'a sor bakalım sana ne diyecek. İngilize de sorabilirsin Fransıza da... Yok öyle bir alfabe...
Paleografi, Epigrafi, Etimoloji diye sayarak söze girip az sonra eski yazıyı okuyamadığını itiraf etmene biraz güldüm kardeş, affet. Allah ilmini artırsın, ne diyeyim.
@@aleladebiri Kardeşim önce ''İtiraf'' kelimesinin anlamını öğren sonra kullan. Saklanılan bir şey ya da suç olan bir şey itiraf edilir. Ben itiraf etmiyorum ben söylüyorum daha doğrusu belirtiyorum. Belirtmemin de bir amacı var; Arap, Fars ve senin eski yazı dediğin Osmanlı Alfabesinin farklarını anlatmak. Kısacası aynaya bak da kendi kendine gül zira sen daha okuduğunu bile anlayamıyorsun =) Ek olarak amin kardeşim Allah (C.C.) cümlemizin ilmini artırsın...
@Karatekk ya birader bilmediğin şeyin neyini anlatıyorsun:) sen Arap-Fars yazısında normalde hareke mi var zannediyorsun? Hareke sadece Kur'an'da var, Arapça bilmeden de okuyabilesin diye. Yoksa, bildiğin bir lisanı harekesiz okuyabilmen lazım. Okuyamıyorsan senin dil üzerine ihtisasında bir tuhaflık var galiba :)))
tanzimat dönemi uydurma arapça kelimelerden de bahsedebilir, komik örnekleriyle. özellikle yunanca kelimeleri arapça zannedip arapça bab kurallarına göre çekimlenenlerden.
@@uurrcannuydurma Arapça kelimelere gerek yok çünkü Arapça zaten dünyanın en zengin 10 dilin arasında. Sen babalarının cumhuriyet döneminde moğollardan aldıkları kelimeleri nasıl komik bir şekilde türkçeleştirmeye çalıştıklarına bak ey trol hesabı.
soldan sağa yazarsın elin, kolun kirlenmez. Sağdan sola yazarken sol elinde çivi tutarsın sağda çekiç ile vurursun. En çok Arapça İbranice ve diğer alfabeler dağa taşa yazıldığından sağdan sola. Yoksa en çok bulunan parşomen olsun, papirüs olsun soldan sağa yazılır, silinmesin diye.
8:26 şimdi bazıları hop oturup hop kalkacaklar. Ama aynısına bir biyografide de işaret ediliyordu, Andrew Mangonun kitabında yanlış hatırlamıyorsam. Saygılar Hocam.
Faydalı sohbetiniz için Allah razı olsun kıymetli hocam. Not tutarken vs. İslam harflerini kullanıyor musunuz diye merak ettim cevaplarsanız sevinirim :)
Alfabe değişiminin zorunlu görüldüğü, aksi halde savaşı kazanmış ama mağlup görülen bir ülke olarak ingiliz sömürgesi altına gireceğimiz tehlikesi ile böyle bir şeye lüzum görülmüş şeklinde fikir beyan edenler var.
Her ne şekilde olursa olsun gülünç duruma düşürülmüşüz trajik bir kopya kültür yaratmaya çalışarak .. Dehşet bir kıyım..Bugünün gençleri nereye aidiyet hissedeckelerini bilmiyor va ucube manzaralar seyrediyor...Can suyunu kendi köklerinden alan yeni bir diriliş yaşayabilecek miyiz..
Orta çağı lanetlemek te doğru değil Orta çağ türklerin en parlak çağı iken türklerin(özellikle muhalif Türklerin) bu çağı lanetlemesi gerçekten ağrıma gidiyor.
Arapça metin okuyorsanız Arap alfabesini ögrenmek kolay ama kesinlikle Türkçeye uygun degil. Latin harfleriyle Türkçe kelimeleri yazmak daha kolay. Yalnız alfabemize bir kaç harf daha eklemek gerekiyor.
Aaay hocam konusmanizin sonu o kadar harikaydiki vatanimiza neler yapmislaar ama bastakiker onlarin adamiymiis keskee sizin gibi hocalarimiz bakan olsa
90 doğumluyum. Harf ınkılabı zamanında ilk okula gitmiş olan bir akrabamız vardı. Çocuktuk, bize gelir o zaman ki okul yıllarını anlatırdı.Arab alfabesini bilirdi. Bir sabah okula gittiklerinde harflerin değiştiğini söylerdi. Sonra okulların kapandığını anlatırdı. kendi çocukları ve o dönem okul çağında olan çocukların okuma yazma öğrenmediğini sonradan öğrendik. Hala çocukları hayatta, ve okuma yazma bilmiyorlar. Öğrendiğim zaman çok şaşmıştım. Yazık…
@ doğru ama yahudilerde İsrail'de İbraniceyi canlandırma konusunda başarılı olmadılar mı. ayrıca Anadolu insanı hala sağır nun kullanıyor çünkü agzi dili alışkın okullarda öğretebiliriz başarabiliriz ama önce buna inanan idareciler olmasi lazım
Hocam hocam 25 dakikandan sonra içimizi okudunuz Allah razı olsun… Francois geregon sultan Abdülhamit kitabında bunlari hep dem vuruyor kıymetli hocam çok çok teşekkürler
Maşallah hocam. Çok pedagojik yaklaşmışsınız alfabe öğrenme meselesine! Tabi ki bir çocuğun ilk eğitim öğretim deneyimiyle sonraki öğrenimi bir olmaz. Gerek yok böyle tavırlara. Osmanlı yazısının da bugünkü Türk yazısının da artıları ve eksileri var. Haklıya hakkını veren birine denk gelmedim şu konuda hiç. Ben tarih öğrencisiyim divani, rika, kufi vb birçok farklı hatla muhatap olduk. Herbirini okumak için ayrı bir emek gerekiyor. Her hattatın yazım tarzı stili farklı. Katiplerin yazısı bile zor anlaşılıyor. Fazla kalıp cümleler var uzadıkça uzuyor.
ปีที่แล้ว
Bunların hiçbiri basit insanlara lazım değil basit insanlar matbu yazıyı okur ve yazar
Onların hepsi (o yazıların) bir sanat hàrikası! Ünlü İspanyol ressam:" resmin ulaşacağı son nokta." diye yorumluyor sanatlı yazımızı.Bir kısım avrupalılar duvarlarına tablo yerine onları asıyorlar. Kendi kültürümüzden habersiz ,kendi değerlerimizden ne yazık ki uzağız! Saime teyze
Selamunaleykum hocam. Şemseddin Saminin kamusunu hakiki türkce icin referans alabilirmiyiz? Yada hakiki türkceyi öğreten kitablar önerebilirmisiniz? Malesef çok "uydurukca" kelimeler var günümüz türkçesinde.
Şemsettin Sami aynı yolun adamıdır.Tanzimat Osmanlıcası gerçek Osmanlıca değildir latinize edilmiş küfre uygun hale gelmiş uydurukça osmanlıcadır.Önce tanzimatta fransızca kelimeleri soktular 2-Dilin resmisi yoktur gerçek hayattada yoktur Osmanlıda resmi dil yoktu gerçektede yoktur dil saf değildir. -Matbaa teknolji değildir el yazması eserle kıyas kabul etmez nüfus artışına getirilmiş bir çözümdür. Osmanlı Türk hanedana aittir bu nedenle türk devletidir.
Kubbealtı Lugati iş görür. Bugünden bir lügat aranırsa. Devellioğlununki de güzeldir. Hakiki türkçeyi ne yapacağınızı anlamadım. Üzerine çalışacakmısınız? Yoksa meraklı bir gençsiniz, öğrenecek misiniz? Öğrenmek için edebi eserleri tavsiye ederim. Mesela peyami safa, tanpınar'dan (huzur, saatleri ayarlama enstitüsü, fatih-harbiye, yalnızız, 9. Hariciye) başlanabilir. Sonra, bir yandan harfleri öğrenmeli ve eski imlaları da görmelisiniz ki kelime menşe'lerini ve doğru telaffuzlarını halledesiniz. Bu iş zamana bakar. Ehemmiyetlidir.
Hocam, Programınızı çok beğendim, bilginizden istifade ettim. Teşekkür edrim. Galat-ı meşhur olarak Osmanlıca deniyor, eyvallah. Ama, Osmanlı devletinde, Osmanlı ders kitaplarında lisan-ı Osmani geçmiyor mu? Cevdet Paşanın belâgat-ı Osmaniyye adlı eseri çok meşhurdur. Siz daha iyi bilirsiniz. Lisanı Osmaniyye denmesinin delillerinden biri olarak da Osmanlıcanın Türki, Farisi ve Arabi dillerinden mürekkep bir dil olma özelliği gösterilmiyor mu ?
10 หลายเดือนก่อน
osmanlıca lisan-ı osmani aynı şey. türkçe lisan-ı türki. ingilizce lisan-i ingilizi
Hocam ALLAH razı olsun. Yüreklerimize su serptiniz. Gerçekleri dile getirdiniz. Şu 5816 kaldırılsa her şey çok daha NET anlaşılacağına şüphemiz yok.....
Hocam tüm Anadolu eğer Cumhuriyet rejiminin bu şekilde dönüşeceğini bilseydi bu kadar destekler miydi? Hiç sanmıyorum.
ปีที่แล้ว +28
Tüm Anadolu'nun Ankara hareketini desteklediği söylenemez 1919-25 arası Anadolu'da o kadar çok ayaklanma vardır ki adeta bir iç savaş manzarası arz eder
Hocanın eğitim üzerine verdiği rakamlara inanmak cidden zor. Ama Osmanlı ilimde ve fende bu kadar ileriydi de neden sömürge durumuna düştü açıklamak zor.
Hocanın savunusundan; alfabenin kullanılma gereğinin inanılan dini içine almak ya da dinin içine girmek olarak anlıyorum, kendi tercihidir. Cumhuriyet devrimini yapan kadrolar ise bir dini içine almaya çalışmıyordu güçlü ve eşitlikçi bir düzen kurmaya gayret ediyordu. Asıl haysiiyetsizlik bunu ifade etmemektir. Alfabe ihtiyacının oluşması birikim yapan insanın mal kayıtlarının tutulması zorunluluğu ile doğdu George İfrah'ın kitaplarından anlaşılacağı üzere antik devirde rakamlar ve alfabe harfleri birbirirleri yerine kulllanılmış öyle düşünüyorum ki hurufilerin, ebced yapanların ve gematrianın harflerde numerik denkliği olan eşyalar ve tabirlerler arasında bağlam aramasının nedeni de budur. Ayrıca yazının, özellikle Ortadoğuda sağdan sola yazılmasının nedeni, yine gizli öğretileri olan cemaatlerin mistik kalp mefhumu fikirlerinin yorumlanması sonucu olduğunu Manly P. Hall'ın Tüm çağların gizli öğretileri kitabı aracılıyla anlıyoruz.
11 หลายเดือนก่อน
Alfabenin dinle alakası yok. Din sözlü kültürle de yaşar
@ Öyle olduğunu düşünmüyorum, populer sami dinlerinin hepsinin bir alfabesi var ve buna kişi öldükten sonra bile kutsiyet atfediliyor. Cennetin kapısında yazılanların rivayet edilmesi gibi
Anneme bırak yazmayı okuması için çok uğraştık 3.5 harf öğrene bildi tabela reklam ve lokantalar vs gözüde aşina olduğu halde ama arapça yazıyı öğrendi şimdi sürekli okuyor ve ezber yapıyor
kitap oldugunu bilmiyordum hocam kusura bakmayın paylaşım yada kitap adı bulamadım da ismi tam ne olarak geçiyor kitabın yazarsanız sevinirim şimdiden kolay gelsin
Hocam hele son dakikalarki söylemleriniz bu konudaki duygularıma tercüman oldu gerçektende bundan daha aşağılıkca birşey olamaz. Millet kendini aşağılamaya öyle alışmışki türkler kimdir denildiğinde sokaktaki insanın aklına gelen bozguncu her işin kolayını bulan işten kaçan hileci dolandırıcı bu iyi hasletlerle alakalı hikayeler anlatılıyor.
Ah hocam ah. İnsanlarımızın düzelmesi için çok fırın ekmek yemesi lazım. Ne kadar cahil kalmışız. Halen bile uykudaymışız gibi uyuyoruz. Allah sonumuzu hayr eylesin.
Hocam atatürk için arnavut iddiasının yanında pomak iddiasi var bunun atalarının arnavutluktaki köyü pomak köyüymüş. Bir de alfabe hususunda vav harfine birkaç işret kazandirmak dışında hiçbir yenilige gerek yoktu
Hak ve adalet anlayışı şahsi hırs ve düşüncelerin çıkarlarına alet edilmemelidir düşüncelerin egemenliği bilgiye ve eğitime kültüre ve tecrübeye ihtiyaç duyar bunuda okudugunu anladığın kadar yaşayarak bilebilirsin T T K B
Alfabe değişikliği üzerine yapılan tüm tartışmalar belli bir ön kabulü savunma üzerine yapıldığı için sübjektiftir. Bir taraf bu değişimin mantıki ve gerekli olduğunu ısrarla savunur, ona uygun yalan yanlış argüman üretir. Eski yazının eksiklikleri var mıdır, olabilir. Fakat bu eksiklikler bir alfabeyi tümden reddetmeyi gerektirmez. Bugün dünyada hiç bir alfabe yazdığı dili tam olarak karşılayamıyor. Yunanların 3000 yıllık kendi alfabeleri bile kendi dillerini %100 karşılayamıyor... Pekala yeni Türk yazısının da bir takım eksiklikleri var. Hatta o eksiklikler yüzünden dilin kendisi (dil başka şey alfabe başka şey) bile evrilmiş, mesela "nazal n" unutulup gitmiş, bugün sadece Anadolu köylüsünün konuşma dilinde kalmış , keza "yumuşak g" sesi hala anormal duruyor, ince ve kalın l sesi de öyle. Bunun gibi başka misaller de var. Bundan yola çıkarak bugünkü Türk alfabesini kaldırmak ne kadar yanlış ise 100 yıl önce yapılan da büyük bir yanlış idi. Kazandırttığı bir şey de yoktur, yalan-yanlış argüman üretme yeteneğinden başka.
Kemal paşa gibi bir diktatör ve vatandaşın 3/2 sini yok etmek veya zorunlu göç ile mümkündür kanımca. Bu suretle geldi ise yine bu suretle mümkün olabilir diye düşünüyorum
@@bozokhan499 sen latinmisin latin alfabesine geçtik şuan kullabdigin alfabe latin alfabesi arap alfabesi dedigin islam alfabesidir bizim kültürümüzde islam oldugundan 1000 yıl o alfabeyi kullandik
Osmanlı Türkçesi ve Alfabesi öğrenmek gayet basit , ben 4/5 ayda tamamen metin okumayı , gramer kurallarını öğrendim. Ayrıca işin iyi yanı Kur'an okumayı da öğrendim, 1 taşta 2 kuş tabiri caizse. Keşke herkes öğrense Osmanlı Türkçesini, hem Kur'an öğrenir hem kendi dilini daha iyi konuşup yazar.
Klasik Türkçe zor diyenler öğrenilmesini istemeyenlerdir .
@@mehmetmilaym4126 Hiç zor değil abim , çok kolay ve çok keyifli. Hatta Latin alfabesi öğrenmekten bile daha kolay , ayrıca Türkçe Arapçadan çok kelime aldığı için Osmanlı Türkçesi öğrenen bir kişi kelimeleri de doğru telaffuz eder .
Allah'a çok şükür ki öğrendim, faydalarını saymakla bitiremem.
El insaf metin okumayı 4/5 ayda öğrendim diyorsun bir de kolay diyorsunuz. Bu tezat değil mi
@@lastjanissary alfabeyi değil eski turkceyi kastediyor oysa alfabeyi öğrenmek en fazla iki hafta sürer
Ben 1 saat youtube da ders dinledim. Sonra bilgisayar yazısıyla Osmanlıcayı okumaya başladım. Sadece Kur’an okumayı biliyordum önce.
Ne kadar hoş, ne kadar yararlı bir sohbet etmişsiniz. Hayy Allah razı olsun hocam.
Ustad Kadir mısıroğlu un Alim diye bahsettiği Saygı değer hocam Allah razı olsun.
Hangi sohbetinde soyluyor? Ekrem hocayı cok severim kendisi bir alimdir yanlıs anlasılmasın sadece üstadın ekrem hocadan bahsettigini duymamıstım.
Islamın Dünya Görüşü kitabında ve Tahrif Hareketleri kitabında
@@hurliberal433 Kadir Mısıroğlu'nun bir üstad olduğunu kim söylüyor ben de onu merak ettim...
قدر مصر اوغلينك اوومه سي سينير بوزيجي. كاشكه اوومه سه يمش.
Ağzına sağlık hocam sizin bu programınızı harf inkılap ini övenlere dinletmek istiyorum
Şahane bir program olmuş gerçekten, ağzınıza sağlık!
Hocam sizi severek dinlerim kolay kolayda buraya yazmam ,ama aciz kırık dökük cümlelerimizle insanlara anlatmaya çalıştığımız ne varsa akıcı bir üslupla fevkalade anlattığınız için teşekkür ederiz. Maalesef bu zamanda bile kırk iki yaşımdayım hala anlam veremediğim en sinir olduğum inkilap Harf inkilapıdır. Diğerlerini millet bir şekilde içinde eritir geriye döner özümser ki öyle de oldu..Ama Harf inkilabı kara bir leke olarak kaldı. Arabın harfi diye dalga geçenler Resurullahın ruhunu üzdüğünün farkında bile değil.Bir diğer inkilapta Medeni Kanun’un Kabulü ki sanki Mecelle İslam Hukuku Medeni değil di !!!
Medeni değildi tabi bir erkek en fazla 4 kadınla evlenebiliyordu.avrupadan aldığımız kanuna göre istediğin kadar şeyapabiliyorsun.
L
Harikasınız hocam ❤ eksik olmayınız çok faideli oldu varolunuz efendim
Hocam Türk Dil Kurumu Başkanlarından biri büyük bir iftiharla söylemek isterim ki Türkçemizi 24 bin kelimeye kadar düşürdük. 100 bin üzerinde kelimeyi attık diyordu.
Demek ki.Osmanlıca Türkçe değilmiş %80 ni Arapça farsça olan şey Türkçe değildir Türk değil, yerine Türkçe karşılıklar bulunması için TDK kuruldu işte ne güzel
ne zaman 24'bine düşürdük? 24 binden önce kaç kelime vardı?
@@turkishkhagann geri adım atmamıştır. dilde sadeleştirme ile arılaşma farklı şeylerdir. dilde sadeleştirme tanzimat ile başlamıştır. atatürk'ün yaptığı ise arılaşmadır.
@@uurrcann vazifesi mi ?
@@burakd55 ne vazifesi mi?
Allah razı olsun hocam Ağzınıza sağlık. Çok kaliteli, bilgilendirici bir program olmuş.
gönlümüze dokunuyorsunuz hocam, sağ olunuz 💐
Emeğinize sağlık, cok güzel program
Ben 19 yaşındayım. Bu yaşıma kadar hep Latin alfabesiyle yazıp okuduğum için bu sene Osmanlıca öğrenmeye başladım ve maalesef zorlanıyorum, Arap ve Fars alfabesinin Türkçe'ye uyumlu olup olmadığını ise bilmiyorum buna Dilciler karar versin. İnşaAllah öğrenmeye çalışıyorum.
Ekrem Buğra Hocam, Allah sizden razı olsun. Yüreğinize sağlık olsun efendim.
Prof.Dr.Şaban Teoman Duralı Hoca da harf inkılâbı için "Kültür Soykırımıdır." demişti.
Teşekkür ederim muhterem hocam sıhhat ve afiyetler dilerim
Hocamdan Allah razı olsun. Gayet güzel tatmin edici bir anlatım.
Bu çok bilgilendirici yayınınız için çok teşekkürler.
Ekrem Hocam Muhteşemsiniz. Sizi hep takip ederim. Genelde olayların oluşunu nedenlerini anlatır gerisini dinleyiciye ve okuyucuya bırakırsınız. Ama bu programda kendi yorumunuzu da katmışsınız. Allah ilminizi ilmimizi arttırsın.
Çok faydalı bir programdı hocam çok sağolun
Hocam o kadar çok yanlışınız var ki düzeltmek için baya bir uzun yazmam lazım. O yüzden bir kaç tanesini söyleyeyim gerisini siz Pleografi (Alfabe bilim- Yazı bilim) , Epigrafi ( Eski yazıt bilimi) , Etimoloji (Köken bilim) uzmanlarına sorun onlar size anlatsınlar...
Şimdi öncelikle 2:35 '' Müslümanlıkla ilk tanışan Türkler bu alfabeyi bilmiyorlar ... '' Kullanılmaması ayrı bir şey bilinmemesi ayrı. Bilenler elbette var, siz neye dayanarak söylüyorsunuz bilmiyorlar diye ? Ömrünü Orta Asya'da geçirmiş Tarihçiler sizin kadar emin konuşamıyorlar. Ayrıca okuma yazma oranı sadece Türklerde değil o dönemin bütün halklarında düşük seviyededir.
3:44 Çocukluğumdan beri Arap alfabesini bilirim zira Latin alfabesini öğrenmeden önce Kuran-ı Kerim eğitimi aldım. Lakin Kuran okuyabilmeme rağmen Osmanlı Türkçesindeki yazıları hala okuyamıyorum çünkü sadece Arap alfabesi ile değil Fars alfabesi ile Arap Alfabesinin karışımı şeklinde bir alfabe kullanılır. Üstelik harekeler, şeddeler vesaire yoktur. Yani siz okurken kelimelerin telaffuzunu bir nevi tahmin etmek zorunda kalırsınız. Bu yüzden de daha zordur.
7:34 Ya hocam Allah'tan (C.C.) korkun. ''P'' sesi bile yok ya Arapçada.. Ne karşılaması hocam yani yapmayın...
7:47 Türkçe'de sağır Nun dediğiniz ses , Türkçe'nin genelini kapsayan yani her çeşit Türkçe'de kullanılan bir ses değildir. Belli şivelerde , ağızlarda kullanılır. Bir sürü Türk Boyu var Asya'da yaşamış hepsinin dilini incelediniz mi ? Ayrıca ''n'' ve ''g'' harfleri yan yana getirilerek ''TeNGri'' şeklinde telaffuz edilebilir. ''HanımıNGa'' kelimesinde kullanılan sağır Nun da aynı şekilde n ve g harfleri kullanılarak yakın bir şekilde telaffuz edilebilir. Zira dünya üzerinde bütün sesleri karşılayan bir alfabe yok zaten. Kim diyor size var diye ? İngilizcede de ''Ç'' için harf yok hadi ne olacak şimdi ? Adamlar ''C'' ve ''H'' harflerini yanyana getirerek ''Ç'' sesini çıkarıyorlar... Zaten dünya üzerinde kullanılan bütün sesleri yani bütün telaffuz şekillerini karşılayan bir alfabe henüz yok ! İnsanlık daha böyle bir alfabeye ulaşamadı yani. Harflerin altına üstüne işaretler konularak bu seviyeye ulaşılmaya çalışılıyor. Atatürk'ün ''Ç'' , ''Ğ'' ve ''Ş'' harflerini alfabeye koyarak yapmaya çalıştığı şey bu işte.
8:36 Külliyen yanlış , külliyen yalan ! Kim demiş ? ''Dünyadaki bütün milletlerde, konuştukları her sesin alfabelerinde bir işaret karşılığı vardır.. '' Kim diyor bunu hocam ya Allah (C.C.) aşkına. Ben hayatım boyunca Dil-Bilim ile ilgilendim daha böyle atmasyon bir şey duymadım. Daha önce de yazdım yukarıda Dünya'da böyle bir alfabe yok ! Henüz yapılamadı , tarihte de zaten bulunamadı. Git hocam İskoçyanın dağlarına git bakalım oradaki İskoçların konuşurken çıkardığı seslerin alfabelerinde bir karşılığı var mı bir bak bakalım. Ya da herhangi bir İskoç'a sor bakalım sana ne diyecek. İngilize de sorabilirsin Fransıza da... Yok öyle bir alfabe...
Paleografi, Epigrafi, Etimoloji diye sayarak söze girip az sonra eski yazıyı okuyamadığını itiraf etmene biraz güldüm kardeş, affet. Allah ilmini artırsın, ne diyeyim.
@@aleladebiri Kardeşim önce ''İtiraf'' kelimesinin anlamını öğren sonra kullan. Saklanılan bir şey ya da suç olan bir şey itiraf edilir. Ben itiraf etmiyorum ben söylüyorum daha doğrusu belirtiyorum. Belirtmemin de bir amacı var; Arap, Fars ve senin eski yazı dediğin Osmanlı Alfabesinin farklarını anlatmak. Kısacası aynaya bak da kendi kendine gül zira sen daha okuduğunu bile anlayamıyorsun =)
Ek olarak amin kardeşim Allah (C.C.) cümlemizin ilmini artırsın...
@Karatekk ya birader bilmediğin şeyin neyini anlatıyorsun:) sen Arap-Fars yazısında normalde hareke mi var zannediyorsun? Hareke sadece Kur'an'da var, Arapça bilmeden de okuyabilesin diye. Yoksa, bildiğin bir lisanı harekesiz okuyabilmen lazım. Okuyamıyorsan senin dil üzerine ihtisasında bir tuhaflık var galiba :)))
Çok teşekkür ederiz hocam. Sohbetlerinizden müstefidiz.
Elhamdülillah hocam allahü Teala razı olsun sizlerden
Hocam Allahü Teala razı olsun Sizlerden nacizane duanizi talep ediyorum
Teşekkür ederim Ekrem Buğra Hocam. Sonsuz güzellikler dileklerimle.
Allah razı olsun, yüregine sağlık hocam
Çok teşekkürler hocam. Gerçekleri tarafsız bir şekilde anlattığınız için👏🏻
Hocam dil devrimi ile alakalı bir program da bekliyoruz, şöyle bolca komik örnekleriyle :)
Dümbüllünün akrabasısın ellam
tanzimat dönemi uydurma arapça kelimelerden de bahsedebilir, komik örnekleriyle. özellikle yunanca kelimeleri arapça zannedip arapça bab kurallarına göre çekimlenenlerden.
@@uurrcannuydurma Arapça kelimelere gerek yok çünkü Arapça zaten dünyanın en zengin 10 dilin arasında. Sen babalarının cumhuriyet döneminde moğollardan aldıkları kelimeleri nasıl komik bir şekilde türkçeleştirmeye çalıştıklarına bak ey trol hesabı.
Süleyman efendi hzlerinin kurslarında daha 2.sınıfta öğrenmiş idim. Üzerine Hafızlık vs.. lütfunla kereminle ya rabbî…
Şükran, minnet ve hürmetlerimizle efendim.
soldan sağa yazarsın elin, kolun kirlenmez. Sağdan sola yazarken sol elinde çivi tutarsın sağda çekiç ile vurursun. En çok Arapça İbranice ve diğer alfabeler dağa taşa yazıldığından sağdan sola. Yoksa en çok bulunan parşomen olsun, papirüs olsun soldan sağa yazılır, silinmesin diye.
Bilmiyorsak susması bilelim ! O yakılan kitaplara acımıyor musunuz? Yakılanlar kitaplar değil millî hafızamızdı ! El insaf.
S.teyze
Allah CC sizden razı olsun hocam
8:26 şimdi bazıları hop oturup hop kalkacaklar. Ama aynısına bir biyografide de işaret ediliyordu, Andrew Mangonun kitabında yanlış hatırlamıyorsam. Saygılar Hocam.
Allah razı olsun. Yanlış bildiğimiz tarihimiz.
Allah razı olsun
Allah razı olsun hocam.
Hocam teşekkürler, ağzınıza yüreğinize sağlık. Çok istifade ettim. Sevdiklerimle paylaşmak istiyorum.
Faydalı sohbetiniz için Allah razı olsun kıymetli hocam. Not tutarken vs. İslam harflerini kullanıyor musunuz diye merak ettim cevaplarsanız sevinirim :)
Çok teşekkür ederim, harika bir anlatim yapmışsiniz hocam.. Sacma gerekcelerin sacmaligini asikar etmissiniz..Sagolun varolun..insan kelimelerle dusunur, yazar ve anlatir...Bizi kokten budamislar...Dusmana benzemek oldurur sozunun vucut bulması..Allah basiret firaset versin hepimize..
Alfabe değişiminin zorunlu görüldüğü, aksi halde savaşı kazanmış ama mağlup görülen bir ülke olarak ingiliz sömürgesi altına gireceğimiz tehlikesi ile böyle bir şeye lüzum görülmüş şeklinde fikir beyan edenler var.
Her ne şekilde olursa olsun gülünç duruma düşürülmüşüz trajik bir kopya kültür yaratmaya çalışarak .. Dehşet bir kıyım..Bugünün gençleri nereye aidiyet hissedeckelerini bilmiyor va ucube manzaralar seyrediyor...Can suyunu kendi köklerinden alan yeni bir diriliş yaşayabilecek miyiz..
Orta çağı lanetlemek te doğru değil
Orta çağ türklerin en parlak çağı iken türklerin(özellikle muhalif Türklerin) bu çağı lanetlemesi gerçekten ağrıma gidiyor.
Arapça metin okuyorsanız Arap alfabesini ögrenmek kolay ama kesinlikle Türkçeye uygun degil. Latin harfleriyle Türkçe kelimeleri yazmak daha kolay. Yalnız alfabemize bir kaç harf daha eklemek gerekiyor.
Aaay hocam konusmanizin sonu o kadar harikaydiki vatanimiza neler yapmislaar ama bastakiker onlarin adamiymiis keskee sizin gibi hocalarimiz bakan olsa
Teşekkür ederiz emeğinize sağlık
Elinize dilinize sağlık demek istediniz herhalde
Hocam çok teşekkür ederim
❤🌹🌷
Hayirli yayinlar Hocam .
❤Allah razı olsun
EKREM HOCAMIZİ DİNLEMEK GENEL KÜLTÜR AÇISINDAN FEVKALÂDE ZİHİN AÇICI OLUYOR 💐👏
Hocam yazdigi gibi konustugumuz icin cok fikra var.
Çok güzel anlatmışsınız hocam ağzınıza sağlık Allah razı olsun
Saçma sapan şeyler millete devrim diye zorla dayatılanları anlatırsanız memnun oluruz
Çok enteresan ! Ekrem bey, "Osmanlı'nın çöküşü" kitabınızı yeniden çıkacak mı ?
Yayınevini haberdar ederim
@ teşekkür ederim !
90 doğumluyum. Harf ınkılabı zamanında ilk okula gitmiş olan bir akrabamız vardı. Çocuktuk, bize gelir o zaman ki okul yıllarını anlatırdı.Arab alfabesini bilirdi. Bir sabah okula gittiklerinde harflerin değiştiğini söylerdi. Sonra okulların kapandığını anlatırdı. kendi çocukları ve o dönem okul çağında olan çocukların okuma yazma öğrenmediğini sonradan öğrendik. Hala çocukları hayatta, ve okuma yazma bilmiyorlar. Öğrendiğim zaman çok şaşmıştım. Yazık…
Allahü Teala razı olsun Hocam
Varlığı ya da yokluğu kanıtlanamazken, bir de rızasından bahsetmek ayrı bir hüner gerektirir.
@@eto_2905
İslam=Allahı göremezsin
Ateistler=Allahı göremiyoruz
Ateistler=İslam yalan inanmıyoruz
16:36 linkini atabilir misiniz hocam?
Ağzına sağlık hocam
dediklerinize katılmakla beraber harf inkılâbının en büyük faydası Araplarla olan ilişkimizi tamamen kesmiştir
Yaa, bu kesilmiş hâli mi?
BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM. Muhafazakar Olmamız Duaları ile... Hocam .
Ağzınıza sağlık
bugün peki sağır nun ñ ŋ bu şekilde alafabemize eklenemezmi ?
Geçmiş olsun Millet yazdığı gibi konuşuyor artık
@ doğru ama yahudilerde İsrail'de İbraniceyi canlandırma konusunda başarılı olmadılar mı. ayrıca Anadolu insanı hala sağır nun kullanıyor çünkü agzi dili alışkın okullarda öğretebiliriz başarabiliriz ama önce buna inanan idareciler olmasi lazım
Hocam hocam 25 dakikandan sonra içimizi okudunuz Allah razı olsun…
Francois geregon sultan Abdülhamit kitabında bunlari hep dem vuruyor kıymetli hocam çok çok teşekkürler
Ben köyde yaşıyorum .Belli bir yaş üstü erkeklerin tamamı kadınların bir bölümü eski yazıyı okuyup yazıyordu
Allah razı olsun hocam
💯👍💯👍 ❤ herkes duysun bunları
Maşallah hocam. Çok pedagojik yaklaşmışsınız alfabe öğrenme meselesine! Tabi ki bir çocuğun ilk eğitim öğretim deneyimiyle sonraki öğrenimi bir olmaz. Gerek yok böyle tavırlara. Osmanlı yazısının da bugünkü Türk yazısının da artıları ve eksileri var. Haklıya hakkını veren birine denk gelmedim şu konuda hiç. Ben tarih öğrencisiyim divani, rika, kufi vb birçok farklı hatla muhatap olduk. Herbirini okumak için ayrı bir emek gerekiyor. Her hattatın yazım tarzı stili farklı. Katiplerin yazısı bile zor anlaşılıyor. Fazla kalıp cümleler var uzadıkça uzuyor.
Bunların hiçbiri basit insanlara lazım değil basit insanlar matbu yazıyı okur ve yazar
Onların hepsi (o yazıların) bir sanat hàrikası! Ünlü İspanyol ressam:" resmin ulaşacağı son nokta." diye yorumluyor sanatlı
yazımızı.Bir kısım avrupalılar duvarlarına tablo yerine onları asıyorlar. Kendi kültürümüzden habersiz ,kendi değerlerimizden ne yazık ki uzağız!
Saime teyze
Keskim keskin ilçesi karıştiği için isim değişikliğine giderek yusufeli adi verilmiş yaylanin ismi bülbülhan mı yoksa bilbilhan mı halen çözülemedi
Mao bile yasaklamamış 😪 Alim Hocam teşekkür az kalır. Spiker Hanımı da tebrik ederim
"Dile müdahele hıyanettir" ما شاء الله hocam.... Kısa kısa videolarla son nefesinize kadar bizleri aydınlatmaya devam edin inşallah..
Eski yazı biliyorsanız, müdahele değil müdahale (مداخله) olacak, çünkü orada kalın ha خ var.
Selamunaleykum hocam. Şemseddin Saminin kamusunu hakiki türkce icin referans alabilirmiyiz? Yada hakiki türkceyi öğreten kitablar önerebilirmisiniz? Malesef çok "uydurukca" kelimeler var günümüz türkçesinde.
Siteme bakınız
Şemsettin Sami aynı yolun adamıdır.Tanzimat Osmanlıcası gerçek Osmanlıca değildir latinize edilmiş küfre uygun hale gelmiş uydurukça osmanlıcadır.Önce tanzimatta fransızca kelimeleri soktular
2-Dilin resmisi yoktur gerçek hayattada yoktur Osmanlıda resmi dil yoktu gerçektede yoktur dil saf değildir.
-Matbaa teknolji değildir el yazması eserle kıyas kabul etmez nüfus artışına getirilmiş bir çözümdür.
Osmanlı Türk hanedana aittir bu nedenle türk devletidir.
Kubbealtı Lugati iş görür. Bugünden bir lügat aranırsa. Devellioğlununki de güzeldir. Hakiki türkçeyi ne yapacağınızı anlamadım. Üzerine çalışacakmısınız? Yoksa meraklı bir gençsiniz, öğrenecek misiniz? Öğrenmek için edebi eserleri tavsiye ederim. Mesela peyami safa, tanpınar'dan (huzur, saatleri ayarlama enstitüsü, fatih-harbiye, yalnızız, 9. Hariciye) başlanabilir. Sonra, bir yandan harfleri öğrenmeli ve eski imlaları da görmelisiniz ki kelime menşe'lerini ve doğru telaffuzlarını halledesiniz. Bu iş zamana bakar. Ehemmiyetlidir.
Sağolun Vârolun Hocam
Hocam,
Programınızı çok beğendim, bilginizden istifade ettim. Teşekkür edrim.
Galat-ı meşhur olarak Osmanlıca deniyor, eyvallah. Ama, Osmanlı devletinde, Osmanlı ders kitaplarında lisan-ı Osmani geçmiyor mu?
Cevdet Paşanın belâgat-ı Osmaniyye adlı eseri çok meşhurdur. Siz daha iyi bilirsiniz.
Lisanı Osmaniyye denmesinin delillerinden biri olarak da Osmanlıcanın Türki, Farisi ve Arabi dillerinden mürekkep bir dil olma özelliği gösterilmiyor mu ?
osmanlıca lisan-ı osmani aynı şey. türkçe lisan-ı türki. ingilizce lisan-i ingilizi
Hocam ALLAH razı olsun. Yüreklerimize su serptiniz. Gerçekleri dile getirdiniz. Şu 5816 kaldırılsa her şey çok daha NET anlaşılacağına şüphemiz yok.....
Hocam tüm Anadolu eğer Cumhuriyet rejiminin bu şekilde dönüşeceğini bilseydi bu kadar destekler miydi? Hiç sanmıyorum.
Tüm Anadolu'nun Ankara hareketini desteklediği söylenemez 1919-25 arası Anadolu'da o kadar çok ayaklanma vardır ki adeta bir iç savaş manzarası arz eder
@derslerde neden bunlar anlatılmıyor?
@@halitozgun7610anlatiliyor hatta yasa çıkarıldı ya ayaklanmaya kalkışan istiklal mahkemesinde yargılanacak diye
@@nalannaz9126derste anlatılan birkaç ayaklanma genel hakkında fikir vermiyor. Gizleniyor. Şehir bazlı büyük ayaklanmalar hiç anlatılmıyor
Millet zaten desteklemedi ki.
Ancak durumu anlayacak, organize olup engelleyecek durumu yoktu.
Hocanın eğitim üzerine verdiği rakamlara inanmak cidden zor. Ama Osmanlı ilimde ve fende bu kadar ileriydi de neden sömürge durumuna düştü açıklamak zor.
İlim adamı geçinen ilber ortaylıya ders olsun bu video
Hocam sizce hangi ülkenin edebiyati ve edebiyatçılari iyi saygılar hayırlı cumalar
Her ülkenin
Hep bir gecede cahil kaldık lafı geyiği olurdu dediğiniz istatistikler bu yüzden de çok değerli
Hocanın savunusundan; alfabenin kullanılma gereğinin inanılan dini içine almak ya da dinin içine girmek olarak anlıyorum, kendi tercihidir. Cumhuriyet devrimini yapan kadrolar ise bir dini içine almaya çalışmıyordu güçlü ve eşitlikçi bir düzen kurmaya gayret ediyordu. Asıl haysiiyetsizlik bunu ifade etmemektir. Alfabe ihtiyacının oluşması birikim yapan insanın mal kayıtlarının tutulması zorunluluğu ile doğdu George İfrah'ın kitaplarından anlaşılacağı üzere antik devirde rakamlar ve alfabe harfleri birbirirleri yerine kulllanılmış öyle düşünüyorum ki hurufilerin, ebced yapanların ve gematrianın harflerde numerik denkliği olan eşyalar ve tabirlerler arasında bağlam aramasının nedeni de budur. Ayrıca yazının, özellikle Ortadoğuda sağdan sola yazılmasının nedeni, yine gizli öğretileri olan cemaatlerin mistik kalp mefhumu fikirlerinin yorumlanması sonucu olduğunu Manly P. Hall'ın Tüm çağların gizli öğretileri kitabı aracılıyla anlıyoruz.
Alfabenin dinle alakası yok. Din sözlü kültürle de yaşar
@ Öyle olduğunu düşünmüyorum, populer sami dinlerinin hepsinin bir alfabesi var ve buna kişi öldükten sonra bile kutsiyet atfediliyor. Cennetin kapısında yazılanların rivayet edilmesi gibi
Anneme bırak yazmayı okuması için çok uğraştık 3.5 harf öğrene bildi tabela reklam ve lokantalar vs gözüde aşina olduğu halde ama arapça yazıyı öğrendi şimdi sürekli okuyor ve ezber yapıyor
Ben de Kur'anı iki haftada okumaya başladım
İki ayda eski Türkçe öğrendim ben tam bir sene Latinceyi öğrendim hanğisi kolay düşünün
gerçekleri söyleyen nadir hocalarımızdan
Hocamı efkâr basmış. Bizi de dertlendirdi. :(
Zemine anlatamıyor
Asumana anlatamıyor
Doğu Türkistanli arkadaşım bana para hediye etmişti.Uzerindeki harfleri görünce çok şaşırmıştım.
s.a hocam bu devlet istatistik enstitüsünün yaptığı çalışmayı paylaşımısınız ben bulamadım kurumda belki de kaldırıldı .
Nesini paylaşacağım 5 cilt kitabı mı
kitap oldugunu bilmiyordum hocam kusura bakmayın paylaşım yada kitap adı bulamadım da ismi tam ne olarak geçiyor kitabın yazarsanız sevinirim şimdiden kolay gelsin
Teşekkürler hocam
Sonlarda söylediğiniz şiir (Taklidi zan ....) kime ait ve yazıya dökebilir misiniz hocam, bir türlü bulamadım :)
Taklid-i zağ kebk-i hırâmânı güldürür. Şeyhulislam Yahya Efendi
Son derece yanlı, önyargılı ve gerçekleri gözardı eden bir yorum olmuş. Kutlarım😊
Alim Hocamızdan belgeli, kanıtlı yorum, yalanlar bir bir ortaya çıktı
Hocam hele son dakikalarki söylemleriniz bu konudaki duygularıma tercüman oldu gerçektende bundan daha aşağılıkca birşey olamaz. Millet kendini aşağılamaya öyle alışmışki türkler kimdir denildiğinde sokaktaki insanın aklına gelen bozguncu her işin kolayını bulan işten kaçan hileci dolandırıcı bu iyi hasletlerle alakalı hikayeler anlatılıyor.
yine ezber bozan bir program olmuş
Araplar fransiz cayi kolay ogrenir.kelime yapilari cok benziyor.
Hocam söylediğiniz devlet istatistik enstitüsü okuma yazma istatistiğini bulamadım paylaşma imkanınız var mıdır acaba
kitap bu nasıl paylaşalım? internet sitelerinde de var
ayrıca osmanlı salnamelerine bakın, görürsünüz.
Cevabınız için çok teşekkür ederim Allah razı olsun Ben istatistik sitesinde bulamadım hıcam kitap kemal karpatın mı acaba ismini verebilirmisiniz
Sitemdeki yazıda Her ikisinin de ismi var
@ peki hocam teşekkür ederim Allah razı olsun
Ah hocam ah. İnsanlarımızın düzelmesi için çok fırın ekmek yemesi lazım. Ne kadar cahil kalmışız. Halen bile uykudaymışız gibi uyuyoruz. Allah sonumuzu hayr eylesin.
Harika
Hocam atatürk için arnavut iddiasının yanında pomak iddiasi var bunun atalarının arnavutluktaki köyü pomak köyüymüş.
Bir de alfabe hususunda vav harfine birkaç işret kazandirmak dışında hiçbir yenilige gerek yoktu
Annesi Torbeş. Bunlar Pomakça konuşur
@soy anadan mı babadan mı devam eder? Peki babası?
🤲🤲🤲🤲
ﺧﺎﺭﻕ ﺍﻟﻌﺎﺩﺓ برﺻﺤﺒﺖ
Çok doğru
Hak ve adalet anlayışı şahsi hırs ve düşüncelerin çıkarlarına alet edilmemelidir düşüncelerin egemenliği bilgiye ve eğitime kültüre ve tecrübeye ihtiyaç duyar bunuda okudugunu anladığın kadar yaşayarak bilebilirsin T T K B
Selamün aleyküm
Ve aleyküm selam
Adamlar çivi yazısını modern alfabe diye savunuyor modern cahiliyye
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
❤❤❤
Alfabe değişikliği üzerine yapılan tüm tartışmalar belli bir ön kabulü savunma üzerine yapıldığı için sübjektiftir. Bir taraf bu değişimin mantıki ve gerekli olduğunu ısrarla savunur, ona uygun yalan yanlış argüman üretir. Eski yazının eksiklikleri var mıdır, olabilir. Fakat bu eksiklikler bir alfabeyi tümden reddetmeyi gerektirmez. Bugün dünyada hiç bir alfabe yazdığı dili tam olarak karşılayamıyor. Yunanların 3000 yıllık kendi alfabeleri bile kendi dillerini %100 karşılayamıyor... Pekala yeni Türk yazısının da bir takım eksiklikleri var. Hatta o eksiklikler yüzünden dilin kendisi (dil başka şey alfabe başka şey) bile evrilmiş, mesela "nazal n" unutulup gitmiş, bugün sadece Anadolu köylüsünün konuşma dilinde kalmış , keza "yumuşak g" sesi hala anormal duruyor, ince ve kalın l sesi de öyle. Bunun gibi başka misaller de var. Bundan yola çıkarak bugünkü Türk alfabesini kaldırmak ne kadar yanlış ise 100 yıl önce yapılan da büyük bir yanlış idi. Kazandırttığı bir şey de yoktur, yalan-yanlış argüman üretme yeteneğinden başka.
Hocam asli alfabemiz olan arap alfabesine tekrar geri dönmemiz mümkünmü varmı böyle bir ihtimal
Yok
Kemal paşa gibi bir diktatör ve vatandaşın 3/2 sini yok etmek veya zorunlu göç ile mümkündür kanımca. Bu suretle geldi ise yine bu suretle mümkün olabilir diye düşünüyorum
@neden hocam tersine inkılap veya başka birseyle gelemezmi günümüzün şartlarından dolayı mı yoksa başka nedenlerden dolayı mı?
Adı üstunde Arap alfabesi Türklerin nasıl asli alfabesi olabilir ? Biz Arap mıyız ?
@@bozokhan499 sen latinmisin latin alfabesine geçtik şuan kullabdigin alfabe latin alfabesi arap alfabesi dedigin islam alfabesidir bizim kültürümüzde islam oldugundan 1000 yıl o alfabeyi kullandik